Novosti iz svijeta

Air Arabia ima 120 naručenih A320obitelji, među kojima i 20 A321XLR. Kompanija je izjavila da nema potrebe otkazivati ili prolongirati isporuke, već će sve avione trebati u roku. Air Arabia se ne boji Wizz Aira Abu Dhabi. Osobno vidim četiri velike prednosti Air Arabie spram Wizz Aira. Prvo, Wizz Air je nova kompanija na tržištu, Air Arabia u UEA okruženju operira već 17 godina. Drugo, Air Arabia je u talu sa domaćim Etihadom koji ne samo da je ekspert na tržištu Abu Dhabia, nego ima i vrlo značajnu logističko-infrastrukturalnu prednost, te niz popusta i privilegija. Četvrta prednost je ogroman broj konekcija u samom startu koje će Air Arabia Abu Dhabi imati kroz Etihadovu mrežu linija. I na koncu Air Arabia Abu Dhabi operira od VII mjeseca, te je već povećala broj linija i frekvencija, dok Wizz Air konstantno prolongira početak operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Brussels će ubrzati restrukturiranje kako bi kompanija izašla iz procesa do ljetne sezone 2021, te time mogla iskoristiti ozbiljan porast broja putnika koji se tada očekuje. Niz kompanija je odlučio obnoviti linije i povećati frekvencije dočim je evidentno da će iduće ljeto biti neusporedivo bolje nego ono 2020. U 2021. se očekuje 1,3 milijardi cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Dio Etihadovog kabinskog osoblja se cijepio protiv Covida-19 testnim cjepivom kineske proizvodnje koja je u III fazi testiranja u nekim državama između ostalog i u UEA. Istovremeno kompanija je izjavila da će A380 biti prizemljeni na neodređeni rok i da će radi toga biti dodatnih otpuštanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Hanjin KAL Korporacija, vlasnica Korean Aira dogovorila je sa Korean Development Bank (KDB) transakciju oko preuzimanja Asiane vrijednu 1,6 milijardi USD. KDB je investirao u Hanjin grupu i to 450 milijuna USD kroz nove dionice i 270 milijuna kroz obveznice. Istim će Star Allince izgubiti važnog partnera, a Korean će ući u 10 najvećih kompanija svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean Airlines

Očekuje se da će Boeinga 737MAX dobiti certifikat do srijede nakon 20 mjeseci prizemljenja. Prvi letovi kompanija očekuju se pri kraju godine. Prije polijetanja Boeing mora obaviti preinake, a piloti doobuku na simulatorima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Prije točno 100 godina, 16.11.1920. Queensland And Northern Territories Aerial Service, danas poznatiji po prvim slovima ovog predugačkog naslova koji tvore ime QANTAS je osnovan. Qantas je druga kompanija na svijetu po starosti da operira pod istim imenom. Qantas nazivaju i „leteći klokan“ po stiliziranom bijelom klokanu na crvenom repu. Qantas u 100 godina nije izgubio ni jedan mlažnjak (do uvođenja mlažnjaka do 1945. je imao 8 fatalnih nesreća).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Irska startup kompanija Emerald Airlines će preuzeti ugovor za regionalne linije Aer Lingusa, što znači će od 1.1.2023. linije preuzeti od Stobart Aira. Stobart Air je naljutio IAG (vlasnik Aer Lingusa) što je ušao u 30% vlasništva flybea koji je trebao biti feeder Virgin Atlantica, glavnog konkurenta Britisha (suvlasnik IAG-a). Flybe se trebao preimenovati u Virgin Connect, no bankrotirao je početkom III. mjeseca. Emerald Airlines je u vlasništvu buisnessmena Conor McCarthya. Ugovor sa Emeraldom se potpisuje na 10 godina. Management Stobart Aira je izjavio da je ovo ogroman udarac za kompaniju, no da će ista idućih dvije godine profesionalno odraditi svoje obveze prema Aer Lingusu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) foto: Aer Lingus

Thai je na prodaju dao apsolutno sve što se prodati da, od aviona, preko kompleta avionskih guma do pribora za obroke (uključujući posade za sol i papar), čaše, prekrivače za sjedala, deke, luksuzna pića (na spisku je čak i Dom Perignon iz prve klase). Kompanija na ovaj način pokušava zadržati likvidnost.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Thai Airways

Alitalia je pokrenula letova za Brazil i Argentinu. U isto vrijeme je potpisala code-share sa brazilskim Golom. Ovo je to čudnije što je Delta, kao SkyTeam partner, preuzela LATAM, no Alitalia je ušla u deal sa konkurentskim Golom koji je Delta radi odnosa sa LATAM-om odbacila od sebe. Gol nakon odbacivanja od Delte koketira sa Americanom. Ovo je još jedan dokaz da odnosi između Alitalie i Delte nisu dobri, a što je kulminiralo otkazivanjem joint venturea prije par mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sve tri alijanse, Star Alliance, SkyTeam i Oneworld, su zajednički objavile da smatraju kako države trebaju prihvaćati Covid-19 testove i CommonPass koji će garantirati da je osoba testirana (ili cijepljena). Kao što smo u članku o uvođenju brzih testova napisali bilo je za očekivati da će avio-kompanije i turoperatori lobirati prema vladama država da prihvate brze antigenske testove i istima zamijene zabrane ulaska ili karantene.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mario Vukoja

Korean je objavio da pregovara sa Korea Development Bankom o preuzimanju konkurentske Asiane. Asiana je akumulirala dug od 11 milijardi USD, te je zbog Covida-19 izgubila zainteresirane investitore. Korean bi ovime osjetno ojačao svoju poziciju i ušao bi u top 10 kompanija svijeta, a Star Alliance bi izgubio partnera u Južnoj Koreji. Asiana je izjavila da nije znala da se vode pregovori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

S7 će dva svoja Airbusa A319 pretvoriti u „Extra Edition“. I dok njihovi uobičajeni A319 imaju 140 mjesta, ova konfiguracija će imati samo 96 mjesta, no povećan broj business sjedala, njih 24 i 72 ekonomska sa velikodušnih 34 incha razmaka. Avion će se uporabljati za linije na kojima je kompanija locirala više poslovnih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Emirates će dio svojih A380 koristiti za cargo letove. No, kompanija ih neće pretvarati u preightere, tj. neće izbacivati putnička sjedala, nego će samo koristiti cargo prostor aviona, tj. prevoziti do 50 tona tereta. Kompanija na ovaj način reagira na povećane potrebe za cargo avionima, te prijevoz cjepiva koji će se uskoro desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Leisure prijevoznik Jet2 otvara 10. britansku bazu u Bristolu od 1.4.2021. Kompanije će iz Bristola operirati 56 tjednih letova na 33 linije u Španjolsku, Portugal, Grčku, Tursku, Austriju, Švicarsku i Italiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

LOT pokreće liniju Varšava-San Francisco 2.6.2021. i prometovati će cijele godine 4 puta tjedno sa 787. Linija se trebala pokrenuti ove godine, no zbog Covida-19 se prolongirala na iduću godinu.

autor: Martina Markus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Rumunjska će zatražiti dozvolu Europske Unije za investiciju u restrukturiranje TAROM-a od 191 milijun EUR, što je 50% novca, dok će ostalih 50% morati, sukladno pravilima Europske Unije, TAROM namaknuti sam. Restrukturiranje će se provoditi pet godina. Rumunjska je u II. i X. mjesecu dala pozajmice TAROM-u za prebrođivanje nelikvidnosti u ukupnom iznosu od 62,5 koja kompanija mora vratiti, no isto će se „namaknuti“ u ukupnoj cifri investicije u restrukturiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

United se od 1.2.2021. vraća na New York JFK aerodrom, nakon 5 godina što je sa njega otišao. United trenutno prometuje sa Newarka i La Guardie.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

U srijedu 11.11. bilo je 10.046 letova u Europi što je 38% broj letova istog dana 2019. Najviše letova imao je Turkish (591), pa Ryanair (478), treći je KLM (337), pa SAS (324) i Wideroe (321). U ovom momentu najviše letova ima Amsterdam (516), pa Istanbul (513), treći je Frankfurt (407), pa Paris CDG (399) i Istanbul Sabiha (348).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

ANA će organizirati letove sa dva aviona Boeingom 777 i Airbusom A380 kojim će putnici promatrati prvi izlazak sunca u 2021. kao nadu u bolju godinu i ostavljanje ružne 2020. iza nas. Putnici će dobiti u avionu suvenire i obroke, a cijene kreću od 383 USD naviše.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Iberia je pretvorila jedan putnički A330-300 u preighter. Kompanija naglašava da joj je smanjen broj putnika, no da je ogromna potražnja za cargo letovima, a koja će se i povećati idućih mjeseci radi distribucije cjepiva. Stoga je Iberia iskoristila priliku da smanji gubitke. Kako Iberia nema freightere letovi će se voditi kao IAG Cargo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

 

Qatar i dalje povećava broj svojih linija i frekvencija, ovaj puta prema SAD-u. Od 14.11. obnavlja liniju Doha-Miami (2 puta tjedno), te povećava broj letova za Chicago i New York. Od 15.12. kompanija obnavlja i liniju Doha-San Francisco (4 puta tjedno). Ovime kompanija povećava broj svojih letova za SAD na 61 tjedno (skoro 9 dnevno) na čak 10 linija. Uz to kompanija je otvorila i 7 ostalih linija diljem svijeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar Airways

Da bi preživio nelikvidnost koja je sve izražajnija Norwegian je zatražio i drugu financijsku pomoć od Vlade Norveške, no ista ga je odbila objavivši da to ne bi bilo svrsishodno trošenje novaca poreznih obveznika. Istime je kompanija prizemljila 15 od 21 aviona koje trenutno operira, te će otpustiti dodatnih 1600 radnika. Norwegianov kraj je sve bliže.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Nakon što je Eurowings ukinuo liniju Dusseldorf-Varadero (Kuba), Condor je odlučio uskočiti i otvorio je istu liniju sa početkom operacija 6.11. Linija će se operirati dva put tjedno sa Boeingom 767-300ER.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Airbus je prošli mjesec isporučio 57 aviona, a u X. mjesecu je isporučio čak 72 aviona i to 12 A220obitelji, 43 A320obitelji, 4 A330, 12 A350 i 1 A380. Obzirom da kompanija u ovom momentu proizvodi 40 A320 mjesečno, isto znači da se počela rješavati aviona koji su stacionirani i koje nije mogao isporučiti radi Covida-19. U ovom mjesecu Airbus je dobio 11 narudžbi i to 6 za A220 (ACJ) i 5 za A320neo obitelj (1 za ACJ). Do sada je u 2020. Airbus ostvario 381 narudžbu, no nakon otkazivanja broj novonaručenih aviona je 308. Ukupan backlog Airbusa je 7.377 aviona (507 A220, 6010 A320, 313 A330, 539 A350 i 8 A380).

Boeing je u isto vrijeme isporučio sam 13 aviona, nije zaprimio ni jednu narudžbu, no ima 12 otkazanih 737MAX u X mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Europska Unija će od danas, 10.11. uvesti 15% carine na Boeingove avione kao protumjeru za američke carine na Airbusove avione u istom iznosu. Oba carinjenja je dozvolio WTO radi nelegalnih subvencija koje su obije kompanije primile. Europska Unija je predložila SAD-u da zajednički ukinu carine, no Trumpova administracija je rekla da će „odgovoriti još žešće ako Europa uvede carine“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Meksički LCC Viva Aerobus je prva američka kompanija koja je dostigla prošlogodišnje kapacitete. U XI/2020 kompanija će operirati 100% sjedala koje je operirala u istom mjesecu 2019. Viva u XI. mjesecu leti na 109 linija (u IX. mjesecu operirali su 80% kapaciteta na 95 linija). Kompanija je u XI. mjesecu u flotu dodala i treći A321neo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Američka cargo kompanija Atlas Air Worldwide je objavila profit od čak 60 milijuna USD (promet im je bio 809,9 milijuna USD) u 3. kvartalu ove godine. U prva tri kvartala kompanija je financijski pozitivna sveukupno 49,2 milijuna USD. Kompanija je u 3. kvartalu u flotu uključila 3 konvertirana freightera 737-800 i jedan 747-400F, te otvara cargo kompleks u Canadi uz sufinciranje Titan Aviationa i Bain Capital Cradita (novi vlasnik Virgin Australie). I dok putničke kompanija grcaju u gubicima, cargo kompanije stvaraju profite, a putničke kompanije koje imaju cargo divizije (poput Koreana) upravo su na njima stvorile pozitivno poslovanje u 3. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Skytrax je u Europi dodijelio 5***** samo Minhenskom aerodromu. U svijetu je osim Minhena još samo 6 aerodroma sa Skytraxovih 5***** i svi su u Aziji: Doha, Hong Kong, Seoul, Shanghai, Singapore i Tokyo Haneda.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Cargo kompanije diljem svijeta naglašavaju problem po kojem, sukladno propisima, mogu nositi samo 1000 kg suhog leda na jednom avionu. Suhi led je neophodan za držanje cjepiva na hladnom, zbog čega će moći prebaciti male količine cjepiva za Covid-19.

IATA je objavila da će za sva do sada rezervirana cjepiva trebati ekvivalent 8000 letova punih Boeinga 747 što će biti jedna od najzahtjevnijih operacija u povijesti planete. Niz kompanija i zračnih luka već je spreman za ovaj prijevoz, poput aerodroma Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Dubai idr. koji su izgradili posebne cargo terminale samo za Covid-19 cjepiva. Qatar, Emirates SkyCargo i Lufthansa Cargo su objavile da su nabavile svu potrebnu opremu za transport i manipulaciju cjepivima, te da su spremne za ovu operaciju, o čemu sam u  nekoliko navrata pisao.

No limit od 1000 kg suhog leda po jednom avionu će količinu cjepiva po svakom letu vrlo limitirati, te će operaciju učiniti dugotrajnom. Stoga je IATA pokrenula inicijativu kod niza vlada da se limit od 1000 kg suhog leda poveća te se istime omogući efikasniji i brži prijevoz cjepiva. Kompanije naglašavaju da će distribucija cjepiva biti vrlo skoro, obzirom da je nekoliko farmaceutskih kompanija u posljednjoj fazi testiranja i certificiranja cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Zbog 2. lockdowna u Velikoj Britaniji easyJet će operirati tek 20% planiranih kapaciteta, te prodaje još 11 aviona za sale and leaseback ugovor. Objave o sale and leaseback easyJetovih aviona postale su svakotjedna praksa.

I Virgin Atlantic će zbog 2. lockdowna u Britaniji rigorozno smanjiti broj letova na samo 37 tjedno (5 dnevno) i to na tek 14 linija. Jedina linija koje će se operirati svakodnevno je ona za New York, dok će Los Angeles imati 5 tjednih letova. Sve ostale linije imaju 1 do 3 tjedna leta (Atlanta, Barbados, Boston, Delhi, Hong Kong, Johannesburg, Lagos, Miami, Montego Bay, Mumbai, Shanghai i Tel Aviv).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: