Novosti iz svijeta

Irska ACMI kompanija CityJet nabavila je prvi CRJ1000. Avion je letio za HOP! i star je 11,5 godina, te je bio prizemljen u Ljubljani. Avion će letjeti za Lufthansu, kako smo već pisali. CityJet će pribaviti još dva ova aviona. CityJet ima flotu od 21 CRJ900 koji lete za SAS, Brussels i Lufthansa CityLine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CityJet

Dugo se najavljivalo, no konačno se desilo. Lufthansa je prodala ostatak udjela u LSG Group catering kompaniji. Udio je prodan Aurelius Grupi. Ovo je prvi korak u povratku Lufthanse kornom businessu. Naime, kompanija želi prodati sve usputne businesse kako bi se koncentrirala na svoj osnovni aviobusiness.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

RwandAir minijuaturna afrička kompanija koja je ozbiljno počela rasti od kada ju je preuzeo Qatar, je potpisala code-share sa Turkishem. Kompanija već ima code-share sa suvlasnikom Qatarom, ali i Britishem u kojem Qatar također ima vlasništvo. Uz to RwandAir ima code-share i sa Brusselsom, Ethiopianom, South Africanom i Westairom. Kompanija u floti ima 14 aviona od kojih su tri širokotrupca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: RwandAir

Čak 80% pilote indijskog regionalnog prijevoznika Alliance Aira su u bijelom štrajku i najavili su kompaniji da su na bolovanju. Piloti nisu zadovoljni plaćama. Zbog toga je kompanija imala oko 60% otkazanih letova. Alliance Air je prije bio dio Air Indije, a nakon privatizacije Air Indije, Alliance je ostao jedina kompanija u vlasništvu države. Indija je najavila prodaju Alliancea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alliance Air

IndiGo nabavlja 69 Airbusa A321XLR. OK, ni prvi ni posljednji koji će ovim avionom povećati dolet i pokriti dalje destinacije. No, ono što je interesantno kod IndiGo je da su oni jedina kompanija na svijetu koja će sa A321XLR moći pokriti apsolutno sve destinacije i na istoku i na zapadu. Naime, sa ovim avionom IndiGo će moći letjeti do Londona, Dublina ili Lisabona na zapad, ali i to krajnje istočnih destinacija kao što su Tokyo i Seoul. Samim time putnici će iz Tokyija moći preko indijskih hubova putovati do npr. Dublina sa A321XLR.

Na jug IndiGo će moći sa A321XLR doputovati do apsolutno svih destinacija u Južnoj Aziji, a moći će doletjeti čak i do australijskog Darwina ili Pertha. Iz Indije kompanija će moći dobaciti i do svih destinacija u Africi, osim par aerodroma na samoj zapadnoj obali Afrike. No do Accre i Maroka će moći dobaciti. Dakle, više nego opaki potencijali za IndiGo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Star Alliance svoje kompanije ima u svim dijelovima Europe. Pa tako u Srednjoj Europi ima Austrian, Croatiu, Lufthansu, Swiss, u Sjevernoj SAS, u Zapadnoj Brussels, u Istočnoj LOT, u Jugoistočnoj Aegean i Turkish, a u Jugozapadnoj TAP Portugal. Star Alliance u Europi ima 10 od ukupno 26 članova alijanse.

SkyTeam ima prilično kompanija u Europi, njih 8 od ukupno 19. U Središnjoj Europi ima ČSA (koji je sada istinski na koljenima i ima tek jednu liniju), u Zapadnoj ima Air France, KLM i Virgin Atlantic, u Istočnoj TAROM i Aeroflot (koji je trenutno suspendiran iz članstva), u Južnoj ITA-u (koja vrlo vjerojatno prelazi u Lufthansu), te u Jugozapadnoj Air Europu (koja prelazi u IAG). No, uskoro stanje više neće biti takvo. Aeroflot je suspendiran, Air Europa i ITA odlaze iz alijanse, ČSA je na koljenima. Stoga SkyTeam zapravo ima tek 4 prava člana u Europi. Nije dobro.

Oneworld u Europi ima samo 4 od 13 svojih članova. U Zapadnoj Europi to je British, u Sjevernoj Finnair, dok je u Jugozapadnoj to Iberia. S7 koji je bio u Istočnoj Europi je suspendiran iz članstva. Oneworldu iskreno nedostaju članovi i to posebno u Središnjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Embraer je objavio da će isporuke prvih Embraera E190 i E195 P2F aviona (konvertiranih aviona passenger to freighter) biti u 2024 godini. Embraer planira proizvoditi pet ovih aviona godišnje, te 12 komada od 2026. E190F će nositi 13,2 tonu carga, a E195F 14,3 tona carga. Kompanija je osigurala i prvog naručitelja, NAC koji je naručio 10 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Interjet nakon višemjesečnog prizemljenja i nekoliko obećanje da će ponovo poletjeti ipak je konačno raspisao bankrot i likvidaciju kompanije. Šteta. Pisac ovih redova je letio sa Interjetom na liniji Mexico City-Cancun-Mexico City i iskreno to je bio jedan od najboljih letova ikada. Bila je to odlična usluga, velik razmak za noge, odlični avioni, velik broj frekvencija…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Turkish će dozvoliti besplatne i neograničene poruke na mobitelu na svojim internacionalnim i interkontinentalnim letovima za članove svog Miles & Smiles programa. No, kako se svi putnici prije leta mogu prijaviti za program isti odmah tijekom leta mogu koristiti ovu pogodnost.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Kao što znamo Aeroflot ima problema sa održavanjem aviona jer ne može pribaviti rezervne dijelove za Airbus, Boeing, ATR, Embraer i Bombardier, radi sankcija. Rusije je istim napravila sporazum sa Iranom oko nabavke dijelova. No, sada Aeroflot šalje svoje avione u Iran na maintenance. Prvi avion koji  je otišao na održavanje u Iran je Airbus A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

CEO Ryanair grupe Michael O’Leary je izjavio da je C919 odlična vijest za zapadne aviokompanije, te da će treći proizvođač prodrmati Airbus i Boeing. O’Leary je rekao da C919 još uvijek nije za Ryanair, no kompanija je potpisala MoA za veći model od 200 sjedala kada će se jednom proizvesti. C919 za sada ima 174 sjedala u konfiguraciji jedne klase ili 158 sjedala u dvije klase.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je već drugu godinu na posljednjem mjestu po zakašnjenjima u Velikoj Britaniji. Prosječno letovi kasne 46 minuta i 6 sekundi. Na drugom je mjestu TUI sa 40 minuta i 18 sekundi, a na trećem Qatar sa 31 minutom i 48 sekundi. Nacionalni prosjek je 23 minute. Ovo iskreno ne čudi, kompanija je istinski tragična po broju otkazanih letova i dužini kašnjenja. Dno Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sjetimo se da je German Eframovich izbačen iz Aviance pod patronatom Uniteda, pošto je kompaniju doveo do ruba bankrota. Potom je tražio poslove diljem svijeta i kandidirao za razno-razne kompanije. Na koncu je pokrenuo Aeroitaliu. No, sada bi se Eframovich vratio u Kolumbiju gdje je godinama vodio Aviancu, te je kandidirao za kupnju bankrotiralog LCC Ultra Aira.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ultra Air

Nicholas James Link je 29.10.2021. u Minneapolisu oslijepio kapetana Airbusa A319 Delta Airlinesa laserom prilikom slijetanja. Kapetan kasnije satima nije vidio na jedno oko. Posada je ipak uspjela spustiti avion. Link je priznao da je usmjerio laser na avion, ali je mislio da to nije opasno. Na koncu je osuđen na dvije godine zatvora radi napada laserom na avion i ugrožavanja putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Icelandair je naručio 25 Airbusa A321XLR. Kompanija će sa ovim avionima zamijeniti svoje stare Boeinga 757 koje će iz flote početi izbacivati 2026. godine. Kompanija u floti ima 21 ovih aviona, od čega je 11 prizemljenih i stari su u od 22,1 do 33,7 godina, a prosječna im je starost 26,2 godine. To znači da će flota kod izbacivanja imati prosječnu starost od 30 godina, a najmlađi avion će imati 25 godina.

Kompanija u floti ima još 18 Boeinga 737-8 i 737-9, 5 B767-300 i 5 Dash 8-400. Icelandair će i prije dobiti četiri A321LR koje će uzeti u lizingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Čak 37 aviona je još uvijek zarobljeno u Ukrajini i to 10 aviona Windrose, 9 Ukraine International, 8 Azur Ukraine i 3 Wizz Aira. I 7 aviona Motor Sich je u Ukrajini, no isti su mobilizirani za potrebe Ukrajinske vojske. Do sada su avione iz Ukrajine uspjeli izvući SkyUp (B737-800), Windrose (ATR72) i Wizz Air (A320).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Zbog problema sa dobavljačima Airbus je u prvom kvartalu isporučio samo 5 A350, dok je prošle godine u prvom kvartalu isporučio 16 ovih aviona. Iako prošle godine nisu uspjeli ostvariti planirani broj isporuka, ove godine planiraju isporučiti 720 primjeraka. No, početak godine ne ulijeva optimizam. Kompanija je u prvom kvartalu isporučila tek 127 aviona umjesto planiranih 180.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Islandski Niceair, koji je pokušao letjeti iz malog islandskog aerodromčića Akureyri (prije Covida-19 je imao 202.000 putnika) sa Airbusom A319, je prekinuo sve letove, vratio avion i više neće imati operacija. Kompanija je letjela za Alicante, Copenhagen, Teneriffe, te je trebala letjeti za Dusseldorf, a letjela je i za London ali je ukinula ovu liniju.

 

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Niceair

Wizz Air ove godine ima jako simpatičan način proslave Uskrsa. I dok neke kompanije imaju uskrsne menije, a druge uskrsne popuste, Wizz Air je za djecu na svojim letovima organizirao uskršnji lov na pisanice. Djeca tako tijekom leta po avionu traže skrivene pisanice i ono dijete koje ih nađe najviše dobije prigodan poklon.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sve su teže godine za regionalne avione. 2019. regionalni mlazni avioni su imali 14% udjela u svjetskom zrakoplovstvu, 2022. samo 11,6%. Zamijenili su ih veći uskotrupci, kojih je udio narastao 2 postotna boda u isto vrijeme. Udio regionalnih mlaznih aviona je došao na razinu udjela turbopropa koji su 2022. imali 11,2%. Uskotrupci su 2022. imali 67,9% udjela, širokotrupci 6,5% i ostali avioni 3,9%. 57% svih regionalnih mlaznih aviona se operira u Sjevernoj Americi, dok je na drugom mjestu Zapadna Europa sa 14,7% planetarnog udjela. I dok udio regionalnih mlaznih aviona pada u svim svjetskim regijama on raste u Europi, Africi i Latinskoj Americi.

Evidentno je da regionalni mlazni avioni ne prolaze više. Bombardier je prestao sa proizvodnjom CRJ, Sukhoim slabo isporučuje SSJ100 i to samo u Rusiji, ARJ-21 se isporučuje samo u Kini, Mitsubishi je prekinuo konstrukciju SpaceJeta, Embraer ima sve manje narudžbi E2 i ostataka E1 serije, čak i Airbusov A220 uz sav trud još nije dostigao break even. Iako se vidi oporavak tržišta u zadnjih godinu dana, brojke nisu ni blizu razine iz 2019. i vrlo je upitna budućnost regionalnih mlaznih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

 

Helvetic Airways je bazirao jedan svoj E190-E2 u Bernu kako bi letio chartere za flyBair. FlyBair uz floti ima još i ATR 72-500, te Bombardier Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Helvetic

Prema OAG-u deset top aviokompanijama po ASK (Available Seat Kilometres) u 2022. su:

 1. EasyJet 37,9 milijardi
 2. IndiGo 32,3
 3. China Eastern 26,5
 4. JetBlue 24,6
 5. Spring 22,2
 6. LATAM 20,5
 7. China Southern 19,3
 8. Shenzhen 12,7
 9. Avianca 12,6
 10. Allegiant 11,1 milijardi

Trake na uniformama pilota znače:

 • 1 traka – kadet, pilot koji se školuje, kod nekih kompanija kabinsko osoblje ima jednu traku
 • 2 trake – drugi časnik ili inženjer leta, kod nekih kompanija mlađi prvi časnik
 • 3 trake – kod nekih kompanija prvi časnik (kopilot), a kod nekih stariji prvi časnik sa preko 1500 sati leta (senior first officer) ili prvi časnik koji ima uvjete za kapetana ali čeka slobodno mjesto da postane kapetan
 • 4 trake – kapetan (zapovjednik aviona)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spice Jet

Delta, United, American i JetBlue će porezati linije prema New Yorku JFK, La Guardiji i Washington Nationalu u top sezoni (od 15.5. do 15.9.) radi prošlogodišnjih problema koje su imali na ovim aerodromima zbog manjka kontrolora leta. Kompanije na ovim aerodromima moraju odraditi 80% letova da bi zadržale slotove, no FAA je sada odobrio dodatnih 10% slotova koje kompanije mogu dobrovoljno ne koristiti. Kompanije moraju izvijestiti FAA do 30.4. koje slotove neće koristiti ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Ryanair je u III. mjesecu ove godine ostvario 12,6 milijuna putnika, što je 12% više nego istog mjeseca prošle godine (11,2 milijuna). Kompanija je ostvarila 71.350 letova u III. mjesecu. Load faktor kompanije je bio više nego facinantnih 93%, što je 6 postotnih bodova više nego istog mjeseca lani (87%). U zadnjih godinu dana Ryanair je prevezao čak 168,6 milijuna putnika i daleko je najbolja kompanija po broju putnika u Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Azerbaijan Airlines je naručio 12 A320neo i A321neo kojim će zamijeniti svoju flotu od 10 A320ceo. Kompanija će ovime uštedjeti na gorivu 20%. Kompanija u floti ima 6 A320, 4 A319, 2 A340-500, 1 B757-200, 2 B767-300ER i 2 B787-8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rade Stanić

Fokker Services i DeHavilland Canada su potpisali sporazum o suradnji na pet godina. Fokker će ustupiti DeHavillandu 2500 kvadratnih metara skladišta Amsterdamu za skladištenje rezervnih dijelova. Uz ovaj distributivni centar DeHavilland ima iste takve centre i u Calgaryu, Syneyu i Singaporeu. Ovi centri pokrivaju potrebe za rezervnim dijelovima za gotovo 2100 Dash 8-400 i DHC-6 Twin Otter.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Branko Vedriš

Airbus otvara drugu liniju za proizvodnju A320neo obitelji u Tianjinu, Kina. Tianjin je od početka proizvodnje 2008. godine proizveo preko 600 A320obitelji. Ovime će Airbus imati ukupno 10 linija za proizvodnju A320, jer ima 4 u Hamburgu, te po dvije u Toulouseu i Mobile (SAD).

Istovremeno je postignut sporazum o prodaji dodatnih 160 aviona kineskim kompanijama i to 150 A320obitelji koje će se proizvoditi preko ove linije, te 10 A350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ukrajinski SkyUp Airlines je prebacio svoj zrakoplov B737-800 iz zračne luke Kijev Borispil u rumunjski Iasi. Zrakoplov registarske oznake UR-SQP je bio više od godinu dana parkiran u Kijevu zbog ratnog stanja, tj. zatvorenog zračnog prostora. Na stranici Flightradar24 se može vidjeti da je zrakoplov tijekom preleta uključio transponder tek prije ulaska u rumunjski zračni prostor.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: SkyUp

Nakon tri mjeseca bez isporuka Boeing je isporučio prvi B767-300F i to FedExu. Boeing ima spremna još dva aviona za isporuke jedan za UPS, a drugi za Air Tanzaniu. I United States Air Force čeka na isporuke svojih KC-46A koje bi trebale uskoro krenuti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foro: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: