Novosti iz svijeta

Leisure LCC Volotea je nastavila izbacivati Boeinge 717 iz flote. Posljednjih 9 primjeraka će kompanija izbaciti iz flote do kraja I/2021. Volotea je posljednji Europski prijevoznik koji operira ove avione. Umjesto toga kompanija ubrzano nastavlja uvoditi Airbuse A319 kojih u floti ima 20, a još 3 trebaju uskoro doći u flotu. Uz to kompanija će u flotu po prvi puta uvesti i veće A320, no još se ne zna koliko i u kojem dijelu 2021. će krenuti sa operacijama ovim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

I SriLankan nabavlja dva freightera za cargo letove. Kompanija u ovom momentu cargo letove leti sa putničkim A321, tri A330-200 i šest A330-300 koje koristi samo za cargo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SriLankan

 

29 bivših Swisairovih direktora postiglo je nagodbu da plate 2,7 milijuna CHF za nepravilnosti u vođenju kompanije koje su dovele do 10 milijardi CHF dugova i likvidacije kompanije 2.10.2011. Postupak se vodio 19 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Lufthansa Grupa je najveći prijevoznik na Berlin Brandenburgu sa 650 polazaka i dolazaka na aerodrom, što je 38% udjela. Najviše od toga ostvari Eurowings, čak 300 operacija, a na aerodrom lete još Lufthansa, Swiss, Brussels i Austrian.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Ryanair je dobio sud protiv eDreamsa u Hamburgu, nakon 5 godina od pokretanja spora. Ryanair je tužio eDreams što samoinicijativno naplaćuje dodatke na kartu, dodatke za prtljagu i druge dodatke za koje nije imao ovlaštenje Ryanaira i čime je, po Ryanairu, varao krajnje potrošače, tj. putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najveći svjetski LCC Southwest je najavio 265 dodatnih tjednih letova od proljeća 2021. Ovo je najbolji pokazatelj koliko će se tržište oporaviti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Boeingovim propustima nema kraja. FAA je u kontroli sklapanja 787 Dreamlinera pronašla niz nepravilnosti u kvaliteti, što je već drugi puta ove godine. Isto će rezultirati u zastoju isporuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prijedlog Europske komisije da se uvede pravilo slotova 60:40 od ljetnog reda letenja izazvao je buru negodovanja, te bojazan da će se ponovo desiti „letovi za duhove“. Prije Covida-19 pravilo je bilo 80:20, tj. kompanija koja nije ostvarila 80% planiranih slotova izgubila je prava na iste. Međunarodne asocijacije i aviokompanije predlažu pravilo slotova 50:50 za iduću ljetnu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Airbus je objavio da ukoliko se ne postigne deal između Europske Unije i Velike Britanije oko Brexita da će morati prekinuti investicije u Velikoj Britaniji, a možda se čak i povući iz Britanije. Istim dolazi u pitanje četiri velike tvornice sa 14.000 zaposlenih, te 110.000 zaposlenika u lancu nabavljača, kao i 80.000 poslovnih putovanja između Velike Britanije i Europske Unije, te 1900 građana Europske Unije koji rade u na projektu Airbusa u Velikoj Britaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Dioničari Air Transata su odobrili prodaju kompanije Air Canadi po novoj, bitno nižoj cijeni radi Covdia-19 o čemu smo pisali prije par tjedana. Air Transat u regiji leti jedino za Zagreb i to tri tjedna leta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Transat

Vlada Poljske je produžila ugovora sa LOT-om oko najma dva Embraera 175 za potrebe VIP prijevoza najviših državnih djelatnika. LOT ukupno ima 12 Embraera 175 u floti od kojih se dva koriste ekskluzivno za potrebe Vlade Poljske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Francuska je objavila prodaju dva svoja Airbusa A340-200 i to za samo 80.000 EUR. Avioni su stari 25 godina, no nemaju previše sati letenja (jedan ima 70.800, a drugi 68.400 sati), pa u njima ima soka za još bar 5 do 10 godina prometovanja. Stoga je cijena istinski niska. Prijave se primaju do 22.12. ove godine. Kupci avione moraju preseliti do 31.12.2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (France)

I easyJet se pridružio originalnim marketinškim idejama. Kompanije će 17. i 18.12. između 18:00 i 21:00 dostavljati hranu, piće i grickalice u domove u Londonu i pritom neće ništa naplaćivati. No, naručitelji se mole da uplate donacije u Age UK, najveću humanitarnu zakladu za stare osobe. Ovime je easyJet napravio odličan marketinški potez, nezaposleni kabinci imaju što raditi, a putnici kompanija su sretni. Dostavu vrši kabinsko osoblje i to u uniformama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

UPS i FedEx su dogovorili isporuku cjepiva protiv Covida-19, tako što su podijelili tržište. UPS je preuzeo istočni dio SAD-a, a FedEx zapadni. Obije kompanije smatraju da USB3 (Delta, United i American) ne trebaju u prijevozu cjepiva iako se ova tri prijevoznika spremaju na isto. Kako je Pfizerovo cjepivo odobreno u SAD-u krenuli su i prvi letovi za distribuciju cjepiva ove dvije kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Icelandair je ekstremno smanjenje broja putnika kompenzirao cargom. Osim što i dalje prevoze cargo u prtljažnom prostoru redovnih linija i u svoja dva cargo aviona koje imaju od prije Covida-19 (757-200PF). No, kompanija je povećala business tako što je tri nazaposlena Boeinga 767-300ER pretvorila u preightere te istima prevozi cargo. Sa preostalim, četvrtim 767-300ER Icelandair obavlja putničke letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Francuska vlada koja posjeduje 14,3% dionica Air France-KLM-a, planira investirati dodatnih 4-5 milijardi EUR kako bi poduplala svoj udio u kompaniji. Francuska je već pomogla kompaniju sa 7 milijardi EUR, uz pomoć Nizozemske od 3,4 milijarde EUR. Uz Francusku najveći dioničari u kompaniji su Nizozemska (14%), Delta (8,76%), China Eastern (8,76%), Capital Research & Management (6,5%), Causeway Capital Management (4,96%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Nova južnoafrička LCC Lift Airlines, koja u floti ima tri Airbusa A320, pokrenula je prvu liniju Johannesburg – Cape Town, na kojoj će u početku operirati svakodnevno. Vlasnici su izjavili da koriste prednosti izuzetno niskih operativnih troškova (jeftin lizing i velik broj nezaposlenih posada), te prizemljenje South Africana, ali i mnogih drugih južnoafričkih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lift Airlines

Greenpeace je izgubio sudski spor protiv Nizozemske i KLM-a kojim je nastojao spriječiti financijsku pomoć od 3,4 milijarde EUR koju je Nizozemska namijenila KLM-u zbog Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Kenya Airways dovršava ultra-moderno farmaceutsko skladište na aerodromu u Nairobiju preko kojeg će isporučivati cjepiva protiv Covida-19. Konkurentski Ethiopean je još u VI. mjesecu otvorio state-of-the-art Pharma Wing, koji je najveći takav infrastrukturalni objekt u Africi. Pharma Wing će biti središnje mjesto distribucije cjepiva protiv Covida-19. Kenya Airways očito želi uzeti bar dio tog kolača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

British Airways se pridružio kompanijama (Blue Islands, Loganair, Aurigny, Eastern) koje nastoje pokriti prazninu koju je u Southamptonu ostavio bankrotirali flybe. Britishew Cityfyer će od 1.5. do 31.10. operirati sezonsku mini-bazu iz Southemptona iz kojeg će imati 17 tjednih letova na 11 destinacija u Velikog Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Ruski Aeroflot prodaje svojih 51% vlasništva u dalekoistočnoj poslovnici Aurora. Aurora u floti ima 20 aviona od čega 10 A319 i isto toliko turbopropa. Baza kompanije je u Vladivostoku, a ima još dvije baze na dalekom istoku Rusije. Aeroflot se očito želi riješiti kompanije jer ju prodaje za simboličnu 1 rublju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Ukrajinski Windrose je zatražio dozvolu DOT-a za letove Kijev-New York. Kompanija je u wet-lease uzela A330-200 na period od 14 mjeseci. Prije Covida-19 Ukraine International je letio na ovoj liniji 4 puta tjedno. Kompanija je planirala obnoviti ovu liniju sa 737-800 i stopom u Raykjaviku, no prolongirala je planove do ljeta 2021. Windrose u regiji leti za Zagreb, Beograd, Podgoricu, Skopje, te sezonski za Split, Dubrovnik i Pulu, a planira otvoriti i letove za Ljubljanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

KLM će od sredine 2022. uvesti premium ekonomsku kabinu. Prva premium ekonomska sjedala će biti na Boeingu 787, a potom i na 777-300ER. Ova sjedala će biti nešto šira, pa će u kabini koja ima raspored sjedala ekonomske klase 3-3-3, u premium ekonomskoj klasi sjedala biti 2-3-2. I razmak između sjedala je veći, a sjedala se mogu spuštati niže, te se donji dio diže za potporu noga. U ovoj klasi i usluga će biti bolja nego u ekonomskoj. Sestrinski Air France već ima ovu klasu u svojim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

Aegean je potvrdio da će ovog ljeta otvoriti baze na Santoriniju, Mykonosu i Kerkyri. U svakoj od tih baza bazirat će jedan avion A320 obitelji. U ostalim bazama Aegena će imati četiri aviona u Solunu, osam u Heraklionu, četiri u Rodosu i jedan u Chaniji. To znači da će Aegean imati 20 aviona izvan glavnog huba u Ateni. Ovi avioni će letjeti na 65 međunarodnih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Boeingu je u XI. mjesecu otkazano čak 88 B737MAX, no kako je istovremeno naručeno 25 B737MAX10, ukupan broj otkaza ovog aviona je 63.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Nakon što je to učinio u Irskoj, posrnuli Norwegian je zatražio predstečajnu zaštitu i u Norveškoj. Kompanija je na samom rubu bezizlaznosti, a ukupni dugovi su joj oko 7,7 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Viking, koji je kupio licencu od Bombardiera, je odlučio lansirati novi model bombardera vodenih bombi CL-515, koji će biti suvremeniji nasljednik CL-415 a koji se ne proizvodi od 2015. godine. U regiji Hrvatska ima šest CL-415. CL-415 je proizveden u 164 primjerka. Formalno lansiranje projekta je prolongirano radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Ryanair je objavio da u prvih tri do šest mjeseci operacija Boeinga 737MAX svi putnici koji neće htjeti letjeti sa ovim avionom neće to morati i moći će birati između dvije opcije: potpuni povrat sredstava bez naknade, ili prebacivanje na prvi slobodan let na kojem nije 737MAX. Ovu politiku je uveo i American.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

UPS je objavio da planiraju rekordan broj isporuka uz Božić zbog Covida-19. Naime, daleko manje ljudi će se ove godine odlučiti na putovanja rodbini i prijateljima, no ipak neće odustati od darovanja svojih bližnjih. Kako to neće moći učiniti osobno, očekuje se da će ovogodišnje slanje božićnih poklona prerasti do sada rekordne godine. UPS je izjavio da dnevno ima 380 do 390 polijetanja i slijetanja, a sada očekuje da će imati preko 500 dnevno netom prije Božića, no daleko veći broj operacija nego prije očekuju i u I. mjesecu. U ovom momentu, 20 dana prije Božića UPS ima 450 polijetanja i slijetanja kako bi ispunio potražnju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: UPS

Virgin Atlantic je organizirao oproštaj sa 747-400, na način da je prodao 42 karte za 50 GBP. Vlasnici karata će po ulazu u avion dobiti šampanjac, potom će imati večeru na 1. katu aviona od tri slijeda, a na kraju će razgledati avion, pa i dijelove koji inače nisu za javnost, poput kreveta za odmor posada, kokpita, cargo bunkera idr. Na kraju će se svaki putnik slikati unutar motora aviona. Karte su se rasprodale u par minuta.  Iskreno, kompanija je mogla ovo naplaćivati i bitno skuplje, te organizirati nekoliko dana sa više takvih obilazaka dnevno. Zainteresiranih je ogroman broj. Nevjerojatno originalan proizvod i odlična reklama za Virgin.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!