Novosti iz svijeta

Airbus u XI. mjesecu nije imao narudžbi, a ukupan broj narudžbi nakon otkazivanja u ovoj godini mu je 297. Kompanija je u XI. mjesecu imala 64 isporuke (2 A220-300, 29 A320neo, 1 A321ceo, 23 A321neo, 2 A330-900, 6 A350-900 i 1 A350-1000), a do sada ukupno 477.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Belavia, koja ima ogroman porast linija i putnika, radi povezivanja Ukrajine (i drugih tržišta) preko Minska za Rusiju, doživjela je ogroman udarac, jer joj je Rusija radi Covida-19 zabranila letove do 24.12, osim za Moskvu Domodedovo. Belavia u regiji leti samo za Beograd, te sezonski za Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Boeing je konačno počeo prazniti svoje parkiralište, te je izvršio prvu isporuku prizemljenih 737MAX. Prva isporuka je bila za United, u utorak 8.10, a avion je bio 737MAX9.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Nakon zatvorenosti radi Covida-19, Melbourne se otvara za međunarodni promet. No, dozvoljeno je tek 160 međunarodnih putnika dnevno, koji moraju proći 14 dnevnu karantenu uz trošak od 2231 USD po putniku ili 3718 USD za obitelj od 4 osobe koji sami moraju platiti. Singapore je istim otvorio dva dnevna leta, Air New Zealand leti za Auckland, Cathay Pacific za Hong Kong, Philippine Airlines za Manilu i Qatar za Dohu. Ovako velik broj letova znači da kompanija u prosjeku mogu imati tek 26 putnika na letu. Odlazni letovi nemaju ograničenja, osim što australijski državljani ne smiju napuštati zemlju. Kompanije istim naplaćuju vrlo visoke cijene karata očajnih putnika koji se žele vratiti, a prihod popunjavaju maksimalnom popunjenost carga.

I druge australijske zračne luke imaju ograničenja u broju dolaznih putnika. Dozvoljene brojke su različite od savezne države do države, a ovisno o stupnju zaraze koji je u toj državi. Tako Aerodrom Sydney dozvoljava 450 putnika dnevno, a maksimalno 50 putnika po letu. Qatar, primjerice, za Sydney bukira 30-35 putnika po letu.

Interesantan propust se desio jučer, u kojem su dva putnika iz Tokya greškom preusmjerena na let za Melbourne odmah po slijetanju u Sydney, umjesto u hotelsku 14-dnevnu karantenu. Zaštitari su putnike izdvojili po slijetanju u Melbourne, ustanovili da su imali maske i da su vrlo kooperativni, te da nije njihova namjera bila eskivirati karantenu, nego su mislili da ju moraju obaviti u Melbourneu, a da je propust napravljen na strani državnih službi u Sydneyu. Na koncu su i završili u karanteni u Melbourneu. Svi putnici i posada sa tog leta stavljeni su u samoizolaciju, a avion je povučen iz uporabe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

Ryanair otvara bazu u Trevisu od 30.3.2021. U bazi kompanija će imati 2 Boeinga 737-800, te nuditi 19 novih linija, što sa isto toliko postojećih linija čini čak 38 linija iz ovog sjevernotalijanskog aerodroma. Na ovom aerodromu operacije ima i Wizz Air (8 linija), i Pobeda (1 linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Boeing tone sve dublje. Nakon fijaska sa 737MAX i lošom prodajom 777, te problema sa 777x, u godinu i pola već četvrti puta smanjuje proizvodnju 787. U XI. mjesecu Boeing nije isporučio ni jedan Dreamliner, dok iz je u X. mjesecu isporučio samo 4. I dok je još sredinom 2019. Boeing proizvodio čak 14 Dreamlinera mjesečno, sada proizvodnju spušta sa 6 na samo 5 komada mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Boeing)

I Alitalia uvodi Covid-19 testiranja na letovima Rim-New York od 8.12. kako bi putnici mogli izbjeći karantene. PCR testovi ne smiju biti stariji od 48 sati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Brazilski GOL će biti prva kompanija koja će započeti komercijalne letove sa 737MAX. Prvi let GOL će obaviti danas, 9.12. GOL u floti ima 7 Boeinga 737MAX8 i još 93 naručenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Wizz Airov CEO Jozsef Varadi se osvrnuo na ekspanziju i pokušaj preuzimanja tržišta u koronakrizi pri čemu je kompanija od VII. mjeseca otvorila 260 novih linija i 14 baza (još 1 bazu će otvoriti do kraja godine). Varadi je naglasio da su pritom donijeli velik broj pogrešnih odluka koje su im stvorile velik financijski gubitak, no da je to bolje nego da odluke nisu donosili. Ipak Varadi smatra da su one dobre odluke imale veće benefite nego što su loše donijele štete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što su American i British dogovorili testiranja na letovima između SAD-a i Velike Britanije kao zamjenu za karantenu, sada su isto dogovorili KLM i Delta, uz blagoslov nizozemske vlade. Putnici koji će imati PCR testove neće morati ići u karantenu u Amsterdamu od 15.12, no bez ovih testova neće moći ni ući na avion između Atlante i Amsterdama na četiri tjedna leta. Putnici će se PCR testirati pet dana prije leta, potom brzim antigenskim testom na Atlanti i onda će obaviti još jedan PCR test po dolasku u Amsterdam.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta Airlines

Nepal Airlines je zatražio od Ministarstva turizma da iz flote izbace 6 kineskih aviona, četiri Y12 i 2 MA-60. Kompanija ima ogromnih tehničkih problema, za avione nedostaje rezervnih dijelova, te pilota. Jedan Y12 i MA-60 su bili poklon Kine 2014, dok su ostala četiri aviona kupljena sa ogromnim popustima za samo 31,5 milijuna USD uz pozajmicu EXIM Bank of China. Nepal Airlines ove truboprope planira zamijenite za zapadne avione.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Nepal)

Britanski proizvođač luksuznih automobila Bentley ima velikih problema sa Brexitom, a jedna od mjera kojima će nastojati smanjiti te probleme je najam čak pet aviona Volga-Dnepra kojim će se dovoziti dijelovi za proizvodnju ovih automobila. Čak 90% komponenti za Bentley se dovozi iz Europe, dok kompanija izvozi u Europu samo 24% gotovih automobila. Volga-Dnepr će letove obavljati u Manchester. Bentley planira proizvesti 10.000 automobila u 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volga-Dnepr

EasyJet je angažirao američku restrukturacijsku tvrtku AlixPartners da mu pomogne u vraćanju duga od 1,9 milijardi USD, od kojih 1,1 milijardu mora vratiti bankama do II/2022, a 800 milijuna je pozajmica Velike Britanije kroz Covid-19 financijsku podršku. EasyJet je u posljednjih par mjeseci nekoliko desetaka aviona prodao kroz sale and leaseback ugovor kako bi anulirao privremenu nelikvidnost. Istime je za zaključiti da je kompanija u istinskim problemima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berlin Brandenburg Aerodrom

Airlines for Europe (A4E) su objavili da su brzi testovi zadnji domet tehnologije te isti mogu pomoći povratak povjerenja putnika u letenje, te povećati konektiranost unutar Europe. ERA je pak izjavila da su tehnologije testiranja brzo napredovale i da je vrijeme da EASA, ECDC i nacionalne vlade prihvate ove metode kako bi Europa ponovo „krenula“. IATA pak smatra da brzi testovi otvaraju vrata za obnovu putovanja i eliminiranje karantene. IATA naglašava da 65% putnika smatra da treba ukinuti karantenu za putnike koji imaju negativne testove.

Pritisak aviokompanija, asocijacija, aerodroma i institucija na vlade se žestoko nastavlja. Znavši njihovu lobističku snagu, mislim da je pitanje dana kada će testovi postati masovna pojava i kada će zamijeniti karantene i zabrane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berlin Brandenburg Aerodrom

Wizz Air nastavlja sa ekspanzijom. U drugoj polovici 2020. otvorio je 260 linija i 15 baza, a sada je najavio 26.3. otvoriti bazu u Cardiffu sa jednim A321. Ovo će biti 4. Wizz Airova baza u Velikoj Britaniji, uz London Luton, London Gatwick i Doncaster Sheffield, pri čemu su dvije baze otvorene u 2020. Wizz Air će u Cardiffu otvoriti 9 novih linija, većinu krajem III/2021, no jednu u X. i jednu u XI. mjesecu. Cardiff nema baziranih kompanija, a glavna konkurencija Wizz Airu će biti TUI sa 5 cjelogodišnjih i 19 sezonskih linija, te Ryanair (2 sezonske) i Vueling (2 sezonske i 1 cjelogodišnja linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Djiboutiev Boeing 737-500 je imao kolaps stajnog trapa prilikom slijetanja. Prije par dana kineska agencija za civilnu avijaciju je naložilo inspekciju stajnih trapova na svim 737-300, -400 i -500. U regiji Air Serbia operira 737-300. Sve više je upozorenja na ove avione, pa bi i Air Serbia trebala shvatiti ozbiljnost ovih incidenata, te obaviti inspekciju svojih 737-300.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Djibouti

ACI World, IATA i WWACG (World Airport Coodinators Group) su iskristalizirale prijedlog da tijekom ljetnog reda letenja kompanije koje žele zadržati slotove moraju obaviti bar 50% letova na liniji. Kompanije su prvo predložile da se produži suspenzija pravila 80:20, ili da se bar omogući da mogu letjeti samo 20% letova da bi zadržale slotove. Asocijacije smatraju da karantena u pojedinoj zemlji jest vis major a u tom slučaju se isto ne računa u 50% ostvarenih letova, nego kao da su letovi ostvareni. Asocijacije traže i da kompanije koje dragovoljno i privremeno vrate slotove do II/2021 iste bi mogle ponovo koristiti u ljeto 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Air Caraibes Atlantique i French Bee (Groupe Dubreuil) je izjavio da će se žaliti ukoliko Europska Komisija prihvati pomoć od 297 milijuna EUR Corsairu. Kompanija naglašava da pravilo Europske Unije jasno naglašava da nije moguća pomoć kompanijama koje su imale financijske probleme prije 1.1.2020, a Corsair je u zadnjih 10 godina bio profitabilan samo 2016. i 2017. Air Caraibes i French Bee smatraju da se ovakvim pomoćima šteti tvrtkama poput njih koji su profitabilni zadnjih 15 godina, te trebaju pomoć samo za godinu Covid-krize. Groupe Dubreuil nije protiv spašavanja radnih mjesta, no smatraju da se isto ne može raditi protiv elementarne konkurentnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Caraibes

Ryanair, koji je već zatvorio Laudu i sam preuzeo operacije, sada je odlučio potpuno zatvoriti bazu u Beču. Zaposlenici ove baze mogu se preseliti u Dublin, Atenu ili Solun, ili će dobiti otkaz. Od I. mjeseca operacije iz Beča će preuzeti poljska podružnica Buzz i malteška podružnica Lauda Europe sa svojim avionima i posadama. Ovi avioni neće biti bazirani u Beču, već će operacije vršiti iz drugih baza.

Ovo je ogromno olakšanje za Wizz Air i Lufthansa Grupu (posebno Austrian i Eurowings) koji su nakon Levela koji se povukao iz rata u Beču, eto ostali i bez najtežeg protivnika. Iskreno, Wizz Airu je sada posao daleko lakši i koncentrirat će se na rat protiv Austriana i Eurowingsa. Ovaj potez svakako je rezultiran i austrijskim novouvedenim pravilom zabrane prodaje avionskih karata jeftinijih od 40 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Meksički LCC Viva Aerobus će imati 10% više kapaciteta u XII/2020. u usporedbi sa XII/2019. Kompanija će operirati 128 linija od čega 103 domaće i 25 međunarodnih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Viva Aerobus

Ruska LCC Pobeda (u vlasništvu Aeroflota) je jedna od rijetkih kompanija koja je imala porast broja putnika u 3. kvartalu 2020. Pobeda je povećala broj putnika za 12%, uz fascinantan load faktor od 95%, te je iskazala profit u 3. kvartalu, kao i za svih prvih 9 mjeseci 2020.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

American planira niz akcija kojima će putnicima pokazati koliko je 737MAX siguran avion. Tako će od 29.12. na 5 prvih letova ovim avionom letjeti samo djelatnici Americana koji će pokazati javnosti da i sami smatraju da je avion siguran. No, i sam CEO Americana, Doug Parker pokazao javnosti sigurnost ovog aviona jer je letio na jednom od 737MAX između Tulse, gdje je avion bio stacioniran, do Dallas Fort Wortha odakle će mu biti baza. Na letu je bila i njegova supruga, te drugi manageri kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Nije nova vijest da će Air France involvirati HOP! u svoj osnovni brend, no najnovija informacije je da će ovaj regionalni prijevoznik operirati samo flotu Embraera (E145, E170, E190). HOP! je iz flote već izbacio sve ATR42 i 72, a sada će izbaciti i CRJ700 i CRJ1000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Ryanair je opet iskoristio krizu i „natjerao“ Boeing na velike popuste kada nitko ne kupuje, već otkazuje narudžbe, i kada je Boeing doslovce očajan. Ovo je Ryanairov modus operandi i na taj način je u velikim globalnim krizama kompanija iskamčila ogromne popuste, što im je godinu-dvije nakon krize donijelo velik profit.

Nova narudžba je 75 primjeraka Boeinga 737-8-200, sardina varijanta MAX8 aviona, posebno dizajniranog upravo za Ryanair, u kojeg stane čak 197 putnika. Time će Ryanairu sveukupno biti isporučeno 210 ovih aviona. Ryanair u floti ima isključivo Boeingove avione i to 737-800, 737-8-200, te jedan 737-700, dok njegova podružnica Lauda ima 28 Airbusa A320, no Ryanair ozbiljno najavljuje da će i ove avione zamijeniti sa 737-8-200. U ovom momentu Ryanair u floti ima 467 aviona i 222 naručena.

Ovo sigurno nije sve što će Ryanair naručiti od Boeinga. Ryanair je uvijek u krizama naručivao bitno više aviona, pa nije logično da sada naruči „samo“ 75. Prema izvorima iz tvrtke Ryanair pregovara i o nabavi najvećeg 737-10, što bi bilo ogromno odstupanje od 20-godišnje prakse ovog ULCC, no i logičan „evolutivan“ potez. Boeingu u ovom momentu marketinški i te kako odgovaraju dvije „dobre vijesti“ umjesto jedne, pa je za očekivati još jedna objava o kupnji aviona u skorije vrijeme.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Iako je do nedavno Frankfurt imao problema sa manjkom kapaciteta na svojim uzletno-sletnim stazama, sada od 14.12. zatvara jednu od četiri uzletno-sletne staze koju ne treba, a kako bi smanjio troškove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Neelmenov novi projekt Breeze će plaćati svojim zaposlenicima dodatnih 6.000 USD kako bi se nastanili u jednoj od kuća koje je odobrila kompanija, u blizini baze i tako bili više na dispoziciji kompaniji u slučaju problema. Breeze će krenuti sa operacijama 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

Zbog trgovinskog rata koje je Kini uveo Donald Trump, Kina nije već 3 godine naručila ni jedan Boeingov avion. Stoga se Boeing nada da će novi američki predsjednik Joe Binden prekinuti ovu nepodnošljivu praksu i omogućiti prodaju Boeingovih aviona u Kini. Spekulira se da će Kina uvjetovati nove narudžbe za Boeing certificiranjem C919 od strane FAA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Velika Britanija je certificirala Pfizerovo cjepivo čak prije SAD-a (koji o tome raspravlja 10.12.). Velika Britanija je naručila 40 milijuna doza ovog cjepiva, od kojih će se 10 milijuna doza cijepiti još ove godine. Kako je za cijepljenje potrebno 2 doze po svakoj osobi, istim će 5 milijuna britanaca biti cijepljeno do kraja godine. Ovime će se zračni promet u Velikoj Britaniji osjetno povećati netom prije božićnih praznika.

United je već prebacio određeni broj Pfizerovog cjepiva u Chicago koje čeka cartifikate da bi se dalje distribuirao prema Europi. Iako su svi mislili da su te prve doze namijenjene prebacivanju u Bruxelles, očito će ići za Veliku Britaniju. Cjepivo se mora prevoziti i skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva celzijusa.

Pfizerova klinička testiranja dokazuju 94% uspješnosti cjepiva. Pfizerovo cjepivo je gensko i samim time bitno rizičnije, a prema nekim izvorima Europska Unija ga neće koristiti. Hrvatska je odabrala AZD1222 koje su napravili AstraZenec i University of Oxford, a koje je proteinsko i trebalo bi biti bitno manje štetno. Bill Gatesova Moderna i Pfizer su već pokrenuli postupak certificiranja u Europskoj Uniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Procurili su planovi za sanaciju TAP-a koji je izuzetno pogođen trenutačnom krizom. Da bi se mogla odobriti državna pomoć od 1,2 milijarde EUR planira se otpustiti cak 3600 od 10.600 zaposlenika, predviđa se rezanje placa preostalim djelatnicima, te će iz flote izbaciti čak 17 zrakoplova. Sindikati se protive ovim mjerama. Za ovu godinu očekuje se gubitak od oko 582 milijuna EUR. Portugalska vlada je kupila Neelmanov udio, te povećala svoj na 72,5%, a postoji mogućnost da isto uveća na 95%.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: TAP Portugal

Američki FCC je dogotovio proces koji je započeo 2013. a kojim će putnicima omogućiti da vrše pozive i šalju poruke sa mobitela na visinama preko 3000 m (10.000 ft).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!