Novosti iz svijeta

Norwegian je odlučio ne letjeti sa Boeinzima 737MAX, te ostati samo na 737NG. To znači da će se kompanija riješiti svojih 18 prizemljenih aviona, te neće preuzeti naručene avione od Boeinga. Norwegian u ovom momentu u floti ima 64 Boeinga 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Norwegian

Horizon Aircraft je razvio Cavorite X5, prvi eVTOL (elecrtic Vertical take-off and landing) letjelicu koja može letjeti sve misije kao i normalan avion. Kompanija naglašava da su podigli razinu sigurnosti na iznad onih koje imaju helikoperi i avioni kako bi anulirali strah potencijalnih korisnika. Avio-taxi Cavorite X5 će imati pilotsko mjesto i četiri putnička mjesta raspodjeljena u tri reda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Horizon Aircraft

ACI Europe je objavio da je 49% svih putnika koje je izgubila Europa u prošloj godini, a što je 836 milijuna od 1,7 milijardi izgubljenih putnika, izgubljena na regionalnim aerodromima. I tu ACI naglašava da su upravo regionalni aerodromi ti koji se bore sa problemima i koji se ne mogu izvući. Veliki aerodromi koji su izgubili ostalih 51% putnika će se izvući, jer su smanjili broj zaposlenih, zatvorili terminale i ostale infrastrukturalne objekte, tj. smanjili troškove, a broj putnika i dalje im prelazi nekoliko milijuna, njih 4 imaju preko 20, a 14 preko 10 milijuna putnika. Svi oni će preživjeti. No, mali regionalni aerodromi nemaju kuda, oni ili nisu imali letova ili su ih imali tek nekoliko.

Primjerice Aerodrom Cork u Irskoj je prije Covida-19 imao 50 linija sa velikim brojem frekvencija, a tijekom pandemije samo jednu jedinu liniju sa 3 tjedna leta. U regiji smo svjedoci da letova nije imao Mostar, dok su Ohrid, Niš, Zadar, Pula i Banja Luka tijekom zime imali tek 1 do 3 tjedna leta. Ljubljana i Tuzla su imale tek jedan dnevni let u prosjeku, Dubrovnik samo dva, a i velika većina ostalih aerodroma su imali tek par dnevnih letova, ne više od 3 ili 4. Europski regionalni aerodromi su prije Covida-19 zapošljavali 1,9 milijuna radnika i pridonosili GDP-u sa 84,5 milijardi GDP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Air India je otkazala sve plaćene i neplaćene dopuste pilotima, te je zatražila da se vrate na posao radi povećanja broja putnika i letova. Kompanija operira 80% letova iz 2019. godine. Još jedan pokazatelj da se tržište oporavlja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

LATAM će konvertirati 8 Boeinga 767-300ER u cargo avione. Kompanija u ovom momentu ima 11 Boeinga 767-300F dočim će se flota povećati na 19 ovih cargo aviona. Ovime će kompanija povećati svoje cargo kapacitete za 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Air Canada je odlučila pojednostaviti i racionalizirati regionalne operacije, te je involvirala Sky Regional u Jezz. 25 Embraera E175 će se prebaciti u Jezz. Kompanija će ovime uštedjeti 316 milijuna USD u idućih 15 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Albanski LCC Albawings je pokrenuo letove između Tirane i Bergama. Linija se operira jednom tjedno (nedjeljom), a od 28.3. će prometovati četiri puta tjedno (utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom) sa Boeingom 737-400. Na liniji lete još i Air Albania te Wizz Air, pa je ovaj potez Albawingsa istinski hrabar i odvažan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Albawings

Aeroflot, S7, Pobeda, Rossiya, Ural, UTair, Red Wings, AirBridge Cargo i ostale ruske kompanije za zapadne aviona u svojim flotama imaju registracije VP i VQ, a za ruske RA. Naime, ruske kompanije sve svoje zapadne avione registrira na Bermudima koji imaju registracije VP-B i VQ-B, a ne u Rusiji. Kako ruske kompanija imaju tek manji broj ruskih aviona zapravo je u RA registru tek mali broj aviona.

Od 2018. Rusija ozbiljno zahtjeva od kompanija da preregistriraju avione u Rusiju, a ovi zahtjevi su se u posljednje vrijeme pojačali. Ruske kompanije na ovaj način izbjegavaju visoke poreze i carine na uvoz zapadnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aeroflot

China Eastern je naručila pet Comac C919 za njenu podružnicu OTT koja će operirati ove avione za kompaniju, kao što operira i ARJ-21. OTT će sa C919 letjeti između Shanghaia i Pekinga, Wuhana, Guangzhou i dugih kineskih gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: C919

United je naručio 25 Boeinga 737MAX. Avioni će se isporučivati od 2023. U isto vrijeme kompanija je ubrzala isporuke prethodno naručenih 737MAX, teko što će 21 ovaj avion stići u 2021, 40 u 2022. i 30 u 2023. United ukupno ima naručenih čak 188 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Na Frontierovom letu između Miamia i La Guardie izbio je incident jer otac i majka nisu željeli staviti masku 16-mjesečnoj bebi. Kako bebe do 2 godine u SAD-u ne moraju imati maske posada je pogriješila. Istim je posada zatražila od putnika da napuste avion što su ovi i učinili, ali i brojna obitelj koja je bila sa njima. Frontier je demantirao vijest i tvrdio je da su putnici zamoljeni da napuste avion jer oni nisu htjeli nositi maske, a ne beba, no kako je vidljivo na privatnim snimkama sa mobitela suputnika svi putnici osim bebe su imali maske na licu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Prihodi Britisha su pali na samo 12% od short haula i čak 88% od long-haula. Takva praksa nije kod ostalih kompanija u Europi koje temelj poslovanja u Covidu-19 imaju na short-haulu. Od toga 23% je na letovima za Sjevernu Ameriku. Kompanija je u XI. mjesecu imala 20% prihoda od short-haula. British u ovom momentu ima 110 dnevnih letova, što je tek 14,3% letova koje je kompanija imala u isto vrijeme prošle godine. Britanija je najavila otvaranje za putovanja od 17.5.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Američka regionalna kompanija Mesa Airlines, koja leti regionalne linije za United i American, želi do kraja godine pokrenuti kompaniju u Europi, uz europski AOC. Kompanija bi u floti imala isključivo CRJ-900. Kompanija u floti ima 164 aviona, a od toga ima 64 CRJ-900. Mesa je jedna od rijetkih kompanija koja je u 2020. bila profitabilna.

Ovo je ogromna vijest za Europu. Mesa ne samo da je velika kompanija nego i leti za najveće kompanije kao feeder regionalni prijevoznik. Ako Mesa pokuša ovako što u Europi biti će to vrlo revolucionarno, a to znači da bi u isto vrijeme letjela za Air France-KLM, Lufthansa Grupu i/ili IAG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Mesa

Misteriozan let armenskog Boeinga 737-300: nakon obavljenih servisnih radova u Talinu, B737-300 registracije EK-FAA u vlasništvu Fly Armenia Airways poletio je za Hostomel u Ukrajini gdje su trebali uslijediti daljnji radovi na avionu, međutim tamo nikada nije sletio. Također je bilo govora da bi avion trebao sletjeti u Emiratima odnosno u Jerevanu, ali ni tamo se avion nije pojavio. Jedan neimenovani izvor iz Armenske vlade je izjavio da posjeduju informaciju vlasti Emirata da je avion otet i da je sletio u Teheran. To su Emirati demantirali. Drugi izvor je pak tvrdio da je avion sletio iz “tehničkih razloga” u Teheran.

Iranski su mediji pak objavili, da je avion planski sletio u Iranu i da je namijenjen Caspian Airlinesu. Zbog sankcija prema Iranu i nemogućnosti da Iran avione “direktno” kupi,  avioni su kupovani preko posrednika: određena bi se mašina prodala u jednu “neupadljivu” zemlju da bi onda avion, često opet preko nekog trećega, dospio u Iran. Tako je na primjer Mahan Air kupio dva Lufthansina Airbusa A430 a prodaja je išla preko Tajlanda i Kirgistana. Interesantno je da se na internetskoj stranici Fly Armenia Airways-a  Boeing 737-300 vise ne pojavljuje već se govori samo o 737-400.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Fly Armenia

United je platio 49 milijuna USD zbog prijevare koju je između 2012. i 2015. radio protiv Pošta SAD-a (USPS). Naime, United je lažno skenirao isporuke kako bi izgledalo da ispunjava ugovorne obveze, iako to u stvari nije činio. Istim evidentirane isporuke u stvari nisu pratile stvarne isporuke. Zbog toga je United dobivao milijuna dolara isplata koje nije trebao dobivati. Konačno United je falsificirao podatke da izbjegne financijske sankcije. Niz pojedinaca je znao za ove prijevare i fabricirao je podatke te time prekršio odredbe ugovora koje je United imao sa USPS-om. Ovi pojedinci su namjerno falsificirali podatke kako bi oni izgledali manje sumnjivo za USPS.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Delta je počela vračati pilote u aktivni letački status. Većinu pilota kompanija će aktivirati do ljeta, a sve pilote će aktivirati do X. mjeseca ove godine. Kompanija se nada da će u 2022. obnoviti većinu linija iz 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Na letu između Khartouma i Dohe, Tarco Aviationa (Boeing 737) kapetana je napala mačka koja nije bila zadovoljna što se našla u kokpitu. Mačka je bila toliko bijesna da je posada nije uspjela suspregnuti, pa se avion vratio na polazište, u Khartoum, nakon samo 30 minuta leta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Tarco Aviation

Obzirom da Njemačka zaostaje za planom cijepljenja zbog zastoja u isporuci cjepiva za Europsku Uniju, Lufthansa će organizirati „Letove za cijepljenja“ iz Frankfurta u Moskvu Domodedovo. Putnici će po dolasku ići u posebnu zonu gdje će se cijepiti Sputnik V cjepivom, te odmah napustiti aerodrom i vratiti se u Njemačku bez doticaja sa drugim dijelovima terminala. Istu proceduru putnici će ponoviti mjesec dana kasnije da bi primili drugu dozu cjepiva. Cijeli paket će koštati 1000 EUR. Lufthansa razmišlja uvesti takve letove i iz Beča i Zuricha.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

French Bee će na svoje Airbuseve A350-1000 staviti nevjerojatnih 488 sjedala (40 u premium ekonomskoj i 448 u ekonomskoj klasi). Prva dva aviona će u flotu doći u 2021. Qatar  na ovom avionu ima 327 sjadala, British 331, Cathay Pacific 334, Virgin Atlantic 335 i Air Caraibes 429 sjedala. French Bee u floti već ima 4 A350-900 sa ogromnih 411 sjedala. Kompanija na liniji Paris Orly – Newark naplaćuje samo 235 USD što je manje i od Norwegianovih 254 USD na liniji London Getwick – New York.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: French Bee

DHL Express i Condor potpisali su ugovor o suradnji po kojemu će 4 Condorova zrakoplova tipa 767-300 prevoziti za DHL pošiljke iz DHL baze u Leipzigu za Shannon, Köln te Milano. Ugovor je potpisan za letove do kraja svibnja 2021. Condor već od travnja 2020. nudi cargo letove a djelomično su od 16 zrakoplova tipa 767-300 njih cak 14 bili u pretvoreni u cargo mašine.

DHL s druge strane je jedan od dobitnika pandemije jer je kroz veliki porast internetske kupovine enormno porasla i potražnja za transportom paketa. Prema izjavi šefa DHL Expressa Johna Pearsona, samo u mjesecima od listopada do prosinca porastao je volumen prometa za 40%. Stoga je DHL već naručio dodatnih 8 Boeinga 777F a angažirao je dodatno i 2 A321 od Smartlynxa koje je prije koristio Swissair pa potom Swiss te su pretvoreni u cargo mašine. DHL je u prošlih godinu dana flotu povećao za niz aviona, a trenutno ih operira čak 186. Sa avionima koje je naručio imat će 200 aviona u floti.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: DHL

Norwegian je objavio gubitak u 2020. od enormnih 2,2 milijardi EUR. U 2019. kompanija je imala 161,5 milijuna EUR gubitka. Od 2017. do 2019. kompanija je akumulirala čak 644,7 milijuna EUR gubitaka dočim je bila u enormnim problemima i prije Covida-19, te je poduzimala očajničke mjere za spašavanje kompanije. Kompanija je u predstečajnoj zaštiti od XI. mjeseca. Kompanija je prevezla samo 574.000 putnika, tek 8% brojke iz 2019. Operirali su prosječno samo 15 od 131 aviona i to najviše na domaćim linijama. Load faktor je bio tek 52,4%, čak 32,5 postotnih bodova manji nego u 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

IAG (British, Iberia, Aer Ligus, Vueling, LEVEL) je objavio gubitak u 2020. od enormnih 6,9 milijardi EUR. U 2019. kompanija je imala profit od 1,7 milijardi EUR. IAG je u flotu ubacio 34 nova aviona, no izbacio ih je 84, dočim je ukupno imao flotu manju za 50 aviona. Od 533 aviona u floti 241 avion je privremeno prizemljen.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Iberia

Nakon što je privatna kompanija Cielo Fly najavila pokretanje letova iz Anorre-La Seu d’Urgell aerodroma sa ATR-om do Madrida i Parisa, Air Andorra je naglo pokrenula planove i objavila da će sa ATR-72 pokrenuti letove do kraja 1. kvartala 2021. Air Andorra je osnovan 2015. i nije u vlasništvu ili pod kontrolom Andore. Kompanija je već više puta neuspješno pokušala pokrenuti letove iz Andore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Andorra

Novi koncesionar Aerodroma Tirana, albanska Kastrati Grupa, koja je na samom kraju prošle godine preuzela koncesiju od kineskih koncesionara, najavila je investiciju u aerodrom od 100 milijuna EUR. Kompanija će povećati aerodrom na 6 milijuna putnika, produžiti uzletno-sletnu stazu, te investirati u aerodromsku infrastrukturu. Albanski parlament je produžio koncesiju Kastrati Grupi za još 13 godina, do 2027. na 2040.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tirana

Norwegian je dogovorio sa Airbusom otkazivanje 88 aviona među kojima su i 30 A321LR. Airbus neće naplatiti kompaniji penale ili kazne, ali će zadržati sav novac koji je do sada uplaćen za avione. Norwegian je dužan Airbusu još 847.800 USD. Norwegian je objavio da planira otkazati i 97 Boeingovih aviona, no sporazum se tek treba potpisati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Norwegian

Breeze je dobio dozvolu za operacije od strane DOT-a. Kompanija u floti već ima dva Embraera E190 i jedan E195. Kompanija će u flotu ubaciti još 15 ovih aviona, a dva će doči do početka operacija krajem III. mjeseca. Kompanija ima narudžbu za 60 Airbusa A220-300 koji će u flotu početi dolaziti od VIII. mjeseca ove godine, a očekuje se da će do kraja godine dobiti 3 ova aviona. Od I/2022. kompanija će dobivati po jedan A220-300. Najveći dioničar Breeza je David Neelman (35,8%), Peterson Partners (24,9%) i Sandlot Opportunity Fund I (14,1%).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Breeze

Milan Malpensa je investirao u vrlo inovativan projekt vrhunske tehnologije pod imenom YAPE. YAPE je samovozeči droid koji je razvila e-Novia, a trenutno se koristi na Terminalu 1. YAPE vozi sam, bez pomoći operatera, ima senzore pa se ne može zabiti u putnika ili infrastrukturalne prepreke, te reagira promptno (npr. u slučaju promjene kretanja čovjeka). YAPE vozi na samo dva kotača (poput Segweya) uz pomoć žiroskopa, a visok je oko 80 cm. YAPE služi za isporuku pošiljaka, ali i za security (ima čak i plave rotirke kada se radi o hitnom poslu za sigurnost).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Milan Malpensa YAPE

U Velikoj Britaniji je u 2019. najviše putnika imao:

 1. London Heathrow 80,9 milijuna
 2. London Gatwick 46,6
 3. Manchester 29,4
 4. London Stansted 28,1
 5. London Luton 18,2
 6. Edinburgh 14,7
 7. Birmingham 12,7
 8. Bristol 9,0
 9. Glasgow 8,9
 10. Belfast International 6,3

 

Svih 5 londonskih aerodroma su ostvarili 175,8 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Icelandair je sa svojim Boeingom 767 letio za norveške istraživače do Cape Towna, pa nakon toga do Troll Research Station na Antartici, stanici koja ima zaleđenu pistu. Let je obavilo 6 pilota, 13 kabinaca i jedan mehaničar.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Nakon što se spoje Korean i Asiana kompanija će imati čak 16 Airbusa A380 (10 od Koreana i 6 od Asiane) dočim će postati 2. najveća flota A380 na planeti, odmah nakon Emiratesa. U ovom momentu samo jedan A380 Koreana i jedan A380 Asiane je operativan, dok su ostali prizemljeni.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: