Novosti iz svijeta

Eurowings će otvoriti bazu u Pragu gdje će bazirati dva Airbusa A320. Baza će krenuti sa operacijama 31.10. Eurowings je najvio da će u idućih pola godine otvoriti nekoliko baza diljem Europe, pa i u Jugoistočnoj Europi. Eurowings je do sada iz Praga operirao samo prema Copenhagenu i Dusseldorfu. Baze na Pragu uz Smartwings i ČSA, još ima Ryanair, dok veći broj letova ima Wizz Air (7 linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Južnoafrički konzorcij Takatso će biti vlasnik 51% dionica South Africana, dok će država zadržati 49% dionica. U konzorciju su Herith General Partnes vodeći investitor u infrastrukturu i aerodrome, te Global Aviation Operations ACMI specijalist (u floti ima sedam A320 i tri A340-500). Konzorcij će dati 221 milijun USD. Vlada više neće investirati u kompaniju, no preuzeti će dugove od milijarde USD.

Konzorcij još uvijek nije odlučio hoće li zatvoriti LCC Mango, te druge kompanije South Africana. Takatso želi hitno pokrenuti letove, te razviti flotu i linije. Plan je da South African krene sa letovima u VIII. mjesecu na domaćim i regionalnim linijama, dok bi internacionalne linije trebale krenuti u roku od dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: South African

Belgijska mini-kompanija Air Antwerp koja je bila joint venture CityJeta (75%) i KLM-a (25%) je otišla u likvidaciju. Kompanija je imala skromne planove letova sa Fokkerom 50 prema London Cityu, koje je uspjela realizirati, te još nekoliko gradova što nije realizirala, no zbog Covida-19 je prekinula sa operacijama. Avion je vraćen u Malmo, Švedsku, a kompanija je prekinula sve letove i konačno 11.6. propisala likvidaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Antwerp

Azejbedžanski Silk Way East Airlines se zatvorio i raspisao likvidaciju. Kompanija je u floti imala pet Boeinga 747-400F, pet B747-8F, dok je pet B777-200F imala naručenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Silk Way

Air Europa će ovog ljeta operirati čak 87% long-haul linija iz 2019. godine. Kompanija će tako letjeti 20 od 23 latinoameričke linije koliko ih je letjela u 2019. Naravno broj frekvencija je bitno manji, pa će kompanija letjeti na 432 leta prema Latinskoj Americi u usporedbi sa 974 letova u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Glavna europska tužibaba Ryanair će, nakon svih silnih tužbi, konačno tužiti i ITA-u, novu talijansku kompaniju. Ryanair je objavio da će isti dan kada ITA primi 3 milijarde EUR tužiti kompaniju i Italiju. Ryanair smatra da se radi o nelegalnoj pomoći koja njih stavlja u neravnopravan položaj.

Ryanair ne vidi ništa novo u ITA-i, već smatra da se samo radi o ekstenziji Alitalie, tj. da će se ustaljeni problemi koji se vuku desetljećima nastaviti i u ITA-i. Ryanair tvrdi da će nova kompanija gubiti novac kao što ga je gubila i Alitalia. Italija ostvaruje 32% businessa Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Qatar i Alasaka su uveli code-share partnerstvo samo tri mjeseca nakon što je Alaska ušla u oneworld. Ugovor će pokriti 166 linija Alaske, Horizona i SkyWesta. U isto vrijeme Alaska je otkazala code-share sa Emiratesom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Bucharest želi upumpati još 200 milijuna EUR u TAROM. Obzirom na ogromna sredstva koja je u tri posljednja puta već dala u kompaniju ostaje za vidjeti hoće li Europska Unija dozvoliti i ovu četvrtu pomoć.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

GOL je preuzeo petog najvećeg brazilskog prijevoznika MAP Transportes Aeros. Akvizicija je koštala GOL 5,5 milijuna USD. MAP ima sedam ATR-72.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air Asia Grupa je odlučila prizemljiti 90% flote. Kompanija je konvertirala dva A320 u preightere te ih dodala jednom 737-800F kako bi pokrila povećanu potražnju za cargo prijevozom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Asia

Aerodrom Minhen ponovo otvara Terminal 1 i to 23.6. a zbog povećanja broja putnika. Aerodrom je do sada operirao samo sa Terminala 2. 6.6. aerodrom je ostvario 400 letova i 36.000 putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Danska je u 2019. imala 36,5 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 30,3 milijuna Copenhagen
 2. 3,7 Billund
 3. 1,5 Aalborg
 4. 0,5 Aarhus
 5. 0,2 Bornholm

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je Qantas zaprijetio da će napustiti Sydney sa projektom Sunrise, vlada New South Walesa je dala 50 milijuna AUD za pravo da Sunrise u idućih 5 godina ekskluzivno leti iz Sydneya. Ovime su prvenstveno izgubili Melbourne i Perth koji su također trebali imati letove unutar projekta Sunrise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Wizz Air je objavio da mu se trenutni poslovni model ne temelji na poslovnim putnicima, nego na putnicima koji posjećuju prijatelja i rodbinu. Wizz Air će za dva mjeseca imati više kapaciteta u uporabi nego 2019. Kompanija ima 140 aviona u floti, dok je prije Covida-19 imala 121 avion u floti. No, Wizz Air trenutno ne koristi sve avione i dio ih ima prizemljenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Za EU veleposlaničku sjednicu 11.6. najvažnije asocijacije u avioprometu (IATA, ACI, A4E, ERA idr.) i turizmu ponovile su zahtjeve:

 • nesmetano putovanje za putnike koji su se cijepili i to 14 dana nakon cijepljenja
 • nesmetano putovanje za putnike koji imali Covid-19 i to 180 dana nakon oboljenja
 • ostali putnici nesmetano putovanje ako imaju test i to 72 sata za PCR i 48 sati za antigenski
 • djeca ne trabaju testove ako putuju sa roditeljima
 • hitno uvođenje EU digitalnog Covid-19 certifikata koji dokazuje cijepljenje ili testiranje
 • besplatno testiranje za građane EU, ili bar testiranje po vrlo povoljnim cijenama (a sadašnja cijena od 50 do 150 EUR to nikako nije)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing je u V. mjesecu imao 73 narudžbe. No, kako je imao i 53 otkaza, zapravo je 20 aviona u plusu. Od početka godine neto narudžbe Boeinga su 177 aviona. Sve narudžbe su za 737MAX, uz 7 B777F i 5 787-9. Boeing je u V. mjesecu isporučio samo 17 aviona, bitno manje nego Airbusovih 50. U tih 17 isporuka je 10 B737MAX, 1 B737-800A P-8A Poseidon za US Mornaricu, 2 B767-300F, 1 B777F, 1 747-8F, 1 B787-8, 1 B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U Španjolskoj je otvorena nova kompanija World2Fly, koja je u vlasništvu španjolskog mega-vlasnika hotela Iberostar. Kompanija će u floti u prvoj godini imati dva Airbusa A350-900, od kojih je prvi isporučen jučer, 9.6. Lanac ima 120 hotela u 19 država i sa ovim avionima će nuditi kompletan paket let+hotel.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: World2Fly

Southwest je kupio još 34 Boeinga 737MAX7, te povećao broj naručenih primjeraka na čak 234. Avioni će se početi isporučivati 2022. Ovo je toliko potreban ogroman plus za Boeing.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Ruska LCC Pobeda je povećala load faktor na 99%. U isto vrijeme Aeroflot ima LF malo manji od 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

AirBaltic je pokrenuo projekt airBaltic Holidays, preko koje će nuditi hotele i avionske karte u paketu. Usluga se radi u kooperaciji sa švedskim turoperatorom TirpX Travel. Putnici kupnjom ove usluge zarađuju airBaltic Club bodove.

Ovakve usluge već su nudili Ryanair i Wizz Air, no oba su ga vrlo brzo ukinuli, a nedavno je isto pokrenuo i easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Rusija je nakon 100 dana pustila Boeing 737-400 Ariana Afghan Airlinesa. Avion je prizemljen u Moskvi radi carinskog prekršaja. Nakon što je ustanovljeno da prekršaja nije bilo, te su optužbe odbačene, avion je pušten iz Moskve. Ariana razmatra da li da tuži Rusiju za izgubljenu zaradu između milijun i milijun i pola USD. Ariana u floti ima samo 3 aviona, pa joj je blokiranje jednog aviona duže od tri mjeseca i te kako teško palo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan Airlines

Volotea je otvorila bazu u Lyonu gdje je bazirala jedan A319. U Lyonu kompanija će imati 12 novih destinacija, a ukupno njih 29. U regiji Volotea leti iz Lyona za Dubrovnik i Split od početka VI. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Four Seasons je objavio intinerere za svoja dva A321LR aviona za iduću godinu. Jedna od linija je više nego interesantna. Avion će ići iz New Orleansa za Costa Ricu, pa za Peru (gdje će turisti posjetiti Machu Picchu), zatim produžuju za Buenos Aires, a nakon toga ide za Teniente R March Aerodrom na Antartici gdje će se putnici ukrcati na brod za polarnu ekspediciju. U povratku lete za Bogotu i za Bahame. Cijeli put traje 21 dan, pri čemu putnici odsjedaju u Four Seasons hotelima. Put košta 190.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Four Seasons

 

Delta i airBaltic potpisuju code-share sporazum po kojem će Delta staviti svoje codove na letova iz Amsterdama, Barcelone, Bruxellesa, Copenhagena, Dublina, Dusseldorfa, Edinburgha, Frankfurta, Madrida, Minhena, Milana, Nice, Pariza, Praga, Stuttgarta i Zuricha za Rigu, Tallinn i Vilnius. AirBaltic nije član ni jedne alijanse. Prije par tjedana kompanija je potpisala vrlo širok code-share sa Lufthansom preko Minhena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Oko 67.400 kreditora zahtjeva 188 milijardi USD od HNA Grupe. Za sada je konglomerat priznao 63,4 milijardi USD dugova, a odbacio 55,3 milijarde. Ostatak iznosa se još uvijek preispituje.  HNA Grupu, uključujući i Hainan Airlinas kao njen dio smatra se „ozbiljno insolventnom“. Grupacija se u ovom momentu pokušava restrukturirati i u predstečajnoj je zaštiti. Ako se tijekom restrukturacije neće postići sporazum sa 67.400 kreditora kompanija će otići u likvidaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hainan

Nakon što su ih čerečili po medijima i političkim forumima direktori Air Canade su odlučili vratiti bonuse koji su im isplaćeni za „vođenje kompanije u Covidu-19“. Naime, dok je Air Canada otpustila ogroman broj djelatnika, a preostalima smanjila plače, direktori su si odlučili isplatiti bonus od 16,6 milijuna USD. Pola tog iznosa već je isplaćeno, no sada će direktori taj novac vratiti. Ipak neće svi vratiti bonuse. Srednji i niži management će bonuse zadržati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Portugal je pokušao zarežati na Ryanair radi njegove prijave Generalnom sudu Europske Unije TAP Portugala. Portugal je optužio Ryanair za miješanje u unutarnje stvari Portugala, te za konstantne napade na TAP. Portugal je izjavio da je neovisna i suverena država koja ne mora primati packe i lekcije od strane aviokompanije, te da kao suverena država mogu donijeti odluku o pomoći TAP-u. Investicija u TAP je strateška odluka Portugala i to je investicija u portugalsku ekonomiju. Portugal naglašava da TAP dovozi najviše putnika u ovu turističku državu. Portugal je izjavio da Ryanair više ne može računati na kooperativnost Portugala, te da će od sada Portugal žestoko provoditi poštivanje radnih prava u Portugalu po čemu Ryanair i nije poznat.

Ryanairov Michael O’Leary je na to pozvao Portugal da prestane rasipati novac poreznih obveznika na TAP. Ryanair naglašava da imaju 120 linija iz Portugala, što je skoro duplo više od TAP-ovih 70 linija. Ryanair je rekao da može u samo dvije godine donijeti Portugalu pet milijuna novih putnika i 5000 radnih mjesta i to bez ikakvih subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je isporučio 50 aviona u V. mjesecu. Od toga 4 isporučena aviona su bili A220-300, 20 A320neo, 3 A321ceo, 18 A321neo, 1 A330-900, 3 A350-900 i 1 A380. Airbus je u V. mjesecu dobio samo 7 narudžbi, 5 za A350-900 i 2 za A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Koreanski LCC T’way će tri Airbusa A330-300 u flotu uvesti u II. mjesecu 2022. Avioni su već ugovoreni sa lezorom. Jedna od prve tri long-haul linije koje je prijevoznik najavio je i Zagreb.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: T’way

Dva indijska LCC, SpiceJet i GoAir su ušli u poslovni sporazum po kojem će u slučaju malog broja putnika kompanije otkazivati letove i prebacivati ih na letove jedan drugoj. Odluka o ukidanju linije i prebacivanje putnika na avion druge kompanije donosit će se dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: