Novosti iz svijeta

Boeing je planirao napraviti certifikaciju B737-7 krajem 2023. i početi sa isporukama početkom 2024. No, projekt je još jednom prolongiran. Sada je plan da se certifikacija za ovaj avion obavi do kraja 2024. i da isporuke krenu početkom 2025, dakle kašnjenje je još godinu dana. B737-10 je pak 70% obavio certifikaciju i on će se krenuti isporučivati u 1. kvartalu 2025, nakon B737-7. B737-10 ima 810 narudžbi, a B737-7 ima 297 narudžbi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air France-KLM je u 3. kvartalu imao profit od čak 1,34 milijardi EUR. Prihod kompanije je bio 8,66 milijardi EUR. Kompanija je dostigla 94% prometa iz istog perioda 2019. U 3. kvartalu kompanija je imala 27 milijuna putnika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Već smo pisali o JetSmartovim planovima da pokrene podružnicu u Kolumbiji. No, sada je kompanija objavila da će podružnicu otvoriti 31.3.2024. Kompanija ima odobreno 27 domaćih linija sa 424 tjedna polaska. Ovo će biti četvrta podružnica kompanije obzirom da centralu ima u Čileu, te podružnice u Argentini i Peruu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetSmart

Iako su sve kompanija zabilježile rekordne profite u 3. kvartalu ove godine, Frontier je objavio gubitak od 32 milijuna USD. Ovdje se treba pitati zašto kompanije Indigo Partnersa rade gubitak kada svi drugi imaju ogromne profite. I Wizz Air kao dio Indigo Partnersa ima enorman akumulirani gubitak od preko 1,8 milijardi EUR.

I Spirit je objavio gubitak i to od 157,6 milijuna USD u 3. kvartalu. Kompaniji iskreno ide loše i zadnji je čas da ih preuzme JetBlue da prije ne bankrotira i nestane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Latinoamerički LCC, JetSmart, Sky Airline, Flybondi i Wingo žele open skies u Latinskoj Americi kako bi mogli lakše razviti svoj business. Neke od ovih kompanija imaju AOC u različitim državama zbog nedostatka open skies. Dvije najveća latinoameričke kompanije imaju više AOC, tako LATAM ima kompanije u Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Peruu i Kolumbiji, a Avianca u Kolumbiji, Ekvadoru, El Salvadoru i Costa Rici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybondi

Southwest je naručio 108 Boeinga 737-7. Ovime je kompanija povećala broj naručenih 737-7 na čak 302. Southwest će sa ovim avionima zamijeniti stare Boeinge 737-700, no i povećati flotu. Uz to kompanija ima naručenih 271 B737-8, što čini ukupno 573 nova naručena 737MAX. Kompanija u floti trenutno ima 814 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Muljaže i zakulisne igre kod velikih igrača planete su stvarno dostigle nestvarne nivoe. No, pazite sad ovo: SAS se nije prodao Apollo Grupi, iako je djelovalo da je to gotova stvar, nego iznenađujuće koncernu veznom uz Air France-KLM. Ali istovremeno Apollo je već imao dva financijska aranžmana u Air France-KLM. Prvi od 560 milijuna USD u VII. mjesecu i upravo drugi od nevjerojatnih 1,3 milijarde USD. Hm, hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Istanbul je definitivno najbolji aerodrom u Europi i svakako je jedna od najboljih aerodroma u svijetu. Nekoliko sam puta letio preko njega i aerodrom je istinski više nego fascinantan. Aerodrom je koncipiran tako da je središnji foaje istinski ogroman. U tom foajeu je velik dolazni dio sa sigurnosnom kontrolom i kontrolom putovnica, kao i check inom. Check in ima ogroman broj šaltera na 14 check in otoka (A-S. no ne postoje otoci J i O). Na ovom prostoru postoji i prodaja karata, kao i nekoliko trgovina, mjenjačnica i ugostiteljskih objekata.

