Novosti iz svijeta

Norveška je u 2019. ostvarila 57,8 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 28,6 milijuna putnika Oslo Gardermoen
 2. 6,5 Bergen
 3. 4,4 Trondheim
 4. 4,3 Stavanger
 5. 2,4 Tromso
 6. 2,1 Sandefjord (Oslo)
 7. 1,9 Bodo
 8. 1,2 Alesund
 9. 1,1 Kristijansand
 10. 0,8 Harstad

Oslo je na svoja dva aerodroma u 2019. imao 30,7 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

JetBlue kreće sa letovima iz New Yorka za London Heathrow od 11.8, a za London Gatwick od 29.9. Karte su stavljene u prodaju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Southwest je u IV. mjesecu imao popunjenost kabine od 79%. Prilično dobro za ova teška vremena Covida-19. Kompanija predviđa u VI. mjesecu imati load faktor od 85%. Kompanija je već prodala 55% svih sjedala za VI. mjesec i 35% za VII. mjesec.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

AirBaltic je krenuo sa ponovnim zapošljavanjem otpuštenih djelatnika radi Covida-19. No, kompanija zapošljava samo osobe koje su cijepljene protiv Covida-19. Kompanija je otpustila 1/3 svojih radnika. Već ih je vratila 73, a sada vraća još 20.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

Novi islandski LCC Play, koji je prolongirao početak operacija dvije godine, kreće sa prvim letovima. Prvi let će biti na liniji za London Stansted 24.6. Slijedi Tenerife (29.6.), pa Berlin (2.7.), Alicante (13.7.), Paris (15.7.), Barcelona (16.7.) i Copenhagen (22.7.). Kompanija je jučer stavila karte u prodaju. Kompanija će nagraditi 1000 kupaca, među prvim kupcima, besplatnim kartama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Ryanair je objavio da je u 2020/21 (njima godina traje do 31.3.) izgubio 815 milijuna EUR. Broj putnika je pao sa 149 milijuna na samo 27,5 milijuna, što je pad od 81%. Load faktor kompanija je pao sa 95% na samo 71%. Kompanija je uvjerena da će ove godine biti na pozitivnoj nuli (break-even).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Boeing je ponovo krenuo sa isporukama B737MAX nakon otklonjenih problema sa elektronikom aviona. U ovom momentu 166 B737MAX je aktivno u 22 kompanije. 309 B737MAX je još uvijek neaktivno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

KLM će ovog ljeta operirati 4 linije više nego 2019, njih 96. Među novim linijama su i one za Beograd i Dubrovnik. Naravno, broj frekvencija i kapaciteti su još uvijek daleko od onih u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Iako je Ryanair do sada izgubio postupke protiv kompanija koje su dobile pomoć, jučer je dobio dva postupka, onaj protiv KLM-a (3,4 milijarde EUR) i TAP-a (1,2 milijarde EUR). U oba slučaja Glavni sud Europske Unije smatra da države nisu opravdale toliko velike iznose novaca.

Ryanair naglašava da je do sada dato preko 30 milijardi EUR pomoći europskim prijevoznicima, nešto što Ryanair ne može koristiti, te svu tu pomoć Ryanair naziva diskriminatorskom. Ryanair je uložio 20 pritužbi Glavnom sudu Europske Unije. Ryanair je tužio istom sudu i Croatiu Airlines, za 11,7 milijuna EUR pomoći, što bi kompaniju moglo dovesti u nezavidan položaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa Cargo obnavlja 80% svojih cargo skladišta na Aerodromu Frankfurt, koji postupak će se obaviti modularno, segment po segment u idućih 7 godina.

No, kompanija je napravila i jedan novi iskorak krenuvši sa izgradnjom ArtCube, posebnog skladišta za skladištenje umjetničkih radova. Ovo skladište će imati 168 kvadratnih metara, biti će klimatski kontrolirano i imat će posebne sigurnosne mjere. Skladište će u uporabi biti od kraja godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa Cargo)

Freebird Airlines Europe, malteška podružnica turskog Freebirda je bazirala jedan Airbus A320 u Cologne/Bonnu. Avion će od tamo letjeti na leisure i charter linijama za Grčku i Španjolsku. Kompanija već godinu dana ima bazu i u Leipzig Halleu gdje također ima jedan A320. Kompanija leti za TUI Travel. Matična kompanija u Turskoj ima osam A320 baziranih u Istanbulu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Freebird

France Air Expo, aviomiting posvećen generalnoj i business avijaciji održat će se u Lyonu od 17. do 19.6, na poslovnom aerodromu Bron. Na mitingu će biti svi glavni igrači u sferi generalne i poslovne avijacije, a izložene će biti ultralake letjelice, poslovni avioni i helikopteri, no biti će i štandovi sa osiguranjima, opremom, navigacijom, školovanjem idr. Izlagači dolaze iz 30 zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kermas Aviation

Romavia, rumunjska kompanija za prijevoz vladinih dužnosnika dala je u prodaju jedan od dva RomBac 1-11-500 koliko ih je posjedovala. Posljednji RomBac koji je bio operativan je prestao letjeti 2019, te se smatralo i da ova dva vladina aviona nisu letno sposobna. Inače Romavia je bankrotirala 2014. i sada je u stečaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Romavia)

CMA CGM Air Cargo je objavila da pokreće tri nove destinacije iz Liegea. Kompanija će tako letjeti za Dubai (od 19.5.), Istanbul i Beirut. Linije će biti sinkronizirane se letovima za Atlantu, Chicago i New York, dočim će se cargo moć konektirati i prevoziti iz SAD-a za Bliski Istok.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

United će imati ogromno povećanje broja letova od VII. mjeseca. Kompanija ja najavila čak 400 dnevnih letova više od prvotnog plana, kako unutar SAD-a, tako i na međunarodnim linijama, među kojima je i ona iz Newarka za Dubrovnik. Ovim povećanjem United će dostići 80% prometa iz VII. mjeseca 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Ryanair se još uvijek nada dobiti neke od naručenih Boeinga 737MAX8-200 prije ljeta, te tijekom ljetne sezone. No, spreman je za mogućnost da se to ne dogodi. Kompanija je objavila da postoji mogućnost da nije jedan 737-8-200 ne dođe do ljeta, pa ni tijekom ljeta, nego tek nakon ljetne sezone.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Aerodrom Amsterdam u želji da smanji količinu otpada, odlučio je riješiti jedan velik problem. Naime, aerodrom proizvede užasno veliku količinu ošišane trave, koja se redovno mora šišati radi ptica i sigurnosnih razloga. Unutar aerodroma redovno se šiša 10 kvadratnih kilometara travnatih površina. Stoga će aerodrom travu koristiti za izradu građevinskih panela. Godišnje aerodrom planira napraviti 100.000 kvadratnih metara takvih panela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Air Nostrumova irska podružnica Hibernian Airlines će stacionirati dva CRJ1000 u Maastrichtu odakle će letjeti charter letove diljem Europe. Kompanija ima irski AOC. Preostali, treći CRJ1000 će ostati u Irskoj.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Nostrum

Imigracijska procedura na London Heathrowu traje 5 do 10 minuta po putniku. Osim uobičajenih kontrola službenici sada još kontroliraju i dodatne obrasce vezane uz Covid-19, testove na Covid-19, te ako se radi o putniku iz crvene zone dokaz o hotelskom karantenskom smještaju. Stoga je aerodrom zatražio od vlasti da poveća broj imigracijskih službenika. Kako se vlada na isto oglušila Heathrow je rekao da postoji velika vjerojatnoća da će rerutirati neke letove na druge londonske aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Kako je stanje sa Covidom-19 u Indiji istinski kaotično, IndiGo je napravio jedan potez koji je istinski hvale vrijedan. Naime, kompanija je u suradnji sa Columbia Asia bolnicom u Gurgaonu osigurala 13 kreveta sa respiratorima za zaposlenike i njihovu najbližu rodbinu koji se zaraze sa Covidom-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto IndiGo

Europska Unija je dozvolila i četvrtu financijsku injekciju u Alitaliu, u visini 12,8 milijun EUR. Alitalia je bila na rubu bankrota, a kompanija nije imala ni za plaće od IV. mjeseca. Ova financijska injekcija pomoći će kompaniji da preživi do stvaranja ITA koje se planira u VII. mjesecu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

I Korean je bio profitabilan u prvom kvartalu 2021. Kompanija je zabilježila 110 milijuna USD profita, što je ogromno povećanje u usporedbi sa 58 milijuna USD gubitka iz 1. kvartala 2020. Kompanija ovo može u prvom redu zahvaliti cargo prometu koji je jedan od bitnijih segmenata kompanije.

autor. Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Nakon što je Air Canada odustala od kupovine Air Transata, sada je od kupovine odustao i Pierre Karl Peladeau, koji je višekratno nudio kupnju dionica umjesto Air Canade.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Transat

British je testirao nove Pelican Covid-19 testove koji imaju dvije izvrsne osobine. Prvo više nema neugodnih guranja štapića u nos i grlo, što je bilo istinski odbojno korisnicima, uključujući i vašeg autora. Ovaj test se radi na slini korisnika. No, ono što je bitnije testovi daju rezultate za samo 25 sekundi. Ovo bi korjenito izmijenilo pristup testiranju, a putnicima omogućilo daleko lakše putovanje. Sigurnost testa je 98%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (British Airways)

Pobeda, koja je do sada imala samo bazu u Vnukovu, je krenula sa operacijama iz Moskve Sheremetyevo. Za sada Pobeda leti samo 3 linije no uskoro će imati 14 linija i 20 dnevnih polazaka. Pobeda trenutno ima 3 bazirana aviona (Boeing 737-800) u Sheremetyevu, a isto će do kraja ljeta povećati na 10 aviona. U 2021. Pobeda planira imati 1,5 milijuna putnika u 2021. iz Sheremetyeva.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

ACMI kompanija SmartLynx, koje je već dva svoja Airbusa A321 pretvorila u cargo avione, sada je iznajmila pet Airbusa A330 i pretvorila ih u preightere (cargo) avione, vađenjem sjedala. Kompanija će ovim avionima letjeti daleke cargo linije, te prevoziti medicinsku opremu i cjepiva protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Iberia će letjeti charter letove između Porto Santa (Madeira), te Lisabona i Porta za turističku agenciju Viajes Abreu. Ovo je prvi puta da španjolska kompanija leti letove unutar Portugala. Letovi kreću 6.6. i traju do 10.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Qantas je još jednom prolongirao pokretanje međunarodnih letova, sukladno odluci Austrialije. Iako su letovi prvo trebali početi početkom ljeta, pa su prolongirani na X. mjesec, sada su planirani tek za kraj XII. mjeseca. Qantas i dalje leti repatrijacijske i cargo letove za inozemstvo, te domaće linije.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Qantas

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.