Novosti iz svijeta

Finnairovi radnici su u nelegalnom štrajku radi najave kompanije za daljim štednjama. Zbog toga ovog vikenda je otkazano više od 100 letova kompanije. Finnair je ozbiljno stradao u Covidu-19, no potom je najviše stradao od svih kompanija Europe radi zabrane letove preko Rusije. Zbog toga je kompanije otkazala niz linija prema Aziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Fiji Airwaysov ATR 72-600 je nakon dva i pol sata doletio na majušni otočić Tuvalu (veličine samo 26 četvornih kilometara) sa medicinskim osobljem i potrepštinama za borbu protiv Covida-19. Naime na Tuvalu u ovom momentu ima zaraženih 1500 od 12.000 stanovnika otoka. Ono što zabrinjava je da je 98% populacije otoka starije od 5 godina cijepljeno protiv Covida-19. Jučer je u Tuvalu sletio i avion Royal Australian Air Force koji je donio potrepštine za borbu protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tuvalu aerodrom

LATAM-ov Airbus A320 na liniji Lima-Juliaca je u petak udario u vatrogasni kamion prilikom polijetanja, koji je prelazio preko uzletno-sletne staze sa rotacijskim svjetlima. Kamion je bio jedan od nekoliko kamiona koji su sudjelovali u vježbi vatrogasne postrojbe koja je bila koordinirana sa kontrolnim tornjem. Na avionu nije bilo ozlijeđenih, a avion je vrlo mnogo oštećen te je cijeli zadnji dio spaljen. Dvoje ljudi je poginulo u vatrogasnom kamionu. Lima se zbog toga zatvorila za promet do nedjelje. Preko 400 letova je radi toga otkazano iz Lime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Republika Rumunjska će preuzeti kontrolu 75% dionica LCC BlueAira. Istim se šansa da ovaj LCC ponovo poleti značajno povećala, nakon nekoliko prolongiranja rokova za ponovne letove, te na koncu prizemljenja do daljnjega. Tek treba vidjeti hoće li ovo značiti spajanje kompanije sa državnim TAROM-om.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BlueAir

Na London Heathrowu 350 zemaljskog osoblja će štrajkati od 21.11. do 24.11., punih tri dana. Štrajk će se osjećati na terminalima 2, 3 i 4. Najviše će stradati Lufthansa, Finnair, TAP, American i Qantas. Radnici nisu zadovoljni jer im plaće ne prate ogromnu inflaciju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London LHR

Kenija je oduzela AOC i prizemljila LCC Fly540. Od kompanije se zahtjeva da vrate sav novac uplaćen nakon 30.9. tj. nakon što nije produžila AOC, da vrati sav novac za letove koje nije ostvarila prije 30.9, te da odmah naloži agentima da prestanu prodavati karte kompanije. Kompanija je imala ambicije da postane panafrička kompanija, a ušla je u deal i sa afričkom LCC Fastjet. Kompanija je spala na tek tri avona CRJ200, Dash 8-200 i Dash 8-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wikipedia

Cathay Pacific je zatvorio i zadnje inozemne pilotske baze. Kompanija je zatvorila baze u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zealandu, Kanadi, te američke baze u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku i Anchorageu. Baze kabinaca kompanija je zatvorila još 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Nakon našeg teksta o problemima Airbusa A220 Air Tanzanie gospodin Vedran Čagalj nam je poslao svoje autorske slike koje nam je ustupio za objavu. Kako su slike ovog aviona vrlo rijetke odlučili smo ih objaviti na portalu. Fotografije su snimljene 29.12.2021. u zračnoj luci na Zanzibaru, Tanzania

foto: Vedran Čagalj

Kabinci Air Francea su najavili štrajkove između 22.12. i 2.1. Kabinci nisu zadovoljni plaćama koje ne prate inflaciju, ali i uvjetima rada. Kabinci nisu zadovoljni ni što im je povećan broj putnika po svakom kabincu i on je sada 50 putnika na jednog kabinca. Kabinci smatraju da sada kada imaju više posla i veći sigurnosni rizik moraju dobivati i više novaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Brazilski Azul je naručio tri Airbusa A330-900neo. Ovime se broj A330-900neo povećao na osam aviona. Azul Brasilian u floti ima 143 aviona od čega 14 širokotrupaca (A330-200, A330-900 i A350-900). Kompanija ima naručenih 83 aviona od čega 6 širokotrupaca. U flotu je nedavno došao i prvi A350-900, a uskoro dolazi još 3 ova aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Newark Liberty aerodrom otvara novi Terminal A koji je zamijenio Terminal A iz 1973. godine. Terminal je bitno veći nego prošli, a posebno je porastao u visinu radi manjka prostora na Newarku. Terminal ima 33 gatea i koštao je 2,7 milijardi USD. Terminal ima kapacitet od 13,5 milijuna putnika. Terminal će se otvoriti 25.11.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Newark

