Novosti iz svijeta

Nakon što je Francuska zabranila letove na linijama do 250 km, Air France je otvorio sedam novih linija na Vlak + avion programu. Putnici sada mogu putovati na čak 18 domaćih linija sa brzim i TGV vlakovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Ryanair će otvoriti bazu u Torinu 1.11. sa dva Boeinga 737-800. Do kraja godine Ryanair će otvoriti čak 18 novih linija u Torinu. U ovom momentu Ryanair iz Torina ima 10 linija, što znači da će ukupno imati 28 linija iz ovog talijanskog grada. I prije baze Ryanair je bio dominantan prijevoznik u Torinu sa 35% kapaciteta, te 63 od 196 tjednih polazaka ovog grada. Drugi je rumunjski LCC Blue Air koji također ima bazu u Torinu, i koji ima 41 tjedni polazak (22,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aer Lingus je objavio da na 4 Stobartove linije neće biti prijevoznika bar do 27.6. dok su ostale linije preuzeli Aer Lingus (njih 6) i BA CityFlyer (njih 4). Ovakvo stanje će biti bar do kraja VIII. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Emirates planira letjeti sa 30 Airbusa A380 ovog ljeta. Ovi avioni će letjeti na 15 destinacija i ostvariti 129 tjednih letova. Ovo je tek 25% svih A380 u floti Emiratesa, no bitno više nego je kompanija letjela do sada. U Europi Emirates će letjeti sa A380 za London Heathrow, Manchester, Frankfurt, Minhen, Moksvu, Paris i Beč. Emirates će ovog ljeta letjeti na 124 destinacije, što je 90% svih linija prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emireates

Southwest je proslavio 50 godina od prvog leta (18.6.1971) uvođenjem u promet Boeinga 737-800 u spacijalnom liveryu „Freedom One“ u kome je avion obojan u stiliziranu američku zastavu, a kao sjećanje na sve koji su služili u vojsci SAD-a.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Vietnam Airlines je na samom rubu bankrota, izjavio je ministar za planiranje i investicije Vijetnama. Ovo se dešava usprkos vladinoj injekciji od 519 milijuna USD. Kompanija se suočava sa tužbama za naplatu, banke više ne žele davati kredite Vietnam Airlinesu, kompanija nema zaliha gotovine, te je situacija opisana kao „ekstremno ozbiljna“. Od 107 aviona u floti, kompanija trenutno leti sa njih 41.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vietnam Airlines

Estonska ACMI kompanija Nordica je pristupila irskom Uredu za transport te iskazala želju da preuzme PSO letove iz Dublina za Donegel i Kerry koje je operirao Stobart Air. Istu želju je objavio i Emerald Airlines, kompanija koje bi od 1.1.2023. trebala preuzeti feeding regionalne linije Aer Lingusa. Stobart je letio 12 linija za Aer Lingus no tek dvije gore spomenute su PSO linije. Kompanija je dobivala 3,9 milijuna EUR za liniju prema Donegalu, te 3,3 milijuna za onu prema Kerryu. PSO ugovor je do 31.1.2022.

Prema uvjetima PSO-a nova kompanija može preuzeti PSO ugovor bez natječajne procedure, kako bi ostvarila preostali dio ugovora. Naravno, isto se odnosi samo do 31.1.2022. Nordica već operira PSO letove u Švedskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordica

Zbog kolapsa Stobarta easyJet je otvorio 12 novih linija koje bi trebale nadomjestiti linije Stobarta. Kompanija je otvorila prvu liniju iz Belfast Citya i to za London Gatwick. EasyJet je povećao i kapacitete, te frekvencije na linijama iz Belfast Internationala za Birmingham, Edinbrugh, Glasgow i Manchester. Izuzetno brza i kvalitetna reakcija konkurencije na tržišne promjene. Bravo easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

SAD je inicirao pregovore sa Kinom koja još nije dozvolila letove 737MAX, kako bi to ubrzo učinila. Ukupno je još 222 Boeinga 737MAX prizemljeno, od čega je preko 100 aviona u vlasništvu kineskih kompanija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Cathay Pacific i Airbus razvijaju projekt jednog pilota na A350 za duge letova na velikim visinama i dužem kruzingu. Sada je potrebno da dva pilota budu u kokpitu, dok se još bar toliko odmara, a kompanije paniraju da dva pilota pokrenu let, potom se jedan odmara, pa drugi, a nakon toga oba prizemljuju let, tj. ukupno će biti potrebno dva umjesto tri do četiri pilota. Program bi trebao saživjeti do 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

All business kompanija La Compagnie je nakon godinu i tri mjeseca obnovila liniju iz Paris Orlya za Newark. Linija će se prvotno operirati dva puta tjedno, no kroz ljeto će se broj frekvencija povećavati, da bi se u IX. mjesecu povećala na svakodnevne. La Compagnie 2.7. pokreće i letove iz Nice za Newark sa frekvencijom od tri tjedna leta.

No, kompanija, koja je do Covida-19 letjela samo za Newark, od 21.7. pokreće i letove za Tel Aviv. Linija će se operirati tri puta tjedno. No, ono što je interesantno je da linija ima samo 1,5 sati pauze na Orlyu za konekcije prema Newarku. Od 29.11. La Compagnie će krenuti sa linijom za Milan Malpensu četiri puta tjedno. I ova linija će se vezati na Newark.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: La Compagnie

Ryanair i Manchester Aerodrom će tužiti Vladu Velike Britanije radi kategorizacije zemalja u zelenu, žutu i crvenu. Ryanair i Manchester Aerodrom tvrde da Velika Britanija nema jedinstvene kriterije u klasificiranju zemalja i da niz zemalja nije dobilo zeleni status iako su trebali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je izjavio da je projekt A220-500 realan i da će se on desiti, no da trenutno nije prioritet, tj. da će se kompanija koncentrirati na neke važnije projekte. Kompanija je jednako tako izjavila da za sada ne radi na planovima za A322, te da taj projekt nije planiran u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

EasyJet je otvorio novu sezonsku bazu u portugalskom Faro-u. Faro je treća portugalska baza easyJeta, uz Porto i Lisabon. Kompanija je tamo stacionirala tri aviona, a operirat će 21 liniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Švicarska je u 2019. imala 58,6 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 31,5 milijuna putnika Zurich
 2. 17,8 Geneva
 3. 9,1 Basel
 4. 0,1 St.Gallen
 5. 0,1 Lugano

autor: Alen Šćurica, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Canada će u fazama u VI. i VII. mjesecu na posao vratiti čak 2600 zaposlenika, radi povećanja broja letova koje će uslijediti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Novi islandski LCC Play je dovezao svoj prvi Airbus A321 u Island. Kompanija će započeti sa letovima na London Stansted 24.6. Prve linije kompanija će uz London biti Alicante, Barcelona, Berlin, Copenhagen, Madrid i Tenerife. Kompanija će organizirati niz letova diljem otoka u idućim danima radi uvježbavanja posada, a nakon inauguracijskog leta podijelit će 1000 gratis karata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Southwest je otkazao skoro 300 letova u srijedu, te je još 500 letova kasnilo radi problema sa kompjuterima. U utorak je otkazano skoro 500 letova i 1300 je kasnilo, što je 37% svih letova Southwesta. Kompanija je imala problema sa letovima i u ponedjeljak, no ne radi kompjutera, nego radi problema sa informacijama o vremenu. Više stotina letova je radi toga imalo problema. Ovo pak znači da je preko 3000 letova u tri dana imalo ozbiljnih problema.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Southwest

Sedam južnokorejskih aviokompanija je u Covidu-19 ponudilo čak 152 leta za nigdje koji su prevezli fascinantnih 15.983 putnika. Ovi putnici su potrošili čak 20 milijuna USD samo u duty-free trgovinama. Naime, neke duty-free trgovine su organizirale letove do japanskog zračnog prostora kako bi putnici mogli kupiti duty-free robu, te su putnicima dali besplatne aviokarte, uz uvjet da moraju kupiti određeni iznos robe u njihovim trgovinama. Najviše letova za nigdje imala je Asiana, njih 35.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana

I dok većina kompanija Europe vraća aviona iz prizemljenja, te povećava flote, Swiss je odlučio daljnje reducirati flotu, pa će je smanjiti za 15%. Kompanija će iz flote izbaciti pet A330 ili A340, te 10 uskotrupaca. Među uskotrupcima Swiss će u prvom redu iz flote izbaciti Embraere E190 koje unajmljuje od Helvetica.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Boeing je obavijestio SAD da će kasniti 12 mjeseci sa dva VC-25B (Boeinga 747-8), poznatiji kao novi Air Force One. Originalno avioni su se trebali isporučiti krajem 2024. Boeing se izgovara na Covid-19 (iako stvarno nije jasno kako je pandemija utjecala na izgradnju ovih aviona), te na bankrot GDC Technicsa, koji je bio dobavljač interijera za VC-25B. GDC Technics i Boeing su se godinu dana prepucavali oko isporuka i otkazivanja posla.

Boeing traži i nove pregovore za cijenu aviona. Dogovorena cijena je bila 3,9 milijardi USD za oba aviona. Boeing je ovu cijenu već prebio prošle godine, a SAD mu je rekao, da sukladno Ugovoru ne može dobiti više novaca. No, sada ostaje za vidjeti hoće li SAD ipak popustiti.

Avioni su originalno napravljeni za Transaero 2016. godine, no isti nisu isporučeni radi bankrota kompanije. Trenutni Air Force One (VC-25A) imaju 34 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Emirates je objavio prvu neprofitabilnu godinu u zadnjih 30 godina. Ukupan gubitak kompanije je enormnih 5,5 milijardi USD. Emirates je bio prizemljen čak osam tjedana odlukom Vlade UAE. Cargo divizija je donijela ozbiljne prihode kompaniji. Emirates je konvertirao čak 19 putničkih aviona u preightere. Ukupno je Emirates SkyCargo imao 4,7 milijardi USD prihoda, 53% više nego prethodne godine. Kompanija je smanjila broj zaposlenika za čak 31%, na 75.145. Emiratesov load faktor je pao sa 78,5 na samo 44,3%.

Vlada Dubaia je odobrila još jednu pomoć Emiratesu. Ovaj puta iznos je 1,1 milijardu USD. Emirates je u godinu dana dobio 3,1 milijardi USD pomoći od Vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

EasyJet je odlučio prebaciti dio aviona iz Velike Britanije koja je zatvorena, u Njemačku koja se otvara za turističkih promet. Avioni će prvenstveno letjeti iz Njemačke za Španjolsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

British je u V. mjesecu vračao radnike na posao, ali sada je ponovo tisuće radnika stavio u šablonu državne pomoći za nezaposlene, gdje ne rade i dobivaju 80% osnovne plaće od strane Velike Britanije, zato što se Velika Britanija još uvijek nije otvorila.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Nakon što su već nekoliko velikih zračnih luka u Europi počele u promet vraćati piste i terminale koje su zbog pomanjkanja prometa u cilju uštede zatvarali, sada i Beč 15.06. ponovno otvara Terminal 1. U Terminalu 1 provoditi će se check-in dok će sigurnosne kontrole i svi odlasci i dolasci biti i dalje preko Terminala 3.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Aerodrom Beč

Lufthansa Grupa ulazi u restrukturaciju od kraja 2021. do 2024. u kojoj planira uštedjeti 3,5 milijardi EUR. Kompanija planira reducirati izdatke za zaposlenike, što je već djelomično učinila otpuštanjem 26.000 zaposlenih. Druga mjera je pojednostavljenje operacija. I ovdje je kompanija već učinila neke mjere ukidanjem Germanwingsa i SunExpressa te pokretanjem Eurowings Discaveria. Treća mjera je modernizacija i standardizacija flote. U ovoj mjeri se planira osjetno smanjenje potrošnje goriva uporabom novijih i štedljivijih aviona. Unifikacijom flote smanjit će se troškovi osoblja, maintenance i trening posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Air France je objavio da će imati 65% kapaciteta iz 2019. u VII. i VIII. mjesecu. Ovo je sukladno mojim procjenama još od prošle godine, koje sam potvrdio na proljeće u kojima sam rekao da će legacy imati oko 60%, a LCC oko 80%, tj. ukupno kompanije oko 70% prometa iz 2019. Kako stvari stoje LCC bi mogli imati i oko 90%, a kompanije ukupno oko 75% iz 2019. godine. Air France će letjeti na oko 200 destinacija. Kompanije će u promet vratiti 12 prizemljenih long-haul i 10 srednjeprugaških aviona. Ovime će Air France u floti ovog ljeta imati 181 avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Rusija i Kina su objavile detalje projekta CR929. Avion bi trebao imati prvi let 2023, a masovna proizvodnja bi trebala krenuti 2026. Projekt kineskog COMAC-a i ruskog UAC-a je konkurencija širokotrupnom Boeingu 787 i Airbusu A330. CR929 će se proizvoditi u tri inačice, standardna CR929-600 sa 280 putnika i doletom 12.000 km, manji avion CR929-500 sa 250 putnika, ali većim doletom od 14.000 km, te veći CR929-700 sa 320 putnika, no doletom od samo 10.000 km. Kompanija u daljoj budućnosti planira proizvesti i CR939 koji bi trebao biti konkurencija Boeingu 777 i Airbusu A350.

No, obzirom na enormna kašnjenja koja su imali bitno jednostavniji uskotrupni projekti C919 i MS-21, teško da će se ovaj optimistična petogodišnji plan stvarno i obistiniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

I Japan se pridružio sankcijama Europske Unije protiv Bjelorusije. Japanske kompanije ne smiju slijetati u Bjelorusiju, Belavia ne smije slijetati u Japan (što ona i ne može jer nema avion za tako što), te će japanske kompanije zaobilaziti zračni prostor Bjelorusije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Brazilski Azul je objavio da otvara čak 50 novih regionalnih linija. Linije će se prvenstveno operirati sa minijaturnim Cessna Grand Caravanima koje je Azul dobio prilikom kupnje regionalne kompanije TwoFlex (2020.). Kompanija u floti ima 14 putničkih (9 putnika) i 3 cargo Grand Caravana. Ipak neke od linija Azul će operirati i sa svojim regionalnim ATR 72-600, Embraer E190, E195 i E195-E2. U Brazilu Azul ima 37,5% domaćeg prometa, GOL 30%, a LATAM 27%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: