Novosti iz svijeta

Direktni letovi biće otvoreni u 8 mesecu između Taškenta i Budimpešte. Ovo je izvestio TASS pozivajući se na pres-službu Ministarstva saobraćaja Uzbekistana. Direktne letove na liniji Taškent-Budimpešta obavljaće Qanot Sharq. Avio-kompanija će pokrenuti letove na ovoj ruti od 20. 08. 2023. godine, navodi se na zvaničnom sajtu ministarstva. Kako je saopšteno iz pres službe, letovi će se obavljati avionom Airbus A320.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Qanot Sharq

Papua Nova Gvineja ima problema sa devizama pa stoga jedina nabavljač naftnih proizvoda Puma nema izbora nego prekinuti opskrbu aviokompanija, te zalihe goriva usmjeriti na hitne službe i bolnice.

Stoga su Air Niugini i PNG Air ukinuli sve domaće linije. Air Niugini i PNG tjedno imaju 40.000 sjedala na domaćim linijama. Kako Papua Nova Gvineja ima jako lošu cestovnu infrastrukturu, te nema željeznice zračni prijevoz je krucijalan za povezanost zemlje. Međunarodne linije neće biti prekinute jer će Air Niugini točiti gorivo na stranim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Niugini

British Airways je pretvorio  6 opcija za Boeinga 787-10 u kupnju. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2026. Kompanija je u isto vrijeme dodala 6 novih opcija za B787-10. Kompanija u porfoliju ima 12 B787-8, 18 B787-9 i 7 B787-10.

Iberia je konvertirala opciju za jedan Airbus A350-900 u narudžbu. Kompanija u floti ima 85 aviona od čega 16 A350-900 i 8 naručenih ovih aviona.

Istovremeno IAG je objavio da je imao promet od 7,7 milijardi EUR i profit od 1,25 milijardi EUR. Ovo je isti promet kao i Air France-KLM, no uz duplo veći profit.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Proizvođač SSJ-100 i MC-21 Irkut će se preimenovati u Yakovlev, kojeg pamtimo po legendarnim modelima YAK-40 (1011 primjeraka) i YAK-42 (185 primjeraka). Irkut je involvirao Yakovlev 2004. godine, a kompanija je dio megakonglomerata United Aircraft Corportion.

U isto vrijeme kompanija je odlučila preimenovati model Sukhoi SSJ-100NEW (varijanta sa svim ruskim dijelovima) u SJ-100. Stoga ćemo sada imati modele Yakovlev MC-21 i Yakovlev SJ-100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MC-21

Air France-KLM ima 10% manje prevezenog tereta u 2. kvartalu ove godine nego u istom kvartalu 2022. No, prihodi od carga su pali za 34%. Kompanija je u 2. kvartalu prevezla 213.000 tona carga. U prvom kvartalu pad prihoda od carga je bio 26,1%. Lufthansa ima pad od 30%, a IAG od 25,2%.

U isto vrijeme kompanija je objavila promet od 7,6 milijardi EUR u 2. kvartalu uz profit od 604 milijuna EUR. Kompanije je prevezla 24,7 milijuna putnika u 2. kvartalu uz load faktor od 88%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Boeing je povećao proizvodnju svog udarnog modela. B737MAX se povećava sa 31 na 38 primjeraka, što znači da će proizvođač proizvoditi 84 aviona više godišnje. Boeing planira do 2025. proizvodnju povećati na 50 primjeraka mjesečno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Najveća ruska aviokompanija Aeroflot pokrenula je uslugu prodaje tri ili četiri sedišta u avionu za spavanje na letovima od Moskve do Varadera (Kuba), proizilazi iz informacija na web stranici avioprevoznika. „Usluga Sleep+ je blok sedišta (blok od tri sedišta pored prozora ili centralni blok od četiri sedišta na zahtev putnika) u jednom redu u kabini ekonomske klase dodeljen jednom putniku. Usluga Sleep+ se pruža samo u fazi prijave za let na aerodromu”, piše na sajtu.

Kako je navedeno, usluga Sleep + se pruža na redovnim sopstvenim letovima Aeroflota (SU), letovima podružnice avio-kompanije Rossiya pod komercijalnim upravljanjem Aeroflota (broj letova FV / SU 5950-6999) na relaciji Moskva-Varadero. Cena usluge “Sleep+” od Moskve (aerodrom Šeremetjevo) do Varadera pri kupovini u fazi prijave na aerodromu je (bez avionske karte): blok od tri sedišta pored prozora – 21.500 rubalja (približno oko 210e), centralni blok od četiri sedišta – 32.500 rubalja (približno 320e).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Nakon što je Boeing objavio da će projekt B737-7 kasniti i da će isporuke krenuti tek 2024. godine Southwest je odlučio 24 narudžbe za ovaj avion konvertirati u B737-8. Ovime Southwest neće kasniti sa planiranom ekspanzijom zbog zastoja u proizvodnji B737-7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Ryanairov štraj u petak 29.7. u Charleriou je rezultirao sa 96 otkazanih letova i tisućama ljudi koji su zbog toga imali problema. Piloti se bune da je kompanija skinula plaće tijekom Covida-19 za 20% temeljem tada potpisanog kolektivnog ugovora i da ne želi pregovarati o dizanju plaća sve do 2024. kada postojeći ugovor ističe. Ryanair pak naglašava da pilote nitko nije tjerao da potpišu kolektivni ugovor 2020. i da ga se oni kane pridržavati, a ako će piloti i dalje štrajkati da će se jednostavno povući sa Charleroia. Ne bi bilo prvi puta da Ryanair i ostvari svoje prijetnje. Ryanair ima 16 aviona baziranih na Charleroiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Na letu Wizz Aira iz Osla Sandefjorda za Bukurešt kompanija je imala overbooking (prebukiranost). Overbooking je normalna praksa za kompanije, poglavito LCC u kojoj kompanije prodaju više karata nego ima sjedala u avionu jer smatraju da se svi putnici neće pojaviti na letu. Na ovaj način kompanija bitno više zaradi, a load faktor joj je vrlo blizu 100%. No, kada kompanija pretjera u overbookingu onda dođe do problema. Tako su na ovom letu tri putnika bila u overbookingu, dva su pristala na kompenzacije, hotel i let za dva dana, a treći, gospodin od 60 godina na isto nije pristao. Na koncu je policija morala odvesti gospodina iz aviona, a avion je kasnio za Bukurešt 3 sata. Ne zna se kako je gospodin na koncu došao u Bukurešt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zbog oluje u SAD-u je otkazano 1057 letova u subotu. Najviše otkazanih letova je bilo u svim njujorškim aerodromima i u Bostonu. Samo u Newarku je otkazano 196 letova (16% svih letova) dok je na JFK otkazano 137 letova (18%). Najviše letova otkazano je United, njih 245.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

ANA je objavila profit od 309,6 milijuna USD za 2. kvartal. Kompanija je imala promet od 2,98 milijardi USD. Na međunarodnim letovima kompanija je imala load faktor od 77,2%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Ono što je zamaaro napisao da će se desiti prije otprilike mjesec dana sada se i ostvarilo. Boeing je prolongirao prve isporuke B737-7 na 2024. godinu.

Boeing je objavio da će prolongiranje projekata B777X, B737-7 i B737-10 imati za posljedicu otkazivanje narudžbi i smanjenje backloga. Boeing je već imao otkazivanja za B777X, a i sam Emirates je smanjio broj naručenih primjeraka radi kašnjenja sa 150 na 115 primjeraka. Boeing kaže da su ga otkazivanja aviona do sada koštala 10,1 milijardu USD. Inače projekt B777X je prešao milijardu USD dodatnih i neplaniranih troškova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Qatar je u 2022. imao promet od 21 milijardu USD i profit od 1,2 milijardi USD. Qatar je prevezao skoro 32 milijuna putnika, od čega je 1,4 milijuna bilo prevezeno radi FIFA svjetskog nogometnog prvenstva. Kompanija je imala prosječan load faktor od 80%.

I Southwest je objavio profit u 2. kvartalu. Kompanija je imala promet od 7 milijardi USD i profit od 683 milijuna USD. Kompanija je dobila 21 novi Boeing 737-8, a iz flote je izbacila 11 starijih B737-700. Kompanija je prvi puta prešla brojku od 800 aviona u ovom kvartalu i završila ga sa 803 aviona.

Singapore i Scoot su pak objavili najveći kvartalni profit u povijesti poduzeća od čak 554,8 milijuna USD. Promet kompanije je bio 3,3 milijardi USD. Kompanija je u 2. kvartalu prevesla 8,4 milijuna putnika. Load faktor kompanije je bio 88,9% (Singapore 88,1%, a Scoot 91,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

La Compagnie all business class kompanija koja u floti ima dva Airbusa A321neo sa 76 business sjedala koja se pretvaraju u krevete, do sada je letjela iz Orlya i Milana cjelogodišnje, te iz Nice sezonski za Newark. No, sada kompanija od 26.11. do 14.4. u suradnji sa E.Clarke Travel nudi ekskluzivne VIP pakete business letova i hotela sa 5***** i ekskluzivnih vila prema Kraibima. Letovi će se organizirati iz Newarka za St.Martaan jednom tjedno, nedjeljom.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: La Compagnie

Ryanair je izjavo da se neće vratiti na Frankfurt dok se na tom aerodromu ne izgradi namjenski LCC terminal koji će omogućiti i manje troškove za LCC. Terminal 3 na Frankfurtu će se otvoriti 2026. godine, no Pier G tog terminala će se možda otvoriti i prije toga i biti će namijenjen isključivo point-to-point, LCC i leisure prijevoznicima. Tako da….

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I dok business klasa ima 9,2% sjedala u avionima, premium ekonomska 2,2%, prva klasa ih ima samo 0,3%. Singapore ima najviše sjedala u premium kabini, njih 15,5% (Emirates ima 15,1%, a Korean 13,5%), dok najviše sjedala prve klase ima Emirates, njih 2264. Na širokotrupcima najviše sjedala u premium kabini ima Emirates, njih 16.000, drugi je United sa 10.000 i 3. Qatar sa 7.000 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

DOT je tražio od suda da osim što je zabranio Northeast Alijansu zabrani da American i JetBlue u budućnosti imaju ikakav oblik suradnje, te da ne mogu imati suradnju ni sa jednom drugom domaćom kompanijom. Sud je ovo odbio i rekao je da ne vidi razloga da kompanije ne bi imale neki oblik suradnje. Isto tako sud je odbio zahtjev DOT-a da se vrši monitoring nad kompanijama idućih pet godina, smatravši da takav monitoring nije potreban.

American je i dalje stava da će se žaliti na odluku suda da se ukine Northeast Alijansa iako je JetBlue odustao od žalbe obzirom da se želi koncentrirati na spajanje sa Spiritom i sudskih postupak koji bi to mogao zabraniti, a koji će početi u X. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Civil Aviation Authority Velike Britanije je naložio Wizz Airu da odmah promijeni svoju politiku spram neisplate kompenzacija putnicima za otkazane i prolongirane letove. CAA traži da Wizz Air napravi reviziju svih odbijenih slučajeva u zadnjih 15 mjeseci. CAA će strogo nadzirati Wizz Air u ovom procesu, te ako Wizz Air hitno ne promijeni politiku kaznit će kompaniju.

CAA je ovo napravio nakon velikog broja pritužbi na kompaniju od strane putnike. Kamo sreće da i ostale zemlje naprave isto jer ignoriranje kompenzacija koje radi Wizz Air je istinski ispod svakog nivoa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Vrlo čudan slučaj se desio na Britishevom letu iz Providencialesa (Turks and Caicos) sa stopom u Nassau (Bahami) na putu za London Heathrow. Kako je zbog greške cateringa u Providencialesu sva hrana morala biti bačena, kompanija je mogla prolongirati let dok ne nađe novi catering ili se snaći. Stoga je kompanija naručila gomilu piletine u KFC-u u Nassau, a po slijetanju je posada doslovce „skoknula“ do KFC-a po narudžbu.

No, kako se radi o prepunom Boeingu 777-200ER koji je imao 320 putnika, KFC nije uspio spremiti dovoljnu količinu hrane. Stoga su putnici dobili po jedan do dva komada piletine. British se ispričao putnicima i rekao da je ovo bilo bolje rješenje nego da otkažu ili prolongiraju let, te su svim putnicima po slijetanju u London podijelili voučere za hranu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Kanadske zračne snage su naručile četiri nova A330 MRTT tankera i pet konvertiranih aviona A330-200 u tankere. Avioni će se isporučivati od 2027. godine. Narudžba vrijedi 2,3 milijardi USD. Avion može prevesti 45 tona tereta ili 300 vojnika. Kanada trenutno koristi A310 MRTT CC150 Polaris.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Ryanair će dobivati Boeinga 737-10 od 2027. godine. Oko 50% ovih aviona (75) bi trebali zamijeniti stare NG aviona, a ostali bi trebali povećati flotu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Boeing je u drugom kvartalu ostvario 19,8 milijardi USD prometa, no i dalje je u crvenom jer je zabilježio 149 milijuna USD gubitka. Kompanija je u 2. kvartalu imala 136 isporuka komercijalnih aviona. Backlog kompanije je 4800 aviona. Boeing je ostvario i 527 milijuna USD gubitka u svojoj vojnoj diviziji.

U isto vrijeme Airbus je imao manji promet od Boeinga, 15,4 milijardi EUR, no iskazao je profit od 1,9 milijardi EUR (2,0 milijardi USD). Kompanija je isporučila 189 aviona u 2. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nastavlja se cirkus sa Pratt & Whitneyem. Nakon što je ogroman broj aviona prizemljen radi njihovih problema u servisiranju motora, rezervnih dijelova i novih motora, sada su još pronašli i kvar na motorima, pa će hitno pregledati 1200 motora koji su se ugrađivali na Airbus A320neo između 2015. i 2020. Motori će se morati skinuti sa aviona i morat će se pregledati mirko-pukotine koje su rezultat zamora materijala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: A320neo

Vinci je dobio koncesiju od 40 godina na sedam aerodroma na Zelenorstkim otocima. Ovi aerodromi su 2022. imali 2,2 milijuna putnika. Vinci sada u portfoliju ima 72 aerodroma u 13 država.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Sal Airport

Iraqi Airways prodaje dva Boeinga 747 stare 41 godinu. Prvi je 747-200, a drugi je 747SP kojeg je koristio Sadam Husen kao svoj avion. Oba aviona su procijenjena prije aukcije na po 494.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikimedia

Posrnuli indijski LCC SpiceJet je postigao nagodbu sa Acres Buldwellom, zbog čega se prekinuo sudski spor pred sudom u Delhiju. Prošli mjesec SpiceJet je postigao nagodbu sa Nordic Aviation Capitalom, no sudski sporovi se još vode sa Aricastlom, Wilmington Trust SP Service i Willis Lease Finance. Prva dva imaju nekoliko sporova sa SpiceJetom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Direktni letovi ITA-e između Tripolija i Rima su nastavljeni 24.7. nakon 10 godina pauze, izjavio je libijski premijer Abdel Hamid Dbeiba. To prenosi TASS. “Nastavak letova između Libije i Italije korak je koji otvara put za otvaranje vazdušnog prostora i sa drugim zemljama”, prenosi portal Al-Wasat. Naglasio je da će njegova vlada takođe raditi na otvaranju avio veza između Rima i Bengazija”.

Trenutno u Libiji postoje dve vlade: kabinet na istoku zemlje, koji formira parlament i Vlada nacionalnog jedinstva, sa sedištem u Tripoliju. Dana 22.6.2022. istekao je prelazni period koji su UN odredile nakon Ženevskih sporazuma do čijeg kraja su se u Libiji trebali pojaviti izabrani predsednik i parlament. Izbori zakazani za decembar 2021. otkazani su zbog nepostojanja potrebnog ustavnog okvira.

autor: Dejan Radojević, dopsinik (Moskva), foto: ITA

Štrajk koji se trebao održati na London Gatwicku od 28.7. do 1.8.i od 4. do 8.8. je otkazan jer su radnici prihvatili ponuđeno povećanje plače. Radnici su dobili povećanje od 13 do 17%. Ovime su posebno odahnuli easyJet, British i Wizz Air koji imaju najviše letova sa Gatwicka. DHL-ovi radnici su već prije odustali od štrajka jel su dobili 15% povećanja plače.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

Pre nekoliko meseci, na sajtu Lufthanse su se vrlo kratko vreme pojavljivali u prodaji letovi “Operated by ITA”. Sumnje da su kompanije započele “behind the scenes” integraciju za prodaju karata su tada odbačene, ali su sada očigledno potvrđene, jer su početkom VII meseca, na sajtu ITA-e počele da se prodaju karte za Eurowings-ove letove. S obzirom da je ovo verovatno bio deo proba IT sistema, karte su bile dostupne samo izabranim datumima i na specifičnim kombinacijama letova, a sada su nedostupne.

“Skrivena” karta je otkrivena pretragom za let između Njujorka i Stokholma, preko Rima. Za rutu Rim-Stokholm je prikazan Eurowings-ov let između ta dva grada. Kompanija je “nedefinisana”, ali se vidi da je u pitanju Eurowings zbog broja leta EW4651. Ovo znači da je pitanje dana kada će se realizovati code-share Eurowingsa i ITA-e.

autor: Ivan Puseneri, dopisnik (Beograd), foto: Eurowings

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.