Ryanair će prolongirati izbacivanje iz flote starijih Boeinga 737-800 radi kašnjenja u isporuci B737MAX8-200. Ryanair naglašava da neće uzimati rabljene avione jer ih jednostavno nema kvalitetnih na tržištu. Ryanair je vrlo razočaran što novi avioni kasne. Ryanair ima flotu staru 11,7 godina, najstariju među LCC, a sada će flota i dodatno ostarjeti. Kompanija u floti ima 409 B737-800, 1 B737-700, 78 B7378-200 i 29 A320. Najstariji B737-800 im ima 18,2 godine, a B737-700 ima 23,8 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tri osobe članovi naoružanih skupina pod kontrolom Rusije (Igor Girkin, Sergei Dubinsky i Leonid Kharhenko) su osuđeni za rušenje Malaysianovog Boeinga 777 na nizozemskom sudu u Hagu. Osobe su se branile da su htjele srušiti vojni avion, no sudac je presudo da im je intencija bila srušiti B777. Pritom je ubijeno 298 osoba od čega 80 djece. Osobe su osuđene na doživotnu kaznu zatvora u odsustvu i na području su koji kontrolira Rusija, dočim se nad njima kazna trenutno ne može izvršiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

ITA će 2023. dodati čak 39 novih Airbusa. 30 uskotrupaca i 9 širokotrupaca. Ogromna brojka i za najveće kompanije. Ovi avioni će zamijeniti dio starih aviona, no dobar dio će povećati flotu. ITA u ovom momentu ima 68 aviona u floti. Iduće godine kompanija će u floti imati 96 aviona, a 2024. kompanija će preći 100 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

I British Airways kreće sa testnim biometrijskim boarding passovima. Idućih 6 mjeseci putnici na međunarodnim letovima koji će to željeti registrirat će se na ovaj način. Jednom kada to učine na sigurnosnom pregledu, gateu, duty free trgovinama i ostalim lokacijama na aerodromu kompjuteri će prepoznavati njihovo lice i neće biti potrebe prezentirati papirnate dokumente.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Olympic Airways je iz flote izbacio sve Dash 8-400 i zamijenio ih je sa 9 ATR 72-600. Kompanija u floti ima još 3 ATR 42-600 i 2 Dash 8-100. Aegean je u floti imao 8 Dash 8-400.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Kao što smo i očekivali JetBlue je najavio letove iz New Yorka JFK za Paris CDG sa Airbusom A321LR. Letovi će krenuti idućeg ljeta. JetBlue od VIII. mjeseca 2021. leti iz New Yorka za London, a kasnije je uveo i letove Boston-London. Kompanija će kasnije letjeti i iz Bostona za Paris.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

I ništa od prodaje Frankfurt Hahna. Kupac, Swift Conjoy (joint venutre Swift Holdinga i Conjoy Investment Partners) nije uplatio ugovoreni iznos danas do ponoći. Stečajni upravitelj je rekao da je u kontaktu sa kupcem i da će se rok za prodaju prolongirati, a da će aerodrom nastaviti normalno funkcionirati i operirati letove. Aerodrom je prije bio u 82,5% vlasništvu HNA Grupe (vlasnik Hainana) koja je u I. mjesecu 2021. proglasila bankrot.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frankfurt Hahn

Republic Airways je otkazao 31 Embraer E175. Kompanija trenutno operira 165 E175 i 56 E170. Kompanija leti za sva tri USB3, American Eagle, Delta Connection i United Express. Republic je drugi najveći prijevoznik ovog aviona, a najveći je SkyWest koji ima 190 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Republic

Kanada i Indija su potpisale Openskies ugovor koji omogućuje neograničen broj letova između dvije države na po 6 aerodroma sa obije strane. Do sada je broj letova između dvije države bio limitiran na 35 letova tjedno (5 dnevno). 2019. je između dviju država bilo 1,5 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Thai planira u operacije vratiti Airbus A380 radi manjka kapaciteta koje ima. Kompanija u floti ima 46 aviona, a 6 A380 je dugotrajno prizemljeno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Air Tanzania je ozbiljno porezala linije i frekvencije jer im tri od četiri Airbusa A220 ne lete zbog problema sa Pratt & Whitney motorima. A220 Air Tanzanie su stari samo godinu dana u prosjeku, a u posljednjih godinu dana dva od četiri aviona gotovo da nisu letjela. Kompanija pokušava otkloniti tehničke probleme, ali ne zna kada će se isto desiti. Kompanija u floti ima 12 aviona od čega 2 B787-8, 5 Dash 8-400 i 1 cargo avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tanzania

Turkish je izjavio da smatra kako bi Anadolujet trebao biti neovisna kompanija, a ne u vlasništvu Turkisha. Turkish smatra da bi se kompanija tako brže i lakše razvijala. Anadolujet trenutno u floti ima 64 aviona.

autorica: Maja Mrkus novinarka, Pula, foto: Anadolujet

Airbus je uveo XL Bins (prostor za prtljagu u kabini) za A320 obitelj, koje kompanije mogu dodatno naručiti ili čak izmijeniti postojeće prtljažnike sa ovima. XL Bins omogućuju da 100% putnika u kabinu unese jedan kofer 55x45x23 cm. Airbus nudi i L Bins koji su nešto manji, no još uvijek nude veću mogućnost spremanja kofera, a ovi prtljažnici traže 30% manje preinaka u instalacijama nego XL Bins. Airbus je već prodao XL Bins čak 31 kompaniji od kojih je 7 LCC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

 

Air Astana je uzela tri Boeinga 787-9 od Air Lease Corporationa na lizing. Avioni će biti isporučeni 2025. i 2026. Air Astana će ovim avionima zamijeniti Boeinge 767-300ER. Kompanija će 2025 u flotu dobiti i tri B787-8. Air Astana operira i 9 Airbusa A321LR sa kojima leti duge letove, a u flotu dolazi još jedan ovaj avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Jet baš nema sreće. Policija Liechtensteina je zamrzla imovinu jednog od dva investitora u Jet, Floriana Fritscha radi pranja novca. Zamirznuta je i njegova imovina u Švicarskoj, Austriji i Liechtensteinu. Jet je trebao krenuti sa letovima u 3. kvartalu ove godine, ali to se nije desilo. Kompanija još nije nabavila ni avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet

DOT Office of Inspector General pokreće istragu za superviziju FAA u procesu razvoja Boeinga 737MAX, te uloge FAA u padu dva 737MAX u kojima je poginulo 346 osoba. Uz to LOT je tužio Boeing za „kriminalnu odgovornost“ u slučaju 737MAX i traži da LOT koji je imao stanku u isporuci 737MAX od preko dvije i pol godine ima isti status kao i obitelji poginulih u dva pada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Volotea otvara sedmu bazu u Italiji i 19. sveukupno, Firancu od 8.4.2023. Volotea će tamo bazirati Airbus A319 i otvoriti devet destinacija (Bari, Bilbao, Cagliari, Palerom, Toulouse i tri neobjavljene destinacija). Kompanija u ovom momentu nema letova za Firencu. Volotea u floti ima 41 avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Ruski Nordwind pokreće letove za Venecuelu. Za Caracas leti tek 15 kompanija, od kojih za Europu leti samo Air Europa i Iberia za Madrid, Plus Ultra za Madrid i Tenerife Sjever, TAP za Lisabon, Turkish za Istanbul, te domaća Conviasa za Madrid i Moskvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Kao što smo već javili piloti Uniteda su odbili ponuđenu povišicu od 15%. No, sada je kompanija odlučila sama povećati plaće za 5% od XII. mjeseca kako bi pilotima kompenzirali smanjenja radi Covida-19. Kompanija ima do V. mjeseca 2023. da ponudi pilotima povišicu koja im je prihvatljiva. Ovih 5% nije dio te buduće povišice nego samo gesta dobre volje kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

  • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

  • Birmingham, Jet2 od 2.5.
  • Manchester, Jet2 od 2.5.
  • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

  • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

  • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

  • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: