Novosti iz svijeta

London Heathrow u top ljetnim mjesecima planira imati 85% prometa iz 2019. godine. Aerodrom je u VII. mjesecu 2019. imao 7,7 milijuna putnika. Aerodrom će zaposliti 12.000 dodatnih zaposlenika za ljetnu sezonu, te otvoriti Terminal 4 koji je tijekom Covida-19 bio zatvoren.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Argentinski LCC Flybondi je pokrenuo LCC cargo kompaniju Flybondi Cargas. Kompanija će pokušati LCC model uporabiti i na cargo uslugama. Cargo će se prevoziti na svim letovima Flybondi putničkih aviona, ali i na cargo avionima koje će kompanija pribaviti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybondi

Putin je potpisao Zakon po kome odobrava Aeroflotu i drugim ruskim kompanijama da na sebe prepišu bilo koji od aviona koji su u lizingu u kompaniji. Ovime se negira vlasništvo lezora nad avionima. Istim ne samo da će Rusija i ruske kompanije biti tužene čim ovo ludilo prođe, nego je malo vjerojatno da će i jedan lezor dati avion ruskim kompanijama u lizing. Ruske kompanije sa ovim avionima ne smiju letjeti izvan Rusije jer bi lezori avione odmah zaplijenili. Od 980 aviona u Rusiji njih 777 je u lizingu, a posao vrijedi više od 10 milijardi USD.

SSJ-100 su naglo povećali broj letova u Rusiji. Tako će Aeroflot povećat 207% letova SSJ-100, a Rossiya 35%. Istovremeno korištenje Boeinga je palo za 37%, Airbusa A319 za 40%, a A320 za 67%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Danas (15.3) služba sigurnosti Frankfurtskog aerodroma će štrajkati od 2:00 do 23:00 sata. U to vrijeme neće dozvoliti putnike kojime je destinacija Frankfurt, već samo tranzitne putnike, no i njih su obavijestili da će vrlo vjerojatno imati probleme i kašnjenja. Štrajk će utjecati i na 38% letova iz Dusseldorfa i 25% iz Berlina. Eurowings će otkazati 65 letova. Istovremeno za sve point-to-point putnike biti će zatvoreni i Hamburg, Karlsruhe i Stuttgart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Loganair je odlučio prekinuti letove za London Heathrow prošlog VIII. mjeseca. No, sada je Isle of Man odlučio subvencionirati liniju, pa će Loganair od 19.4. pokrenuti svakodnevni leta za London City (osim subote), a od 3.5. linija će imati dva dnevna leta. Istog datuma kreću i letovi za London Heathrow. Loganair će na ovim letovima imati code-share British Airwaysa.

Loganair je najveći operator na Isle of Manu, a uz ove dvije linije leti još i za Birmingham, Edinburgh, Liverpool i Manchester. Uz Loganair na aerodrom lete još i Aer Lingus (od 16.3) te British Airways (od 4.6.) sa po jednom linijom, kao i easyJet sa pet linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Cathay Pacificovi radnici su u prošloj godini imali preko 73.000 noćenja u karanteni koji su ekvivalent 200 godina provedenih u karanteni. Kompanija je imala 230.000 testova u 2021. i samo 16 ih je bilo pozitivnih. Svi kompanijini zaposlenici su bili cijepljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

SmartLynx će u lizing uzeti čak šest Airbusa A330-300P2F od Air Transport Service Grupe. Ugovor se potpisuje na šest godina. Prve isporuke su 2023. Kompanija već leti putničke A330-300 (5 aviona) i cargo A321F (2 aviona), pa je ovaj avion i te kako logična opcija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Kina je odbila isporučivati dijelove za zrakoplove koje Rusija ne može dobiti zbog sankcija. Rusija će sada dijelove za zrakoplove pokušati dobiti preko Turske ili Indije. Zabranu prodaje zrakoplova i rezervnih dijelova uveli su Airbus, Boeing, ATR i Embrear, kao i manji proizvođači iz Europe i SAD-a.

Još veća udarac ruskom zrakoplovstvu napravio je otok Bermuda na kojem su registrirani svi strani avioni Rusije (Airbus, Boeing i Embraer). CAA Bermude odbacuje COA za ove avione. Ukupno je 740 ruskih aviona registrirano na Bermudima.

Antonov An-124 Volga Dnepra koji je prevozio testove za Covid-19 iz Kine za Kanadu je zaplijenjen u Torontu zbog kršenja sankcija Kanade protiv ruskih prijevoznika. Kanada će avion zadržati do daljnjega.

Air Astana je odlučila prekinuti letove perma šest destinacija na kojima je deset linija u Rusiji. Kompanija će zaobilaziti ruski zračni prostor i u istog neće ulaziti. I Pegasus više neće letjeti iz Turske za Rusiju. Flydubai je odlučio da će prekinuti sve letove za Rusiju do daljnjega. Od važnijih kompanija koje lete za Rusiju ostali su još samo Turkish, Emirates, Qatar, Etihad i Air Serbia. No, i Turkish je smanjio broj svojih letova. Za Moskvu leti još samo četiri dnevna leta, te leti dva dnevna leta za St.Petersburg, dok je kompanija ukinula letove za Sochi i Rostov na Donu.

Jet2 je odlučio ne letjeti za Poljsku radi Ukrajinsko-Ruskog rata sve do 26.5. Kompanija je imala letove za Poljsku iz Manchestera, Birminghama, Leedsa, Newcastlea i Glasgowa. Poljska ni po čemu nije nesigurna zemlja. Za razliku od toga Moldavija je zatvorila svoj zračni prostor radi Ukrajinsko-Ruskog rata.

Planirano preuzimanje Sunwing Airlines od strane WestJeta je zaustavljeno zato što je 34% vlasnik TUI-a koji posjeduje 49% Sunwinga ruski oligarh Alexei Mardashovu. Istovremeno je TUI raskinuo korištenje brenda u Rusiji pod imenom TUI Russia, a koji nije bio dio TUI Grupe.

Moskva ubrzava certifikaciju ruskih motora za SSJ-100 kako bi mogla početi proizvoditi ove avione bez zapadnih dijelova. Ovo je Rusiji i te kako bitno radi sankcija po kojima ruske kompanije ne mogu dobivati nove avione i dijelove za zapada (Airbus, Boeing, ATR i Embraer). Uz to lizing kompanije će do 28.3. vratiti 777 svojih aviona koji trenutno lete u Rusiji.

Azul je napravio originalni potez pokrenuvši virtualne letove Sao Paulo-Kijev. Svi koji kupe kartu za ovaj virtualni let će donirati novac Crvenom križu za stradale u Ukrajini. U ovom momentu preko dva milijuna izbjeglica je pobjeglo iz Ukrajine. Nakon što je Wizz Air ponudio 100.000 besplatnih karata za izbjeglice, Finnair je ponudio popust od 95% za jednosmjerne letove za ukrajinske izbjeglice iz Istočne Europe (Varšava, Krakow, Gdansk, Budimpešta i Prag) prema Helsinkiju. Kada se ukalkuliraju sve takse popust će u stvari biti oko 70% (karte će koštati oko 20 EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga Dnepr

ITA je pokrenula Flight Pass program namijenjen frequent flyears putnicima. Putnici mogu rezervirati određeni broj letova unaprijed po fiksnoj cijeni, te tako utjecati da im se cijena ne mijenja ovisno o dobu godine. Uz to ITA im daje dodatni popust na količinu. Tako primjerice putnik koji rezervira 12 letova iz Rima za London platit će ih 80 USD u čemu je 26 USD popusta. Program mogu koristiti i kompanija za do 24 putnika na istoj destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air je otkazao 20 linija iz Beča ovog ljeta, no za razliku od toga Ryanair je otvara 15 novih linija ovog ljeta iz Beča. Upravo u Beču Wizz Air je krenuo sa svojom „zapadnom“ ekspanzijom, te je ogromne kapacitete i sredstava uložio u Beč. No, sada je evidentno da je posustao i da gubi bitku od Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Turkish je otkazao više od 250 letova iz Istanbula krajem tjedna radi velike snježne oluje. Turkish je otkazao oko 23% svojih letova. Niz letova je kasnio. I druge kompanije su imale brojna otkazivanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

SACAA je prizemljila sve letove Comaira, uključujući i letove British Airwaysa u franšizi, te Kulule, a zbog sigurnosnih razloga.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

United će od kraja III. mjeseca dozvoliti radnicima koji se nisu cijepili radi zdravstvenih i vjerskih razloga povratak na posao. 200-tinjak radnika je vodilo tešku sudsku bitku koju je United na koncu izgubio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Najveće aviokompanije Kolumbije po broju aviona su:

 1. 110 Avianca (od toga 6 Avianca Cargo i 5 Avianca Express)
 2. 22 Viva Air Columbia
 3. 21 LATAM Columbia (od toga 7 LATAM Cargo Columbia)
 4. 18 EasyFly
 5. 16 Sarpa
 6. 15 Copa Columbia (dio flote Copa Airlinesa)
 7. 13 Aer Caribe
 8. 11 SEAP
 9. 9 Satena
 10. 8 Vingo

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Boeing ima ozbiljnih problema sa nabavljačima radi čega mu kasni proizvodnja aviona. Ovi problemi bi će se i pogoršati u doglednoj budućnosti. Uz sve to Boeing pokušava povećati broj proizvedenih B737MAX iako ne može proizvesti ni postojeći broj zbog problema sa nabavljačima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air Transat planira ovog ljeta letjeti na 69 linija u Europi, Latinskoj i Sjevernoj Americi i ostvariti 250 tjednih letova. Među linijama je i Toronto-Zagreb koju će početi operirati 7.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Najveće zračne luke Aftike bez Južnoafričke republike i Markoa su:

 1. 15,0 Cairo
 2. 13,3 Gran Canaria
 3. 12,1 Addis Ababa
 4. 11,1 Tenerife South
 5. 9,1 Nairobi
 6. 8,0 Algiers
 7. 7,3 Lagos
 8. 6,6 Hurghada
 9. 6,2 Tunis
 10. 6,0 Durban

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Egiptair

Iako je Delta prvo pokazala interes za ITA-u, a onda od toga javno odustala, te prepustila Lufthansi da jedina kupi manjinski udio u novom talijanskom nacionalnom prijevozniku, sada se ponovo vratila u igru. Naime, Delta, Air France i KLM su objavili da imaju interes pohrvati se sa Lufthanskom oko učešće u ITA-i. Lufthansa već više od 20 godina intenzivno pokušava uči u vlasništvo talijanskog nacionalnog prijevoznika, dok su Delta i Air France-KLM bili prošli dioničari Alitalije, ali su i vrlo aktivno sudjelovali u suradnji sa kompanijom. SkyTeam je superekspresno učlanio ITA-u iako to inače nije praksa alijanse. Delta, KLM i Air France imaju code-share sa ITA-om. Stoga je i te kako važno SkyTeam perjanicima da zadrže ITA-u u svom taboru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Lufthansa je objavila da otvara još jednu regionalnu feeding kompaniju sa posebnim AOC-em, tj. drugi CityLine. Kompanija će imati 40 aviona i operirati će iz Minhena i Frankfurta. Kompanija je na ovo prisiljena jer sindikati pilota Vereinigung Cockpit ograničava broj aviona koji može imati CityLine. Nova kompanija će prvenstveno zapošljavati pilote koji su ostali bez posla likvidiranjem Germanwingsa. Jasno, Lufthansa će pritom imati lošije ugovore nego ima u CityLine i opako uštedjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Avianca je naručila 88 Airbusa A320neo obitelji, uz opciju od još 50 ovih aviona. Istim će Avianca imati isporuku 138 novih aviona između 2025. i 2031. Avianca u ovom momentu ima flotu od 143 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Iako je DHL prije par tjedana naručio osam B777F, no sada je povećao narudžbu za još 6 ovih aviona. DHL u ovom momentu ima 198 aviona od čega 20 B777F.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

U II. mjesecu Boeingu je naručeno 37 aviona i to 32 B737MAX i 5 B777F. No, istovremeno Boeing je imao pet otkazanih aviona i to 4 B787-9  i jedan B737MAX.  Iako je u I. mjesecu Boeing isporučio 32 aviona, ovaj mjesec ih je isporučio tek 22. Isporučeno je 20 B737MAX, te po jedan B747-8F i B777F. U ovom momentu kompanija ima backlog od 4375 aviona.

autor: Maja Mrksu, navinarka (Pula), foto: Boeing

I Ryanair je napravio ono što je prijetio. Ukinuo je 19 linija iz Portugala radi sukoba vezano uz slotove na Lisabonu. Ryaniar će ovime imati čak 5000 letova manje iz Lisabona. To znači smanjenje bazirane flote sa 7 na samo 4 aviona, 900.000 manje putnika, te 150 izgubljenih radnih mjesta. A  ako je to mogao napraviti u Lisabonu, onda to može napraviti bilo gdje. Ovo je poruka i Zagrebu i Zadru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

London će zaplijeniti svaki avion koji je povezan sa Rusijom ili ruskim državljanima. Velika Britanija je proglasila da je kazneno (krivično) djelo svako slijetanje takvim avionima u Britaniju. Britanija je već zaplijenila jedan avion na Farnborouth poslovnom aerodromu. Radi se o poslovnom jetu kojeg koristi Eugene Shvidler bilioner povezan sa Romanom Abramovićem. Avion je registriran u Luxemburgu, ali Britanija smatra da ima rusko porijeklo. Britanija je uvela i druge mjere: zabranu izvoza opreme za avijaciju i svemirske letove, izbacivanje iz registra zrakoplova svih aviona koji su povezani sa ruskim osobama, te se zabranjuje osiguranje i reosiguranje u zrakoplovstvu preko britanskih tvrtki.

Fraport se povukao iz konzorcija u St.Petersburg Pulkovo aerodroma, gdje je imao 25% udjela, a nakon 12 godina upravljanja aerodromom o to bez objašnjenja, a zbog napada Rusije na Ukrajinu. Fraport pritom još uvijek nije vratio investiciju i svjestan je gubitka koji je pritom ostvario.

Azur Air svoju liniju od Moskve do Cancuna koja je preko Europe imala 10.023 km, sada mora raditi preko Turske i Afrike sa tehničkim stopom u Agadiru, Maroko. Linija sada ima 12.299 km i operira se sa Boeingom 767-300ER.

Azur Air, Nordwind/Pegas Fly i Royal Flight će se preregistrirati na turske registracije što im nije problem jer su im vlasnici turski turoperatori Anex Tour, Pegas i Coral Travel. Ove kompanija imaju 93 aviona što je oko 10% svih aviona Rusije. Ovime bi ti prijevoznici letjeli iz Rusije u Tursku, a onda nakon stopa u Turskoj i za treće destinacije.

10 ruskih aviona je zarobljeno u Švicarskoj odakle ne mogu otputovati za Rusiju.

Poljska je rekla da će ustupiti Ukrajini cijelu svoju flotu Mig-29 (23 aviona) ako joj SAD kao kompenzaciju ustupi ekvivalentan broj američkih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

U ovom momentu najviše aviona imaju:

 1. 789 Delta
 2. 760 American
 3. 722 Southwest
 4. 709 United
 5. 605 China Southern
 6. 590 Lufthansa
 7. 582 China Eastern
 8. 462 Ryaniair
 9. 452 Air China
 10. 332 Turkish

 

Najviše naručenih aviona imaju:

 1. 565 United
 2. 551 IndiGo
 3. 433 Lion Air
 4. 392 Southwest
 5. 329 Wizz Air
 6. 242 Delta
 7. 209 Lufthansa
 8. 198 American
 9. 161 Ryanair
 10. 132 Volaris

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Embraer je lansirao projekt konverzija iz putničkih u freighter avione i to za E190 i E195. Prve isporuke se planiraju za 2024. E190F će imati 23,6 tona carga, a E195F 27,1 tonu carga. Avion će u prednjem dijelu dobiti velika cargo vrata.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Airbus će od 23. do 25.6. organizirati aukciju dijelova A380. Moći će se kupiti lampe, bar, stepenice, rukohvati, kolica za kabinski catering, čak i konopac za hitnu evakuaciju pilota iz kokpita. Prodavat će se 500 predmeta. Većina prihoda biti će donirana Airbus Fondaciji za njene humanitarne projekte.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Asiana je odlučila zaobilaziti Rusiju i ne letjeti preko njenog prostora. Ovo se desilo samo dan nakon što je Korean odlučio ne letjeti više za Moskvu. Azerbaijan Airlines i Buta Airways su prekinuli letove za Moskvu.

Finnair je obavijestio svoje pilote i kabince da će zbog zatvorenosti ruskog prostora imati manje letova prema Aziji, dočim će i posade imati manje posla.

Aviokompanije imaju problema sa isporukom goriva u Moskvi. Boeing je radi rata u Ukrajini prestao kupovati za svoje avione titan u Rusiji.

Moldavija ima zatvoren zračni promet radi Rusko-Ukrajinskog rata, pa je Wizz Air odlučio prebaciti sve letove iz baze u Chisinau u rumunjski Iasi. Kompanija će istim prebaciti 20 linija na aerodrom 100 km zapadnije.

Nakon Sabrea i Amadeusa, i Travel port je odlučio izbaciti ruske avio kompanije iz svojih distribucijskih sustava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana

Air France HOP! je prodao svih 14 CRJ1000 Jetcraft Commercial LTD. Air France HOP je prije četiri godine imao preko 100 aviona. No, Air France je odlučio ozbiljno posjeći kompaniju. Nakon što proda ovih 14 aviona (do XII. mjeseca 2022). kompanija će imati tek 34 aviona (15 E170 i 19 E190).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: HOP!

London Heathow planira u ljeto 2022. imati 29,2 milijuna sjedala, što je tek 2% manje nego je imao u ljeto 2019 (29,6 milijuna). Naravno ovo ne znači da će toliko biti i putnika jer aviokompanije sada lete sa bitno manjim load faktorom. No, sada je jasno zašto će od ovog ljeta Heathrow konačno imati otvorena sva četiri terminala, tj. zašto otvara i Terminal 4.

Najveće povećanje spram 2019. će Heathrow imati prema Italiji (+16,3%), Francuskoj (+12,8%) i Španjolskoj (+5,7%). Najveći pad ima prema Švicarskoj (-8,7%), Kanadi (-8,4%) i UAE (-7,7%).

Najveća kompanija na Heathrowu je British (13,8 milijuna sjedala ili 0,4% više nego 2019), pa Virgin Atlantic (1,8 milijuna sjedala ili 30,2% više), American (1,3 milijuna sjedala ili 7,0% više), United (0,9 milijuna sjedala ili 14,7% više) i Aer Lingus (0,8 milijuna sjedala ili 0,2% više nego 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.