Novosti iz svijeta

Air France-KLM će vrlo vjerojatno tužiti Amsterdam radi prisiljavanja na smanjenje broja letova koje kompanija ima zbog manjka radnika na aerodromu. KLM je izjavio da je ovim smanjenjem dovedena u pitanje njegova strategija i njegov hub.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Malta ima brojne registrirane kompanije i avione na svom teritoriju. Trenutno je na otoku registrirano 299 aviona. Najviše ih ima Ryanaira (177). Uskoro će na Malti svoje avione i podružnice pokrenuti Eurowings, Wizz Air i SkyUp, pa će aviona i biti i bitno više od 300. Malta ima 115,8 avio sjedala na 1000 stanovnika, dok je europski prosjek 1,3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lauda Air

Nakon dugih godina partnerstva British Airways je raskinuo ugovor o franšizi sa južnoafričkim Comairom, koji se nalazi u bankrotu. British sada traži novog partnera za svoju južnoafričku franšizu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comair

Iran je potpisao ugovor sa Rusijom po kojem će izvoziti dijelove i opremu koja se proizvodi u Iranu za ruske avione. Iran i Rusija su i povećali broj letova između dviju država na 35 tjedno. Države su potpisale i sporazum o cargo letovima bez ikakvih restrikcija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

British Airways je prekinuo prodaju karata na short-haul letovima do 8.8. Ovo je direktna posljedica zahtjeva London Heathrowa za smanjenjem broja putnika. British je već otkazao 16.000 letova za Heathrow.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Vinci je preuzeo 30% dionica u meksičkom operateru aerodroma OMA koji operira 13 međunarodnih aerodroma na sjevernom i središnjem Meksiku. Najveći aerodrom koji operira OMA je Monterrey koji je 2019. imao 11,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Monterrey Airport)

Rumunjski start upr Legend Airlines je dobio svoj prvi Airbus A340-300 (YR-LRC). Ovo je prvi A340 registriran u Rumunjskoj. Kompanija planira u flotu uvesti i drugi A340-300 (YR-LRB). Kompanija planira letjeti long-haul letove iz Rumunjske. Vlasnici kompanije su Ramin Youresh (55%) i Timor Shah Shahab (45%) koji su bili senior manageri u afganistanskom Kam Airu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Legend

Dunkin Donuts krafne, peciva i kave se mogu naručiti za letove Transavie kao pre-order. Ovo je moguće kao dio deala sa Just Eat Takeaway preko kojem putnici Transavie mogu naručiti niz drugih obroka poput sushia, salata, indijske piletine, svježeg voća, jogurta idr.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Transportna komisija Irskog parlamenta je dala rok od dva tjedna Aerodromu Dublin da sredi situaciju sa prtljagom koja se ne daje putnicima i gomila se na aerodromu. No, sada je na vidjelo izašao jedan skandal. Naime, pronađeni su koferi koji su bačeni u spremnike za smeće izvan Aerodroma Dublin. Aerodrom tvrdi da su koferi bačeni jer su u njima bili kvarljivi predmeti. Hm, hm, hm… Komisija sada traži točan podatak koliko je kofera do sada bačeno u smeće. Zna se da je do sada 4000 kofera proglašeno izgubljenima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Rusija planira restaurirati dva Il-96-400, osam Tu-204 i 214, te jednog An-124. Ove avione bi preuzeli Red Wings, Volga-Dnepr i Aviastar. Ovi avioni bi se isporučivali tijekom 2023. i 2024. Ovakve vijesti svakako pokazuju u kojem je stanju rusko zrakoplovstvo i to svakako je ozbiljno nazadovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

Air France-KLM je bio profitabilan u 2. kvartalu ove godine i to 324 milijuna EUR. U 2. kvartalu prošle godine kompanija je bila u crvenom za čak 1,5 milijardi EUR. Prihod kompanija je bio 6,9 milijardi EUR (prošle godine samo 2,8 milijardi). Kompanija je prevezla 23 milijuna putnika u 2. kvartalu. Kompanija je planirala imati 85-90% kapaciteta iz 2019, no to je sada radi kaosa na aerodromima, prvenstveno Amsterdamu, smanjeno na 80-85%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

British je bio profitabilan u 2. kvartalu za 54 milijuna GBP. To je prvi profit od 2019. godine. Prošle godine u 2. kvartalu kompanija je imala gubitak od 566 milijuna GBP. Prihod kompanije je bio 2,7 milijardi GBP. Load faktor kompanije je bio 80% u 2. kvartalu ove godine, što je tek neznatno manje nego u 2. kvartalu 2019. kada je bio 84%.

Cijeli IAG je pak ima 293 milijuna EUR profita u 2. kvartalu. IAG ovo u prvom redu može zahvaliti Vuelingu i Iberiji koje imaju bolje rezultate od Britisha i Aer Lingusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Nakon štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse 27.7. kada je bilo otkazno više od 1000 letova, sada se Lufthansa hrvat sa još jednim štrajkom. Naime, piloti Lufthanse su sa 97,6%, a Lufthanse Cargosa 99,3% glasali za štrajk. Piloti traže povišicu od 5,5% zbog visoke inflacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Wizz Air je imao još jedan katastrofalan kvartal. U drugom kvartalu ostvarili su čak 452,5 milijuna EUR gubitka. U isto vrijeme glavni konkurent Ryanair je zabilježio profit od 170 milijuna EUR. Ova brojka je to čudnija obzirom da ovih dana čitamo kolike su kompanije profitabilne u 2. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon godina ogromnih minusa. Etihad je po prvi puta pozitivan. U prvih pola godine kompanija je imala prihod od 2,3 milijarde USD i profit od 296 milijuna USD. Ovo je direktan rezultat žestoke restrukturacije kompanije, te odricanja investicija u Air Berlin, Alitaliu, Darwin, Virgin Australiu, Jet, Air Seychelles i Air Serbiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

I Singapore je objavio profit u 2. kvartalu. Kompanija je imala promet od 3,9 milijardi USD i profit od 370 milijuna USD. U istom kvartalu prošle godine kompanija je zabilježila gubitak od 409 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Norse Atlantic je potpisao partnerstvo sa easyJetom, Norwegianom i Spiritom za feedanje njegovih long-haul linija. Ovo znači da će LCC fedati ovog long-haul LCC. Ovo je istinski iskorak za kompaniju koji će bitno povećati broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Kina će se krenuti postepeno otvarati od idućeg mjeseca, nakon godine i pola zatvorenosti radi Covida-19. Kina će prvo dozvoliti letove iz Pekinga. Kina u ovom momentu ima oko 100 inozemnih letova dnevno, dok je prije Covida-19 imala 2883 letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Željko Bakšaj  Žac

Nakon što je Ryanair ozbiljno smanjio broj letova iz Lisabona, isto je iskoristio easyJet i povećao broj linija za čak 21. EasyJet je dobio slotove kojih se TAP morao odreći radi ogromne financijske pomoći koju je dobio od Portugala. Time je easyJet postao drugi najveći prijevoznik u Lisabonu, odmah iza TAP-a.

EasyJet je bazirao tri dodatna aviona u Lisabonu. U usporedbi sa 2019. easyJet je povećao kapacitete u Portugalu za 51%, i to 61% u Lisabonu, 69% u Portu, 2% u Faru i 66% u Funchalu, a krenuo je i sa letovima u Porto Santu. Kompanija ima 19 aviona u Portugalu, 80 linija i prevest će 10,3 milijuna putnika ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Indijski regulator DGCA je zapovjedio SpiceJetu da prizemlji 50% plote na idućih osam tjedana. DGCA je ovo naložila nakon vrlo ozbiljnog audita u SpiceJetu na kojem su našli niz nepravilnosti. Od 19.6. do 5.7. SpiceJet je sudjelovao u 8 incidenata zbog tehničkih kvarova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Za posljednjem Farnboroughu Boeing je imao 53,1% prodanih aviona, Airbus 23,0%, ATR 15,7% i Embraer 8,1%. Inače broj prodanih aviona na Farnboroughu je bio iznenađujuće malen, sveukupno samo 369 aviona. Daleko od narudžbi prethodnih godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Toronto Perason je najgori aerodrom na svijetu po broju kašnjenja. Wall Street Journal ističe da je na aerodromu 53% letova kasnilo između 1. i 18.7. što je svrstalo Toronto na mjesto broj 1 po kašnjenju među 100 najvećih aerodroma svijeta. Na drugom mjestu je Montreal (48,2%), a na trećem Frankfurt (46,2%).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Toronto Person

Disney će 75 putnika u full luksuzu sa Icelandairovim Boeingom 757 u 24 dana prevesti na svih 12 Diesneyevih zabavnih parkova za 109.995 USD. Putnici će posjetiti i Taj Mahal, Piramide Gize i Eiffelov toranj. Putnici će tijekom puta doživjeti i neke doživljaje u parkovima koje obični posjetioci ne mogu doživjeti. Put će se desiti u ljeto 2023. Turneja je već rasprodana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Dioničari Spirita odbili su ponudu Frontiera. Velik šok i gubitak za IndigoParners. Samo 24 sata kasnije Spirit je prihvatio ponudu JetBluea. JetBlue je ponudio 3,8 milijardi USD za Spirit.

Ovime će  kompanija kontrolirati 10,2% tržišta SAD-a i postati će 5. kompanija u SAD-u (iza Americana, Delte, Uniteda i Southwesta), te će preskočiti Alasku. Kompanija će u floti imati 458 aviona, te 292 naručena Airbusa A220 i A320obitelji, među kojima i A321LR, te A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

IAG je naručio 37 Airbusa A320neo obitelji. Još se ne zna koliko od toga će biti A320neo, a koliko A321neo. IAG je ove godine već u dva navrata sveukupno naručio 17 A320neo i 5 A321 neo. Ovime će ovogodišnja narudžba za A320 obitelj biti 59 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Southwest je uveo jednu novinu koja je istinski neuobičajena u zračnom prometu. Naime, kompanija više neće imati ograničeno vrijeme za korištenje milja i nagradnih bodova. Dakle putnicima se bodovi nakon nekog vremena neće brisati, nego će ostati i dalje na snazi sve dok iz putnik ne iskoristi.

Kompanija je u 2. kvartalu imala promet od 6,7 milijardi USD i profit od 825 milijuna USD. Kompanija će godinu završiti sa 765 Boeingovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Lufthansini zemaljci, koji su izazvali štrajk u srijedu i otkazali preko 1000 letova u jednom danu, su obećali da više neće biti iznenadnih štrajkova dok ne dovrše pregovore sa Upravom kompanije. Zemaljci traže 350 EUR veće plaće (ili 9,5% povećanja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

London Heathrow će zadržati smanjenja putnika i letova sve do X. mjeseca. Do kraja VIII. mjeseca LHR će dozvoliti 1000 letova dnevno i 100.000 putnika. U IX. i X. mjesecu aerodrom će dozvoliti samo 950 letova dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je dostigao 87% kapaciteta iz 2019. no u 2. kvartalu je ostvario gubitak od 114 milijuna GBP. Kompanija je prevezla 22 milijuna putnika u 2. kvartalu (26,4 milijuna u 2019.). Kompanija je imala load faktor od 88% (91,7% u istom periodu 2019.).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Qantas je obavijestio obitelj Braham da ne mogu letjeti letom iz Rima za Bangkok, pa je prebacio obitelj na let KLM-a. No, pritom je Qantas rekao roditeljima da idu jednim letom, a njihova 13 mjesečna beba drugim letom, 40 minuta kasnije. Qantas je izjavio da nije kriv jer on je izdao zamjenske karte i time ispuno svoju obvezu. Nakon 55 telefonskih poziva prema Australiji Qantas je konačno pristao prebaciti ih na drugi let, koji je išao 12 dana kasnije. To je obitelj koštalo 15.000 AUD za smještaj i dodatne dane godišnjeg odmora. Kada je vijest postala javna Qantas se ispričao obitelji i rekao da se radi o administrativnoj grešci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.