Novosti iz svijeta

Alaska je odlučila unificirati flotu oko Boeinga 737 za Alasku i Embraera E175 za Horizon. Stoga je kompanija odlučila izbaciti sve Dash 8-400, te Airbus A320 i A321 do kraja 2023. Kompanija ima 40 Airbusa u floti koje je naslijedila akvizicijom Virigin Americe. Kompanija ima i 32 Dash 8-400.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska

ACI Europea smatra da Europska Unija mora hitno ukinuti nošenje maski te sve Covid-19 mjere uključujući potvrde o cijepljenju i testiranja. ACI smatra da je Omikron napravio globalnu imunizaciju, te da je rizik od hospitalizacije ili smrti sada izuzetno malen, dočim je isto dostatno da se više ne moraju provoditi Covid-19 mjere. ACI smatra da EU mora sve Covid-19 mjere ukinuti bar unutar EU zemalja i to do glavne ljetne sezone.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Krenula je i prva tužba lezora protiv ruskih kompanija. Singapurski lezor BOC Aviation je tužio AirBridge Cargo što su im odbili vratiti Boeing 747-8F. Naime BOC je htio uči u posjed svog aviona koji se našao u Hong Kongu temeljem Cape Town Konvencije koja štiti vlasnike aviona. No, AirBridgeCargo je odbio prihvatiti prekid lizinga i tražio je da avion odleti iz Hong Konga u Rusiju. Istovremeno AirBridge je odbio poslušati BOC da prizemlji još dva aviona i prebacio ih je iz Kine u Moskvu, te je odbio prihvatiti da mora vratiti avione. BOC traži da se sukladno Cape Town Konvenciji avioni odmah vrate lezoru.

Rusija je definitivno odlučila da 28.3. neće vratiti avione koji su u lizingu i time je jasno prekršila odredbe Cape Town Konvencije, što će imati dugoročne i teške posljedice kako po Rusiju tako i po ruske prijevoznike. Do sada je zaplijenjeno 78 od 515 aviona koji su u lizingu u Rusiji.

Aeroflot će u IV. mjesecu krenuti sa letovima prema inozemstvu, tj. prema prijateljskim državama. Prvih pet linija će biti za Iran, Azerbaijan, Armeniju, Kirgistan i Sri Lanku. Rossiya pak kreće sa letovima prema Tel Avivu i Cairu od 7.4. Tijekom IV. mjeseca Rossiya će krenuti sa tri linije prema Kazahstanu, isto toliko u Turskoj te jednu u Uzbekistanu. Za razliku od Aeroflota oni će sve letove letjeti sa SSJ-100.

Pobeda je smanjila broj aviona sa 45 na 21 kako bi osigurala dovoljno rezervnih dijelova do kraja 2022. UTair je odlučio da neće operirati aviona koji su u lizingu i tako kršiti ugovore sa lezorima. Stoga je kompanija prizemljila 9 lizanih Boeinga 737

Antonov je pozvao obožavatelje An-225 Mriye da uplate donacije kako bi se avion obnovio i ponovo krenuo letjeti. Antonov nije rekao koliko je novaca potrebno za obnovu, te koliko će vremena za isto trebati. Za razliku od Mriye An-124 su uspjeli pobjeći iz Ukrajine. Mriya to nije mogla jer je bila u ciklusu maintenancea i nije imala sve motore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

Novi Aer Lingusov regionalni feeder Emerald iz Belfast Citya udara direktno na Flybe. Čak 5 od 6 linija Flybea iz Belfasta ima konkurenciju i istim linijama Emeralda. Na ovih 5 linija Emerald će imati 72 leta, a Flybe će imati 109 letova. Emerald je i požurio sa bazom kako bi krenuo operirati prije Flybea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emerald

Aeromexico će uzeo u lizing devet dodatnih Boeinga 737MAX (dva MAX8 i sedam MAX9). Avioni će mu se isporučivati od 2022. do 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

IAG Cargo je od 27.3. krenuo sa svakodnevnom linijom London-Sydney. Linija će se operirati sa Boeingom 787-9 uz stop u Singaporeu.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: British Airways

Dubai će zatvoriti svoju sjevernu uzletno-sletnu stazu od 9.5. do 22.6. Staza je zadnji puta obnavljana 2014. godine. Južna staza je obnovljena 2019. i sada će aerodrom operirati samo sa te staze. Čudno da Dubai nije iskoristio vrijeme Covida-19 za ove radove. Zbog radova će se dio letova prebaciti na Dubai World Central, među kojima i 34 linije flydubaia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Monika Klobučar

Najveće kompanije po broju aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata su:

 1. 254 Emirates
 2. 96 Etihad
 3. 61 Flydubai
 4. 43 Air Arabia
 5. 10 Aerovista
 6. 8 Abu Dhabi Aviation
 7. 4 Wizz Air Abu Dhabi

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

DeHavilland Canada je dobio narudžbu za deset DHC6-400 Twin Otter od strane indijske regionalne kompanije FlyBig. Kompanija leti na manje aerodrome i potrebni su im STOL avioni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBig

AirBaltic će letjeti 92 linije iz Rige, Tallinna, Vilnijusa i Tampere ovog ljeta. Iz Rige će biti 64 destinacije, iz Tallina 13, iz Vilinijusa 12 i 7 iz nove baze u Tampere. Zbog restrikcija u zračnom prijevozu airBaltic je otkazao letove za Yerevan i Baku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBaltic

Zračne luke sa najviše putnika Oceanije osim Australije (koju smo posebno obradili) u 2019. su bile:

 1. 21,0 milijuna putnika Auckland, Novi Zeland
 2. 6,9 Christchurch, Novi Zeland
 3. 6,4 Wellington, Novi Zeland
 4. 2,5 Nadi, Fiji
 5. 2,1 Queenstown, Novi Zealand
 6. 1,5 Popeete, Francuska Polinezija
 7. 1,4 Port Moresby, Papua Nova Gvineja
 8. 1,0 Neelson, Novi Zeland
 9. 0,6 Noumea La Tontuota, Nova Kaledonija
 10. 0,5 Noumea Magenta, Nova Kaledonija

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tahiti Nui

Vietnam Airlines je prekinuo letove iz Hanoia za Moskvu. Ovo će najviše naškoditi turistima koji su svake godine sve više putovali između dvije države. U 2019. čak 650.000 Rusa posjetilo je Vijetnam.

United Aircraft će ponovo uvesti u proizvodnju Tupolev Tu-214 kako bi pomogao ruskim kompanijama tijekom sankcija. Tu-214 se proizvodi još samo u cargo varijanti i ima narudžbu za 8 ovih aviona. Ruski zamjenik premijera Yuri Borisov je posjetio tvornicu u Kazanu kako bi ustanovili za koliko bi se proizvodnja mogla obnoviti i proširiti. Tupolev je izgradio samo 89 Tu-204 i Tu-214. S7 je već odlučio u flotu ubaciti Ilyushinove cargo avione i to tri Il-86 i dva Il-96. Ovo će biti prvi puta da Il-86 ponovo leti od 2011. godine.

EASA je suspendirala ruske MRO Part 145 certifikate, Third Country Operator certifikate. EASA je ukinula sve ruske certifikate na avione, rezervne dijelove, uređaje i proizvode.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vietnam Airlines

SACAA (South African Civil Aviation Authority) je suspendirao licencu Lufthansa Technik Maintenance Iternational (LTMI). LTMI je servisirao Comairove avione koji su nedavno prizemljeni radi tehničkih problema. SACAA je auditom ustanovio da LTMI ima „nalaze 1 nivoa“ koji znače neposredan rizik za korisnike i civilni aviosektor. Comair se već prebacio na SAA Tehniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Technik

Vinci Airports je prodao 90,1% udjela u Stockholm Skavstva aerodromu i to švicarskoj kompaniji Arlandastad Group. Ugovor će se provesti idućeg mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stockholm Skavsta

U ovom momentu čak 180 aerodromskih projekta se provodi u Europi (uzletno-sletne staze, terminali idr.), a vrijednost poslova je 110 milijardi USD. Najveći projekt je novog Varšavskog aerodroma koji vrijedi 7 milijardi USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Američki federalni sud je odlučio da Boeingov testni pilot Mark Forkner nije kriv za četiri točke optužnice za prijevaru u slučaju B737MAX. Tužitelji su tvrdili da je g. Forkner lagao FAA-u i klijentima zrakoplovnih prijevoznika tijekom MAX procesa evaluacije. Forknerovi odvjetnici su tvrdili da je probni pilot nije lagao svojim nadređenima u Boeingu o MCAS-u i rekli da ga Boeingovi inženjeri i probni piloti koji su dizajnirali MCAS softver i napravili avion nisu držali u tijeku. Stoga na saveznom suđenju u Fort Worthu koje je trajalo manje od tjedan dana, porotnici su odlučili da Forkner nije kriv.

Boeing se nagodio i platio 2,5 milijardi USD u 2021. kako bi izbjegao kazneni (krivični) progon svojih managera. Stoga je Forkner bio jedina osoba koja je kazneno gonjena i smatralo se da će on biti žrtveni jarac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air New Zealand pokreće letove iz Aucklanda za New York JFK od 17.9, koja će se operirati tri puta tjedno. Linija će biti 4. najduža na svijetu. Letovi će se obavljati sa Boeingom 787-9. Ovime je Air New Zealand preduhitrio Qantas koji više ne leti prema New Yorku (prije je letio Sydney-Los Angeles-New York).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

EasyJet se pridružio Britishu, Virgin Atlanticu, Jet2 i TUI-u u ukidanju nošenja maski na svojim letovima. Putnici više neće morati nositi maske, ali će ih morati staviti kada slijeću na aerodroma i u države koje još traže nošenje maski.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Moldavija je djelomično otvorila svoj zračni prostor od 22.3. kako bi omogućila operacije iz aerodroma Chisinau. Otvoren je koridor zapadno od aerodroma prema Rumunjskoj. Ostatak moldavijskog zračnog prostora ostaje zatvoren radi rata u Ukrajini.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Moldova

KLM planira operirati 96 europskih i 71 interkontinentalnu liniju tijekom ljeta ove godine. Kompanija će imati kapacitete vrlo bliske onima iz 2019, a ukupan broj ponuđenih sjedala će biti 16 milijuna.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Njemačka CAA je suspendirala operacije CargoLogic Germany, kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe. Vlasnik CargoLogic Germany je CargoLogicAir koji je operirao u Velikoj Britaniji i koji je također prizemljen.

Ruski turisti koji će putovati u Tursku i Egipat gdje još mogu na godišnji odmor sada će plaćati duplo veće cijene. Uz to ruski državljani imaju problema u nabavi deviza za putovanja obzirom na limite koje je Rusija propisala, a turski i egipatski turoperatori inzistiraju da se plaća u EUR i USD pošto je rublja ozbiljno devalvirala.

Ruski ministar za transport je izjavio da samo 29 kompanija leti za Rusiju u ovom momentu. 20% radnika na Moskvi Sheremetyevo je dobilo otkaz radi nedostatka međunarodnih letova. Aerodrom je zatvorio četiri međunarodna terminala.

Ruske kompanije planiraju letjeti međunarodne letove sa SSJ-100. Kako avion ima malen dolet ostaje tek nekoliko linija koje mogu letjeti.

Nakon SkyUp-a i Ukraine International nudi svoje avione koji su izvan Ukrajine za charter letova i wetlease, te za humanitarne letove. Ukraine International neće letjeti za kompanije koje lete u Rusiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Moskva Sheremetyevo

Flybe kreće sa letovima 13.4. iz svoje dvije baze u Birminghamu i Belfastu. Kompanija će prvo otvoriti liniju Birmingham-Belfast koja će operirati 4 puta dnevno. Potom će otvoriti još 22 linije do kraja VIII. mjeseca. Dobar dio linija će letjeti prema Amsterdamu i London Heathrowu. Za Heathrow će letjeti iz Belfasta, Leedsa i Amsterdama. Za Amsterdam će letjeti iz Birminghama, East Midlandsa, Belfasta i London LHR. Od inozemnih linija letjet će još iz Birminghama za Avignon i Brest, kao i iz Southemptona za Avignon i Toulon. Ostale linije su domaće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Long-haul LCC Singapore Ailrinesa Scoot je pokrenuo letova iz Singapura za London Gatwick. Letovi će se operirati dva puta tjedno, svakog utorka i nedjelje sa Boeingom 787-8. Letovi četvrtkom će se dodati 5.5. Kompanija u Europi već leti za Berlin i Atenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Scoot

Air Canada je objavila definitivnu narudžbu za 26 Airbusa A321XLR. Avioni će dolaziti od 2024. do 2027. Njihovi avioni će imati konfiguraciju od samo 182 putnika, od čega će 14 biti u business klasi sa krevetima. Ovim avionima kompanija će pokrenuti niz linija koje imaju manje putnika prema Europi i Latinskoj Americi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Aerodrom Manchester je zamolio vatrogasce da pomognu u istovaru prtljage obzirom da ima problema sa manjkom zaposlenih. Prema nekim izvorima vatrogasci su odbili pomoći sa prtljagom. London Heathrow je objavio da planira zaposliti 12.000 ljudi da može pokriti sve operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Manchester

Srušio se avion Boeing 737-800 China Eastern Airlinesa (MU5735) pri čemu je poginulo 133 osoba, a od čega je bilo 9 članova posade. Avion je bio star samo 6,8 godina. Avion se srušio na jugu kine kod grada Wuzhou. Avion se srušio doslovce kao kamen, u manje od dvije i pol minute pao je sa 9000 metara na 2000 metara.  Postoje snimke u kojima avion doslovce vertikalno pada. Upravo stoga se smatra ili da je na letu bila bomba ili da se radi o ogromnom kvaru na avionu. Na mjestu nesreće je 1000 vatrogasaca i 100 policajaca.

China Eastern je 8. kompanija po broju putnika na svijetu, te 2. najveća kompanija u Kini. Kompanija u floti ima 601 aviona i 112 naručenih. Nakon pada kompanija je prizemljila svih 106 Boeinga 737-800. U Kini još 30 ostalih kompanija operira 1088 B737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (China Eastern)

IAG i Globalia su postigli sporazum po kome će IAG dati 100 milijuna EUR pozajmice Air Europi koja se može pretvoriti u 20% vlasništva kompanije. Ovo znači da je procijenjena vrijednost kompanije i dalje 500 milijuna EUR, cifra koja se iznosila tijekom Covida-19, a koja je bila pola manja nego prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IAG

Emirates će pokrenuti svoju sekundarnu cargo bazu sa Dubai World Central Aerodroma od 26.3. koju je ukinuo radi Covida-19 i sve operacije prebacio na Dubai International. Sada će sa Dubai Internationala ići samo putnički letovi, te cargo u prtljažnicima aviona, a cargo avioni će ići sa Dubai World Centrala. Emirates Sky Cargo će imati 47 cargo linija iz ovog aerodroma dok će China Airlines Cargo imati 7 linija, a Turkish Cargo jednu liniju. Sa aerodroma ima i 27 sezonskih charter linija četiri prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.