Novosti iz svijeta

Aerodrom Catania (Sicilija) je imala veliki požar 16.7. radi čega se privremeno zatvorila. Aerodrom će se ponovo otvoriti 19.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Niskotarifna avio-kompanija Pobeda (dio grupe Aeroflot) proširila je svoj regionalni program letenja na UAE i Jermeniju. Tako će Pobeda početi sa letovima iz Mahačkale za Dubai (UAE) od 4.10. 2023. godine, a letove iz Sočija za Gjumri (Jermenija) od 29.10. 2023. godine. Ovo prenosi TASS pozivajući se na pres-službu avio-prevoznika. “Letovi na relaciji Mahačkala – Dubai počet će 4.10.2023. godine i obavljat će se dva puta sedmično – sredom i nedjeljom. Letovi na relaciji Soči – Gjumri počeće 29.10.2023. godine i obavljat će se četiri puta sedmično – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom”, navodi se u saopštenju. Prodaja karata za letove već je otvorena na zvaničnom sajtu kompanije, dodala je pres služba niskotarifne avio-kompanije.

Aviokompanija je otvorila i prodaju karata za letove zimskog reda letenja, koji će važiti od 29.10.2023. do 30.3.2024. godine. “Sa moskovskog aerodroma Vnukovo, avioni avio-kompanije Pobeda leteće na više od 20 destinacija, uključujući i međunarodne. Otvorena je prodaja za destinacije od Vnukova do Vladikavkaza, Jekaterinburga, Mahačkale, Mineralnih Voda, Novosibirska, Perma, Samare, Sankt Peterburga, Saratova, Sočija, Tjumenja, Uljanovska, Ufe, Čeljabinska, kao i Alanje, Antalije, Istanbula (Turska), Gjumrija (Jermenija), Dubaia (UAE), Minska (Belorusija) i Samarkanda (Uzbekistan)“, navodi se u poruci. Iz Šeremetjeva će avioni ove aviokompanije letjeti za Astrahan, Barnaul, Vladikavkaz, Volgograd, Jekaterinburg, Irkutsk, Kazanj, Kalinjingrad, Kemerovo, Kirov, Krasnojarsk, Mahačkalu, Mineralne Vode, Murmansk, Nazran, Naljčik, Nižnjekamsk, Oj, Novosibirsk, O. Sankt Peterburg, Saratov, Soči, Stavropolj, Surgut, Ufa, Čeboksari i Čeljabinsk.

Skoro polovina programa letova biće međuregionalni direktni letovi bez sletanja u Moskvu, navodi se u izveštaju. Na primjer, regionalni letovi za Istanbul obavljat će se iz Mahačkale, Kazana, Vladikavkaza i Volgograda.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pobeda

Lufthansa će odletjeti 11 dodatnih letova iz Londona Stansteda za Minhen radi Oktoberfesta koji je ove godine od 16.9. do 3.10. Kompanija svake godine ima niz iznenađenja tijekom letova vezanih uz Oktoberfest, posade nose tradicionalne kostime sa festivala, a kompanija poslužuje obroke u business klasi koji su potpuno vezani uz Oktoberfest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

 

Zemaljsko osoblje na London Gatwicku će štrajkati 8 dana od 28.7. do 1.8, kao i od 4. do 8.8. Štrajk će direktno utjecati na 840.000 putnika, te 441 letova dnevno. 950 radnika će sudjelovati u štrajku. Radnici se bune na preniske plaće. 18.7. će štrajkati i radnici osiguranja u Birminghamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

Aerodrom Harare (Zimbabve) je otvorio novi internacionalni terminal vrijedan 153 milijuna USD. I dok je stari terminal imao kapacitet od samo 2,5 milijuna putnika, novi ima kapacitet od čak 6,5 milijuna putnika. Projekt se započeo 2018, trebao se završiti 2021. no zbog pandemije je prolongiran na 2023.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Harare

Cathay Pacific je iskazao prvi profita nakon Covida-19 u prvih pola godine 2023. i to 571 milijun USD. U istom periodu prošle godine kompanija je imala 635 milijuna USD gubitka. Stoga je kompanija odlučila nagraditi svoje zaposlenike, koje smatra najzaslužnijima za ovaj uspjeh. Svaki zaposlenik koji je u kompaniju došao do 31.12.2022. će dobiti dodatak u visini dvotjedne plaće, a svaki zaposlenik koji je bio kontinuirano zaposlen od 2020. do 2022. tj. tijekom Covida-19 će dobiti dodatak u visini četverotjedne plaće. Bravo Cathay!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Nakon više mjeseci pregovora uprava i piloti Uniteda su postigli dogovor. Piloti će dobiti povišicu od 34,5 do 40,2% u idućih četiri godine. Ovo će kompaniju koštati 10 milijardi USD. American je dao 40% povišice, a Delta 34%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Pegasus je naručio dodatnih 36 Airbusa A321neo. Ovime će se broj Airbusovih aviona u floti povećati na 150. Pegasus trenutno u floti ima 95 aviona, od čega još 17 Boeinga 737-800 koje će izbaciti iz flote do 2025. Kompanija iz flote izbacuje i starije A320, njih 7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Aeroflot je 9.7. počeo sa redovnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Habarovsk do Puketa (Tajland), sa 361 putnikom na prvom letu. Ovo je prenio Interfax pozivajući se na pres-službu aerodroma. Letovi će se obavljati dva puta nedeljno – utorkom i nedeljom – avionima tipa Boeing 777. Osim toga, prema aerodromu Habarovsk, nastavljaju se čarter letovi za Phuket iz Habarovska avio kompanijama Azur Air i Ikar. Kako se navodi, Međunarodni aerodrom Habarovsk opslužio je 981.000 putnika u prvoj polovini 2023. godine, što je 29% više nego u istom periodu 2022. godine. Usluge aerodroma na domaćim linijama koristilo je 928.000 putnika, a na stranim 53.000 putnika.

Aeroflot je dobio dozvolu za letove iz Moskve za Cebu i Manilu (Filipini). To prenosi “Interfaks” pozivajući se na materijale Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. Kako je navedeno, dozvola omoogucava pokretanje letova sa frekvencijom od sedam puta nedeljno na svaku od gore navedenih destinacija. Trenutno nema direktnih redovnih letova između Ruske Federacije i Filipina.

Takođe, Aeroflot je dobio pravo da leti do 14 puta nedeljno iz Moskve u Adanu (Turska) – sada kompanija tamo leti tri puta nedeljno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Kapetan Play-ovog aviona na liniji New York Stewart-Keflavik 10.7. je priuštio putnicima nezaboravan prizor. Naime kapetan je odlučio skrenuti sa rute i prikazati putnicima erupciju vulkana i to obije strane aviona. Erupcija je bila samo 10 km od Keflavika. Putnici su ushićeni nad činjenicom da su vidjeli izlazak lave iz vulkana. Ovo je napravio i kapetan leta 15.7.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Play

Delta je najveći operater Airbusa A220. No, kompanija je pretvorila 12 dodatnih opcija za A220-300 u narudžbu. Ovim je Delta povećala broj naručenih A220 na 131. Od toga kompanija u floti ima 61 A220-100 i A220-300, a treba dobiti još 70 A220-300.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

LCC (low-cost carriers), su došle do trećine prometa svijeta, točnije u III. mjesecu 2023. imale su 32% prometa svijeta. 2019. je postotak bio 29%, dok je 2015. on bio 25%. Ovo pokazuje koliko ubrzano raste LCC u svijetu. Najviše LCC ima u Južnoj Aziji (63%).Po zemljama (III/2022) najveći udio LCC ima Slovačka (84%), Indija (74%) i Mađarska (70%). Od velikih Europskih zemalja najveći udio ima Velika Britanija (48%). U regiji najveći udio imaju BiH (69%) i Makedonija (67%). U regiji najveće povećanja spram III/2019. ima BiH sa čak 14 postotnih bodova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Aviokompanija su u posljednjih 10 godina značajno smanjile cijene karata. Prosječna cijena jednosmjernih karata 2013. godine je bila 315 EUR, dok je 2022. ona bila 145 EUR, uz smanjenje od čak 54%, tj. cijena se više nego prepolovila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Singapore Airlines je u V. mjesecu 2023. najveće tržište imao u Australiji, pa u Indoneziji, Indiji, Maleziji i na 5. mjestu je bio Tajland. Ni jedna država Europe ne spada u top 10 tržišta Singaporea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

 

Aer Lingus je krenuo sa recikliranjem otpada na svojim letovima u suradnji sa specijaliziranom kompanijom za upravljanje otpadom Panda. Kompanija će u prvoj godini reciklirati 200 tona otpada, a do 2025. će reciklirati 700 tona otpada.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

U Italiji će sutra (u subotu 15.7.) biti kaos, obzirom da će radnici kontrole leta i zemaljskih službi štrajkati. ITA je radi toga otkazala 130 letova.

U subotu i nedjelju štrajkat će i belgijski radnici Ryanaira. Za sada je Ryanair otkazao 44 leta radi toga, dok pretpostavlja da će na 140 letova biti kašnjenja i problema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Zbog odluke suda American i JetBlue će ukinuti Northeast Alijansu do kraja VII. mjeseca. Alijansa je osnovana sa ciljem da se napravi veća konkurentnost spram Uniteda i Delte na letovima iz New Yorka i Bostona. American je rekao da će se žaliti na odluku suda, dok je JetBlue odustao od borbe i koncentrirat će se na preuzimanje Spirita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

ITA je tek treća kompanija u Italiji po broju putnika. Najveći udio ima Ryanair sa 31% udjela, a drugi je easyJet. Lufthansa ima jasan cilj preskočiti easyJet u vrlo skoroj budućnosti, te u daljoj budućnosti pokušati biti broj 1 u Italiji.ITA u floti ima 72 aviona, a naručila ih je 64. Neki stariji avioni će izaći iz flote po dolasku novih aviona, npr. kompanija planira izbaciti sve Airbuse A330-200, njih 8, no kompanija će svakako imati preko 120 aviona u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

LATAM je objavio da će letjeti letove za Europu iz Brazila sa Airbusom A321XLR. Jako čupavo. Kompanija jedva da može dobaciti iz Sao Paula i Rio de Janeira do Madrida, jako čupavo. Znači ili će LATAM letjeti iz Sjevera Brazila za Europu (npr. iz Belema može dobaciti dobar dio Europe, čak do Frankfurta i Rima) ili iz Istočne obale Brazila do Portugala i eventualno središnje Španjolske. Ostalo neće moći doletjeti sa ovim avionom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Italija će od IX. mjeseca konačno ponovo dozvoliti direktne letove iz Libije i to će moći letjeti jedna talijanska i jedna libijska kompanija. Ban na letove iz Libije ukida i Malta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Boeing je isporučio 60 aviona u VI. mjesecu, 12 manje nego Airbus. U 2. kvartalu Boeing je isporučio 136 aviona, od čega 103 B737MAX. Kompanija u VI. mjesecu ima naručenih 304 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Emirates je uveo novu uslugu. Putnici će moći iznajmiti Phenom 100 business jet iz drugog Dubai Al Maktoum Aerodroma (DWC). Avion prima četiri putnika u vrlo luksuznoj kabini. Dolet aviona je 2182 km. Do DWC putnika vozi limuzina sa privatnim šoferom. Naravno putnici će na aerodromu imati VIP tretman uz korištenje privatne poslovne lože.

 autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Razvikani i vrlo optimistično najavljivani Connect Airlines, koji bi trebao letjeti iz Toronto Billy Bishop City aerodroma je trebao krenuti sa letovima u VII. mjesecu. No, sada je izvijestio regulatore da prolongira početak operacija na 5.10. I time su propustili top sezonu? Više nego čudno. Kompanija će letjeti sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Između Zapadne Europe i SAD-a najviše letova ima Untied sa 18.923 leta ovog ljeta, pa Delta (17.700), American (12.655), British je kao top europska kompanija tek na 4. mjestu (9803), slijedi Lufthansa (6168), Virgin Atlantic (5175), Air France (5162), Aer Lingus (4119), Turkish (4060) i Icelandair (3220). U ljeto 2023. biti će čak 111.400 letova iz Zapadne Europe za SAD (rekordne 2018. ih je bilo 107.648). Najviše parova aerodroma ima Velika Britanija (61), pa Njemačka (50) i Francuska (28).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

London City Aerodrom je htio produžiti radno vrijeme i povećati kapacitete sa pet na devet milijuna putnika. No lokalna vlast ga je odbila. Stoga će 25 godina star ban ostati i dalje te aerodrom neće imati operacija od subote u 13:00 sati do nedjelje u 12:30 sati. Aerodrom se nadao dobiti operacije subotom bar do 18:30 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London City Aerodrom

Turkish Airlines od 11.7. povećava frekvenciju letova za Istanbul sa aerodroma Pulkovo sa dva na tri dnevno. U VII mesecu ce saobraćati dodatni let pet puta sedmično: utorkom, srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom, od avgusta – svakodnevno. To prenosi AVIA.RU pozivajući se na pres-službu aerodroma Pulkovo. Aviokompanija već obavlja dva leta za Istanbul dnevno (polazak iz Pulkova u 01:05 i 13:00). Istanbul spada među top 3 najpopularnije međunarodne destinacije iz Rusije.

Zahvaljujući povoljnim vezama i transferima na aerodromu Istanbul, putnici mogu da nastave svoje putovanje do više od 260 destinacija u Evropi, Aziji, Africi, Bliskom istoku, Severnoj i Južnoj Americi. Letove za Istanbul iz Sankt Peterburga obavljaju takođe Aeroflot i Pegasus Airlines. Broj letova između dva grada u VIII mesecu će se povećati sa 28 na 35 nedeljno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Turkish Airlines

ACI je objavio rezultate konektiranosti za 2023. Samo pet tržišta je imalo bolju konektiranost nego 2019. i to Turska (+19%), Cipar (+17%), BiH (+8%), Albanija (+7%) i Grčka (+4%). Najgoru konektiranost u Europi su imali Bjelorusija (-82%), Češka (-44%) i Finska (-40%), dok Ukrajina nije imala konektiranosti radi zatvorenosti svog zračnog prostora. Rusija je imala vrlo loš rezultat (-34%) radi okupacije Ukrajine i sankcija.

Istanbul je postao aerodrom sa najboljom direktnom konektiranosti u Europi sa +9%, slijedi Amsterdam, London LHR, Frankfurt i Paris CDG. U svijetu najbolju hub konektiranost ima Frankfurt, pa Istanbul, Dallas Fort Worth, Amsterdam i Denver. Najviše hub konektiranost je izgubio Helsinki radi Rusko-ukrajinskog rata (-61%), te Rim radi ukidanja Alitalije i bitno manje ITA-e (60%). Treći najlošiji rezultat ima Stockholm (-54%). Najbolju hub konektiranost spram 2019. imaju Istanbul Sabiha (+37%), Atena (+33%) i Lisabon (+4%).

Europa je imala 4% manje direktne konektiranosti nego 2019, 22% manje indirektne konektiranosti, pri čemu je Europska unija imala još gore rezultate, -6% u direktnoj i -23% u indirektnoj konektiranosti.

U regiji po ukupnoj konektiranost spram 2019. najbolje rezultate ima BiH (+8%), pa Makedonija (0), Srbija (-8%), Hrvatska (-19%), Kosovo (-26%), Slovenija (-33%) i Crna Gora (-41%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Najpopularnije destinacije za letove među Rusima u VI. mesecu 2023. bile su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Ovo je izvestio TASS pozivajući se na rezultate studije onlajn usluge pretraživanja avio karata. “Ljudi su najčešće birali Tursku, Jermeniju, Kazahstan, Uzbekistan i Azerbejdžan za strana putovanja. Među zemljama izvan prostora bivseg SSSR, pored Turske, popularni su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Tajland i Izrael”, kažu stručnjaci.

Najviša prosečna cena karata među stranim destinacijama zabilježena je u Tajlandu (65,5 hiljada rubalja u oba smera po putniku), Kini (51,5 hiljada rubalja) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (40,4 hiljade rubalja), a najniža – do Bjelorusije (11 hiljada rubalja), Jermeniju (25,7 hiljada rubalja) i Uzbekistan (25,9 hiljada rubalja). Najskuplji za Ruse u VI mesecu bio je smeštaj u hotelima u Kini (14,8 hiljada rubalja dnevno za jednu osobu), Turskoj (12,9 hiljada rubalja) i Kirgistanu (11,9 hiljada rubalja), najjeftiniji – u hotelima na Tajlandu (3,2 hiljade rubalja) , Bjelorusija (5,5 hiljada rubalja) i Kazahstan (6,6 hiljada rubalja), objavila je kompanija.

Troškovi avio karata za susjedne zemlje u VI mesecu 2023. porasli su za 9% u odnosu na isti period prošle godine – na 28,8 hiljada rubalja, cena letova u zemlje izvan prostora bivseg SSSR pala je za 4% – na 44,1 hiljada rubalja, dodaju kompanije. Radi informacije trenutni kurs je priblizno 96 rub/1 EUR.

autor: Deajan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Majko mila. Rumunjski Dan Air i šesti puta u tek tri mjeseca mijenja red letenja. Ovaj puta je odlučio porezati letove iz Bukurešta i koncentrirati se na Brasov. Kompanija planira letjeti na 9 linija iz Brasova. Wizz Air će tek u kasno ljeto letjeti dvije linije iz Brasova, a sa aerodroma lete tek tri sezonske charter linije. Jako čudan koncept koji ima jako malo šanse da uspije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dan Air

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.