Novosti iz svijeta

Ryanair je prevezao rekordnih 18,7 milijuna putnika u VII. mjesecu i to usprkos štrajku u Belgiji i Italiji. Kompanija planira ove godine (njima je fiskalna godina do kraja III. mjeseca 2024.) imati 183,5 milijuna putnika. U 2024. kompanija planira imati više od 200 milijuna putnika. Ryanair je ostvario 102.000 letova (prosječno 3290 dnevno), te je radi štrajkova morao otkazati 800 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Italijanska start-up kompanija Aeroitalia je objavila otvaranje baze na aerodromu Ancona i otvaranje 7 ruta od IX meseca. U pitanju su letovi za Milano (LIN), Rim (FCO), Napulj, Bukurešt (BBU), Amsterdam, Beč i Barselonu. Tri domaće linije su pokrivene PSO programom regionalne uprave i na njima je ograničena cena. Međunarodne su u partnerstvu sa aerodromom Ancona, za koji se veruje da će obezbediti popuste za nove rute.

Zanimljivo je da će na svim rutama leteti ATR72, uzet od AirConnect-a. CEO AeroItalia-e je nedavno otkrio da radi na kupovanju AirConnect-a. Domaće rute počinju 1.10, uz dva dnevna leta za Rim i Milano, te jedan dnevni za Napulj. Međunarodne rute počinju od 15.9, uz izuzetak Amsterdama koji počinje 28.10. Sve četiri rute će imati dva nedeljna leta.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: AirConnect

Turkmenistan Airlines je prekinuo letova za Moskvu radi sigurnosnih razloga, a radi napada dronova na Moskvu. Kompanija će i dalje letjeti za Kazan. Kompanija je osigurala prijevoz autobusom iz Moskve do 800 km udaljenog Kazana. Turkmenistan je za sada jedina kompanija koja je otkazala letove radi napada dronovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkmenistan

Na natječaj za Azores Airlines su se javila dva konzorcija. Atlantic Consortium u kojem su portugalski prijevoznik euroAtlantic Airways, White, Old North Ventures, Consolidador i Vesuvius Wings; te New Tour Azores u kojem su Newtour i MS Aviation. Oba konzorcija su ponudili 6,50 EUR za dionicu. Atlantic bi kupio 75% kompanije, a New Tour 76% kompanije. Azori žele prodati 51 do 85% kompanije. Stoga je SATA Holding dala pet dana ova dva konzorcija da korigiraju i poboljšaju ponudu, kako bi se mogla odlučiti za jednog od ponuđača.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Azores

Zbog ogromnih kiša Peking Daxing je 31.7. imao velike poplave. 47% letova se nije ostvarilo što znači da je 221 let otkazan. I na letovima koji su ostvareni bila su velika kašnjenja. Peking Capital je otkazao 10% letova (62 leta). Od poplava je 11 ljudi poginulo u Pekingu i okolici.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Wizz Air je naručio još 75 Airbusa A321neo. Ovime se broj naručenih aviona ovog europskog LCC popeo na 352 primjerka od čega je 47 aviona A321XLR. Svi avioni će biti isporučeni do 2029. Kompanija u ovom momentu ima 183 aviona u floti. Vrlo je realno da kompanija do 2029. u floti ima 500 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

British će povećati svoju bazu EuroFlyera u Gatwicku sa sadašnjih 18 aviona (12 Airbusa A320 i 6 A321) na 26 aviona, tj. za 8 dodatnih aviona. EuroFlyer ima 12,7% kapaciteta ovog ljeta na Gatwicku. Prvi je easyJet sa 47,9% udjela, a treći Vueling sa 6,3% udjela na Gatwicku. British ovdje gubi bitku jer je u ljeto 2019. easyJet ima 40,6%, a sam British 17,1% udjela. EuroFlyear leti na 48 destinacija i ima 72.000 ponuđenih sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Alaska će ove zime, od I. mjeseca, smanjiti broj letova za 3000, što znači da će imati 500.000 putnika manje. Od velikih gradova najviše će se porezati letovi iz Seattlea za Atlantu, New York JFK, Oakland, Portland i Sacramento, između San Francisca i New Yorka, te između Los Angelesa i Las Vegasa.

Ovo posebno čudi jer je Alaska iskazala profit za 2. kvartal od 240 milijuna USD koji je najveći profit kompanija u njenoj povijesti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Aeroflot je lansirao novi meni u biznis klasi. Jela je  razvio brend chef Aeromara Vladimir Sokolovsky uz učešće pobednika Sveruskog gastronomskog takmičenja “SU-Chef”. Najbolji ruski kuvari dobili su priliku da postanu koautori jela za Aeroflotovu haute cuisine.

Na kratkim letovima do tri sata i na letovima srednjeg trajanja od tri do šest sati sa polaskom iz Moskve, putnicima se nude 3 nova predjela: mlada govedina sous-vide sa karamelom od paprike, tonato sos i piletina Ju od kuvara Vadima Borisikina (Jekaterinburg); goveđe pečenje sa Tonato sosom, lešnicima i celerom od kuvara Vadima Gorbanjeva (Soči); blago soljeni losos sa kockicama manga, svežom čili papričicom, kriškom limete i grančicom silantra, sa mango sosom od šefa kuhinje Sergeja Galceva (Sankt Peterburg).

Kao glavno jelo biće služeni: file od bakalara, kriške karfiola sa uljem od tartufa, krem od karfiola i sos od đumbira od kuvara Khayyam Aminova (Krasnojarsk); goveđi obrazi u sopstvenom sosu sa pečenim slatkim krompirom, kremom i čipsom od kuvara Sergeja Galceva; Odrezak od brokolija sa medno susamovim sosom i indijskim orasima od kuhara Vadima Gorbanjeva.

Na dugim letovima koji traju preko šest sati, biće u ponudi sledeća topla jela: pileće palačinke sa umakom od vrganja i šparogama od sefa Vadima Gorbanjeva i sous-vide od žute šargarepe u vlastitom soku sa zelenim maslinovim uljem, semenkama bundeve s parmezanom i romeskim sosom od šefa Sergeja Galceva. Na dugim letovima na meniju će se pojaviti nove letnje supe: hladna supa na kefiru sa prepeličjim jajetom i iranska krem ​​supa od graška sa škampima i začinskim biljem.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Zamaaero je prije par dana pisao kako je Jim Neff, CEO i osnivač Western Globala odlučio investirati 115 milijuna USD u kompaniju i tako je spasio od bankrota. Stoga će kompanija ovaj tjedan uči u Chapter 11 predstečajnu zaštitu kako bi se restrukturirala. Kompanija je već postigla sporazum sa vjerovnicima i kreditorima da nastavi operirati i da se restrukturira. Po izlasku iz restrukturacije Neff će posjedovati kontrolni paket dionica kompanije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Western Global

Turska je zabranila svojim građanima plaćanje kreditnim karticama na rate avionskih karata, smještaja ili turističkih aranžmana u inozemstvu. Turska ovima pokušava suzbiti ogromnu inflaciju, no napravila je ogroman udarac Turkishu, Pegasusu i drugim prijevoznicima. U regiji će radi toga najviše nastradati Srbija koja ima najviše turiskih turista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Italijanski političari odnedavno nastavljaju sa žalbama na cene letova iz Italije ka Siciliji i Sardiniji. Sada traže sastanke sa kompanijama koje lete za ova ostrva i objašnjenje za povećanje cena karti od oko 40% u odnosu na prošlu godinu. Oba ostrva su smatrana manje razvijenim regijama, što u kombinaciji sa njihovom udaljenošću od populacionih centara dovodi do velikog broja postojećih PSO letova. Cene su subvencionisane da bi bile pristupačnije lokalnom stanovništvu. Početkom godine se pričalo o istom problemu za letove ka Siciliji, no sada je Sardinija udarna tema.

U cilju pronalaska rešenja, na sastanak sa regionalnim predstavnicima su pozvani ITA, Ryanair, Easyjet, Vueling i AeroItalia. Predlaže se uvođenje dodatnih letova, a lokalni političari prete direktnom intervencijom u cene ako se ne postigne dogovor. Većina navedenih kompanija ne poriče ove optužbe. ITA je jedina izdala press release u kome brani svoje letove, navodeći da već ima oko 25% više frekvencija nego što je traženo.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

I JetBlue je profitabilan u 2. kvartalu. Kompanija je ostvarila promet od 2,6 milijardi USD i profit od 152 milijuna USD, što je još značajnije obzirom na prošlogodišnji gubitak od 153 milijuna USD.

Frontier je pak objavio promet od 967 milijuna USD i profit od 71 milijun USD. Kopanija je prevezla 7,6 milijuna putnika u 2. kvartalu (17% više nego prošle godine).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Direktni letovi biće otvoreni u 8 mesecu između Taškenta i Budimpešte. Ovo je izvestio TASS pozivajući se na pres-službu Ministarstva saobraćaja Uzbekistana. Direktne letove na liniji Taškent-Budimpešta obavljaće Qanot Sharq. Avio-kompanija će pokrenuti letove na ovoj ruti od 20. 08. 2023. godine, navodi se na zvaničnom sajtu ministarstva. Kako je saopšteno iz pres službe, letovi će se obavljati avionom Airbus A320.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Qanot Sharq

Papua Nova Gvineja ima problema sa devizama pa stoga jedina nabavljač naftnih proizvoda Puma nema izbora nego prekinuti opskrbu aviokompanija, te zalihe goriva usmjeriti na hitne službe i bolnice.

Stoga su Air Niugini i PNG Air ukinuli sve domaće linije. Air Niugini i PNG tjedno imaju 40.000 sjedala na domaćim linijama. Kako Papua Nova Gvineja ima jako lošu cestovnu infrastrukturu, te nema željeznice zračni prijevoz je krucijalan za povezanost zemlje. Međunarodne linije neće biti prekinute jer će Air Niugini točiti gorivo na stranim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Niugini

British Airways je pretvorio  6 opcija za Boeinga 787-10 u kupnju. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2026. Kompanija je u isto vrijeme dodala 6 novih opcija za B787-10. Kompanija u porfoliju ima 12 B787-8, 18 B787-9 i 7 B787-10.

Iberia je konvertirala opciju za jedan Airbus A350-900 u narudžbu. Kompanija u floti ima 85 aviona od čega 16 A350-900 i 8 naručenih ovih aviona.

Istovremeno IAG je objavio da je imao promet od 7,7 milijardi EUR i profit od 1,25 milijardi EUR. Ovo je isti promet kao i Air France-KLM, no uz duplo veći profit.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Proizvođač SSJ-100 i MC-21 Irkut će se preimenovati u Yakovlev, kojeg pamtimo po legendarnim modelima YAK-40 (1011 primjeraka) i YAK-42 (185 primjeraka). Irkut je involvirao Yakovlev 2004. godine, a kompanija je dio megakonglomerata United Aircraft Corportion.

U isto vrijeme kompanija je odlučila preimenovati model Sukhoi SSJ-100NEW (varijanta sa svim ruskim dijelovima) u SJ-100. Stoga ćemo sada imati modele Yakovlev MC-21 i Yakovlev SJ-100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MC-21

Air France-KLM ima 10% manje prevezenog tereta u 2. kvartalu ove godine nego u istom kvartalu 2022. No, prihodi od carga su pali za 34%. Kompanija je u 2. kvartalu prevezla 213.000 tona carga. U prvom kvartalu pad prihoda od carga je bio 26,1%. Lufthansa ima pad od 30%, a IAG od 25,2%.

U isto vrijeme kompanija je objavila promet od 7,6 milijardi EUR u 2. kvartalu uz profit od 604 milijuna EUR. Kompanije je prevezla 24,7 milijuna putnika u 2. kvartalu uz load faktor od 88%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Boeing je povećao proizvodnju svog udarnog modela. B737MAX se povećava sa 31 na 38 primjeraka, što znači da će proizvođač proizvoditi 84 aviona više godišnje. Boeing planira do 2025. proizvodnju povećati na 50 primjeraka mjesečno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Najveća ruska aviokompanija Aeroflot pokrenula je uslugu prodaje tri ili četiri sedišta u avionu za spavanje na letovima od Moskve do Varadera (Kuba), proizilazi iz informacija na web stranici avioprevoznika. „Usluga Sleep+ je blok sedišta (blok od tri sedišta pored prozora ili centralni blok od četiri sedišta na zahtev putnika) u jednom redu u kabini ekonomske klase dodeljen jednom putniku. Usluga Sleep+ se pruža samo u fazi prijave za let na aerodromu”, piše na sajtu.

Kako je navedeno, usluga Sleep + se pruža na redovnim sopstvenim letovima Aeroflota (SU), letovima podružnice avio-kompanije Rossiya pod komercijalnim upravljanjem Aeroflota (broj letova FV / SU 5950-6999) na relaciji Moskva-Varadero. Cena usluge “Sleep+” od Moskve (aerodrom Šeremetjevo) do Varadera pri kupovini u fazi prijave na aerodromu je (bez avionske karte): blok od tri sedišta pored prozora – 21.500 rubalja (približno oko 210e), centralni blok od četiri sedišta – 32.500 rubalja (približno 320e).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Nakon što je Boeing objavio da će projekt B737-7 kasniti i da će isporuke krenuti tek 2024. godine Southwest je odlučio 24 narudžbe za ovaj avion konvertirati u B737-8. Ovime Southwest neće kasniti sa planiranom ekspanzijom zbog zastoja u proizvodnji B737-7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Ryanairov štraj u petak 29.7. u Charleriou je rezultirao sa 96 otkazanih letova i tisućama ljudi koji su zbog toga imali problema. Piloti se bune da je kompanija skinula plaće tijekom Covida-19 za 20% temeljem tada potpisanog kolektivnog ugovora i da ne želi pregovarati o dizanju plaća sve do 2024. kada postojeći ugovor ističe. Ryanair pak naglašava da pilote nitko nije tjerao da potpišu kolektivni ugovor 2020. i da ga se oni kane pridržavati, a ako će piloti i dalje štrajkati da će se jednostavno povući sa Charleroia. Ne bi bilo prvi puta da Ryanair i ostvari svoje prijetnje. Ryanair ima 16 aviona baziranih na Charleroiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Na letu Wizz Aira iz Osla Sandefjorda za Bukurešt kompanija je imala overbooking (prebukiranost). Overbooking je normalna praksa za kompanije, poglavito LCC u kojoj kompanije prodaju više karata nego ima sjedala u avionu jer smatraju da se svi putnici neće pojaviti na letu. Na ovaj način kompanija bitno više zaradi, a load faktor joj je vrlo blizu 100%. No, kada kompanija pretjera u overbookingu onda dođe do problema. Tako su na ovom letu tri putnika bila u overbookingu, dva su pristala na kompenzacije, hotel i let za dva dana, a treći, gospodin od 60 godina na isto nije pristao. Na koncu je policija morala odvesti gospodina iz aviona, a avion je kasnio za Bukurešt 3 sata. Ne zna se kako je gospodin na koncu došao u Bukurešt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zbog oluje u SAD-u je otkazano 1057 letova u subotu. Najviše otkazanih letova je bilo u svim njujorškim aerodromima i u Bostonu. Samo u Newarku je otkazano 196 letova (16% svih letova) dok je na JFK otkazano 137 letova (18%). Najviše letova otkazano je United, njih 245.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

ANA je objavila profit od 309,6 milijuna USD za 2. kvartal. Kompanija je imala promet od 2,98 milijardi USD. Na međunarodnim letovima kompanija je imala load faktor od 77,2%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Ono što je zamaaro napisao da će se desiti prije otprilike mjesec dana sada se i ostvarilo. Boeing je prolongirao prve isporuke B737-7 na 2024. godinu.

Boeing je objavio da će prolongiranje projekata B777X, B737-7 i B737-10 imati za posljedicu otkazivanje narudžbi i smanjenje backloga. Boeing je već imao otkazivanja za B777X, a i sam Emirates je smanjio broj naručenih primjeraka radi kašnjenja sa 150 na 115 primjeraka. Boeing kaže da su ga otkazivanja aviona do sada koštala 10,1 milijardu USD. Inače projekt B777X je prešao milijardu USD dodatnih i neplaniranih troškova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Qatar je u 2022. imao promet od 21 milijardu USD i profit od 1,2 milijardi USD. Qatar je prevezao skoro 32 milijuna putnika, od čega je 1,4 milijuna bilo prevezeno radi FIFA svjetskog nogometnog prvenstva. Kompanija je imala prosječan load faktor od 80%.

I Southwest je objavio profit u 2. kvartalu. Kompanija je imala promet od 7 milijardi USD i profit od 683 milijuna USD. Kompanija je dobila 21 novi Boeing 737-8, a iz flote je izbacila 11 starijih B737-700. Kompanija je prvi puta prešla brojku od 800 aviona u ovom kvartalu i završila ga sa 803 aviona.

Singapore i Scoot su pak objavili najveći kvartalni profit u povijesti poduzeća od čak 554,8 milijuna USD. Promet kompanije je bio 3,3 milijardi USD. Kompanija je u 2. kvartalu prevesla 8,4 milijuna putnika. Load faktor kompanije je bio 88,9% (Singapore 88,1%, a Scoot 91,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

La Compagnie all business class kompanija koja u floti ima dva Airbusa A321neo sa 76 business sjedala koja se pretvaraju u krevete, do sada je letjela iz Orlya i Milana cjelogodišnje, te iz Nice sezonski za Newark. No, sada kompanija od 26.11. do 14.4. u suradnji sa E.Clarke Travel nudi ekskluzivne VIP pakete business letova i hotela sa 5***** i ekskluzivnih vila prema Kraibima. Letovi će se organizirati iz Newarka za St.Martaan jednom tjedno, nedjeljom.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: La Compagnie

Ryanair je izjavo da se neće vratiti na Frankfurt dok se na tom aerodromu ne izgradi namjenski LCC terminal koji će omogućiti i manje troškove za LCC. Terminal 3 na Frankfurtu će se otvoriti 2026. godine, no Pier G tog terminala će se možda otvoriti i prije toga i biti će namijenjen isključivo point-to-point, LCC i leisure prijevoznicima. Tako da….

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I dok business klasa ima 9,2% sjedala u avionima, premium ekonomska 2,2%, prva klasa ih ima samo 0,3%. Singapore ima najviše sjedala u premium kabini, njih 15,5% (Emirates ima 15,1%, a Korean 13,5%), dok najviše sjedala prve klase ima Emirates, njih 2264. Na širokotrupcima najviše sjedala u premium kabini ima Emirates, njih 16.000, drugi je United sa 10.000 i 3. Qatar sa 7.000 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Istanbul Sabiha, Anadolujet od 1.12.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: