Novosti iz svijeta

Southend je bio najbrže rastući aerodrom Velike Britanije 2019. godine. Na aerodromu su bazu imali easyJet i Flybe, no letove su imali i Air Malta, Wideroe, Loganair, Aer Arran, da bi 2019. tri aviona na aerodromu bazirao i Ryaniar.

No, tijekom 2020. prvo je bankrotirao Flybe, potom su kompanije masovno krenule odlaziti. EasyJet je zatvorio bazu, da bi prije par dana bazu zatvorio i Ryanair. Stoga je aerodrom koji je imao nekoliko desetaka letova dnevno, sada spao na tek tri leta Wizz Aira tjedno. Investicija u terminal i brzu željeznicu sada je potpuni promašaj. Nevjerojatno kako jedan aerodrom od velikog broja linija može spasti na gotovo nulu. A vlasnik Stobart Grupa nakon bankrota svoje aviokompanije sada ima i aerodroma pred bankrotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Southend)

Virgin Atlantic pokreće long-haul letove iz Škotske. Prvo će 5.12. krenuti sa dva tjedna leta za Barbados, da bi 2022. krenuti sa letovima za Orlando u SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Atlantic

Amazon je otvorio 74.322 četvorna metra sortirnice u Cincinnati/Northern Kentucky International Aerodromu. Pogon može primiti do 200 letova dnevno, iako kompanija trenutno raspolaže sa „tek“ 70 aviona. Sortirnica je koštala 1,5 milijardi USD. Ovime je Cincinnati postao središnji hub za Amazonove cargo operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amazon

Nakon šest godina prekida, ruski prijevoznici su se vratili u Egipat. Prvi let obavila je državna kompanija Rossiya sa Boeingom 747 na letu između Moskve, te Hurghade i Sharm El Sheikha. Letovi su prekinuti nakon terorističkog napada na rusku kompaniju Metrojet u X. mjesecu 2015.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Rossiya

Ryanair je objavio da će otvoriti bazu u Newcastleu od III. mjeseca 2022, gdje će bazirati dva svoja aviona. Kompanija će iz Newcastla imati 19 linija sa 63 tjedna polaska. Između ostalog kompanija će otvoriti i novu liniju iz Newcastla za Zadar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što su United i Frontier uveli obvezu cijepljenja svog osoblja uz sankcije ako se ne cijepe (pa čak i otkaz), sada je i Hawaiian uveo obvezu cijepljenja. Zaposlenici se moraju cijepiti drugom dozom najkasnije do 1.11.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hawaiian

U 2019. Slovačka i Mađarska su imale najveće aerodrome:

 1. 16,2 milijuna putnika Budimpešta, Mađarska
 2. 2,3 Bratislava, Slovačka
 3. 0,6 Debecen, Mađarska
 4. 0,6 Košice, Slovačka
 5. 0,1 Poprat-Tatry, Slovačka

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Rumunjski LCC Blue Air ponovo otvara bazu u Iasiu (Rumunjska). U ovom momentu kompanija ima 4 linije u Iasiu, a otvara ih još tri. Kompanija ima hub u Bukureštu, te baze u Bacau, Cluju i Torinu, te fakus grad u Milanu Linate.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Air

Nakon što je 13-godišnji putnik Americana iz Maua za Los Angeles postao nasilan prema svojoj majci i fizički nasrnuo na nju, te pokušao nogom izbiti prozor aviona, kabinska posada ga je morala obuzdati te su ga zalijepili duct-tapeom za sjedalo. Ovo nije prvi slučaj lijepljenja za sjedalo nediscipliniranih putnika i ispada da je duct-tape postao standardna oprema kabinskog osoblja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

United je propisao standarde za svoje zaposlenike. Zaposlenici smiju imati tetovaže samo ako su manje od značke na uniformi, ne smiju sadržavati opscene slike ili riječi, smije ih biti najviše jedna po ruci, no ne na šaci, vratu ili glavi. Kosa zaposlenika smije biti spuštena neovisno o spolu, ali ne smije biti duža od vrata. Zaposlenici mogu lakirati nokte, po novom oba spola, no nokti moraju biti nalakirani po profesionalnim standardima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Iako je LATAM u predstečajnoj zaštiti ipak je uspio ishoditi od suda da uzme u lizing 28 novih A320neo, te 5 Boeinga 787-9. B787 je prije operirao Norwegian. Kritičari komentiraju da je LATAM u predstečajnoj zaštiti samo zato da izbjegne plaćanje nagomilanih dugova, te si kompanija samo kupuje vrijeme, te da sama predstečajna zaštita zapravo nije „stvarna“, a kompanija istinski nije pred bankrotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Ryanair zatvara bazu u London Southendu 30.10. ove godine. Kompanija je tamo trebala bazirati tri aviona, ali ih je radi Covida-19 imala dva. Kompanija je letjela 11 linija iz Southenda. Kako je prošlog VIII. mjeseca i easyJet napustio aerodrom, Southend više neće imati redovnih letova osim Wizz Aira koji ima tek jednu liniju za Bucharest od 1.12. sa tri tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Boeing je u VII. mjesecu isporučio 28 aviona i to: 22 B737MAX. 737-800A (vojni za V.Britaniju), jedan B767-2C (vojni SAD), tri 767-300F i jedan 747-8F. Svaki treći avion, tj. njih 9 je za Ryanair i to B737MAX8-200. U VII. mjesecu Boeing je imao narudžbe za 31 avion i imao je 17 otkazivanja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Novi long-haul LCC Norse Atlantic je objavio svoj livery, koji je inspiriran vikinzima. Kompanija je objavila i prve linije. Letjet će iz Osla, Londona i Parisa za New York, Floridu i Los Angeles. Kompanija će početi sa letovima u IV. mjesecu 2022. U ovom momentu Norse ima 15 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

 

SkyWest je naručio 16 Embraera E175. Početak isporuka će biti od sredine 2022. Kataloška cijena narudžbe je 798,4 milijuna USD. Avioni će letjeti u bojama Delte. Avioni će zamijeniti 16 Bombardiera CRJ900. Kompanija već operira 71 E175, te će se flota povećati na 87 komada. Embraer u ovom momentu ima backlog od 306 aviona vrijednih 15,9 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyWest

Nigerijski startup Green Africa je dobio AOC i krenuo sa prvim letovima 12.8 iz Lagosa. Kompanija u floti ima tri ATR-a 72-600, a planira i dalje nabavljati ove avione te širiti linije u Nigeriji i okolnim zemljama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Green Africa

Iako se Alitalia zatvara sa 14.10. kompanija prodaje karte i za letove nakon tog datuma. Ostaje pitanje zašto to kompanija radi i što će biti sa putnicima koji kupe karte nakon 14.10. tj. nakon što Alitalia prekine sa operacijama. Znači li to da Alitalia u stvari prodaje krate za ITA-u (što ne bi smjela po dogovoru sa EU) ili se radi o gluposti kompanije na štetu kupaca?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alitalia

Ryanair je u VII. mjesecu ostvario 9,3 milijuna putnika (u VII/2020 4,4 milijuna. VII/2019 13,6 milijuna), na 61.000 letova i uz load faktor od 80% (u VI/2021 72%). Prilično fascinantni rezultati za Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Najduža domaća linija na svijetu ona French Beea između Paris Orlya i Papeete od 4.10. ima tehničko slijetanje u Toronto Perosnu umjesto Vancouvera. Linija ne prima putnike za Toronto ni iz Popeetea, ni iz Pariza, te stoga i može biti domaća linija. Linija se operira tri puta tjedno sa Airbusom A350-900. Linija od Pariza do Papeete leti 22:05 sati, a nazad 21:20 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: French Bee

Prizemljeni projekt Boeinga 787 je otvorio mogućnost kompanijama da otkažu narudžbe ovog aviona bez ikakvih posljedica. Boeinga ima više od 100 ovih aviona trenutno prizemljenih, te ih ne može isporučiti radi već 3. pogreške koju je pronašao FAA.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Europska Unija je dala mjesec dana TAP Portugalu da odgovori na postavljena pitanja vezana uz 3,2 milijardi EUR koje Portugal planira dati kompaniji za restrukturaciju. Europska unije nije zadovoljna i ima otvorena pitanja na koja traži odgovore prije nego što donese odluku je li restrukturacija prihvatljiva ili ne. Istinski ovo je jedan od daleko najvećih iznosa za restrukturaciju do sada, veći čak i od zahtjeva Italije za Alitaliju, te 15 puta veći nego je bio novac za restukturaciju LOT-a, ništa manje kompanije od TAP Portugala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Viva Aerobus je u VII. mjesecu prevezao 31,6% više putnika nego u 2019, te se time ubrojio u vrlo rijetke kompanije koje su imale više putnika 2021. nego 2019. Kompanija je u VII. mjesecu prevezla 1,5 milijuna putnika. Kompanija je u 1. polovici 2021. poslovala profitabilno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Aerobus

Iako se predviđalo da će u 3. kvartalu (VII. do IX. mjesec) biti 72% prometa iz 2019. u Europi, zbog zatvorenosti Velike Britanije promet je bio 67%. No, očekuje se da će u VIII. mjesecu promet porasti na preko 70%. Najviše letova imaju Ryanair i Wizz Air. Wizz Air će u VIII. mjesecu imati 100% kapaciteta iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Bjelorusiji je zabranjeno slijetanje vladinih aviona uključujući i Lukašenkov Boeing 767 na području Velike Britanije. Velika Britanija je zabranila i bjeloruskim kompanijama prelet i slijetanje na prostoru Velike Britanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vlada Bjelorusije

Ovog ljeta Ryanair nudi najviše sjedala unutar Europe, njih 45,5 milijuna, slijedi Turkish (24,7 milijuna), te Lufthansa (20,2 milijuna).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

TAP Portugal ne treba vratiti pomoć od 1,2 milijardi EUR. Naime, Ryanair je tužio TAP Europskom glavnom sudu, koji je donio pravorijek da pomoć nije dostatno objašnjena i zatražio dodatna objašnjenja ili povratak novca. No, Europska Unije je potvrdila svoju odluku, te objavila da i dalje stoji na stanovištu da je pomoć legalna i legitimna, te da ju TAP može dobiti. Istim je EU objavila da TAP ne mora vratiti novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Airbus je u VII. mjesecu isporučio 47 aviona. Od te brojke isporučeno je 22 A320neo, 17 A321neo, 1 A321ceo, 1 A319ceo, 4 A220-300 i 2 A350. Do sada u 2021. Airbus je isporučio 344 aviona. U VII. mjesecu Airbus je dobio narudžbu samo za dva A320neo od Volarisa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Još jedan udarac na Boeing, posebno na projekt 737MAX. Naime, FAA je izdala direktivu za 2204 aviona i to 737MAX8, 737MAX8-200, 737MAX9, 737-800 i 737-900ER. Direktiva je povezana uz probleme u cargo prostoru. Više nema mjeseca da FAA ne zatraži kontrole i čak prizemlji neki od modela 737.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Frontier i United su zatražili od svojih djelatnika da se cijepe. United će otpustiti sve radnike koji se neće cijepiti do kraja X. mjeseca, dok je Frontier svojim radnicima dao rok svojim radnicima do 1.10. nakon čega će se morati konstantno testirati protiv Covida-19. American je pak objavio da neće tražiti od svojih radnika da se cijepe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

ČSA je otkazao narudžbu za svih sedam Airbusa A321XLR (3) i A220-300 (4). Airbus pak traži 815 milijuna kompenzacija od ČSA. ČSA u ovom momentu ima tek 5 aviona u floti, 3 ATR 72-500, 1 A319 i 1 A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.