Novosti iz svijeta

Boeing je u VI. mjesecu isporučio 51 avion. U prvoj polovici godine to je 216 isporučenih aviona. Najviše aviona je isporučeno Ryanairu, njih 32, pa Air Lease 15 i Alaska sa 14 isporučenih aviona. U prvoj polovici godine Boeing je imao 286 narudžbi, a nakon otkazivanja to je 205 narudžbi (Airbus ima 259).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Bjelorusija je zatvorila svoj zračni prostor radi Rusko-ukrajinskog rata, osim za aerodrome Minsk, Brest i Gomel, kao i koridor kroz sjever Bjelorusije prema Rusiji. Ovo je i ovako i onako svejedno za prijevoznike iz Europe jer isti ne lete za Bjelorusiju od kada je Bjelorusija prizemljila Ryanairov avion i uhapsila medijskog aktivistu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Emirates je bijesan na London Heathrow koji je od tražio kompaniju da u roku od 36 sati smanji kapacitete te otkaže putnicima koji su već platili karte za letove. Emirates kaže da ne može otkazati putnicima koji su platili karte i planirali put i da to nije primjeren način. Emirates je ozbiljno kritizirao Heathrow jer nije u stanju osigurati prijevoznicima operacije. Emiratesu nije jasno zašto bi oni sada morali plaćati za nesposobnost aerodroma. Emirates je rekao da neće poštivati odluku Heathrowa, a Heathrow se zaprijetio sankcijama u tom slučaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Ryanair plaća 80% svojeg goriva uz cijenu 70 USD po barelu. To je skoro 50 USD manje od sadašnje cijene. Ovu cijenu kompanija će plaćati sve do III. mjeseca 2023. Ryanair je ovim potezom uštedio čak 1,5 milijardi USD. Ipak kompanija predviđa porast cijene karata u cijeloj svojoj mreži.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rollse Royce avionski motori će preći na korištenje Beluge (A300-600ST) kao zamjenu za Antonove koji više nisu na dispoziciji (operira samo 5 aviona).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Beluga

China Airlines, China Southern i China Eastern će dobiti po 450 milijuna USD, a Peking Capital Aerodrom će dobiti 300 milijuna USD (ukupno 1,65 milijardi USD) radi posljedice Covida-19, te zabrana letenja, poglavito u inozemstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eastern

Delta je objavila profit od 735 milijuna USD u 2. kvartalu ove godine. Promet kompanije je bio 12,3 milijardi USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Ryanair će ove godine imati šest milijuna putnika u Beču. Kompanija se nada u idućih 10 godina imati bar 10 milijuna putnika godišnje. Ryanair je koristio popuste Beča iz „paketa rasta“, a koji uskoro završava. Kompanija se nada da će Beč napraviti novi paket poticaja kako bi Ryanair nastavio rasti u Beču. Kompanija želi prestići Austrian po broju putnika u Beču.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I još jedno prolongiranje odluke za Spirit. Ovaj puta na 27.7. kako bi JetBlue i Frontier imali prilike dodatno lobirati (te eventualno još podići cijenu). Frontier nudi 4,13 USD po dionici gotovine i 1,9 dionica u Frontieru za svaku dionicu u Spiritu (48,5% vlasništvo Frontiera). JetBlue pak nudi 34,15 USD po dionici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Europska Unija je najavila da će od zimskog reda letenja (30.10.) uvesti obvezu poštivanja slotova od 80% kako je bilo i prije Covida-19. To znači da će kompanije koje žele zadržati slotove na aerodromima morati ostvariti najmanje 80% svih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

London Heathrow je zamolio aviokompanije da više ne prodaju karte za ovo ljeto kako se aerodrom ne bi ponovo blokirao i morao otkazivati letove. London će krajem VII. mjeseca imati zaposleno osoblja u osiguranju kao i 2019. no ipak neće moći ostvariti sve operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London LHR

Wizz Air je uveo nove opcije za prtljagu na svojim letovima. I dalje je besplatna samo minimalna torbica (ruksak). Opcije za plaćanje su slijedeće:

 • 1 torba težine 10 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 20 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 26 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 32 kg

Vrste prtljaga se neće moći miješati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Norwegian and Wideroe su potpisali sporazum o bliskoj suradnji, te feedingu. Ono što je ovdje čudno je da je SAS prije bio vlasnik  Wideroe i da kompanija danas blisko surađuju na feedingu SAS-ovih letova. Jel to Wideroe pokušava sjediti na dvije stolice ili vidi da se SAS raspada pa mijenja stranu?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wideroe

Novi europski long-haul LCC Norse Atlantic je ponudio čak 56 sjedala u premium ekonomskoj kabini, te planira privući business putnike. Premium ekonomska kabina daje 35% više mjesta za noge, dva besplatna obroka, prioritetan boarding i besplatnu prtljagu. Premium light dozvoljava jednu torbu pod noge, jednu torbu od 10 kg u pretince kabine, Premium classic uz to dozvoljava i jednu predanu prtljagu za prtljažnik od 23 kg, dok Premium plus dozvoljava čak dva kofera od 23 kg u prtljažnik.

I dok u ekonomskoj klasi karta u jednom smjeru za kraj VII. mjeseca košta 402 EUR, ona u premium ekonomskoj klasi košta 787 EUR, skoro pa duplo. Krajem VIII. mjeseca cijene padaju na 222 EUR za ekonomsku i 435 EUR za premium klasu, dok krajem IX. mjeseca cijena je samo 176 EUR za ekonomsku i 388 EUR za premium klasu. Za premium classic putnik mora izdvojiti još 85 EUR više, a za premium plus čak 256 EUR više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Icelandair je došao do originalne ideje kako umanjiti kaotičnu situaciju na europskim aerodromima. Pa su tako na letu za Amsterdam kao dio posade sa sobom poveli radnike koji utovaruju i istovaruju avion. Istim ne ovise o radnicima aerodroma Amsterdam kojih nema. Kompanija će to nastaviti činiti i ubuduće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Nakon što su mehaničari IndiGoa već drugi puta u pola mjeseca naglo oboljeli i zbog iznenadne bolesti nisu došli na posao, IndiGo je izjavio da shvaća da su mehaničari potplaćeni, da će im racionalizirati plaće i ukinuti smanjenja koja su napravili radi Covida-19.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Donuld Trump je obojao svoj Boeing 757. Nova boja je crna, umjesto tamno plave, sa dvije crvene pruge kao i prije. Na prednjoj strani ogromnim zlatnim slovima piše TRUMP. Na repu umjesto slova T sada je američka zastava koja vijori. Avion sa crnom bojom djeluje daleko elegantnije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trump

Aviokompanije diljem svijeta za sada su otkazale 25.378 letova diljem VIII. mjeseca. To je 819 letova dnevno. Od toga Europa će otkazati 15.788 letova, ili 2% od ukupnog broja letova. U Europi najviše će otkazivati Turkish (4408 letova), pa British (3600), easyJet (2045), Lufthansa (1888), Wizz Air (1256) i KLM (944). Turkish je ujedno i br. 1 po broju otkazanih letova u svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

KLM će otkazivati 10 do 20 letova dnevno radi manjka zaposlenika na Amsterdamu. KLM će smanjiti prodaju na postojećim letovima kako bi mogli rerutirati putnike sa otkazanih letova. Kompanija iz istog razloga neće više prihvaćati cargo na letovima KLM Cityhoppera te će time rasteretiti radnike na Amsterdamu koji se neće morati baviti utovarom i istovarom carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Kako bi izbjegao probleme u top ljetnoj sezoni indijski LCC IndiGo je odlučio povećati plaće pilotima i kabinskom osoblju za 8%. No, to nije učinio i za tehniku, pa su mehaničari već drugi puta u ovom mjesecu imali masovna bolovanja, ne došavši na posao radi nagle bolesti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

ANA je konvertirala dva od 20 Boeinga 777-9 u cargo avione B777-8F. Avioni bi u flotu trebali doći tijekom 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Još jedan Dash 8-400 je sletio bez nosnog kotača. Ovaj puta bio je to Air Cote d’Ivore na liniji Korhogo-Abidjan. Prilikom slijetanja nije bilo ozlijeđenih putnika ni članova posade.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Cote d’Ivore

Argentina je više od mjesec dana zadržala cargo Boeing 747-300M Emtrasur Carga, cargo kompaniju Conviase. Avion je prije bio u vlasništvu Mahan Aira, iranske kompanije koja je povezana sa terorizmom i iranskim tajnim službama, a ima ban SAD-a i niza drugih zapadnih država. Avion je Mahan prodao Conviasi. Na letu za Buenos Aires je bilo čak 19 članova posade, što je bio alarm argentinskim službama. U pregledu aviona ustanovilo se da je među članovima posade bio i niz iranskih državljana, među kojima je jedan bio član iranske obavještajne službe Quds Force (iranska CIA). Argentina je zadržala i avion i posadu radi ispitivanja.

No, sad je Conviasa ukinula sve letove iz Caracasa za Argentinu i Čile najranije do IX. mjeseca, a vjerojatno i duže. Conviasa ne može točiti gorivo u Argentini i Čileu nakon incidenta. Conviasa je ukinula i letove za Limu (Peru), no ovo nije povezano sa argentinskim incidentom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Conviasa

Nakon što je Lufthansa ozbiljno povisila cijene kako bi demotivirala putnike na putovanje, a što više zaradila na onima koji će se ipak odlučiti na put (i pritom ukinula 3000 letova), sada je i Eurowings odlučio povisiti cijene za 10%. Ova mjera trebala bi smanjiti broj putnika na Eurowingsovim letovima. Eurowings otkazuje ozbiljan broj letova diljem Europe, pa i u našoj regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

DOT je zaprimio niz pritužbi putnika i iznio je priopćenje u kojem upozorava kompanije da ne smiju razdvajati roditelje i djecu mlađu od 13 godina, što neki ULCC rade kako bi natjerali roditelje da plate dodatan novac za rezervaciju sjedala kako bi isti mogli sjediti zajedno. DOT je objavio da će u VIII. mjesecu objaviti i propis kojim će biti obveza aviokompanija da osiguraju da djeca mlađa od 13 godina moraju sjediti zajedno sa roditeljima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Flybe je morao otkazati stotine letova zato što mu lezori nisu isporučili avione koje su obećali. Kompanija je pribavila dva aviona za kratkoročni lizing no ni to nije bilo dovoljno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybe

Aerodrom Hong Kong je otvorio treću uzletno-sletnu stazu. Staza je dugačka 3800 i široka 60 metara. Kako je za stazu trebalo nasipati ogromnu količinu zemlje u more i produžiti umjetni otok izgradnja je koštala enormnih 18 milijardi USD. Treća pista je bila istinska nužnost jer su sadašnje dvije radile preko svojih kapaciteta. Sada je kapacitet aerodroma čak 620.000 letova godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Ryanair po treći puta pokreće bazu u Belfastu. Ovaj puta sa dva aviona i 12 linija. Baza će krenuti 28.3. Ryanair je bazu prvi puta pokrenuo u Belfastu daleke 2007. godine. Drugi puta pokušao je 2016.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ujedinjeni Arapski Emirati pregovaraju sa Talibanskom vlasti da vode Aerodrom Kabul i nekoliko ostalih aerodroma u Afganistanu. Ovi pregovori su direktna konkurencija Katarsko-Turskom koncernu koji također želi preuzeti vođenje aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Kabul)

Boeing je izjavio da postoji rizik da otkaže projekt 737MAX10. Kompanija za sada ima nakanu obaviti certifikaciju za avion koju mora obaviti do kraja godine, ali nije sigurna hoće li u tome uspjeti. Boeinga ima 640 narudžbi za ovaj avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: