Novosti iz svijeta

Qatar Airways je produžio ugovor da bude službeni globalni avioprijevoznik FIFA-e za idućih sedam godina, tj. do 2030. To znači da će Qatar biti sponzor FIFA-e na iduća dva svjetska prvenstva, 2026. i 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

AENA je odlučila investirati 2,4 milijardi EUR u obnovu, dogradnju i modernizaciju terminala 1, 2 i 3 Aerodroma Barajas Madrid. Projekt će se dogotoviti do 2028.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Madrid

Nakon fokusiranja i ubrzanog širenja iz države od početka 2020, Wizz u Italiji postavlja temelje za sledeće velike korake koji čekaju kompaniju tokom 2024. – dolazak novih A321XLR (NY) i početak long haul letova. Uvid u prve destinacije novih aviona daje Italijanski direktorat civilnog vazduhoplovstva (ENAC), koji je nedavno objavio izdavanje dozvole Wizz-u za letove između Italije i Indije.

Zahtev za letove ka Indiji potvrđuje da će novi avioni prvobitno biti bazirani u Italiji jer Wizz sa trenutnom LR varijantom A321 ne može da stigne do Indije, dok će sa XLR varijantom moći da zahvati krajnji zapad države. Pre Indije, verovatnije je da će novi A321 prvo početi da lete za Abu Dhabi sa severa Italije, koji je previše daleko za A321LR, što je potvrđeno otkazivanjem rute Milano-Abu Dhabi.

Wizz-u je dodeljeno maksimalno sedam nedeljnih letova ka Indiji koji moraju da se aktiviraju najkasnije do kraja letnje sezone 2024. Nije poznato koje su destinacije ciljane, ali ako se kompanija odluči za bilo koji od tri najveća grada u dometu A321XLR (Mumbai, Delhi, Amritsar), čeka je prilično ozbiljna konkurencija. ITA, Air India i Neos zajedno imaju 16 nedeljnih letova iz Rima i Milana ka Indiji.

Najveća pretnja Wizz-u se doduše i dalje nije oglasila, upravo jer se sprema za isti potez. Indijski mega-LCC IndiGo, takođe očekuje u bliskoj budućnosti prve A321XLR, a određeni komentari visoko-rangiranih članova kompanije ukazuju da IndiGo isto ima na umu Italiju za svoje A321XLR. Naravno, treba uzeti u obzir indirektnu konkurenciju MEB3 kao i Saudia-e, FlyDubai-a, kao i manjih kompanija regiona koje mogu da uhvate transferne putnike. Pored sve ove postojeće i buduće konkurencije, upitno je gde, a i kako Wizz planira da se u ovo tržište ugura. Ono što će na kraju definisati strategiju Wizz-a, će biti otkrivanje planova za kabinu aviona i pre svega broja sedišta koji će novi avioni dobiti. Iako je Wizz ULCC koji će ući na tržište koje je osetljivije na cene nego druga, upitno je da li će Wizz moći da se diferencira dovoljno od konkurencije, što će morati da uradi jer će u ovom slučaju morati da izađe iz relativno bezbednih okvira Saudijske Arabije, pravo na tržište čija se konkurentnost takmiči sa onom na koju Wizz nailazi unutar EU.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd); foto: Wizz Air

Nova meksička državna kompanija Mexicana koju će operirati vojska, neće moći pokrenuti operacije 1.12. kako je planirano, već operacije prolongira na 26.12. No, analitičari smatraju da se ni taj rok neće ispoštovati. Kompanija ima problema oko nabavke 10 Boeinga 737-800, te je izjavila da neće moći operirati svih 20 linija koje je obećala, već će ih operirati 9. A iznenađenja?!?! Svi smo znali da je plan neracionalan i rokovi puno prekratki, čak i za vojsku sa svim njihovim resursima.

Kompanija još nema ni AOC, a trenutno je iznajmila jedan Embraer ERJ145 sa kojim bi trebala pokrenuti prve letove umjesto B737-800. U IX. mjesecu kompanija je otvorila stranicu za prodaju karata, no istu je zatvorila par dana kasnije i više nije prodavala karte. Sve skupa opako traljavo. Kane li tako operirati kompaniju napravit će državi ogromne gubitke i vrlo brzo bankrotirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mexicana

Aerodrom Gatwick je dobio novu željezničku stanicu koja je daleko veća, ugodnija i funkcionalnija. Gatwick je povećao kapacitet stanice za duplo, proširio je platforme čime se povećava protočnost putnika, povećao je protočnost za putnika sa prtljagom i invalidskim kolicima izgradivši pet novih liftova te osam pokretnih stepenica.

Svake godine milijuni putnika putuju preko Gatwickove željezničke stanice. Gatwick je povezan sa 120 željezničkih stanica direktno i sa preko 700 stanica sa jednim presjedanjem, te je najbolje povezana aerodromska željeznička stanica u Britaniji. Na Gatwick linije imaju slijedeće željeznice: Southern, Thameslink, Great Western Railway i Gatwick Express (ekspresna nonstop lnija za London Victoriu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gatwick

Wizz Air i Ryanair su otkazali letove za Aqabu u Jordanu radi sigurnosnih razloga. Aerodrom je udaljen samo dva kilometra od izraelske granice i 200 km od Gaze. Za sada Turkish i Royal Jordanian i dalje operiraju na aerodrom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Leisure i charter prijevoznik Jettime, koji u floti ima 11 uskotrupaca (B737-700 i B737-800), te baze u Copenhagenu, Billundu i Helsinkiju, upravo je otvorio švedsku ispostavu i bazu u Stockholm Arlandi. Kompanija u regiji leti za Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jettime

Iz Pyongyanga trenutno leti samo Air Koryo i to domaće letove za Kalmu i međunarodne za Peking i Vladivostok (po dva leta tjedno sa Tu-204). Air Koreyo trenutno leti sa samo četiri aviona, dva An-148 stara 8,8 i 11,0 godina, te sa dva Tu-204 stara 14,5 i 30,5 godina. Kompanija još ima i dva prastara Il-62M koji lete za Vladu Sjeverne Koreje.

Od 2018. letove je imala i Air China iz Pekinga, no letovi su prekinuti tijekom Covida-19. No, sada je Vlada Sjeverne Koreje pozvala ruske kompanije da pokrenu letove za Pyongyang. Vlada se nada letovima u prvom redu za Moskvu, ali moguće i za neke druga ruske aerodrome poput Vladivostoka, Irkutska, Novosibirska ili Krasnojarska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Koryo

Waltzing Matilda Aviation je izgubio ceftifikat DoT SAD-a. Ova kompanija nam je svima poznatija po svom projektu Connect Airlines, koji je trebao letjeti iz Toronto Billy Bishop City Aerodroma, a što se toliko bombastično najavljivalo uz doslovce silovanje medija. Na koncu ništa bilo nije osim puno priče i bombastičnih najava, a DoT je oduzeo certifikat radi toga što kompanije nije uspjela pokrenuti letove u roku od 12 mjeseci od kada joj je certifikat dodijeljen. Kompanija istovremeno nije mogla dokazati DoT-u a ima financijska sredstva za početak operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Portugalski aerodromi koje operira Vinci (ANA), su digli takse za 14,6% ili 1,60 EUR. Zbog toga će Ryanair osjetno smanjiti broj letova iz Porta i Fara, te prepoloviti bazu u Madeiri (sada će imati jedan avion). Ryanair je bio drugi najveći prijevoznik u Portugalu, sa 19,5% tržišnog udjela. Ovo je poruka svim aerodromima, što je Ryanair sposoban učiniti radi 1,60 EUR. Stoga nas ne treba čuditi da je napustio Tuzlu radi 1,50 EUR takse na koju nije računao.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Danska je najavila uvođenje putničke takse na sve avio karte sa aerodroma u zemlji. Ovaj predlog je dala lokalna vlast. Ekološka naknada će se uvoditi postepeno od 2025. godine, a njena veličina zavisiće od udaljenosti leta. Za letove unutar Evrope to će biti oko 9 eura, za letove na srednjim udaljenostima skoro 35 eura, a za duge letove oko 52 eura. Ova sredstva će pomoći danskoj avio industriji da pređe na održiva goriva u budućnosti. Konkretno, do 2030. zemlja će pokrenuti prvi ekološki prihvatljiv let. Osim toga, polovina prikupljenih sredstava ići će za povećanje penzija za starije građane. Planovi za uvođenje zelenog poreza u Danskoj prvi put su objavljeni 2022. Slične inicijative već su implementirane u Njemačkoj, Engleskoj, Norveškoj i Švedskoj.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Copenhagen

Lufthansa Cargo je odlučila investirati 500 milijuna EUR u modernizaciju svog cargo huba u Frankfurtu. Ovime će se ubrzati operacije i pojačati sigurnost istih, kao i bitno povećati efikasnost, te smanjiti troškovi operacija. Svake godine se na Frankfurt preveze 2,3 milijuna tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Cargo

Neki dan smo pisali o novom aerodromu u Luandi. Aerodrom je na kraju koštao 3,8, a ne 3 milijardi USD i ima kapacitet 12 milijuna putnika. No, sada Angola daje aerodrom u koncesiju, i to na 25 godina, uz mogućnost produženja na daljih 15 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Luanda

SMBC Aviation Capital je naručio 60 Airbus A320neo obitelji. Ovime SMBC ima naručeno više od 340 A320obitelji. Kompanija u portfoliju ima 894 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SMBC

Nacionalni avioprevoznik UAE Etihad Airways predstavio je svoje biznis salone na novom terminalu A na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju. Prostor, koji zauzima tri sprata severnog dela terminala, podeljen je na salone prve i poslovne klase i ima tri izlaza za direktno ukrcavanje.

Saloni su uređeni u savremenom stilu sa lokalnim ukusom i impresivnim dizajnerskim rešenjima. Tako je Constellation bar ukrašen staklenom skulpturom dužine 25 m, koja se sastoji od 172 delova. Osvetljenje prostorija na više nivoa zaslužuje posebnu pažnju. U sklopu objekta postoji nekoliko stanica s hranom gde gosti mogu naručiti grickalice i tople i hladne napitke. Restoran Liwan Global Dining služi arapsku, kao i internacionalnu kuhinju inspirisanu destinacijama Etihada. Roof Lounge poslužuje švedski sto tokom celog dana. Poslastičarnica nudi veliki izbor toplih napitaka, peciva i deserta. Osim toga, putnici mogu provesti vreme igrajući stoni fudbal, aero hokej i kompjuterske igrice. Tu je i soba za cigare, kozmetički salon, spa centar i 18 tuševa.

Etihad First Lounge ima privatni lift do salona na krovu. Trpezarija First Lounge služi à la carte meni i širok izbor vina. Tu su i privatni apartmani sa promišljenim prostorom za rad, opuštanje i večeru u potpunoj privatnosti – besplatni za one koji putuju Etihad The Residence klasom i dostupni za rezervaciju od strane drugih putnika prve klase. Salon, koji se nalazi u istočnoj i zapadnoj zoni, gleda na pistu.
„Svaki detalj je uzet u obzir u dizajnu salona Etihad u našoj novoj kući, na terminalu A“, kaže Antonoaldo Neves, glavni izvršni direktor Etihad Airwaysa.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Abu Dhabi Aerodrom

Dječačić od pet godina je odlutao od roditelja na Santiago de Chile aerodromu i greškom na chack-inu ušao na trake za odvoz prtljage u sortirnicu. Potom su ga trake sjedećki provele automatskim sustavom sortirnice kroz tobogane, zavoje, račvanja… prilično dugo dok ga osoblje nije primijetilo na video nadzoru i zaustavilo trake, te ga je dvoje radnike skinulo sa trake. Dječak nije ozlijeđen.

https://x.com/gamavisionmx/status/1725963646784668118?s=20

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Santiago de Chile aerodrom

Indija provodi poreznu istragu protiv Qatar Airwaysa. Istraga je dio velike istrage za porezne makinacije koja se provodi već jako dugo i čija je vrijednost 685,1 milijun USD. Istraga protiv Qatara je tek u početnoj fazi, a od kompanije se traže dokumenti. Qatar leti na 13 linija u Indiji, sa 120 tjednih letova i 24.500 ponuđenih sjedala u jednom smjeru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Rumunjska ispostava moldavske LCC kompanije FlyOne pokreće chartere iz rumunjskih gradova Bucharest, Cluj, Timisoara, Suceava, Craiova i Arad za brojne leisure destinacije među kojima i Tenerife, Gran Canraia, Kos, Heraklion, Antalya, Burgas, Larnaca i Hurghada. Kompanija trenutno u Rumunjskoj ima jedan Airbus A320, no planira dodati dva A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyOne

Aerodrom Southampton je produžio pistu za 164 metara i sada na njega mogu slijetati avioni poput Airbusa A320 i Boeinga 737. Odmah je easyJet najavio pokretanje linije za Alicante i Faro.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Specijalist za infrastrukturu AECOM će izvršiti rekonstrukciju aerodroma Boryspil International u Kijevu kada se za isto osiguraju uvjeti. Boryspil je, kao i svi ukrajinski aerodromi, zatvoren za promet od početka Ruske okupacije Ukrajine, a prije je imao 9,5 milijuna putnika godišnje. AECOM je imao velika iskustva u obnovi zračnih luka nakon rata u Iraku, Afganistanu i BiH, te nakon velikih prirodnih katastrofa u Nepalu, Haitiju, Japanu, Indoneziji i na Karibima.

Ova vijest pokazuje da je Ukrajina počela razmišljati o vremenu nakon rate, a obzirom na tu činjenicu očito je da je procjena da se rat bliži kraju. Daj bože više!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Gore navedena tvrdnja potiče iz Evropske komisije za konkurenciju (EC) i objavljena je kao stav EC tokom pregovora sa Lufthansom oko kupovanja 40% ITA-e. Do ovog zaključka komisija je došla razmatrajući gde će Lufthansa grupa i ITA držati monopolistički položaj nakon spajanja. Gledajući konkurenciju na letovima između dva grada, EC je uzela u obzir letove svih kompanija, na svim aerodromima koji te gradove opslužuju. EC je iz analiza ovakvih ruta nekako zaključila da LCC ne mogu da predstavljaju konkurenciju Legacy kompanijama jer ne lete na prekookeanskim letovima i jer ne lete za “premium” aerodrome sa kojih lete high-yield putnici.

Čak iako zanemarimo činjenicu da je Legacy-LCC sukob u suštini glavna, definisajuća dinamika evropske avijacije od kraja 90ih godina pa do danas, i dalje ostaje činjenica da je od deset najprometnijih evropskih (samim time “premium”) aerodroma; Ryanair prisutan na pet, Wizz na pet a Easyjet na čak osam, pored svih drugih “premium” aerodroma na koje sve ove kompanije lete. Ovo je još jedna u nizu paradoksalnih odluka EC na osnovu kojih je poslednjih meseci niz kompanija počeo da postavlja pitanja o kredibilitetu komisije.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryanair

Wizz Air se nakon devet mjeseci izostanka, vraća na tržište Moldavije. Kompanija je prekinula sve operacije za Moldaviju radi ratne opasnosti vezano uz Rusku okupaciju Ukrajine, pri čemu se kompanija bojala da se rat ne proširi i na Moldaviju zbog Transnistrie, proruske separatističke pokrajine na istoku zemlje. Wizz air je poučen blokiranim avionima u Kijevu, njih tri. Wizz Air će sa operacijama za Moldaviju započeti 14.12. sa prve tri obnovljene linije: London Luton, Milano Malpensa i Rim Fiumicino. London će imati tri tjedna leta, a ostale destinacije po dva. Prilikom prekida operacija, u III. mjesecu, Wizz Air je letio 12 linija iz Kišinjeva. Tijekom izostanka Wizz Aira profitirale su dvije molavske LCC FlyOne i HiSky, poglavito što je i Air Moldova prekinula sve operacija i raspisala bankrot.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Putnici, piloti, kabinci, čak i hendleri prtljage i zemaljsko osoblje na rutinskom letu Boeinga 737-800 Virgin Australije na liniji Melbourne-Hobart (samo odrasli ne i djeca) su se ekstremno pozitivno iznenadili kada im je Sir Richard Branson obznanio da im svima poklanja krstarenje na Virgin Voyages Cruise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Bolivijska kompanija Amaszonas je izgubila AOC na 60 dana. Kompanija ima problema sa lezorom i spala je na tek jedan avion, Embraer E190. Kompanija je dužna ukupno 12 milijuna USD. Kompanija je već zatvorila ispostave Amaszonas Argentina, Amaszonas BQB, Amaszonas Paraguay i Amaszonas Uruguay.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amaszonas

Josef Varadi, CEO Wizz Air grupe, se u nedavnom intervjuu za italijanske medije, pored ostalih tema, dotakao visoko-publicirane teme kompanijina tri aviona koji su ostali zarobljeni u Ukrajini zbog izbijanja ratnog stanja. CEO tvrdi da su dva od tri aviona “izgubljena zauvek” i da su sa istih skinuti motori i prevezeni van Ukrajine preko Poljske.

Treći avion je u letnom stanju i Varadi očekuje da ga u budućnosti izvuku iz države. Dalja kaninbalizacija prva dva aviona je u toku i to po navodima nekih medija da bi preostali treći avion ostao u letnom stanju. Spekuliše se da je izabrano da se avion registrovan HA-LWY održi u letnom stanju zato što je oko sedam godina mlađi od preostala dva.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Wizz Air

Nastavlja se saga oko Air Albanie. Kompanija je najavila dolazak niz aviona što se nije desilo. No, kompanija je dobila ograničenja i sankcije od strane suda i vladinih institucija na koje se potpuno oglušila. Sada je sud donio naredbu da se djelomično zaplijeni imovina Air Albanie. Bojim se da kompanija neće još dugo. Kompanija iz Tirane leti cjelogodišnje letove za četiri talijanske destinacije i Istanbul, te sezonski za London i Antalyu, dok ima i tri sezonske charter linije. Kompanija ima i jednu sezonsku liniju iz Kukeša. Air Albania u floti ima dva Airbusa A320 i jedan A319, iako znalci tvrde da leti zapravo samo dva aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Aeroflot je objavio da je završio pregovore sa lezorom BOC Aviation, za devet Boeinga 737-800 koji su plaćeni 208 milijuna USD. Avione operira Aeroflotov LCC Pobeda. Vlasništvo nad avionima je preneseno na NSK, rusku osiguravajuću kompaniju koja je platila nagodbu. Aeroflot nastavlja pregovarati sa ostalim lezorima da kupi njihove avione koji su nacionaliziran od strane Rusije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pobeda

Indijski LCC IndiGo je prva kompanija u Indiji koja je prešla 2000 letova dnevno i time se upisala među rijetke kompanije svijeta koje imaju toliko letova dnevno. Usporedbe radi Air India Express ima 300, a SpiceJet tek 250 letova dnevno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Na zadnja dva avio showa evidentno je da Airbus ne želi raditi ogromne narudžbe na showovima i da radije najave radi izvan showova. Iako Airbus na razini godine ima bitno više naručenih aviona od Boeinga na showovima Boeing ima ogromnu prevagu. Tako je bilo i na Dubai Air Showu. Airbus je dobio samo 66 narudžbi, dok je Boeing dobio 246 narudžbi. U Dubaiu su dominirale narudžbe širokotrupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

UAC je prolongirao isporuku prvog SJ-100 na drugu polovicu 2024. godine. Svi analitičari su naglasit da su rokovi koje su si postavili ruski proizvođači nisu realni i da će biti ozbiljnih kašnjenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ100

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.