Novosti iz svijeta

Deal Somalilanda i Etijopije je daleko veći od samo operiranja za aerodrom Barberu. Kao su objavila dvije vlade Etijopija će priznati Somaliland i biti će prva zemlja koja će to učiniti, a kao protuuslugu će dobiti pristup moru Somalilanda. Etiopija će dobiti 20 kilometara obale u Adenskom zaljevu na korištenje od 50 godina za komercijalnu i vojnu uporabu. Etiopia nema pristup moru od kada se Eritrea 1993. odcijepila od Etijopije. Etiopia graniči sa Somalilandom.

Istovremeno Ethiopian će ustupiti dio vlasništva Somalilandu. Nije definirano koji dio vlasništva će se ustupiti. Ovo će biti prvi puta da Ethiopian svoje dionice daje stranoj državi. Inače Ethiopian investira u strane kompanije, pa tako ima udjele u Ethiopian Mozambique Airlines, Malawi Airlinesu, Niter Airu, Zambia Airwaysu, Air Congu i ASKY Airlinesu. Kako Somaliland nema nacionalnog prijevoznika za očekivati je da to postane Ethiopian. Ethiopian već sada ima 45,9% udjela u civilnom zrakoplovstvu Somalilanda. Somalija koja svojata Somaliland i koje je Somaliland bio dio je proglasila ovaj sporazum očitom agresijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Europska Unija će odluku o preuzimanju ITA-e od Lufthanse donijeti tek sredinom 2024. godine. Iako je Lufthansa očekivala da će postupak završiti do kraja 2023. i da će biti relativno jednostavan zbog dominacije Ryanaira koji ima 31% udjela u Italiji, dok je ITA tek 3. kompanija u Italiji, pošto je druga easyJet, postupak se ipak zakomplicirao i produžio. EU je objavila dvojbu u kojoj je ustvrdila da LCC nisu konkurencija ITA-i i da ih ne treba uzeti u obzir, što je notorni nonsens.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Zbog štrajka Iberijinih radnika od 5. do 8.1. kompanija je otkazala 444 letova Iberie, Iberie Express i Air Nostruma. Ovo je trenutna situacija, no očekuje se da bi otkazivanje i većih kašnjenja moglo biti i više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

AerCap je objavio vrlo fascinantne podatke za 2023:

 • Potpisano 592 lizing ugovora
 • Kupljeno 173 aviona
 • Prodano 188 aviona
 • Financijske transakcije u visini 13,3 milijardi USD

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AerCap

Aeroflot grupa je prebacila skoro 100 aviona iz stranog vlasništva u svoje vlasništvo. Aeroflot u floti ima 171 aviona, Rossiya njih 136, a Pobeda ima 41 avion. Aeroflot ima naručenih 395 ruskih aviona (SJ-100, MC-21 i Tu-214), a Rossiya 46 ruskih aviona (SJ-100 i MC-21).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Posada JAL-a je odradila odličan posao kod evakuacije Airbusa A350 prilikom sudara sa Dash 8-300 u Tokyu. Svih 367 putnika (od kojih i 8 predškolske djece) i 12 članova posade je uspješno evakuiralo i nitko nije stradao, dok je 11 osoba završilo u bolnici. Posada je odmah po zaustavljanju aviona brzo procijenila na koje izlaze se može izaći, otvorila vrata i spustila tobogane. Za prva dvoja vrata odobrenje je dao kapetan, a za zadnja vrata nije mogao dati jer interfon nije radio, no posada je isti samoinicijativno otvorila. Avion je vrlo brzo napunio dimom, a vatra je zahvatila dobar dio kabine.

Obzirom da interni razglas aviona nije radio, posada je vičući i koristivši megafon putnicima objasnila da prate svjetlosne trake za evakuaciju, te ponavljala da ostave prtljagu za sobom. Glavni posao posada je bio da kontrolira paniku putnika. Po izlasku svih putnika evakuirala se i posada.

Evakuacija je trajala 18 minuta. Inače Airbus A350 mora evakuirati 440 putnika na 4 od 8 izlaza u 90 sekundi. Tako da je ova evakuacija trajala vrlo dugo. Ipak Airbus je izjavio da posadu treba posebno pohvaliti za odličan posao koji su napravili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Envoy Airlines, kompanija u vlasništvu American Airlinesa, je naručila 19 Embraera  i to 8 E175 i 11 E170. Envoy u floti ima 30 E170 i 108 E175.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Envoy

Europska Unije je objavila da će od 31.3.2024. ukinuti graničnu kontrolu zračnim i morskim lukama u Bugarskoj i Rumunjskoj prema Schengenu. Europsko Vijeće je objavilo da će uskoro obznaniti i kada će kontrole ukinuti i na cestovnim prijelazima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

Argentina je pristala na zahtjev SAD-a da joj se preda vencualanski Boeing 747-300 Emtrasur Carga, a zbog kršenja izvoznog zakona SAD-a. Odluku o tome je donio Argentinski sud. Avion je zaplijenjen u Buenos Airesu od VI. mjeseca 2022. a zbog optužbe špijunaže Irana. Naime na letu iz Meksika u avionu su bile dodatni putnici iz Irana koji nisu bili u manifestu aviona. Kako je Argentina odbila dati gorivo avionu ovaj je hitno poletio prema Čileu, no Argentina je uspjela ishoditi zabranu preleta u Čile, pa se avion vratio u Buenos Aires, a posada i putnici su uhapšeni.

Emtrasur je cargo kompanija u vlasništvu Conviase koja je trebala napraviti cargo most između Venecuele, Rusije, Irana i Kine. Kompanija u floti ima samo taj jedan B747-300. Avion je prije Emtrasura letio za Mahan Air, iransku kompaniju koja je na crnoj listi SAD-a. Venecuela je u XI. mjesecu 2022. zatražila povrat aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Veleposlanstvo Venecuele u Bjelorusiji

Na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu pojavio se poseban šalter za prijavu putnika sa decom. Mogu ga koristiti i organizovane dečije grupe i porodice. Ovo je deo koncepta stvaranja ugodnog ambijenta za putnike koji putuju s decom. Prijateljska maskota (MasCat), simbol aerodroma pomaže malim putnicima u sali za prijavu na let. Na šalteru za informacije postoji poseban prostor za crtanje.

„Aerodrom Pulkovo aktivno razvija udobno i prijateljsko okruženje za putnike koji putuju sa decom. Integrisemo usluge koje nam omogućavaju da smanjimo vreme usluge, a takođe instaliramo različite interaktivne tačke koje pomažu da period čekanja na let bude ugodniji i zanimljiviji za dete i roditelje”, kaže Pavel Kushnirenko, direktor zemaljskog opsluživanja aerodroma Pulkovo.

Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pulkovo aerodrom

Airbus A350 Japan Airlinesa prilikom slijetanja na Tokyo Hanedu (na liniji iz Sappora) je udario u Dash 8-300 avion obalne straže koji je izlazio na pistu gdje je JAL sletio. Kako je avion udario svojom lijevom stranom stvorio se požar na toj strani. Zna se da je JAL imao dozvolu za slijetanje, a da je avion Obalne straže imao naredbu da pričeka na poziciji prije ulaska na pistu. Svih 379 putnika i članova posade su uspješno evakuirani i nije bilo stradalih iako je 17 putnika ozlijeđeno, a 11 ih je završilo u bolnici, no 5 od 6 članova posade Obalne straže je poginulo, a i 6. član, kapetan aviona, je u kritičnom stanju. A350 je u većem dijelu izgorio i neće se moći popraviti, te će ga kompanija otpisati. Čak 70 vatrogasnih vozila je gasilo požar.

Dash 8-300 je prevozio vitalne potrepštine za potresom unesrećenu Ishikawu. Pista na Hanedi će biti zatvorena duže vremena, a isto je rezultiralo velika kašnjenja letova.

Zamaaero je u više navrata napisao da nas je do sada bog čuvao obzirom na gomilu kolizija koje su se desile prošle godine, prvenstveno u SAD-u. I ovaj puta veća tragedija je izbjegnuta, no do kada će se ovakve stvari dešavati u pretrpanim aerodromima? Kada će se reagirati? Kada pogine 300 ili više putnika?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

TAROM će konačno u 2024. iz flote izbaciti svih četiri Airbusa A318, aviona koji donosi samo gubitke. Kompanija će istovremeno pribaviti dva Boeinga 737-8. TAROM do 2025. planira iz flote izbaciti i četiri B737-700. Istovremeno bi tijekom 2025. i 2026. kompanija trebala dobiti još 7 B737-8 koji bi trebali zamijeniti sve A318 i B737-700. TAROM planira nabaviti još 3 ATR 72-600.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Iako se Rusija povukla iz projekta širokotrupnog aviona C929, te je Kina sama odlučila dovršiti projekt, sada je Rusija izjavila da svejedno želi raditi neke komponente za ovaj avion. Rusija naglašava da su joj prioritetni projekti MC-21 i SJ-100, ali da svejedno ima kapaciteta da odradi neke komponente za C929.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: COMAC

Zbog nestabilne valute American je prekinuo primati pezose u Argentini i traži da im se plaća u američkim dolarima. Pezos je devalvirao za 50%, a inflacija u zemlji je 160%. American je u prošlosti, 2015, već prekinuo primati pezose.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Rusija planira početkom 2024. certificirati SJ-100, novu potpuno rusku varijantu aviona sa motorima PD-8. Istim Rusija planira u 2024. isporučiti 20 ovih aviona. Do 2030. Rusija je planirala napraviti 140 SJ-100, no sada je predsjednik Putim poduplato planove, pa bi ih trebala isporučiti 280. Nimalo realno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ-100

Prošla 2023. je bila najsigurnija godina u zrakoplovstvu svijeta do sada. Jednostavno nije bilo velkih fatalnih nesreća. Najgora nesreća koja se desila 2023. je bila Yeti Airlinesovog ATR 72-500 gdje je poginulo 72 putnika i člana posade. Ukupno je 109 osoba izgubilo živote u avionskim nesrećama u 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Yeti Airlines

Ethiopian će krenuti sa letovima za Aerodrom Berbera. Istim će Ethiopian biti i jedina kompanija koja će letjeti na ovaj aerodrom. Prije je na aerodrom letjela Africa Express Airways. Naime, Etiopija će biti prva zemlja koja će priznati Somaliland, novoproglašenu neovisnu državu koju Somalija svojata kao dio svog teritorija. Za glavni grad Somalilanda Hargeisu leti sedam kompanija koje imaju 18 linija, među kojima i Ethiopian, flydubai, Air Arabia i Kenya Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Samo 54,2% letova Virgin Australie je bilo na vrijeme u XI. mjesecu. Kompanija za toliko ogroman broj kašnjenja krivi manjak posada i probleme sa održavanje aviona (maintenance). Qantas je imao 62% letova na vrijeme, Jetstar je imao 67,8% latova na vrijeme, Rex 70,5% i Bonza 73,9%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Indijski Ayodhya’s Maharishi Valmiki International Airport je krenuo sa operacijama 30.12. Prvi let je obavio IndiGo iz Delhija. Za sada su svije kompanije IndiGo i Air India Express najavile letove na 6 linija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Južnoafrički Airlink će iz flote izbacuje svoje najmanje avione, četiri Jetstreama 41 (29 sjedala). Avioni su već prizemljeni i ne lete se više. Istovremeno kompanija planira nabaviti dva Embraera E175 kojih trenutno u floti ima dva, uz tri E170. Kompanija će nabaviti i još jedan E190LR koji u floti ima 27. Ovime će kompanija unificirati kompaniju na samo Embraerima (ERJ135, ERJ140, E170, E175, E190, E195). Kompanija u floti ima 68 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

Lufthansa apsolutno sve letove ima samo iz Frankfurta i Minhena. No, kompanija ima i jedan izuzetak od ovog čvrstog pravila pa leti i jednu liniju izvan Njemačke: Salzburg-London Heathrow. Linija je pokrenuta 16.12. i sezonska je, te se operira samo zimi, jednom tjedno, subotom sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Na aerodromu Dublin nema ni jednog jedinog leta 25.12, na Božić, obzirom da se taj dan aerodrom potpuno zatvara. Na aerodromu ostaju samo dežurne službe za hitne slučajeve, te svećenik koji je blagoslovio sve avione na aerodromu. Dana 22.12. aerodrom je imao 370 letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Dublin

Vuelingovi piloti su na letu iz Bercelone za Ibizu su šokirali putnike jer su 28.12. rekli da će avion kasniti jer kapetan i kopilot proučavaju manula za upravljanje tako velikim avionom (Airbus A320) da bi znali kako da polete, no da se ne brinu jer misli da će uspjeti. Dobar dio stranih turista se unezvijerio, no domaći putnici su znali da se kapetan šali, jer je u Španjolskoj 28.12. ono što je kod nas i u većini planeta 1.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Zamaaero je pisala o svakoj kompaniji koja je prekinula operacije u 2023. U Europi su prestale letjeti: Air Moldova, Flyr, flybe, Lubeck Air i Skaneflyg. U svijetu više ne lete GoFirst, Ultra Air, Viva Columbia, Equair, Air Guyane, Red Way i Aeromar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

Ryanair će porezati frekvencije na 40 linija iz Fara i Porta zbog poskupljenja taksi od 17% za 2024. godinu. Ryanair je radi povećanja taksi već smanjio broj letova u Madriri i zatvorio bazu u Ponta Delgadi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Maldivian će sa dva mala aviona letjeti medicinske letove od III. mjeseca. Ove letove je pokrenuo novi predsjednik Mohamed Muizzu. Kompanija će prevoziti bolesnike iz arhipelaga gdje nemaju adekvatne medicinske skrbi u veće gradove koji imaju bolnice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maldivian

SAS je dosta optimistično i nadasve inovativno najavio letove iz Gothenburga i Aalborga za New York sa Airbusom A321LR, u XII. mjesecu 2022. No, nakon godine dana letova kompanija je shvatila da linije ne donose novac i prekinuo je operacije. Pokus koji se pokazao neuspješnim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Aeroflot je počeo dodeljivati ​​Aeroflot Bonus milje za letove pod DP kodom niskotarifne aviokompanije Pobeda (deo Aeroflot grupe). Kvalifikacione milje će se dodeliti za karte izdate od 21. decembra 2023. Inovacija značajno proširuje mogućnosti učesnika programa lojalnosti i dodatno ih nagrađuje za odabir aviokompanija Aeroflot grupe.

Broj milja zavisi od udaljenosti između aerodroma polaska i dolaska, kao i od cene avio karte. Istovremeno, na ličnom računu učesnika Aeroflot Bonusa za let Pobede će biti prikazani obračuni od Aeroflota i od niskotarifne avio-kompanije. Putnici će zaraditi od 50% do 100% milja po letu i tako će moći brže da uštede za nagradne karte kao i druge pogodnosti programa Aeroflot Bonus. Konkretno, milje za Pobeda letove će se uzeti u obzir za postizanje Elite nivoa programa Aeroflot Bonus (na letovima Pobeda nisu predviđene privilegije Elite nivoa programa Aeroflot Bonus).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Boeing je izdao hitan naputak kompanijama da provjere na svim B737MAX potencijalnu grešku koja se pokazala na jednom avionu neimenovane kompanije. Naime, kompanija je prilikom kontrole ustanovila labav vijak u sustavu upravljanja kormilom. FAA je izjavila da će vrlo pozorno pratiti kontrole i eventualno reagirati. Ukupno 1360 ovih aviona leti u 81 kompaniji. Još jedan problem sa B737MAX. Istinski poluproizvod.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.