Novosti iz svijeta

Prije nekih mjeseca dana sam pisao članak o tome kako je Francuska dala u zakonsku proceduru zakon po kome osobe koje nisu cijepljene ne smiju ništa i moraju nastaviti sa najrigoroznijim mjerama, no one koje se cijepe će moći putovati (javni prijevoz, vlakovi, avioni), odlaziti u inozemstvo bez karantene i PCR testiranja, odlaziti u restorane, kina, klubove… dakle živjeti kao i prije Covida-19. Tada sam rekao da će vrlo brzo i ostale države donijeti ovakve mjere „motivacije“ da se stanovništvo pocijepi.

Stoga ne treba čuditi da je CDC, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je da osobe koje su se cijepile mogu slobodno putovati, uz minimalan rizik, te ne moraju raditi PCR ni antigenske testove, te ne moraju u karantenu. Istim se ukidaju smjernice Amerikancima da trebaju izbjegavati putovanja u inozemstvo i putovanja koja nisu nužna. Mjere su donesene nakon jakog lobiranja Americana, Delte, Uniteda i Southwesta. Nakon ove američke odredbe očekuje se brzo reagiranje i drugih zemalja i donošenje sličnih pravila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Air Canada i Air Transat su objavili da neće doći do spajanja kompanija. Spajanje se najavljuje od 2019, a dobilo je kanadske dozvole, no ne i dozvolu Eurpske Unije. Air Canada će sada isplatiti Air Transatu 12,5 milijuna kanadskih dolara kao kompenzaciju što nije došlo do spajanja.

Air Transat ima backup plan, te će sad tražiti nove investitore. Još tijekom pregovora o akviziciji Air Canade višekratno se javljao Pierre Karl Peladeau, businessmen iz Quebecka koji je nudio da investira u kompaniju. Peladeau želi da Air Transat ostane kompanija Quebecka. U jeku pregovora sa Air Canadom Air Transat je odbio Peladeaua. Ostaje za vidjeti jel ponuda Peladeaua i dalje stoji, te hoće li smanjiti iznos sada kada više nema Air Canade kao ponuđača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

 

I dok je Ryanair izjavio da će ovog ljeta imati preko 80% kapaciteta iz 2019, Wizz Air je već u IV. mjesecu imao 100% kapaciteta iz 2019. Prema sadašnjim najavama u VII. mjesecu će prosječan postotak kapaciteta biti 77% iz 2019, a u VIII. čak 78% kapaciteta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

American je najveća kompanija po broju sjedala na svijetu u ovom momentu sa 3,6 milijuna sjedala tjedno. Slijedi Delta (3,3 milijuna), pa Southwest (3,2). Četvrta je China Southern (2,7), pa China Eastern (2,5), dok je šesti United (2,3). Sedma je Air China (1,8), a osmi IndiGo (1,4). Najveći europski prijevoznik Turkish je na 9. mjestu u svijetu (1,0), dok je na 10. mjestu Alaska (0,8 milijuna tjednih sjedala).

Po broju međunarodnih sjedala prvi je American (625.647), drugi je Turkish, a treći Qatar. U prvih 10 prijevoznika u svijetu po međunarodnim sjedalima je Lufthansa (7. pozicija), KLM (8.), Air France (9.) i Ryanair (10).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Iran Air je 11.12.2016. naručio Boeingovih aviona u vrijednosti 16,6 milijardi USD i to njih 80: 50 B737MAX8, 15 B777-300ER i 15 B777-9. Uz to i Iran Aseman Airlines je naručio 30 Boeinga 737MAX vrijednosti 3 milijarde USD. Zbog sankcija koje je Trump uveo 2018. ova isporuka se nije uspjela izvršiti. No, kako sada Bidenova administracija obnavlja pregovore o normalizaciji odnosa sa Iranom i ako oni budu uspješni ova narudžba će se reaktivirati, a to pak znači da će Iran Air vrlo brzo dobiti nove avione, a Boeing u ova preteška vremena dobiti veliku mušteriju i ozbiljnu svotu novaca na računu. Iran Air u ovom momentu leti sa ekstremno starim avionima među kojima je i Airbus A300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iran Air

Najveći britanski prijevoznici British Airways, Virgin Atlantic, Jet2, easyJet, TUI i Loganair su zajedno napisali otvoreno pismo premijeru Borisu Johnsonu u kome traže otvaranje putničkog prometa najkasnije do 17.5.2021. Prijevoznici naglašavaju da je preko 30 milijuna Britanaca cijepljeno bar sa jednom dozom cjepiva protiv Covida-19, te da ban nakon tog vremena više nema baš nikakvog smisla, a uništit će avio-industriju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

TAP Portugal je krenuo sa obnovom linija. Kompanija planira u VIII. mjesecu operirati 100 linija (oko 10% manje nego 2019.) i 879 tjednih letova, od čega je 126 domaćih letova. 555 letova će se operirati prema Europi, 83 prema Africi, 61 za Brazil i 51 za Sjevernu Ameriku. Kompanija u VI. mjesecu planira pokrenuti i letove za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Obzirom na oporavak tržišta i veliko povećanje letova United je odlučio zaposliti čak 300 pilota do kraja 2021. Ovo je velika vijest u kontekstu činjenice da su tisuće pilota bez posla.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (United)

Airbus je preuzeo bivšu Bombardierovu Mirabel tvornicu koja više ne proizvodi avione CRJ. Pogon od 9300 četvornih metara postati će pogon za radnje prije sklapanja A220. Pogon će postati operativan 2022. godine. Airbus planira ove godine investirati u A220 program oko milijarde EUR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Nova talijanska kompanija EGO Airways je pokrenula letove 30.3. sa jednim Embraerom E190, iako je prvotno planirala dva aviona. Avion je letio prve letove između Catanie i Parme, te kasnije tijekom dana između Lamezia Terme i Forlia. Kompanija će imati prvu bazu na Cataniji, a 28.5. planira otvoriti i drugu bazu u Forliu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: EGO Airways

Boeing 737MAX8-200, koji je u sardina konfiguraciji dizajniran za Ryanair i ima 197 sjedala, certificiran je od strane FAA. Ryanair planira prve ove avione dobiti u IV. mjesecu. Ryanair u IV. i V. mjeseci planira dobiti 16 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Rusija je u 2019. imala 220,3 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 49,3 milijuna putnika Moskva Sheremetyevo
 2. 28,3 Moskva Domodedovo
 3. 24,0 Moskva Vnukovo
 4. 19,6 St.Petersburg Pulkovo
 5. 6,8 Socci
 6. 6,6 Novosibirsk
 7. 6,2 Yekaterimburg
 8. 5,1 Simferopol
 9. 4,6 Krasnodar
 10. 3,6 Ufa

Četiri moskovska aerodroma su imala ukupno 103 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Austrian od 17.5. otvara liniju Beč-Zaporizhzhia, u jugoistočnoj Ukrajini. Linija će se operirati tri puta tjedno sa Embraerom E195. Ovaj minijaturni aerodrom je u 2019. imao samo 434.063 putnika, a na njemu operiraju LOT, Pegasus, SkyUp, Turkish, Ukraine International i Wizz Air. Interesantno je da na liniji za Beč već leti Wizz Air i da Austrian ide u direktnu konkurenciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Emirates obnavlja liniju Dubai-Milano-New York od 1.6. Linija će se letjeti sa Boeingom 777-300ER. Prije Covida-19 ova linija se operirala sa Airbusom A380. Kompanija je već najavila obnavljanje linije Dubai-Atena-Newark. Emirates je obnovio i veći dio nonstop linija iz Dubaia za SAD. Emirates pokreće i letove iz Dubaia za Orlando od 2.6. sa Boeingom 777-200LR i frekvencijom od 4 leta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Alen Šćuric (Emirates)

Na današnjem tržištu aviona cijene su ozbiljno pale. Stope obezvrjeđenja za širokotrupce su bile ogromnih 43,9%, za uskotrupce u prosjeku 23,7%, a za cargo aviona tek 7,7%. Ogromna većina Airbusa A340, A380 i Boeinga 747 više nikada neće poletjeti, dok je velik broj Boeinga 777-200 i 300, te Airbusa A330-200 i 300 prizemljeni i mala je šansa da će poletjeti. Relativno dobru vrijednost su zadržali tek Boeing 787 i Airbus A350.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: ANA

Alaska je konačno postala član Oneworlda i prvi puta je u nekoj alijansi u 89 godina postojanja kompanije. No, Alaska je jasno naglasila da i dalje planira imati letove samo u SAD-u i okolnim državama, te da ne planira pribavljati širokotrupce. Hubovi kompanije su Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles i Anchorage.

Upravo zbog toga je jučer American pokrenuo letove Seattle-London sa Boeingom 777-200 kako bi podržao Alaskinu najveću bazu u Seattleu. British i American će u code-share kombinaciji letjeti na ovoj liniji svakodnevno. I Qatar je pokrenuo letove za Seattle. Od Oneworld članova za Seattle leti i JAL.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Nevjerojatnih 4000 vjerovnika HNA Grupe (koje je dio i Hainan), potražuju od kompanije enormnih 39 milijardi EUR. Kompanija je dobila poseban tretman od Kine, te mogućnost restrukturacije, no vrlo će teško vratiti ovako ogroman gubitak. Samim time je i budućnost Hainana i drugih aviokompanija HNA Grupe istinski dovedena u pitanje.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mario Vukoja (Hainan)

Nakon Wizz Aira i Ryanaira i Norwegiana, i cargo specijalist ASL Airlines je otvorio AOC Velike Britanije. Ovime ASL može letjeti domaće cargo linije u Velikoj Britaniji što im je više nego bitno za koncepciju kompanije. Za sada samo jedan ATR72-200F ima britansku registraciju (G-OASL) i leti između Belfasta i East Midlandsa. Kompanija je izjavila da planira otvoriti više britanskih linija u skoroj budućnosti. ASL uz ovaj AOC ima još 4 AOC-a u Irskoj, Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj. Kompanija ima i udjele u tajlandskom K-Mile Asia i južnoafričkom Safairu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ASL Airlines

Airbus je testirao letove u formaciji sa A350 i ustanovio da je ušteda goriva 10%. Ovakvo letenje Airbus je kopirao od letenja ptica u jatima prema jugu. Avioni trebaju letjeti na oko 1,5 nautičkih milja razmaka. Stoga Airbus predlaže da se na long-haul linijama leti u formaciji. Kako prvi avion pritom ne bi imao ušteda, ostale kompanije bi im uplatile dio od uštede goriva na račun. Airbus smatra da je ovako lakše i kontrolirati avione u zraku. Airbus smatra da je ovo lako provesti, a da donosi ogromne benefite kompanijama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Ryanair će ove godine imati više od 70 novih linija, otvorit će 7 novih baza, te operirati 80% kapaciteta iz 2019. godine. Očekuju se dalje najave i novih linija, pa i novih baza.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

U 2019. na leisure tržištu najviše letova je bilo:

 • 17,5 milijuna sjedala u jednom smjeru između Velike Britanije i Španjolske
 • 11,2 milijuna između Njemačke i Španjolske
 • 6,9 milijuna između Njemačke i Turske
 • 6,6 milijuna između Njemačke i Italije
 • 6,1 milijun između Velike Britanije i Italije
 • 5,5 milijuna između Francuske i Španjolske
 • 4,6 milijuna između Francuske i Italije
 • 4,0 milijuna između Velike Britanije i Grčke
 • 3,8 milijuna između Njemačke i Grčke
 • 3,6 milijuna između Velike Britanije i Portugala
 • 3,1 milijun između Nizozemske i Španjolske
 • 3,0 milijuna između Velike Britanije i Turske

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Norse Atlantic Airways je potpisao ugovor AerCapom za leasing 9 širokotrupaca i to 6 Boeinga 787-9 i 3 Boeinga 787-8. Avioni će doći tijekom ove godine. Kompanija planira vrlo skoro, do ljeta iduće godine u lizing uzeti još tri širokotrupca. Norse će sa ovim avionima letjeti linije iz europskih aerodroma prema SAD-u po uzoru na Norwegian. Prve linije će biti iz Osla, Londona i Pariza prema Los Angelesu, Miamiu i New Yorku. Management kompanija je iz Norwegiana uključujući i bivšeg CEO-a i osnivača Norwegian Bjorna Kjosa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

U 2020. je kupljeno 2227 privatnih jetova, vrijednih preko 14,5 milijardi USD. Godinu prije, 2019. je kupljeno bitno manje, 2067 aviona. Ovo je još jedan pokazatelj kako je u Covidu-19 letenja privatnim avionima naraslo, radi manjka redovnih letova aviokompanija.

U SAD-u, koji ima 70% privatnih aviona, prodaja je porasla na 1637 primjeraka, što je 9.5% više nego 2019. (1495 primjeraka). Od toga je 738 aviona bilo u kategoriji malih aviona, 566 srednjih i 333 velika. Najviše je kupljeno Citation CJ3 (njih 51).

U Europi broj prodanih primjeraka je bio 154, tek 2 više nego 2019. (152). U Europi je bilo 64 malih aviona, 46 srednjih i 44 velikih. Najviše je prodano Citatoin Mustanga i Citation Jeta (po 6). Južna Amerika je 3. po veličini sa prodanih 122 primjerka u 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Cessna Citation CJ3)

Qatar ovog ljeta planira letjeti na više od 140 destinacija, do čega 43 u Europi i na više od 1200 tjednih letova. U ovom momentu kompanija leti na 70% kapaciteta od prije Covida-19, i to na 130 destinacija i preko 1000 letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Iako je Heatheow odbio JetBlue, kompanije je ipak uspjela osigurati slotove za letove na ovaj aerodrom. Kompanija ne Heathrow planira letjeti od 2.8. ove godine. Od 270 odobrenih slotova 90 je namijenjeno Bostonu, a 180 New Yorku. Kompanija će krenuti sa 14 tjednih slotova 2.8, te ih povećati na 22 od 13.9, i konačno na 28 od 20.9. kako će operirati do kraja X. mjeseca. Ostaje pitanje kako je JetBlue nabavio ove slotove. Ili ih je ekstremno skupo kupio od nekog treće prijevoznika, ili ih je uzeo na privremeni lizing. JetBlue će na Heathrow letjeti sa Aibusom A321LR.

Osim JetBluea slotove na Heathrowu su dobili i Bamboo koji će letjeti za Hanoi i za Ho Chi Minh sa 787. Regionalna kompanija Loganair je dobio slotove za Newquay, Teeside i Isle of Man. Rwandair je dobio slotove za Ruandu. Kanadski WestJet je dobio slotove za Vancouver i Calgary. Slotove je dobio i regionalna kompanija Windroe koji će letjeti za Bergen u Norveškoj. SpiceJet je dobio slotove za Delhi, a za Delhi je slotove dobila i Vistara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Korean je prolongirao spajanje sa Asianom čak do 2024. Kada se kompanije spoje biti će 7. najveća kompanija na svijetu. Ima niz problema koje kompanija mora prvo riješiti kako bi se moglo provesti spajanje. Jedan od većih problema je izlazak Asiane is Star Alliance, obzirom da će Korean ostati u SkyTeamu, ali i niz code-share sporazuma koji se na tome temelje.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Korean

 

Dvije kompanije koje ozbiljno lete u regiju pokreću operacije sa Boeingom 737MAX. LOT je krenuo sa svojim operacijama sa 737MAX 24.3, a Turkish će to učiniti 12.4. LOT će u prvo vrijeme imati 5 aviona u operacijama, a Turkish njih 12. Operacije sa 737MAX kreće i Enter, koji leti za Prištinu, te chartere za Jadran.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: LOT

Europska Unija traži od ITA, nasljednika Alitalie da preda dobar dio slotova kojima trenutno raspolaže Alitalia. Europska Unija navodno traži prvenstveno slotove na Milano Linate (po nekim izvorima EU traži čak 70% ovih slotova), ali i nešto slotova na Rimu FCO. Italija se tome usprotivila i vrše se intenzivni pregovori na tu temu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alitalia

Zbog rekapitalizacije Air France-KLM-a Air France će morati dati 14 svojih dnevnih slotova, što je 8700 letova godišnje ili 7% broja slotova francuske kompanije. I KLM će morati ustupiti sličan broj slotova. Air France je uložio protest Europskoj Komisiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Nakon što je Ryanair naručio 75 Boeinga 737MAX, novu ogromnu narudžbu napravio je i Southwest, naručivši čak 100 Boeinga 737MAX7, koji će zamijeniti starije B737-700. Prvih 30 će biti isporučeno u 2022. godini. Uz to kompanija je konvertirala 70 MAX8 u MAX7, te je uzela dodatnih 155 opcija za MAX7 i MAX8.

U ovom momentu Southwesti ima čak 349 narudžbi za 737MAX, 200 za MAX7 i 149 za MAX8, te ukupno još 270 opcija za MAX7 i MAX8. Narudžbe i opcije su za period od 2021. do 2031. U ovoj godini Southwest treba dobiti 28 MAX8. Od 2022. do 2030. kompanija će dobivati 60 do 72 Boeinga 737MAX godišnje. Southwest će do kraja ove godine u floti imati zapanjujućih 729 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!