Novosti iz svijeta

Royal Jordanian će neke letove sa Amsterdama prebaciti na obližnji Maastricht. Ovo je bilo jedino rješenja kako bi se spriječila moguća otkazivanja letova koja Amsterdam radi u ovom momentu brojnim kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Marko Vukoja

Nakon što je Airlink potpisao niz code-share ugovora sa nizom kompanija potpisao je takav ugovor i sa Qatarom. Qatar je istime dobio pristup na 45 destinacija u 13 država Afrike. Qatar operira 21 tjedni let za Johannesburg, 10 za Cape Town i 4 za Durban. Interesantno je da Airlink ima sličan sporazum i sa konkurentskim Emiratesom.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airlink

Lufthansa će u ljeto 2023. u promet staviti svoje Airbuse A380. Od 14 aviona koliko ih kompanija ima njih 8 ili manje će biti vraćeno u promet. Neki mediji tvrde da će se povratak desiti 2023. a neki da će se isto desiti već ovo ljeto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

AirBaltic je obavijestio putnike da će otkazivati letove od IX. mjeseca nadalje. No, otkazivanja u njihovom slučaju nisu radi manjka posada nego radi manjka rezervnih dijelova. Manjak rezervnih dijelova za Airbus A220? Hm, hm, hm… ozbiljan problem. Tek treba vidjeti što to znači i hoće li se to reflektirati i na ostale kompanije koje lete ovaj avion. Kompanija u ovom momentu ima prizemljeno 6 od 36 aviona, a 7 aviona će od IX. mjeseca imati nedostatak rezervnih dijelova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Za Rusiju u ovom momentu leti tek 30 inozemnih kompanija i to prvenstveno manjih azijskih kompanija bivših sovjetskih republika, koje odrade tek 3500 letova mjesečno (116 dnevno). Najviše letova ima Turkish (1395 mjesečnih letova), slijedi Uzbekistan (420 letova) i Belavia (392 leta).

Osim ove tri kompanije lete još i flydubai, Avia Traffic Company, Pegasus, Somon, Emirates, Aircompany Armenia, Qazaq, Nouvelair Tounisie, Azebaijan, Air Serbia, Air Arabia, Etihad, El Al, Egyptair, Qatar, Qanot Sahrq, Gulf Air, Mahan Air, Turkmenistan, Conviasa, Iraqi, Air China, Air Algeire, Ariana Afran, Hunnu, Alia i Sichuan. Zapadne kompanije ne lete za Rusiju od kraja II. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Turkish

FedEx je u prošloj fiskalnoj godini (koja završava 31.3.) ostvario promet od 93,5 milijardi USD (11,3% više nego 2020) i profit od 3,8 milijardi USD (6,6% više). No, kompanija ističe da će sada krenuti stagnacija u cargu jer daleko je više redovnih linija koje koriste cargo prostor u svojim prtljažnicima, a što je jeftinije od cargo aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Lufthansa ima bijeli štrajk, naime velik broj pilota i kabinaca se naglo „razboljela“ i javila kompaniji da neće doći na posao. Zbog toga će Lufthansa otkazati čak 3000 letova iz Frankfurta i Minhena. To znači da će kompanija otkazati oko 3,8% svojih letova. Lufthansa otkazuje letove na domaćim linijama, te linijama koje imaju velik broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Emirates je do 2008. imao letove sa petom slobodom iz Njemačke (Dubai-Hamburg-New York JFK). I u ovom momentu Emirates ima nekoliko petih sloboda iz Europe za Ameriku (New York, Newark i Mexico City).

Emirates se nada dobiti petu slobodu na letovima iz Berlina. Ovo bi bila već druga kompanija koja bi letjela long-haul letove iz Berlina, obzirom da je isto najavio i long-haul LCC Norse. To je vrlo ozbiljan udarac na Lufthansa grupu, koja već godinama ne leti long-haul iz Berlina. No Emirates ne može letjeti za Berlin radi limita na 4 linije koje ima Emirates. Stoga kompanija, ako ne dobije pravo na 5. liniju za Berlin, pokrenut će long-haul letove iz Dusseldorfa ili Hamburga, manje vjerojatno iz Frankfurta ili Minhena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Iako su američke kompanija polučile loše rezultate prošle godine, niz njih je bio i ozbiljan gubitaš, a sve su imale tisuće otkazanih letova, CEO-ovi su dobili enormne plaće:

