Novosti iz svijeta

American Airlines je ponudio svojim pilotima rast plaće od 20% u idućih dvije godine. To je 3 postotna boda bolje nego prošla ponuda koju je kompanija dala u VI. mjesecu (kada je bila 17% povišice). Istim bi senior kapetani trebali imati 432 USD po satu, a početnik prvi časnik (kopilot) 101 USD po satu. United je sa svojim pilotima ispregovarao 14% povišice u idućih 18 mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Cathay Pacific će ponovo koristiti „polarnu rutu“ preko Rusije na liniji Hong Kong-New York koju je ukinuo početkom ruske okupacije Ukrajine, tj. zaobilazio je Rusiju. Kako Kina nema sankcija prema Rusiji i Cathay Pacific može letjeti preko Rusije, što će ponovo činiti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

Ryanair će ovo ljeta dodati 30 aviona u baze u Italiji. Italija je postala br. 1 država po broju aviona Ryanaira. Iduće godine Ryanair će imati 57 milijuna sjedala ponuđenih iz Italije, što je 28% više nego 2019 kada su imali 45 milijuna sjedala. Ryanair je već neko vrijeme broj 1 prijevoznik Italije. Ryanair ima 17 baza u Italiji i leti za 30 talijanskih aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Frontier pokreće travel pass pod imenom „GoWild!“. Program će omogućiti da putnik koji uzme Pass putuje 300 dana u godini (neće se moći letjeti 65 udarnih dana u godini). Iduće godine putnik mora produžiti Pass. Frontier na ovaj način želi prodati i preostala prazna sjedala na avionima jer svako prazno sjedalo kompanija doživljava kao dodatni prihod.

Putnik koji želi putovati pošalje zahtjev, no dobiti će odgovor tek dan prije puta. Ovo je dobro za putnike kojima nije bitna destinacija prije samog puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

 

Joyce Jackson, stara 78 godina je otputovala iz Manchestera u Orlando kako bi tamo pokopala urnu sa pepelom svog pokojnog supruga u Walt Disney Worldu na Floridi, parku za koju ju vežu prekrasne uspomene sa svojim suprugom. No, Virgin Atlantic je zagubio njenu prtljagu u kojoj je bila urna i dva vjenčana prstena. Prtljaga sa urnom se pronašla ali tek dva tjedna nakon što se Jackson vratila u Veliku Britaniju.

Joyce kaže da više neće biti šanse da pokopa supruga jer više neće ići u Walt Diseny World obzirom na svoju poodmaklu dob.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Lufthansa vraća tri Airbusa A380 od VI. mjeseca iduće godine. Sva tri aviona će biti bazirana u Minhenu. Lufthansa je najavila da će još A380 vratiti u flotu. Lufthansa je prizemljila 14 A380, no u vlasništvu ih ima 8 jer je 6 ovih aviona prodala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je odlučio otvoriti domaće linije za strane kompanije. Time će strane kompanije, poglavito one iz SAD-a moći letjeti unutar Meksika na domaćim linijama, pa i najfrekventnijoj Mexico-Cancun. Dosta čudna odluka. No, predsjednik ovime želi srušiti cijenu karata i povećati broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

I cargo kompanija Air Atlanta Icelandic je otvorila AOC na Malti, baziravši tamo prvi Boeing 747-400 (9H-AKA). Kompanija je ostvarila i prve letove. Kompanija će imati i tri putnička B747-400 koje će koristiti za hadž letove i trenutno su prizemljeni u Kamble i Jeddahu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Atlanta

Desilo se ono što sam toliko puta najavio da će se desiti. Qantas je član oneworlda, Virgin Australia je prekinula suradnju sa SkyTeamom i krenula surađivati sa Star Alliance. Stoga je SkyTeamu ostao samo Rex, kompanija koja se krenula ozbiljno širiti sa B737-800. Današnje potpisivanje interine sporazuma Delte i Rexa upravo je početak suradnje Rexa i SkyTeama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Norwegian će u ljeto 2023. bazirati dva aviona u Rigi kao test za bazu tamo. Ovo je ozbiljan odmak od politike kuće da se razvija u Skandinaviji. Kompanija ima 7 baza u Skandinaviji i 2 baze u Španjolskoj. Kompanija je u 3. kvartalu iskazala profit od 100 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Lufthansa je imala promet od 5,2 milijardi EUR i profit od čak 1,1 milijardi EUR. Daleko veći promet nego i kod jedne američke kompanije. Koja dvoličnost od kompanije koja ne želi povećati plaće djelatnika. Kompanija je u 3. kvartalu imala 33 milijuna putnika. Kompanija je ostvarila 86% load faktora u 3. kvartalu.

Southwest je pak objavio da je u 3. kvartalu imao promet od 6,2 milijardi USD i profit od 277 milijuna USD. Kompanija će u 1. kvartalu iduće godine povećati broj letova za 10%, a u drugom za 14%. Frontier je pak objavio profit od 33 milijuna USD u 3. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Aerodrom Hong Kong je uveo sustav Flight Token. Sustav je namijenjen za građane Hong Konga. Nakon što putnik dođe na elektronski check-in, u stroju skenira svoje dokumente, stroj mu analizira lice i isprinta boarding pass. I ovdje završava svaka potreba putnika da se identificira svojim dokumentima ili boarding passom. Putnik prolazi sigurnosni pregled, kupuje u trgovinama i na koncu ulazi u avion bez da pokazuje dokumente ili boarding pass, već aerodromski sustav na svakoj ovoj lokaciji prepoznaje lice putnika i dozvoljava mu dalje operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

ACMI estonska kompanija Nordica, koja je u floti imala samo regionalne aviona i to 9 CRJ900 i 7 ATR 72-600, sada je bitno odskočila i planira nabaviti značajnu flotu Airbusa A320. Kompaniji je isporučen prvi A320, a u floti će ih uskoro imati još 10. Avion ima 180 sjedala.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nordica

Alaska je naručila 52 Boeinga 737MAX i to MAX8, MAX9 i MAX10. Isporuka aviona će biti između 2024. i 2027, a kompanija će dobivati avion svakih 10 dana. Svih 40 Airbusa A320 i A321 će biti izbačeni iz flote do kraja 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Air Canada je naručila još 15 Airbusa A220, te je sada ukupan broj aviona koji će biti u floti 60. Kompanija je do sada dobila isporučenih 31 avion, polovinu ukupnog broja. Air Canada u floti ima 187 aviona i 70 naručenih. Ostale Air Canadine kompanije imaju: AC Express (114) i Air Canada Rouge (39 aviona). Što znači da sve kompanije Air Cande imaju 340 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Iako je u 2. kvartalu Boeing ima 490 milijuna USD profita, u 3. kvartalu imao je enorman gubitak od 3,1 milijardi USD. Kako je i prvi kvartal bio negativan, ukupno je u devet mjeseci godine gubitak bio 4,0 milijardi USD. U 3. kvartalu Boeing je isporučio 112 aviona. U ovom kvartalu ponovo su se počeli isporučivati B787, no isporučeno ih je samo 9. Više od 90 ovih aviona još čeka na isporuku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Virgin Australia će dolaskom Boeinga 737MAX iduće godine pokrenuti veći broj letova prema inozemstvu. Kompanija trenutno leti sa flotom od 93 aviona, a ima naručenih 44 aviona. Trenutno Virgin Australia leti samo prema Dampasaru (Indonezija), Nadi (Fiji), Apiji (Samoa) i Port Vila (Vanuatu) a uskoro kreće i prema Queenstownu (Novi Zeland).

Prije bankrota i prodaje novom vlasniku Vrigin Australia je imala velik broj inozemnih linija prema pacifičkim otocima, Novom Zealandu, ali i prema jugoistočnoj Aziji, kao i prilično linija sa širokotrupcima čak do SAD-a, Japana, Hong Kong, Ujedinjenih Arapskih Emirate, Tajlanda i Južne Afrike.

No, Virgin Australia je odustala od letova sa širokotrupcima pa je očekivati da će obnoviti letove do niza pacifičkih otoka te pokrenuti letove do jugoistoka azije što može dobaciti sa uskotrupcima. To znači da će kompanija sa uskotrupcima moći dobaciti iz Sydneya maksimalno do Singaporea i Filipina, dok će ih Pertha moći dobaciti do Tajlanda i Sri Lanke.

Ovo je to bitnije radi orijentacije Virgin Australie na Star Allaince pošto je kompanija raskinula veze sa SkyTeamom, a nije imala veze sa oneworldom (tamo je partner Qantas). Samim time za očekivati je da će se masa konekcija raditi preko Singaporea ili Bangkoka za Australiju. Jednako tako za očekivati je da Rex krene suradnju sa SkyTeamom i popuni gap nastao raskidom posla alijanse sa Virgin Australijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Ryanair smatra da će inflacija pogodovati kompaniji, jer će stvoriti više potencijalnih putnika, pa i onih koji do sada nisu letjeli Ryanairom, a sada će imati manje novaca i morat će koristiti LCC. Ryanair ističe da je inflacija u Europi 10,9%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Aerodrom Ontario je uveo mogućnost osobama koje nisu putnici na letovima da svoje najbliže prate do samog gatea. To će produžiti boravak obiteljima sat do dva sata. Svi zainteresirani online se registriraju za ONT+ Visitor Pass. Ovdje se putnici odlučuju za određeni termin u danu. Moguće je da se putnik ne odobri Pass ako je već popunjena kvota za taj dnevni termin. Potom putnici dobivaju e-mailom sam pass. Po dolasku na aerodrom putnici se registriraju dokumentima na checkpointu. Posjetitelj potom prolazi sigurnosnu provjeru kao i putnici.

Ovaj potez je zapravo odličan potez za aerodrom jer takvi posjetitelji koji su u pratnji putnika će uz putnika konzumirati jelo i piće na aerodromu, a postoji mogućnost da nešto usput i kupe, što će bitno povećati neletačke prihode aerodroma. Svaka čast. Ovo bi morali uvesti svi aerodromi što prije, poglavito u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ontario Airport

Ruski UVT Aero je naručio četiri Tupoleva Tu-214. Ruske kompanije su počele naveliko naručivati ruske avione jer više nemaju pristupa zapadnim avionima. Aeroflot je naručio 40 Tu-214. Tu 204 i Tu-214 su vrlo zastarjeli, neekonomični i loši avioni. Iako se proizvode od 1996. dakle već 26 godina, prodano ih je samo 35, i to uz forsiranje Rusije. No, zbog najnovijih događaja do sada ih je naručeno čak 51, a očekuju se i nove narudžbe u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: UVT Aero

Kirgistanski LCC Air Manas, koji je u floti imao samo jedan A220-300, je prizemljen. Kompanija je pokleknula pod sankcijama Rusiji te joj operacije više nisu bile prihvatljive. Istinski čudno objašnjenje pošto se sada svi letovi iz Rusije plaćaju suhim zlatom, a Kirgistan je jedna od malog broja država koje dozvoljavaju promet sa Rusijom, pa bi kompanije u stvari trebale na tome profitirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Manas

Air Cote d’Ivore je kupio dva Airbusa A330-900neo. Kompanija trenutno u floti ima 4 A319, 2 A320, 1 A320neo i 4 Dash 8-400, a naručila je i dva A319neo. Ovime kompanija odskače od dosadašnje prakse i kreće sa širokotrupnim letovima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Cote d’Ivore

U Europi najviše letova koji dolaze na vrijeme su imale slijedeće kompanije:

 1. Iberia 83,87%
 2. Norwegian Air Shuttle 83,87%
 3. Air Europa 81,14%
 4. Finnair 80,58%
 5. SAS 79,70%
 6. Austrian 79,38%
 7. Norwegian Air International 79,17%
 8. LOT 76,68%
 9. Volotea 75,36%
 10. Vueling 74,04%

U svijetu prvo mjesto je zauzeo JAL (91,02%), druga je ANA (90,08%), a treća Delta (89,21%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

U ovom momentu Wizz Air ima flotu prosječno staru 5,0 godina, easyJet 8,6, Ryaniar 9,0, IAG 10,6, Air France-KLM 10,9 i Lufthansa grupa 12,7 godina. Starost Wizz Airove flote je pala sa 5,4 godina u 2020. na 5,0 godina, a padat će u idućim godinama obzirom na nove avione koje su naručili, pa će na koncu 2027. imati samo 3,1 godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Swiss je postigao dogovor sa svojim pilotima i zemaljskim osobljem te je izbjegao najavljene štrajkove. Zemaljsko osoblje je dobilo povišicu od 2%, ali i Covid-19 bonus od 2500 CHF za izgubljenu zaradu u Covidu-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Tahiti Nui će liniju iz Francuske Polinezije (Papeete) za Seattle od 12.6. produžiti do Pariza od ljeta 2023. Air Tahiti Nui je potpisao i sporazum o suradnji sa Alaskom. Kompanija već leti iz Papeetea preko Los Angelesa za Paris. Kompanija leti još za Tokio i Auckland.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Tahiti Nui

Čak je i megagubitaš Aeromexico bio profitabilan u 3. kvartalu. Kompanija je imala promet od 1,1 milijardu USD, te profit od 10,5 milijuna USD. Kompanija je imala 5,9 milijuna putnika u 3. kvartalu, te load faktor od fascinantnih 84%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Centar za azilante u Dublinu je prepun, pa su izbjeglice iz Ukrajine noć morali provesti na stolicama u terminalu Aerodroma Dublin. Irska se pobrinula za žene, djecu i invalide, ali muškarci su ostali na Aerodromu. Irska ukupno ima 15.000 kreveta za izbjeglice i azilante.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Putin je pokrenuo novi vid specijalnog rata, izbjeglice. Naime, Putin je odlučio da aerodrom Khrabrovo u ruskoj enklavi Kalinjingrad postaje „otvoreno nebo“ tj. dozvoljavaju se neograničeni letovi iz prijateljskih zemalja, među kojima i onih zemalja koje imaju velik broj izbjeglica. Pretpostavlja se da će isto iskoristiti avio kompanije koje će dovoziti izbjeglice odakle će izbjeglice vrlo lako moći preći duge granice sa Poljskom i Litvom. Aerodrom je 2018. imao 2,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Berry Biffle CEO Frontiera je prvi puta objavio ono što ja govorim već godinama a to je da će Frontier (i Wizz Air) letjeti letove između SAD-a i Europe, da je to interes kompanije i mogućnost koju kompanija vrlo ozbiljno respektira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.