Novosti iz svijeta

Virgin Grupa je dobila sudski spor protiv Alaske i pritom će naplatiti 160 milijuna USD. Naime, Alaska je koristila ime Virgin America nakon što je kupila kompaniju 2016, a takav ugovor ima do 2039. Ovime će Alaska plaćati za korištenje imena po 8 milijuna USD sve do 2039. iako ga zapravo više i ne koristi od 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantik

Mađarska antimonopolistička agencija (GVH) je otvorila istragu protiv Wizz Aira jer kompanija namjerno obmanjuje putnike i agresivnom marketinškom akcijom putnicima nudi skuplje opcije letova i pakete koji putnicima stvaraju veći trošak. Wizz Air je već bio upozoren da prekine sa takvom praksom.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Air Arabia je objavila rekordan profit od 327 milijuna USD za 2022. godinu. Kompanija je prevezla 12,8 milijuna putnika, uz load faktor od 80%. Kompanija je istim prestigla brojke putnika iz 2019. obzirom da je tada prevezla 12 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Nakon što je jučer (srijeda) Frankfurt imao raspad IT sustava što se reflektiralo i na druga aerodrome u Njemačkoj, a sutra će biti štrajk na njemačkim aerodromima, danas je niz njemačkih aerodroma ima cybernapad. Stoga nisu radile web stranice aerodroma u Dusseldorfu, Dortmundu, Erfurtu i Nurembergu.

Za sutra je Lufthansa otkazala sve letove iz Frankfurta i Minhana radi štrajka. Uistinu crni tjedan za njemačke aerodrome. Ovo se i te kako reflektiralo na regiju koja ima najviše letova upravo za njemačke aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dusseldorf

Nakon što su Avianca i JetSmart iskazali interes za kupovinu posrnule komanije Viva Air Colombia, sada se utrci pridružio i LATAM. Viva Air Colombia ima flotu od 19 Airbusa A320, i prevezla je prošle godine 8,1 milijun putnika. Avianca ima flotu od 103 aviona, LATAM Colombia 13 aviona, a JetSmart pokušava otvoriti kompaniju u Kolumbiji no regulatori su zaustavili ovaj proces, pa bi mu kupovina Viva Aerobusa i te kako olakšala prodor u tržište Kolumbije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Volotea i Eurowings su objavili prodajno partnerstvo u kome će obije kompanija prodavati karte na čak 140 letova (100 Eurowingsa i 40 Voloteje). Ovog ljeta Voloteja će letjeti za Dusseldorf, Berlin, Stuttgart i Hamburg iz niza francuskih i talijanskih gradova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

SAS je imao cybernapad u kojem je napadač pokušao oteti podatke putnicima. SAS je brzo ustanovio napad i prilično brzo reagirao, prvo je obavijestio putnike da ne koriste njihovu mobilnu aplikaciju (web stranica je blokirana od napadača), te je ponovo preuzeo vlastitu stranicu i mobilnu aplikaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Emirates SkyCargo i Air Canada Cargo su potpisali MoU za blisku suradnju na planetarnom nivou. Emirates će time dobiti pristup na 60 kanadskih i 150 planetarnih destinacija. Air Canada će pak dobiti ulaz u 140 destinacija Emiratesa.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Emirates SkyCargo

Meksički Aeromar je nakon višegodišnje borbe za preživljavanje, o čemu je više puta pisao i zamaaero, prekinuo sve operacije zbog ogromnih gubitaka koje je kompanija stvorila. Kompanija je akumulirala gubitak od 370 milijuna USD. Kompanija je najviše dužna Meksiku za poreze, aerodromima i lezorima. Kompanija je u floti imala 8 ATR 72-600 i 3 ATR 42-600, te je letjela regionalne linije unutar Meksika i prema okolnim državama. Kompanija je zapošljavala 700 radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromar

Sindikat Ver.di je objavio štrajk u petak na svim većim njemačkim aerodromima. Jednodnevni štrajk će se održati u Frankfurtu, Minhenu, Stuttgartu, Hamburgu, Bremenu, Dortmundu i Hanoveru. Ovo će imati ogroman utjecaj na regiju koja ima brojne letove za ove njemačke aerodrome. Ver.di će propuštati sve aviona koji će prevoziti humanitarnu pomoć za Tursku i Siriju.

