Novosti iz svijeta

Aerodrom Domodedovo u Moskvi predstavio je putnicima vazdušne luke projekat „Livreja kao umetnost“. Događaj su podržale partnerske avio-kompanije tog aerodroma i Ujedinjena Avijaciona korporacija (UAC, deo Rosteca). Na štandovima za fotografije putnici mogu videti standardne i neobične livreje S7 Airlines, Emirates, Belavia, Ethiopian Airlines, Jazeera Airways, Uzbekistan Airways, NordStar, Red Wings i IzhAvia. Osim toga, na izložbi su predstavljene fotografije novih ruskih aviona MC-21 i SJ-100 proizvođača PJSC Yakovlev u livreji sa oznakom UAC. Gosti aerodroma će do 4. septembra moći da vide fotografije livreja na drugom spratu putničkog terminala.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Domodedovo

Airbus je do sada dobio čak 570 narudžbi za A321XLR. Ovaj avion je naručilo 27 kompanija. Avion je istinski uspjeh Airbusa i ogroman iskorak spram Boeinga. Airbus je danas u Hamburgu otvorio hangar za sklapanje A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Cargo gigant Scorpio Holding je kupio 10,17% dionica u LCC long-haul prijevozniku Norse Atlantic Airways, te je postao drugi najveći dioničar kompanije (najviše ima CEO i osnivač Bjorn Tore Larsen). Zašto? Norse Atlantic nikako ne može na zelenu granu, pa po nekim izvorima ideja je da kompanija krene sa cargo prijevozom na svojim letovima što je istinski neuobičajeno za LCC. Norse već intenzivno traži cargo partnera u SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Meksiko svim silama želi povećati broj letova na novoizgrađenom Felipe Angeles aerodromu (NLU). Usprkos svom trudu prilikom otvaranja aerodrom je imao tak 7 linija, a danas ima samo 57 linija tek 8 prijevoznika. Prošle godine NLU je imao tek 912.415 putnika. Nakon niza mjera, dekreta i obveza prijevoznicima, pa i obveze da se cargo mora prebaciti na NLU, Meksiko je sada poduzeo jednu radikalnu mjeru, te je na svom glavnom aerodromu Mexico City Internationalu (MEX) smanjio broj operacija po satu za 30%. Iako je do sada aerodrom mogao imati 52 operacije po satu, od 29.10. imate će tek 43 operacije po satu. U 2022. MEX je imao 61 operaciju po satu.

Meksička vlada navodi da je razlog ekološki. No, svima je jasno da je ovo samo još jedna mjera da se umjetno poveća prometa na Felipe Angelesu i da se opravda megainvesticija puno prevelikog aerodroma i terminala. Na ovu odluku su vrlo žestoko reagirale IATA, ALTA i druge institucije, te aviokompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mexico City International

Emirates otvara autobusnu liniju od Tokyo Haneda Aerodroma do centra Tokya. Linija će biti besplatna za sve putnike Emiratesa pa i one ekonomske klase. Naravno business putnici mogu koristiti uslugu limuzine sa vozačem. Za nadati se da će Emirates ovakve linije otvoriti i na drugim svojim destinacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

IndiGo je najpogođenija kompanija radi nedostatka dijelova i problema sa Pratt & Whitney motorima. Kompanija u ovom momentu radi toga ima prizemljeno čak 42 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Go First koji je prekinuo sve operacije i od tada se bezuspješno trudi ponovo pokrenuti operacije (već mjesecima prolongira rokove), imao je inspekciju lezora gdje se ustanovilo da nekim avionima nedostaju dijelovim. Lezori su se radi ovoga obratili sudu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Go First

Prototip ruskog kratkolinijskog aviona SJ-100, koji proizvodi Proizvodni centar PJSC Yakovlev (dio UAC Državne korporacije Rostec) obavio je prvi probni let u Komsomolsku na Amuru 29.8.2023. Tokom ispitivanja potvrđen je stabilan rad svih domaćih sistema kao i upravljivost i stabilnost aviona u vazduhu.Let je trajao ukupno 54 minuta, odvijao se na visinama do 3000 metara i brzini do 343 km/h. U skladu sa misijom leta, posada je izvršila proveru stabilnosti i upravljivosti aviona u vazduhu, proveru automatskog sistema kontrole pritiska u kokpitu i kabini, a izvršila je i prilaz za sletanje sa poletanjem na drugi krug (touch and go).

Kako bi se ubrzao program testiranja, prvi prototip aviona koristi francusko-ruske motore SaM146. Drugi prototip će uskoro započeti program letnih testova sa domaćim motorima PD-8, koji su trenutno podvrgnuti nizu testova u sklopu leteće laboratorije Il-76LL.Snimak prvog probnog leta SJ-100 mozete pogledati koristeci sledeci link:

Импортозамещенный «Суперджет» SJ-100 совершил первый полет

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: SSJ-100

Ukrajina je izvela najveći napad dronovima do sada. Napad je trajao četiri sata i bio je usmjeren na više područja Rusije. Zbog toga je niz aerodroma bio zatvoren, pa i sva četiri moskovska aerodroma. Ukrajina je uništila i četiri vojna Ilushina Il-76 na Pskov aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sheremetyevo

Nakon što je vojna hunta zatvorila zračni prostor Nigera, sada je vojna hunta zatvorila i zračni prostor Gabona. Zbog toga su Ethiopian, Turkish, Air France, Royal Air Maroc, Air Cote d’Ivore i ASKY Airlines morali otkazati letove..

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Australijski charter prijevoznik Torres Strait Air je naručio 10 novih Britten-Norman Islandera. Kompanija investira 16,3 milijuna USD u modernizaciju flote. Torres u ovom momentu ima 7 starijih Britten-Normana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Britten-Norman

Čak 503 leta u Velikoj Britaniji je otkazano, a stotine su imale ozbiljna kašnjenja, pa i preko 12 sati, zbog tehničkih problema ATC-a (Air Traffic Control). Kompanije će putnicima vratiti punu cijenu leta, pa čak i LCC poput Ryanaira i easyJeta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Norwegian je na dobrom putu da naruči najveće Boeinge 737-10. Kompanija je izjavila da vrlo ozbiljno proučava performanse aviona i računa isplativost istih za svoje linije. Prije pola godine Norwegian nije htio uzeti B737-10 prvenstveno radi slabog doleta, no kažu da je Boeing sada isto popravio i da im je sada model vrlo interesantan. Norwegian kaže da nije imao potrebe za takvim avionom prije pola godine, no da danas vidi mogućnost da ovaj avion leti na linijama poput Oslo-Tenerife. Norwegian kaže da bi već danas mogli letjeti te linije, a svakako će to biti nužnost za par godina kada bi se ovi avioni isporučivali kompaniji.

Ukoliko Norwegian uzme ovaj avion kažu da će imati 225 sjedala. Norwegina trenutno ima 50 naručenih B737-8, no čak 30 opcija koje bi mogao transferirati na B737-10. Ovaj avion u floti Norwegiana i te kako ima smisla, možda za početak sa desetak primjeraka, a vrlo vjerojatno kasnije i bitno više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Prototip aviona SJ-100  broj 97021, proizveden u proizvodnom centru Jakovljev u Komsomolsku na Amuru, uspesno je obavio testove po “shimmy” programu.

Šimmi su intenzivne oscilacije koje se mogu uočiti na točkovima nosnog stajnog trapa kada se avion velikom brzinom kreće duž tla. Ova pojava se javlja pod dejstvom poprečnih sila sa strane zemlje na gumu kotrljajućeg točka. Povećanje amplitude takvih oscilacija može dovesti do gubitka kontrole zbog povećanog skretanja ili čak do uništenja stalka stajnog trapa.

Za shimmy testiranje, posebna metalna ploča se postavlja na pistu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na njenu os. Da bi se lakse uocio sudar sa pločom, ista je prekrivena bojom ili kredom. Prilikom udaranja u ploču, iste bočne sile koje mogu uzrokovati shimmy počinju delovati na stajni trap aviona. Sile i rezultirajuće vibracije mere se senzorima ugrađenim u podupiraču i po celom avionu. Testovi su pokazali da je avion SJ-100 zaštićen od shimmy efekta.

Ranije je šef UAC-a Jurij Sljusar u intervjuu za TV kanal Rossiya 24 rekao da će SJ-100 prvi let obaviti u septembru 2023. godine. Video testiranja mozete pogledati koristeci sledeci link:
Испытания SJ-100 на шимми

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: SSJ-100

Prosječna cijena Ryanairove karte je 23,3 EUR, dok je ta cijena kod Wizz Aira 43,4 EUR i kod easyJeta 46,8 EUR. No, Ryanair ima daleko najviše skrivenih troškova koji se penju na 344% osnovne tarife karte, dok je to kod Wizz Aira 273%, a kod easyJeta 170%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Eurowings u floti ima 31 Airbus A319. No, kompanija povećava flotu većih aviona, pa sada ima 57 A320 i A320neo, te 7 A321 i A321 neo, kao što ima i naručeno 15 A320neo i A321neo. No, kompanija je iznenađujuće izjavila da do daljnjega u floti treba A319. Lufthansa se počela napadno rješavati A319, (ima ih još samo 23), Austrian se riješio svih A319, Brussels ih u floti ima još 16, a Swiss ih više nema. A319 Lufthansa Grupa prebacuje u CityLine koji sada ima 11 ovih aviona i najavljena je nabava još ovih aviona iz Grupe.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

Sydney Aerodrom poziva na reformu politike slotova kojom upravlja državna agencija Airport Coordination Australia. U ovom momentu Australija ima kao i ostatak svijeta politiku slotova 80/20, tj. kompanije moraju ostvariti 80% letova da bi zadržali slotove, no mogu otkazati 20%. Sydney smatra da Qantas i Virgin Australija imaju previše slotova i da ih ne trebaju pa zato vrlo često otkazuju letove. Stoga Sydney smatra da bi politika slotova morala biti 95/5, tj. sa prijevoznik zadržava slotove samo i isključivo ako ostvari 95% operacija, a otkaže ih do 5%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sydney Airport

I Efromovich će kandidirati za TAP Portugal uz Lufthansa Grupu, Air France-KLM i IAG. Efromovich je bio vlasnik Aviance iz koje su ga izbacili, a sada je vlasnik Aeroitalije. Efromovich je nakon fijaska sa Aviancom pokušao pronaći nekoliko kompanija koje su u lošem stanju i gdje bi mogao investirati i stvoriti novo zrakoplovno carstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Kenijski ministar transporta je otpustio Alexa Gitaria, direktora Kenya Airports Authoroty, kao i niz drugih niže pozicioniranih direktora, zato što je Nairobi aerodrom pet sati bio bez struje, a dio aerodroma je bio i 15 sati bez struje, zbog čega je otkazano mnogo letova, a još više je ozbiljno kasnilo.

Problem je što je Kenijska vlada kupila dva jaka generatora za aerodrom, no oni ni nakon dvije godine nisu stavljenu u funkciju i nisu radili tijekom prekida opskrbom strujom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Batik Air je produžio svoju uskotrupnu liniju sa Boeingom 737-8 koja ide iz Kuala Lumpura za Perth dalje prema Aucklandu u Novom Zealandu. Let do Pertha traje 5:15 sati, nakon čega je stanka od 2:15 sati, da bi potom let trajao 7 sati. Znači a let ukupno traje 14:30 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Batik Air

Indonezijska vlada planira spojiti Garudu Indonesiu  (73 aviona), Citilink (57 aviona) i Pelita Air (15 aviona) u jednu kompaniju. Ova kompanija će imati 145 aviona. Ova nova kompanija će imati 1/3 putnika Indonezije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Garuda Indonesia

Vlada Bahama je izjavila da Bahamasair kreće u financijsku restrukturaciju, te da će paralelno sa time Qatar dati vrlo bitno tehničku podršku kompaniji koja bi trebala osigurati budućnost kompanije. Bahamasair u floti ima 3 ATR 42-600, 2 ATR 72-600 i 3 Boeinga 737-700.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Bahamasair

Boeing ima još jedan problem, ovaj puta na 737MAX. Više nije moguće ni izbrojati probleme koje kompanija ima po svojim modelima. Zbog novih pronađenih problema na avionima i to na rupama za pričvršćivanje kompanija će imati kašnjenja u isporukama. Stoga je cilj od 400 B737MAX koje bi kompanija trebala isporučiti do kraja godine vrlo upitan i isto se vrlo vjerojatno neće desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Samit G20 će se održati 8. i 9.9. u Delhiju. U Delhi će doći neki od najpoznatijih vladinih aviona poput Air Force One (747-200), B747-8BBJ Turske, Kine i Južne Koreje, Il96-300 Rusije, A330MRTT Australije i Velike Britanije, A330-200 Francuske, A350-900 Njemačke… Zbog samita će se otkazati 80 dolaznih i isto toliko odlaznih letova, dakle njih 160, a niz letova će kasniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Force One

Između Europe i SAD-a ima 3894 tjedna leta (556,3 dnevno). Čak 43 američka aerodroma imaju letove za Europu, no najviše ih imaju New York JFK (776 tjedno), Newark (414), Chicago O’Hare (340), Washington Dulles (296) i Boston (273). Ovih pet aerodroma čini više od 50% svih letova prema SAD-u. Svaki 5. let iz Europe za SAD je prema New York JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JFK

Iako je Austrian rekao da se povlači sa svih linija izvan Beča, ipak je letio sezonsku liniju iz Innsbrucka za Berlin. No, sada otvara i liniji Innsbruck-Amsterdam 27.1.2024. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom. Ovu liniju je zadnji puta operirao Tyrolian 2000. godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

Corendon uvodi probne letove za putnike starije od 16 godina. Naime, Corendon će 93 sjedala uz dodatnih 9 sjedala u premium ekonomskoj klasi, tj. ukupno 102 sjedala namijeniti putnicima koji žele mir i putovanje bez djece. Corendon će omogućiti i roditeljima djece da bukiraju ova mjesta ako se žele odmoriti od svoje djece koja će tada biti smještena u zadnji dio aviona. Putnici moraju dodatno platiti za mjesta u ovom dijelu kabine.

Pokusni letovi će biti na liniji Amsterdam-Curacao i avionu Airbus A350-900. Ako projekt pokaže pozitivne rezultate Corendon će ovaj koncept ubaciti i na svoje ostale letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Corendon

Qantas je naručio 12 Airbusa A350 i isto toliko Boeinga 787 (4 B787-9 i 8  787-10). Ovi avioni će zamijeniti A380 i A330. Isporuke ovih aviona će krenuti 2027. godine. Qanatas je objavio da će A380 u floti ostati do 2032.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Air New Zealand je kupio dva ATR 72-600. Kompanija već ima 29 ovih aviona u floti. Avioni će se isporučiti 2024. i 2025. Istovremeno kompanija će dobiti i dva potpuno nova Airbusa A321 koji su uzeti na 12-godišnji lizing. Kompanija čeka čak 16 aviona za isporuke o 2028. godine, među kojima 8 širokotrupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

U SAD-u poglavito na Istočnoj obali je bilo ogromnog broja otkazivanja letova radi manjka kontrolora leta. Stoga je FAA najavio zapošljavanje čak 1500 kontrolora u 2023. kojim bi se trebao bar djelomično smanjiti nedostatak kontrolora leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.