Novosti iz svijeta

Brexit se kreće provoditi od 1.1.2021, a još uvijek nema sporazuma između Europske Unije i Velike Britanije. Njemačka i Francuska odbijaju suspendirati pravilo da kompanije koje lete unutar Europske Unije moraju imati više od 50% vlasništva EU, a što radi ogromne probleme easyJetu i drugim britanskim kompanijama, obzirom da se britanski investitori više ne smatraju europskim investitorima. Španjolska je pak zabrinuta radi IAG-a i tražila je suspenziju tog pravila kada se radi o vlasništvu iz Velike Britanije. Španjolskoj se pridružila i Irska (radi Ryanaira), te Mađarska (radi Wizz Aira).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

FedEx-ova australijska poslovnica TNT, je potpisala šestogodišnji ugovor sa Qanatasom vrijedan 263 milijuna USD. FedEx će koristiti prtljažni prostor na Qantasovim i Jetstarovim letovima, te na cargo letovima Qantas Freight.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Wizz Air je pokrenuo akciju prodaje na kraju godine sa 25% popusta. Akcija se provodi od 27. do 29.12. u 23:59.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Novi australijski nacionalni prijevoznik Rex, koji prelazi iz regionalnog u panaustralijskog prijevoznika, podnio je prigovor ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) u kojoj tvrdi da Qantas koristi federalnu financijsku pomoć kako bi preplavio tržište prekomjernim kapacitetima, a sa ciljem da uništi konkurenciju. Rex smatra da Qantas ima višak kapaciteta koji ne koristi na prije brojnim inozemnim linijama, a sada te kapacitete koristi na slabom australijskom domaćem tržištu, te uz dumping uništava konkurenciju, a koja nije u ravnopravnom položaju i ne može mu odgovoriti. Rex je dokazao da Qantas udara i na linije na kojima je do sada jedva imao jednu frekvenciju i Rex sa malim 30-seaterima. Qantas je na istim linijama stavio ogromne i nerealne kapacitete, kao bi što više naštetio Rexu prije pokretanja nacionalnih linija.

Qantas tvrdi da oni samo žele proširiti svoju mrežu linija novim destinacijama kako bi zadovoljili što širu količinu stanovnika Australije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Britanija ima sve više egzistencijalnih problema zbog izolacije u koju su je stavile ostale države a zbog straha da se ne proširi novi soj Covida-19 koji je pronađen u Velikoj Britaniji. Novi soj se širi 70% brže nego dosadašnji.

Kako je vlada Francuske zatvorila promet tunelom ispod La Manchea, te zabranila promet trajektima na liniji Calais-Dover tisuće kamiona su zarobljene sa obije strane kanala. Stoga je dobar dio kamiona britanska strana prebacila na Manston Aerodrom u Kentu koji je zatvoren od 2014. te ih je tamo parkirala. Kamioni su okupirali uzeltno-sletnu stazu, stajanke, rulnice, parkirališta i manevarske površine.

U Britaniji se već osjeća nestašica hrane, posebno povrća i voća. Stoga je Lufthansa poslala Boeing 777F sa pošiljkom od 80 tona namirnica u Veliku Britaniju.

Ogroman broj zemalja svijeta je reagirao vrlo brzo. Prvo je Nizozemska zatvorila granice prema Velikoj Britaniji te zabranila letove i pristajanje brodova iz Velike Britanije. U samo par sati preko 20 zemalja je zabranilo letove iz Velike Britanije, među njima i Hrvatska. Neke zemlje su zabranu postavile na 48 sati, dok ne vide što će biti sa novim sojem virusa, no nakon toga su mahom zabranu produžile do 31.12. Niz zemalja je zabranu postavio i u I/2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Kanadske kraljevske zračne snage planiraju zamijeniti pet A310 (od kojih se jedan koristi kao VIP avion) koje su nabavili 1987. i 1988. (33 godine stari) sa novijim rabljenim avionima koje će nabaviti od posrnulih kanadskih prijevoznika. Pretpostavlja se da će avione uzeti od Air Canade. Kanada na ovaj način planira indirektno pomoći svoju kompaniju zbog posljedica Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Canda Air Force)

DOT SAD-a je objavio listu od 103 ruske i kineske kompanije koje rade za vojsku i koje će imati sankcije SAD-a. Među njima je ruski UAC, te kineski AVIC, no ne i COMAC koji proizvodi C919 i ARJ 21-700.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: C919

Iako se naveliko pričalo da će Tata Grupa preuzeti svih 100% AirAsia Indije, na kraju je AirAsia smanjila svoj udio u kompaniji sa 49% na 13%, no ostala je suvlasnik. Istime je Tata Grupa sada vlasnik 87% udjela u kompaniji (prije 51%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Alaska Airlines je naručila dodatnih 23 Boeinga 737-9, što je povećalo broj 737MAX na 91 a sa opcijama na čak 120 primjeraka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Nakon pritisaka asocijacija i aviokompanija Europska Komisija je na koncu finalizirala prijedlog slotova za iduće ljeto kojim kompanije moraju ostvariti 40% letova da bi zadržale slotove. Prije Covida-19 kompanije su morale ostvariti 80% letova za zadržavanje slotova. Komisija na ovaj način želi izbjeći letove duhova, tj. letove bez putnika samo zato da se zadovolji forma. Procedura je trenutno u Europskom parlamentu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je postigao sporazum sa Airbusom da se isporuke 22 aviona pomaknu sa 2022-2024. na 2027-2028. Uz to i 15 dodatnih aviona koji su se trebali isporučiti između 2022. i 2024. će se prolongirati prema kraju tog perioda isporuka. EasyJet neće imati ni jedne isporuke aviona do 30.9.2021, a 2022. će se isporučiti 8 aviona, 7 u 2023. i 14 u 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je Kenija odlučila u III/2021 priznati separatističku republiku Somaliland koja se odcijepila od Somalije i nada se međunarodnom priznanju, i Kenya Airways je najavio direktne letove između Nairobia i Hargeisa od kraja III/2021. Somalija je prekinula diplomatske odnose sa Kenijom 14.12.2020. i protjerala veleposlanika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Čak 840 radnika British Airways Carga će štrajkati od 25.12. do 2.1. Radnici nisu zadovoljni što ih se kani sve otpustiti, pa ponovo zaposliti sa 24% manjim plaćama i smanjenjem privilegija. Ovo je ogroman udarac na British obzirom da cargo jedini donosi ozbiljan novac, a i nacionalno je bitan u vrijeme masovnog prijevoza cjepiva protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

EasyJet u ljeto 2021. otvara sezonsku bazu u Faru (Portugal), što će biti 4. baza u ovoj državi, te u Malagi (Španjolska) koja će biti 3. španjolska baza. No, ogromna vijest je da easyJet 27.3.2021. otvara bazu u Bukureštu čime će se pridružiti velikim bazama TAROM-a, Ryanaira, Wizz Aira, BlueAira i Air Buchuresta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Indijski LCC IndiGo planira početkom 2021. dostići promet iz 2019. godine. Već u XII. mjesecu kompanija je dostigla 1000 letova dnevno, na 65 destinacija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

JetBlue je najavio 24 nove linije za 2021. godinu, od kojih će se prva pokrenuti već u I. mjesecu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Boeing je isporučio 10 B737MAX, ukupno 200 ih planira isporučiti do kraja iduće godine od ukupno 450 proizvedenih i uskladištenih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Na dvodnevnom sastanku IAG-a dogovoreno je da se ponudi pola prvotne cijene za Air Europa-u, tj. pola milijarde EUR. No, iznos će biti plaćen u cijelosti tek 2026. godine, nakon što Air Europa vrati pozajmicu Španjolske zbog Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

London City je napokon dobio paralelnu rulnicu sa pistom radi čega više neće biti potrebe za prekidom prometa dok su avioni rulali na početnu poziciju. Istim je aerodromu povećan kapacitet na 45 operacija po satu. Da bi iskoristio nove kapacitete uzletno-sletne staze, aerodrom je otvorio i 8 novih parkirnih pozicija i to za najveće avione A220 i E2-190.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London City Airport

Air Greenland je naručio Airbus A330-800, te će postati jedna od tri kompanije u svijetu koja će operirati ovaj najmanji Airbusov širokotrupac. Avion će zamijeniti 22,3 godine star A330-200, te će služiti za prijevoz putnika i carga prema Danskoj.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Greenland

Katar i Saudijska Arabija, pod patronatom SAD-a i Kuvajta pregovaraju o prekidu diplomatskog sukoba koji je rezultirao blokadom Katara. Smatra se da će se dogovor desiti u idućih par dana, a prvi potez dogovora će biti mogućnost prelata Qatar Airwaysa kroz zračni prostor Saudijske Arabije. Ukoliko se to desi Katar će odbaciti tužbu na 5 milijardi USD kompenzacije za nelegalnu blokadu koju je pokrenuo nakon postupka pri UN-u u kojem je prosuđeno da blokada nije bila realna i dato je za pravo Kataru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Jedini svjetski “second hand” Airbus A380, Malteške podružnice tvrtke Hi Fly preletio je iz svoje baze Beja (BYJ) u Toulouse (TLS) na rastavljanje. Broj leta je bio simboličan, 5M380, a nakon polijetanja zrakoplov je prvo odletio ka Atlanskom oceanu te istočno od Portugalske obale svojom rutom iscrtao oblik srca, te nakon toga produžio prema Toulouseu. Zrakoplov je proizveden 2006. godine za Singapore Airlines, a Hi Fly Malta ga je preuzeo 2018. godine. Zbog pada potražnje za putničkim letovima uzrokovanog koronakrizom, Hi Fly je prenamijenio zrakoplov iz putničkog u teretni izbacivanjem svih sjedala ekonomske klase (ostala su samo sjedala poslovnog razreda), što ovaj zrakoplov čini i jedinim “teretnim” A380 na svijetu.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Hi Fly

Turkish je radi novog soja virusa Covida-19 suspendirao letove za Veliku Britaniju, Nizozemsku, Dansku i Južnu Afriku. U ovom momentu 25 zemalja je suspendiralo letove za Veliku Britaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Bombardier je nakon skoro 30 godina proizvodnje isporučio posljednji zrakoplov iz serije CRJ. Radi se o ukupno 1945. isporučenom zrakoplovu iz te serije, u ovom slučaju CRJ900 koji je isporučen američkoj tvrtki Delta.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Wikipedia (CRJ900)

Iako je meksički Interjet najavio da će prekinuti sa letovima od 11. do 17.12. radi nedostatka novaca za gorivo, sada je prizemljenje produžio do 31.12. Vrlo je vjerojatno da kompanija više nikada neće poletjeti. Prvi puta kompanija nije letjela 1. i 2.11, potom od 28.11. do 2.12. Uz to i IATA je suspendirala kompaniju iz BSP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Samo osam aerodroma u svijetu ima Skytraxov rejting od 5*****, a u Europi to je samo Minhen. No, sada je i novi aerodrom Istanbul dobio najviših 5*****.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

DHL je krenuo sa distribucijom Covid-19 cjepiva, a prva isporuka je bila 9.10.2020. za Izrael. Kompanija će transportirati cjepivo diljem planete. DHL je objavio da će prijevoznici morati prevesti 10 milijardi doza cijepiva u idućih dvije godine, za što će trebati 15.000 letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Stvorio se dojam da Europska Komisija odobrava apsolutno sve predložene pomoći nacionalnim kompanijama zbog Covida-19, te ne uporablja svoje pravilo da se ne mogu pomoći kompanije koje su file u financijskim minusima prije 1.1.2020. No, konačno smo doživjeli da je Europska Komisija odbila pomoć za portugalsku SATA Grupu te ju je okarakterizirala kao nelegalnu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SATA

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da dozvoljava izgradnju 3. uzletno-sletne staze u London Heathrowu. Ova odluka je suprotna odluci prizivnog suda koji je odbio izgradnju staze. Odluka Vrhovnog suda je posljednja instanca i nakon nje više nema žalbi, pa je ova odluka i konačna, tj. staza će se graditi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!