Novosti iz svijeta

ITA se koprca u Italiji i ima problem koji je desecima godina imala Alitalia. Nije sporno da je glavni hub u Rimu FCO, no da li i koliko letjeti iz Milana? ITA se odlučila za Linate. No, od tamo ne može letjeti long-haul letove i letove izvan Schengen zone (uz izuzetak Velike Britanije). Stoga iz Linate ITA ima 13 domaćih linija, 14 linija za Schengen i letove za London Heathrow i City. Od tih 29 linija, 8 linija je sezonski, a jedna je sezonski charter, dok je 20 linija cjelogodišnjih. Baš i nije nešto značajan broj linija.

Kako ne može letjeti long-haul iz Linate, ITA je iz Malpense imala samo jednu liniju, onu za New York JFK, no istu zatvara 7.1. Logično, linija nije imala nikakav feeding. Interesantno je da nekoliko kompanija ima više linija iz Malpense nego ITA ima iz Linate. Tako easyJet ima 63 linije, NEOS ima 61 liniju, Ryanair ima 37 linija, a Wizz Air 38 linija iz Malpense. Znači čak 4 kompanija imaju više linija iz Milana nego ITA.Linate je bitno bliže Milanu, ali aerodrom istinski stagnira, za razliku od Malpense. Ima tek 21 kompaniju koja od tamo operira sa ukupno 57 linija.

Kako riješiti ovaj problem? Jedno rješenje za ITA-u je da napusti Linate i potpuno se preseli na Malpensu. Alitalia je godinama letjela na oba aerodroma pri čemu je pokrivala valove na Malpensi uz konekcije poglavito na long-haul linije, a ostatak letova bi letjela iz Linate. Ovo je skupo i nepraktično, a imati čak tri huba i je bio razlog bankrota Alitalie. No, ako ITA već mora birati onda bi morala odlučiti se za Malpensu gdje može letjeti long-haul linije (Linate ima stazu od samo 2442 metra) i letove za nonschengen. Da ITA iz Malpense ima 13 feeding linija iz Italije (koje sada leti iz Linate) i još feeding linije iz ostatka Europe i letovi za JFK, te za druge gradove u SAD i diljem planete iz Malpense bi i te kako uspjeli. No, ITA se kao pijan plota drži Linate. Krajnje nerazumno i nimalo logično.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Polar Airlinesov An-24 koji je trebao sletjeti na Zyryanka aerodrom pogreškom je sletio na zamrznutu rijeku Kolyma. Temperatura prilikom slijetanja je bila -39. Nitko od 30 putnika i 4 člana posade prilikom incidenta nije ozlijeđen, a avion nije oštećen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Polar

Mexicana, nova kompanija pod palicom Meksičke vojske, ima samo pet aviona tri B737-800, no dva Embraera ERJ145 lete pod novim regionalnim brendom Link Conexion Aerea. Link Conexion za sada ima šest kraćih linija sa Meksiko Felipe Angeles aerodroma.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Mexicana

Proslavili ste Novu godinu, sjeli na avion i sletjeli taman za drugu proslavu dočeka Nove godine. Takvih linija u svijetu ima nekoliko. Spomenimo samo neke. Npr. Cathay Pacific koji kreće iz Hong Konga u 01:00 i dolazi u Vancouver u 20:30, ANA koja kreće iz Tokya u 0:50 i dolazi u Los Angeles u 17:50, United koji kreće iz Guama u 7:35 i dolazi u Honolulu u 18:50, te Cathay Pacific koji kreće iz Hong Konga u 0:55 i stiže u San Francisco u 21:00.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Belgijska vlada je kažnjena sa 6 milijuna EUR jer je Aerodrom Bruxelles koristio stazu 01 prečesto. Naime, ova staza se smije koristiti samo i isključivo kada su vremenski uvjeti nepovoljni, tj. kada je vjetar takav da se staza mora koristiti. No, aerodrom stazu koristi redovno, bez obzira na vjetar. Stoga je 1400 stanovnika bilo izloženo buci od 80 decibela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Bruxelles

Aegean je uzeo u wet lease dva A320 od Cyprus Airwaysa. To znači da 50% flote Cyprusa leti za Aegean, a kompanija će letjeti sa samo dva preostala A220.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Prosječan load faktor u Europi u 2023. je bio 87,2%. Vidimo da su kompanija naše regije daleko od ovog load faktora. Najbolji load faktor svakako ima Ryanair koji je došao na 94%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je flydubai pokrenuo letove za Kabul, sada, točnije 10.1. i Air Arabia pokreće letove za Afganistanski glavni grad. Samo par dana kasnije letove će pokrenuti i Jazeera. Time će se broj prijevoznika za Kabul povećati na pet, od čega su dva domaća i tri strana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Čak 164 aviona je prizemljeno na raznim aerodromima u Indiji. Najviše ih je prizemljeno u Delhiju (64), pa u Bengaluru (27) i Mumbaiu (24). Najviše prizemljenih aviona imaju IndiGo i GoFirst. Najviše aviona čeka Pratt & Whitney motore, potom su avioni prizemljeni radi bankrota GoFirst, no i niz je aviona zaplijenjenih radi neplaćanja dugova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto:Wikipedia

Istanbul Sabiha je otvorio drugu uzletno-sletnu stazu. Kako je ovo bila osnovna prepreka za širenje Pegasusa i drugih kompanija, sada se očekuje nagli rast. Sabiha trenutno ima 37 milijuna putnika, a aerodrom očekuje skori rast na 85 milijuna. Staza ima 3500 metara dužine i široka je 60 metara, te je 500 metara duža od stare staze. Plan je da stara staza služi za polijetanje, a nova za slijetanje. Kapacitet aerodroma će se sada poduplati sa 750 na 1500 letova dnevno. Staza je koštala čak 970 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Mexicana je ipak krenula sa prvim letovima 26.12. Prvi let je trebao biti između Mexico Filipe Angeles aerodrom i Tuluma, ali je radi lošeg vremena u Tulumu sletio u Meridu. Kompanija na dispoziciji ima tri Boeinga 737-800 koje je preuzela od vojske, te dva Embraera ERJ145 koje je uzela u wet lease. Daleko manje od prvotno planiranog broja aviona. Kompanija planira operirati 6 bližih linija sa ERJ145 i 8 dužih sa B737-800. Kompaniju vodi vojska Meksika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mexicana

Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) je kupio 10% udjela u London Heathrowu. Deal se tek mora potvrditi od strane regulatora. Udio se preuzeo od Ferroviala, koji je imao ukupno 25% dionica u Heathrowu i koje je dao na prodaju. Ferrovial je prije imao 56% dionica, no već je prodao 25% za 2,37 milijardi GBP. PIF u portfoliju ima 700 milijardi USD.

Qatar Investment Authoroty ima 20% vlasništva u Heathrowu, a China Investment Corporation ima 10%,  što znači da će Katar, Kina i Saudijska Arabija imati čak 40% vlasništva Heathrowa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Letovi avio-kompanije Aeroflot iz Moskve za Krasnodar pojavili su se na rasporedu aerodroma Šeremetjevo od 25.12. Kako proizilazi iz informacija na sajtu aerodroma, kompanija planira da svakodnevno leti od Moskve do Krasnodara. Međutim, prodaja karata za same letove još nije otvorena.Kompanija je ranije saopštila da je spremna da obavi do četiri leta dnevno ako se aerodrom otvori. Trenutno još nije donesena konačna odluka o otvaranju aerodroma i čeka se još odobrenje od Federalne Službe Bezbednosti i Ministarstva Unutrašnjih poslova. Dana 15.12. obavljen je probni let kompanije Azimut iz Mineralnih Voda do Krasnodara i nazad koji je imao za cilja da testira sve aerodromske službe posle duže pauze. Navodi se da je sve prošlo u najboljem redu i da je aerodrom spreman da dočeka prve putnike.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Krasnodar

Na planeti je 2023. isporučeno 1345 aviona. Najviše aviona je isporučeno:

 • Southwest 86 (B737-8)
 • United 78 (A321, B737-8, B737-9, B787-10)
 • Ryanair 50 (B737-8200)
 • IndiGo 46 (A320neo, A321neo, ATR 72-600)
 • Delta 39 (A321neo, A220-300, A330-900)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Norse Atlantic će letjeti na liniji Atena-New York JFK pet tjednih letova (utorak, srijeda, četvrtak, petak, nedjelja) od 30.5, a linija će se smanjiti na 3 tjedna leta od 13.9. Ovime Norse pokreće letove sa još jednog aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Amsterdamski Schiphol ima limit od 500.000 letova godišnje, koje su regulatori pokušali smanjiti na 440.000. No, nisu uspjeli. Stoga će ove godine aerodrom imati 483.000 letova, tijekom ljeta 13.000 više nego 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amsterdam Airport

FAA je u 2023. nabrojala čak 19 vrlo ozbiljnih incidenata u kojima su se avioni mimoišli u zadnji čas na uzletno-sletnim stazama. Incidenti su rezultirani manjkom kontrolora leta, nedostatnom tehnologijom i greškama pilota. Ovo je najveći broj incidenata od 2016. Zamaaero je više puta pisao o ovim incidentima i svaki puta rekao da nas je za sada čuvao bog, no i te kako je pitanje koliko će nas još dugo čuvati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Zadnji let u 2023. će biti Seattle-Tahiti, Air Tahiti Nuia, koji kreće iz Seattlea u 22:20. Prvi letovi u 2024. će biti Seuol Incheon-Chinggis Khaan, Oman Aira, letovi ANA-e iz Tokya Hanede za Jakartu i Kuala Lumpur, te Emiratesa iz Tokiya Hanede za Dubai koji svi polijeće u 00:05.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tahiti Nui

Zbog lošeg vremena za Božić u SAD-u je otkazano više stotina letova, a više tisuća je kasnilo. Samo Southwest je imao 1230 kašnjenja i 260 otkazanih letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Najveća lizing kuća svijeta AerCap je napravila sporazum sa Rusijom. Istim je prodano ruskim kompanijama 92 aviona, od čega S7 45 aviona, Aeroflotu 28 i Uralu 19. AerCap je za isto dobio 2,06 milijardi USD. Za avione je platio Ruski Fond Nacionalnog Blagostanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AerCap

Rumunjski prijevoznik, HiSky će od 7.6.2024. povezati Bukurešt i New York JFK četiri puta tjedno. Na liniji će letjeti Airbus A330-200. HiSky iz Bukurešta leti za Bruxelles, Barcelonu, Malagu, Bordeaux, Dublin, Frankfurt, Tel Aviv, Cluj, Temišvar i Chisinau (drugi hub HiSky gdje ima 13 linija). Ovo je loša vijest za Air Serbiu koja je prilično putnika iz Bukurešta vezala na svoj let prema JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HiSky

Američki businessmen Cyril Gregory Buyanovsky vlasnik i predjednik KanRus Trading Company Inc. bi mogao završiti u zatvoru na čak 25 godina. Naime, Buyanovski je zajedno sa još nekoliko suučesnika od 2020. švercao dijelove za avione u Rusiju. Buyanovski je dijelove švercao preko Armenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Cipra.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Spirit je tijekom praznika preuzeo šestogodišnjeg Caspera koji je putovao baki Mariji Ramos iz Philadelphie u Fort Mayers bez pratnje. No, osoblje Spirita je malog Caspera ubacilo u pogrešan let, u onaj za Orlando. Po dolasku aviona u Fort Mayers baka je uzbunila sve službe, no Spirit ju je uvjeravao da je Casper propustio let. Baka se nije dala zbuniti jer je imala kopiju check in taga. Tek na inzistiranje bake, a po telefonskom pozivu Caspera koji je rekao da je negdje sletio otkrila se pogreška Spirita.

Ono što je tragično je da je Spirit odlučio samo platiti troškove benzina bake koja je pohitala u Orlando, te je za četiri sata prešla 321 km do Orlanda. Spirit nije htio niti davati ikakve izjave oko nemilog događaja dočim jako podcjenjuje i omalovažava javnost i samu obitelj jer ne pridaje nikakvu ozbiljnost ovom događaju. Krajnje neprihvatljivo, nemoralno i bezobrazno od Spirita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Na planetu je udarni dan za letove bio 11.8.2023. kada je bilo ponuđeno čak 18.586.233 sjedala. Najmanje sjedala je bilo ponuđeno 21.1.2023. njih 13.967.001. U 2023. top linije su bile:

 • London Heathrow-New York JFK, ASK 21.471.979.424
 • London Heathrow-Singapur, ASK 19.460.546.436
 • London Heathrow-Los Angeles, ASK 19.179.264.984
 • London Heathrow-Dubai, ASK 16.349.249.847
 • Los Angeles-Taivan, ASK 12.938.927.648

Najviše ASK na svijetu je imao Southwest, 619 milijardi. Ukupan kapacitet ponuđen prošle godine je bio 5,5 milijardi sjedala, što je 96,3% brojke iz 2019.

Najviše sjedala nudilo se na linijama:

 • Singapore-Kuala Lumpur, 4,9 milijuna
 • Ciaro-Jeddah, 4,8 milijuna
 • Hong Kong-Taipei, 4,6 milijuna
 • Seoul-Kansai, 4,2 milijuna
 • Seoul-Tokyo Narita 4,1 milijun

Iz Europe najviše sjedala se nudilo na liniji London LHR-New York JFK 3,9 milijuna. Najviše sjedala na domaćoj liniji je bilo između Seoula i Jeju (13,7 milijuna).

Najduža linija na svijetu je New York-Singapur (Singapore Airlines) koja je duga 15.333 km i 18:50 sati, a najkraća je Tarawa-Abaiang (Air Karibati), koja je duga samo 48 km i let traje samo 15 minuta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

Iako je bilo natezanja i prijetnji da se deal neće dozvoliti Norveški regulatori (Konkurransetilsynet) su ipak dozvolili preuzimanje Wideroea od strane Norwegiana. Bojazan regulator je da će isto smanjiti konkurenciju u Norveškoj, no Norwegian je uspio dokazati da su prelamanja linija istinski minimalna i da ne prelaze 1% operacija kompanija. Norwegian je kupio Wideroe za 110 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wideroe

LATAM je naručio pet Boeinga 787, no nije objavio koji model je uzeo. Kompanija u floti već ima 10 B787-8 i 21 B787-9, te ima još dva naručena, a neisporučena B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Ryanair oduševljeno pozdravlja odluku EU Generalnog suda kojom je pomoć od 7 milijardi u 2020. i 4 milijarde u 2021. za Air France-KLM proglasio nelegalnom, a koji postupak je pokrenuo upravo Ryanair. Ryanair traži da Air France-KLM odmah vrati taj novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Boeing je isporučio prvi B787 u Kinu od 2019. godine. B787-9 je isporučen Juneyao Airlinesu. Kina je zbog gospodarskog sukoba sa SAD-om prekinula narudžbe i isporuke Boeingovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Juneyao Airlines

Argentinu je pogodilo olujno nevrijeme uz vjetar od 150 km/h koje je ubilo 14 osoba. Nevrijeme je oštetilo 20 aviona Aerolineasa Argentinasa. Vjetar je doslovce odnio aviona sa parking pozicija. Kompanija ima flotu od 84 aviona, što znači da joj je skoro ¼ flote oštećena.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerolineas Argnetinas

Piloti Discovera će štrajkati u subotu 23.12. od 8 do 13 sati. U to vrijeme Discover ima 16 letova čiji putnici će se prebaciti ili na letove Lufthanse ili će ići nakon štrajka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Discover

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.