Novosti iz svijeta

Rumunjski LCC, Blue Air definitivno mijenja strategiju poslovnja nakon predstečajne zaštite. Nakon što je letove iz Bukurešta preselio sa Stansteda na Heathrow, sada je isto napravio i sa letovima iz Bukurešta za Paris, koje je preselio sa LCC aerodroma Beauvais na elitni Paris Chartles de Gaulle. Letovi na CDG kreću od 18.12. U isto vrijeme kompanija je pokrenula letove za još dva prime-aerodroma: Amsterdam i Frankfurt. Ovo je definitivno udarac na glavnu konkurenciju TAROM i odmak od ULCC Wizz Aira koji i dalje leti na LCC aerodrome.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Dva muškarca starosti 45 godina tužila su United za diskriminaciju jer im kompanija nije dozvolila participirati u projektu „Young Flyer“ koji daje 10% popusta mladima od 18 do 22 godine. Muškarci ovo smatraju diskriminacijom koja je zabranjena po kalifornijskim zakonima i traže kompenzaciju od nevjerojatnih 5 milijuna USD. Za popust vrijedan maksimalno 20 USD. Na ovo se može samo reći: Amerika!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Lufthansa je objavila da u ovom momentu ima 1100 pilota viška te da kreće u rješavanje tog problema. Ovo je već oprobana taktika kompanije kojom nastoji „zastrašiti“ pilote prije pregovora oko smanjenja plaća i drugih privilegija. Sličnu taktiku uporabili su sa kabinskim osobljem i uspjeli su.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Korean je jedna od rijetkih kompanija koja je objavila profit u 3. kvartalu ove godine (6,5 milijuna USD) i to zahvaljujući povećanim cargo operacijama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Zbog 2. lockdowna u Velikoj Britaniji (5.11.-2.12.) British Airways će po drugi puta zatvoriti poslovne lože na Heathrowu obzirom na planirani smanjeni broj putnika, linija i frekvencija. Zbog istog razloga British je prekinuo i leisure letove za Gatwick.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Nakon potpisivanja diplomatskih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata niz kompanija je najavilo pokretanje letova između ove dvije države. Istime ne treba čuditi da flydudbai od 26.11. pokreće liniju Dubai-Tel Aviv koja će prometovati dva puta dnevno (sa polascima iz Dubaia u 9:40 i u 22:00)

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Interjet je ponovo počeo sa letovima nakon što je unaprijed platio gorivo. No, kompanija trenutno leti samo sa 4 SSJ-100 na 9 linija. Ni jedan od 88 Airbusa A320 obitelji više nije u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Lufthansa, Air France-KLM, IAG i easyJet su akumulirale gubitak od čak 3,9 milijardi EUR u 3. kvartalu ove godine iako je to kvartal u kojem su kompanije prošle godine bile 5,2 milijardi EUR profitabilne. Jedina velika europska kompanija koja je iskazala maleni profit u 3. kvartalu ove godine je Ryanair.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Aeromexico i LATAM su potpisali široki code-share sporazum koji ukupno pokriva 79 linija (pola od svakog prijevoznika). Isto ne treba čuditi obzirom da je u obije kompanija suvlasnik Delta koja je napravila ogromnu planetarnu pomutnju kada je od Americana „preotela“ LATAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Canada je organizirala vrlo specifičan let kojim će za 70.500 USD prevesti 70 kućnih ljubimaca iz Vancouvera za Australiju. Vlasnici ljubimaca nisu mogli ni na koji način prevesti svoje ljubimce radi Covida-19 no to im je sada omogućeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Nizozemska vlada je odbila program restrukturacije KLM-a i to zato što su sindikati odbili rezanje i zamrzavanje plaća do 2025. Da bi smanjili troškove kompanija planira otpustiti 20% radnika i srezati 15% plaća. Nizozemska će isplatiti pomoć od 3,4 milijarde EUR, ali tek kada prihvati program restrutkuracije.

Samo dan kasnije KLM-ovi piloti zahtijevaju razgovor sa Ministrom financija Nizozemske oko odbijanja plana restrukturacije i povlačenja financijske pomoći KLM-u zbog pilotskog odbijanja redukcije plaća od 15%. Sindikat pilota VNV naglašava da oni nisu apriorno protiv njihovog doprinosa restrukturaciji i smanjenju plaća ali da im je sporazum dat na stol i da se očekivalo da će ga potpisati u 45 minuta, što nikako nije razumno vrijeme za proučavanje tako važnog dokumenta. VNV zahtjeva i uvid u cjelokupan ugovor o zajmu između KLM-a i Vlade koji je temelj za restrukturaciju i njihovo smanjenje plaće. Konačno piloti nisu zadovoljni što je redukcija do 2025. jer se time Nizozemska miješa u pregovore oko kolektivnog ugovora koji bi trebao bitno prije tog roka isteći.

Na koncu su samo dva dana od prijetnje nizozemske vlade piloti potpisali sporazum po kojima im se smanjuju plaće za 15% do 2025. Nizozemska vlada je samim time uspjela brzo i efikasno ucjeniti pilote, a što uspijeva i nizu avio-kompanija, država i vlada obzirom da se piloti boje gubitka radnih mjesta te zamjeni sa tisućama očajnih pilota koji su ostali bez posla diljem svijeta i koji su voljni raditi za bilo kakve plaće i uvjete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Prema Executive Travelleru, Vlada Abu Dhabia (Ujedinjeni Arapski Emirati) je Etihadu do sada isplatila nevjerojatnih 22 milijarde USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Alitalia je prodala imovinu vrijednu 220 milijuna EUR novoj državnoj kompaniji ITA koja će zamijeniti Alitaliju kao flag carriera Italije. Među imovinom je i logo, kodovi AZ i CT, IATA ticketing code (055), MilleMIglia fequent flier program, slotovi na London Heathrowu idr. Ovo je prvi korak u stvaranju „nove Alitalie“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Nakon što je meksički Interjet prekinuo operacije na dva dana jer nije imao novaca za plaćanje računa za gorivo, sada će mora suočiti sa štrajkom zaposlenika koji su nezadovoljni činjenicom da im se ne isplaćuje plaća. Ovo se očekuje već neko vrijeme obzirom da se kompanije hrvat sa velikih dugovima. Iz istog razloga većina lezora je zaplijenila svoje avione i odvezla ih iz Meksika. Velika je vjerojatnoća da kompanija nakon dva dana ne nastavi operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Alif Sagregate Portfolio Company, lezor sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Shariah) je tužio Saudiu, prijevoznika Saudijske Arabije u državnom vlasniku, Visokom sudu u Londonu radi neplaćanja 460 milijuna USD za lizing 20 Airbusa A330-300 i 30 A320. Saudia naglašava da je problem plaćanja nastao radi Covida-19, te da je tražila nagodbu sa lezorom. Saudia se nada da će do nagodbe još uvijek doći, da će razum prevladati i da će lezor ponuditi prihvatljive uvjete lizinga u novim okolnostima. Saudia i dalje koristi sporne avione.

Saudia je u podljednjih dvije godine imala vrtoglavu ekspanziju, kako bi iskoristila svoju geografsku poziciju, ekstremno jeftino gorivo (Saudijska Arabija je mega-izvoznik svjetske nafte), te otvaranje države za turiste i druge putnike. Saudia želi od posrnulog Etihada preuzeti tržište i poziciju jednog od MEB3 (Middle East Big 3). Ova tužba postavlja pitanje kolko je taj rast realan i generički, a kolko neracionalan i možda čak politički uvjetovan, te hoće li na tome kompanije slomiti zube, poput Etihada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Portugalski ACMI specijalist Hi Fly, koji je uzburkao javnost kada je od Singaporea preuzeo rabljeni A380, ipak nije uspio u operacijama ovim ogromnim avionom. Nakon tek nekoliko letova u početku operacija avion je postao potpuno beskoristan u u Covidu-19. Pa ga je kompanija pokušala reaktivirati na vrlo originalni način, pretvorivši ga u preighter (vađenjem sjedalica postaje cargo). No, i na ovom zadatku avion je imao tek par letova. Stoga će Hi Fly ovaj 14 godina star avion iz operacija izbaciti do kraja godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Qantas neće obnoviti letova za SAD i Kanadu sve do kraja X. mjeseca 2021. Prije Covida-19 Qantas je letio za Los Angeles, San Francusco, New York, Chicago, Honolulu i Vancouver. Za razliku od toga Delta, United i American lete između SAD-a i Australije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Canada Rouge je ponovo pokrenula letove. Nažalost, kompanije se neće vratiti sa letovima za Zagreb obzirom da je iz flote izbacila sve širokotrupce i leti samo sa uskotrupcima (A320 i A321).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

HiSky, kompanija koja operira redovne linije iz Moldove u vlasništvu ACMI kompanije Hi Fly, zatražila je i rumunjski AOC. Ovo znači da kompanija planira ekspanziju i na rumunjsko tržište na kojem je već ozbiljna gužva obzirom na brojne bazirane avione TAROM-a, te LCC BlueAira, Ryanaira i Wizz Aira.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Kuwait Airwaysu je isporučen prvi A330-800 kojih je naručeno samo 14 primjeraka u usporedbi sa 318 narudžbi za veći A330-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

KLM-ovi piloti zahtijevaju razgovor sa Ministrom financija Nizozemske oko odbijanja plana restrukturacije i povlačenja financijske pomoći KLM-u zbog pilotskog odbijanja redukcije plaća od 20%. Sindikat pilota VNV naglašava da oni nisu apriorno protiv njihovog doprinosa restrukturaciji i smanjenju plaća ali da im je sporazum dat na stol i da se očekivalo da će ga potpisati u 45 minuta, što nikako nije razumno vrijeme za proučavanje tako važnog dokumenta. VNV zahtjeva i uvid u cjelokupan ugovor o zajmu između KLM-a i Vlade koji je temelj za restrukturaciju i njihovo smanjenje plaće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

ANA Holding je analizirala tržišne trendove i došla do zaključka da poslovni putnici neće tako skoro nazad u zrak, a ni kada se Covid-19 potpuno smiri broj poslovnih putnika neće se vratiti na prethodne brojke radi novih poslovnih navika, tj. konferencijskih i drugih načina komunikacije umjesto putovanja i sastanka oči u oči. Istovremeno kompanija je došla do zaključka da će leisure putnici i putnici koji posjećuju obitelji i prijatelja ubrzano rasti, te skoro doći na brojke iz 2019. No, ovi putnici su sada vrlo osjetljivi na cijene prvenstveno radi straha od budućnosti, te bitno manjih primanja uvjetovanih Covidom-19.

Stoga je ANA, temeljem tih zaključaka, odlučila povećati svoj LCC short-haul Peach, te osnovati novi medium-haul LCC koji će letjeti sa Boeinzima 787 u konfiguraciji i 300 i više sjedala i to prema Aziji i Oceaniji. Nova kompanija krenut će sa operacijama 2022. U ovo tržište će djelomično zadirati i Peach obzirom da ima naručena dva A321LR.

Osnivanje nove midium-haul LCC je i odgovor na JAL-ov midium-range LCC Zipair Tokyo koji već operira prema Seoulu (Južna Korea) i Honolulu (SAD) sa dva Boeinga 787-8.

Istovremeno ANA će smanjiti svoju flotu za 35 aviona, od čega će 22 biti Boeinzi 777. Još 25 do 30 širokotrupaca će završiti na sale and leaseback. Do 2022. ANA će otpustiti 3.500 od 43.500 djelatnika. Još 15.000 djelatnika će imati smanjenje plaće od 30%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Ryanair neće isplaćivati refundacije za otkazane letove tijekom drugog lockdowna u Velikoj Britaniji od 5.11. do 2.12. (kraj lockdowna će možda biti i kasnije). Kompanija naglašava da bi se letovi ostvarili da britanija nije uvela administrativnu mjeru, stoga nije njihova odgovornost što letova neće biti. Kompanija će dozvoliti promjenu datuma leta. Ryanair je isplatio sve putnike koji su tražili refundacije za vrijeme prvog lockdowna za što je potrošio 1,5 milijardi EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Mitsubishi je odlučio zamrznuti projekt SpaceJeta do daljnjega. Projekt je kasnio godinama, više puta je rezan i mijenjan, zbog višegodišnjeg kašnjenja niz prijevoznika je odustao od narudžbe. Covid-19 je rapidno pogoršao situaciju. Kompanija će prekidom projekta uštedjeti 1,2 milijardi USD koje će usmjeriti na ostale segmente svog businessa. Kompanija se nada da će projekt što prije ponovo nastaviti, nakon što kriza prođe. Iskreno bojim se da je to samo marketinška izjava, jer projekt je i prije Covida-19 bio neodrživ, a Covid-19 je sada samo izgovor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Nizozemska vlada je odbila program restrukturacije KLM-a i to zato što su sindikati odbili rezanje i zamrzavanje plaća do 2025. Da bi smanjili troškove kompanija planira otpustiti 20% radnika i srezati 15% plaća. Nizozemska će isplatiti pomoć od 3,4 milijarde EUR, ali tek kada prihvati program restrutkuracije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Rumunjski LCC Blue Air od 1.10. seli bukureštanske operacije iz London Lutona na London Heathrow. Tijekom zime kompanija će nuditi pet tjednih letova, no od ljeta će letjeti 11 tjednih letova između Bucharesta i Heathrowa. Na ovoj liniji konkurirat će mu British i TAROM. Ipak Blue Air će ostati i na Lutonu, pošto će za taj aerodrom letjeti iz Cluj Napoce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Embraer je najavio ponovno pokretanja proizvodnje turbopropnih aviona. Nakon te najave od prije pola godine nije više bilo nikakvih vijesti, no sada je kompanija objavila foto-montažu takvog aviona, te najavila da će se avion isporučivati do 2027. čime će biti konkurenciju Dash 8 i ATR72 obzirom da će imati oko 70 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

I dok svi režu linije, frekvencije, flotu i zaposlenike, indijska Vistara (51% u vlasništvu Tata Grupe i 49% u vlasništvu Singaporea) najavljuje rast flote. Kompanija će do  kraja 2021. povećati flotu širokotrupnih Boeinga 787-9 sa sadašnjih 2 na čak 8. Do kraja 2020. kompanija će dobiti još dva A321neo. Plan kompanije je da, bez obzira na Covid-19, do 2023. poveća flotu sa sadašnjih 42 na čak 70 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Zbog najavljenog lockdowna u Velikoj Britaniji od četvrtka, easyJet će ukinuti stotine letova iz London Gatwicka i drugih britanskih zračnih luka. Isto se očekuje i od drugih prijevoznika, prvenstveno Ryanaira, Wizz Aira i Britisha.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Od CHB3 (China Big 3) prijevoznika Air China i China Easterna su još uvijek u crvenom, no jedino je China Southern u trećem kvartalu objavila profit.

autor: Martina Mrkus, novinarka (Pula)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: