Novosti iz svijeta

Qatar je objavio da ima ozbiljne probleme sa Airbusom. Iako CEO Qatara Akbar Al Baker nije htio reći o kakvom se problemu radi, naglasio je da je problem toliko velik da bi se moglo desiti da Qatar prekine isporuke svih Airbusovih aviona uključujući A320obitelj i A350. Čak štoviše Al Baker je rekao da će u sukob uvesti i svoje partnere IAG i LATAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Emirates obnavlja liniju Dubai-Venecija, od 1.7. Linija će obnašati 3 puta tjedno sa Boeingom 777-300ER. Kompanija povećava i letove za Milano sa 8 na 10 tjednih letova. Emirates leti još i za Rim, te Bolognu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

SAD će suspendirati bilateralni sporazum sa Bjelorusijom iz 2019. zbog prizemljenja Ryanairovog Boeinga 737-800 te hapšenja novinara Ramana Proteševiča. Uz to priprema se i niz sankcija protiv Bjelorusije. Bjelorusija ima zabranu letova od svih susjeda izuzev Rusije.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Belavia

Nova norveška LCC Flyr kreće skromno sa tek 5 domaćih i 3 međunarodne linije. Kompanija još nije dobila operativnu licencu, a nije joj još stigao ni prvi Boeing 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flyr

Lufthansa planira u idućim tjednima reaktivirati do 50 zrakoplova. To se objašnjava velikim brojen novih rezervacija, pogotovo za VI. i VII. mjesec. Prema riječima člana uprave Harry Hochmeistera, broj novih rezervacija pokazuje jasnu tendenciju na gore, te je za ljetne VI. i VII. mjesec gotovo 10 puta veći nego još prije 4 tjedna. Za nekim linijama je potražnja čak i veća no prije pandemije.

O kojim se tipovima radi, za sada nije objavljeno, ali je gospodin Hochmeister izjavio da bi se na posebno traženim srednjim linijama mogli uvesti čak i širokotrupci. Prema njegovim riječima Lufthansa može vrlo fleksibilno reagirati na potražnju te u kratko vrijeme ponuditi veći broj sjedala na najtraženinijim linijama. On si može zamisliti da čak i jedan jumbo sa 370 mjesta leti na nekoj srednjoj liniji umjesto zrakoplova sa 180 mjesta.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Biši Southwestov pilot Michael Haak (60 godina) je osuđen na godinu dana uvjetno i 5000 USD kazne jer je na letu iz Philadephie za Floridu 10.8.2020. pokazao svoje genitalije pred kopilotkinjom prije nego je krenuo gledati porno-filmove u kokpitu. Istim je kopilotkinja bila traumatizirana iako je nastavila obavljati sve svoje dužnosti u kokpitu. Pilot više ne radi u Southwestu jer je dragovoljno napustio kompaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Austrian je izbacio iz flote i posljednjih osam Dash 8-400. Kompanija ih je u floti imala 18. Austrian je ove avione dobio preuzimanjem Tyroleana 2015. godine. Tyrolean je avione nabavio između 2000. i 2010. U ovom momentu Austrianova flota se sastoji od 17 Embraera E195, 7 Airbusa A319, 29 A320, 6 A321, 4 Boeinga B767-300ER i 6 B777-200ER. No, dobar dio flote još uvijek je prizemljen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Austrian)

Airbus je u Toulouseu postavio kabinu Airbusa A220 u prirodnoj veličini koja se pokazuje potencijalnim naručiocima ovog aviona. Kabina je postavljena uz A320, A330, A350 i A380. Kabina je zapravo prvi testni avion CSerije Bombardiera koji je postavljena u show-sobi Airbusa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

AirAsia je u prošloj godini imala gubitak od 1,4 milijardi USD. U prvom kvartalu ove godine gubitak je bio 236 milijuna USD. Uz to kompanija duguje lezorima 435,5 milijardi. Kompanija smatra dogovor sa lezorima presudnim za preživljavanje kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

Iberia je u promet vratila čak 29 uskotrupaca (A320 obitelji) koji će krenuti sa letovima tijekom VI. mjeseca. Uz to kompanija vraća sjedala u tri Airbusa A330 koje je kompanija pretvorila u preightere, kako bi i oni mogli započeti sa operacijama u VI. mjesecu. Istim će svi širokotrupci biti ponovno aktivni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing pet mjeseci nije isporučivao model 787 radi tehničkih problema. I kada je konačno počeo isporučivati 100 prizemljenih aviona, ponovo je prekinuo isporuke radi dodatnih zahtjeva FAA za pojašnjenjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prihodi Delte i Americana od premium kabine rastu brže od ekonomske kabine. Obije kompanije ističu da su premium kabine najbolja točka u kompanijama i da donose najviše novca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Belavia je otkazala ukupno 25 europskih linija, te više od polovicu svih svojih letova (otkazano je 107 od 175 letova). Da bi došla do Turske kompanija mora obilaziti Ukrajinu koja joj je zabranila prelet, tj. letjeti preko Rusije, čime je produžen put za 50%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

SilkAir je prekinuo sa operacijama i spojio se sa Singapore Airlinesom. Potpuna integracija kompanije desit će se u idućih par tjedana. Singapore je preuzeo flotu Boeinga 737-800 i 737MAX8 od SilkAira.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Boeing će platiti 17 milijuna USD kazne zato što je u 759 B737NG i B737MAX ugrađivao senzore koji nisu bili odobreni. Još jedan od brojnih fijaska Boeinga. Nevjerojatno je da kompanija sa tolikim problemima na 737NG, 737MAX, 787 i 777X, te fijaskom projekta 717 i 747-8 uopće više postoji. 737MAX su do prije par dana drugi puta bili prizemljeni, a prije toga su bili prizemljeni godinu i 9 mjeseci. 787 je drugi puta prizemljen u manje od pola godine nakon pet mjeseci prizemljenja. 777X kasni preko tri godine.

Naravno, preveliki su da bi propali, pa ih u održavanju na životu pomaže i SAD. Sa ogromnim svotom novaca. Krajnje je vrijeme da Kinezi dođu na ovo tržište kao treći proizvođač, pa malo pomrse konce amerikancima i europejcim, te ih natjeraju na kvalitetniji rad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Wizz Air je odlučio prekinuti letjeti za domaćim linijama u Norveškoj, niti godinu dana od njihova pokretanja. Kompanija je već u II. mjesecu ukinula bazu u Trondheimu. Wizz Air će nastaviti operirati internacionalne linije iz Norveške.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Melbourne je ponovo ušao u lockdown. Stoga je samo u petak otkazano čak 186 letova. Pretpostavlja se da će lockdown trajati sedam dana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Air Indijin let između Delhija i Newarka se morao vratiti u Delhi jer je u kabini bio šišmiš koji je letio po kabini. No, kako je avion bio prepun goriva prvo je sat i pola morao kružiti iznad Delhija kako uspio sletjeti. Putnici su potom prešli na drugi B777 i otputovali za Newark.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

Europske avio-kompanije su dobile odobrenje Rusije za bajpasiranje Bjelorusije, tj. za nove koridore ulaska u Rusiju preko Litve i Latvije, te preko Ukrajine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Mađarski premijer Viktor Orban je objavio da će Mađarska ponovo uči u većinsko vlasništvo Aerodroma Budimpešta. Mađarska je aerodrom dala u 75-godišnju koncesiju 2005. godine, a nakon toga više koncesionara izmijenilo. Orban je izjavio da koncesija nije „strateški interes“ Mađarske i da je ista štetna po Mađarsku. Koncesionari ne pokazuju interes da prodaju udio mađarskoj. Desi li to, isto će Mađarsku koštati preko 2 milijarde EUR.

Višekratno sam spominjao koliko je koncesija Budimpešte štetna i prikazivao je kao primjer aerodromima regije kada su ulazili u koncesiju. Čak sam o tome napisao i kolumsku analizu. I eto, bio sam u pravu. Nakon 15 godina to je shvatila i Mađarska, te sada silom želi aerodrom nazad. A to bude ih koštalo! IATA je objavila da ne preporuča davati aerodrome u koncesiju, a eto ovaj primjer Budimpešte najbolje pokazuje koliko je to štetno po državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Americanov let AA1005 je trebao, kao i svaki dan, letjeti Dallas-Nassau (Bahami), no 25.5. je sletio u New Orleans kako bi skupio 74 putnika koji su išli na sahranu u Nassau. Naime, putnici nisu uspjeli odletjeti iz New Orleansa za Charlotte te od tamo za Nassau jer im je let kasnio, a potom i bio otkazan. American je stoga, uz malo truda, rerutirao let iz Dallasa za Nassau preko New Orleansa. Let je u konačnici kasnio samo sat i pola u Nassau.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto American

Belavia je ukinula 25 linija koje su u 17 zemalja, a danas je objavila da će otpuštati djelatnike. Pritom je kompanije optužila Europsku Uniju za to što je natjerana na ove poteze. I dok je cijela zapadna civilizacija ujedinjena u osudi državnog piratstva Bjelorusije, Belavia smatra da je krivica na tom ujedinjenom zapadu.

KLM i Finnair su ukinuli code-share sporazume sa Belaviom. Brojne kompanija su ukinule letove za Minsk, te prelet preko Bjelorusije, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Poštovani predsjedniče Lukašenko,

moja punica će sutra biti na letu Lufthanse prema Moskvi, te prelijeće Bjelorusiju. Jučer poslije ručka govorila je protiv Vaše vlasti! Unaprijed zahvaljujem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Eurowings će iznajmiti Embraere od Helvetica. Kompanija je prije Codiva-19 dobar dio svoje flote ustupala Swissu. Helvetic ima 6 Embraera E190 i 8 E190-E2, a čeka isporuku 4 E195-E2, dočim će u floti ukupno imati 18 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Nova kompanija ITA će imati između 55 i 60 aviona 40% manje nego prije Covida-19 kada ih je Alitalia imala 100. Kompanija će zapošljavati tek 5000 djelatnika, što je tek 45% zaposlenika od današnjih 11.000. No kako je kompanija već desetak puta promijenila planove koji su išli od 30 do 100 aviona, a zadnji plan je bio 45-50 aviona, 10 manje od sadašnjeg broja, pitanje je hoće li i ovaj posljednji prijedlog biti finalni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Lufthansa koja je eksperimentalno pokrenula projekt pretvaranja 3 ili 4 sjedala u krevet, te prodaje ove usluge putnicima na liniji za Sao Paulo, sada je objavila da će uslugu ponuditi i na drugim letovima. Usluga će koštati 169 EUR u jednom smjeru. Ako je avion pun usluga se ne može koristiti, no čim postoji 3 slobodna sjedala, Lufthansa će uslugu nuditi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Kao što smo već napisali Airbus planira povećati proizvodnju A320obitelji sa sadašnjih 40 na 45 aviona mjesečno do kraja ove godine. Kompanija planira povećati proizvodnju A320obitelji na 64 komada do 2023, te na 75 komada mjesečno do 2025. No, Airbus je sada objavio i da planira povećati proizvodnju A220 sa 5 na 6 primjeraka i to početkom 2022. Do jeseni 2022. Airbus će povećati i proizvodnju A350 sa 5 na 6 primjeraka. Jedini avion kojem se neće povećavati proizvodnja je A330.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

 

Breeze, nova aviokompanija Davida Neelmana, nakon više godina najava, konačno je objavila i prvi let. Prvi let je bio na liniji Tampa-Charleston. Kompanija je operacije započela sa 13 Embraera E190 i E195, iako će od X. mjeseca krenuti dobivati Airbuse A220-300, po jedan mjesečno.

Kompanija u ponudi ima opciju „nice“ koja je zapravo basic ekonomska tarifa, te „nicer“ u kojoj putnici imaju veći razmak nogu, mogu nositi više prtljage, imaju besplatno piće i hranu, te fleksibilnost u putovanju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Breeze

Qatar je objavio da nikada neće uvesti Premium ekonomsku kabinu jer ona jednostavno ne daje dovoljno dobro iskustvo putniku. Qatar je 2006. ukinuo prvu klasu i ne kani je vraćati, a kompanija je ponosna što je velik broj kompanija kasnije učinio isto nakon Qatara i ukinuo prvu klasu. Qatar je izjavio da je A380 bio najveća pogreška u povijesti kompanije. Iako ga putnici obožavaju avion je jednostavno neisplativ za operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Embraer je razvio VIP konfiguraciju ERJ145. Kompanija je avion u koji inače stane 50 putnika uredila da prima 16 do 28 putnika i to sa samo po jednim sjedalom na svakoj strani aviona (1+1). Iz aviona su maknuti pretinci za prtljagu iznad sjedala, postavljan je ravan pod, te je uvedena dodatna luksuznija oprema WC-a i ostalih prostora aviona.

Avion je namijenjen premium putnicima koji inače putuju prvom klasom, no koji žele putovati iz manjih aerodrom, sa više privatnosti i manje vremena potrošenog na aerodromu. Ovi putnici putuju ili sa privatnih aerodroma ili sa poslovnih terminala većih aerodroma. U SAD-u postoji nekoliko kompanija koje nude ovakve usluge premium putnicima, a o čemu smo prije par mjeseci pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!