Novosti iz svijeta

Gotovo sve britanske kompanije su se pridružile Ryanairu i Aerodromu Manchester u tužbi protiv Velike Britanije zbog lošeg vođenja karantene i Covid-19 krize (zelene, žute i crvene zemlje). Kompanije su bjesne nad lošim provođenjem kriterija i nedosljednosti Velike Britanije. Tužbu su podržali TUI, easyJet, British Airways i Virgin Atlantic. Kompanije su posebno bjesne što je Britanija ponovo prebacila Portugal iz zelene na žutu listu nakon svega 16 dana zbog čega je stvorila kaos u avioindustriji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Grčki prijevoznik Sky Express je otvorio hub u Heraklionu. Kompanija je u hubu bazirala A320, te otvorila letove za Hamburg, Dortmund, Paris CDG, Nantes, Lyon, Lille i Amsterdam, uz četiri domaće linije (Atenu, Solun, Rodos i Volos) koje obavlja sa ATR 42 i 72.

Do sada kompanija je imala hub u Ateni I Solunu. Kompanija u floti ima 5 ATR 42 i 5 ATR 72, a nedavno je dodala i 5 A320. Kompanija je nedavno ušla u deal sa Air France-KLM za feeding linija ovog člana SkyTeama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Sky Express

FAA je izjavila da projekt Boeing 777X ima velikih problema i da sigurno neće biti certificiran do kraja 2023. To znači da će se avion isporučivati tek 2024. Emirates je izjavio da ne planira avion dobiti prije 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing 777

Na letu United Expressa iz Los Angelesa za St.Lake City dok je avion rulao prema uzletno-sletnoj stazi jedan putnik je panično pokušao uči u kokpit, a kada mu to nije uspjelo, otvorio je prednja vrata, te se po toboganu spustio iz aviona koji se kretao. Putnik je uhapšen i kako je bio ozlijeđen prevezen je u bolnicu. Avion se potom vratio na gate, pronađen je zamjenski avion, a putnici su sa 4 sata kašnjenja otišli za St.Lake City.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United Express

Air Albania je pokrenula prve letove iz drugog albanskog aerodroma Kukes. Kompanija je otvorila linije za Zurich (2 tjedna leta) i Istanbul (1 tjedni let). Lteovi kreću 15.7, a karte su stavljene u prodaju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto Air Albania

Češki LCC Smartwings je tužio Boeing zbog prizemljenja 737MAX. Kompanija je naručila 8 ovih avione, te 31 u lizingu. Od toga je 7 aviona isporučeno do prizemljenja. Boeing je postigao nagodbe sa više desetaka kompanija, no eto sa Smartwingsom nije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Eurowings je u posljednjih dva mjeseca zaposlio 400 kabinaca, a sada planira zaposliti još 250 kako bi mogao odraditi povećani broj letova u VII. i VIII. mjesecu. Kompanija će prioritet dati kabincima koje je otpustila u Covidu-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

LCC Frontier (IndigoPartners) naplaćuje 1,59 USD po svakom putniku radi Covida-19. Ovaj novac namijenjen je zdravstvenim mjerama, zaštitnoj opremi i čišćenju zrakoplova radi sprječavanja Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Frontier

Toliko najavljivani i više puta prolongirani islandski LCC Play odradio je prvi let na liniji Raykjavik-London Stansted. Let je obavljen sa prvim avionom Airbusom A321. Kompanija 29.6. kreće letjeti za Tenerife, a u VII. mjesecu za Alicante, Barcelonu, Berlin, Copenhagen i Paris. Kompanija će u VII. mjesecu imati tri A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Australijski Rex je objavio da Qantas namjerno uvodi mjere koje imaju za cilj uništavanje Rexa. Rex tvrdi da Qantas uvodi dumping na letove koje leti i Rex, da im duplira regionalne linije koje je godinama letio samo Rex i koje nemaju potencijala za dva prijevoznika, te da Qantas prodaje karte na međunarodnim letovima koje neće ostvariti kako bi dobio novac koji potom mjesecima ne vrača. Qantas je odbacio sve optužbe. No, australijska anitmonopolitička agencija je ipak odlučila preispitati ove optužbe Rexa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

 

U Velikoj Britaniji je otvorena nova cargo kompanija ZFG Air. Kompanije će letjeti između Newcastlea te Hong Konga preko Dubaia. Kompanija planira i druge linije prema SAD-u i Europi. ZFG će letjeti sa preighterom A330-200, te će u flotu dobiti još tri ova aviona tijekom godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZFG Air

Irska je u 2019. imala 38,1 milijun putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 32,7 milijuna putnika Dublin
 2. 2,6 Cork
 3. 1,6 Shennon
 4. 0,8 Ireland West (Mayo)
 5. 0,4 Kerry

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Eurocontrol je objavio podatak da je 20.06. bilo oko 18.000 letova sa startom ili ciljem u Europi. To je oko 50% letova koji se obično registriraju taj dan, ali od izbijanja pandemije u III/2020. godine bio je to dan sa najviše letova. Također je objavljen podatak da su početkom pandemije i obustavom gotovo svih letova kompanije “parkirale” gotovo 7.200 aviona. Danas ih je još oko 3400 izvan upotrebe, ali broja aviona koji se vraćaju u aktivnu službu i dalje svakodnevno raste.

autor: Alen Foglar, dopsinik (Beč), foto: SAS

Turski leisure prijevoznik SunExpress je zatražio od DoT-a dozvolu za charter letove između Turske i SAD-a. SunExpress u floti nema širokotrupnih aviona, što znači da mijenja strategiju poslovanja, te planira pribaviti i širokotrupce, a to je bitan iskorak u dosadašnjem razmišljanju kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SunExpress

Europska Unije je dozvolila putnicima iz SAD-a putovanja ako imaju PCR testove ili su cijepljeni protiv Covida-19. Obzirom da se očekuje i reciprocitetna odluka SAD-a za putnike iz Europske Unije, Lufthansa je izjavila da će odmah po toj odluci obnoviti sve letove između SAD-a i Njemačke koje je imala prije Covida-19. Lufthansa planira da bi se isto trebalo desiti do sredine VII. mjeseca. Prije Covida-19 Lufthansa je letjela na 20 destinacija u SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Višekratno najavljivani turbopropni avion kojeg bi trebao ponovo proizvoditi Embraer je sada dobio i konkretan plan. Kompanija planira lansirati projekt turbopropa u 2022. godini. Sam avion bi u promet trebao krenuti 2028. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Boeing je ponudio obiteljima žrtava dvaju fatalnih nesreća 737MAX (Lion Air 610 i Ethiopian 320) 500 milijuna USD kompenzacija. Istim će svaka od obitelji 346 mrtvih dobiti 1,45 milijuna USD. Obitelji ponudu Boeinga mogu prihvatiti do 15.10. U isto vrijeme Boeing je prihvatio nagodbu od 2,5 milijardi USD sa Department of Justice kako bi izbjegao kazneno (krivično) gonjenje. Eto ubojstvo iz nehaja se može platiti novcem, ako ga se ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IAG-ov LCC Vueling je pokrenuo alat Vueling Global koji će omogućiti putnicima bitno više konekcija. Prva kompanija koja je ušla u ovaj alat je LEVEL, pa će tako putnici sada moći putovati preko Barcelone za primjerice Buenos Aires, San Francisco, New York ili Cancun. Sve konekcije će se sada nuditi sa jednom rezervacijom. Vueling takav deal planira i sa drugim kompanijama u budućnosti. Sličan alat već godinama koristi i easyJet koji ima konekcije na brojne kompanija diljem svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Austrian je dva svoja Boeinga 777-200ER pretvorila u preightere i kao takve ih operirala 15 mjeseci. Kompanija je potrošila 1000 radnih sati po avioni da ih pretvori u preightere. Avioni su obavili 159 cargo rotacija u tih 15 mjeseci. No, sada je Austrian odlučio oba aviona vratiti u prvobitnu putničku konfiguraciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Italija je dobila novu cargo kompaniju AlisCargo. Kompanija leti sa preighterom (konvertiranim putničkim u cargo avionom), Boeingom 777-200ER, a uskoro dolazi i drugi ovakav avion u flotu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AlisCargo

Talijanski regionalni startup Sky Alps je krenuo sa komercijalnim letovima. Kompanija leti sa jednim Dash 8-400 koje je uzela u lizing od Chorus Aviationa, dok će drugi avion od istog lezora doći za koji dan. Za sada kompanija leti pod AOC-em Luxwinga. Baza kompanije je u Bolzanu. Bolzano do sada nije imao sreće. Letove su pokušali Tyrolean, Air Alps i Darwin, no svi su na koncu odustali od letova.

Kompanija će Bolzano povezati sa Rimom FCO, Parmom, Olbiom, Dusseldorfom (od 2.7.), Berlinom (od 30.6.) i Ibizom. Letovi za Njemačku su nonstop, dok su oni za Rim, Olbiu i Ibizu via Parma. Iznenađujuće je da kompanija ne leti za Frankfurt, liniju koja bi imala najviše potencijala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Alps

Air Transat i medijski mag Pierre Karl Peladeau su i formalno prekinuli pregovore oko kupnje Air Transata. Peladeau je još u XII. mjesecu nudio kupnju za višu cijenu od Air Canade. U međuvremenu je Air Canada odustala od kupnje, a potom je i Peladeau izjavio da više nije zainteresiran. Kanadska vlada tvrdi da postoji još jedan zainteresiran investitor iz Quebeca. No, nikako da se obznani ova ponuda. Kako god Air Transat je krenuo u racionalizaciju poslovanja i preispitivanje novih načina financiranja i ušteda, tj. za nastavak operacija vlastitim snagama. Kompanija je dobila 578 milijuna USD pozajmice od Ottave.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Lufthansa otvara svoje lože za sve putnike koji su voljni platiti ovaj luksuz. Najjeftinija loža je ona u Newarku koja će se naplaćivati 24 EUR, lože na Frankfurtu će koštati 39 EUR, dok će najskuplja biti loža prve klase na Frankfurtu koja košta 149 EUR. Korisnici loža će morati biti cijepljeni protiv Covida-19 ili će morati imati PCR test.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Frankfurt

Budimpešta je obnovila čak 27 linija u posljednjih 7 dana. Na Budimpeštu se vratio Aegean, airBaltic, Brussels, easyJet i Luxair, 6 linija obnavlja Ryanair, a 16 Wizz Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Budimpešta

Brazilski startup ITA koji počinje sa letovima 29.6. morao je otkazati niz frekvencija, pa čak i linija radi nedostatne potražnje. Kompanija je otkazala tri linije u potpunosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Wizz Airov CEO Varadi je ponovio zahtjeva da se ukinu privilegije na slotovima, tj. da se od zimskog reda letenja ponovo uvede pravilo gubitka slotova ako se ne ostvari 80% letova na liniji. Niz avio kompanija zahtjeva da se mekše korištenje slotva ostavi do kraja godine, a neki i do proljeća 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

American je prošlog vikenda otkazao stotine letova. Problem je donekle povezan sa lošim vremenom, no glavni problem je premalen broj zaposlenika, poglavito posada. American će iz istog razloga otkazati oko 1% svih letova u VII. mjesecu. Ovo nije prvi puta da se letovi otkazuju radi manjka zaposlenika. Delta je prošlih praznika imala stotine otkazanih letova iz istog razloga. Stoga Americanu, ali i drugim američkih kompanijama, ostaje da hitno zaposle dodatne radnike kako se ovakvi problemi ne bi ponavljali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Aer Lingusovi letovi iz Manchestera za New York i Orlando su prolongirani sa 29.7. na 30.9. dakle za dobra dva mjeseca. Linija za Barbados bi se trebala pokrenuti kako je i planirano 20.10.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Loganair i British su dogovorili code-share na letovima iz Teessidea preko London Heathrowa na 180 linija u 84 zemlje. Ovaj deal je više nego interesantan jer otvara perspektivu suradnje najvećeg regionalnog prijevoznika Velike Britanije i britanskog nacionalnog prijevoznika. Loganair je u prošlosti bio franšizer Britisha no deal je prekinuo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: