Novosti iz svijeta

Vlada Meksika prekinula je radove na novom Mexico City Taxcoco aerodromu iako je isti bio izgrađen oko 30%. Umjesto toga vlada se odlučila pretvoriti vojni aerodrom Santa Lucija u vojno-civilni te ga otvoriti u 2022. Tada će Mexico City imati tri aerodroma Mexico City International sa 50 milijuna putnika, Santa Lucia sa 60 milijuna putnika i Tulca sa 15 milijuna putnika. Ova politika nije jasna obzirom da Tulca koja ima kapaciteta od 10 milijuna putnika ima tek 700.000 putnika u ovom momentu. Stoga nikako nije jasno zašto se otvara novi, treći aerodrom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Mexico City International)

Johnsonova najava popuštanja epidemioloških mjera rezultirala je u ozbiljnom povećanju bookinga britanskih kompanija. Skyscanner je izjavio da je broj prodanih karata porastao za 55%, dok je easyJet izjavio da im je broj prodanih karata porastao za čak 337% u usporedbi sa prošlim tjednom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Bernice Kekona (75) je 2017. godine platila uslugu Alaski za pratnju od gatea do gatea dok se avionom vraćala kući iz Havaja u Spakone. Usluga je 5 puta potvrđena od strane Alaske. No, nitko je nije čekao na gateu pa je vremešna Bernice sama morala do drugog gatea. Pritom je doživjela nesreću kada su joj kolica propala po stepenicama zbog čega je Bernice preminula. Nakon četiri godine parničenja sud je presudio da Alaska obitelji mora isplatiti odštetu od 3,2 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Predsjednik Seišela Wavel Ramkalawan je bio u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako je Air Seychelles u sličnoj situaciji spram Etihada kao i Air Serbia vrlo je interesantno pratiti razvoj događaja ove dvije kompanije. Na sastancima je dogovoreno da Air Seychelles neće morati ništa platiti prema Etihadu u 2021, a za kasnije će države dogovoriti dugove i isplate. Strane su dogovorile da će Air Seychelles postati u 100% vlasništvu Sejšela, tj. da će Etihad izgubiti svojih 40%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

Qatar je poslao pismo nekim od otpuštenih pilota Boeinga 777 i 787 u kojem ih poziva da se vrate na posao što je prije moguće. Ovo pokazuje da se tržište oporavlja i brže nego se prvotno planiralo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Volotea je početkom godine iz flote izbacila zadnje Boeinge 717, te je ubrzala nabavku Airbusa A320, novog aviona u floti. Kompanija u ovom momentu ima 20 A319 i 1 A320, a uskoro u flotu dolazi još 3 A319 i 6 A320. No kompanija je naglasila da u floti želi imati 15-19 A320 te da će od sada nabavljati samo ove veće avione. Volotea je uvijek letjela sa sekundarnih i tercijarnih baza i u floti imala samo manje avione, pa je ovo bitan odmak od strategije kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Volotea

Nizozemsko-turska leisure kompanija Corendon je podnijela prigovor Europskoj Komisiji za KLM-ovu zlouporabu pomoći koju je dobio od Nizozemske. Naime, jučer je KLM investirao u veliku turističku organizaciju Airtrade sa ciljem da otvorio KLM Holidays. Corendon sa pravom smatra da nizozemska nije dala novac KLM-u zato da kupuje turističke organizacije.

KLM Holidays ima ambiciju biti u top tri nizozemska turoperatora. Corendon i Sunweb smatraju da se radi o nelojalnoj konkurenciji koju je omogućilo davanje 3,4 milijardi EUR pomoći od strane nizozemske vlade. Nizozemska vlada je odbila Corendon koji također ima ozbiljnih problema sa likvidnošću radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Corendon

Rumunjsko-moldavski HiSky Ailrlines nakon što je otvorio baze u Chisinau i Iasi, 22.4. otvara bazu i u Cluj Napoci. Prve dvije linije biti će za Lisabon i za Dublin. Uz to kompanija će letjeti na sezonskim charterima za Agadir, Antalyu, Hurghadu, Monastir i Sharm el Sheikh iz Cluja. HiSky je kompanija u vlasništvu ACMI kompanije Hi Fly. Kompanija u floti ima 2 A319 i 1 A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: HiSky

Vrijednost svih rabljenih aviona je ozbiljno pala na tržištu o čemu smo nekoliko puta pisali na zamaaero. Najmanje je pala vrijednost Airbusa A220, samo 3 do 8%. No, najviše je pala vrijednost najvećeg A380 za nevjerojatnih 50% i to neovisno o starosti aviona. Većina A380 je u ovom momentu prizemljena i to u svim kompanijama kojeg su ga operirale 2019, a dobar dio kompanija je izjavio da avion više neće ni vračati u operacije nakon koronakrize.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Emirates je objavio da će 1.6. obnoviti letove između Atene i Newarka. Zbog restrikcija kompanija je liniju ukinula u III/2020. Linija će se operirati sa Boeingom 777-300ER. Istime će Emirates letjeti dva dnevna nonstop leta za New York, jedan let za New York preko Venecije i ovaj jedan preko Atene za Newark.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

Velika cargo tvrtka ASL će za Amazon cargo letjeti domaće letove unutar Italije sa Beoingom 737-400F. Prvi letovi su iz Milana za Cagliari na Sardiniji i Cataniu na Siciliji. ASL će Amzonu ustupiti čak sedam 737-400F, jedan 737-400SF i dva 737-800BCF za letove unutar Europe.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amazon cargo

Comac C919 je u posljednjoj fazi certificiranja i aviona se planira započeti isporučivati ove godine. No, ono što je iznenađenje je da je CEO Airbusa Guillaume Faury izjavio da C919 doživljava kao vrlo ozbiljnu prijetnju. Avion je do sada uspio prikupiti 305 narudžbi no isključivo od kineskih kompanija (samo je GECAS naručio 10 aviona).

Pretpostavlja se da će C919 koštati oko 50 milijuna USD po komadu, što je 60% jeftinije nego konkurentski A320 i Boeinga 737-8. No, postoje informacije da je Comac voljan avion prodavati i za 29 milijuna USD prvim kupcima sa zapada koji bi mu mogli dići renome. Naravno, sve to jest velika prijetnja Airbusu i Boeingu. Ryanair je već 2011. pregovarao sa Comac-om o prodaji velike količine ovih aviona, te čak postoji i načelan sporazum o možebitnoj prodaji. Jasno je da je Ryanair ovo napravio samo radi pritiska na Boeing, no isto govori da postoji mogućnost da se Comac probije na zapad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comac 919

Američka cargo, charter i ACMI kompanija Atlas Air je objavio profit za 2020. godinu od čak 495 milijuna USD. Kompanija je u 2019. imala gubitak od 461 milijun USD. Kompanija u floti ima 118 aviona od čega tek 7 uskotrupaca. 12 širokotrupaca je za VIP, chartere i ACMI business.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

Vistara je otvorila svoju drugu liniju za Europu, između Delhija i Frankfurta. Kompanija na ovoj 6.132 km dugoj liniji koristi Boeing 787-9. Linija se operira dva put tjedno. Vistara se ovdje natječe sa Air Indijom koja leti 5x tjedno i Lufthansom koja leti 4x tjedno, no koje dvije kompanije su u code-share.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vistara

Zatvaranje Terminala 5 (bišeg Schonefeld aerodroma) danas 23.2. će uštedjeti Belin Brandenburgu 25 milijuna EUR. Terminal 5 će biti zatvoren bar godinu dana, a aerodrom će nakon toga procijeniti želi li ga ponovo otvoriti ili ne. Kompanija su se sa Terminala 5 preselile na Terminal 2.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Berlin Brandenburg

Grčki Orange2Fly nije uspio dobiti pozajmicu i ušao je u predstečajnu zaštitu. Istim će se kompanija pokušati restrukturirati. Organge2Fly je u floti ima samo jedan Airbus A320, sve ostale je vratila lezorima. Kompanija je do 2018. letjela letove za Reiseburo Pristinu iz Prištine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Orange2Fly

Da bi proveli nove Covid-19 mjere u Hong Kongu, posade Cathay Pacific će raditi u ciklusima od 49 dana. Naime, prvo će se posade izolirati na 21 dan u hotelu tijekom kog perioda će letjeti letove i biti u punoj karanteni odvojeni od vanjskog svijeta i svojih obitelji. Nakon toga posade će biti u karanteni 14 dana, a potom će 14 dana biti slobodne. Posade neće morati u izolaciju i karantenu za letove prema Kini, Makau i Tajvanu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

Lufthansa je od 2017. dva puta ozbiljno pregovarala sa Italijom oko preuzimanja Alitalia i svaki puta je od toga odustala. No, Lufthansa već više od 20 godina pokušava ući u vlasništvo Alitalie. Stoga ne treba čuditi da je Lufthansa ponovo u pregovorima sa Italijom oko vlasništva kompanije. Pritom je Lufthansa jasno naglasila da ona neće kompaniju preuzeti ako će biti u sadašnjem katastrofalnom stanju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Unitedov Boeing 777-200 na letu iz Denvera za Honolulu sa 231 putnikom i 10 članova posade, kod polijetanja je doživio eksploziju desnog motora nakon čega su se dijelovi motora razbacala po naseljenom području. Isti su napravili veliku materijalnu štetu, no na zemlji nije bilo ozlijeđenih. Avion se potom odmah vratio na aerodrom u Denver gdje je uspješno sletio.

U isto vrijeme i Boeing 747-400 Longtail Aviationa koji je poletio iz Maastrichta za New York je nakon polijetanja izgubio dijelove eksplodiralog motora koji su čak i ozlijedili nekoliko osoba na zemlji, te oštetio kuće i automobile na zemlji. Avion se prisilno spustio na Liege aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Japan je prizemljio 32 ANA-ina i JAL-ova Boeinga 777 koji imaju motore PW4000. Odluka je donesena nakon što je JAL imao nužno slijetanje u Okinawi u XII. mjesecu, te nakon posljednje eksplozije motora Unitedovog 777 na letu Denver-Honolulu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Rumunjski nacionalni prijevoznik TAROM će otpustiti čak polovicu svojih djelatnika. Kompanija u floti ima 20 aviona, no dobar dio istih je radi Covida-19 prizemljen.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

Lista najvećih aerodroma Europe bitno se promijenila ove godine zbog Covida-19. Najviše putnika u 2020. je imao Istanbul sa 23,4 milijuna putnika (52,6 u 2019.) te je sa 7. skočio na 1. mjesto. Slijede:

 1. Istanbul 23,4 milijuna putnika (52,6 u 2019.) – 7. u 2019.
 2. Paris CDG 22,3 (76,2) – 2. u 2019.
 3. London LHR 22,1 (80,1) – 1. u 2019.
 4. Amsterdam 20,9 (71,7) – 3. u 2019.
 5. Moskva SVO 19,6 (49,4) – 8. u 2019.
 6. Frankfurt 18,8 (70,6) – 4. u 2019.
 7. Madrid 17,1 (61,7) – 5. u 2019.
 8. Moskva DME 16,4 (28,3) – 22. u 2019.
 9. Barcelona 12,7 (52,7) – 6. u 2019.
 10. Moskva VKO 12,6 (24,0) – 29. u 2019.
 11. Minhen 11,1 (48,0) – 9. u 2019.
 12. St. Petersburg 10,9 (19,6) – 32. u 2019.
 13. Paris Orly 10,8 (31,9) – 13. u 2019.
 14. London LGW 10,2 (46,1) – 10. u 2019.
 15. Rim FCO 9,8 (43.5) – 11. u 2019.

 

Jedini aerodrom u regiji koji je ušao na listu top 100 aerodroma je Beograd koji je na 83. mjestu sa 1,9 milijuna putnika (6,2 u prošloj godini), a isto mjesto je osvojio i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Tek sada je otkriveno je da je 2013. čak 26 djelatnika Thai Airwaysa falsificiralo potvrde o svojoj smrti što je kompaniju koštalo 466.000 USD (18.000 USD po „umrlom“).  Prosječna plaća na Tajlandu je 488 USD. No, ono što je u ovom slučaju katastrofalno je da su svi ti „umrli“ nastavili raditi u Thai Airwaysu. Kompanija se boji da je prije 2013. ovakvih slučajeva bilo još.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Thai

 

DeHavilland je objavio da prekida proizvodnju Dash 8-400, tj. da neće više proizvoditi ove avione nakon što se isporuče sve sadašnje narudžbe. Kompanija ima backlog od samo 17 aviona što će proizvesti u ovoj godini. Dash 8 je ukupno imao 1316 narudžbi od kojih je najviše bilo Dash 8-400, njih čak 645. Kompanija je imala prvotne planove ponovo proizvoditi manji model 8-300, te je razmatrala i proizvodnju većeg 8-500 sa 90 sjedala. Nažalost, zbog Covida-19 proizvodnja ovog aviona se prekida. 186 Dash 8-400 je trenutno prizemljeno i čeka nove vlasnike. Na tržištu će istim ostati samo ATR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Airbus je objavio gubitak za 2020. od 1,1 milijardi EUR. No, kompanija ističe da ima još 4,3 milijarde EUR financijskih zaliha (66% manje nego 2019. kada je imala 12,5 milijardi EUR). Prihod kompanije je bio 50 milijardi EUR, 29% manje nego 2019. Ukidanje A380 projekta koštalo je kompaniju 385 milijuna EUR. Kompanija ima 131.349 zaposlenih, 3% manje nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

FAA je naložio inspekciju svih 222 Boeinga 787 zbog problema sa dekompresijskim panelima koji odvajaju cargo od putničkog prostora. Svaka inspekcija će koštati 56.610 USD. Proces će trajati inicijalno 45 dana, a sveukupno 120 dana. Uz ovaj problem locirano je još desetak problema koji se moraju otkloniti na 787. Boeing radi toga već dva mjeseca ne isporučuje 787.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

American Airlines i JetBlue će sukladno svom sporazumu o najbližoj mogućoj suradnji zajedno otvoriti 33 nove linije iz New Yorka JFK, Newarka i Bostona, prema Latinskoj i Središnjoj Americi i SAD-u. Suradnja se nastavlja usprkos protivljenju Jet Blueovih pilota koji su glasali protiv deala sa Americanom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

 

Pierre Karl Peladeau i dalje želi kupiti Air Transat. On smatra da je Air Transat ponovo na tržištu nakon što Air Canada nije uplatila 148,7 milijuna USD za kompaniju 15.2. Paladeau kaže da će spajanjem Air Transata i Air Canade kompanija dobiti 60% tržišnog udjela što je neprihvatljivo za Kanadu. Premijer pokrajine Quebec, Francois Legault, je izjavio da Quebec ima više različitih scenarija za Air Transat sa ili bez Air Canade.

Europska komisija još uvijek nije odobrila prodaju Air Transata Air Canadi dok su kanadske vlasto isto učinile.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

London Heathrow je uveo posebnu taksu za Covid-19 u iznosu od 10,30 EUR. Taksu plaćaju svi putnici neovisno o dužini leta i klasi putovanja. Taksa će na snazi biti do 1.1.2022. Taksu će plaćati svi putnici Air Serbie, Croatie i Britisha iz Beograda, Zagreba, Dubrovnika, Splita, Lubljane i Prištine za London Heathrow.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: