Novosti iz svijeta

El Al stavlja putnike na sjedala za kabinsko osoblje, na dodatna sjedala u kokpit, a čak je dozvoljavao i da putnici sjede na podu kako bi što prije vratili rezerviste u zemlju gdje se žele boriti. Kompanija je primala na Boeing 787 30 putnika više, a na B737 10 putnika više.

Ovom prilikom prisjetimo se Operacije Solomon 1991. godine u kojoj je El Al transportirao iz Etiopije u Izrael 1088 putnika na Boeingu 747.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Aerodrom Istanbul planira 100 milijuna putnika dostići do 2027. godine. Aerodrom je 2022. imao 64,5 milijuna putnika. 2019. samo Atlanta i Peking su imali preko 100 milijuna putnika. Turkish ima 80% putnika na aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Instanbul

Royal Air Maroc je od 17.10. povećao broj letova iz Kazablanke za Moskvu. Letovi će saobraćati četiri puta nedeljno: ponedeljkom, utorkom, sredom i petkom sa Boeingom 737. Moskovski aerodrom Domodedovo i avioprevoznik sarađuju od 2018. Za to vreme kompanije su zajednički opslužile 86 hiljada putnika. Za 9 meseci 2023., putnički promet na tim letovima iz Domodedova iznosio je 16 hiljada ljudi. Royal Air Maroc je vodeći brend marokanske civilne avijacije koji leti na sve kontinente. Mreža ruta aviokompanije pokriva oko devedeset destinacija.

Od 12. 10. privatna aviokompanija Fly Baghdad iz Iraka počela je sa letovima na relaciji Bagdad – Moskva (Vnukovo) – Bagdad. Fly Baghdad ima jednu od najmlađih flota na svetu, sa prosečnom starošću aviona od oko 6 godina. Flotu aviokompanije čine dva Boeing-a 737-700, dva Boeing-a 737-800, jedan Boeing 737-900ER i jedan Bombardier CRJ-200.

Aeroflot će od 30.10. povećati učestalost letova iz Moskve za Dubai (UAE). Aviokompanija će sa aerodroma Šeremetjevo obavljati tri dnevna leta do Međunarodnog aerodroma Dubai. Aeroflot je ranije najavio regionalni program letova za Dubai. Aviokompanija će od 21.10. otvoriti direktne letove za UAE iz Kazana, Jekaterinburga i Novosibirska. Putnici takođe imaju letove za Dubai iz Sočija i Sankt Peterburga, koje obavlja podružnica Rossiya Airlines pod kodom Aeroflota.

Od 29.10. Aeroflot će po prvi put otvoriti direktne redovne letove iz Sankt Peterburga za Puket. Letovi do poznatog tajlandskog letovališta obavljaće se dva puta nedeljno širokotrupnim avionom Airbus A330. Letovi sa aerodroma Pulkovo za Phuket predviđeni su četvrtkom i nedeljom, povratni letovi utorkom i petkom.Aeroflot je ranije izvestio da nastavlja svoje direktne letove iz Sankt Peterburga za odmarališta Egipta – Hurgadu i Šarm el Šeik. Tako će tokom jesenjih i zimskih praznika i stanovnici Severozapadnog federalnog okruga moći da putuju do popularnih destinacija za odmor bez presedanja u Moskvi.

Red Wings Airlines će od XI meseca pokrenuti letove iz Jekaterinburga za Šri Lanku, rekla je izvanredni i opunomoćeni ambasador Šri Lanke u Ruskoj Federaciji Janita Abeywickrema Liyanage na međunarodnoj turističkoj izložbi Expotravel-2023 u Jekaterinburgu. Ambasador je takođe napomenula da je Šri Lanka, kako bi privukla ruske turiste, pronašla način da organizuje direktne transfere novca iz Ruske Federacije bez posredničkih banaka. „Uz pomoć ambasade uspostavljena je saradnja između Nacionalne investicione industrijske banke u Rusiji i Narodne banke sa strane Šri Lanke, što je omogućilo da se transferi novca vrše direktno bez posredničkih banaka. Ambasadorka je pojasnila da će letovi iz Jekaterinburga za Šri Lanku početi 4. XI. i saobraćati dva puta nedeljno.

Red Wings od 3.11. pokreće i letove sa aerodroma Pulkovo do Tel Aviva (Izrael). Ovo je prvi let za Izrael iz Sankt Peterburga od početka 2022. godine. Kako je navedeno, letovi će se obavljati jednom nedeljno i to petkom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Red Wings

U zadnjih 12 dana otkazno je 42,6% letova za Tel Aviv, odnosno točnije 1135 letova. Čak 50 kompanija je otkazalo letove. Ovo je posebno istaknuto zadnjih dana kada su letove otkazale gotovo sve kompanije. Za Tel Aviv u ovom momentu leti tek El Al, Arikia, Israir, Red Wings, TUS Air, Georgian, Cyprus, Etihad, Azimuth i flydubai.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Tel Aviv aerodrom

Europska Unija je izjavila da će pooštriti uvjete za spajanje ili kupnju kompanija. Do sada su kompanije za isto morale davati slotove konkurenciji, no isto se masu puta uspjelo izmakinirati ili isto nije postiglo svrhu. Stoga će Europska Unija pooštriti davanje slotova konkurenciji, povećati broj tih slotova, te iznaći niz drugih opcija kompenzacije. Kako se upravo provodi kupnja ITA-e od Lufthanse, Air Europa-e od IAG-a i SAS-a od Air France-KLM-a, a vrlo skoro će i TAP u prodaju, očito je da Europska Unija nastoji uvesti reda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Routes World 2024. će se održati  Bahrainu. Organizatori planiraju ugostiti 3000 zrakoplovnih profesionalaca iz cijelog svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bahrain Airport

BRA-Braathens Regional je zatražio predstečajnu zaštitu u Švedskoj, sličnu Chapter 11 u SAD-u. Kompanija naglašava da će se sve operacije nastaviti kao i prije i da isto neće imati ikakvog utjecaja na putnike. Kompanije je objavila da je na ovo bila prisiljena radi slabog tečaja švedske krune, ta radi problema sa kapacitetima na globalnoj razini, kao i nedostatkom rezervnih dijelova.

Kompanija u floti ima 15 ATR 72-600, 4 A319 i 1 A320. Kompanija bi trebala dobiti još jedan A320 i 1 ATR 72-600. BRA operira 8 linija za Split ljeti, a idućeg ljeta uvodi i devetu liniju (iz Stockholma) o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BRA

Qantas je kupio 19,9% dionica regionalne kompanije Alliance Airlines, te je javno objavio želju da kupio 100% kompanije. No, ACCC (Australijski regulatori tržišne utakmice) se nisu složili sa kupnjom. Stoga je nova CEO Qantasa Venessa Hudson pokazala pragmatičnost. I za razliku od prethodnika niti se inatila, niti odlučila boriti, nego je objavila da odustaje od kupnje. Umjesto toga Qantas će naručiti dodatne Embraere E190 i pokriti operacije sam.  Alliance u floti ima 72 aviona (E190, te Fokkere F70 i F100).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alliance

American Airlines je kupio četiri dodatna Embraera E175 za svoju kompaniju Envoy Air. Isporuke će biti u posljednjem kvartalu 2024. Envoy u ovom momentu ima 107 E175 i 26 E170. Kompanija ima naručenih 7 E175 i 5 E170. Envoy pripada American Eagle regionalnom brendu koji ima šest kompanija, a koje sve imaju 212 E175 i 30 E170. American Eagle ukupno ima 563 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto:  Envoy

Air France će prebaciti sve operacije iz Pariza Orly na CDG do 2026. Naime, kompanija ima sve manje domaćih letova radi odluke Francuske da zabrani bliže letove te ih prebaci na vlak. Stoga je kompanija odlučila prebaciti sve letove ne CDG, uključujući i one za prekomorske departmane. Istovremeno će prepustiti Transaviji sve operacije na Paris Orly.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Air Indiji Express je isporučen prvi Boeinga 737-8 koji je dobio i novi livery. TATA grupa je odlučila spojiti Air Indiu i Vistaru te uvesti novi livery, te je upravo spojila Air Indiju Express i Air Asia Indiju, gdje je također odlučila uvesti novi livery. Air India Express će spajanjem imati 54 aviona, a sa naručenih 50 B737-8 imati će preko 100 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India Express

Malo interesantnih podataka o Airbusu A380:

 • Svaki A380 ima oko 4 milijuna komponentni sa 2,5 milijuna dijelova koje radi čak 1500 kompanija u 30 zemalja svijeta
 • A380 je certificiran za maksimalano 853 sjedala
 • A380 ima čak 5000 scenarija svjetala
 • A380 ima 220 prozora i 16 vrata
 • Dva putnička kata A380 imaju površinu od 550 kvadratnih metara što je jednako kao tri teniska terena
 • Volumen tri kata aviona (zajedno sa prtljažnikom) je 1570 kubičnih metara što je dovoljno da se spremi 35 milijuna loptica za stolni tenis
 • A380 je visok 24,09 metara što je ekvivalent deseterokatnice.
 • Raspon krila aviona je 79,8 metara
 • Površina krila A380 je 845 kvadratnih metara
 • Tijekom polijetanja krilo će se svinuti prema gore za čak 4 metra
 • Lopatice ventilatora koje imaju promjer d 2,95 metara usisavaju više od 1,25 tone zraka svake sekunde.
 • Potisak prilikom polijetanja od 127 tona (280.000 Ib) preko krila je ekvivalent konjskih snaga oko 2500 obiteljskih automobila.
 • Maksimalno projektirano opterećenje karoserije sa 6 kotača je 260 tona, što je jednako 200 VW Golfova
 • A380 ima 100.000 različitih tipova električnih kablova koji su dugi 482,8 kilometara.
 • Težina vanjske boje A380 (temeljni i završni premaz) je 531 kg
 • A380 ima maksimalnu težinu od čak 575 tona, a može nositi 323.546 litara goriva
 • A380 slijeće sa 256 km/h, a najveća mu je brzina 945 km/h
 • Savjetuje se da aviona ne polijeću ili slijeću četiri minute nakon A380.
 • Najkraća linija sa A380 je Dubai-Muscat (Oman), koja ima samo 349 km

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Malaysia

Vulkan Bezymyanny na Kamčatki, nakon što je izbacio stub pepela na visinu od 11 kilometara iznad nivoa mora, dobio je “crvenu” šifru opasnosti za avijaciju, rekla je Olga Girina, šef tima za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke (KVERT). Vulkanske čestice predstavljaju ozbiljnu opasnost za sve tipove aviona koji lete iznad Kamčatke na lokalnim i međunarodnim rutama. Sve neophodne službe čije se letelice nalaze na nebu iznad poluostrva dobile su operativno upozorenje KVERT-a.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva)

Avianca mijenja poslovni model. Iz potpune legacy kompanije prelazi u hibridnu kompaniju sa vrlo mnogo LCC elemenata. Istovremeno kompanija mijenja logo (o čemu smo već pisali).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Avianca

Njemački kancelar Olaf Scholz se taman spremao poletjeti iz Tel Aviva kada su se začule sirene protuzračne obrane, te je krenulo granatiranje. Scholz je hitno evakuiran u zgradu terminala iako je već bio u vladinom Airbusu A350. Dio njegova pratnje je u panici polijegao po stajanci (apronu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luftwaffe

Pegasus će uskoro otvoriti sestrinsku kompaniju u Europi. Pegasus je već imao dvije kompanije Air Manas (Kirgistan) i IZair (Izmir), no obije kompanije su prekinule operacije. Ambicije su porasle od kada je prije par dana kompanija porasla na preko 100 aviona. Pegasus će otvoriti AOC u Europi za novu kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Švicarska business jet kompanija Comlux je naručila dva A220ACJ. Kompanija u floti ima razne avione, no u floti ima tek jedan A220ACJ. Kopanija ima 3 podružnice diljem Europe (Malta), Azije (Kazahstan) i Amerike (Aruba).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comlux

Vlada Malte je angažirala Knighthood Global, kojeg je vlasnik James Hogan, bivši CEO Etihada, da pokrene operacije KM Malta Airlinesa. Knighthood treba osigurati financijske i strateške savjete, implementirati petogodišnji business plan, napraviti tranziciju iz Air Malte u KM Malta Airliines, postaviti komunikacijsku strategiju, postaviti računovodstveni sustav, te konzultirati vladu o svim pitanjima pokretanja kompanije. Knighthood će dobiti 200.000 EUR mjesečno od VI. mjeseca 2022. a do kraja 2023. KM Malta Airlines kreće sa operacijama 31.3.2024.

Knighthood Global surađuje i na strateškom planu razvoja Air Zimbabwea, te sa Hi Fly, ACMI i charter kompaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Rolls Royce će otpustiti 2000 radnika idući tjedan. Ovo je dodatak na 9000 otpuštenih radnika tijekom Covida-19. Kompanija ukupno planira otpustiti 2500 radnika. Ovo je 6% radnika koji rade za kompaniju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Rolls Royce

Kao što znamo Wizz Air ima tri A320 zarobljenih u Kijevu. Kako je jasno da nakon godinu i 8 mjeseci od početka rata još uvijek ne može izbaviti avione iz Kijeva, kompanija je odlučila iskoristiti najskuplje na njima, te je skinula motore i prevezla ih izvan Ukrajine. Wizz Air je uspio iz Ukrajine evakuirati jedan A320 nakon sedam mjeseci, no taj je avion bio u Lavovu koji je na samo zapadnom dijelu Ukrajine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kao što smo već izvijestili kompanije otkazuju letove za Beirut, no sada je MEA (Middle East Airlines) odlučila preseliti višak aviona iz Beiruta u Istanbul radi straha od eskalacije rata. Kompanija u floti ima 22 aviona, a u Istanbul je sklonila četiri A321neo i jedan A330. Kompanija je izjavila da će za sada održavati sve operacije, ali da ima plan za slučaj nužde u kojem će evakuirati sve avione iz Beiruta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MEA

Air Nostrum i CityJet su pokrenuli Strategic Alliance of Regional Airlines (SARA), regionalnu alijansu Europe. Osim Air Nostruma i CityJeta u alijansi je irski regionalni prijevoznik Hibernian. Alijansa trenutno broji 74 aviona (ATR 72-600, CRJ200, CRJ900 i CRJ1000), dok će za tri godine imati preko 100 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Nostrum

Nakon niza skandala Richard Goyder, predsjednik Qantasa, će napustiti svoju poziciju prije Generalne skupštine Qantasa 2024. godine. Goyder je tvrdio da neće otići jer ima podršku glavnih dioničara kompanije, no to očito više nije tako. Činjenica je da je Qantas odlučio riješiti se problematičnog rukovodstva jer je ekspresno umirovio i Alena Joycea, bivšeg CEO kompanije. Uz Goydera sa funkcije odlaze i dva direktora kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Rusija je uložila žalbu UN agenciji za zrakoplovstvo ICAO (International Civil Aviation Organization) protiv sankcija koje su već 20 mjeseci na snazi protiv Rusije a zbog napada na Ukrajinu. Sankcije su uvele najbogatije i najmoćnije zemlje prema kojima je Rusija imala većinu svog prometa. Istovremeno sankcije su uveli i Airbus, Boeing, Embraer, ATR i De Havilland, kao i svi manji proizvođači (primjerice većina Let 410 Turboleta je prizemljena), koji više ne isporučuju avione i rezervne dijelove ruskim kompanijama. Uz to sankcije su uveli i lezori, pa je Rusija nacionalizirala preko 500 aviona i doslovce ih otela od lezora kao vlasnika. Rusija ima preko 700 zapadnih aviona u svojim flotama.

Rusija je preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Kine, Tajikistana i Kyrgistana u tih 20 mjeseci prošvercala 1,2 milijardi USD rezervnih dijelova, no analitičari smatraju da to nije dovoljno za 700 zapadnih aviona. Istovremeno Rusija je počela uvoziti nelegalne rezervne dijelove iz Irana, te sama proizvoditi rezervne dijelove, što je i te kako upitne kvalitete. Lezori sigurno jednog dana neće uzeti avione nazad ako nemaju legalne certificirane dijelove. Podaci govore da je 9% aviona već sada imalo ozbiljnih problema radi nedostatka dijelova, pa i ozbiljnih incidenata. Aeroflot je u jednom danu imao tri vrlo ozbiljna incidenta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Air India Expess i AIX Connect (bivši Air Asia India) se spajaju 18.10, pod brendom Air India Express. Air India Express je već dobila prvi A32neo u flotu od AIX Connecta. Kako Air India Express ima 29 aviona u floti, a AIX Connect ima 27 aviona, kompanija će zajedno imati 56 aviona. Air India ima naručenih još 48 Boeinga 737-8. To znači da će kompanija uskoro imati preko 100 aviona. Ovime Air India Express istinski postaje ozbiljna konkurencija ostalim LCC u Inidji, IndiGo i SpiceJetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India Express

Flydubai je prva strana kompanija koja će pokrenuti letove za Afganistan od preuzimanja države od strane Talibana 2021. godine. Kompanija će imati dva dnevna leta na liniji Kabul-Dubai od 15.11. Na liniji već lete Ariana Afgan i Kam Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

U posljednjem požaru na Lutonu izgubljeno je 1699 parkirališnih mjesta kolapsom garaže, a izgorjelo je čak 1200 parkiranih automobila. Prema nekim izvorima požar je prouzročio električni automobil.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Luton

Boeing je napravio „BBJ Select“ projekt za uređenje B737-7BBJ. Select daje mogućnost kupcu da modularno odabere neki od postojećih dizajna uređenja business aviona. Ovime se osjetno ubrzava isporuka, pojednostavljuje proces i pojeftinjuje uređenje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Herbert Keffel, voditelj Competence Center ORAT Minhenskog aerodroma je kao moj panelist na kongresu u Istanbulu izjavio da Lufthansa ima više letova iz Minhena, nego iz Frankfurta, te da ima oko 55% letova iz Minhena. Keffel je to opravdao činjenicom da iz Minhena lete manji avioni nego iz Frankfurta.

Keffel je izjavio da Minhen ima više Lufthansinih letova na Istok nego Frankfurt i da ga Lufthansa razvija kao svoj hub za Istok. Keffel je objasnio i zašto A380 dolaze u Minhen a ne i u Frankfurt, time da Lufthansa unificira flote u svoje dvije baze, te u Frankfurtu ima Boeingove i dio Airbusovih širokotrupaca, a u Minhenu samo Airbusove širokotrupce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: