Novosti iz svijeta

Boeing je dovršio 2023. sa 200 neisporučenih 737MAX i 50 neisporučenih 787. Kompanija je uvjerena a će većinu ovih aviona isporučiti tijekom 2024. U ovom momentu Boeing radi 38 B737MAX i 5 B787 mjesečno i to se u dogledno vrijeme neće promijeniti radi odluke FAA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Norse Atlantic leti letove preko Atlantskog oceana za manje od 100 USD u II. i III. mjesecu, na izabranim linijama i datumima. Ovih opcija ima prilično. Primjerice London Gatwick-New York JFK košta samo 98,68 USD. Naravno u ovoj tarifi putnici ne dobivaju apsolutno ništa, smiju u avion unijeti samo mali komad ručne prtljage 55x45x20 cm, a hrana nije uračunata u cijenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Aerodrom Budimpešta značajno povećava broj letova za Kinu ovog ljeta. Shanghai Airlines koji leti u partnerstvu sa China Easternom povećava broj letova iz Shanghaia sa tri tjedno na svakodnevne. Uz to i Air China povećava broj  letova za Peking sa dva na tri tjedna leta. Budimpešta ima letove za Shanghai, Peking, Ningbo i Chongqing.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Kazahstan je uveo potpuni open skies i omogućio je kompanijama da neograničeno lete u zemlju. Uz to Kazahstan će dozvoliti svim kompanijama petu slobodu na linijama na kojima ne lete domaće kompanije. Ovime Kazahstan želi značajno povećati broj linija, frekvencija i putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Europa je u 2023. imala 94,6% putnika iz 2019. Ovo pokazuje koliko je naša regija iznad prosjeka Europe. Najbolje rezultate su imali Poljska (112,2%), Grčka (112,1%) i Island (106,9%). A najlošije rezultate su ostvarili Finska (70,4%), Slovenija (73,8%) i Njemačka (77,6%). Europa je u prošloj godini ostvarila 2,3 milijardi putnika.

Najviše putnika u 2023. su imali London (79,2 milijuna putnika), drugi je Istanbul (76,0 milijuna), treći je Paris CDG (67,4 milijuna), četvrti je Amsterdam (61,9 milijuna), a peti Madrida (60,2 milijuna putnika). Nevjerojatno, ali Frankuft je tek šesti sa 59,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

EgyptAir je prodao svih svojih 12 Airbusa A220-300 lizing kući Azorra. Prosječna starost ovih aviona je samo 4,1 godinu. EgyptAir nije bio zadovoljan ovim avionima i letjeli su vrlo malo. Halo Croatia, ste ih pokušali kontaktirati i pitati gdje je problem? Nije baš da su nebitna i minijaturna kompanija, pa da je nebitno zašto su bili nezadovoljni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EgyptAir

Boeing je u 2023. imao prihode od 23,4 milijardi USD, što je za 2,5 milijardi manje nego u 2022. (25,9 milijardi). Nevjerojatno. Ovo je i 8,8 milijardi USD manje od 2019. (32,2 milijarde). Kompanija je u 2023. imala gubitak od 1,7 milijardi USD. Boeing je u zadnjih 5 godina akumulirao nevjerojatnih 31,1 milijardi USD gubitka. A u ovim tragičnim brojkama nije fijasko sa panelom vrata B737-9 koji se desio nakon Nove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

HUMO Air novi uzbekistanski LCC je krenuo sa operacijama i dva Airbusa A320. Kompanija planira imati 9 A320 do kraja 2024. No, ono što je interesantno je da je HUMO izjavio da ima turnaround od samo 18 minuta, pri čemu putnici izlaze 9 minuta i odmah ulaze idući putnici 9 minuta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Humo Air

AirBaltic će nastaviti letove iz baze u Gran Canariji i iduće zime 2024/25. Kompanija će imati osam linija iz Gran Canaire i to za Rigu, Tallin, Vilnius, Tampere, Copenhagen, Oslo, Torp i Billund.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

U Istanbulu je otvorena nova metro stanica – Gayrettepe (Gayrettepe), koja povezuje metro sa novim gradskim aerodromom (IST). Ukupna dužina linije je 37,5 km i omogućava vam da od aerodroma do centra grada stignete za 30 minuta. U stvari, brzi metro u ovom pravcu radi već godinu dana, ali samo do stanice Kağıthane. Sa novom stanicom putovanje će biti mnogo udobnije, obećavaju gradske vlasti.

Stanica Gayrettepe je najdublja na pruzi (72 m), opremljena je sa 32 pokretne stepenice i 8 liftova. Za njegovu izgradnju utrošeno je 66,5 hiljada kubnih metara betona. Uskoro je planirano otvaranje još jedne brze metro linije (crvene linije), koja će povezivati ​​Halkalı na jugozapadu evropskog dela Istanbula i Novi aerodrom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Istanbul

Ryanair je objavio da se nada da će nova poljska vlada pomoći u ekspanziji Ryanaira u Poljskoj. Ukoliko vlada pomogne Ryanair će povećati flotu u Poljskoj za duplo u idućih 6 do 8 godina. Nevjerojatno, i to traži kompanija koja na sve strane tužaka kompanije i države radi subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je u 2023. ostvario 60,3 milijuna putnika. Kompanije je u zadnjem kvartalu objavila gubitak od 105,4 milijuna EUR. I dok su svi ostali pozitivni, Wizz Air i dalje radi gubitke. Prihod kompanije je bio 1,06 milijardi EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Turkish je u dry leasu uzeo 10 Boeinga 737-8 od DAE Capitala. Avioni će se isporučiti u 2025. Kompanija trenutno u floti ima 30 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Embraer je u 2023. isporučio 64 komercijalna aviona, što je povećanje od 12% spram 2022. Ukupno je kompanija isporučila 181 aviona. Kompanija je povećala backlog na 298 komercijalna aviona, vrijednih 8,8 milijardi USD. Ukupan backlog svih aviona Embraera je 18,7 milijardi USD, što je povećanje od 1,2 milijardi USD spram prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Boeingu bi bilo pametnije da se pozabavi zapošljavanjem tisuća inženjera i kontrolora nego da mu je jedan od prioriteta lobiranje u američkoj vlasti. Naime, Boeinga je poznat po lobiranju. Lobiranjem je dobio jako puno toga, pa i 25 milijardi USD pomoći tijekom Covida-19, zapravo za fijasko 737MAX. Upravo zato Boeing na svom platnom spisku ima čak 109 lobista. Prestrašno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ruski avioprevoznici uspeli su značajno da povećaju obim putničkog prometa u 2023. godini, pokazujući povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu, rekao je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev. “Prema trenutnim podacima, ruske aviokompanije su 2023. prevezle 105 miliona putnika, što je dva miliona putnika više od planiranog. U odnosu na 2022. godinu, rast broja putnika bio je više od 10 posto”, rekao je ministar u pres-službi ministarstva. Vitalij Saveljev je istakao da je ovaj rezultat omogućen zahvaljujući efikasnim merama podrške vazduhoplovnoj industriji koje je preduzela vlada, kao i rastu domaćeg turizma. Ovo još uvijek nije ni blizu brojkama iz 2019. kada je Rusija imala 128,3 milijuna putnika.

Domaći transport je pokazao značajan rast, što je povezano s povećanjem potražnje za putovanjima unutar Rusije usled ograničenja međunarodnih letova. Avio-kompanije su povećale frekvenciju letova i uvele nove linije kako bi zadovoljile potrebe stanovništva. Posebno su bila popularna odredišta do odmarališta Krasnodarskog kraja, Moskve, Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Bajkalskog jezera.
U 2022. godini, u kontekstu antiruskih sankcija koje su pogodile avijaciju, broj putnika je opao za 14%, na 95,2 miliona ljudi. Za 2024. program predviđa obim putničkog saobraćaja od 104,5 miliona ljudi, od čega bi 83,6 miliona putnika trebalo da bude prevezeno domaćim avio-kompanijama.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Ryanair bazirao 100 aviona u Italiji

CCO Ryanair grupe je u intervjuu sa italijanskim medijima krajem 2023. komentarisao trenutni razvoj kompanije, kao i planove za razvoj u sledećih 10 godina – do 2034. CCO navodi da je Ryanair grupa krajem 2023. dostigla brojku od 100 aviona (oko 17% ukupne flote) baziranih u Italiji, uz već karakterističan dodatak da to predstavlja “investiciju od 10 milijardi evra”. Cilj je da se do 2025. stigne do 115 baziranih aviona, a dalje do čak 140 u sledećih nekoliko godina. CCO navodi da će ovih 40 dodatnih aviona pomoći da Ryanair preveze dodatnih 20 miliona putnika godišnje iz Italije. CCO se takođe dotakao teme novih B737MAX, objašnjavajući da je uprkos kašnjenjima trenutno oko 20 njih bazirano u Italiji, većinski u Bergamu.

Najveće baze Ryanair-a u Italiji su Bergamo (30 aviona), Bolonja (11), Rim FCO (9) i Milano MXP (7). Kompanija trenutno ima 17 baza u državi, a leti za 28 aerodroma, tj. za svaki osim četiri komercijalna aerodroma u Italiji. Izuzeci su Firenca i Foggia zbog ograničenja pisti, Salerno koji je zatvoren zbog renoviranja ali za koji će Ryanair izvesno otvoriti letove do kraja 2024., kao i milanski “city aerodrom” Linate za koji Ryanair ne leti iz komercijalnih razloga.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryanair

Novi malteški prijevoznik KM Malta Airlines koji će biti nasljednik Air Malte je ušao u ekspresni code-share sporazum sa Lufthansa Grupom (Lufthansa, Austrian, Swiss i Brussels) iako kompanija još dva mjeseca neće pokrenuti letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Malta

Sutra, u četvrtak 1.2. će biti kaos na njemačkim aerodromima zbog štrajka radnika sigurnosti koji je organizirao Verdi. Između ostalih štrajk će biti na aerodromima Frankfurt, Berlin, Stuttgart, Dussledorf, Hamburg, Hannover, Cologne, Dresden… Interesantno je da štrajka neće biti na aerodromu Minhen. Baš me interesira hoće li Croatia istim povećati avione za Minhen sa Dash 8-400 na Airbus A320 ili bar A319. Stoga ne polazite prema Njemačkoj, ako baš ne morate.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Na aerodromu Šeremetjevo u ručnom prtljagu putnika pronađen je predmet sličan granati, koji su zaplenile i neutralisale službe sigurnosti aerodroma Šeremetjevo i Federalna služba Nacionalne garde Ruske Federacije (Rosgvardija). „Na aerodromu Šeremetjevo na ulazu u terminal B 26. 01. 2024. godine u 05:43 sati, zaposleni u Šeremetjevo obezbeđenju otkrili su predmet sličan granati prilikom pregleda ručnog prtljaga jednog od putnika. Regulatorne mere su odmah preduzete, odmah je pozvana policija, a obavešteni su bili i državni organi. Stigli su tehničari za eksploziv iz Ruske garde, a granatu su zaplenili i obezbedili pripadnici obezbeđenja iz Šeremetjeva i Ruske garde. Građanin je trenutno prebačen u policiju radi daljeg uviđaja”, saopšteno je iz pres službe.

Napomenuli su da ovaj incident nije uticao na rad aerodroma Šeremetjevo, već se stabilno servisiranje prtljaga i putnika nastavilo kao i obično.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Sheremetyevo

Italija će 1.7.2024. dobiti svoj prvi novi komercijalni aerodrom u duže vreme, ponovnim otvaranjem aerodroma Salerno (QSR) u blizini Napulja. Projekat obnove je započet 2020. nakon više godina tokom kojih je aerodrom bio zatvoren za komercijalni saobraćaj. Trenutno je u toku produživanje piste do dužine od 2200 metara, kao i renoviranje terminala koji će biti zamenjen novom aerodromskom zgradom do 2026.

“Gesac”, operater aerodroma u Napulju i Salernu, tvrdi da je u pregovoru sa sve četiri LCC koje su bazirane u Napulju za otvaranje ruta, pre svega sa Easyjet-om kome se trenutno nudi (već izvesno) otvaranje baze na novom aerodromu. Gesac očekuje 400-600 hiljada putnika do kraja 2024, dok do kraja industrijalnog plana 2043. očekuje da čak 5 miliona putnika godišnje prolazi kroz Salerno. Gesac želi da rastereti Napulj koji je prostorno ograničen time što će ukupno uložiti preko 250 miliona evra u Salerno do 2043.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Wikipedia

Ryanaira će u 2024. otvoriti 169 novih linija, čime će imati čak 2600 linija diljem Europe i Sjeverne Afrike. Kompanija će dobiti 10 Boeinga 737-8200 manje od planiranog broja. Kompanija je izjavila i da ukoliko United ili neka druga kompanija odustane od B737-10, Ryanair će biti više nego sretan da uskoči i preuzme te avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Amsterdam je uveo ban za slijetanja i polijetanja od ponoći do 6 ujutro. Stoga će KLM tri svoje linije koje su slijetale prije 6:00 sati pomaknuti na kasnije slijetanja. Konkretno radi se o linijama iz Lagosa (slijetao u 5:20, sada će slijetati u 6:00), Accre (slijetao u 5:45, sada u 6:40 i 7:35), te Atlante (slijetao u 5:55, sada će slijetati u 7:35).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Turkish je odlučio radnije krenuti sa letovima za Melborne, pa će sada prvi let biti 1.3. umjesto prvotno planiranog 15.3. Kompanija će inicijalno letjeti tri leta tjedno i to sa Boeingom 787-9, B777-300ER i sa Airbusom A350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Novi prijevoznik Global koji planira letjeti sa četiri Airbusa A380 između Velike Britanije i SAD-a je prolongirao letove sa polovice na kraj 2024. Iako je prijevoznik objavio da ima osigurana četiri A380, nema dokaza za isto i zna se da je samo bivši Singaporeov A380 PH-MIP u posjedu kompanije. Vidi čuda, baš sam iznenađen!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Global

Nakon što je Fly Baghdad dobio sankcije SAD-a objavio je prekid svih operacija. Uz to računi kompanije su blokirani, pa ne može isplatiti novac putnicima za kupljene karte. Kompanija u floti ima 11 aviona (B737-700, B737-800, B737-900, CRJ200 i CRJ900).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Fly Baghdad

Finnair je objavio da će radi štrajka 1. i 2.2. otkazati čak 500 letova. Kompanija će odraditi tek jako mali broj letova, a ogromnu većinu će otkazati. Finnair je ponudio putnicima prebacivanje letova na kasnije dane.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Finnair

Sirena, vodeći ruski dobavljač tehnoloških rešenja za avio industriju, najavljuje otvaranje prodaje Myanmar Airways International-a (MAI), vodeće avio kompanije u Mianmaru, putem platforme za e-trgovinu MixVel od I meseca 2024. godine. Pokretanje MAI prodaje putem platforme za e-trgovinu MixVel pokazuje posvećenost avio kompanije rastu i jačanju veza između Mjanmara i ruskog tržišta.

Krajem 2023. godine Myanmar Airways International pokrenuo je letove između Novosibirska i najvećeg grada Mjanmara, Yangona, sa zaustavljanjem u Mandalayu. Letovi na relaciji Yangon (RGN) – Mandalay (MDL) – Novosibirsk (OVB) obavljaju se 2 puta nedeljno. Otvaranje rute pružilo je dodatne mogućnosti i turistima i putnicima koji lete iz poslovnih ili ličnih razloga iz jugoistočne Azije.

autor: Deajn Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Myanmar Airways

Nije prošlo ni dva dana od kada je United izjavio da traži alternativu za B737-10, a Airbus je krenuo pregovarati sa naručiocima da otkupi slotove za proizvodnju A321neo kako bi mogao udovoljiti Unitedu ako se isti odluči na Airbus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Copenhagen, SAS od 21.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida: