Novosti iz svijeta

Velika Britanija je uvela nova pravila za putnike u i iz države. Za one koji izlaze iz države moraju imati valjani razlog za putovanje, a bez njega dobit će kaznu. Velika Britanija je objavila listu razloga zbog kojih se može putovati.

Svi koji ulaze u zemlju moraju biti u izolaciju u hotelu najmanje 10 dana i to bez izuzetka. Policija će kontrolirati osobe da provjeri drže li se samoizolacije. Uz to svi putnici moraju imati testi koji dokazuje da nemaju Covid-19. Putnici sa crvene liste ne mogu u državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Boeing je u 2020. objavio gubitak od čak 11,9 milijardi USD. Kompanija je imala 58,2 milijuna USD prihoda (24% manje nego 2019). Boeinga je isporučio samo 157 aviona (59% manje nego 2019). Kompanija je posebno pogođena prizemljenim 737MAX koji je ponovo poletio tek u XII/2020, no pogođen je i bitno manjim narudžbama za 787, poglavito iz Kine, te kašnjenjem projekta 777X.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Southwest je objavio prvi godišnji gubitak u 47 godina povijesti tvrtke. Kompanija je u 2020. objavila gubitak od čak 3 milijarde USD. Najveći prijevoznik na svijetu, American, objavio je gubitak od 8,9 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

PSA regionalni feeder Americana koji ima 130 aviona (Bombardier CRJ900 i CRJ700) prizemljio je većinu flote radi inspekcije sukladno nalogu FAA za kontrolu Bombardierovih aviona serija koje ima PSA. Zbog toga je kompanija otkazala 122 leta i stavila American u ozbiljne probleme. PSA se ispričala putnicima za neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Kanadski ULCC Flair Airlines će u flotu uvesti 13 Boeinga 737-8 (MAX), uz isporuke već ove godine. Kompanija će avione uzeti u lizing od 777 Partnersa, suvlasnika Flair Airlinesa, koji je naručio 24 ova aviona od Boeinga. Kompanija u ovom momentu operira tri Boeinga 737-800. Kompanija je naglasila da 737-800 smatra tek tranzicijskim avionom do uvođenja bolje opcije. Kompanija je jedini neovisni prijevoznik u Kanadi obzirom da Swoop pripada WestJetu, a Air Canada Rouge Air Canadi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flair

Ethiopian Airlines su odvjetnici savjetovali da ne pristane na nagodbu sa Boeingom u kojoj im se nudi 500 do 600 milijuna USD za srušeni 737MAX u kojem je poginulo 157 osoba. Odvjetnici čikaškog odvjetničkog ureda DiCello Levitt Gutzler savjetuju Ethiopian da tuži Boeing. Boeing se do sada nagodio sa američkim kaznenim organima i platio je 2,5 milijardi USD nagodbe da ga se kazneno (krivično) ne goni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian Airlines

Boeing je, za razliku od Airbusa, puno skromniji u planovima proizvodnje. 737 linija planira proizvodnju od 31 aviona do kraja 2022. (u usporedbi sa 45 Airbusa A320). 787 će se proizvoditi u samo 5 primjeraka mjesečno iako kompanija razmatra smanjenje i ovog broja. 767 će se proizvoditi sa tri, 777 sa dva i 747 sa 0,5 primjeraka mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Alaska Airlines planira ovog ljeta letjeti 80% kapaciteta iz 2019. godine. Kompanija planira imati load faktor od 40 do 45%. Ovo je još jedan dokaz da će ovog ljeta promet ozbiljno porasti u svijetu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Aeromexico i LATAM pokreću code-share na letovima za SAD. Ovo ne treba čuditi obzirom na velik udio u vlasništvu Delte u Aeromexicu, te preuzimanju LATAM-a prošle godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Europska Komisija zahtjeva od italije da promijeni brend, tj. da se nova kompanija ne može zvati Alitalia ukoliko žele da im se dozvoli investicija od 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Za sada nova kompanija ima radni naziv ITA. E da, još jedan nonsens Europske Komisije, kao da je to najbitnije u ovoj ogromnoj, još jednoj u nizu pomoći talijanskoj nacionalnoj kompaniji, gdje Europska Unija gleda kroz prste, nešto što nije bila voljna učiniti u slučaju Maleva, Cyprusa i Estoniana. Nije tu bitno 3 milijarde EUR, nakon već utučenih 2 milijarde od 2017, nego je ime bitno. O tempora o mores!