Potom slijedi ogroman dio zone sa trgovinama na kojima istinski ima svega i svačega. Brdo trgovina od općenitih duty free trgovina, preko specijaliziranih trgovina, te trgovina sa najvećim brendovima. Na središnjem  prostoru nalaze se trgovine sa najskupljim brendovima: Louis Vuitton, Dior, Celine, Loro Piana, Gucci, Fendi, Prada, Saint Laurent, Bottega Veneta i Hermes. Na katu se nalazi velik broj restorana, te business i VIP lože kojih istinski ima puno (samo Turkish ima tri lože: Miles & Smiles, Business i Exclusive).

Na oba ruba ovog prostora nalaze se gateovi. Lijevo su gateovi A i B, desno F i G, a u sredini gateovi C, D i E. Uz to aerodrom ima još i velik broj autobusnih gateova. Gateovi A-B i F-G su napravljeni kao blago zaobljeni prema van, tako da sam kraj gateova tvori trokut u kome su mjenjačnice, ugostiteljski objekti i trgovine.

Zona trensfera je velika sa 12 zona transfernih kontrola (od čega 7 domaćih). Dolasci imaju 28 beltova za prtljagu, 4 lost na found ureda (jedan je Turkishev), niz ugostiteljskih i trgovačkih objekata, turističkih i hotelskih agencija, rent’a’car poslovnica, prodaju karata javnog prijevoza, te banaka i mjenjačnica. Aerodrom unutar terminala ima i hotel (Yotel). Aerodrom ima čak i svoj muzej.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Boeing je imao najgori kvartal ove godine te je zabilježio čak 1,6 milijardi USD gubitka. Promet kompanije je bio 18 milijardi USD. Samo na projektu VC-25B (dva B747-8 za Air Force One) kompanija je do sada izgubila 2 milijarde USD. Za razliku od toga Airbus je vrlo profitabilan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Kabinci Americana nisu sretni što kompanija prolongira i odugovlači pregovore o povećanju plaća, te smatraju da su pregovori upali u slijepu ulicu. Stoga kabinci smatraju da je štrajk neminovnost i da se do njega doći vrlo brzo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

JetBlue je već otvorio letove iz New Yorka JFK i Bostona za London Hethrow i Gatwick, Paris i Amsterdam, no od 13.5. kompanija pokreće letove iz Bostona i New Yorka JFK za Dublin, letovi su svakodnevni. Kompanija otvara i letove iz New Yorka JFK a od 22.5. i za Edinburgh, također svakodnevno. Letovi će se održavati sa Airbusom A321neo. Kompanija povećava i letove iz New Yorka za Paris CDG sa svakodnevnog na dva dnevno, te je linija Boston-Paris CDG postala cjelogodišnja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

U današnjem svetu, u kojem su klimatske promene i očuvanje okoline postali centralni prioriteti, avioindustrija je postala fokus pažnje i rasprava. Njena reputacija kao zagađivača postavlja zahtev za održivim inovacijama koje će omogućiti dalji razvoj bez nepotrebne štete za planetu. Kao osoba koja je duboko posvećena razumevanju i podržavanju održivosti, impresioniran sam brojnim ekološkim inovacijama u avioindustriji i njihovim potencijalnim pozitivnim uticajem na našu planetu.

Jedna od najuzbudljivijih inovacija koja me posebno inspiriše je razvoj električnih aviona. Wright Electric je kompanija koja se zalaže za transformaciju vazdušnog saobraćaja putem električnih letelica, a njihov model “Wright 1” sa 186 sedišta predstavlja revoluciju u industriji. Korišćenjem baterija umesto tradicionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ovaj avion obećava znatno smanjenje emisija štetnih gasova. Ima potencijal da preokrene način na koji gledamo na regionalne letove i putovanja uopšte.

Biogorivo je još jedna održiva inovacija koja biva sve učestalija. Avio-kompanije poput KLM i Alaska Airlines prepoznale su potencijal biogoriva kao održivog izvora  za svoje avione. KLM, na primer, koristi biogorivo proizvedeno od recikliranog biljnog ulja na određenim letovima, što smanjuje emisiju ugljen-dioksida do 80%. Ovaj primer pokazuje kako se otpadni resursi mogu pretvoriti u korisne i ekološki prihvatljive izvore goriva.

Moderne letelice takođe igraju ključnu ulogu u ekološkoj održivosti avioindustrije. Airbus A350 XWB je jedan takav avion, poznat po upotrebi kompozitnih materijala i naprednih motora. Ovo smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, čineći ga efikasnim i ekološki prihvatljivim izborom. Kao entuzijasta za održivost, raduje me što sve više takvih aviona postaje deo globalne flote.

Upravljanje vazdušnim saobraćajem je često zapostavljano područje, ali igra ključnu ulogu u smanjenju uticaja avioindustrije na okolinu. U Evropi, projekt “Single European Sky ATM Research” (SESAR) ima za cilj optimizaciju upravljanja vazdušnim saobraćajem, što će smanjiti gužve u vazduhu, potrošnju goriva i smanjiti emisije. Kroz bolje upravljanje saobraćajem, možemo smanjiti negativne posledice letova na planetu.

Održavanje flote je još jedan ključni aspekt održivosti. Avio-kompanije kao što je Delta Airlines ulažu u tehnologiju i prakse održavanja koje pomažu očuvanju performansi aviona. Redovno održavanje osigurava da avioni rade efikasno i smanjuju potrošnju goriva, što je korak napred u smanjenju negativnog uticaja na okolinu.

U celini, ovi primeri ekoloških inovacija u avioindustriji su nadahnjujući i pružaju nadu da možemo putovati brže, udobnije i efikasnije, uz manji uticaj na životnu sredinu. Kao osoba koja se trudi da bude informisana i podržava održivost, verujem da će ove inovacije pomoći avioindustriji da se razvija u ekološki prihvatljivu industriju koja je spremna za budućnost.

autor: Marko Jovanović, suradnik (Stockholm), foto: Alaska

Prošle nedelje, Aeroflot je greškom pustio u prodaju jeftine karte za letove od Jekaterinburga do Puketa (Tajland). Ali nekoliko dana kasnije kompanija ih je otkazala, navodeći grešku.

Prvi koji su primetili pojavu jeftinih avio karata bili su specijalizovani blogovi koji su objavili dostupnost karata za prodaju s različitim konfiguracijama datuma polaska u novembru u formatu „povratnog putovanja“, na primer, za 6,5 ​​hiljada rubalja (oko 60 Evra) i 20 hiljada rubalja (oko 200 Evra). Ali nekoliko dana kasnije, kupci su dobili pisma od Aeroflota sa informacijama o poništavanju jeftinih karata. Iz objašnjenja prevoznika proizilazilo je da su jeftine karte prodate “iz tehničkih razloga” pogrešno. Kao kompenzaciju, prevoznik je ponudio kupovinu novih avio karata sa popustom od 30% na trenutne cene (posebni uslovi važe za letove do 30. marta 2024. godine), a takođe je obećao da će upisati dodatne milje u bonus program. Pres služba Aeroflota potvrdila je da su karte greškom prodate pogrešno, ali su odbili da komentarišu dalje.

Prema izvoru RBC-a koji je upoznat sa radom sistema rezervacija aviokompanije je rekao da ovo verovatno nije tehnički kvar, već “ljudski faktor”. “Zaposleni avio-kompanije je uneo netačne cene karata u sistem. Možda su zaboravili da unesu jedan redosled brojeva prilikom unosa. A tarife za Phuket su izražene u dolarima – otuda i velika razlika u ceni”, objašnjava sagovornik RBC-a.

Bilo mu je teško reći koliko je karata moglo biti prodato po sniženim cenama. Rostec takođe ne daje procene. Kompanija Sirena-Travel, povezana s državnom korporacijom, operater je ruskog rezervacijskog sistema Leonardo, koji od prošle godine koristi većina ruskih aviokompanija, uključujući i Aeroflot grupu.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

I evo ga da, desilo se. Nakon toliko ekstremno ozbiljnih incidenata na američkim aerodromima desio se i jedan udes. Naime,  na pisti 13 Houston Hobby Aerodroma sudarili su se Hawker H25B koji je polijetao i Cessna C510 koji je slijetao. Avioni su se sudarili krilima. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Zbog toga je aerodrom bio zatvoren tri i pol sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

TAP Portugal je objavio za prva tri kvartala operativni prihod od 3,2 milijarde EUR, te rekordan profit od 203,5 milijuna EUR. Kompanija je prevezla 90% putnika iz prvih devet mjeseci 2019, dok je broj letova bio 86% iz 2019. TAP je imao vrlo dobar load faktor od 84,8%. TAP u floti (sa TAP Express) ima 103 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Turkish od AerCapa u lizing uzima 25 Boeinga 737-8 i 3 B787-9. Avioni će se isporučivati od 2024. do 2026. Turkish u ovom momentu u floti ima 338 aviona, a njegova LCC podružnica AnadoluJet 88 aviona, tj. Zajedno imaju 426 aviona, te 98 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Eurowings je pokrenuo kompaniju Eurowings Europe 2016. godine, te bazirao 12 aviona u Beč, a zbog toga je kompanija preuzela dobar dio linija od Austriana. No, od 2018. Lufthansa Grupa je ponovo promijenila strategiju te je počela oduzimati letove od Eurowingsa Europe i vraćati ih Austrianu, a avione zapošljavati u Prištini, Salzuburgu i Palma de Mallorci.  Na koncu je kompanija prebacila sve avione i sjedište na Maltu 2022. godine.

Eurowings je u jednom momentu imao preko 40 linija iz Beča, niz tih linija je imao i više tjednih polazaka, neke i više od 7. No danas je Eurowings tek blijedi ostatak ostataka u Beču. Kompanija je ukinula bazu u Beču i leti samo četiri linije prema njemačkim gradovima: Cologne, Dusseldorf, Hamburg i Stuttgart. Bitno manje nego kompanija ima iz niza drugih gradova. Ovo je još jedan dokaz kako Lufthansa grupa nema jasno razrađenu strategiju, kako ne zna jel bi kakila ili piškila, te kako ne zna odgovoriti konkurenciji (Ryanairu i Wizz Airu, prije i Levelu). Iskreno ona toliko kajgorati i u samo par godina korijenito mijenja strategije da se ikreno pitam kako uz toliko promjena može uopće preživjeti, te koliko novac nepotrebno gubi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ACI je objavio da je u VIII. mjesecu zračni promet u Europi bio na 96,6% prometa iz 2019. Ovo pokazuje da je naša regija bitno ispred prosjeka Europe. Na najvećim zračnim lukama podaci su različiti, pa je Istanbul bio na 112,4%, London na 98,4%, Amsterdam na 88,9%, Paris na 87,3%, te Frankfurt na 84,7%. Među LCC zračnim lukama najveći porast imaju Memmingen (160,5%) i Beauvais (146,7%). Među manjim aerodromima najveći porast je imala Perugia 303%, Kutaisi 222,1% i Tirana 208,5%. U regiji najveći porast imaju Zadar 191,4% i Priština 136%. Među aerodromima grupe 3 treći najbolji rezultat ima Beograd (122,9%), iza Sochia i Almatya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Avion Boeing 737 kompanije Smartavia koji je obavljao let Sankt Peterburg – Perm je jutros oko 06:30 iskliznuo sa piste prilikom sletanja usled susnežice i klizave piste. Koeficijent trenja je bio 0.35 sto predstavlja srednju vrednost pri kočenju i što može da prouzrokuje promenu putanje prilikom sletanja aviona. Niko od putnika nije stradao i svi su bezbedno prebačeni u aerodromsku zgradu. Prema izveštaju bilo je ukupno 186 putnika.

Avion je ubrzo vračen na betonsku podlogu i prevučen je na stajanku aerodroma. Na vazduhoplovu nema vidljivih oštećenja. Aerodrom je zbog ovog incidenta bio zatvoren za saobraćaj nekih 4 sata tako da je nekoliko vazduhoplova bilo poslato na alternativne destinacije dok se pista nije oslobodila.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva)

Generalni sud Europske Unije je odlučio ne podržati tužbu Ryanaira protiv Alitalie i Brusselsa za pomoć u Covidu-19. Sud smatra da je pomoć Alitaliji od 273 milijuna EUR i Brusselsu od 300 milijuna EUR sukladna pravilima Europske unije, te je data sukladno prethodnim dozvolama Europske Komisije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Altialia

Kako unisono javljaju svjetske agencije, Akbar al Baker dao je neočekivano  ostavku na mjesto CEO Qatar Airways-a prije nekoliko sati. Navodno bi trebao napustiti kompaniju 5.11. Za sada nema potanjih informacija o razlogu te potpuno iznenađujuće odluke al Bakera. Al Baker je na čelu kompanije bio 27 godina, a kada je preuzeo kompaniju imala je tek četiri aviona. Qatar danas ima 255 aviona, 195 naručenih i leti na 160 linija.

Al Baker će ostati zapamćen po velikim sukobima sa Americanom i Qanatasom, prijetnjama izlaska iz Oneworlda i stvaranja nove alijanse, kupnje značajne količine dionica IAG-a i drugih kompanija diljem svijeta (LATAM, China Southern, Cathay Pacific, RuwandAir), sukobom sa Airbusom… Katarska vlada je kao al Bakarovog nasljednika postavila Badr Mohammed Al-Meera, koji je bio COO Doha Hamad International Aerodroma.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Pakistanska aviokompanija Pakistan International Airlines (PIA) otkazala je 48 domaćih i međunarodnih letova zbog ograničenja u isporuci goriva od strane pakistanske državne naftne kompanije PSO i operativnih problema.

Kako je navedeno, prekidi u isporuci avionskog goriva uzrokovani su dugom PIA-e državnoj kompaniji u iznosu od 650 miliona pakistanskih rupija (2,4 miliona dolara). Ranije ove sedmice, PIA je otkazala 12 domaćih letova. Trenutno se avioni koji lete na međunarodnim letovima za Dubai, Muscat, Sharjah i Abu Dhabi suočavaju s nedostatkom goriva za avione. Prevoznik je tražio dodatne kredite od banaka kako bi platio dug PSO za isporuku goriva.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: PIA

SAS i Etihad Airways su potpisali code-share sporazum. Ovo je prvi potez kompanija nakon prodaje Air France-KLM-u i najave izlaska iz Star Alliance. Etihad koketira sa SkyTeamom i Air France-KLM pa je ovaj potez i te kako indikativan. Code-share će krenuti od kraja XII. mjeseca

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

MEA Middle East Airlines je prizemljila 14 od 22 aviona u Istanbul i druge aerodrome u okruženju. Kompanija je otkazala preko 50 letova, te leti sa samo 8 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MEA

Joseph David Emerson (44 godine), off-duty pilot koji je bio u kokpitu Embraera E175 Horizon Aira (Alaska Airlinesa) je priveden nakon što je aviona za San Francisco divertiran u Portland. Naime, Emerson je htio ugasiti oba motora aviona. Emerson je priveden za pokušaj ubojstva 83 osobe.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Horizon Air

Aer Lingus i United prekidaju code-share ugovor na transatlantskim letovima od 27.10. Istim će profitirati American jer će ostati jedini partner Aer Lingusa u SAD-u. Ovo je i logično obzirom da je IAG vlasnik Aer Lingusa dočim je i logično da Aer Lingus surađuje sa Oneworld članom, a ne sa Star Alliance članom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

El Al stavlja putnike na sjedala za kabinsko osoblje, na dodatna sjedala u kokpit, a čak je dozvoljavao i da putnici sjede na podu kako bi što prije vratili rezerviste u zemlju gdje se žele boriti. Kompanija je primala na Boeing 787 30 putnika više, a na B737 10 putnika više.

Ovom prilikom prisjetimo se Operacije Solomon 1991. godine u kojoj je El Al transportirao iz Etiopije u Izrael 1088 putnika na Boeingu 747.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Aerodrom Istanbul planira 100 milijuna putnika dostići do 2027. godine. Aerodrom je 2022. imao 64,5 milijuna putnika. 2019. samo Atlanta i Peking su imali preko 100 milijuna putnika. Turkish ima 80% putnika na aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Instanbul

Royal Air Maroc je od 17.10. povećao broj letova iz Kazablanke za Moskvu. Letovi će saobraćati četiri puta nedeljno: ponedeljkom, utorkom, sredom i petkom sa Boeingom 737. Moskovski aerodrom Domodedovo i avioprevoznik sarađuju od 2018. Za to vreme kompanije su zajednički opslužile 86 hiljada putnika. Za 9 meseci 2023., putnički promet na tim letovima iz Domodedova iznosio je 16 hiljada ljudi. Royal Air Maroc je vodeći brend marokanske civilne avijacije koji leti na sve kontinente. Mreža ruta aviokompanije pokriva oko devedeset destinacija.

Od 12. 10. privatna aviokompanija Fly Baghdad iz Iraka počela je sa letovima na relaciji Bagdad – Moskva (Vnukovo) – Bagdad. Fly Baghdad ima jednu od najmlađih flota na svetu, sa prosečnom starošću aviona od oko 6 godina. Flotu aviokompanije čine dva Boeing-a 737-700, dva Boeing-a 737-800, jedan Boeing 737-900ER i jedan Bombardier CRJ-200.

Aeroflot će od 30.10. povećati učestalost letova iz Moskve za Dubai (UAE). Aviokompanija će sa aerodroma Šeremetjevo obavljati tri dnevna leta do Međunarodnog aerodroma Dubai. Aeroflot je ranije najavio regionalni program letova za Dubai. Aviokompanija će od 21.10. otvoriti direktne letove za UAE iz Kazana, Jekaterinburga i Novosibirska. Putnici takođe imaju letove za Dubai iz Sočija i Sankt Peterburga, koje obavlja podružnica Rossiya Airlines pod kodom Aeroflota.

Od 29.10. Aeroflot će po prvi put otvoriti direktne redovne letove iz Sankt Peterburga za Puket. Letovi do poznatog tajlandskog letovališta obavljaće se dva puta nedeljno širokotrupnim avionom Airbus A330. Letovi sa aerodroma Pulkovo za Phuket predviđeni su četvrtkom i nedeljom, povratni letovi utorkom i petkom.Aeroflot je ranije izvestio da nastavlja svoje direktne letove iz Sankt Peterburga za odmarališta Egipta – Hurgadu i Šarm el Šeik. Tako će tokom jesenjih i zimskih praznika i stanovnici Severozapadnog federalnog okruga moći da putuju do popularnih destinacija za odmor bez presedanja u Moskvi.

Red Wings Airlines će od XI meseca pokrenuti letove iz Jekaterinburga za Šri Lanku, rekla je izvanredni i opunomoćeni ambasador Šri Lanke u Ruskoj Federaciji Janita Abeywickrema Liyanage na međunarodnoj turističkoj izložbi Expotravel-2023 u Jekaterinburgu. Ambasador je takođe napomenula da je Šri Lanka, kako bi privukla ruske turiste, pronašla način da organizuje direktne transfere novca iz Ruske Federacije bez posredničkih banaka. „Uz pomoć ambasade uspostavljena je saradnja između Nacionalne investicione industrijske banke u Rusiji i Narodne banke sa strane Šri Lanke, što je omogućilo da se transferi novca vrše direktno bez posredničkih banaka. Ambasadorka je pojasnila da će letovi iz Jekaterinburga za Šri Lanku početi 4. XI. i saobraćati dva puta nedeljno.

Red Wings od 3.11. pokreće i letove sa aerodroma Pulkovo do Tel Aviva (Izrael). Ovo je prvi let za Izrael iz Sankt Peterburga od početka 2022. godine. Kako je navedeno, letovi će se obavljati jednom nedeljno i to petkom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Red Wings

U zadnjih 12 dana otkazno je 42,6% letova za Tel Aviv, odnosno točnije 1135 letova. Čak 50 kompanija je otkazalo letove. Ovo je posebno istaknuto zadnjih dana kada su letove otkazale gotovo sve kompanije. Za Tel Aviv u ovom momentu leti tek El Al, Arikia, Israir, Red Wings, TUS Air, Georgian, Cyprus, Etihad, Azimuth i flydubai.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Tel Aviv aerodrom

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: