Novosti iz svijeta

Aerodromsko vozilo na aerodromu Alicante se zabilo ispod Ryanairovog Boeinga 738-800. Automobil je bio zaustavljen kod aviona, no vozač nije uključio kočnicu i automobil je otišao pod avion. Kompanija je izjavila da je avion ima manja oštećenja i da je odmah odvezen u maintenance u Valenciju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Alicante

I konačno se desilo. Nakon 25 mjeseci stanke, Flybe je krenuo sa operacijama. Prvi let je bio Birmingham-Belfast City sa Dash 8-400. Kompanija trenutno ima 2 Dash 8-400, a uskoro će ih imati 5, te će operirati iz dvije baze u Birminghamu i Belfast Cityu. U idućim tjednima kompanija će pokrenuti niz linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

IATA je izjavila da postoji ozbiljna opasnost da Hong Kong aerodrom više nikada ne vrati status globalnog megahuba. Naime, aerodrom je dvije godine bio gotovo potpuno zatvoren. Istovremeno su putnici stvorili druge navike putovanja, poglavito konekcija. Primjerice ovog II. mjeseca aerodrom je imao tek 86.000 putnika (na razini Sarajeva), dok je u II. mjesecu 2019. imao 5,9 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Dva gubitaša Kenya Airways i South African Airways su pokrenuli Panafričku asocijaciju u koju su pozvali sve kompanija Afrike, a posebno iz Zapadne Afrike. Kompanije će obići SAD, Veliku Britaniju i Afriku kako bi našli investitore za ovaj projekt.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Lufthansa je digla kredit od 2 milijarde EUR. Kredit će se utrošiti na zatvaranje prijašnjeg nepovoljnijeg kredita od 700 milijuna EUR, dok će 1,3 milijarde biti potrošeno na likvidnosti kompanije. Ovo pokazuje da Lufthansa nije u dobrom stanju. Kredit će se vratiti u roku od tri godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Indijski Alliance Air je u promet stavio prvi Do228-200 proizveden u Indiji. Avion prima 19 putnika, što je bitno manje nego ostali Alliance Airovi avioni. Kompanije će uskoro dobiti i drugi ovaj avion. Alliance Air je bio podružnica za regionalne feeding letova Air Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alliance Air

Air Europa će na 18 mjeseci iznajmiti četiri Boeing 787, po dva 787-8 i 787-9 od Norse Atlantica. Norse je planirao krenuti sa velikim brojem linija ovog proljeća, pa je isto prolongirao za ljeto, no sada će bitno smanjiti broj linija i letova. Zbog toga je odlučio dio flote iznajmiti trećim kompanijama.

Nikako nije dobar početak kompanije koja se temelji na ljudima bivše long-haul devizije Norwegiana, a koji su tvrdili da su naučili na greškama Norwegiana. Ovakav početak baš i ne ulijeva povjerenje da su naučili na greškama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Lezor BOC Aviation je naručio 80 Airbusa A320neo obitelji i to 10 A321XLR, 50 A321neo i 20 A320neo. Isporuke ovih aviona će biti između 2027. i 2029. BOC u portfoliju ima 242 A320obitelji. Kompanija istim ima naručenih 453 Airbusovih aviona. A320obitelj u ovom momentu ima 7900 naručenih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je maknuo čak 141 avion iz liste narudžbi. 90 od tih aviona su maknuti radi ruske okupacije Ukrajine. Boeing nije objavio imena kompanija čije narudžbe su izbrisane sa liste.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Wizz Air će ovog ljeta imati čak 39% više frekvencija nego što je imao 2019. godine. Kompanija planira imati i bitno više putnika nego 2019. Kompanija je otvorila niz baza i linija, no i zatvorila sve beze u Norveškoj, Njemačkoj, u Dortmundu i Jerseyu, a ozbiljno je smanjila i operacije u Beču. Kompanija će ove godine letjeti na 194 aerodroma u 49 država.

Najveća baza Wizz Aira je London Luton (12.446 polazaka), pa je Budimpešta (7660), 3. je Bukurešt (6301), 4. je Rim FCO (5397) i 5. Milano Malpensa (5333). Iznenađujuće na 6. mjestu je aerodrom koji prije tri godine nije imao bazu, Tirana koja ima čak 5239 polazaka i udio od 44,5% na tom aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U ovom momentu samo 39 CRJ1000 je aktivno i to 25 Air Nostrum, 11 Air France HOP!, 2 Hibernian Airlines, te 1 Mel Air. No nakon ljeta sa CRJ1000 će nastaviti operirati samo Air Nostrum, dok će ostali prijevoznici od istog odustati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Nostrum

Air India je otkazala sve letove na liniji Delhi-Moskva. Kompanija nije objavila razlog prekida letova. Indijske kompanije će i dalje letjeti preko Rusije.

SAD je ukinuo eksportne privilegije Aeroflotu, Azuru i UTairu. Naime, SAD je locirao 172 aviona koje su ruske kompanije zadržale, a nisu u njihovom vlasništvu. Ukidanje eksportnih privilegija znači da ruski avioni ne mogu imati MRO, punjenje gorivom i ostale usluge u inozemstvu.

Europska Unija je pak objavila novu crnu listu avio-kompanija kojima zabranjuje slijetanje u Europsku uniju. Na listi se našla 21 kompanija iz Rusije, uključujući i Aeroflot. Europska Unija smatra da ruski prijevoznici ozbiljno krši sigurnosne propise jer ne dobivaju originalne rezervne dijelove, te da su nelegalno preregistrirali i zadržali avione. EU naglašava da ovo  nisu sankcije, niti politička odluka, već isključivo sigurnosna odluka.

Više od 100 aviona ruskih oligarha je našlo utočište u Dubai Al Makoum aerodromu na kojem nemaju sankcija. I Abramovićev Boeing 787 je parkiran u Dubaiu.

Burze zapadnih zemalja su zabranile trgovanje na njihovim burzama dionica ruskih kompanija, među kojima i Aeroflota. No, Rusija je sada naložila kompanijama da moraju povući ove dionice i depozitarne potvrde te ih staviti na trgovanje na ruskim burzama. Zakon zabranjuje opticaj novih i postojećih depozitnih potvrda na deviznom tržištu.

Ukrajinski aerodrom Dnipro, koji je tek dobio novi terminal, je bio ozbiljno porušen 15.3, no 10.4. je potpuno uništen u ruskim napadima. Osim terminala potpuno je uništena i uzletno-sletna staza.

Turkish je odlučio otvoriti novu charter kompaniju koja će biti specijalizirana za prijevoz ruskih turista i isključivo će njih letjeti. Kompanija će imati sjedište u Antalyi. Turkish je potpisao sporazum za 1,5 milijuna turističkih sjedala za ovu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

EASA je odlučila prekinuti preightere. Od kraja VII. mjeseca EASA više neće dozvoljavati korištenje putničkih aviona koji su se pretvorili u cargo avione, tzv. preightere. Preighteri su bili vrlo popularni tijekom Covida-19 jer je bio ogroman višak putničkih aviona, no manjak freightera, pa su kompanija vadile stolice i drugu opremu aviona i pretvarali ih u „cargo“ avione. No, kako se promet krenuo vračati sve više kompanija je vračalo preightere u putničke avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

U subotu prije tjedan dana JetBlue je imao 33% otkazanih letova i 35% kašnjenja. Stoga je kompanija odlučila smanjiti broj letova za 10% ovog ljeta, kako se ponovo ne bi desio kaos. I Alaska je odlučila iz istog razloga smanjiti letove za 2%. Spirit je jučer imao 115 otkazanih letova (14%) i 38% kašnjenja.

Iz istog razloga JetBlue je odlučio dati kabincima 1000 USD ako do 31.5. neće ići na bolovanje, pa čak i „ako se ne osjećaju najbolje“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

AirAsia X je otkazala 63 Airbusa A330-900, a uz prethodno otkazivanje 40 aviona za Hainan, backlog za ovaj avion je pao na samo 200 primjeraka. AirAsia X je zadržala narudžbu za 15 primjeraka. Kompanija je otkazala i 10 A321neo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia X

Uber je krenuo sa pilot projektom u Velikoj Britaniji gdje će prodavati u karte za vlak i autobuse, prodavati i krate za avione. Kompanija će proučiti rezultate pilot projekta i onda odlučili hoće li ovaj sustav proširiti na cijeli svijet. Uber želi napraviti mega-aplikaciju koja će korisnicima omogućiti široku paletu opcija putovanja na jednom mjestu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Uber

Cargo gigant Maersk (čije kontejnere možete vidjeti diljem svijeta) odlučio je pokrenuti vlastitu aviocargo kompaniju u 2. polovici ove godine. Baza kompanije će biti u Billundu, Danska. Maersk u floti planira imate 2 Boeinga 777F i tri 767-300F. Kompanija je imala aviooperacije do 2005. godine. Maerskova glavna konkurencija CMA-CGM je pokrenula aviocargo kompaniju 2021. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maersk

Iako je već najavio spajanje sa Frontierom, Spirit je ipak odlučio pregovarati sa JetBlueom oko njihove ponude koja je za 0,7 milijardi USD veća od Frontiera (ponudili su 3,6 milijardi). Ovo znači da će se Frontier i IndigoPartners morati više potruditi da dobiju ovog prijevoznika. Sve tri kompanije lete sa A320obitelji doći bi spajanje bilo relativno jednostavno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

JetSmart, latinoamerička podružnica IndigoPartnersa koji već ima centralu u Čileu sa 19 aviona i 96 naručenih i podružnicu u Argentini sa 7 aviona i 2 naručena, dobio je sve potrebne dozvole i AOC za pokretanje podružnice u Peruu. Letovi će krenuti u 2. kvartalu ove godine. Kompanija će krenuti sa jednim A320neo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetSmart

Jet2 je konvertirao još 6 opcija za A321neo. Istim je broj narudžbi za A321 povećao na 57 aviona. Kompanija u floti ima 7 Boeinga 737-300, 76 B737-800, 8 B757-200 i 3 A321. A321neo će promijeniti B757, B737-300 i najstarije B737-800.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Obzirom na ogromnu francusku populaciju u Quebecu (Francuski je i jedini službeni jezik u Quebecu), Air Transat je odlučio pokrenuti velik broj letova prema Francuskoj iz Montreala. Tako će kompanija iz Montreala letjeti za Paris 14 puta tjedno, za Marseille 5 puta tjedno, za Bordeaux 4 puta tjedno, za Lyon 4 puta tjedno, Toulouse 4 puta tjedno, za Nantes 3 puta tjedno i za Nicu 2 puta tjedno. Kompanija će letjeti i iz Quebec Citya za Paris 3 puta tjedno. Uz to Air Transat leti i iz Toronta za Paris 4 puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Transat

Emirates već leti na London Heathrow (6 puta dnevno) i Gatwick (2 puta dnevno), a upravo je objavio pokretanje letova i na treći londonski aerodrom Stansted. Linija će se operirati 5 puta tjedno od 1.8, a od 1.9. će operirati svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

Spajanje JetBluea i Spirita bi napravilo kompaniju koja bi postala 5. u SAD-u i preskočila bi Alasku. Frontier i Spirit su već dogovorili deal kada je JetBlue ponudio 0,7 milijardi USD više. Kompanije bi u ovom momentu imale  346 aviona, a do 2027. bi imale 675 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Europa je u II. mjesecu imala 61% prometa iz 2019. godine. Zemlje Europske Unije imale su samo 57,6% prometa iz 2019. Hrvatska je bila 4. po rezultatu u Europi sa 71,1% prometa iz 2019, bolji su bili Portugal, Španjolska i Luxemburg, pri čemu je najbolji Portugal imao samo 5,2 postotna boda bolji rezultat od Hrvatske. Najlošiji rezultat je imala Slovenija sa samo 36,1% prometa iz 2019. Kosovo je imalo 13% više putnika nego 2019, najbolji rezultat je imao Uzbekistan sa +52,7% više nego 2019. i Albanija sa +21,9% više nego 2019. Bjelorusija koja je bila pod sankcijama EU je imala samo 40,7% prometa iz 2019. Zagreb je imao 11 najbolji rezultat u Europi sa 82,1% prometa iz 2019. Cargo je imao porast 10,6% više premeta nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

DHL-ov avion Boeing 757-200 je sletio sa uzletno-sletne staze u San Jose, Costa Rica i prepolovio se na pola. Avion je prije slijetanja potpuno izgubio kontrolu. Piloti nisu ozlijeđeni, a San Jose je bio zatvoren za promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: DHL

Airbus je prolongirao povećanje proizvodnje A350 sa 5 na 6 aviona koje se trebalo desiti krajem 2022, na kraj 2023. Ovo prolongiranje se desilo radi otkazivanja narudžbe Qatara, ali i rata Rusije i Ukrajine. Naime, samo Aeroflot je imao narudžbu za 16 A350-900 koje se sada neće isporučivati. Trenutni backlog A350-900 je 325 primjeraka, a A350-1000 njih 100. To znači da će ovih 425 primjeraka biti isporučeno za 7 godina uz trenutnu isporuku 60 aviona godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je objavio da će prvi 777-8F cargo avioni krenuti sa isporukama 2027. godine. Najveći naručitelj ovih aviona je Qatar koji ih je naručio čak 36. Avion će imati kapacitet od 118 tona tereta i dolet od 8167 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Jet Blue planira dva dnevna leta između Londona i Bostona ovog ljeta. Jedan dnevni let će letjeti iz Heathrowa (od 22.8.), a drugi iz Gatwicka (od 19.7.). Svi letovi su na novim Airbusevima A321LR. Kompanija već leti jedan dnevni let iz New York JFK za London Heathrow i jedan dnevni let za Gatwick.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Zbog kaosa koji je bio na Aerodromu Manchester prošlih par dana, direktorica Aerodroma Karen Smart je podnijela ostavku. Zbog gužvi na checkinu i bodičeku putnici su čekali i po sedam sati, a niz ih je izgubio letove i konekcije. Kaos je rezultiran manjkom zaposlenika. Kaos je bio i na Haethrowu gdje je u 7 dana otkazano skoro 1200 letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Manchester

Projekt CR929, širokotrupac kojeg bi trebale razviti zajedno Rusija i Kina, već je krenuo sa ozbiljnim prolongiranjima. Projektanti naglašavaju da je razlog rat u Ukrajini.

Ruski lezori su odlučili povećati stope na ugovorima o lizingu aviona. Ruske kompanije imaju oko 260 aviona u lizingu od ruskih lezora.

Ruski predsjednik Putin je potpisao dekret kojim se svi lizing ugovori konvertiraju u rublje, te će se plaćati po tečaju na dan isplate u rubljama. Ruske kompanije imaju 515 aviona zapadnih lezora.

Kako bi povećala broj letova prema Rusiji, država od 9.4. ukida sve restrikcije vezane uz Covid-19 za 52 prijateljske zemlje. U ovom momentu prema Rusiji letova ima iz samo dvadesetak zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: