Novosti iz svijeta

SouthAfrican Airways (SAA) je prizemljen od XII. mjeseca 2019. No, jučer je obavio prvi let na liniji Johanesbourg-Cape Town sa Airbusom A320. SAA u floti trenutno ima tek 8 aviona, 3 A319, 2 A320, 1 A330-300 i 2 A340-600, no flota će idućih mjeseci rasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SouthAfrican

Connect Airlines brend Waltzing Matilda Aviationa ima problema sa DOT-om SAD-a. DOT je odbio izdati dozvolu za letove, te je dao 30 dana kompaniji da dostavi odgovore na dodatna pitanja. Ovo je neuobičajena praksa DOT-a. DOT ima i primjedbe na vlasništvo kompanije, te na financiranje iste.

Connect će letjeti iz Toronto City Aerodroma, te će imati linije prema SAD-u. American je već potpisao vrlo blizak code-share sa Connectom koji bi trebao biti bar neka protuteža dealu Unteda i Air Canade, te Delte i WestJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Šest Unitedovih djelatnika je tužilo kompaniju u Texasu radi toga što ne dozvoljavaju izuzetke u obvezi cijepljenja zbog religioznih i medicinskih razloga. United zahtjeva od svojih djelatnika da se cijepe pod prijetnjom otkaza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: United

El Al je odlučio napraviti ogromne rezove. Kompanija će ukinuti Sun d’Or leisure kompaniju, prizemljiti 26 aviona od 49 aviona (letjet će sa samo 23 aviona) i otpustiti 1500 radnika. Kompanije je već prošle godine otpustila 2000 radnika i sada će ostati na samo 2800 radnika. 1400 radnika je u ovom momentu na neplaćenom dopustu. Sindikati su odluku dočekali na nož i ozbiljno se prijete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: El Al

Garuda Indonesia je objavila da će zbog Covida-19 prepoloviti flotu. Što znači da će od 122 aviona u floti u konačnici imati tek 60. Kompanija je u 2020. izgubila nevjerojatnih 2,4 milijarde USD. Čitatelji će se sjetiti Garude kao kandidata za kupnju Croatie Airlines.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonesia

Grčki prijevoznik Orange2Fly, kojeg se svi sjećamo kao prijevoznika koji je prije Trade Aira/ETF-a i Air Mediterraneana letio za MyWings u Prištini je otišao u bankrot i prekinuo je sve letove. Kompanije je pod kraj imala samo jedan Airbus A320 u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Orange2Fly

Department of Justice je bizarno tužio American i JetBlue zbog njihove Northeast alijanse u New Yorku i Bostonu. Department of Justice smatra da će se ovom alijanskom smanjiti konkurencija na štetu putnika. American i JetBlue su vrlo ljuto odgovorili naglasivši da dominaciju u New Yorku imaju Delta i United, a da je ova alijansa napravila protutežu i dobila trećeg bitnog igrača, što može biti samo na korist putnicima. Na tržištu je i ozbiljno prisutan Southwest.

Konačno kompanije su nakon otvaranja alijanse umnogome povećale broj linija i frekvencija što je svakako dobro za putnike. DoJ se boji i da će ova alijansa smanjiti razvoj JetBluea u drugim gradovima, što se pokazalo kao netočnim obzirom na razvoj JetBluea u drugim gradovima. JetBlue je otvorio baze u Miamiu i Los Angelesu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Slotove Air Francea na Orlyu, koje je kompanija morala ustupiti radi ogromne financijske pomoći koju su dobili, će operirati Vueling. Vueling trenutno ima 15 linije iz Orlya.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

Vlasnik jednog psa je zakupio cijelu business klasu na Air Indijinom A320 kako bi prevezao svog kućnog ljubimca između Bombaja i Chenaia. Cijena jednog sjedala u business klasi košta 250 USD. Kako na A320 ima 12 sjedala business klase, vlasnik psa je platio 3000 USD. Ma što je to za ljubav kućnog ljubimca?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

LCC AirAsia ima još 354 naručena Airbusova aviona. Jasno je da nakon Covida-19 ne može progutati ovu enormnu količinu aviona. Kompanija u ovom trenu u floti ima 241 avion. Stoga je sa Airbusom uspjela dogovoriti niže cijene, te prolongiranje isporuka aviona. Ovo je ogromno olakšanje za posrnulog LCC prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Ryanair od 1.10. ponovo uvodi naplatu za promjenu datuma putovanja. Do sada je kompanija radi Covdia-19 dozvoljavala promjene datuma putovanja bez ikakvih nadoplata, no sada će isti naplaćivati od 35 EUR. Ryanair je imao besplatno otkazivanje putovanja preko godine i pola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Europa je u prošlom tjednu imala 169.471 letova, što je 1,3% manje nago tjedan prije. Broj letova je bio 70,7% iz 2019. godine i konačno je dostignuto ono što se planiralo ovog ljeta. Najviše letova je imao Ryanair (2345), pa Turkish (1221) i easyJet (1071).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Za razliku od Europske Unije, SAD FAA je predložio da se suspenzija slotova produži do 30.3.2022. Istim bi kompanija zadržale slotove neovisno o tome koliko letova obavile i tijekom zime. FAA smatra da će Covid-19 kriza trajati još bar ove zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Kompanije koje su zaradile više od 50% prihoda od pomoćnih prihoda (ancillary charges) su Allegiant, Viva Aerobus, Spirit i Wizz Air. Najviše je zaradio Wizz Air, 55,9%. Osnovni prihodi su od prodaje sjedala na letu, a pomoćni su sve dodatne usluge, kao što je hrana, pića, naplaćena prtljaga, promjene letova, prioritetan ulazak u zrakoplov idr.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

AirBaltic u ovom momentu ima 90 linija i nadmašio je broj linija koji je imao prije pandemije Covida-19. Kompanija se u Covidu-19 riješila svih 737 i Dash 8-400 i sada leti samo na Airbusu A220. Kompanija razmatra uvođenje letova iz Zagreba za Rigu, što bi svakako bilo pametno prije nego Ryanair otvori ovu liniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Baltic

Swiss je ušao u deal sa kompanijom Too Good To Go koja je specijalizirana za prodaju hrane koja se nije potrošila u restoranima, hotelima, supermarketima i sličnim institucijama. Korisnik dobiva takvu hranu za bitno nižu cijenu iako ne zna što će u paketu dobiti. Kabinsko osoblje Swissa će tako pakirati po jednu do tri neiskorištene namirnice u pakete, a kupac će isto dobiti po 1/3 cijene. Swiss će ovako dobiti neki novac i smanjiti troškove deponiranja otpada od hrane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Gulf air je zatražio prave letenja za SAD preko Larnace i petu slobodu za isto. Kompanija bi preko Larnace otvorila nekoliko linija prema SAD-u. Kompanija je prije letjela za dvije destinacije u SAD-u (New York i Houston), koje planira obnoviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gulf air

Aerodromi New Yorka imaju 110,8 milijuna putnika, što je više nego što ima najveći aerodrom na svijetu, Atlanta. Pri čemu su 2019. najviše putnika imali:

 • 62,5 milijuna JFK
 • 31,1 LaGuardia
 • 4,9 Buffalo Niagara
 • 2,8 Albany
 • 2,6 Syracuse Hancock
 • 2,5 Great Rochester
 • 1,7 Westchester County
 • 0,9 Long Island
 • 0,7 Stewart International
 • 0,3 Niagara Falls
 • 0,3 Plattsburgh
 • 0,2 Ithaca
 • 0,1 Grater Binghamton
 • 0,1 Watertown

Država New York ima još 16 aerodroma koji imaju manje od 20.000 putnika.

Dodamo li ovom spisku još i Newark koji je u New Jersyu, no opslužuje područje New Yorka i 2019. je imao 46,4 milijuna putnika, to je više nego fascinantnih 157,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

DOT je zadržao sva prava prijevoznicima u 2021, pa sve do 27.3.2022. No, kompanije moraju objaviti 1.3.2022. koje linije i frekvencije više neće letjeti te od 27.3.2022. više neće imati prava na tim linijama i frekvencijama, a ista će se dodijeliti drugim prijevoznicima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Alitalijin brend će se prodati za najmanje 290 milijuna EUR koliko je početna cijena za licitaciju istog. ITA je već objavila da će sudjelovati u nadmetanju za brend kako bi spriječila da ga neka druga kompanija može koristiti, dok su neke talijanske kompanije izrazile interes za isti upravo zato da mogu nastaviti letjeti kao Alitalia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Aerodrom Minhen je potrošio 115 milijuna EUR na željeznički tunel koji će spajati aerodrom sa okolnim njemačkim gradovima, te Salzburgom. Tunel se gradi tri godine. Cijeli kompleks ima 61.000 četvornih metara (pet nogometnih terena), iskopana je 390.000 kubičnih metara zemlje, te je instalirano 150.000 kubika betona i 16.000 tona čelika.

Uprava aerodroma smatra krucijalnim ovaj tunel za razvoj Aerodroma Minhen. Tunel će poboljšati konekcije aerodroma, povezati okolne gradove, poglavito one bliže aerodromu koji su preblizu za avionske konekcije, te smanjiti emisiju stakleničkih plinova jer će sada biti više željezničkih veza nego avionskih za neke od destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

Mark Fokner bivši testni pilot Boeinga će biti sudski gonjen radi dovođenja regulatora u zabludu oko procedura vezanih uz letove B737MAX, a zbog čega su pala dva aviona i ubila 346 putnika. I sad, glavešine su se nagodbom od 2,5 milijardi USD izvukle od kaznenog progona, a biti će kažnjen pik zibner koji je samo slušao naredbe managementa i prešutio činjenice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što su United, Air Canada, Lufthansa, Swiss, Wizz Air i airBaltic naložili svojim djelatnicima da se cijepe pod prijetnjom otkaza, sada su i brazilski Gol, te Virgin Australia dali svojim djelatnicima rok do XI. mjeseca da se cijepe. U Unitedu je prvih 10 djelatnika dalo otkaze jer se ne žele cijepiti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Gol

Promet Europe je u VII. mjesecu bio 50,7% iz istog mjeseca 2019. EU zona je imala 43,9% prometa iz 2019, tok su neEU zemlje imale 79,7% iz 2019. Obzirom da je najava bila 70% isto je istinski razočaravajuće i manje je 20 postotnih bodova. Isto je rezultirano slabijom procijepljenosti nego je bilo planirano, te istim i prolongiranjem pokretanja linija i većeg broja frekvencija. Uz to i Velika Britanija je bila potpuno zatvorena sve do 18.7. iako se planiralo da će se otvoriti u V. mjesecu.

Ukupno je u VII. mjesecu prevezeno 133,4 milijuna putnika (u VII/2020 57,4 milijuna). Najbolji promet u EU je imala Rumunjska (67,4% iz 2019), Grčka (66,7%) i Luksemburg (55,5%). Najlošiji promet je imala Velika Britanija (18,8% iz 2019.), Irska (18,3%) i Finska (18,1%). Najbolji promet su imali Kosovo koje je ostvarili 21,4% više putnika nego 2019, te Albanija (+9,6%) i Uzbekistan (91,7% prometa iz 2019.). BiH je imala 86,8% prometa iz 2019.

Cargo je u Europi bio 4,3% bolji nego u istom mjesecu 2019, te čak 23,7% bolji nego u istom mjesecu prošle godine. U VIII. mjesecu rezultati će biti bolji nego u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić (Luxair)

SAD je u 2019. imao 926 milijuna putnika, a najveći aerodromi su mu bili:

 1. 110,5 milijuna putnika Atlanta
 2. 88,1 Los Angeles
 3. 84,7 Chicago O’Hare
 4. 75,1 Dallas Fort Worth
 5. 69,0 Denver
 6. 62,5 New York JFK
 7. 57,5 San Francisco
 8. 51,8 Seattle Tacoma
 9. 51,5 Las Vegas
 10. 50,6 Orlando

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atlanta

Air Canada i WestJet imaju veliko pomanjkanje radne snage sada kada im je otvoreno tržište, a radi toga što su otpustili gomilu ljudi tijekom Covida-19. Stoga su kompanije pozvale svoje djelatnike da volontiraju na aerodromima. Sindikati su se usprotivili ovoj ideji i naglasili da radnici trebaju raditi za novac, a ne besplatno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Nakon što je Eurowings pokrenuo bazu u Pragu, sada je iznenadio strukovnu javnost pokretanjem baze u Stockholmu. Kompanija će bazu otvoriti 27.3.2022, te će bazirati čak pet Airbusa A320. U bazi će zaposliti 150 osoba. Eurowings će pokrenuti 20 linija iz Stockholma iako je trenutno objavio 12 novih linija, uz tri već postojeće. Ovo je 6. baza Eurowingsa izvan Njemačke, obzirom da kompanija ima baze u Beču, Salzburgu, Palma de Mallorci, Pragu i Prištini.

Kako su nedavno baze u Stockholmu pokrenuti Ryanair i Finnair, SAS i Norwewgian će sada imati enormnu konkurenciju u svom hubu.

Obzirom na otvaranje baza izvan Njemačke, Zagreb bi bio idealan odabir za bazu Eurowingsa. Kompanija u ovom momentu ima 15 tjednih letova za Zagreb, što znači da bi uz povećanje samo 10 letova mogao bazirati jedan avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

Michael O’Leary, CEO Ryanair Holdinga je izjavio da će se easyJet i Wizz Air spojiti ili će ih nakon Covida-19 preuzeti veći igrači. O’Leary smatra da bi IAG, Air France-KLM ili Lufthansa Grupa mogli preuzeti ove kompanije. Interesantno O’Leary pritom nije spominjao Ryanair kao mogućeg kupca. Čak štoviše O’Leary je naglasio da više nije zainteresiran za Wizz Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Nakon što su u više od godinu dana brojne kompanije odustajale od kupnje Boeinga i kompanija je imala više stotina tzv. „bijelih repova“ tj. aviona koji nisu imali vlasnike, Boeing je u zadnje vrijeme uspio prodati ogromnu većinu tih aviona. Njih nekoliko stotina, te je skoro rasprodao sve bijele repove. Pretpostavlja se da je Boeing imao oko 450 bijelih repova vrijednih oko 16 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!