Novosti iz svijeta

Omikron soj Covid-19 virusa neće bitno unazaditi aviopromet. Ovaj soj virusa je zarazniji, ali slabiji, posljedice oboljenja su bitno manje (kao jača prehlada), daleko je manje umrlih od njega. Iskreno ovaj soj je na razini prosječne gripe.

Zrakoplovstvo je u panici reagiralo, zatvorile su se linije prema Africi, uvele restrikcije i zabrane  u putovanjima (karantena, obveza nekoliko PCR testova prije i po dolasku, zabrane putovanja), no isto je kratkog vijeka. Niz kompanija je već obnovio letove prema Africi, vrlo skoro će se planeta ponovo otvoriti zbog slabe ugroze ovog soja virusa. Konačno, govorimo o južnom dijelu Afrike, koji i ovako ima vrlo malo putnika prema Europi i ostatku planete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

ITA potpisuje code-share ugovore ko na pokretnoj traci. Sada je potpisala code-share se bivšim vlasnikom Alitalije, Etihadom. Ugovor se odnosi na domaće talijanske linije, te letove za Maltu. U regiji ITA je potpisala code-share sa Air Serbiom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ITA

Egipatska kompanija Nesma Airlines je suspendirala sve operacije i prizemljila jedini Airbus A319.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nesma Airlines

Airbus ima nevjerojatnih 318 naručenih aviona u XI. mjesecu, zahvaljujući Dubai Air Showu. Od toga 285 aviona je za A320neo obitelj (261 za A321neo). 17 naručenih aviona je A220, 2 A330-200, 4 A330-300 i 10 A330-900. Do sada ove godine Airbus ima naručenih 610 aviona (prošle godine samo 383, 2019. čak 1080 aviona).

Kompanija je u XI. mjesecu isporučila 58 aviona za 34 različita kupca. Isporučeno je 2 A350 i 56 uskotrupaca. Do sada u 2021. Airbus je isporučio 518 aviona za 80 različitih kupaca. Kompanija je planirala isporučiti 600 aviona ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Lezor 777 Partners je naručio 30 Boeinga 737MAX. Kompanija je treća kompanija na planetu koja je naručila B737MAX8-200, uz VietJet i Ryanair. Ovime je 777 Pertners povećao broj naručenih B737MAX na 68.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Eurowings Europe koji je stacioniran u Austriji po drugi puta smanjuje broj linija i frekvencija. Prošli puta velika rezanja linija i frekvencija su bila 2019. kada su se linije ponovo vratile Austrianu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Među brojnim tužbama koje u ovom momentu ima SpiceJet upravo su izgubili jednu na 24 milijuna USD prema SR Technics za MRO usluge. Sud je odredio da likvidator ima pravo zaplijeniti opremu SpiceJeta koja će se prodati na dražbi kako bi se SR Technics namirio.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Brazilski Azul pokreće jednu vrlo specifičnu opciju, letjet će cargo letove sa Embraerom E195F-E1. Ovaj avion kompanije ne koriste za cargo letove i tu će Azul biti specifičan na planeti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Azul

Boeing nije ni blizu rješenja za B787. Naime, kompanija je izjavila da će si uzeti svo potrebno vrijeme da riješi probleme na 787. Prema pisanju nekih medija avion se neće isporučivati sve do IV. mjeseca 2022. Neke kompanije radi toga razmatraju vračanje starijih prizemljenih aviona u flote. Avion se već ne isporučuje godinu dana, iz kreću stanku od IV. do V. mjeseca ove godine kada se isporučivao. Kompanija ima neisporučenih oko 130 Dreamlinera.

Nakon fijaska sa B737 ovo postaje jednako tragičan fijasko za Boeing. Uz to kompaniji ozbiljno više godina kasni i projekt 777X. Boeing je istinski i krajnje uprskao sa svim svojim modelima koje bi trebao isporučivati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

OK, Covid-19 je sve unakazio, vratio nazad, kompanije su masovno rezale linije i frekvencije. No, ovog ljeta stanje se popravilo, kompanije se uvelike vračaju. Zašto se onda LOT ne vraća u Budimpeštu? Kompanija je 2019. pokrenula masu linija iz Budimpešte. Zbog toga je stacionirala jedan Boeing 787 i dva Embraera E195, uz najavu stacioniranja i 3. E195 u 2020.

No, sada LOT iz Budimpešte leti samo dvije linije. Onu prema Varšavi i jednu širokotrupnu liniju za Seoul. Zapravo, LOT je u Budimpešti tek simbolično prisutan, zanemarivo više nego na ostalim tržištima. Je li to LOT digao ruke od Budimpešte? A ako je možemo li očekivati druge kompanije koje će bazirati avione u Budimpešti poput airBaltica, Aegeana, easyJeta ili Eurowingsa?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: LOT

Gatwick je 2019. imao 46,6 milijuna putnika 2019. godine. Aerodrom je pri kraju certificiranja za umetnutu pistu. Glavna pista ima 3316 metara, no umetnuta pista ima 2565 metara. Pista će služiti samo za polijetanja, nikako ne i za slijetanja. Stoga će avioni slijetati samo na glavnu pistu, no sa nje će i povremeno polijetati, u prvom redu širkotrupci, uskotrupci će polijetati sa umetnute piste. Obije piste će se koristiti naizmjence, no svejedno će se količina operacija ovime povećati i same operacije ubrzati. Stoga Gatwick sa ovom pistom planira povećati broj putnika na 74 milijuna do 2038. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: London Gatwick

Doha ima dva aerodroma jedan do drugog. Nakon što se otvorio novi aerodrom Hamad, 2014. godine, stari aerodrom se nije zatvorio, iako više ne prima komercijalne letove. Plan je da se stari aerodrom ponovo aktivira za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022., no više neće služiti redovnim letovima, već poslovnom zrakoplovstvu iako bi tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva mogao primati i chartere, pa i neke redovne linije.

autor: Alen Šćuric, analitiča (Zagreb), foto: Aerodrom Doha (Wikipedia)

Nakon što je Velika Britanija ponovo pooštrila mjere za ulazak u državu (PCR testove) British je smanjio broj letova za čak 2000 zbog manje potražnje putnika za putovanja prema Velikoj Britaniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Postavlja se opravdano pitanje kako to da Omikron soj virusa Covid-19 tako lako putuje avionom pa je niz država i kompanija zabranilo letove iz Južne Afrike, neki i iz cijele Afrike. Kako to da se virus može širiti avionom ako u avion ulaze isključivo cijepljeni i testirani putnici?

Nešto tu očito ne valja, ili testovi nisu pouzdani ili cijepovi nije dovoljno dobro. Ako je ovo drugo onda bi se i cijepljeni putnici morali testirati. Ako je ovo prvo, čemu uopće gnjavimo ljude i trošimo značajne financijske resurse stanovništva?

ACI je prije par dana objavio da znanstvena istraživanja pokazuju da putovanja avionom nemaju utjecaja na širenje zaraze. Čemu onda sva ova šarada?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Na Tokio Nariti kornjača na uzletnoj stazi je blokirala avione da polijeću i to punih 12 minuta, radi čega čak 5 aviona nije uspjelo poletjeti na vrijeme, među kojima i Airbus A380 ANA-e koji je baš oslikan motivima kornjače.

Kornjača je došla iz ribnjaka koji je 100 metara dalje. O istoj je kontrolni toranj obavijesti pilot pa je toranj zatvorio pistu sve dok aerodromska služba nije došla do piste zajedno sa zaposlenicima utočišta za reptile koji su fizički uklonila kornjaču. Kornjača je bila dugačka 30 cm i teška 2 kg. Ista se od straha uvukla u oklop i nije se micala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tokio Narita

ITA je potpisala code-share sa KLM-om. ITA naveliko potpisuje code-share sporazume i do sada je potpisala sporazume sa TAP-om, Deltom, Air Serbiom, Bulgaria Airom, TAROM-om i Air Maltom. ITA planira imati bar 30 code-share sporazuma do kraja godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Airbus je isporučio svoj 2000 A320neo obitelji i to IndiGo. Isporučeni avion je A321neo. Isporuka se izvršila samo dvije godine nakon isporuke 1000. A320neo. Nedavno smo pisali i o isporuci 10.000 A320 i to MAE-i. Prvi A320neo isporučen je u I. mjesecu 2016.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

ACI Europe je objavio najbolje aerodrome u 2021:

 • preko 40 milijuna Istanbul
 • 25-40 milijuna Atena
 • 10-25 milijuna Moskva Vnukovo
 • 5-10 milijuna Palermo
 • do 5 milijuna Cluj Napoca

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Eurowings će od 27.3.2022. stacionirati čak 5 Airbusa A320 na Stockholm Arlandi. Ovo je direktan napad Lufthansa Grupe na SAS. Lufthansa grupa nije odabrala najjaču SAS-ovu bazu, u Copenhagenu, nego onu u Stockholmu za prvu udar. Lufthansa već godinama naglašava da želi preuzeti SAS.

Evidentno sada kreće u preuzimanje, po staroj, uhodanoj i provjerenoj taktici Lufhanse: sve kompanije LH grupe i puleni pokrenu ekstremno velik broj letova prema bazama kompanije koju žele preuzeti. Nakon 2-3 godine takvog presinga, dumpinga, dupliranja linija i marketinških aktivnosti domicilna kompanija posustane, a onda Lufthansa dolazi kao „spasilac“ i preuzima ju za malu svotu novaca. U tom kontekstu treba gledati i povećanje letova Croatie prema Copenhagenu sa 5 na 7, ali u vrlo skoro vrijeme vidjet ćemo povećanje i Lufthanse, Swiss-a, Brusselsa, Austriana…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Ryanair je u XI. mjesecu imao 62.300 letova, i prevezao je 10,2 milijuna putnika. Load faktor kompanije je bio visokih 86%. U X. mjesecu kompanija je imala 11,3 milijuna putnika, no load faktor od samo 84%. U XI. mjesecu prošle godine kompanija je imala samo 2 milijuna putnika i load faktor od samo 62%.

Ryanair je izjavio da se ozbiljno priprema za iduću sezonu kada će imati bitno više letova nego što je imao 2019. Naime, Ryanair je procijenio da za Uskrs neće biti povoljni uvjeti za putovanje, tj. da će restrikcije još uvijek biti prejake.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Etihad je prodao svoju turističku jedinicu Etihad Holidays, kompaniji National Exhibitions Company iz Abu Dhabia, koji je dio državne kompanije Abu Dhabi Developmental Holding Company. Etihad je u zadnjih pet godina akumulirao 7,3 milijardi USD gubitka i energično nastoji stabilizirati business. U prošloj 2020. godini Etihad je imao drugi najveći gubitak u povijesti kompanije od čak 1,7 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Indija se planirala otvoriti za međunarodni promet 15.12. no sada je prolongirala tu odluku radi novog Omikron soja Covid-19 virusa. Indija nije navela do kada će se ova odluka prolongirati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

Australija je 2019. imala 76,9 milijuna putnika. Najveće zračne luke su joj:

 1. 44,3 milijuna putnika Sydney
 2. 37,1 Melbourne
 3. 23,6 Brisbane
 4. 12,4 Perth
 5. 8,3 Adelaide
 6. 6,4 Gold Coast
 7. 4,9 Cairns
 8. 3,2 Canberra
 9. 2,7 Hobart
 10. 2,0 Darwin

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qantas

Europska Unija je izglasala nove sankcije protiv Belavie. Po novim sankcijama Belavia neće moći operirati avione koji su u lizingu, te neće moći uzeti nove avione u lizing. Od 30 aviona u floti Belavia ima 21 avion u lizingu, od toga 16 je u lizingu europskih kompanija. Belavia je radi toga krenula u pregovore sa Rusijom oko nabavke MS-21 i SSJ-100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

EasyJet je naručio 19 Airbusa A320neo koji će se isporučivati između 2025. i 2027. Kataloška vrijednost posla je 2,3 milijardi USD. Ovime easyJet ima naručenih 106 A320neo i 16 A321neo. U idućoj godini easyJet će imati 8 isporuka, u 2023. 7 isporuka, a u 2024. 18 isporuka. Kompanija je izjavila da je povećala broj slotova u Longon Gatwicku, Milan Linate, Portu i Lisabonu. EasyJet će iduće godine na Gatwicku imati nevjerojatnih 79 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

ACI je objavio najbolju konektiranost u Europi za 2021. Najbolje konektirani aerodrom sa direktnom konektiranosti je bio Amsterdam, slijedi Istanbul, pa Frankfurt, Paris CDG, 5. je Moskva SVO, pa Madrid, London LHR, Barcelona, Istanbul Sabiha i 10. je Minhen. Najbolju hub konektiranost su u Europi imali Frankfurt, pa Amsterdam, Istanbul, Paris CDG i Moskva SVO. Na svijetu najbolju hub konektiranost imao je Dallas, pa Denver i 3. je Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Nakon Qatara i niz drugih kompanija je reklamiralo bojanje A350 aviona, a među njima i Lufthansa, Air France, Etihad i Cathay Pacific. Problem je ozbiljan i ne radi se sam o kozmetičkom problemu nego bojanje utječe na strukturalne probleme oplate aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Broj aviona u kompanijama Velike Britanije:

 1. 308 EasyJet UK
 2. 254 British Airways
 3. 93 Jet2
 4. 57 TUI Airways
 5. 42 Loganair
 6. 37 Virgin Atlantic
 7. 24 BA CityFlyer
 8. 14 Titan
 9. 14 Wizz Air UK
 10. 12 Eastern

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

ACI Europe se poziva na znanstvene studije Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji tvrdi da restrikcije u putovanjima generalno nemaju efekata na širenje Covid-19 virusa u Europi. Stoga ACI smatra da se EU Digitalni Covid Certifikat mora poštovati i mora biti standard za putovanja u sve zemlje Europe. Istim ACI naglašava da smanjenje trajanja cjepiva sa godine dana na samo 9 mjeseci, te obveza booster cjepiva nikako nije dobra praksa i traži da se od istoga odustane, poglavito što to radi razliku među državama Europe koje po tom pitanju imaju različite stavove.

ACI smatra da sve države EU moraju imati isti standard i pravila, te traži da se isto uvede na razini cijele Europe. ACI smatra da je implementacija jedinstvenih pravila od 10.1.2022. prekasna i da će to spriječiti veća putovanja tijekom Uskrsa, te traži da se isto provede prije ovih pravila.

ACI traži da se ukine ECDC mapa sa državama raznih boja zaraze. ACI naglašava da nacionalna pravila i ovako i onako ne koriste tu mapu, već restrikcije rade po raznim kriterijima, među kojima je i važnost pojedine države i njenih putnika za neku drugu državu. Istim se dešavaju i liberalna pravila za neke države koje su na crvenim listama. Stoga ova karta samo zbunjuje putnike poglavito obitelji sa djecom, pa isto više nema nikakvog smisla.

ACI također smatra da Europa mora prihvatiti listu prihvatljivih cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ne onu Europe jer isto stvara konfuzije i probleme putnicima. ACI se pritom čudi zašto se od putnika izvan EU traže i PCR testovi uz cijepljenje, ako se to ne traži od EU putnika, te traži da se ova praksa prekine.

Iskreno vrlo logični zahtjevi ACI-a koje bi Europska Unija svakako morala prihvatiti što prije, kako bi se putovanje za Uskršnje blagdane, ali i nakon toga moglo ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

U Istočnoj i Središnjoj Europi u XI. mjesecu bilo je 13,8 milijuna ponuđenih sjedala što je 83,8% kapaciteta iz 2019. U Zapadnoj Europi ta je brojka bila 61,5 milijuna sjedala ili 71,9% kapaciteta iz 2019. I dalje Istočna Europa ima bitno više postotka kapaciteta iz 2019. nego Zapadna Europa. U cijelom svijetu bilo je ponuđeno 332,2 milijuna sjedala, što je 73,2% kapaciteta iz 2019. Najviše kapaciteta u usporedbi sa 2019. imala je Središnja Amerika, čak 92,4% spram 2019.

U Europi najviše sjedala je i dalje između Španjolske i Velike Britanije, čak 2,0 milijuna, slijedi Njemačka-Španjolska (1,6 milijuna), Italija-Španjolska (1,0), Njemačka-Turska (1,0), te Francuska-Španjolska (0,9 milijuna). Najviše sjedala na svijetu bilo je između Meksika i SAD-a, čak 3,6 milijuna, što je 24,1% više nego 2019.

Najviše letova na svijetu je imao American (170.967), pa Delta (127.316), United (123.941), Southwest (99.635) i Ryanair (62.405). U Europi najviše letova imao je Ryanair (62.405), pa Turkish (29.777), Lufthansa (27.629), easyJet (22.840) i Air France (21.378).

Najviše sjedala u XI. mjesecu nudila je Atlanta (4,5 milijuna), Dallas (3,5), Chicago (3,3), Guangzhou (3,2) i Denver (3,1). U Europi najviše sjedala nudio je Istanbul (2,5), London LHR (2,4) i Paris CDG (2,3 milijuna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.