Novosti iz svijeta

Kompanije su ove godine povećale long-haul operacije sa uskotrupcima za 2% spram 2019. godine. Najduže long-haul uskotrupne linije su:

 1. 6557 km Copenhagen-Washington, SAS
 2. 6453 km Milano Malpensa-Newark, La Compagnie
 3. 6448 km Nica-Newark, La Compagnie
 4. 6373 km Montreal-Venecia, Air Transat
 5. 6331 km Stockholm Arlanda-Tokio, SAS
 6. 6324 km Stockholm Arlanda-Newark, SAS
 7. 6291 km Manila-Melbourne, Philippine
 8. 6288 km Copenhagen-Toronto, SAS
 9. 6243 km Manila-Sydney, Philippine
 10. 6242 km Copenhagen-Newark, SAS

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Boeing je isporučio 35 aviona u IV. mjesecu (41 u III.), od čega 28 B737MAX. U IV. mjesecu kompanije je imala 46 narudžbi, no imao je i 34 otkazivanja dočim je pozitivan za samo 12 aviona. Od početka godine Boeing je imao 213 narudžbi, no 157 nakon otkazivanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Delta na Amsterdamu ima do 17 dnevnih polazaka, te je Amsterdam najveći Deltin europski aerodrom. Na Amsterdamu Delta nudi 1,9 milijuna sjedala, potom najviše ima na Parisu CDG gdje nudi 1,2 milijuna, pa na London Heathrowu (0,9), Rimu (0,5) i Dublinu (0,3 milijuna sjedala). Većina putnika za Amsterdam nisu P2P putnici, nego konektirani putnici koji iz Amsterdama putuju dalje za Europu, Afriku i Aziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Tibet Airlinesov devetogodišnji Airbus A319 je zahvatila vatra prilikom polijetanja sa kineskog aerodroma Chongqing. Avion je hitno evakuiran i svih 113 putnika se spasilo, a tek 36 putnika je imalo manje ozlijede.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tibet Airlines

Nakon što je pilot privatnog zrakoplova ostao bez svijesti putnik je kontaktirao zračnu luku i rekao da nema baš nikakvog iskustva sa letenjem te da nema pojma što da radi. Kontrolori zračne plovidbe su ga locirali i smireno navodili, da bi na kraju putnik sam sletio avion na Palm Beach aerodrom bez i najmanjeg problema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Palm Beach Airport

EASA (EU Agencija za sigurnost zračne plovidbe) i ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) su zajednički objavili da se od 16.5. ukida nošenje zaštitnih maski na svim letovima u Europskoj Uniji, te na svim aerodromima. Niz kompanija EU je već ukinuo nošenje zaštitnih maski neke i više od mjesec dana, među njima i Croatia Airlines. Hvala ti bože više!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP

Nakon fijaska Boeinga 737MAX, godinu i pola prizemljenja 787, te još jednog prolongiranja 777X, CEO Avalona drugog najvećeg lezora na svijetu i najveće mušterije Boeinga, je izjavio da je „Boeing izgubio kompas“.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Solomon Airlines ima u floti jedan A320, tri DHC 600-300 i jedan Dash 8-100. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, Vlada Solomonskih otoka je dogovorila sa kineskim AVIC-om da isti obnovi 35 aerodroma i uzletišta na Solomonskim otocima, a Solomon Airlines će pritom nabaviti šest aviona od AVIC-a. AVIC proizvodi MA600 i MA700 turboprope, ARJ21 regionalne jetove, kao i C919. Istim bi Solomon Airlines mogao obnoviti cijelu flotu sa novim kineskim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Solomon Airlines

Avianca i GOL se ujedinjuju u holding Abra Group. Obije kompanije će zadržati individualni brending i operirat će neovisno. Dioničari obije kompanije su unijeli svoje dionice u novu Abra Group. Predsjednik grupacije će biti Roberto Kriete (dosadašnji predsjednik Aviance), dok će CEO biti Constantino de Oliveira Junior (dosadašnji predsjednik GOL-a). GOL ima tržišni udio od 28,3% u Brazilu, dok je Avianca imala samo 0,2% udjela, dočim je to više nego dobro za Aviancu i širi utjecaj kompanije na ostatak Latinske Amerike. Istovremeno u Kolumbiji Avianca ima 43,9% udjela na tržištu, a GOL ne leti za Kolumbiju, što će se novim sporazumom promijeniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Wizz Air je potpisao MoU sa Vladom Saudijske Arabije po kojem bi kompanija trebala letjeti iz Saudijske Arabije. Ovo bi bila druga Wizz Airova kompanija na Bliskom Istoku, obzirom da već operira letove iz Abu Dhabia. Desili se ovaj deal Wizz Air će konkurirati dva LCC flynasu i flyadealu, te Saudiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

SAS će otkazati 4000 letova od V. do VIII. mjeseca zbog nedostatka radnika, te kašnjenja aviona. Ovo je 5% svih letova SAS-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

ITA je uzela u wet lease CRJ1000 za ovu ljetnu sezonu. Već prije kompanija je iznajmila Embraer E190 od German Airwaysa, a od njih će uzeti i još jedan ovaj avion. Kompanija leti samo sa A320obitelji i širokotrupcima, stoga je ovaj podatak i te kako zanimljiv, a dokazuje kako kompanija ima potrebu i za manjim avionima. Njen prethodnik Alitalia je imao regionalnog feedera sa 100-seaterima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Nakon otkazivanja letova Britisha i easyJeta radi nedostatka djelatnika i TUI Airways je izjavio da ima problema sa djelatnicima. Stoga je kompanija ukinula sav catering na short-haul letovima i poziva putnike da donesu svoju hranu i piće na avion. Kompanija će nastaviti posluživati hranu i piće na long-haul letovima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

Vrlo iznenađujuć potez je danas objavio Qatar. Naime, potpisao je code-share sa Virgin Australiom. Virgin Australia je raskinula sve odnose sa Deltom i približila se Star Alliance. No, eto, sada je potpisala deal i sa oneworldovim Qatarom. Qatar je frustriran dealom Qantasa, koji je član iste alijanse kao i Qatar, ali ima joint venture sa Qatarovom glavnom konkurencijom Emiratesom.

Ovim dealom Qatar će imati pristup 35 linija Virgin Australie, a Virgin Australia 140 linija Qatara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Nakon što je Lufthansa objavila kupovinu 10 Boeinga 777F (od kojih je sedam 777-8F), sada je objavila nabavu i sedam Boeinga 787-9. Avioni će se isporučivati 2025. i 2026. Kompanija ove avione nabavlja kako bi prebrodila kašnjenje 777X, a iz istog razloga razmišlja o produžavanju operiranja Airbusa A340-300 i -600, pa čak i o vračanju A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

IATA je objavila da će se aviopromet potpuno oporaviti 2023, bitno ranije nego su prethodno najavljivali. IATA je najavljivala da će se promet oporaviti tek 2025, kasnije je to pomakla na 2024. Zamaaero je još 2020. najavio oporavak zračnog prometa do 2023. i o tome napisao nekoliko članaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

SkyTeam je organizirao „Sustainable Fligh Challenge“ na kojem će 16 kompanija SkyTeama dobrovoljno sudjelovati. Challenge će ocjenjivati po jedan long-haul let dužine 5000 km i više, te jedan medium-haul let (1000-5000 km). Na ovim letovima kompanije će se ocjenjivati od momenta check-ina do preuzimanja prtljage. Pritom će se ocjenjivati svi segmenti letova uključujući cargo, catering, opskrbu aviona… Na koncu  će se objaviti najzelenija kompanija alijanse. Natjecanje se održava od 1. do 14.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Generalni sud Europske Unije je odbacio tužbu Wizz Aira protiv pomoći TAROM-u od 36,7 milijuna EUR. Sud je jasno naglasio da TAROM u zadnjih 10 godina nije koristio nikakvu pomoć države (zadnju pomoć koristio je 2003.), dočim ima pravo na financijsku pomoć radi restrukturiranja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

Nakon Qatara i Ethiopiana, Lufthansa je naručila 777X Freightere. Lufthansa je naručila čak 10 B777 u cargo varijanti od kojih je sedam B777X, dva su B777F, a jedan je rabljeni i konvertirani avion i koji dolazi u flotu već u VII. mjesecu. B777-8F će moći ponijeti 118 tona carga uz dolet od 8167 km. U ovom momentu Lufthansa Cargo ima 11 B777F i 1 A321P2F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Nakon što su brojni EU prijevoznici prekinuli lizing sa ruskim lezorom GTLK sada je i turski SkyExpress prekinuo lizing sa njima.

Aeroflotove dionice su od početka okupacije Ukrajine pale 6,50 na 31,20 rublji (sa 0,92 na 0,48 USD) po dionici. Kako bi došao do toliko potrebnog novca Aeroflot će izbaciti 5,4 milijardi dionica po 34,29 rublji (0,52 USD). Kompanija bi na ovaj način trebala pribaviti 2,82 milijardi USD kapitala.

Istovremeno Aeroflot je povukao svoje depozite na Frankfurtskoj burzi. Ovo je učinjeno temeljem odluke Ruskog parlamenta o zabrani poslovanja ruskih kompanija na zapadnim burzama.

Aeroflot je prije dva mjeseca ukinuo letove za Indiju, a par dana kasnije i Air India je ukinula letove Delhi-Moskva. No, sada se Aeroflot vratio na liniju sa dva tjedna leta. Aeroflot na liniji koristi A330-300 koje je nedavno kupio od lezora.

Rusija ima samo 19% prodanih međunarodnih aviokarata nakon okupacije Ukrajine u usporedbi sa istim periodom 2019. Booking letova je pao na samo 15%.

EASA je objavila 20 sigurnosnih problema koji su vezani uz Rusko-ukrajinski rat. EASA smatra da ruski avioni ne mogu više zadovoljavati EASA standarde.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Albanska nacionalna kompanija Air Albania je najavila nabavku dva Airbusa A320. Avioni se nabavljaju u dry leasu i prvi su avioni koji nisu nabavljeni od Turkish Airlinesa. U ovom momentu Air Albania u floti ima po jedan A319 i A320. Kompanija operira i jedan A319ACJ za vladine službenike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Djelatnik IndiGo-a na Ranchi aerodromu nije htio primiti tinejđera na let zato jer je bio u invalidskim kolicima, tvrdivši da je isto sigurnosni rizik. Na kraju su dječak i roditelji ostali na aerodromu. Ministar civilne avijacije je pokrenuo istragu oko slučaja.

IndiGo je vrlo brzo reagirao, duboko se ispričao dječaku i roditeljima, platio im smještaj i prehranu te ih ubacio na let idući dan. CEO IndiGo-a je ponudio dječaku kupiti i električna invalidska kolica kao kompenzaciju za neugodnost njihova blentava djelatnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Textron Aviation je isporučio FedExu prvi Cessna 408 SkyCourier turbopropni cargo avion. Avion je isporučen 4,5 godina od lansiranja projekta. FedEx je naručio 50 ovih aviona. Avion prima 19 putnika ili 2,7 tona carga. Dolet aviona je 715 km u putničkoj varijanti, ili 1700 km u cargo varijanti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cessna

British Airways je odlučio smanjiti broj letova ovog ljeta za 5% zbog manjka zaposlenika, poglavito posada. Istim će broj letova biti na 80% broja letova iz 2019. Rezanja će biti na short-haul linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

EasyJet će smanjiti broj sjedala na svojim Airbusima A319, sa 156 na 150 sjedala čime će na letovima moći imati 3 umjesto 4 kabinca. Na ovaj način kompanija će „uštedjeti“ 435 kabinaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Sve nigerijske kompanije su htjele prekinuti letove 9.5. do daljnjega radi ekstremnog poskupljenja goriva. No, u zadnji čas je ministar avijacije pristao reagirati i država će financirati dio cijene goriva, stoga su kompanija otkazale prekid operacija i ipak će nastaviti sa operacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United Nigeria

Vueling će u drugom kvartalu nuditi 102% kapaciteta iz 2019. Vueling će letjeti na 340 linija i 118 destinacija, i to sa 110 aviona. Kompanija je u 1. kvartalu imala load faktor od 77%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Za finale Eurolige Lufthansa će imati 18 letova prema Sevilli i Jerez de la Fronteri i to pola iz Frankfurta i pola iz Minhena. Uz to Lufthansa će koristiti veće avione od uobičajenih A320 na ovom linijama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Boeing

IndiGo ima novu Super 6E tarifu u kojoj putnik dobiva dodatnih 10 kg prtljage, besplatan izbor XL sjedala, hranu tijekom leta (snack), prioritetno preuzimanja prtljage, prioritetan boarding, te nema naplate za mijenjanja leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.