 • CEO Delte dobio je 12,4 milijuna USD
 • CEO Uniteda dobio je 9,9 milijuna USD
 • CEO Americana dobio je 7,2 milijuna USD
 • CEO Southwesta dobio je 5,8 milijuna USD
 • CEO Spirita dobio je 3,9 milijuna USD
 • CEO Frontiera dobio je 3,6 milijuna USD

Ovo znači da CEO Delte dobiva 176 puta veću plaću nego je prosječna plaća u kompaniji (70.240 USD). Najveću prosječnu plaću imaju djelatnici Uniteda (78.245 USD) što znači da njihov CEO dobiva 125 puta više. Ovo su bitno veće plaće nego dobivaju CEO-i u Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Iako je JetBlue ozbiljno podigao ponuđenu cijenu za dionice Spirita, uprava Spirita je izjavila da i dalje stoji kod stava da je ponuda Frontiera bolja za kompaniju i dioničare. U petak je i Frontier ponudio 2 USD više po dionici. Dioničari će odluku donijeti 30.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

I United je odlučio svojim pilotima podići plaće i to za 14,5%. Evidentno su kompanije ustanovile da više neće moći stvarati megaprofite i manageri dizati tolike bonuse na uštrp pilota i kabinaca, te da radnike moraju daleko ozbiljnije platiti. CEO Uniteda ima plaću od 9,9 milijuna USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

ITA-in A330-200 je udario u Air Franceov 777-200 Air Francea na rulnici u New Yorku JFK. Kako nije znao da je to učinio talijanski prijevoznik je poletio i dogotovio let do Rima. Nakon što je ATC kontaktirao ITA-u piloti su ustvrdili da nisu sudjelovali u incidentu. No, po slijetanju u Rim je ustanovljeno oštećenje aviona. B777 je stajao u JFK 8 dana, a ITA-in A330 je stajao dva dana na popravku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

SkyWest otvara novu kompaniju koja će letjeti chartere na aerodrome koji imaju manje putnika. Naime, kompanija je pronašla originalno rješenje, te će maknuti 20 sjedala sa svojih CRJ200, a koji će sada imati smo 30 sjedala. Ovime kompanija više neće morati letjeti po Part 121, nego po daleko manje restriktivnom Part 135. Ovime je kompanija pojednostavila procedure, a kao charter kompanija može imati pilote koji imaju manje od 1500 sati naleta, te imati i pilote u službi koji imaju više od 65 godina. Putnici će istim putovati vrlo luksuzno i sa ogromnim razmakom za noge.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyWest

United ukida oko 50 dnevnih letova, tj. 12% svojih operacija iz Newarka od 1.7. Kompanija ovime nastoji smanjiti kašnjenja koja je imala prethodnih tjedana, obzirom da je od početka godine imala kašnjenja na 31% svojih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Aeroflotovi slotovi na London Heathrowu za zimu 2022/23 su dati JetBlue za drugi dnevni let prema New Yorku, te WestJetu. Uz to Aeroflotove slotove su dobili i China Airlines, Columbia Aviation, Virgin Atlantic i indijska Vistara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Aegean ima 95% kapaciteta u usporedbi sa 2019, no Ryanaira u Grčkoj ima čak 131% kapaciteta iz 2019. Ukupno Grčka ima 112% kapaciteta iz 2019. što ju stavlja u sam vrh zrakoplovstva Europe.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aegean

Ryanair je izgubio još jedan sudski spor, ovaj puta Finnaira i pomoći koja mu je data radi Covida-19. Finnair je dobio milijardu EUR. Ryanair je pokrenuo čak 30 sudskih sporova protiv aviokompanija i država radi financijske pomoći i veliku većinu je do sada izgubio. Nekoliko postupaka se još uvijek vodi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wamos Air je strateški promijenio poslovni model, te više neće imati redovnih linija. Kompanija će se ubuduće baviti samo i isključivo charterima, ACMI businessom i cargom. Wamosove linije iz Madrida za Cancun i Punta Canu je preuzeo leisure specijalist Iberojet. Kompanija u floti ima četiri A330-200 i pet A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wamos

Qatar će se koncentrirati na 32 nacije koje će igrati FIFA svjetsko prvenstvo i prema njima će povećati broj operacija i kapacitete. Istovremeno Qatar će na ostalim linijama smanjiti broj letova kako bi oslobodio kapacitete za ostale kompanije koje žele dovesti navijače u Qatar. Ovo će se dešavati u periodu od mjesec dana od sredine XI. do sredine XII. mjeseca ove godine. Katar predviđa da će imati milijun putnika više tijekom prvenstva zbog navijača koji će prisustvovati događaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

IATA CEO Willie Walsh je naglasio da aviokompanije imaju mnogo izazova u ovom momentu: visoke cijene goriva, Rusko-Ukrajinski rat, sankcije Rusiji, zatvorenost Kine radi Covida-19, problemi sa manjkom zaposlenika u zračnim lukama, no da situacije i nije tako loša i da će kompanije prikazati dobre financijske rezultate u top sezoni.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Union Sindical Obrera je izglasao štrajk kabinaca easyJeta. Štrajk bi se trebao desiti 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31.7. dakle čak 9 dana tijekom VII. mjeseca. Kabinci štrajkaju jer im je osnovna plaća samo 950 EUR mjesečno. Ovo je istinski nisko čak i za hrvatske prilike, a kamoli za španjolske. To je čak 850 EUR manje nego što kabinci easyJeta imaju u Njemačkoj i Francuskoj.

Istovremeno i kabinci Ryanaira su najavili štrajkove u Belgiji, Portugalu, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Štrajkove su najavili i djelatnici niza aerodroma u Europi, među kojima i check-in osoblje British Airwaysa na London Heathrowu. Biti će ovo vruče europsko ljeto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aeroflot je odlučio naručiti što više Tupoleva Tu-214 kako bi prevazišao gap nedostatka aviona za međunarodne letove, te pregovara sa Tupolevom koliko bi mogao povećati proizvodnju i isporučiti primjeraka što prije. Ovaj avion kompanija može dobiti odmah iako ne u velikim količinama, bar za sada. Tu-214 je vrlo neekonomičan avion, koji je naručen u tek 35 primjeraka u 26 godina isporuka (tek malo više od 1 godišnje). Većina ovih aviona koristi se za cargo i kao vladini avioni.

No, sada Aeroflot više ne gleda na ekonomičnost operacija, nego uzima što je moguće na tržištu nabaviti. Nažalost Irkut MC-21 neće tako skoro, pa je kompanija, eto, očajna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

Vlada Velike Britanije je odlučila „amnestirati“ uporabu slotova ovog ljeta jer je jasno da kompanije neće moći odraditi planirani broj letova, već će morati maksimalno otkazivati. Stoga će vlada progledati kroz prste kompanijama i dozvoliti im da ne obave obvezni broj slotova. Plan je bio da kompanija moraju ostvariti 70% letova da bi zadržale slotove, no to više nije realno u Velikoj Britaniji. Prestrašno na što je spao zračni promet Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

U ovom momentu u svijetu od 243 Airbusa A380, njih 104 je aktivno, 128 je prizemljeno i 11 je poslano na rezalište. Avion trenutno lete Emirates, Qatar, British, China Southern, Korean, Singapore i Qantas. Najviše A380 operira Emirates koji ih leti 74 od 116 koliko ih posjeduje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Etihad Cargo pregovara sa AirBridge Cargom da preuzmu njihovu flotu, operacije i djelatnike. Kompanija u floti ima 12 Boeinga 747-8F i 4 B747-400F AirBridge ne može letjeti radi sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji. Etihad u ovom momentu ima cargo flotu od samo 5 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

Qantas pokreće i drugu nonstop liniju iz Pertha (prva je za London Heathrow). 25.6. kompanija kreće sa letovima za Rim FCO sa Boeingom 787-9. Linija će se operirati sezonski, tri puta tjedno do 6.10. Linija se planira obnoviti 2023. Linija se subvencionira od strane Western Australian vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qantas

Wizz Air je objavio da planira otvoriti bazu u Saudijskoj Arabiji. No, prije toga započet će sa prvim letovima i to iz Dammama za Rim (od 28.9.), Beč (od 30.9.) i Abu Dhabi (od 2.11.). Sarajevo se navodi kao jedna od realnih idućih linija iz Dammama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Boeing je prošle godine uspio postići i jedan rekord (a čuda). Kompanija je dobila narudžbi za najviše cargo aviona u povijesti, njih čak 204. Boeing je uspio dobiti narudžbu za 4 B747-8F (to su ujedno i posljednje narudžbe za ovaj avion), 42 B777F, 63 je B767-300F, te 95 B737-800BCF.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Airbus je ušao u pregovore sa Qatarom oko problema A350. Cijela saga je završila na sudu gdje Qatar traži milijardu USD od Airbusa, a Airbus traži više stotina milijuna kompenzacija za neisporučene, a naručene avione. Airbus je uvjeren da će dogovor sa Qatarom obaviti izvan suda i da će se kompanije nagoditi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.