Novosti iz svijeta

TUI fly Netherlands će prebaciti letove iz Amsterdama u Bruxelles od X. mjeseca. Razlog prebacivanja letova su operativni problemi zbog nedostatka zaposlenika u Amsterdamu. TUI je prvo htio prebaciti letove na neki drugi nizozemski aerodrom ali nije bilo slotova na istima. TUI će letove vratiti u Amsterdam nakon X. mjeseca, iako postoji mogućnost da se ovo prebacivanje letova i produži ako se u Amsterdamu stvari do tada ne srede.

autor: Alen  Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

CAAC je izdala Type certificate za C919, što znači da se avion može početi komercijalno uporabljati. Prve isporuke se planiraju do kraja godine, a prva kompanija koja će avion dobiti u XII. mjesecu biti će China Eastern.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comac

NASA-in avion Boeing 747SP SOFIA koji je nosio teleskop za proučavanje svemira je obavio svoj posljednji let. SOFIA je prvi let imala 2010. iako je sa redovnim letovima krenula 2014. SOFIA je obavila 143 letova diljem planete. Sam avion je star 44 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SOFIA

Rostec je objavio da smatra da Airbus i Boeing više nikada neće isporučivati avione u Rusiju, te da će ruske kompanije u flotama imati isključivo ruske avione. Isto je i logično obzirom da je Rusija ukrala stotine ovih aviona od lezora. Rostec je vlasnik UAC-a (United Aircraft Corporation) koji proizvodi MC21-300 i SSJ100 (Irkut), Tu-214 (Tupolev) i Il114-300 (Ilyushin), a planira i proizvodnju širokotrupnih CR929 i CR939 sa Kinezima. Samo Aeroflot je naručio 339 UAC-ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rostec

Kanadska Vlada je najavila da od 1.10. ukida restrikcije na putovanja u Kanadu. Svi putnici sa pravom ulaska u Kanadu (strani putnici, državljani)

 • neće morati da pokazu dokaz o vakcinaciji prilikom ulazka
 • neće biti podvrgnuti testiranju prilikom dolaska u zemlju (obaveznom ili slučajnim izborom)
 • neće biti obavezni da se izoluju prilikom ulaska u zemlju
 • maske više neće biti obavezne u avionima, na aerodromima i u vozovima
 • registracija prilikom ulazka preko ArriveCAN aplikacije je opcionalna i nije obavezna

Kanada je jedna od poslednjih zemalja koja ukida obavezno nošenje maski u avionima, što je dovodilo do incidenata. ArriveCAN je jedan od glavnih uzroka velikih gužvi na imigraciji.
Nadamo se da će smanjeni broj putovanja u ovom periodu i ukidanje restrikcija pomoći normalizaciji saobračaja.

autor: Zoran Cetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

WestJet je naručio čak 42 Boeinga 737MAX10, uz dodatnih 22 opcije. Kompanija već ima 18 B737MAX8 u floti, a treba ih dobiti još 23. Kompanija trenutno u floti ima 79 B737NG, dva B737-800BCF i 7 B787-9. WestJet je 1996. započeo sa tri klasična B737-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: WestJet

Air Arabia Abu Dhabi pokreće letove za Moskvu Domodedovo i to pet tjednih letova sa Airbusom A320. Sjetimo se da je i Wizz Air Abu Dhabi također planirao letove za Moskvu, no u konačnici je, pod pritiskom javnosti, odustao.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Tajvanska China Airlines je naručila 16 Boeinga 787-9. Avioni će zamijeniti Airbuse A330. Kompanija u floti ima 86 aviona Airbusa i Boeinga, te ima 39 naručenih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Airlines

Južnoafrički Airlink definitivno je jedina uspješna kompanija na Jugu Afrike. Najnoviji potez to potvrđuje. Naime, kompanija je ušla u vlasništvo 40% FlyNamibie. FlyNamibia će letjeti pod kodom Airinka (4Z). FlyNamibia će zadržati svoj identitet, brend i livery. Ovo će proširiti Airlinkove konekcije na dodatne države na sjeveru do kojih sada nije mogao dobaciti. Airlink leti na 45 destinacija u 13 zemalja. Airlink operira Winhoek sa 4 dnevna leta i Walvis Bay sa 1 dnevnim letom iz Johannesburga, dok iz Cope Towna operira 3 dnevna leta za Winhoek i 1 dnevni let za Walvis Bay.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

Ethiopian ulazi u još jednu akviziciju u Africi. Ovaj puta zalog je velik. Nigeria Air. Ethiopean bi trebao imati 49% u kompaniji, tri nigerijske kompanije bi trebale imati 46%, dok bi Vlada Nigerije trebala imati 5% u kompaniji. Ethiopian će investirati 300 milijuna USD u kompaniju. Prva tri Boeinga 737-800 Ethiopiana bi trebala stići u kompaniju u idućim danima. Nigeria Air bi u floti trebala imati 30 aviona u idućih dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Air Albania je bila suspendirana od strane albanskih regulatora. Naime, kompanija nije objavila svoj vlasnički status, tj. popis svojih dioničara, što je morala po novim zakonima Albanije. Kompanija je 49.12% u vlasništvu Turkish Airlinesa, a 50,88% su ostali dioničari, koji nisu poznati. Navodno je jedan od većih dioničara kompanija MDN koja se registrirala 7.5.2018, samo devet dana prije nego je postala dioničar Air Albanie. Vlasnik MDN je Sinan Idrizi. Sinan Idrizi je bio optužen po više optužnica, među kojima i za izvlačenje novca iz Air Albanie, no bio je oslobođen svih optužbi. Kompanija je trebala biti prizemljena dok ne objavi tražene podatke ili dok ne plati kaznu. No, Air Albania je ipak nastavila letjeti.

Uz to kompanija nije objavila financijska izvješća nakon 2018. godine, tj. od osnutka. Nadležni organi ovo toleriraju i šute na ovaj ogroman i krajnje nelegalan propust. Zbog svega niz medija istinski sumnja da kompanija služi za pranje novca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Idućeg ljeta između New Yorka i Londona će biti nevjerojatnih 35 dnevnih letova, najviše u povijesti. Najviše letova će imati British (11 dnevno), pa United (7), Virgin Atlantic (6), American (4), Delta (3), JetBlue (3), Norse Atlantic (1 let dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Wizz Air Malta je dovršila sve administrativne procedure i dobila AOC. Stoga je kompanija na Maltu prebacila prvi A321, HA-LVS koji je sada posto 9H-WAM. Do ljeta 2023. Wizz Air Malta će imati 78 aviona u floti. Ryanair već ima dva AOC-a na Malti (Malta Air i Lauda Europe), a uskoro će na Malti AOC imati i Eurowings. Wizz Air ima AOC-e u Velikoj Britaniji (Wizz Air UK), te Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Wizz Air Abu Dhabi).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Virgin Atlantic ulazi u SkyTeam. Ovo ne treba čuditi obzirom da je Delta 49% vlasnik kompanije, a ista ima izuzetno jake veze sa Air France-KLM. Ulazak se planira u I. mjesecu 2023. Virgin Atlantic leti iz London Heathrowa i Manchestera na 32 long-haul destinacije. Ovime će SkyTeam povećati broj letova na Heathrow sa 5,3% na 37,3%. Oneworld će tada imati 46,7% letova na Heathrowu, a Star Alliance 16,0%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Wizz Air zatvara bazu u Palermu od XI. mjeseca. Ovo sada već istinski zabrinjava obzirom da je Wizz Air u zadnjih godinu dana zatvorio dvije baze u Velikog Britaniji, isto toliko u Norveškoj, te po jednu bazu u Latviji, Njemačkoj i Italiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Condor je tužio PGL, vlasnika LOT-a koji je za pola milijarde EUR trebao kupiti kompaniju, no od istoga je odustao zbog nesigurnost koju je prouzročila pandemija Covida-19. Sud u Frankfurtu je dosudio u korist PGL-a i odlučio da PGL nema nikakve obveze kompenzacija prema Condoru. Condor je tražio 64 milijuna EUR kompenzacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Airbus planira do kraja godine isporučivati 50 aviona mjesečno. U idućoj godini broj isporuka bi se morao povećati. Najviše isporuka je među uskotrupcima (A220 i A320obitelji).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Lufthansa pojednostavljuje Miles and More. Pojednostavljenje će se odnositi na zarađivanje statusnih milja za sve članove. Sada će članovi milje zarađivati ovisno o klasi putovanja i dužini trajanja putovanja. Do sada se isto vezalo uz cijenu karte. Program se trebao pojednostaviti 2019, no prolongiran je radi Covida-19. Prema novom planu pojednostavljenje će se desiti početkom 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Kineski prijevoznik Xiamen (u vlasništvu China Southerna) je naručio 40 Airbusa A320. Vijest je breaking zato što je Xiamen do sada bio samo Boeing prijevoznik sa 150 B737 i 12 B787. Deal sa A320 je vrijedan 4,9 milijardi USD. Sjetimo se da su kineski prijevoznici prije par tjedana naručili čak 292 Airbusova aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Xiamen

Iako se management ozbiljno trudio, ipak je izgubio bitku i Doncaster Sheffield se zatvara 4.11. Aerodrom će se pretvoriti u skladište i logistički centar. Doncaster je imao letove TUI-a, BH Airlinesa i Wizz Aira. Nakon što je Wizz Air najavio zatvaranje baze aerodrom je ustanovio da nije isplativo nastaviti operirati. Doncaster je najviše putnika imao 2019. kada je dostigao 1,4 milijuna, uz 17.647 tona carga.

U Velikoj Britaniji nije čudno da aerodromi koji su imali preko milijun ili čak dva milijuna putnika u samo par mjeseci nestanu sa lica zemlje. Sličnu sudbinu proživljava i londonski Southend.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Doncaster Sheffield aerodrom)

Airbus u ovom momentu ima 29 aviona koji čekaju isporuku motora. Kompanija kaže da je situacija teška, ali nije neizdržljiva i da uspijeva nekako hendlati isporuke. Kompanija je uvjerena da će se stanje na tržištu stabilizirati do sredine iduće godine kada bi isporuke morale krenuti normalnim tijekom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kao što sam najavio da će se vjerojatno desiti Tata Grupa je ponudila Singaporeu udio u novoj Air Indiji, ako pristane na spajanje Vistare i Air Indie. Singapore ima 49% u Vistari u kojoj Tata Grupa ima 51%. Tata će u idućih 12 mjeseci spojiti Air India Express i AirAsia Indija u jedan LCC, a nakon toga planira spojiti Vistaru i Air Indiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanairovi i Vuelingovi kabinci u Italiji će štrajkati 1.10. Radnici su nezadovoljni plaćama i uvjetima rada. Ryanairovi radnici će štrajkati cijeli dan, dok će Vuelingovi štrajkati četiri sata između 13 i 17 sati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

 

Posade Aeroflota, S7, Urala, UTaira i Redwingsa su dobili obavijest o mobilizaciji. Naime, Rusija je najavila mogućnost mobilizacije posada kompanija u Rusiji, kao i djelatnika aerodroma. Rusija po prvi puta mobilizira od 2. svjetskog rata i pretpostavlja se da će mobilizirati 300.000 vojnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

 

Icelandair i Air Greenland su potpisali pismo namjere u kojem će ozbiljno povećati suradnju i konektiranost preko Keflavika za letove sa Greenlanda. Istim se planira većinu letova prebaciti sa Reykjavika na Keflavik kako bi ta konektiranost bila što brža, jednostavnija i bolja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Greenland

FedEx pregovara sa Boeingom oko novog cargo aviona B787F. Boeing već ima skice projekta koje je prezentirao FedEx-u. Isto tako Boeing je prezentirao FedExu i projekt NMA-F (New Midsize Airplane). FedEx ozbiljno razmatra nabavku A350F. Kompanija u floti trenutno ima 424 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

CEO Airbusa Guillaume Faury je objavio da bi projekt A220 sa inačicom -500 postao jak produkt i da on bez ove inačice nikako nije potpun. Stoga Airbus svakako planira ovu inačici u doglednoj budućnosti. No, Faury ističe da se to neće desiti prije nego inačice -100 i -300 postanu komercijalno isplative.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nedavno su American i JetBlue dobili dozvole za letove na Kubu, a sada je ove dozvole zatražio i United. Kompanije vrše velik pritisak na DOT, od kada je SAD ukinuo zabranu letova. Očekuje se da i Delta zatraži dozvole letova na Kubu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Wizz Air planira za svoju podružnicu u Saudijskoj Arabiji osigurati čak 50 aviona, od čega će pola letjeti na letovima prema Bliskom Istoku, a druga polovica na domaćim letovima u Saudijskoj Arabiji i prema ostalim međunarodnim destinacijama.

autor: Alen Šćuric, anačitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Albania je nabavila dva Airbusa A320 (VP-CLP i VP-CEK). Avioni se upravo boje u korporativne boje Air Albanie. Kompanija trenutno u floti ima jedan A320 i jedan A319. Ovime će se fota Air Albanie povećati za 100%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.