Novosti iz svijeta

Ryanair je htio iskoristiti Covid-19 krizu da jeftino kupi Boeinge 737MAX10, no nakon teških pregovora iste je prekinuo 2021. Sada Ryanair obnavlja pregovore za B737MAX10 ili B737MAX8-200. Ryanair trenutno ima flotu od 502 B737-800 i B737MAX8-200 (od čega jedan B737-700), te 29 Airbusa A320. Kompanija ima prosječnu starost flote od 13,1 godine. Ryanair još ima naručenih 119 B737MAX8-200. No, kako će se ovi avioni isporučivati do 2025. Ryanair mora ispregovarati nove avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Već sam pisao da je kolumbijska Ultra Air u katastrofalnom stanju i da je na granici bankrota, no kako je IndigoPartners ozbiljno ponudio da kupi kompaniju bio sam uvjeren da će izdržati do kupnje. No, IndigoPertners (JetSmart) je odustao od kupnje. Istim su lezori pritisnuli kompaniju i Ultra Air je prekinula prodaju karata. Kao što znamo to je do sada značilo da kompanija odlazi u bankrot. Ultra Air je potom objavila da je pronašla financijera, ali tek treba vidjeti što će to konkrentno značiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ultra Air

Potvrđeno je da će u ponedjeljak 27.3. biti generalni štrajk u Njemačkoj. Ovo ne znači samo štrajk u zračnim lukama i aviokompanijama, nego i u željeznici, autobusnom prijevozu, javnim službama… Biti će čak pogođeni i tuneli na autocestama. Stoga toga dana Njemačku treba pod svaku cijenu izbjeći u širokom luku.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Nakon što se JetBlue požalio DoT-u i tražio da sankcionira Amsterdam jel mu ne odobrava slotove, na koncu su slotove dobili. No, slotovi su samo za ljetni red letenja i Amsterdam ne garantira JetBlueu da će slotove imati i iduće zime. JetBlue je zbog toga vrlo nezadovoljan i kreće sa daljom lobističkom akcijom kod DoT-a pa istinski ne sumnjam da će se slotovi nastaviti i iduće zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: JetBlue

United i flydubai će potpisati code-share sporazum. United kreće sa letovima iz Newarka da Dubai, a linija će se feedati sa 20 linija koje flydubai leti iz Dubaia. Flydubai je zatražila od DoT-a dozvole za code-share. Emirates već ima code-share sa Unitedom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

ACMI kompanija CityJet koji godinama leti sa CRJ900 (20 u floti) u flotu uvodi i nekoliko CRJ1000. Obzirom da se kompanija spaja sa Air Nostrumom koji u floti ima 27 CRJ1000 isto ima smisla.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: CityJet

Jako malo kompanija danas leti za Minsk u Bjelorusiji. Uz domaću Belaviu, lete tek Aeroflot, Pobeda, flydubai, Uzbekistan, Turkmenistan i Turkish. Stoga iznenađuje da je Air China povećala broj letova na dva tjedno. Kompanija leti sa Airbusom A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

JAL (Japan Airlines) je naručio 21 Boeing 737MAX kataloške vrijednosti 2,5 milijardi USD. Od 149 aviona u floti JAL ima ogromnu većinu Boeingovih aviona, te tek 16 A350-900. Kompanija u floti ima i 43 B737-800, pa je logično da je naručila B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JAL

I uz sve skandale, sudske postupke i otkaze (CEO kompanije) TAP Portugal je nakon prilično vremena prvi puta financijski pozitivan. U 2022. su ostvarili 65,6 milijuna EUR profita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP

Ryanair na liniji svojoj najfrekventnijoj liniji Dublin-London ima 18 dnevnih polazaka uz operacije od 6:05 do 22:00 sata (dolazak u London u 23:20). Neki polasci su u sa rasponom od samo 5 minuta, dobar dio svakih 20 minuta. Najviše letova ima za Stansted 8, pa za Gatwick 7 i za Luton 3. Ova linija je bila i druga linija u povijesti Ryanaira, 1986. dakle 8 godina prije nego su postali LCC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

EVA Air je dala u prodaju 80 rabljenih kolica za hranu (trolley) koje je prethodno pobojala u rozu boju i logom Hello Kitty, po cijeni od 1309 USD. I svih 80 je prodano, te je kompanija zaradila preko 100.000 USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eva Air

Švicarska leisure kompanija Chair, koja u regiji ima letove za Prištinu, Ohrid i Skopje, a imala je i letove za Podgoricu, trenutno u floti ima 2 Airbusa A319 i 1 A320. No, kompanija je najavila zamjenu ova A319 za A320, te standardizaciju flote oko A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Virgin Orbit je još jedna kompanija Sir Richarda Bransona koja je pred bankrotom. Branson je  kompaniju osnovao 2017. godine sa ciljem da lansira rakete i druge letjelice u orbitu. Branson ima 75% vlasništva kompanije. Kompanija u floti ima jedan modificirani Boeing 747-400 pod imenom Cosmic Girl, te raketne lansere LauncherOne koje Cosmic Girl prevozi na donjem dijelu trupa. Ne nađe li kompanija bar 200 milijuna USD morat će se zatvoriti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Virgin Orbit)

Jedinom europskom long-haul LCC Norse Atlanticu nikako ne ide dobro. Kompanija ima tek 63% load faktora od početka operacija, a u II. mjesecu load faktor je pao na tragičnih 50%, dok je u I. mjesecu bio 52%. Kompanija nikako da dođe na zelenu granu usprkos činjenica da joj je management tvrdio da je naučio na greškama Norwegiana Long haul. Norwegian je na long-haulu skoro bankrotirao i nakon nadljudskih napora i ukidanja svih long-haul linija kompanija se ponovo brzo i čudnovato oporavila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Zbog bitnog smanjenja potražnje za cargom, FedEx će prizemljiti 10% svojih kapaciteta kako bi uštedio novac. Kompanija će prizemljiti veće avione, a manji avioni će joj pokrivati linije. Kompanija planira i osuvremeniti flotu novim i štedljivijim avionima. U flotu im do 2025. dolazi 27 novih Boeinga 767F i 6 novih 777F, kojima će se u prvom redu zamijeniti dio od 58 MD11.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: FedEx

Delta je objavila da će ovog ljeta porezati 6000 letova. Nije kao Lufthansinih 34.000, ali je još uvijek ogromna brojka. Očito je da će ovog ljeta kompanija i ponovo imati problema kao i prošlogodišnjeg ljeta. Ipak ove godine kompanija će imati više letova nego prošlog ljeta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Aerodrom Edinburgh je pronašao originalni način da smanji nedostatak radnika u top sezoni. Aerodrom je ponudio posao studentima u vrijeme dok nemaju obveza i ispita i to od VI. mjeseca na rok od 10 do 12 tjedana. Aerodrom će ovoj kategoriji sezonskih radnika isplatiti dnevnice po satu 10,90 GBP (12,36 EUR). Aerodrom naglašava da će najbolji zaposlenici imati priliku ostati na Aerodromu i nakon ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Edinburgh)

DOT SAD-a je predložio da se zabrani promet u SAD kineskim prijevoznicima koji lete preko prostora Rusije. Odluka se predlaže temeljem lobiranja Airlines for America (A4A). Kompanije A4A smatraju da ovime kineske kompanije imaju prednost i da američke nisu konkurentne, ali da i da su američki putnici na takvim letovima u ozbiljnom riziku tijekom prelijetanja ruskog zračnog prostora. Letove za SAD preko ruskog teritorije imaju China Southern, China Eastern, Air China, Xiamen Airlines, Sichuan Airlines i Cathay Pacific.

Donese li se ovakva oduka očekuje se vrlo jaka reakcija kineske politike i dalje zaoštravanje već vrlo loših odnosa Kine i SAD-a. Zbog ovih odnosa Boeing je tražio od SAD-a da ublaži politiku prema Kini kako bi ponovo mogli pokrenuti prodaju svojih aviona u Kini koja se već godinama ne dešava. Ovaj potez tome zasigurno neće pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

El Al će u VI. mjesecu 2024. pokrenuti letove između Tel Aviva i Melbournea u Australiji i to tri puta tjedno sa Boeingom 787. Između Europe i Australije lete samo British i Qantas, dok letove za Australiju imaju Emirates, Etihad i Qatar. Ovime će El Al postati jedna od rijetkih kompanija koja će letjeti za Australiju iz Europe/Bliskog Istoka. Ove letove nema još ni Turkish koji letove najavljuje već godinama.

autor: Alen Šććuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Radnici osiguranja na London Heathrowu će štrajkati od 31.3. do 9.4, punih 10 dana. Radnici traže povećanje plaća od 10% (inflacija je 13,4%). Radnici su posebno frustrirani nad činjenicom da oni ne mogu krpati kraj s krajem, a njihovi manageri imaju enormna primanja.

U idućim danima štrajkati će se u zrakoplovstvu Njemačke, Francuske i Škotske, a štrajk će imati easyJet u Portugalu i Air Nostum u Španjolskoj,

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Ultra Air je nova kolumbijska LCC, koja je krenula sa operacijama u II. mjesecu 2022. U floti ima 6 A320. Kompanija leti brojne domeće linije u Kolumbiji. I iznenađenje! IndigoPartnersov JetSmart opako pokušava krenuti sa operacijama u Kolumbiji. Pokazao je interes i za bankrotirali Viva Colombia. No, sada je objavio MoU za kupnju Ultra Aira. Huge!

Ultra Air je u vrlo lošem financijskom stanju i bila je pred prekidom operacija. Stoga bi preuzimanje od strane JetSmatra bilo odlično rješenje kako za kompaniju, tako i za putnike i Kolumbiju. Uz to kompanija ima A320 u floti što je aviona kojim operira i JetSmart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ultra Air

IndigoPartners opako reže Wizz Airova baze i linije u Europi. No, sada je krenuo sa istom praksom i u SAD-u ukinuvši čak 14 linija Frontiera. Među ukinutim linijama su čak i Boston-Miami, Philadephia-Phoenix, Orlando-Pittsburgh, New York-Miami idr.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Rusija je rezervirala 3,92 milijardi USD za kupnju aviona od lezora za ruske kompanije. Rusija je nacionalizirala avione od lezora što je izazivalo buru negodovanja zbog nelegalnosti ovog poteza. Avioni koji su uzeti od lezora procijenjeni su na preko 10 milijardi USD vrijednosti. Aeroflot je već kupio šest A330 i 10 B777.

Rusija će avio kompanijama dati još 3,1 milijardu USD za kupnju ruskih aviona kojima se nastoje zamijeniti zapadni avioni. Od ovog novca će se platiti i prvi ruski avioni Aeroflota i to 34 SSJ-100new, 18 Irkuta MC-21 i 11 Tupoleva Tu-214.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Turska je zabranila ruskim kompanijama da lete sa Boeinzima prema Turskoj temeljem zahtjeva SAD-a. Stoga su ruske kompanije prešle na operacije sa Airbusevima i SSJ-100. Ban na isporuku goriva, održavanje i druge usluge za Boeinge se odnosi ne samo na komercijalne kompanije, nego i na charter kompanije, business letove, privatne avione i cargo avione. Ostaje za vidjeti hoće li i Europska Unija napraviti istu zabranu za Airbusovim avionima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: S7

Lufthanasa i dalje ne zna jel bi kakila i piškila. I dok druge kompanije smanjuju broj AOC-a, Lufthansa ih povećava. Sada osniva City Airlines kompaniju koja će iz Minhena letjeti isključivo sa Airbusovom flotom, u prvo vrijeme sa Airbusom A319. Još jedna kompanija kojom će nastojati smanjiti cijene posada i uštedjeti. Lufthansa je u zadnje vrijeme otvorili Eurowings podružnicu na Malti, te Eurowings Discover koja ima long-haul i short-haul leisure letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Štrajkovi u Njemačkoj postaju konstanta. Iako nije prošlo ni 5 dana od prošlih štrajkova, u petak su štrajkali u Stuttgartu, Dusseldorfu, Cologneu i Baden Badenu. Stotine letova je otkazano. U Dusseldorfu ovo je bio već treći štrajk. Štrajkovi će se nastaviti idućih tjedana. Ver.di traži 10,5% povećanja plaća, te bitno veća primanja za rad nedjeljom i noću.

I u Francuskoj će se štrajkati od 20. do 23.3. Stoga su aviokompanije zamoljene da smanje broj letova. Air France će ukinuti 5% letova, no ističe da su nepredviđena otkazivanja letova i kašnjenja moguća. Paris Orly će letjeti sa 70% kapaciteta, a Marseilles sa 80% kapaciteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dusseldorf

Aegean je objavio nevjerojatne brojke za 2022. Kompanija je ostvarila promet od 1,34 milijardi EUR, što je 2% više nego 2019, ali i profit od čak 106,8 milijuna EUR, što je ogromnih 38% više nego 2019. (78,5 milijuna EUR). Kompanija je prevezla 12,5 milijuna putnika. Aegean je isplatio sve dugove vezane uz pozajmice za Covid-19, dvije godine prije nego je trebao. Kompanija je preuzela 9 novih A320neo i A321neo, te zamijenila sve Dash 8-400 za ATR 72-600.

U 2023. Aegean planira operirati 76 aviona u floti sa 18 milijuna sjedala. To je 800.000 sjedala više nego 2019. Kompanija će letjeti 264 linije na 161 destinacija u 41 državi, a koje će se letjeti iz 8 baza.

I sada se treba pitati kako je onda Croatia Airlines ostvarila gubitak od 18,2 milijuna EUR, a radi u potpuno identičnim uvjetima kao i Aegean: država živi na turizmu, promet je vrlo sezonalan, ima puno aerodroma, ima veliku dijasporu, države su prezadužene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Finnair je prije Rusko-ukrajinskog rata imao više letove između Europe i Azije od Britisha ili Air Francea. No zbog zatvorenosti zračnog prometa Rusije kompanija je ukinula neke azijske linije, a ukupan broj letova prema Aziji se smanjio za čak 40%. Kompanija je imala 300.000 putnika za Rusiju (Moskva, St.Petersburg, Yekaterinburg,  Kazan i Samaru). Kako bi kompenzirala nedostatak ovog tržišta kompanija je pokrenula širu suradnju sa partnerima u oneworld alijansi te je pokrenula letove za Dohu (Qatar) i to ne samo iz Helsinkija nego i iz Copenhagena i Stockholma, te iz Helsinkija za Dallas Fort Worth (American) i Seattle (Alaska i American). Uz to kompanija leti za New York, Los Angeles i Chicago.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Od kako je Alaska ušla u oneworld osjetno se povećao broj linija oneworld kompanija za Alaskin najveći hub Seattle. Na ovaj način Alaska, koja nema širokotrupce, uz code-share sporazume ipak ima interkontinentalne letove. Tako za Seattle lete Aer Lingus (Dublin), British (London Heathrow), Finnair (Helsinki), JAL (Tokyo Narita) i Qatar (Doha). Iz Seattle Alaskin partner American Airlines leti interkontinentalne letove za London Heathrow, a od 29.10. i za Shanghai. Alaska ima 101 uskotrupnu liniju iz Seattlea koje feedaju ove širokotrupne linije.

Uz to Alaska je potpisala i jedan istinski neuobičajen potez, code-share sa Air Tahiti Nui uz letove za Papette i Paris CDG. Do sada je Air Tahiti Nui imala samo letove iz Papette preko Los Angelesa za Paris CDG.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Danas u proizvodnji aviona najviše se proizvodi uskotrupaca, njih 60%, potom širokotrupca njih 19%, pa regionalnih jetova koji imaju 13%, dok su na zadnjem mjestu turbopropi sa 9%. Kod najvećih aviona najveći backlog ima Airbus sa 7297 aviona, potom Boeing sa 5460, Comac sa 582 aviona i Irkut MC-21 sa 175 aviona. Iz ovoga je jasno vidljivo da Boeing i Airbus još uvijek imaju duopol na proizvodnju aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.