Novosti iz svijeta

Eurowings je u posljednjih dva mjeseca zaposlio 400 kabinaca, a sada planira zaposliti još 250 kako bi mogao odraditi povećani broj letova u VII. i VIII. mjesecu. Kompanija će prioritet dati kabincima koje je otpustila u Covidu-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

LCC Frontier (IndigoPartners) naplaćuje 1,59 USD po svakom putniku radi Covida-19. Ovaj novac namijenjen je zdravstvenim mjerama, zaštitnoj opremi i čišćenju zrakoplova radi sprječavanja Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Frontier

Toliko najavljivani i više puta prolongirani islandski LCC Play odradio je prvi let na liniji Raykjavik-London Stansted. Let je obavljen sa prvim avionom Airbusom A321. Kompanija 29.6. kreće letjeti za Tenerife, a u VII. mjesecu za Alicante, Barcelonu, Berlin, Copenhagen i Paris. Kompanija će u VII. mjesecu imati tri A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Australijski Rex je objavio da Qantas namjerno uvodi mjere koje imaju za cilj uništavanje Rexa. Rex tvrdi da Qantas uvodi dumping na letove koje leti i Rex, da im duplira regionalne linije koje je godinama letio samo Rex i koje nemaju potencijala za dva prijevoznika, te da Qantas prodaje karte na međunarodnim letovima koje neće ostvariti kako bi dobio novac koji potom mjesecima ne vrača. Qantas je odbacio sve optužbe. No, australijska anitmonopolitička agencija je ipak odlučila preispitati ove optužbe Rexa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

 

U Velikoj Britaniji je otvorena nova cargo kompanija ZFG Air. Kompanije će letjeti između Newcastlea te Hong Konga preko Dubaia. Kompanija planira i druge linije prema SAD-u i Europi. ZFG će letjeti sa preighterom A330-200, te će u flotu dobiti još tri ova aviona tijekom godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZFG Air

Irska je u 2019. imala 38,1 milijun putnika. Najveći aerodromi su joj:

  1. 32,7 milijuna putnika Dublin
  2. 2,6 Cork
  3. 1,6 Shennon
  4. 0,8 Ireland West (Mayo)
  5. 0,4 Kerry

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Eurocontrol je objavio podatak da je 20.06. bilo oko 18.000 letova sa startom ili ciljem u Europi. To je oko 50% letova koji se obično registriraju taj dan, ali od izbijanja pandemije u III/2020. godine bio je to dan sa najviše letova. Također je objavljen podatak da su početkom pandemije i obustavom gotovo svih letova kompanije “parkirale” gotovo 7.200 aviona. Danas ih je još oko 3400 izvan upotrebe, ali broja aviona koji se vraćaju u aktivnu službu i dalje svakodnevno raste.

autor: Alen Foglar, dopsinik (Beč), foto: SAS

Turski leisure prijevoznik SunExpress je zatražio od DoT-a dozvolu za charter letove između Turske i SAD-a. SunExpress u floti nema širokotrupnih aviona, što znači da mijenja strategiju poslovanja, te planira pribaviti i širokotrupce, a to je bitan iskorak u dosadašnjem razmišljanju kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SunExpress

Europska Unije je dozvolila putnicima iz SAD-a putovanja ako imaju PCR testove ili su cijepljeni protiv Covida-19. Obzirom da se očekuje i reciprocitetna odluka SAD-a za putnike iz Europske Unije, Lufthansa je izjavila da će odmah po toj odluci obnoviti sve letove između SAD-a i Njemačke koje je imala prije Covida-19. Lufthansa planira da bi se isto trebalo desiti do sredine VII. mjeseca. Prije Covida-19 Lufthansa je letjela na 20 destinacija u SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Višekratno najavljivani turbopropni avion kojeg bi trebao ponovo proizvoditi Embraer je sada dobio i konkretan plan. Kompanija planira lansirati projekt turbopropa u 2022. godini. Sam avion bi u promet trebao krenuti 2028. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Boeing je ponudio obiteljima žrtava dvaju fatalnih nesreća 737MAX (Lion Air 610 i Ethiopian 320) 500 milijuna USD kompenzacija. Istim će svaka od obitelji 346 mrtvih dobiti 1,45 milijuna USD. Obitelji ponudu Boeinga mogu prihvatiti do 15.10. U isto vrijeme Boeing je prihvatio nagodbu od 2,5 milijardi USD sa Department of Justice kako bi izbjegao kazneno (krivično) gonjenje. Eto ubojstvo iz nehaja se može platiti novcem, ako ga se ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IAG-ov LCC Vueling je pokrenuo alat Vueling Global koji će omogućiti putnicima bitno više konekcija. Prva kompanija koja je ušla u ovaj alat je LEVEL, pa će tako putnici sada moći putovati preko Barcelone za primjerice Buenos Aires, San Francisco, New York ili Cancun. Sve konekcije će se sada nuditi sa jednom rezervacijom. Vueling takav deal planira i sa drugim kompanijama u budućnosti. Sličan alat već godinama koristi i easyJet koji ima konekcije na brojne kompanija diljem svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Austrian je dva svoja Boeinga 777-200ER pretvorila u preightere i kao takve ih operirala 15 mjeseci. Kompanija je potrošila 1000 radnih sati po avioni da ih pretvori u preightere. Avioni su obavili 159 cargo rotacija u tih 15 mjeseci. No, sada je Austrian odlučio oba aviona vratiti u prvobitnu putničku konfiguraciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Italija je dobila novu cargo kompaniju AlisCargo. Kompanija leti sa preighterom (konvertiranim putničkim u cargo avionom), Boeingom 777-200ER, a uskoro dolazi i drugi ovakav avion u flotu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AlisCargo

Talijanski regionalni startup Sky Alps je krenuo sa komercijalnim letovima. Kompanija leti sa jednim Dash 8-400 koje je uzela u lizing od Chorus Aviationa, dok će drugi avion od istog lezora doći za koji dan. Za sada kompanija leti pod AOC-em Luxwinga. Baza kompanije je u Bolzanu. Bolzano do sada nije imao sreće. Letove su pokušali Tyrolean, Air Alps i Darwin, no svi su na koncu odustali od letova.

Kompanija će Bolzano povezati sa Rimom FCO, Parmom, Olbiom, Dusseldorfom (od 2.7.), Berlinom (od 30.6.) i Ibizom. Letovi za Njemačku su nonstop, dok su oni za Rim, Olbiu i Ibizu via Parma. Iznenađujuće je da kompanija ne leti za Frankfurt, liniju koja bi imala najviše potencijala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Alps

Air Transat i medijski mag Pierre Karl Peladeau su i formalno prekinuli pregovore oko kupnje Air Transata. Peladeau je još u XII. mjesecu nudio kupnju za višu cijenu od Air Canade. U međuvremenu je Air Canada odustala od kupnje, a potom je i Peladeau izjavio da više nije zainteresiran. Kanadska vlada tvrdi da postoji još jedan zainteresiran investitor iz Quebeca. No, nikako da se obznani ova ponuda. Kako god Air Transat je krenuo u racionalizaciju poslovanja i preispitivanje novih načina financiranja i ušteda, tj. za nastavak operacija vlastitim snagama. Kompanija je dobila 578 milijuna USD pozajmice od Ottave.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Lufthansa otvara svoje lože za sve putnike koji su voljni platiti ovaj luksuz. Najjeftinija loža je ona u Newarku koja će se naplaćivati 24 EUR, lože na Frankfurtu će koštati 39 EUR, dok će najskuplja biti loža prve klase na Frankfurtu koja košta 149 EUR. Korisnici loža će morati biti cijepljeni protiv Covida-19 ili će morati imati PCR test.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Frankfurt

Budimpešta je obnovila čak 27 linija u posljednjih 7 dana. Na Budimpeštu se vratio Aegean, airBaltic, Brussels, easyJet i Luxair, 6 linija obnavlja Ryanair, a 16 Wizz Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Budimpešta

Brazilski startup ITA koji počinje sa letovima 29.6. morao je otkazati niz frekvencija, pa čak i linija radi nedostatne potražnje. Kompanija je otkazala tri linije u potpunosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Wizz Airov CEO Varadi je ponovio zahtjeva da se ukinu privilegije na slotovima, tj. da se od zimskog reda letenja ponovo uvede pravilo gubitka slotova ako se ne ostvari 80% letova na liniji. Niz avio kompanija zahtjeva da se mekše korištenje slotva ostavi do kraja godine, a neki i do proljeća 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

American je prošlog vikenda otkazao stotine letova. Problem je donekle povezan sa lošim vremenom, no glavni problem je premalen broj zaposlenika, poglavito posada. American će iz istog razloga otkazati oko 1% svih letova u VII. mjesecu. Ovo nije prvi puta da se letovi otkazuju radi manjka zaposlenika. Delta je prošlih praznika imala stotine otkazanih letova iz istog razloga. Stoga Americanu, ali i drugim američkih kompanijama, ostaje da hitno zaposle dodatne radnike kako se ovakvi problemi ne bi ponavljali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Aer Lingusovi letovi iz Manchestera za New York i Orlando su prolongirani sa 29.7. na 30.9. dakle za dobra dva mjeseca. Linija za Barbados bi se trebala pokrenuti kako je i planirano 20.10.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Loganair i British su dogovorili code-share na letovima iz Teessidea preko London Heathrowa na 180 linija u 84 zemlje. Ovaj deal je više nego interesantan jer otvara perspektivu suradnje najvećeg regionalnog prijevoznika Velike Britanije i britanskog nacionalnog prijevoznika. Loganair je u prošlosti bio franšizer Britisha no deal je prekinuo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Nakon što je Francuska zabranila letove na linijama do 250 km, Air France je otvorio sedam novih linija na Vlak + avion programu. Putnici sada mogu putovati na čak 18 domaćih linija sa brzim i TGV vlakovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Ryanair će otvoriti bazu u Torinu 1.11. sa dva Boeinga 737-800. Do kraja godine Ryanair će otvoriti čak 18 novih linija u Torinu. U ovom momentu Ryanair iz Torina ima 10 linija, što znači da će ukupno imati 28 linija iz ovog talijanskog grada. I prije baze Ryanair je bio dominantan prijevoznik u Torinu sa 35% kapaciteta, te 63 od 196 tjednih polazaka ovog grada. Drugi je rumunjski LCC Blue Air koji također ima bazu u Torinu, i koji ima 41 tjedni polazak (22,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aer Lingus je objavio da na 4 Stobartove linije neće biti prijevoznika bar do 27.6. dok su ostale linije preuzeli Aer Lingus (njih 6) i BA CityFlyer (njih 4). Ovakvo stanje će biti bar do kraja VIII. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Emirates planira letjeti sa 30 Airbusa A380 ovog ljeta. Ovi avioni će letjeti na 15 destinacija i ostvariti 129 tjednih letova. Ovo je tek 25% svih A380 u floti Emiratesa, no bitno više nego je kompanija letjela do sada. U Europi Emirates će letjeti sa A380 za London Heathrow, Manchester, Frankfurt, Minhen, Moksvu, Paris i Beč. Emirates će ovog ljeta letjeti na 124 destinacije, što je 90% svih linija prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emireates

Southwest je proslavio 50 godina od prvog leta (18.6.1971) uvođenjem u promet Boeinga 737-800 u spacijalnom liveryu „Freedom One“ u kome je avion obojan u stiliziranu američku zastavu, a kao sjećanje na sve koji su služili u vojsci SAD-a.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Vietnam Airlines je na samom rubu bankrota, izjavio je ministar za planiranje i investicije Vijetnama. Ovo se dešava usprkos vladinoj injekciji od 519 milijuna USD. Kompanija se suočava sa tužbama za naplatu, banke više ne žele davati kredite Vietnam Airlinesu, kompanija nema zaliha gotovine, te je situacija opisana kao „ekstremno ozbiljna“. Od 107 aviona u floti, kompanija trenutno leti sa njih 41.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vietnam Airlines

Estonska ACMI kompanija Nordica je pristupila irskom Uredu za transport te iskazala želju da preuzme PSO letove iz Dublina za Donegel i Kerry koje je operirao Stobart Air. Istu želju je objavio i Emerald Airlines, kompanija koje bi od 1.1.2023. trebala preuzeti feeding regionalne linije Aer Lingusa. Stobart je letio 12 linija za Aer Lingus no tek dvije gore spomenute su PSO linije. Kompanija je dobivala 3,9 milijuna EUR za liniju prema Donegalu, te 3,3 milijuna za onu prema Kerryu. PSO ugovor je do 31.1.2022.

Prema uvjetima PSO-a nova kompanija može preuzeti PSO ugovor bez natječajne procedure, kako bi ostvarila preostali dio ugovora. Naravno, isto se odnosi samo do 31.1.2022. Nordica već operira PSO letove u Švedskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordica

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!