Novosti iz svijeta

Nažalost radi kvara laptopa i nemogućnosti povezivanja na internet u Pragu, a zbog čega ga nismo mogli ni servisirati u inozemstvu preko TeamViewera, nismo u mogućnosti objaviti vijesti iz inozemstva sve do 17:00 sati.

Vijesti iz regije smo imali napisane od ranije i prekucali smo ih na mobitel.

Uredništvo

 

 

Alaska je objavila da planira zamijeniti Boeinge 717 Hawaiiana sa B737MAX. B717 su prosječno stari 21,9 godina i krajnje im je vrijeme da se zamijene u idućih 3 godine, poglavito što taj avion više nije isplativ za operacije. Kako Alaska u floti ima isključivo Boeinge za očekivati je da će se u dogledno vrijeme riješiti i Airbusa iz flote Hawaiiana, te ih zamijeniti sa B737, kao što su to napravili sa 320 Virgin Americe.

autor:Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Boeing ozbiljno razmatra razvoj novog motora za Boeing 767. Naime, sadašnji motori na ovom avionu su 1970-tih i prema pravilima FAA neće se više moći ugrađivati na aviona od 2027. Kako Boeing želi i dalje prodavati 767F, ali i vojni KC-46A morat će poraditi na novim motorima. Isto će učiniti avion konkurentnijim. B767 se i dalje relativno dobro prodaje, a kompanija ima backlog od 98 primjeraka, što je za tri godine proizvodnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Zamaaero je pisao kako je Mike Tyson u IV. mjesecu 2022. na letu JetBluea izudarao putnika koji je sjedio iza njega. Putnik je zadirkivao i vrijeđao Mike Tysona, čak ga nazivao „seljakom“, a nakon nekog vremena Tysonu je prikipilo i šakama ga izudarao preko svog sjedala. Putnika je spasio Tysonov suputnik koji je stao između njih. Putnik je prvo rekao da neće tužiti Tysona, no sada su putnikovi odvjetnici pokrenuli tužbu uz odštetni zahtjev od 450.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Po navodima italijanskih medija, ITA je u pregovorima sa pet italijanskih banka za uzimanje kredita od oko 300 miliona evra. Kredit će biti korišćen za finansiranje proširenja flote i za plaćanje aviona koji su kupljeni od Airbus-a, prvi od kojih se očekuju do kraja godine.

Kompanija planira da proširi flotu sa trenutnih 82 aviona na 95 do kraja sledeće godine. Kredit će biti uzet na period od šest godina. ITA do sada nije bila u mogućnosti da uzima kredite jer je nova kompanija i zbog lošeg finansijskog performansa u 2022. Mediji navode da se kredit uzima sada zbog drastično poboljšanog finansijskog stanja kompanije. ITA je bila u operativnom profitu zaključno sa Q3 2023. Izabrani analitičari navode da postoje realne šanse da kompanija profit održi i na kraju godine.

autor: Ivan Pusinari, dopisnik (Beograd), foto: ITA

Nova državna meksička kompanija Mexicana, koju operira vojska, će ipak krenuti sa operacijama 26.12. sa malo manje od mjesec dana zakašnjenja. Kompanija je planirala nabaviti Boeinge 737-800, no sada će operacije krenuti sa dva Embraera 145 koje je nabavila od Transportes Aerolineas Regionales, te tri aviona u vlasništvu Meksičkog zrakoplovstva, dva Boeinga 737-800 i jednog Boeinga 737-300. Kompanija će bitno smanjiti i broj linija, te će ih operirati 9 umjesto prvotno planiranih 20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mexicana

Turoperator Christian Tour Holding planira preuzeti 51% vlasništva Animawingsa od Aegeana. Aegean je tek nedavno preuzeo kontrolni paket dionica Animawingsa. Animawings u floti ima dva Airbusa A320.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto:  Animawings

Air India je djelomično izmijenila svoju narudžbu aviona. Kompanija je naručila 470 aviona od Boeinga i Airbusa, od čega 250 od Airbusa. Originalno kompanija je naručila 6 A350-900 i 34 A350-1000, no sada će ih imati po 20 od svakog modela. Kompanija je naručila i 70 A321neo i 140 A320neo, a sada je narudžbu promijenila u obrnute brojke: 140 A321neo, te 70 A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Stanovnik Omska tužio je aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu za 400 hiljada rubalja (oko 4400 evra). Muškarac je podneo tužbu nakon što je pao na platformi i slomio nogu. Slučaj je razmatrao Okružni sud u Omsku još u III mesecu 2023. Optuženi u tužbi putnika bili su avioprevoznici Rossiya i Aeroflot, kao i operater Pulkovo.

Prema materijalima predmeta u spisu na sajtu suda u Omsku, incident na aerodromu dogodio se 28.3.2022. godine. Stanovnik Omska morao je da leti iz severne prestonice u svoj rodni grad međutim, prilikom izlaska iz autobusa koji je prevozio putnike do aviona, tužilac se okliznuo usled poledice na platformi ispred aviona. Na aerodromskoj stanici prve pomoći stavljena mu je longeta na povređenu nogu, a potom je predat ekipi Hitne pomoći koja je muškarca odvezla u bolnicu. Trebala mu je operacija te je otpušten tek 4.4.2023. godine.

Čoveku je isplaćeno 150 hiljada rubalja od osiguranja. Međutim postradali je odlučio je da traži odštetu od aerodroma putem suda, jer isplata osiguranja nije pokrila sve gubitke povezane s gubitkom sposobnosti za rad i moralnim patnjama. Objasnio je da je potrebna druga operacija kako bi se uklonila metalna konstrukcija postavljena za spajanje kostiju. Žrtva je tražila da povrati milion rubalja za moralnu štetu i 21 hiljadu za troškove lečenja.

Sud u Omsku je imenovao operatera aerodroma Pulkovo kao jedinog krivca za incident. Sudija se takođe složio sa valjanošću zahteva tužioca, ali je „uzimajući u obzir principe razumnosti i pravičnosti“ smanjio iznos zahteva na 400 hiljada rubalja i još 21 hiljadu rubalja za lečenje. Okrivljeni je uložio žalbu na rešenje, ali ga je u narednoj instanci sud ostavilo nepromenjenim. Nakon toga, aerodrom je samostalno i dobrovoljno platio stanovniku Omska ono što je trebalo.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Pulkovo

SAS će izaći iz Star Alliancea u proljeće 2024. te će odmah nakon toga uči u SkyTeam. Ovo je direktna posljedica kupnje kompanije od strane konzorcija u koje je Air France-KLM (sam Air France-KLM ima 19,9% udjela). Ovo je i velik udarac na Star Alliance, ne samo zato što je Lufthansa planirala preuzeti SAS, nego i zato što je SAS bio jedan od pet osnivača Star Alliance.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Njemačka je pribavila tri Airbusa A350-900 za VIP letove. Stoga dosadašnji VIP avion A340-300 (16+01) popularno nazvan Merkel One ne leti od VIII. mjeseca 2023. Avion će se prodati u I. mjesecu 2024. i biti će drugi A340-300 njemačke vojske koji će se prodati, obzirom da je 16+02 već prodan u IX. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luftwaffe

Cathay Pacific je dobio pomoć Vlade Hong Konga od 2,49 milijardi USD koja mu je omogućila da preživi Covid-19. Kompanija je od 2020. vratila vladi 1,25 milijardi USD, a preostali iznos će vratiti do kraja 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

KM Malta Airlines koja će zamijeniti Air Maltu, a koja se zatvara 30.3, operirati će sa osam Airbusa A320neo. Kompanija će letjeti na 17 destinacija: Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Catania, Dusseldorf, London Gatwick, London Heathrow, Lyon, Madrid, Milan Linate, Minhen, Paris CDG, Paris Orly, Prag, Rim FCO, Beč i Zurich. Kasnije kani pokrenuti  i Copenhagen.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Malta

Singapore Airlines ima 21 dnevni let prema Australiji. Na letovima između Singapura i Australije leti čak šest kompanija (uz Singapore to su Qantas, British, Emirates, Scoot i Jetstar). Singapore Airlines ima 58% letova između Singapura i Australije. Kompanija najviše letova ima za Melbourne, čak 5 dnevno. Kompanija ima dnevno 6300 putnika ili 2,3 milijuna putnika godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

DoJ je iznio završnu riječ u parnici protiv JetBluea za spajanje sa Spiritom. Ovo je prvi puta da spajanje kompanija završi na sudu. Sutkinja planira parnicu dogotoviti do kraja godine. Ako sutkinja dozvoli spajanje biti će to prvi spajanje kompanija u SAD-u nakon 2016. kada su se spojili Alaska i Virgin Atlantic. JetBlue želi preuzeti Spirit za 3,8 milijardi USD. Spirit je istinski pred bankrotom i ovaj deal mu i te kako treba. Spajanje će lansirati JetBlue na 5. mjesto u SAD-u te će preskočiti Alasku.

Analitičari postavljaju pitanje hoće li DoJ sada pokrenuti i spor protiv spajanja Alaske i Hawaiiana, najaveljeno prije par dana za 1,9 milijardi USD. Ukoliko se dozvoli spajanje JetBlue i Spirita, te Alaske i Hawaiiana JetBlue će i dalje biti 5. kompanija u SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Aerodrom Minhen se još nije oporavio od snježne mećave za vikend, pa su radi vremenskih neprilika otkazivanja i kašnjenja nastavljena u ponedjeljak, kada je ponovo u utorak smrzavica ponovo rezultirala masovnim otkazivanjima i kašnjenjima. Većina letova za regiju je otkazana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

Kao što svi znamo Boeing je u velikim problemima i dok Airbus stvara megaprofite Boeing konstantno stvara gubitke. Stoga je narudžba za 15 KC-46A tankere za Zrakoplovstvo Američke vojske naletjela ko naručena, obzirom da vrijedi čak 2,3 milijarde USD. Ko naručena! Vojske SAD-a će istim povećati svoju flotu ovih aviona na 153 primjerka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: USAF

Prema informativnoj publikaciji “The Insider”, Kijev nastavlja isporuku rezervnih delova za avione i helikoptere Ruske Federacije. Od prošle godine isporučene su ukrajinske komponente u vrednosti od 370 miliona rubalja (oko 4,2 miliona USD). Osim iz Ukrajine, Rusija je uvozila i rezervne delove iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Francuske. Isporuke su se odvijale preko pravnog lica registrovanog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, međutim, trenutno se odvijaju preko kompanije iz Kirgistana.

Na osnovu informacija iz carinskih dokumenata, postalo je poznato da je ruska kompanija već kupila delove u vrednosti od oko 120 miliona rubalja za avion An-124 proizveden u harkovskoj mašinogradnji FED, kao i rezervne delove proizvedene u kijevskoj fabrici Radar u vrednosti od preko 67 miliona rubalja za Ka-32 helikoptere. Osim toga, u sklopu ovih isporuka, organizacija je kupila proizvode od raznih ukrajinskih proizvođača u ukupnom iznosu od oko 170 miliona rubalja, uključujući komplete za popravku za motore An-24 i An-12 koje proizvodi Motor Sic. Ovi podaci ukazuju da se uprkos političkim i ekonomskim razlikama između Ukrajine i Rusije, trgovina rezervnim delovima za avio-industriju nastavlja.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Antonov

UPS otvara novi cargo centar na Hong Kongu. Centar će imati kapacitet od milijun tona carga i biti će govor do 2028. godine. Hong Kong je 2022. imao 4,2 milijuna tona carga, no po otvaranju 3. uzletno-sletne staze planiraju cargo povećati na 10 milijuna tona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: UPS

Ryanair otvara još jednu bazu. Kompanija je 2015. zatvorila bazu u Copenhagenu, no sada će je ponovo otvoriti sa dva aviona. Kompanija će otvoriti i dvije nove linije iz aerodroma za Beauvais i Varšavu Modlin. Kompanija će imati 29 linija iz Copenhagena.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Ryanair

Norse Atlantic i dalje ne može na zelenu granu. Sada je odlučio ukinuti dvije linije (London Gatwick-Los Angeles i Paris CDG-New York) od sredine I. do sredine III. mjeseca. Kompanija će imati samo 9 linija i 35 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Izraelski leisure prijevoznik Isreair je ponovo objavio namjeru da se spoji sa konkurentskim leisure prijevoznikom Arkiom. Israir trenutno ima flotu od 6 Airbusa A320, dok Arkia ima 2 A321LR i 3 Embraera E195. Zajedno kompanije bi imale flotu od 10 aviona. Obije kompanije imaju brojne leisure letove za Europu, Aziju i Afriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

Otvoren je novi aerodrom Tulum na Yucatan poluotoku u Meksiku. Aerodrom je udaljen samo 128 km od Cancuna. Prvi let je obavio Viva Aerobus, a domaće letove će imati i Aeromexico. Od 28.3. letova će imati Delta, American, United i Spirit. Aerodrom ima pistu od 3700 metara, terminal ima kapacitet od 5 milijuna putnika, a stajanka 13 parkirnih pozicija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tulum

Carpatair je konačno izbacio iz flote posljednji Fokker F100. Ovo je bio i posljednjih komercijalni F100 u Europi, dok još samo Vlada Slovačke ima dva VVIP F100 u floti. Carpatair je sa ovim avionom ima niz letove u regiji za kompanije regije, a radio je i chartere u regiji. Avion je imao 32 godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Carpatair

Alaska je kupila Hawaiian za 1,9 milijardi USD, od čega će 900 milijuna ići na postojeće dugove Hawaiiana. Ogromna vijesti! Sada će Alaska u kombinaciji imati 373 aviona, od čega je 42 aviona SkyWesta koji ima ugovor za regionalno feedanje Alaske, te 62 aviona Hawaiiana. Alaska i Hawaiian nemaju kompatibilne flote uskotrupaca obzirom da Alaska ima Boeinga 737, dok Hawaiian ima Airbuse A321 i Boeinge 717, dok kod širokotrupaca ima A330-200 i B787-9. Alaska do sada nije imao širokotrupce, pa je to svakako nova usluga koju će kompanija sada imati. Alaska se taman riješila Airbusovih uskotrupaca koje je dobila kupnjom Virgin Americe, a sada se mora rješavati A321 i B717 Hawaiiana. Sada će Honolulu i Kahului postati hubovi Alaske. Tranzicija će trajati 12 do 18 mjeseci.

Zamaaero je već pisao koliko je logično da Alaska preuzme Hawaiian obzirom da je Alaska specijalizirana za Zapad SAD-a gdje ima hubove u Seattleu, Anchorageu, Portlandu, Los Angelesu i San Franciscu. Alaska i Hawaiian se prelamaju u samo 3% letova, pa je ovo ogroman dobitak za Alasku. Alaska već sada iz Honolula leti za Ancorage, Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, no i za Everette i San Jose. Alaska iz Kahuluia leti za Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, San Diego i San Jose.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Ukrajinska banka Ukreximbank je pokrenula postupa bankrota kompanije Ukraine International. Kompanija ne leti već skoro dvije godine radi Rusko-ukrajinskog rata, te ja napravila dug od 568 milijuna USD. Lezori su već zaplijenili 10 svojih aviona koji su bili u Ukraine Internationalu, dok je 10 aviona trenutno parkirano u Kijevu i jedan u Odessi.

Vrlo vjerojatno država ne želi uskočiti jer se i ovako i onako ne slaže sa privatnom ukrajinskom kompanijom i prije rata je najavljivala osnivanje vlastite državne kompanije. Pa joj je ovo dobrodošla prilika da se riješi neželjene kompanije i nakon rate iznova pokrene svoju kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ruski predsjednik Putin je donio dekret kojim se oduzima strano vlasništvo da ruskih aerodroma.  Fraport je imao 25% udjela na St.Petersburg Pulkovo aerodromu temeljem koncesije na 30 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: St.Petersburg

ITA će prekinuti letove između Milana i New Yorka JFK 8.1.2024. redi nedostatka feeding letova na Malpensi. Istime ITA više neće letjeti iz Milan Malpense. ITA ima 19 linija iz Linate sa 515 tjednih letova, no od tamo ne može letjeti za New York.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Zamaaero je prije par dana najavio da će Cubanin Il-96-300 vrlo brzo ponovo ući u promet. I to se desilo. Avion je nakon 16 mjeseci maintenancea u Rusiji došao nazad na Kubu i kreće na redovne operacije. Cubana je imala četiri ova aviona u floti, no jedan je prizemljen, a dva su trajno izbačena iz flote. CU-T1250 koji se vratio u promet je star 18,4 godine.

Cubana je nedavno dobila i jedan od tri Tupoleva Tu-204 koji je također više mjeseci bio na maintenceu, dok su dva prizemljena, a jedan trajno izbačen iz flote. Kompanija ima prizemljenih i 6 Antonov An-158, a leti sa jednim ATR 42-500 i jednim ATR 72-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cubana

Aerodrom Minhen je zatvoren za promet do sutra, nedjelje u 6.00. Letovi su masovno otkazivani još od jučer navečer. Aerodrom naglašava da će i sutra biti ogromnih poremećaja u letovima, otkazivanja i dugih kašnjenja. Aerodrom je naglasio putnicima da danas ne dolaze na aerodrom, a da se za sutra raspitaju kod avio kompanijama oko letova. Razlog otkazivanja letova je napadao snijeg od 50 cm, a do večeri će pasti još 30 cm.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: