Novosti iz svijeta

Lizing kompanije predvođene AerCapom pokrenule su megatužbu u Londonu radi 208 aviona koje je Rusija otuđila od lizing kompanija. Postupak će započeti u X. mjesecu ove godine. Lezori su do sada prodali oko 100 aviona za 2,5 milijardi USD u Rusiju.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: AerCap

Analitičari tvrde da su zapravo najveće američke kompanije smijenile dva CEO-a Boeinga. Kao što znamo Southwest, United, Alaska i American su tražili sastanak sa rukovodstvom Boeinga, što je Boeing i prihvatio, ali su inzistirali da na sastanku ne bude Dave Calhoun, CEO Boeinga. Prema navodu analitičara četiri američka giganta su na sastanku trebali zahtijevati ostavku Calhouna. No, Boeing ih je preduhitrio pa je dogovoren Calhoun odlazak i prije sastanka, da se izbjegne sramota da kompanije pritisnu Boeing.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Boeing

Nakon sedam godina ozbiljnih minusa Kenya Airways je zabilježio profit u 2023. i to 80 milijuna USD. Prihod kompanije je bio 1,3 milijardi USD. Kompanija ima 35 aviona u floti, dakle tri puta više od Croatie Airlines. Zašto onda Croatia nema 1/3 profita ovog afričkog prijevoznika, tj. bar 26,7 milijuna EUR, nego ima 2,3 milijuna i to uz prodaju A319/320 flote.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Kenya Airways

Objavljene su linije koje Europska Unija smatra upitnima kod spajanja ITA-e i Luftanse. Europska Unija je objavila 39 spornih linija. Među njima su interkontinentalne linije i to 8 od 16 ITA-inih linija:

 • Rim-New Yourk
 • Rim-Washington
 • Rim-San Francisco
 • Rim-Chicago
 • Rim-Los Angeles
 • Rim-Miami
 • Rim-Toronto
 • Rim-Tokyo

 

Uz to Europska Unija smatra upitnim linije za hubove Lufthanas Grupe, što je daleko logičnije nego long-haul linije:

 • Milano-Frankfurt
 • Rim-Frankfurt
 • Bari-Frankfurt
 • Catania-Frankfurt
 • Napulj-Frankfurt
 • Palermo-Frankfurt
 • Rim-Minhen
 • Bari-Minhen
 • Cagliari-Minhen
 • Milano-Beč
 • Rim-Beč
 • Rim-Zurich
 • Lamazia Terme-Zurich
 • Milano-Bruxelles
 • Rim-Bruxelles
 • Milano-Hamburg
 • Rim-Hamburg
 • Bari-Hamburg
 • Napulj-Hamburg
 • Milano-Dusseldorf
 • Brindisi-Dussledorf
 • Napulj-Dussledorf
 • Milano-Stuttgart
 • Rim-Stuttgart
 • Brindisi-Stuttgart
 • Napulj-Stuttgart

 

No najčudniije su linije koje se uopće ne operiraju, ali je Europska Unija zabrinuta za iste u slučaju spajanja:

 • Milano-San Francisco
 • Napulj-New York
 • Firenca-New York
 • Catania-New York
 • Bolonja-New York

 

Naravno, Italija je jako frustrirana ovom listom Europske Unije i dočekala ju je na nož. ITA i Lufthansa imaju rok do 26.4. da se očituju na ovu listu i predlože rješenje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ITA

 

Čekalo se milijun godina da se Kukeš otvori. Prvi let je imao Albawings, koji je operirao dvije do tri linije sa Kukeša. Onda je na aerodrom došao i Wizz Air sa 4-5 linija. I sve je djelovalo bajkovito. Čak je i MyWings (Trade Air) razmišljao da dio svojih letova sa Prištine prebaci na Kukeš. Naime, Kukeš je od Prištine udaljen samo 114 km, dobar dio puta je autoput, te za isto treba samo 1:15 sati automobilom. Od jugozapadnog dijela Kosova Kukeš je i bliže nego Priština. Primjerice iz Prizrena do Kukeša je samo 41 km ili 40 minuta vožnje. Pritom je Kukeš daleko jeftiniji od Prištine. CEO Trade Aira Marko Cvijin mi je rekao da MyWings ozbiljno razmišlja prebaciti dio letova na bitno jeftiniji Kukeš za putnike jugozapadnog Kosova. I zato je logično da je Kukeš trebao preuzeti dio putnika Kosova i na tome se razvijati.

No, Wizz Air se potpuno povukao sa Kukoša i više od tamo nema letova. Air Albania, koja je u ozbiljnom financijskom škripcu, smanjila je broj linija na samo jednu liniju za Basel i ona je sezonska. Za sada čak ne postoji potvrda da će ove godine Air Albania letjeti za Kukeš. To znači da u najboljem slučaju Kukeš ima dva tjedna leta u top sezoni, ili da uopće neće imati letova.

I sada se postavlja pitanje koji genijalac je potrošio brdo novaca da se u Kukešu napravi aerodrom? Aerodrom koji nema putnika. Vidim nema samo u Srbiji i BiH genijalaca koji bi aerodrome u Moravi, Trebinju i Bihaću, nego i u Albaniji. Hoće li i albanska Vlora koja se otvara iduće godine imati sudbinu Kukeša i hoće li moći biti samoopstojna? Teško!

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Albania

Austrian i njegovi sindikati su odradili 17 krugova pregovora do sada. Kompanija je ponudila povišicu od 18% za kapetane i kabinsko osoblje, te 28% za kopilote. No, radnici su i dalje nezadovoljni i stoga će još jednom štrajkati, već treći puta u mjesec dana. Ovaj puta štrajkati će od 28.3. u ponoć do 29.3. u podne (36 sati). Austrian će istim otkazati preko 400 letova.

Za Zagreb Austrian otkazuje oba leta 28.3. i jutarnji let 29.3. Croatia Airlines će letjeti sve letove. Naravno Croatia ni ovaj puta nije umjesto Dash 8-400 uvela veći Airbus A319 ni na jednom od tri leta, kako bi preuzela bar dio putnika Austriana. Cijene karata u jednom smjeru su od 436 do 556 EUR. Za Beograd kompanija će odraditi samo popodnevni let 29.3, a jednako tako će biti i za Sarajevo, Prištinu i Podgoricu. Za Skopje neće imati letova 28. i 29.3. Air Serbia će odraditi sve letove za Beč, no sa ATR 72-600. Kompanija, na žalost, kao ni Croatia Airlines, nije odlučila ni jedan let odraditi sa većim A319, iako za oba dana više nema karata u prodaji, tj. avioni su potpuno putni. Jako loše.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Austrian

Ryanair je izjavio da kada dobije svaki novi Boeing 737-8200 napravi dvodnevnu detaljnu inspekciju avione jer ne vjeruje kontroli Boeinga. Tek nakon 48 sati inspekcije avion ide u promet. Hvale vrijedno, ali istinski tragično. O’Leary je izjavio da su do sada našli francuski ključ ispod poda, te da su nedostajali neki dijelovi na avionu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa je u zadnji čas izbjegla uskršnji štrajk i konačno se dogovorila sa 25.000 radnika i Verdiem. I sad se i te kako treba pitati zašto je Lufthansa imala četiri članka sa tisućama otkazanih letova i 250 milijuna EUR gubitka na štrajkovima, te istinski izgubljenim povjerenjem putnika, ako su se na kraju dogovorili.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Lufthansa

TAP Portugal je u 2023. ostvario najveći profit u svojoj povijesti, od 177,3 milijuna EUR. Promet kompanije je bio 4,2 milijardi EUR. I usprkos toga Portugalska vlada je predana tome da proda 51% kompanije.

Kompanija je 6 puta veća od Croatie po broju aviona i po srazmjeru bi Croatia trebala imati profit od 26,6 milijuna EUR, a ne više od deset puta manje, tek 2,3 milijuna, i to uz prodaju aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: TAP

Finska je zabranila slijetanje Southwinda na aerodrome u Finskoj. Naime, Finska je utvrdila da Southwind zapravo nije turska kompanija nego da su vlasnici kompanije Rusi. Southwind prvenstveno prevozi turiste između Rusije i Turske, ali ima i drugih linija iz Turske, pa i prema Europi.

navinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Southwind

Nakon baze u Liverpoolu, Jet2 je najavio otvaranje baze i u Bournemounthu, što će biti 12. baza kompanije. Baza će se otvoriti u IV. mjesecu 2025. Kompanija će istim otvoriti 16 linija, ni jednu u našu regiju. Na aerodrom leti još i TUI, easyJet, te Ryanair. Od svih linija, samo Ryanair leti za Zadar.

analitičar; Alen Šćuric (Zagreb), foto: Jet2

U I. mjesecu aerodromi Europe su imali 97% prometa iz I. mjeseca 2019. Pritom su aerodromi Europske Unije imali 96% prometa, a nonEU 103% prometa iz 2019.

Pet najboljih tržišta u EU su: Malta (127,0%), Cipar (121,6%), Poljska (120,5%), Hrvatska (115,9%) i Španjolska (112,7%). Pet najboljih tržišta izvan EU su: Uzbekistan (310,0%), Albanija (282,0%), Kazahstan (203,0%), Armenija (180,0%) i Kosovo (170,2%). Najlošija tržišta u EU su: Slovačka (61,2%), Švedska (70,8%), Slovenija (72,5%), Finska (75,8%) i Njemačka (76,3%). Bravo za Hrvatsku i Kosovo, i dalje sramota za Sloveniju.

Najveći aerodromi Europe u usporedbi sa 2019. su zabilježili: Istanbul (115,0%), Madrid (109,2%), Barcelona (107,1%) Rim FCO (105,2%) i London LHR (101,3%).

Cargo je u I. mjesecu imao 13% bolje rezultate nago lani, no ipak je imao tek 92% prometa nego u istom mjesecu 2019. Najbolji rezultat spram prošle godine imao je Madrid (124,5%). Ni u jednoj od pet kategorija aerodroma među top 5 aerodroma nije ni jedan aerodrom regije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Indonezijska cargo kompanija Raindo United Services koji je sa operacijama krenuo u VIII. mjesecu 2023. sa dva Boeinga 737-800BCF je prekinuo sve operacije i vratio oba aviona lezoru. Kompanija je živjela istinski kratko vrijeme.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Raindo United Services

Indijski LCC SpiceJet se već godinama bori za preživljavanje i na rubu je bankrota. Kompanija za ovo ljeto nije uspjela pribaviti dovoljno aviona i pilota pa je umjesto planiranih letova za koje je imala dozvole od njih 2132, odlučila letjeti njih samo 1657. Kompanija je spala na tek 33 aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SpiceJet

Southwest je objavio da će smanjiti planirani red letenja, ali i da će zaustaviti zapošljavanje pilota i kabinaca radi kašnjenja B737MAX. Pilot će biti stavljeni u „pool“ i angažirat će ih se prvom prilikom kada se konačno postigne isporuka B737-7. Southwest inače ima program Adopt-A-Pilote u kome 1500 studenata diljem Amerike vrbuje i pretvara u pilote.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Southwest

CEO Boeinga Dave Calhoun odlazi iz Boeinga radi pada penela zabravljenih vrata na Alaskinom B737-9. No ovo je bio tek posljednji incident u niz problema Boeinga radi kojih Calhoun odlazi. Calhoun će iz kompanije otići do kraja godine.

Istovremeno je Stan Deal napustio mjesto glave Boeing Commericial Aeroplanes, te ga je zamijenila Stephanie Pope. Ryanair je pozdravio ove promijene, te smatra da su one nužne i dobre za Boeing i mušterije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Boeing

Brussels je izbjegao trodnevni štrajk nakon što je postigao sporazum sa pilotima i kabincima. Brusseles je izjavio da su se posade morale žrtvovati za kompaniju, no da sada, kada se Brussels vratio u financijsku pozitivnu može i mora profit podijeliti sa radnicima. Kamo sreće da ovako počne razmišljati i sama Lufthansa.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Brussels

Aircastle je poslednji u redu velikih lessor-a koji je objavio prodaju aviona u Rusiji, konkretno početkom 2024. Aircastle je za sada prodao samo četiri aviona koji su leteli za Rossiju i Auroru, dve kompanije koje su deo Aeroflot Grupe. Kao što je već uobičajeno za ovakve prodaje, isplata se dogodila preko ruske osiguravajuće kuće NSK, a Aircastle tvrdi da idalje pregovora sa drugim kompanijama oko drugih aviona. Od 2022. do sada su veliku količinu aviona koji su leteli u Rusiji prodali lessor-i: BOC, Aircastle, AerCap, ALC, DAE i SMBC.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Aurora

Malteška kompanija Universal Air kreće danas 26.3. sa letovima iz mađarskog Pečuha za Maltu i Minhen, dok od 5.6. kreće iz Pečuha za Krf. Ovome će Universal Air biti prva kompanija koja će letjeti iz Pečuha. Od V. mjeseca kreće i sa letovima iz Malte za Atenu (od 6.5.), Krf (1.6.), Ibizu (31.5.) i Palermo (1.5.). Atena, Palermo i svi letovi iz Pečuha osim za Krf bi trebali biti cjelogodišnji. Svi letovi biti će sa Dash 8-400. Kompanija ima četiri aviona dva Dash 8-100, jedan Dash 8 Q100 i jedan Dash 8 Q400. Ono što je nevjerojatno je da web stranica kopanija na kojoj se prodaju karte apsolutno ne radi i potencijalni putnici karte preko te stranice kupiti ne mogu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwest

LCC New Pacific Airlines će prekinuti sve redovne letove od 5.4, te će se isključivo bazirati na charter letovima. Kompanija je nadavno potpisala ugovor sa Elevate Aviation Group koja će ih angažirati za charter prijevoz sportskih timova.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: New Pacific

El Al je naručio tri Boeinga 787-9, uz još šest opcija. Avioni će se isporučivati između 2029. i 2030. Kompanija u ovom momentu ima 12 B787-9 i 4 B787-8, te još ima 3 B787-9 koji joj trebaju stići do 2026. El Al svoje B787-9 ima u konfiguraciji 271 sjedala i to 129 u ekonomskoj, 75 u ekonomskoj plus, 35 u premium ekonomskoj i 32 u business klasi. Od širokotrupaca kompanija ima još 4 B777-200ER.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: El Al

Red Wings je operirao Tu-204 od 2008. do 2018. nakon čega je bio prizemljen. No, sada je avion obnovljen i predan kompaniji od strane Ilyushin Finance. U Rusiji je postalo pravilo da se u promet vraćaju prizemljeni avioni, a vraćeni su čak i obnovljeni avioni stari preko 40 godina.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Red Wings

Aeroitalia je potpuno preuzela rumunjsku minijaturnu kompaniju AirConnect kojoj je sada 100% vlasnik. 6.11.2023. Aeroitalia je postala vlasnik 93,86% AirConnecta. AirConnect je zadnjih godinu dana letio za Aeroitaliu sa svoja dva ATR 72-600. Prisjetimo se da je AirConnect letio za Air Serbiu do proljeća 2023. kada je Air Serbia raskinula ugovor.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aeroitalia

Malaysia Airlines je ostvarila prvi profit u 10 godina, i to 162 milijuna USD, uz prevezenih 14,5 milijuna putnika. I odmah je postala višegodišnji partner i službeni prijevoznik Manchester Uniteda. Logo Malaysia Airlinesa neće biti na dresovima Manchester Uniteda.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Malaysia Airlines

Singapurski lezor BOC Aviation je uspio doći u posjed tri Boeinga 747-8F koje je držao ruski AirBridge Cargo. AirBridge Cargo ima još 10 Boeinga 747-8F, tri B747-400ERF i 1 B777F koji su prizemljeni i u posjedu kompanije, te nisu vraćeni lezorima.

 

novinarka: Maja Mrkus (Opatija), foto: AirBridge Cargo

CEO Ryanaira Michael O’Leary je kritizirao Frontier koji je odlučio za dodatni novac prodavati pravo da putnik do sebe nema drugog putnika, tj. da se blokira središnje sjedalo u avionu (UpFront Plus). Ova usluga naplaćuje se 49 USD po putniku. O’Leary kaže da će uvijek prodati sjedalo skuplje nego da proda prazno srednje mjesto, a uz to putnik koji je na srednjem mjestu tijekom leta može kupiti hranu, kavu i ostale proizvode koje nudi Ryanair. Prazno mjesto to ne može. O’Leary kaže da je prošle godine prosječna cijena karte bila 44 EUR, no da je prodaja po putniku na letu bila 22 EUR. Upravo stoga Ryanair smatra da je nonsens blokirati srednje sjedalo i ostaviti ga praznim.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Frontier

United je omogućio prijateljima i obitelji da skupljaju i spajaju milje na ff programu (MileagePlus) zajedno. Grupe po pet ljudi to može činiti kako bi jednostavnije putovali. Stvaranje grupa je besplatno, a vođa grupe mora biti stariji od 18 godina.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: United

Alaska uvodi novi program. Putnici mogu za 5 USD mjesečne pretplate (60 USD godišnje) dobivati informacije o akcijama i popustima kompanija noć prije svih ostalih putnika, te mogu kupiti ove karte prije svih ostalih. Putnici će informacije o popustima i akcijama dobivati preko mobitela,  tj. aplikacije Alaske. Istovremeno ova pretplata omogućuje besplatan wi-fi na jednom letu u jednom smjeru mjesečno (to inače košta 8 USD). No, putnika ne može koristiti ovu uslugu na povratnom letu osim ako je idućeg mjeseca.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alaska

JAL (Japan Airlines) je naručio 42 aviona. Većina aviona će biti Airbusa pošto su naručili 21 A350-900, te 11 A321neo, dok su od Boeinga naručili 10 B787-9. Avioni će se isporučivati od 2027. do 2033. Kompanija u floti ima 144 aviona, kombinacija Airbusa i Boeinga, te 77 naručenih.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: JAL

Korean Air potpisuje ugovor sa Airbusom za 33 A350 od čega 27 A350-100 i 6 A350-900. Korean je do sada u floti imao A330-200, A330-300 i A380, ali nije imao A350, dočim uvodi avion u flotu. Korean je u finalizaciji preuzimanja Asiane koja ovaj model ima u floti, pošto ima 15 A350-900, te još 6 naručenih ovih aviona, kao i 9 naručenih A350-1000. Korean u floti ima 164 aviona i to kombinaciju Airbusa i Boeinga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Korean Air

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: