Novosti iz svijeta

IAG je tri godine nakon objave nakane, naručio 25 Boeinga 737-8200 i 25 B737-10. Uz to kompanija će imati 100 opcija. Avioni će se isporučivati od 2023. do 2027. Ovaj deal moraju potvrditi još dioničari IAG-a. IAG je do sada operirao samo Airbusove uskotrupce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

China Southern Airlines je maknula 103 naručenih B737MAX8 koje je planirala dobiti do kraja 2024. iz svojih planova razvoja flote zbog „nesigurnog okruženja za isporuke“. Kompanija je preuzela tek 24 ova aviona prije nego je isti bio prizemljen. Kina je jedina zemlja na svijetu koja još ima prizemljene B737MAX i ne dozvoljava njihovo operiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Airbus je otvorio kreativni studio u Toulouseu koji će se baviti uređenjem A220ACJ, business varijantom najmanjeg Airbusovog jeta. Avion može primiti 18 putnika uz dolet od 12 sati. Kabina aviona ima više nego prihvatljivih 73 četvorna metra. Kupci će moći birati između više konfiguracija 6 različitih prostorija aviona, te između stotina različitih materijala za namještaj, presvlaka i tapisona. Prvi A220ACJ se upravo dogotavlja, a do sada je naručeno 10 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Prilikom rutinske inspekcije uzletno-sletne staze Aerodroma Lagos na istoj su pronađeni ostaci ljudskog tijela. Pretpostavlja se da je osoba ispala iz aviona prilikom polijetanja ili slijetanja i pritom poginula ili da je avion udario osobu prilikom polijetanja, no istraga je u tijeku. Aerodrom je radi toga bio zatvoren.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Lagos

Kineski proizvođač Commercial Aircraft Corporation (COMAC), avionom tipa C919, počeo je probne letove pre isporuke kupcu. Avion COMAC C919 biće isporučen China Eastern Airlines -u (MU/CES). C919 (registracionih oznaka B-001J), probne letove obavlja sa međunarodnog aerodroma Shanghai (PVG). Prvi probni let trajao je tri sata, drugi 4 sata i 45 minuta.

C919 je uskotrupni avion i ima dolet od standardnih 4.075 kilometara do maksimalnih 5.555 kilometara, i može da primi između 158 i 168 putnika. Konfiguracija sedišta u ekonomskoj klasi je 3+3. Prema podacima proizvođača aviona do sada je primljeno 815 „privremenih“ porudžbina od 28 kupaca. Razvoj COMAC C919 traje 14 godina.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: COMAC

Uprava luka New Yorka i New Jersya je zaprimila pritužbu da je jedan gost na LaGuardiji aerodrom platio 27,85 USD za čašu običnog piva, a drugi na Newarku 10,90 za pomfri. Stoga je inspekcija Uprave obišla aerodrome te ustanovila da je prošlog ljeta čak 25 mušterija platilo pivo između 23 i 27 USD. Uprava smatra da se ovdje radi o krađi koju je napravilo osoblje kafića i restorana. Stoga je Uprava donijela precizna pravila i cjenike kojih se moraju držati ugostiteljski objekti i djelatnici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Newark

Aerodrom Copenhagen će postati aerodrom sa najviše električnih priključaka za punjenje električnih automobila. Naime, dobavljač ABB će postaviti čak 1350 priključaka u idućih par godina. Prvih 180 priključaka i 15 brzih DC priključaka će se postaviti tijekom 2022. Brzi priključci su namijenjeni u prvom redu taxi vozilima koji trebaju hitnu opskrbu električnom energijom kako bi mogli nastaviti sa vožnjama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Copenhagen

ACI Europe je objavio da su tri glavna razloga kolapsa u zračnim lukama Europe radi nedostatka zaposlenika:

 • davanje otkaza djelatnicima tijekom Covida-19 2020. i 2021. godine, na što su aerodromi bili prisiljeni jer gotovo da nisu imali prometa, a dobili su neusporedivo manje financijskih pomoći nego aviokompanije
 • naglo povećanje broja putnika koje je iznenadili i zateklo zračne luke, poglavito u vršnom opterećenju u kojem je promet i veći nego 2019.
 • djelatnici u hendlingu čije su plaće bili na samom dnu u zračnom prometu

Stoga ACI predlaže da se pojednostave procedure na bodičeku i ostalim procedurama, te uvedu elektroničke kontrole ili postupci gdje god je to moguće (kontrola putovnica, self check-in, self drop off, skeniranje dokumenata na gateovima…), da kompanije smanje pritisak na vršna opterećenja i prebace letove u vrijeme kada nema velikog opterećenja, te da aerodromi i ostali faktori hendlinga hitno iznađu modalitete i operativne procedure, te zaposle više djelatnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Manchester Airport

Ryanair je izgubio sudski spor u kome je tužio Condor za nelegalnu financijsku pomoć. Sud je odučio da je Condorova financijska pomoć bila legalna. Ryanair je pokrenuo ogromna broj parnica protiv raznih EU prijevoznika za financijsku pomoć u Covidu-19.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Ercan aerodrom na Sjevernom Cipru, dijelu koji kontrolira Turska, smije primati samo aviona turskih registracija i na njega ne smiju slijetati strani avioni. Aerodrom je 2019. imao 4 milijuna putnika. Za aerodrom po jednu liniju ima Turkish i SunExpress, Anadolujet ima 7 linija, dok Pegasus ima 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Francuski gigant CMA CGM koji je nedavno krenuo sa cargo letovima ući će u vlasništvo do 9% Air France-KLM-a. Kompanija je naglasila da joj je investicija u Air France-KLM dugoročna strategija.

Istim će kompanije surađivati na cargo području te nabaviti 10 cargo aviona i to CMA CGN 4, a Air France-KLM 6 aviona koji će biti bazirani u Parizu CDG i Amsterdamu. Uz to kompanija će naručiti još 8 aviona za CMA CGM i 4 za Air France-KLM. CMA CGM će koristiti i prtljažni prostor na 160 širokotrupnih long-haul aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

Cathay Pacific je u IV. mjesecu imao samo 1,3% prometa iz 2019. Kompanija je prevezla samo 40.823 putnika. Hong Kong još uvijek ima karantenu od 7 dana za dolazne putnike, a za neke je karantena i 14 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

U cilju poboljšanja putničkog saobraćaja, aerodrom Bordeaux je odlučio da investira u tehnologiju, odnosno u biometrijske terminale za kontrolu pasoša, koristeći tehnologiju za prepoznavanje lica, poznatu kao PARAFE (francuski: Passage Automatisé Rapide Aux Frontières Extérieures = Brzi automatski prelaz spoljnih granica).

Automatska granična kontrola dostupna je odraslim putnicima starijim od 18 godina prilikom izlaska ili ulaska na teritoriju Francuske i to sa biometrijskim pasošem iz Francuske ili neke od 26 drugih zemalja Evropske unije ili iz Švajcarske, Norveške, Islanda, Andore, Monaka, Lihtenštajna ili San Marina.

Maloletnici uzrasta od 12 do 17 godina koji imaju važeći biometrijski pasoš Evropske unije, Andore, Velike Britanije, Monaka ili San Marine takođe mogu da koriste PARAFE u dolasku, ali ne i na odlasku, jer francuske vlasti imaju stroga pravila o maloletnicima bez pratnje koji napuštaju zemlju. PARAFE sistem omogućava proveru za manje od 30 sekundi.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Bordeaux

Njemačka kompanija Tel Aviv Air je pokrenula postupak insolvencije i prekinula je sve letove. Kompanija je letjela sa Boeingom 737-800 između Hamburga i Tel Aviva. Kompanija je planirala pokrenuti letovi i iz drugih njemačkih gradova za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tel Aviv Air

Aerodrom Rim FCO je otvorio novu Schengen i domaću zonu za ukrcaj putnika Area A. Nova Area A će imati 37.000 četvornih metara boarding prostora. U prostoru ima 23 nova gatea i 13 novih zračnih mostova. Prostor otvara mogućnost putovanja dodatnih šest milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rim FCO

Antonov Airlines, ukrajinski specijalist za velike cargo terete, odlučio je sve operacije sa svoje glavne baze iz Hostomela (Ukrajina), koju su Rusi razrušili, prebaciti na svoju sekundarnu bazu u Leipzigu (Njemačka). Stoga je kompanija odlučila pet svojih An-124 koji su ostali izvan Ukrajine koncentrirati u Leipzig. Kompanija sada mora iznaći načina kako prebaciti alate i rezervne dijelove iz Hostomela u Leipzig, te specijalizirane djelatnike za održavanje aviona i operacije. U Hostomelu su uništena tri Antonovova aviona, među kojima i najveći avion na svijetu An-225 Mriya, dok su još dva aviona među kojima i jedan An-124 ozbiljno oštećena i još nije odlučeno što će kompanija sa njima napraviti.

Britanija je spriječila Aeroflot da proda svojih 70 slotova na London Heathrowu za 50 milijuna GBP. Jednako tako Britanija je zablokirala slotove Rossiye na Gatwicku (let za St.Petersburg) i Urala za letove Moskva Domodedovo-London Stansted. Ni ovi slotovi se neće moći prodati.

Ruska aviokompanija Ural je otpustila 931 djelatnika. Ovo je prva ozbiljna posljedica sankcija nad ruskim kompanijama.

Čak 92% svih aviona u Rusiji je sada registrirano u zemlji, tj. 1182 od 1285 aviona ima rusku registraciju. Rusija nastavlja preregistraciju i preostalih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ural

Do danas je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije, Turkish Airlines-u izdala dozvolu za 108 letova, što bi iznosilo prevoz oko 100.000 turista sedmično, što nije dovoljno. Zato je Turkish Airlines podneo još 349 zahteva za izdavanje dodatnih dozvola za letove između Turske i Rusije. Turistička organizacija Rusije Rosturizam, podržala je podneti zahtev.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Turkish Airlines

Moldavska kompanija HiSky Airlines će od 1.7.2022. pokrenuti direktne letove za Rusiju. Kompanija će letjeti jednom sedmično i to svaki petak na relaciji Kišnjau (Moldova)-Moskva Vnukovo. Karte su u prodaji i sada se mogu rezervirati samo s PREMIUM i PREMIUM PLUS paketima. Najniža cijena povratne karte iznosi 274.50€. Gledajući u njihovom rezervacijskom sistemu, karte u BASIC i CLASSIC paketima se već rasprodate sve do kraja 10. mjeseca, što znači da je interes za ovu liniju velik. Također, ovime će Moldova postati sedma zemlja u Europi povezana direktnom aviolinijom s Rusijom, pored Turske, Srbije, Kazahstana, Bjelorusije, Armenije i Aerbaijana.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: HiSky

Turkish Airlines će naručiti šest Airbusa A350-900. Avion će se isporučivati ove i iduće godine. Turkish u ovom momentu ima čak 20 ovih aviona u svojoj floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Ryanair je još jedna kompanija koja je napala Boeing. Naime, O’Leary je izjavio da „Boeing trči okolo kao kokoš bez glave“. Ryanair je objavio da Boeing ne ispunjava obveze prema Ryanairu te da kompanija ne dobiva svoje avione na vrijeme.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Wizz Air planira otvoriti još jedan AOC, ovaj puta na Malti. Sve pripremne radnje i dokumenti sa EASA-om i CAD-om (Dirketorat civilnog zrakoplovstva Malte) su već sređeni. Kompanija će se zvati Wizz Air Malta. Ovo je 4. kompanija u portfelju Wizz Aira obzirom da kompanija ima Wizz Air (Mađarska), Wizz Air UK i Wizz Air Abu Dhabi. Wizz Air je zatvorio dvije kompanije do sada: Wizz Air Bulgaria i Wizz Air Ukraine.

Wizz Air će ovima dobiti niz poreznih i drugih olakšica, te će iskoristiti benefite AOC Malte kako je to napravilo niz kompanija među kojima i Ryanair koji ima dvije kompanije na Malti (Lauda Europe i Malta Air). I Eurowings je najavio da će otvoriti AOC na Malti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U Europi niz kompanija i aerodroma ima problema sa radnicima, Fraport, Wizz Air, Amsterdam. Ali ni izblizu kao u Velikoj Britaniji gdje je većina aerodroma pred kolapsom, poglavito London Heathrow i Manchester, no i rigorozne mjere moraju raditi British Airways, TUI, easyJet idr.

Zašto je u Britaniji toliko gora situacija nego u Europi? Odgovor je u Brexitu. Britanija nakon Brexita više nema toliku mogućnost zapošljavanja i pristupa radnoj snazi poglavito iz Istočne Europe. Limitiranost radne snage, preplačenost preostalih radnika, manjak zaposlenika i loše radne navike razmaženih britanaca (istočnjak će raditi bitno više) napravile su to da je stanje postalo neizdržljivo. Još jedan negativni efekt Brexita koji svakim danom sve više isplivavaju na površinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Aerodrom Singapur je započeo sa radovima na terminalu T5 koji će biti veći od svih ostalih četiri terminala aerodroma zajedno. Terminal će imati 100 check-in šaltera i opsluživat će 50 milijuna putnika. Radovi na terminalu bi se trebali dogotoviti do 2030. Terminal će biti smješten između piste 2 i 3. U ovom momentu Singapur koristi terminale 1. i 3. dok se terminal 2 upravo pušta u promet. Terminal 4 je trenutno zatvoren i otvorit će se kada se pokaže potrebnim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Singapore

Shanghai Pudong Aerodrom je imao samo 42.600 putnika, na razini Tuzle, bitno manje od Zadra ili Ljubljane. Ovo je tek 1,1% broja putnika spram istog mjeseca lani. Istovremeno aerodrom je imao 111.600 tona carga (30% iz istog mjeseca lani), te 3520 operacija (9,3% broja od lani).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Shanghai Pudong Aerodrom

Nakon što su se spojili AerCap i GECAS u najveću lizing kuću na svijetu, sada su spajanje dogovorili SMBC Aviation Capital, NWS Holdings i Chow Tai Fook Enterprises koji će stvoriti novu mega kompaniju Goshawk Aviation. Kompanija će biti će drugi najveći lezor na svijetu. Sjedište kompanije će biti u Dublinu (Irska). Kompanija će u portfoliju imati čak 709 aviona. Kompanija ima naručenih 261 A320 i B737MAX vrijednih 13 milijardi USD. Ukupna vrijednost kompanije će biti oko 37 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SMBC

Ryanair ima hedging na gorivo sve do III. mjeseca 2023. i to na cijeni ispod 70 USD barel, što znači da kompanija bitno lakše proživljava energetsku krizu i takav će joj status biti skoro idućih godinu dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

British Airways nudi 1000 GBP svakom novom zaposleniku, pri čemu će 50% novaca isplatiti za 3 mjeseca, a 50% za 6 mjeseci ako zaposlenik toliko ostane u kompaniji. Ovime British nastoji što prije riješiti problem nedostatka radne snage.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Američke kompanije traže da piloti mogu dobiti licencu za putničke zrakoplove nakon samo 750 sati leta, ne na 1500 sati kao do sada. Uz to traže da se pilotima produži mogućnost letenja do 67, umjesto do 65 godine (do nedavno bilo je to 60 godina). Na ovaj način kompanije se nadaju da će smanjiti nestašicu pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

United je postigao sporazum sa ALPA (sindikatom pilota) oko manjka pilota i prva su kompanija koja su to uspjeli. Kompanija je napravila jedinu moguću stvari, ozbiljno je podigla primanja pilota, poglavito za prekovremene sate, te je izuzetno poboljšala uvjete rada. Da tako postupe i druge kompanije…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.