Lufthansa je jučer (u srijedu 15.2.) imala raspad IT sustava u Frankfurtu radi čega je otkazala brojne letove, a još više ih je kasnilo. Za sada se zna da su 143 Lufthansina leta otkazana, a da ih je 247 kasnilo, no brojke bi mogle biti i veće. Otkazani su svi domaći letovi i putnici su prebačeni na željeznicu. Tisuće ljudi su imale posljedice. Niz aviona je rerutiran na druge njemačke aerodorme.  Stanje se stabiliziralo u srijedu navečer. Navodno je kvar napravljen jer su prerezana tri optička kabla. Krajnje neprihvatljivo i nadasve neprofesionalnu. Nevjerojatno je da aerodrom ove veličine nama backup nekom drugom trasom, pa ako se presječe sjedan ili nekoliko kablova na istoj lokaciji, da nema rezervni kabel na drugoj lokaciji. Toliki milijuni gubitka radi nedostatka backupa. O moj bože!

Uz ovaj ogroman IT problem, štrajk u petak će biti šlag na tortu. Kompanija neće moći prevesti sve putnike od srijede u četvrtak, a u petak će imati štrajk. Ovo znači da će se operativni problemi produžiti sigurno na idući tjedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufhansa

Loganair je zatražio sedam pari slotova koje je flybe imao na London Heathrowu. Loganair smatra da ovi slotovi moraju ostati za domaće letove. Flybe je ove slotove dobio upravo radi domaćih letova. Loganair u ovom momentu leti iz Heathrowa za Isle of Man. Kompanija ima letove za London Stansted i London City. Loganair naglašava da osim ovih slotova nemaju nikakvog interesa u preuzimanju ikakvih drugih prava, vlasništva ili operacija flybea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

JetBlue je uložio prigovor DoT-u jer mu Amsterdam konstantno odbija slotove. Amsterdam je prošle godine ozbiljno porezao broj letova svim kompanijama radi nedostatka radnika, a ove godine će smanjiti broj letova sa 500.000 na 440.000 godišnje. JetBlue bi očito nakon letova za London i Paris htio letjeti i za Amsterdam. No, tamo dobiti slotove je ravno nuli.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Lufthansa Cargo će ovog ljeta imati 79 tjednih letova sa 16 Boeinga 777F i dva A321F. No, kompanija kreće u veliku ekspanziju za Kinu, u nadi da će se tamošnje tržište oporaviti. Stoga će povećati kapacitete za Kinu za duplo. Kompanija će letjeti za Shanghai 10 tjednih letova, a dva od tih letova će nastaviti letove za Chengdu. Uz to kompanija će povećati broj letova za Hong Kong sa 5 na 6 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Air India je kupila 470 aviona. Kompanija je naručila 40 Airbusa A350. Šest od tih aviona će biti A350-900 koji su se trebali isporučiti Aeroflotu. Ostalih 34 aviona će biti A350-1000. Isporuke A350-1000 će biti od 2025. Kompanija je naručila i 210 A320obitelji i to 70 A321neo i 140 A320neo. Vrijednost narudžbe je 34 milijardi USD.

Istovremeno kompanija je naručila 10 Boeinga 777X i 20 B787. Uz to Air India je naručila 190 B737MAX. Ukupna vrijednost narudžbe od Boeinga je jednaka kao i od Airbusa, 34 milijardi USD.

Sveukupno 68 milijardi USD i 470 aviona. Ogromna brojka! Tata Grupa istinski razvaljuje, a Air Indija će biti ogromna kompanija koja istinski konkurira IndiGo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

LOT i Smartwings su izgubili u suđenju protiv Boeinga za 737MAX o kome je zamaaero više puta pisao. LOT i Smartwings su tužili Boeing kazneno (krivično), a vezano uz pad dva B737MAX i smrt 346 osoba, te gotovo dvije godine prekida isporuka aviona. Obije kompanije su po toj osnovi tražile kompenzacije.

Isti sudac Reed O’Connor je odbio i žrtve oba pada B737MAX. Sudac je rekao da suosjeća sa žrtvama, ali da nema kompetenecije da odlučuje u ovom postupku. Žrtve su rekle da će se žaliti na presdu.

Prisjetimo se Boeinga je dao 2,5 milijardi USD kako ih Javni tužitelj ne bi tužio za kazneno djelo ubojstva iz nehaja. Obzirom da je Boeing istovremeno dobio 25 milijardi USD pomoći SAD-a ispada da je platio ovaj novac iz novaca poreznih obveznika. Prestrašno da se ubojstvo 346 osoba može platiti i da nitko radi toga nije završio u zatvoru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Virgin Atlantic je poslao Airbus A330-300 sa 427.000 USD humanitarne pomoći u Tursku. Teret je imao 64 palete odjeće, deka, hrane i ostalih potrepština. Kompanija planira još humanitarnih letova za Tursku u budućnosti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Atlantic

Norse Atlantic Airways će objavio još dvije LCC long-haul linije. Kompanija će letjeti iz London Gatwicka za Orlando i Fort Lauderdale. Za Orlando kompanija će letjeti od 25.5. četiri tjedna leta u V. i VI. mjesecu, a nakon toga svakodnevno. Za Fort Laudardale će letjeti od 26.5. tri puta tjedno u V. i VI, a četiri puta od VII. mjeseca. Letovi će se operirati sa Boeingom 787. Norse iz London Gatwicka već leti za New York JFK. Norse će u V. mjesecu imati 284 letova za SAD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Department of Justice (DoJ) je pokrenuo postupak procjene spajanja JetBlue i Spirita. DoJ smatra da postoji ogromna opasnost za smanjenje konkurentnosti i stvaranje monopola desili se ovakvo spajanje. Ovo je vrlo čudno obzirom da su se prije par godina dozvolila spajanja Americana i US Aira, Continentala i Uniteda, Delte i Northwesta, te Alaskana, Horizona i Virgin Americe. Uz to DoJ razmatra Northeast aliansu Americana i JetBluea. Ovo kao da je DoJ na zub uzeo JetBlue.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Baltijas Aviacijas Sistemas (BAS) je 2012. bio vlasnik 47,2% airBaltica. Kompanija je dužna 31 milijun EUR Ruskoj komercijalnoj banci Investbank za pozajmicu banke. No, ta banka više ne funkcionira, a BAS više nije vlasnik Air Baltica. Stoga nije jasno zašto je Sud u Moskvi potvrdio zahtjev Agencije za osiguranje depozita Rusije (DIA) koja je preuzela dugove zatvorene banke, da je ovaj dug prebačen na airBaltic. DIA tvrdi da je taj novac zapravo koristio airBaltic a ne BAS, pa je i dug zapravo njihov. AirBaltic tvrdi da su svi dugovi anulirani u sporazumu između BAS-a i vlade Latvije koji je potpisan 2011.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Situacija sa top aerodromima Europe se promijenila u 2022. godini. Istanbul je, iznenađujuće, skočio na mjesto broj 1 iako je 2019. bio tek 7., a Frankfurt je pao na tek 6. mjesto:

 1. Istanbul 64,3 milijuna putnika (7. mjesto 2019.)
 2. London Heathrow 61,6 milijuna (1.)
 3. Paris CDG 57,5 milijuna (2.)
 4. Amsterdam 52,5 milijuna (3.)
 5. Madrid 50,6 milijuna (5.)
 6. Frankfurt 48,9 milijuna (4.)
 7. Barcelona 41,6 milijuna (6.)
 8. London Gatwick 32,8 milijuna (10.)
 9. Minhen 31,6 milijuna (9.)
 10. Rim FCO 29,4 milijuna putnika (11. mjesto 2019.)

Beograd je na 81. mjestu sa 5,6 milijuna (82. mjesto 2019.). Ni jedan drugi aerodrom regije nije ušao u 100 aerodroma Europe. Najbolje je rangiran Zagreb koji je na 114. mjestu, te Priština koja je na 117. mjestu. Moskva Sheremetjevo je 2019. bila 8. sada je na tek 13. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Ponovo je otvoren aerodrom Hatay koji je imao ogromna oštećenja uzletno-sletne staze. Oštećenja su sanirana, a prvi letovi su bili Turkisha i Pegasusa za Istanbul. Turkish je do sada evakuirao 165.073 osobe na 1002 leta, a evakuacijski letovi će se od danas operirati i za Hatay.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hatay Aerodrom

Jazeera Airways više ne traži 2 milijarde za financiranje flote od strane komercijalnih banaka, nego traži milijardu EUR. Kompanija nabavlja 20 A320 i 8 A321. Kompanije je ovako planirala financirati 70% flote, a sada će financirati 30% flote, a ostalo će namiriti iz sales and lease back. Kompanija trenutno ima 11 A320neo i 8 A320ceo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

Abra Grupa će investirati 400 milijuna USD u novcu 680 milijuna USD u obveznicama u GOL u zamjenu za milijardu USD vrijednosti senior secured notes (obveznice koje se moraju platiti prije svega ostalog, čak i u slučaju da kompanija objavi bankrot). Obveznice se izdaju na 5 godina, uz 18% kamata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GOL

Air Transport Service Group koji leti za Amazon i DHL će iz prometa povući osam Boeinga 767 tijekom 2023. koje leti za Amazon jer je cargo promet ozbiljno pao. Amazon pokušava dio svojih kapaciteta prodati na slobodnom tržištu. Krenulo je!

Kompanija će bar tri od tih osam aviona izbaciti iz flote i trajno prizemljiti. Kompanija će sa aviona skinuti motore i koristiti ih za podršku ostalim avionima. Kompanija u Amazonu ima 13 aviona 767-200 i 30 B767-300 u najmu. Kompanija operira i 5 B767-300 koji su u vlasništvu Amazona, te dva B767-300 od Titana. Air Transport Service tvrdi da ovo smanjenje nije radi ekonomskog okruženja i smanjenja carga, ali pritom nisu dali nikakvo razumno objašnjenje.

Amazon je upravo objavio gubitak od 2,7 milijardu USD, što je smak svijeta u usporedbi sa profitom od 33,4 milijardi USD u 2021. Efekt Covida-19 na Amazon ne samo da se anulirao nego se stvorio totalni kontraefekt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amazon

Janusz Wawrowskom nije dozvoljeno da u LOT-ov avion u Vilnijusu unese 337 godina staru Stradivarijevu violinu vrijednu 5 milijuna EUR, nego se tražilo da violinu preda u prtljažni prostor aviona. Violina je teška 6 kg i duga 118 cm. Istim se zadovoljava pravilo da se u avion može unijeti prtljaga koja je duga 118 cm i teška do 8 kg. No, u Vilnijusu ipak to nisu dozvolili. Glazbenik je u Vilnijusu svirao sa Nacionalnim Simfonijskim orkestrom Litve. Wawrowski svoju violinu svaki puta unosi u avion, pa je tako bilo i u Varšavi kada je letio za Vilnijus.

Wawrowski je odbio predati skupu i vrijednu violinu u prtljažni prostor, izgubio je avionsku kartu i potom je platio autobusnu kartu te putovao preko 8 sati. Ovo je jedina Stradivariusova violina koja egzistira u Poljskoj. Violina se čuva u Kraljevskom dvorcu u Varšavi, a Wawrowski je jedini smije koristiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

DOT je odobrio charter letove za Flyr osam dana nakon što je kompanija bankrotirala i prekinula sve operacije. Bravo DOT! Flyr je bankrotirao nakon 19 mjeseci operacija 1.2.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Flyr

Novozelanski Auckland će danas (ponedjeljak 13.2.) otkazati velik broj letova zbog ciklona Gabrielle. Otkazani su gotovo svi long-haul letovi, svi domaći letovi, svi letovi za Tasmaniju i Pacifik, svi domaći letovi, dok su svi turbopropni letovi otkazani danas i sutra. Postoji mogućnost daljih otkazivanja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Pogranični radnici Velike Britanije će ponovo u štrajk 15.3. Prošli puta u XII. mjesecu Velika Britanije ja radnike zamijenila vojnicima. Pogranični radnici su najavili više štrajkova tijekom 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Najviše Airbusovim aviona imaju:

 1. China Eastern 441
 2. Delta 415
 3. China Southern 371
 4. easyJet 332
 5. Lufthansa 272

Najviše naručenih Airbusovih aviona do sada ima IndiGo, njih 830 (342 isporučena i 268 u floti).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: