Novosti iz svijeta

Frankfurt će ponovo danas (utorak) biti zatvoren radi štrajka radnika sigurnosti. Ovo je već drugi utorak kada će aerodrom biti zatvoren. Kompanija je najavila da će imati 85% putnika iz 2019. no ovi štrajkovi tome sigurno neće pomoći.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Islandski startup Niceair, o kome smo već pisali, objavio je prve linije i Akureyri Aerodroma (Sjever Islanda) i to za Copenhagen (dva puta tjedno, od 2.6.), London Stansted (tri put tjedno od 3.6.) i Tenerife South (jednom tjedno od 8.6.).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Niceair

Rusija je ukinula Covid-ograničenja za letovie prema Azerbajđanu, Armeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tajikistanu, Turkmeniji, Uzbekistanu i Iranu. Aerflot će stoga krenuti sa letovima iz Moskve SVO prema Bishkeku i Oshu.

AirBridge Cargo i Atran, dvije kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe su prekinule sve operacije radi sankcija Zapadnih zemalja. Kompanije su prizemljile svih 24 svoja aviona.

Ruska kompanija Royal Flight je prava kompanija koja je podlegla sankcijama i prekinula sve operacije. Kompanija je imala 15 aviona od čega 6 širokotrupaca.

Moskva SVO je zatvorila svoja dva terminala za međunarodni promet, obzirom da su Aeroflot i druge ruske kompanije prekinule sve međunarodne letove, a broj stranih kompanija koji lete za Rusiju svakim danom rapidno opada.

EASA je ukinula certifikate za Supertjet SSJ-100, Tupolev Tu204, Beriev Be-103, Kaman Ka-32A. Isto će utjecati i na prograd projekta Irkut MC-21, Il-114-300 i rusko-kineskog projekta CR929. U ovom momentu 119 SSJ-100 je aktivno i 44 neaktivno.

U ovom momentu za Rusiju se operiraju letovi iz samo 20 zemalja svijeta i to: Srbija, Turska, Alžir, Armenija, Bahrain, Bjelorusija, Izrael, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Maroko, Mongolija, Sirija, Tađikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venecuela, Qatar i UAE.

Finnair ponovo leti za Tokyo preko Sjevernog Pola, kako je liniju letio i prije puno godina, a zbog zaobilaženja ruskog zračnog prostora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

British Airways je imao kaos sa prtljagom ovaj vikend. Stotine putnika su čekali prtljagu satima da bi im na koncu rekli da prtljagu neće dobiti isti dan. Kada je kompanija imala isti problem u II. mjesecu neki putnici su čekali i tjedan dana da dobiju prtljagu. Ovo se desilo radi manjka ground osoblja. Iz istog razloga niz aviona je čekao na apronu bez usluge, te ozbiljno kasnio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Zbog rata Rusije i Ukrajine prodaja u aviokompanijama svijeta je pala za 8%, a Europe za 14%. Ipak Europa u ovom momentu ima 71% sjedala spram 2019. Promet je pao za samo 0,5 postotnih bodova spram tjedan prije. Rusija je pak pala sa 83% u tjednu prije rata na samo 65% u ovom tjednu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Singapore Airlines je obavio četiri charter leta, dva sa A380 i dva sa A350-900 između Los Angelesa i Barcelona u jednom danu. Kompanija nije htjela otkriti za koga su charteri letjeli, ali trošak istih je bio ekstremno visok.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Volotea u 2022. planira prevesti 9,5 milijuna putnika, što je povećanje od 32% spram 2019. godine (kada su imali 7,6 milijuna putnika). Kompanija pokreće 45 novih linija, te otvara dvije nove baze u Francuskoj. Kompanija će ostvariti 70.000 letova, dok je 2019. imala tek 58.000.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Na novootvorenom Terminalu 2 Berlin Brandenburg aerodroma prvenstveno će operirati Ryanair koji je prije operirao sa Terminala 5. Ryanair ima 17,9% udjela u Berlinu, što je manje od easyJeta koji ima 25,1%, no više od 13,1% koje ima Eurowings i 10,4% koje ima Lufthansa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berlin Brandenburg

Aeromexico je izašlo iz predstečajne zaštite nakon što je 20 mjeseci bilo u zaštiti. Kompanija je pronašla investitore za čak 5 milijardi USD u idućih pet godina. Kompanija će 3,7 milijardi USD iznaći kroz pozajmice, DIP financiranje i dokapitalizaciju. Vrijednost kompanije je sada oko 2,5 milijardi USD. U ovom momentu kompanija operira na 84 domaće i inozemne linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

China Airlines je objavila profit od 320,6 milijuna USD u 2021. godini. Prihodi kompanije su porasli za 20,5%, dok su se rashodi povećali za samo 10%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Airlines

Flybe će u utorak 22.3. objaviti prve linije i krenuti sa prodajom karata. Kompanija će u početku letjeti iz Birminghama i Belfasta. Kompanija u floti ima tri Dash 8-400 i planira ih imati 32 u floti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybe

Najveće zračne luke Bliskog Istoka

 1. 86,4 Dubai
 2. 41,2 Jeddah
 3. 38,8 Doha
 4. 26,0 Riyadh
 5. 24,8 Tel Aviv
 6. 22,0 Abu Dhabi
 7. 15,7 Kuwait
 8. 13,6 Sharjah
 9. 10,8 Dammam
 10. 8,9 Amman

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Monika Klobučar (Dubai)

KLM i Transavia od 23.3. odbacuju pravilo nošenja maski na svojim letovima. Stoga putnici više neće imati ovu obvezu. Maske su do sada odbacili SAS, Norwegian, British, Virgin Atantic, TUI i Jet2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

San Francisko aerodrom je pokrenuo program Wag Bridge. U programu je 20 pasa, jedna svinjica i jedan 6 kg težak zec. Životinje služe da se putnici sa njima igraju, da ih maze i da smanje stres.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: San Francisko Aerodrom

Volotea će ove godine dodati još šest Airbusa A320, čime će kompanija imati više kapaciteta nego prije Covida-19, 2019. godine. Kompanija trenutno u floti ima 20 A319 i 16 A320. Kompanija je do početka prošle godine operirala Boeinge 717.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Švicarski Helvetic je otvorio program zapošljavanja sezonskih radnika. Program zapošljava radnike koji imaju zimske poslove poput učitelja skijanja ili radnicima na ski liftovima, a koji će tijekom ljeta raditi za kompaniju, kada ima ogromno povećanje obveza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Najveće zračne luke Argentine 2019. su bile:

 1. 12,7 milijuna putnika Buenos Aires Ministro Pistorini
 2. 12,3 Buenos Aires Jorge Newbery
 3. 3,5 Cordoba
 4. 2,3 Mendoza
 5. 1,9 Bariloche
 6. 1,8 Buenos Aires El Palomar
 7. 1,6 Puerto Iguazu
 8. 1,4 Salta
 9. 1,2 Neuquen
 10. 1,0 Tucuman

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerolineas Argentinas

Nova LCC long-haul kompanija Norse Atlantic Airways je prolongirala letove za SAD zbog rata u Ukrajini, visoke cijene goriva i manjeg potencijalnog broja putnika. Letovi će sada početi od sredine 2022. Kompanija će letjeti sa Boeinzima 787-8 i 787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Velika Britanija je uvela pravilo slotova ovog ljeta (od 27.3.) po načelu 70:30, što znači da kompanije moraju ostvariti 70% letova inače će izgubiti slotove. To je tek neznatno manje spram pravila od prije Covida-19 koje je bilo 80:20. Ove zime pravilo je bilo 50:50.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Flybe koji obnavlja operacije nakon što je za prvu bazu odabrao Birmingham, sada je objavio da će otvoriti i drugu bazu, u Belfastu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Južnoafrički Comair je objavio da obnavlja letove danas 17.3. Kompaniji je vraćen AOC. Kompanija je otklonila sve sigurnosne probleme koje je imala. Compair leti sa svojim LCC brendom Kulula i u franšizi leti za British Airways.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Comair

TAP Portugal obnavlja letove za Caracas, Venecuelu od 21.6. sa Airbusom A330-900. Kompanija će operirati dva leta tjedno. Većina zapadnih kompanija je prestala letjeti za Venecuelu. Trenutno lete samo Air Europa (Madrid), Iberia (Madrid), Plus Ultra (Madrid), Copa (Panama) i Turkish (Istanbul).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

IndigoPartners je objavio da i on želi uči u vlasništvo ITA-e. IndigoPartners je već iskazao interes za vlasništvo Alitalije, ali i više desetaka drugih kompanija no od tih poslova se nikada nije desilo ništa. Prva akvizicija se desila prije par dana kada su se spojili Frontier i Spirit. Za sada su interes za vlasništvo iskazali Lufthansa, te KLM, Air France i Delta, kao i talijanski megacargo kompanija MSC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Karipski startup Arajet je naručio čak 20 Boeinga 737MAX8-200 uz još 15 opcija. Kompanije će letjeti iz Dominikanske Republike.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Arajet

Iako Boeing ne isporučuje B787 već skoro godinu i pola (uz kratke dvomjesečne isporuke sredinom 2021), sada planira graditi 7 aviona mjesečno do kraja 2023. Ukupan backlog ovih aviona je 484. Boeing je na sadašnjim problemima sa B787 izgubio 4,5 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IATA i ACI su zatražili da se do ljetne sezone odbace sva ograničenja za Covid-19 za putnike unutar EU. Ovo uključuje ukidanje testova, Covid-19 potvrda i nošenje maski. Na putnike izvan EU se traži da se priznaju ruska i kineska cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Stellar Aircraft Leasing je zatražio od suda u Hong Kongu da propiše likvidaciju Hong Kong Airlinesa koji ima velike dugove prema kompaniji. Hong Kong airlines operira sa 12 Airbusa A320, 9 A330-200, 7 A330-300 i 1 A350-900. Poslovnica Hong Kong Air Cargo ima 5 A330-200F.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hong Kong Airlines

Rossiya planira obnoviti međunarodne letove sa SSJ-100 i to iz baze u Sochiu. Kompanija u floti ima 68 ovih aviona. Kompanija ne može letjeti međunarodne letove sa zapadnim avionima kako ih lezori ne bi zaplijenili.

Nakon što je Bermuda odlučila ukinuti COA za ruske avione sada je to učinila i Irska. U Irskoj je bilo registrirano 34 aviona tri ruska prijevoznika. Na Bermudima je bilo registrirano 716 aviona.

I Japanski lezor SMBC se pridružio sankcijama ruskih avio kompanija i odlučio prekinuti lizing za 36 aviona koje kod njega imaju ruske kompanije. Lizing je prekinut odmah.

Sky Gates Airlines je oba svoja Boeinga 747-400F prebacila iz Rusije u svoju kompaniju Silk Way West Airlines u Azerbajdžan gdje su avioni i preregistrirani. Kompanija je prekinula sve svoje operacije u Rusiji.

Ukrajinski LCC SkyUp je ponudio sve svoje Boeinge 737NG osim jednog za wetlease. Avioni su prizemljeni u inozemstvu radi ruske invazije Ukrajine. Kompanija u floti ima dva B737-700, devet B737-800 i četiri B737-900. Jedan B737-800 neće se dati u lizing jer je zarobljen u Kijevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

Velika Britanija ukida sve putne restrikcije vezane uz Covid-19 u petak 18.3. u 4:00 sata. Putnici za Veliku Britaniju se više neće morati niti testirati. Restrikcije su već ukinuli Finska, Mađarska, Island, Irska, Lihtenštajn, Litva, Norveška, Slovenija, Švedska i Švicarska. British, Virgin Atlantic, TUI i Jet2 su ukinuli nošenje maski u avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Singapore Airlines je potpisao ugovor sa DHL-om po kojem će njegovih pet Boeinga 777F letjeti za DHL iz Singapore Changi Aerodroma. Avioni će nositi dualne oznake DHL-a i Singaporea, a posade će biti Singaporeove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.