Novosti iz svijeta

Qatar je potpisao code-share sa kineskom kopanijom Xiamen Airlines. Istim će Xiamen Airlines pokrenuti letove za Dohu iz Peking Daxinga sa Boeingom 787-9 i iz Xiamena sa B787-8 krajem X. mjeseca. Xiamen će istim biti jedina kineska kompanija koje će letjeti za Dohu. Qatar operira 30 tjednih letova za Kinu prema 6 destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Xiamen

Pobeda Airlines odlučila je da proizvodi sopstvene ruksake koji će odgovarati dimenzijama ručnog prtljaga koje je odredio prevoznik, rekao je direktor niskotarifne avio kompanije Dmitrij Tiščuk. O tome piše RBC. „Na temu da je Pobedin ručni prtljag mali: odlučili smo da napravimo sopstveni brendirani ruksak koji će jasno odgovarati našem kalibratoru. Dizajn ranca (koji će se proizvoditi u Rusiji) je razvijen, u narednim mesecima će se prodavati na našoj web stranici i to će takođe biti dodatni prihod za aviokompaniju”, rekao je Tyshchuk. “Ideja je jednostavna: stručnjaci koji pružaju usluge korisnicima i kontrolišu njihov ručni prtljag, kada vide ruksak, ne bi tražili od klijenta da koristi kalibrator, već bi ih odmah pustili na let. Prva serija će biti od 500 ruksaka, a mi ćemo praviti više kako budu postajali sve popularniji. Ovo će biti prvi proizvod u našoj online prodavnici”, rekao je Tyshchuk.

Direktor Pobede je dodao da je ta kompanija uporedila količine svog ručnog prtljaga s onima drugih niskotarifnih avio-kompanija i „ispostavilo se da je veći“. Pobedin prtljag je dimenzija 36x30x27 cm (ili otprilike 29l), u poređenju sa dimenzijama Wizz Air-a (40x30x20 cm, odnosno 24l), Ryanaira (40x25x20 cm ili 20l).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pobeda

Ryanair će stacionirati dva dodatna aviona na Rimu FCO i povećati će broj aviona na 15. Ryanair će letjeti 64 linije iz Rima. Kompanija će otvoriti sedam novih linija: Tirana, East Midlands, Gdansk, Poznan, Wroclaw, Riga i Memmingen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon 28 mjeseci Meksiko je ponovo dobilo Kategoriju 1 američkog FAA. Istim je Meksiko dobilo mogućnost nastavka otvaranja novih linija lokalnih meksičkih kompanija u SAD-u. Kako su američke kompanije mogle otvarati linije za Meksiko, ovime su meksičke kompanije bile i te kako hendikepirane više od dvije godine. Meksičke kompanije imaju tek 27,2% udjela na letovima prema SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nova Lufthansina kompanija City Airlines je prolongirala početak operacija na 2024. godinu. Hm, hm, hm, čudno i jako zabrinjavajuće. Zašto? Lufthansa i te kako ima potencijala da ekspresno pokrene kompaniju, a kamoli ne u objavljenim realnim rokovima. Što se onda dešava?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ruske kompanije traže ogromne iznose novaca od Rusije da se nagode sa lezorima i kupe avione. Zadnja dva primjera su S7 i Ural koji su od Rusije tražili novac za ovu nakanu. Ural koji je među manjim kompanijama (52 zapadna aviona), traži 900 milijuna USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

Delta je uvela restrikcije u pristup svojoj loži Sky Club. U ložu će sada smjeti ući vlasnici American Express Platinum, te Delta SkyMiles Reserve i Reserve Business kartice ako su u godinu dana na kartici potrošili više od 75.000 USD. U protivnom prvi imaju pravo 6 pristupa loži, a drugi 10 pristupa loži. Vlasnici Delta SkyMiles Platinum i Platinum Business American Express kartice moraju platiti 695 USD članarine ako žele ući u ložu ili imati elite status kod Delte. Putnici koji putuju basic ekonomskom klasom ne mogu ući u ložu neovisno o tome koju karticu posjeduju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Ruska Aurora je naručila 10 MC-21 i 95 LMS-901. Istovremeno je Ural naručio 40 MC-21. Nedavno smo objavili i narudžbu Aeroflota, pa su ruski prijevoznici očito krenuli naručivati avione koji bi trebali zamijeniti zapadne modele u idućih desetak godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aurora

Ryanair je uložio prosvjed Europskoj komisiji radi kako je rekao Michael O’Leary „glupih i ilegalnih ograničenja“ koje je postavila Italija na cijenama na Siciliji i Sardiniji. Ryanair naglašava da Europska Unija garantira prijevoznicima da sami formiraju cijene i da stoga talijansko ograničavanje visina cijena jest nelegalno. Kao protumjeru Ryanair je najavio smanjenje broja letova sa Sicilije za 15 do 20% ove zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

IndiGo će uzeti u wet lease deset Airbusa A320obitelji ove zime kako bi naknadio prizemljene avione radi zastoja u isporuci motora Pratt & Whitney. Istinska tragedija što kompanije moraju raditi i na što troše novac da naknade šlamperaj Pratt & Whitneya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Ruben, lav koji je pet godina živio u minijaturnoj betonskoj nastambi u napuštenom ZOO vrtu u Armeniji je spašen zahvaljujući Qatar Aiways Cargu koji ga je prebacio u Afriku, gdje je pušten u prirodu.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Wizz Air će imati prizemljeno čak 10% flote tijekom inspekcije i popravaka Pratt & Whitney motora koji će se desiti u zadnjem kvartalu ove godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Cargoluxovi radnici štrajkaju. Razlog štajka je nezadovoljstvo plaćama. Sindikati nisu uspjeli potpisati kolektivni ugovor sa poslodavcem ni nakon godine i pola pregovaranja. Niz aviona kompanije je ostao na aerodromima diljem svijeta i ne mogu se vratiti. Čak 90% operacija Cargoluxa je otkazano. Kompanija je u Covid-19 zaradila milijuna i milijune profita. U 2021. kompanija je imala profit od 1,3 milijarde, a u 2022. 1,6 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargolux

Njemačka košarkaška reprezentacija koja je postala svjetski prvak pobijedivši Srbiju se vratila u Njemačku sa redovnim letom Emiratesa Manila-Dubai-Frankfurt. U Frankfurtu je reprezentaciji organiziran doček. Srpska reprezentacija koja je finale izgubila je u Beograd letjela charterom Air Serbie, sa A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Airbusove Beluge lete prosječno 60 letova tjedno. Najviše lete između dvije europske Airbusove tvornice, tj. Hamburga i Toulousea. No, lete na još devet destinacija (Saint Nazaire, Madrid, Chester, Bremen, Nantes, Albert, Seville, Minhen, Hawarden). Airbus u ovom momentu operira četiri starije Beluge A300-600ST, te četiri nove Beluge XL A330-600ST. Stare Beluge se iznajmljuju i za prijevoz specijalnih i velikih tereta na komercijalnom tržištu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je u VIII. mjesecu prevezao 18,9 milijuna putnika (16,9 milijuna u VIII/2022). Kompanija je kao i prošle godine ostvarila vrlo fascinantan load faktor od 96%. U godinu dana kompanija je prevezla 177,4 milijuna putnika i vrlo je izvjesno da će do kraja godine prevesti planiranih 185 milijuna putnika. Load faktor u godinu dana je bio 94%.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rumunjski aerodrom Suceava je tužio AirConnect radi dugova. Kako je AirConnect pred bankrotom i pitanje je dana kada će kompanija otići u ropotarnicu povijesti bojim se da je aerodrom ostao bez novca.

autorica: Maja Mrkus , novinarka (Pula),  foto: AirConnect

Nova metro stanica “aerodrom Vnukovo” na Solntsevskoj liniji moskovskog metroa omogućiće putnicima pristup terminalu i drugoj infrastrukturi aerodromskog kompleksa, rekao je zamenik gradonačelnika Moskve za politiku urbanog razvoja i izgradnje Andrej Bočkarev. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin otvorio je u sredu deonicu Solntsevske linije, koja uključuje stanice Pikhtino i Vnukovo Airport.

“Nova stanica omogućava da bukvalno pređete iz metroa u avion. Graditelji metroa su uradili dosta posla u složenim uslovima kako bi integrisali stanicu i postojeću aerodromsku infrastrukturu. Izlaz iz predvorja stanice aerodroma Vnukovo povezan je sa podzemnim prolazom koji vodi putnike direktno do terminalske zgrade A”, rekao je Bočkarev. Vnukovo je prvi moskvovski aerodrom koji je povezan sa metro linijom dok prevoz vozom Aeroexpress produžava i dalje da opslužuje sva tri aerodroma.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Wikipedia

SMBC Aviation Capital je naručio 25 Boeinga 737MAX. Kompanija će sa ovim avionima imati 81 B737MAX u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Congo Airways je prekinuo sve operacije. Kompanija je obećala da će vrlo brzo nastaviti operacije, no i rekla da treba 33 milijuna USD da bi mogla nastaviti operacije. Kompanija mora promijeniti sva četiri motora na oba A320 što košta 28 milijuna USD za što nema novaca. Kompanija u floti ima i dva Dash 8-400 no oba su na maintenanceu. Predsjednik Konga Felix Tshisekedi je zatražio od vlade da hitno nabavi sredstva za nacionalnog prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Congo Airways

Airbus A320 kompanije Ural Airlines, koji je leteo iz Sočija za Omsk, prinudno je sleteo na polje u Ubinskom okrugu u Novosibirskoj oblasti. U avionu je bilo 170 ljudi. Dvojici putnika su dijagnostikovane modrice. Još dvojici je pomoć ukazana na licu mesta ali srećom nema nastradalih. Generalni direktor kompanije Ural Airlines Sergej Skuratov rekao je da će avion koji je sleteo na polje biti obnovljen, prenosi TASS.

Skuratov je rekao i šta je izazvalo incident, potvrdio je podatke Ministarstva za vanredne situacije da je otkazao jedan od tri hidraulična sistema aviona Airbus A320. “Avion je sleteo, nema spoljnih oštećenja na avionu, na stajnom je trapu“. Prema njegovim rečima, posada aviona je ispravno postupila što je odlučila da izvrši prinudno sletanje jer u njemu ne bi bilo dovoljno goriva da stigne do aerodroma Novosibirsk.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Ural

Wizz Air je povukao ručnu u Saudijskoj Arabiji. Iako je kompanija najavila baze u Dammamu i Medini, čak i osnivanje kompanije u Saudijskoj Arabiji, te je u samom početku otvorila velik broj linija iz ova dva grada, sada je stala. Iz Dammama Wizz Air leti samo 5 linija, a iz Medine tek jednu.

Kada su krenuli u ekspanziju u Saudijskoj Arabiji rekao sam da će tamo slomiti zube. I eto bio sam u pravu. Jednostavno konkurirati Saudiji, flynasu, flyadealu i Nesmi je suludo. Ove kompanija imaju brdo aviona (osim Nesme), brdo letova, odlične cijene i one su strateški vezane uz svoje tržište, te će učiniti sve da unište konkurenciju. U Damamu sve tri velike kompanija Saudijske Arabije imaju bazu i one od tamo imaju čak 45 linija. Kako Wizz Air tome može konkurirati?

Kompanija će 28.10. ukinuti i bazu u Suceavi, Rumunjska. Istim će zatvoriti čak 10 linija iz aerodroma, a nastavit će operirati letove za London Luton, Memmingen i Rim FCO. Za aerodrom leti još samo TAROM i AirConnect sa letovima za Bukurešt. Istim će Wizz Air pasti na samo 30 operativnih baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroflot je naručio 18 Irkut MC-21 i 34 SJ-100. Narudžba je dodatak na već naručenih 210 MC-21, 40 Tu-214 i 89 SJ-100. Aerofot Grupa u ovom momentu u floti ima 366 aviona, no samo 77 od njih su SSJ-100, sve ostalo su zapadni avioni. I Aurora je naručila 10 MC-21 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Vietnam Airlines je naručio 50 Boeinga 737-8, vrijednih 7,8 milijardi USD. Narudžbe je iznenađenje obzirom da je Vietnam do sada operirao A320flotu (68 A321, te 5 naručenih A320neo), te ima samo Boeingove širokotrupce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vietnam Airlines

Netom prije suđenja koje je inicirao DoT radi zabrane spajanja JetBlue i Spirita, a koje je zakazano za 16.10, JetBlue je kao izraz dobre volje i da olakša posao sudu ustupio gateove na aerodromima Allegiant Airu. JetBlue je Allegiantu prepustio dva gatea na Bostonu, isto toliko na Newarku, uz 43 slotova za polijetanja i slijetanje, te 4 gatea na Fort Laudardale. Kompanija će ustupiti i Frontieru 22 para slotova na New York La Guardiji.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Wizz Air je objavio da će ITA i Lufthansa po spajanju imati preko 70% udjela na Milano Linate. Stoga Wizz Air smatra da će Europska Unija morati smanjiti ovu brojku i dati priliku drugim prijevoznicima za linije. Wizz Air je vrlo zainteresiran za slotove te bi u tom slučaju, koji je po njima izvjestan, oni otvorili niz linija iz Linate. Wizz Air u ovom momentu ima samo jednu liniju iz Linate i koncentriran je na Malpensu.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Putnici u Airbusu A380 Singapore Airlinesa na letu iz Shangaia Pudong za Singapur su bili prisiljeni biti u avionu na zemlji čak 8 sati. Avion je već taksirao do uzletno-sletne staze kada je ustanovio tehnički kvar i vratio se do gateova. Avion nije imao klima uređaj i putnici su u njemu bili doslovce kao u sauni. Na koncu kvar nije otklonjen, te su putnici nakon 8 sati iskrcani i odvedeni u hotel.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Kamchatka Aviation Enterprise je morala suspendirati letove Let-410 Turboleta zbog nedostatka rezervnih dijelova, a koji su rezultirani sankcijama nametnutim Rusiji. Kompanija u floti ima pet ovih aviona. Uz to kompanija  ima četiri An-26, jedan An-28 i tri YAK-40 sa kojima će nastojati održati red letenja u smanjenom obujmu.

Letove sa Let-410 Turboletima već je suspendirala i Komiaviatrans u III. mjesecu 2023. Još sedam prijevoznika u Rusiji za sada leti sa Let-410 Turboletima koji u floti imaju 28 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kamchatka Aviation

U kratkom periodu početkom 2023, ITA je bila primorana da otkazuje letove i menja red letenja za najveći londonski aerodrom – Heathrow, zbog isteka ugovora o iznajmljivanju slotova. Vlasnik slotova je Etihad, koji planira da ove slotove izda British-u, American-u i drugim kompanijama po boljim cenama.

ITA slotove iznajmljuje od početka operacija krajem 2021. ITA je tada, u jeku drugog velikog talasa covid-a, uspela da osigura po povoljnoj ceni od Etihad-a slotove koje je prethodno koristila Alitalia. ITA je ovim postupkom od Alitalia-e nasledila problem u nastanku, koji je započet 2015. kada je Etihad otkupio oko 60 nedeljnih slot-parova na Heathrow-u za spekulisanu cenu od oko 150-200 miliona evra i izdao ih nazad kompaniji. Deo ovih slotova, oko 40, je po novom ugovoru dobila ITA.

Početkom 2023, Etihad je obavestio kompaniju o svojoj odluci i ubrzo je privremeno suspendovana prodaja na ITA letovima iz Rima i Milana za Heathrow dok se tražilo rešenje. Mediji su kratko spekulisali o prebacivanju na Stansted do koga nije došlo.

ITA je dobila nazad oko 25 slot-parova, trenutno redovno leti dva puta dnevno iz Milana i jednom dnevno iz Rima za Heathrow, te radi na obezbeđivanju naknadnih slotova. Ova situacija je još jedna od mnogobrojnih za evropske kompanije koja pokazuje neverovatnu korist slotova na najprometnijem londonskom aerodromu.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

TATA Grupa ima istinski ogroman posao sa sređivanjem Air Indie. Ovaj portal je pisao o ogromnom broju promjena koje su napravili od onih malih do istinski velikih. Ogromnom. U prvih par mjesec od preuzimanja Air Indije nije prošao tjedan da nismo pisali o nekim promjenama, sređivanju, čišćenju…

No, jedan posao je istinski ogromna. TATA odvjetnički tim ubrzano čisti čak 600 sudskih predmeta koji se vode protiv Air Indie, neki su stari i 15 godina. TATA želi brzo zatvoriti svih 600 sudskih predmeta kako bi neopterećeno vodila kompaniju dalje. U prošlih par mjeseci uspjeli su zatvoriti četvrtinu sudskih sporova nagodbama ili forsiranjem dovršavanja spora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.