Novosti iz svijeta

Novi Aer Lingusov regionalni feeder Emerald iz Belfast Citya udara direktno na Flybe. Čak 5 od 6 linija Flybea iz Belfasta ima konkurenciju i istim linijama Emeralda. Na ovih 5 linija Emerald će imati 72 leta, a Flybe će imati 109 letova. Emerald je i požurio sa bazom kako bi krenuo operirati prije Flybea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emerald

Aeromexico će uzeo u lizing devet dodatnih Boeinga 737MAX (dva MAX8 i sedam MAX9). Avioni će mu se isporučivati od 2022. do 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

IAG Cargo je od 27.3. krenuo sa svakodnevnom linijom London-Sydney. Linija će se operirati sa Boeingom 787-9 uz stop u Singaporeu.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: British Airways

Dubai će zatvoriti svoju sjevernu uzletno-sletnu stazu od 9.5. do 22.6. Staza je zadnji puta obnavljana 2014. godine. Južna staza je obnovljena 2019. i sada će aerodrom operirati samo sa te staze. Čudno da Dubai nije iskoristio vrijeme Covida-19 za ove radove. Zbog radova će se dio letova prebaciti na Dubai World Central, među kojima i 34 linije flydubaia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Monika Klobučar

Najveće kompanije po broju aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata su:

 1. 254 Emirates
 2. 96 Etihad
 3. 61 Flydubai
 4. 43 Air Arabia
 5. 10 Aerovista
 6. 8 Abu Dhabi Aviation
 7. 4 Wizz Air Abu Dhabi

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

DeHavilland Canada je dobio narudžbu za deset DHC6-400 Twin Otter od strane indijske regionalne kompanije FlyBig. Kompanija leti na manje aerodrome i potrebni su im STOL avioni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBig

AirBaltic će letjeti 92 linije iz Rige, Tallinna, Vilnijusa i Tampere ovog ljeta. Iz Rige će biti 64 destinacije, iz Tallina 13, iz Vilinijusa 12 i 7 iz nove baze u Tampere. Zbog restrikcija u zračnom prijevozu airBaltic je otkazao letove za Yerevan i Baku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBaltic

Zračne luke sa najviše putnika Oceanije osim Australije (koju smo posebno obradili) u 2019. su bile:

 1. 21,0 milijuna putnika Auckland, Novi Zeland
 2. 6,9 Christchurch, Novi Zeland
 3. 6,4 Wellington, Novi Zeland
 4. 2,5 Nadi, Fiji
 5. 2,1 Queenstown, Novi Zealand
 6. 1,5 Popeete, Francuska Polinezija
 7. 1,4 Port Moresby, Papua Nova Gvineja
 8. 1,0 Neelson, Novi Zeland
 9. 0,6 Noumea La Tontuota, Nova Kaledonija
 10. 0,5 Noumea Magenta, Nova Kaledonija

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tahiti Nui

Vietnam Airlines je prekinuo letove iz Hanoia za Moskvu. Ovo će najviše naškoditi turistima koji su svake godine sve više putovali između dvije države. U 2019. čak 650.000 Rusa posjetilo je Vijetnam.

United Aircraft će ponovo uvesti u proizvodnju Tupolev Tu-214 kako bi pomogao ruskim kompanijama tijekom sankcija. Tu-214 se proizvodi još samo u cargo varijanti i ima narudžbu za 8 ovih aviona. Ruski zamjenik premijera Yuri Borisov je posjetio tvornicu u Kazanu kako bi ustanovili za koliko bi se proizvodnja mogla obnoviti i proširiti. Tupolev je izgradio samo 89 Tu-204 i Tu-214. S7 je već odlučio u flotu ubaciti Ilyushinove cargo avione i to tri Il-86 i dva Il-96. Ovo će biti prvi puta da Il-86 ponovo leti od 2011. godine.

EASA je suspendirala ruske MRO Part 145 certifikate, Third Country Operator certifikate. EASA je ukinula sve ruske certifikate na avione, rezervne dijelove, uređaje i proizvode.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vietnam Airlines

SACAA (South African Civil Aviation Authority) je suspendirao licencu Lufthansa Technik Maintenance Iternational (LTMI). LTMI je servisirao Comairove avione koji su nedavno prizemljeni radi tehničkih problema. SACAA je auditom ustanovio da LTMI ima „nalaze 1 nivoa“ koji znače neposredan rizik za korisnike i civilni aviosektor. Comair se već prebacio na SAA Tehniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Technik

Vinci Airports je prodao 90,1% udjela u Stockholm Skavstva aerodromu i to švicarskoj kompaniji Arlandastad Group. Ugovor će se provesti idućeg mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stockholm Skavsta

U ovom momentu čak 180 aerodromskih projekta se provodi u Europi (uzletno-sletne staze, terminali idr.), a vrijednost poslova je 110 milijardi USD. Najveći projekt je novog Varšavskog aerodroma koji vrijedi 7 milijardi USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Američki federalni sud je odlučio da Boeingov testni pilot Mark Forkner nije kriv za četiri točke optužnice za prijevaru u slučaju B737MAX. Tužitelji su tvrdili da je g. Forkner lagao FAA-u i klijentima zrakoplovnih prijevoznika tijekom MAX procesa evaluacije. Forknerovi odvjetnici su tvrdili da je probni pilot nije lagao svojim nadređenima u Boeingu o MCAS-u i rekli da ga Boeingovi inženjeri i probni piloti koji su dizajnirali MCAS softver i napravili avion nisu držali u tijeku. Stoga na saveznom suđenju u Fort Worthu koje je trajalo manje od tjedan dana, porotnici su odlučili da Forkner nije kriv.

Boeing se nagodio i platio 2,5 milijardi USD u 2021. kako bi izbjegao kazneni (krivični) progon svojih managera. Stoga je Forkner bio jedina osoba koja je kazneno gonjena i smatralo se da će on biti žrtveni jarac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air New Zealand pokreće letove iz Aucklanda za New York JFK od 17.9, koja će se operirati tri puta tjedno. Linija će biti 4. najduža na svijetu. Letovi će se obavljati sa Boeingom 787-9. Ovime je Air New Zealand preduhitrio Qantas koji više ne leti prema New Yorku (prije je letio Sydney-Los Angeles-New York).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

EasyJet se pridružio Britishu, Virgin Atlanticu, Jet2 i TUI-u u ukidanju nošenja maski na svojim letovima. Putnici više neće morati nositi maske, ali će ih morati staviti kada slijeću na aerodroma i u države koje još traže nošenje maski.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Moldavija je djelomično otvorila svoj zračni prostor od 22.3. kako bi omogućila operacije iz aerodroma Chisinau. Otvoren je koridor zapadno od aerodroma prema Rumunjskoj. Ostatak moldavijskog zračnog prostora ostaje zatvoren radi rata u Ukrajini.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Moldova

KLM planira operirati 96 europskih i 71 interkontinentalnu liniju tijekom ljeta ove godine. Kompanija će imati kapacitete vrlo bliske onima iz 2019, a ukupan broj ponuđenih sjedala će biti 16 milijuna.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Njemačka CAA je suspendirala operacije CargoLogic Germany, kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe. Vlasnik CargoLogic Germany je CargoLogicAir koji je operirao u Velikoj Britaniji i koji je također prizemljen.

Ruski turisti koji će putovati u Tursku i Egipat gdje još mogu na godišnji odmor sada će plaćati duplo veće cijene. Uz to ruski državljani imaju problema u nabavi deviza za putovanja obzirom na limite koje je Rusija propisala, a turski i egipatski turoperatori inzistiraju da se plaća u EUR i USD pošto je rublja ozbiljno devalvirala.

Ruski ministar za transport je izjavio da samo 29 kompanija leti za Rusiju u ovom momentu. 20% radnika na Moskvi Sheremetyevo je dobilo otkaz radi nedostatka međunarodnih letova. Aerodrom je zatvorio četiri međunarodna terminala.

Ruske kompanije planiraju letjeti međunarodne letove sa SSJ-100. Kako avion ima malen dolet ostaje tek nekoliko linija koje mogu letjeti.

Nakon SkyUp-a i Ukraine International nudi svoje avione koji su izvan Ukrajine za charter letova i wetlease, te za humanitarne letove. Ukraine International neće letjeti za kompanije koje lete u Rusiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Moskva Sheremetyevo

Flybe kreće sa letovima 13.4. iz svoje dvije baze u Birminghamu i Belfastu. Kompanija će prvo otvoriti liniju Birmingham-Belfast koja će operirati 4 puta dnevno. Potom će otvoriti još 22 linije do kraja VIII. mjeseca. Dobar dio linija će letjeti prema Amsterdamu i London Heathrowu. Za Heathrow će letjeti iz Belfasta, Leedsa i Amsterdama. Za Amsterdam će letjeti iz Birminghama, East Midlandsa, Belfasta i London LHR. Od inozemnih linija letjet će još iz Birminghama za Avignon i Brest, kao i iz Southemptona za Avignon i Toulon. Ostale linije su domaće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Long-haul LCC Singapore Ailrinesa Scoot je pokrenuo letova iz Singapura za London Gatwick. Letovi će se operirati dva puta tjedno, svakog utorka i nedjelje sa Boeingom 787-8. Letovi četvrtkom će se dodati 5.5. Kompanija u Europi već leti za Berlin i Atenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Scoot

Air Canada je objavila definitivnu narudžbu za 26 Airbusa A321XLR. Avioni će dolaziti od 2024. do 2027. Njihovi avioni će imati konfiguraciju od samo 182 putnika, od čega će 14 biti u business klasi sa krevetima. Ovim avionima kompanija će pokrenuti niz linija koje imaju manje putnika prema Europi i Latinskoj Americi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Aerodrom Manchester je zamolio vatrogasce da pomognu u istovaru prtljage obzirom da ima problema sa manjkom zaposlenih. Prema nekim izvorima vatrogasci su odbili pomoći sa prtljagom. London Heathrow je objavio da planira zaposliti 12.000 ljudi da može pokriti sve operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Manchester

Srušio se avion Boeing 737-800 China Eastern Airlinesa (MU5735) pri čemu je poginulo 133 osoba, a od čega je bilo 9 članova posade. Avion je bio star samo 6,8 godina. Avion se srušio na jugu kine kod grada Wuzhou. Avion se srušio doslovce kao kamen, u manje od dvije i pol minute pao je sa 9000 metara na 2000 metara.  Postoje snimke u kojima avion doslovce vertikalno pada. Upravo stoga se smatra ili da je na letu bila bomba ili da se radi o ogromnom kvaru na avionu. Na mjestu nesreće je 1000 vatrogasaca i 100 policajaca.

China Eastern je 8. kompanija po broju putnika na svijetu, te 2. najveća kompanija u Kini. Kompanija u floti ima 601 aviona i 112 naručenih. Nakon pada kompanija je prizemljila svih 106 Boeinga 737-800. U Kini još 30 ostalih kompanija operira 1088 B737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (China Eastern)

IAG i Globalia su postigli sporazum po kome će IAG dati 100 milijuna EUR pozajmice Air Europi koja se može pretvoriti u 20% vlasništva kompanije. Ovo znači da je procijenjena vrijednost kompanije i dalje 500 milijuna EUR, cifra koja se iznosila tijekom Covida-19, a koja je bila pola manja nego prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IAG

Emirates će pokrenuti svoju sekundarnu cargo bazu sa Dubai World Central Aerodroma od 26.3. koju je ukinuo radi Covida-19 i sve operacije prebacio na Dubai International. Sada će sa Dubai Internationala ići samo putnički letovi, te cargo u prtljažnicima aviona, a cargo avioni će ići sa Dubai World Centrala. Emirates Sky Cargo će imati 47 cargo linija iz ovog aerodroma dok će China Airlines Cargo imati 7 linija, a Turkish Cargo jednu liniju. Sa aerodroma ima i 27 sezonskih charter linija četiri prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Frankfurt će ponovo danas (utorak) biti zatvoren radi štrajka radnika sigurnosti. Ovo je već drugi utorak kada će aerodrom biti zatvoren. Kompanija je najavila da će imati 85% putnika iz 2019. no ovi štrajkovi tome sigurno neće pomoći.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Islandski startup Niceair, o kome smo već pisali, objavio je prve linije i Akureyri Aerodroma (Sjever Islanda) i to za Copenhagen (dva puta tjedno, od 2.6.), London Stansted (tri put tjedno od 3.6.) i Tenerife South (jednom tjedno od 8.6.).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Niceair

Rusija je ukinula Covid-ograničenja za letovie prema Azerbajđanu, Armeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tajikistanu, Turkmeniji, Uzbekistanu i Iranu. Aerflot će stoga krenuti sa letovima iz Moskve SVO prema Bishkeku i Oshu.

AirBridge Cargo i Atran, dvije kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe su prekinule sve operacije radi sankcija Zapadnih zemalja. Kompanije su prizemljile svih 24 svoja aviona.

Ruska kompanija Royal Flight je prava kompanija koja je podlegla sankcijama i prekinula sve operacije. Kompanija je imala 15 aviona od čega 6 širokotrupaca.

Moskva SVO je zatvorila svoja dva terminala za međunarodni promet, obzirom da su Aeroflot i druge ruske kompanije prekinule sve međunarodne letove, a broj stranih kompanija koji lete za Rusiju svakim danom rapidno opada.

EASA je ukinula certifikate za Supertjet SSJ-100, Tupolev Tu204, Beriev Be-103, Kaman Ka-32A. Isto će utjecati i na prograd projekta Irkut MC-21, Il-114-300 i rusko-kineskog projekta CR929. U ovom momentu 119 SSJ-100 je aktivno i 44 neaktivno.

U ovom momentu za Rusiju se operiraju letovi iz samo 20 zemalja svijeta i to: Srbija, Turska, Alžir, Armenija, Bahrain, Bjelorusija, Izrael, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Maroko, Mongolija, Sirija, Tađikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venecuela, Qatar i UAE.

Finnair ponovo leti za Tokyo preko Sjevernog Pola, kako je liniju letio i prije puno godina, a zbog zaobilaženja ruskog zračnog prostora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.