Novosti iz svijeta

Volotea će ovo ljeta imati 36% više kapaciteta nego 2019. i oko 16% više putnika. U Voleteinoj mreži najviše ponuđenih kapaciteta ima Nantes, pa Oblia i Cagliari. Najveća Voloteina tržišta su u Italiji, pa u Francuskoj i na trećem mjestu je Španjolska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

AirPortr je nova usluga na Aerodromu Zurich u kojoj kompanija preuzima kofere u stanu ili hotelu putnika 23 sata prije puta. Potom djelatnici obave predaju prtljage, a putnik odlazi na aerodrom bez opterećenja prtljage. Na koncu putnik ne preuzima prtljagu nego je dobiva na destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Zurich

Čak 100 aviona American Eaglea (regionalnog brenda American Airlinesa) je prizemljeno radi nedostatka pilota. American je tijekom Covida-19 prerano umirovio 1000 pilota i sada im se to obija u glavu. American Eagle u floti ima 618 aviona. I ostale američke regionalne kompanije imaju identične probleme.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Airbus je u V. mjesecu isporučio 47 aviona, te imao 13 narudžbi (6 A320neo, 2 A321neo, 1 A220-100 i 4 A350-900). U V. mjesecu 2021. imao je 50 isporuka. Od toga je 37 aviona bilo A320obitelji, 4 A220-300, 3 A330-900 i 3 A350-900. Od početka godine kompanija je isporučila 237 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Lufthansa je objavila da će otkazati čak 900 letova u VII. mjesecu. Većina letova će biti otkazana petkom, subotom i nedjeljom. Kompanije je objavila da će i Eurowings otkazati stotine letova u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Poznati hendler Swissport je preuzeo hendling od Alitalie na aerodromu Rim FCO. Swissport je preuzeo i sve radnike hendlinga Alitalie. Swissport će hendlati niz kompanija među kojima i ITA-u, koja je također naslijedila Alitaliju. Swissport je švicarska firma sa sjedištem u Zurichu, a operira na 285 aerodroma u 45 država.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Nova islandska kompanija Niceair koja leti iz sekundarnog aerodroma Akureyri je nakon prvog leta za London morala odustati od letova. Naime, kompanija radi administrativnih problema nije mogla prevesti putnike iz Velike Britanije već samo u nju. Kompanija nema problema sa ostalim svojim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Niceair

Michael Lowe je proveo 17 dana u zatvoru radi incidenat sa stjuardesom Americana. No, nakon 17 dana ustanovljeno je da je American locirao pogrešnu osobu i da je g. Lowe bio nevin u zatvoru. Lowe je tužio American i traži masnu odštetu obzirom da je kompanija ta koja ga je locirala i zatražila nalog za uhićenje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Bečki aerodrom je objavio notam u kojem naglašava problem u opskrbi gorivom zbog incidenta u rafineriji OMV-a.  Stoga aerodrom traži od kompanija da dolaze sa više goriva i ne toče Jet A1 u Beču. Aerodrom naglašava da ako kompanije ne mogu doći sa gorivom postoji šansa zastoja u opskrbi i da ima gorivo neće biti isporučeno. Aerodrom predlaže fuel stop za long-haul linije na usputnim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beč

Zbog jučerašnjeg štrajka aerodromski djelatnika i kontrolora letova u Italiji otkazano je čak 360 letova, a stotine letova su kasnile. Štrajku su se od 10:00 do 14:00 pridružili i djelatnici Ryanaira, Voloteje i easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

U ovom momentu aviokompanija trpe zastoj u isporuci aviona. Kasne i Airbus A320obitelj i Boeing 737MAX, a 787 se ne isporučuje već 18 mjeseci. No, četiri modela ozbiljno kasne sa prvim isporukama. A321XLR, Boeing 737MAX7, B737MAX10 i 777X. Sve to skupa radi ogromne probleme kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Pariški prizivni suda je kaznio Ryanair sa 8 milijuna EUR jer je od 2007. do 2010. zapošljavao 127 radnika po irskom radnom pravu i sa irskim ugovorima. Ryanair je proglašen krivim što je kršio radna prava i prava sindikalnog rada. U posljednje vrijeme Ryanair gubi ogromnu većinu svojih parnica. Jesu li promijenili odvjetnike ili je sudovima jednostavno prekipilo nad Ryanairovim rastezanjem prava kao hozintregere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I Asiana kreće sa operacijama Airbusa A380. Avion će krenuti u promet za tri tjedna. Avion će 25.6. letjeti za Bangkok, a potom u VII. mjesecu i za Los Angeles. Kompanija u floti ima 6 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Asiana

Radnika na London Heathrowu ima puno premalo i oni koji rade se istinski ubijaju u poslu, doslovce spadaju sa nogu. No, još uvijek im nije vraćeno 10% koje su im smanjene tijekom Covida-19. Stoga su radnici bijesni i prijete štrajkom.

Nevjerojatno kako aerodromi i aviokompanije ne vide rješenje koje im je pred nosom. Gospodo, odreknite se manjeg dijela vašeg profita i debelih bonusa, dajte ljudima prihvatljive plaće i imat ćete dovoljno zaposlenika. Pobogu!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Zaposlenici Paris CDG će danas (9.6.) štrajkati jer zahtijevaju bolje plaće i radne uvjete. Stoga će 1/4 letova sa aerodroma biti otkazana. Paris CDG i Orlyu trenutno nedostaje 4000 radnika. Odaziv je slab, a oni koji su zaposleni trebaju proći školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG

Nakon što je Norse objavio letove ovog ljeta iz Osla (za New York, Los Angales, Orlando i Ft.Laudardale), te iz Gatwicka za Oslo i New York, sada je objavio početak letova iz Berlina za Los Angeles i New York. Linije kreću 17. i 19.8. Ovo je iznenađujući potez obzirom da Norwegian iz kojeg je došao cijeli management u Norse, nije letio iz Berlina long-haul linije, te da je Eurowings odustao od long-haul letova iz Berlina prije nekoliko godina. Ovo je i ogroman udarac na Lufthansa Grupu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Spirit je trebao sutra (10.6.) glasati o spajanju sa Frontierom ili prodaji JetBlue-u. No, nakon jučerašnje ponude JetBluea koja je za 1,50 USD veća od prvotne dioničari su odlučili glasanje pomaknuti na 30.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

British Airways je jedna od rijetkih kompanija koja je zadovoljna sa Airbus A380 flotom. Za razliku od velikog broja kompanija koja je izbacila ovaj avion iz flota, ili je pak nezadovoljna istim najavila da ga neće još dugo operirati British čak razmišlja o nabavi dodatnih rabljenih A380. Kako god British je jedina kompanija na svijetu koja će do ljeta operirati cijelu svoju flotu A380, njih 12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Volotea otvara bazu u Lourdesu. Ovo je osma baza kompanije u Francuskoj (Nantes, Bordeaux, Tolouse, Strasbourg, Marseille, Lyon i Lille). Kompanija će bazirati jedan A319 u Lourdesu. Volotea će iz Lourdesa operirati 5 linija. Sve linije će se operirati sa dva tjedna leta, osim Paris Orlya koji će se operirati dva puta dnevno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Švedska je izjavila da više neće davati novac SAS-u. Švedska je u zadnjih 20 godina dala kompaniji čak 834 milijuna USD. SAS je u vrlo lošoj financijskoj situaciji i nije jasno kako će preživjeti bez dodatne pomoći.

Stoga je možda slamka spasa vijest da Konzorcij stranih investitora koji nisu iz Švedske sakupio se sa ciljem da investira u SAS. SAS se nada pretvoriti 2 milijarde USD u dionice, te mu treba još 969 milijuna USD za preživljavanje. Kompanija u ovom momentu ima 94 aviona i leti na 123 destinacije, sa 708 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

JetBlue koji je upravo ponudo 100 milijuna više od Frontiera koje bi Spirit trebao dobiti ako regulatori ne dozvole spajanje, sada je podebljao i svoju ponudu za kompaniju. Kompanija je nudila 30 USD po dionici, a sada nudi 31,50 USD. Glasanje o prijedlogu će se desiti 10.6. Uprava Spirita je stava da treba prihvatiti lošiju ponudu Frontiera, no koja nudi bolje mogućnosti budućih zarada dioničara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Wizz Air od 10.6. ukida 13 linija iz Doncaster Sheffield aerodroma. Wizz Air optužuje aerodrom da ne poštuje ugovorene obveze i da je to razlog ukidanja linija. Aerodrom je izjavio da je za rezanja Wizz Aira doznao iz medija, ne i od kompanije. Kompanija će nastaviti operirati na 9 linija, tj. sa jednim baziranim avionom. Izgleda da je Wizz Air počeo koristiti Ryanairove metode ucjena. Wizz Air prije nije zatvarao ili smanjivao baze, no u prošlih godinu dana je zatvorio čak 4 baze, a na nizu baza smanjio broj letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ryanair je prva kompanija po udjelu na tržištu u Italiji (40% udjela, easyJet je 2, a ITA 3.), u Mađarskoj (30% udjela, Wizz Air je 2. a Lufthansa 3.), u Poljskoj (35% udjela, LOT je 2. a Wizz Air 3.), u Irskoj (56% udjela, Air Lingus je 2. a British 3.), te u Belgiji (30% udjela, Brussels je 2. a TUI Fly 3). Kompanija je druga u Austriji (18% udjela, prvi je Austrian), te u Velikoj Britaniji (22 % udjela, prvi je easyJet).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

United će investirati 100 milijuna USD za trening centar koji obučava nove pilote. Gradi se nova zgrada u Denveru, nabavili su 6 novih simulatora te se nabavlja velika količina nove opreme. Nova zgrada će se otvoriti 2023. Samo u 2022. United će zaposliti 2000 pilota, a 50% pilota planira školovati sam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Talijanska kompanija Blue Panorama je iz flote izbacila oba Airbusa A330-200. Sada su joj u floti ostala samo dva Boeinga 737-800 sa 189 sjedala, koji su uskladišteni u Katowicama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Panorama

Sri Lanka je na koncu dozvolila da se Aeroflotov Airbus A330 zaplijenjen u Colombu vrati u Rusiju. Ovo se desilo nakon ogromnog političkog pritiska Rusije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

London Heathrow 14.6. otvara i posljednji zatvoren terminal tijekom Covida-19, Terminal 4. Aerodrom sada ima otvorene sve terminale. Među kompanijama koje će se preseliti na T4 je i Air Serbia. Aerodrom je pokrenuo i zapošljavanje 1000 dodatnih zaposlenika, prvenstveno u sigurnosti kako bi smanjio enormne gužvetine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Nakon što je Turkish prezeo Aeroflotove A350-900 koji im nisu isporučeni, a postoji ogromna šansa da ih samo „čuvaju“ za Aeroflot, sada i Tukishev LCC AnadoluJet preuzima 5 Boeinga 737MAX8 koji se nisu isporučili S7. Prilično indikativno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Rusija je dala odobrenje da se u Rusiji proizvode dijelovi za Airbus i Boeing. Obje kompanije su isto proglasile krivotvorenjem. Kako god ovo je vrlo ozbiljna rabota, jer nelicencirani rezervni dijelovi su vrlo ozbiljan sigurnosni problem.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Air India nudi tisućama zaposlenika da odu iz kompanije na dobrovoljnoj bazi uz visoke otpremnine. Tata, novi vlasnik Air Indije želi u kratko vrijeme racionalizirati poslovanje kompanije. Kompanija je uvjerena da će ovom mjerom smanjiti 3000 zaposlenika od 12.000 koliko ih trenutno zapošljava. Piloti nisu dio ove ponude.

Istovremeno kompanija zapošljava mlade i kvalitetne ljude koji bi trebali biti nov poticaj kompaniji. Ovo se odnosi na srednji i niži management, ali i na neke ljude u najvišem managementu, te na visokospecijalizirane službe. Kompanija je preselila neke od viših managera iz Vistare u Air Indiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.