Novosti iz svijeta

Swiss je u wet-leasingu uzeto čak šest Airbusa A220-300 od airBaltica kako bi stabilizirao operacije. Evidentno je da Air Baltic sve više svojih aviona daje u lizing što samo pokazuje da su se zaletjeli sa tolikim brojem A220.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Volaris u ovom momentu ima 17 milijuna putnika, što je 33% bolje nego 2019. U VII. mjesecu kompanije je imala najbolji mjesec u povijesti tvrtke. Kompanija u floti ima 113 Airbusa A320 obitelji, leti 197 linija na 71 destinaciju i ostvari 3844 leta tjedno.

Drugi meksički LCC Viva Aerobus je imao 72,5% bolji rezultat nego 2019. I oni su u VII. mjesecu imali najbolji rezultat u povijesti kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volaris

Korean je u 2. kvartalu ostvario ogroman profit od čak 569,2 milijuna USD. Ukupan promet kompanije je bio 2,6 milijarde USD. Load faktor kompanije se popeo na 80%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

MSC i Lufthansa su dali ponudu za ITA-u u visini 1,2 do 1,5 milijardi EUR. Kontraponuda je Delte i Air France-KLM-a. IndigoPartners se povukao iz utrke. No, sada Italija traži od ponuđača da podignu ponude jer smatra da su iste preniske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Embraer je objavio da mu je promet u 2. kvartalu bio 1,0 milijardi USD, a profit je bio 39,4 milijuna USD. Kompanija je u 2. kvartalu isporučila 11 komercijalnih aviona (8 E175 i 3 E195-E2). Do sada je kompanija u 2022. isporučila 17 komercijalnih aviona. Kompanija je isporučila i 21 business avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Nakon dvije i pol godine kako nije bilo letova za najizoliraniji aerodrom na svijetu Rapa Nui, LATAM je obnovio liniju za Santiago de Chile sa Boeingom 787-9. Ipak tijekom Covid-19 LATAM nije ostavio Rapa Nui na cjedilu, te je obavljao svakotjednu cargo liniju, kao i nekoliko chartera koji su prebacili 4000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Novi indijski prijevoznik Akasa je krenula sa prvi letom na liniji Bombaj-Ahmedabad. Linija će se operirati 26 puta tjedno. Let je objavljen sa Boeingom 737MAX8 i bio je 100% rasprodan. Kompanija je naručila od Boeinga čak 72 B737MAX. U ovom momentu u floti imaju dva aviona. Ovo je prva nova aviokompanija u Indiji u osam godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Akasa

Turski Southwind, koji je osnovan da leti letove za ruske turiste u Tursku, je prolongirao početak operacija. Projekt je pompozno najavljivan i trebao je zaživjeti ove sezone, no evidentno je da se to sada neće desiti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Niz letova prema Tajvanu je otkazano ili je letjelo po bitno dužim rutama radi Kineskih „vježbi“ i velikog broj aviona koji lete oko Tajvana. Mađu kompanijama koje su otkazale letove su Korean i Singapore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Oluje u SAD-u su otkazale preko 3000 letova i preko 8000 ih je kasnilo od četvrtka do subote. Najviše otkazanih letova su imali New York, Boston, Baltimore, Washington, Philadelphia i Denver.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

SAS je u 15-dnevnom štrajku otkazao čak 3700 letova. Istim je kompanija imala 23% manje letova. U regiji je najviše stradao Split koji je dnevno imao 7 do 14 otkazanih letova SAS-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon jednodnevnog štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse koji je otkazao čak 1000 letova sindikati i Lufthansa su postigli sporazum. Svih 20.000 radnika dobiti će 200 EUR jednokratne uplate. Uz to Lufthansa je od 1.1. povećala plaće za 2,5%, a minimalno 125 EUR po zaposleniku, te od 1.7. još 2,5%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Nakon što su u okolici Anchoragea pronašli bebu smeđeg medvjeda, tešku 45 kg, koja je ostala bez majke i lutala šumama, uspjeli su dogovoriti sa Alaska Airlines Cargo prebaci bebu u Seattle Woodland Park Zoo, gdje su se pobrinuli da beba preživi. Alaska je medvjedića stavila u najudaljeniji dio aerodroma da ima što manje stresa od buke i prolaznika. Potom je medvjedić posljednji utovaren u cargo prostor aviona i prvi iz njega istovaren, ponovo da bi imao što manje stresa. Medvjedić se sada oporavlja u Seattle Woodland Park Zoo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Swiss je u prvih šest mjeseci 2022. profitabilan 67 milijuna CHF. Kompanija je imala prihod od 1,8 milijardi CHF. U to vrijeme prevezeno je 5,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

ANA je ostvarila prvi profit nakon 10 kvartala. Kompanija je imala promet od 2,6 milijardi USD i profit od 7,5 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Philippines Airlines je ušao u prestečajnu zaštitu, no ipak je prijavio polugodišnji profit od 72 milijuna USD. Kompanija je ovima imala dva uzastopna kvartala pozitivno poslovanje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Philippines

Indijski LCC IndiGo je u 2. kvartalu imao najbolji prihod u povijesti kompanije, čak 1,7 milijardi USD. Kompanija je u 2. kvartalu ostvarila profit od 45,5 milijuna USD, no kompanija je izgubila velik novac na gubitku na stranim valutama. Kompanija je imala load faktor od 79,6%. Kompanija u ovom trenutku ima 281 avion u floti. Kompanija dnevno radi u prosjeku 1667 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

U prvom tjednu VIII. mjeseca najviše ponuđenih sjedala ima Ryanair (3,9 milijuna), pa Lufthansa (3,4), IAG (2,8), Turkish (2,3) i Air France-KLM (2,3). U postocima spram 2019. najviše ima Wizz Air (131%), pa Ryanair (116%), Jet2 (113%), Turkish (110%) i Pegasus (103%). LCC trenutno imaju 47% letova unutar EU, dok su 2019. imali 42%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa je bila profitabilna u 2. kvartalu čak 259 milijuna EUR. Prihod kompanije je bio 8,5 milijardi EUR. Kompanija je u 2. kvartalu imala 42,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Kako bi ubrzao postupak izlaska i ulaska putnika u avion, IndiGo će od sada koristiti 3 umjesto 2 vrata. Kompanija će tako koristiti zadnja lijeva, te oboja prednja vrata (lijeva i desna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

U posljednjih par tjedana sam pisao o nizu odličnih poteza koje je Tata Grupa napravila u Air Indiji. Među odličnim potezima je i najnovija odluka Air Indijinog CEO-a Campbell Wilsona koji je dao nalog svom IOCC (Integrated Operations Control Center) da mu svakodnevno dostavlja podatke o kašnjenjima letova. Svi izvještaji o vremenu letova idu direkto Wilsonu, a Wilson je zatražio od IOCC da hitno i kvalitetno pripremi prijedlog za smanjenje kašnjenja. Wilson smatra da je kašnjenje letova bio jedan od glavnih problema Air Indije.

Kompanija je objavila i da joj se load faktor poboljšao sa 60 na 80% u posljednjih 6 mjeseci. Tata grupa je evidentno odlučila brzo i efikasno promijeniti poslovanje Air Indije, te ju napraviti broj 1 kompanijom Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanair je u VII. mjesecu ostvario 16,8 milijuna putnika, čak 2 milijuna više od broja putnika u VII. mjesecu 2019. Ryanair planira ove godine imati 110% prometa iz 2019. U ovom momentu Ryanair ima 116% sjedala u usporedbi sa 2019. I Wizz Air, easyJet, Pegasus i Jet2 su imali više od 100% prometa spram istog mjeseca 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

British Airways je produžio prekid prodaje karata sa 8.8. do 15.8. Znači puna tri tjedna sve do sredine 8. mjeseca kompanija neće prodavati karte kako bi olakšala kaotičnu situaciju na London Heathrowu rezultiranu manjkom radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

I Frontier je ukinuo 43 linije tijekom zime. Ovo znači da Wizz Air nije izuzetak, nego se očito nešto dešava u IndigoPartnersu. Treba promatrati što će biti  sa Volarisom i JetSmartom. Ako i oni u idućim danima ukinu linije onda je problem daleko ozbiljniji nego nam se prvotno činilo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Aerodrom Amsterdam će ograničenja prometa zadržati sve do XI. mjeseca. U IX. mjesecu Amsterdam će imati ograničenje na 67.500 letova, a u X. na 69.500 letova. Aerodrom je imao ograničenje u VII. mjesecu na 67.500 letova, a u VIII. mjesecu će imati 72.500 letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

EASA je 31.7. ukinula preightere, specifične avione koji su se koristili u Covidu-19 na način da bi iz putničkih aviona izvukli sjedala i drugu opremu te bi takvi avioni prevozili teret. Sada više nije moguć ovakav način prijevoza rebe. Na jednak način preighere je zabranio i DOT.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Golub Bob koji je sudjelovao na utrci u Velikoj Britaniji je pogrešno sletio i završio na brodu koji je plovio preko Atlantskog oceana, za SAD. Na koncu je golub pronađen pomoću čipa u Alabami, gdje je bio potpuno prekrivan uljem i vrlo blizu kraju života. British Airways je stoga uskočio pa je uz pomoć IAG Carga dopremio goluba kući uz oduševljenje njegova vlasnika Alana Todda, prevezavši ga čak 6400 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Dva sindikata aerodromskih radnika Portugala su najavila štrajk od 19. do 22. 8. Radnici su optužili Vinci da im ne isplaćuje pristojne plaće iako ima višemilijunske profite. Ovo bi značilo kašnjenja i otkazivanja za više tisuća putnika, a u regiji bi imalo direktnog efekta na TAP-ovu liniju Lisabon-Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

CMA CGM Air Cargo je ušla u joint venture sa Air France-KLM. No, kako je pritom Air France-KLM preuzeo komercijalnu stranu deala, CEO CMA CGM-a Mark Sutch, Mark Sutch, jedan od veterana Cathay Pacific cargo divizije, je napustio kompaniju nezadovoljan ovakvim rješenjem. Istim je CMA CGM zapravo postala provajder cargo kapaciteta za Air France-KLM. Prema analitičarima Air France-KLM će preuzeti cjelokupan CMA CGM Air Cargo kao svoju cargo diviziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.