Europska Komisija traži da se kompanija podijeli u tri dijela avijacija, zemaljsko hendlanje i maintenance koji se moraju prodati posebno kroz nediskriminirajući natječaj od aviokompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Izrael je potpuno zatvorio svoj zračni prostor zbog Covida-19, a isto je od 29.1. do 1.3. učinila i Belgija. Ovu mjeru ozbiljno razmatra i Njemačka. Desili se to u pitanje dolaze i dva do tri leta dnevno iz Zagreba za Frankfurt, te letovi Eurowingsa iz Zagreba i Splita, kao i Croatie iz Splita za Minhen, Lufthansini letovi za Beograd i Ljubljanu, te Eurowingsovi letovi za Prištinu i Wizz Airovi za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ANA od III. mjeseca suspendira čak 16 linija, među kojima su i one za Europu: Dusseldorf, Istanbul, Milano, Moskva i Stockholm (5 posljednjih je odlučila ne obnoviti usprkos prethodnim najavama).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Flydubai planira otvoriti četiri nove linije u Europi: Napulj, Catania, Maltu i Salzburg, od V. mjeseca. Sve linije će se operirati četiri puta tjedno, osim Napulja koji će se operirati tri puta tjedno. Kompanija je u regiji odlučila preuzeti letove Emiratesa na liniji za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Lufthansa će modularno osuvremeniti svoje cargo objekte u Frankfurtu. Obnova će se provoditi idućih 7 godina, do 2028. U Frankfurtu Lufthansa Cargo ima 80% svog cargo prometa. Osim obnove postojećih objekata, kompanija planira dograditi i nove objekte. Osnovni cilj obnove je digitalizacija postrojenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

EASA je konačno certificirala 737MAX, nakon što je to već prije više od mjesec dana učinila FAA, a nakon toga i brazilska, te kanadska agencija. Istog dana certificiranje je dovršila i UK CAA za Veliku Britaniju. Ovo je odlična vijest u prvom redu za Ryanair. EASA između ostalih mjera zahtjeva i posebno školovanje za pilote 737MAX, a zbog dugog skladištenja ovih aviona kompanija zahtjeva i letove bez putnika prije puštanja u promet. Kineska agencija još uvijek nije dovršila certificiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što je Airbus najavio povećanje proizvodnje A320 sa 40 na 43 primjerka do polovice godine i 45 do kraja godine, sada je objavio povećanje proizvodnje A220 sa četiri na pet primjeraka mjesečno (60 godišnje). Backlog ovog aviona je 487 primjerka (444 A220-300 i 43 A220-100), što je dostatno za 8 godina proizvodnje. Proizvodnja širokotrupaca se stabilizirala na 5 A350 i 2 A330.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

SpiceJet je krenuo sa davno najavljenim, a zbog Covida-19 prolongiranim projektom baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, točnije Ras Al Khaimah, gdje je otvorio prvih šest linija za Indiju (Bombaj, Cochin, Amristar, Lucknow, Jaipur i Delhi).

Kompanija u kasnijoj fazi planira pokrenuti letove prema Europi, Africi i Bliskom Istoku iz Ras Al Khaimaha dočim će putnici iz Indije sa jednim stopom moći presjedati na letove za Europu, Afiku i Bliski Istok.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Interesantna suradnja se desila među dva ogromna konkurenta u Brazilu. Da bi LATAM mogao prevesti 2700 kilograma Covid-19 cjepiva, GOL je prevezao 500 kg prtljage putnika sa LATAM-ova leta. Obije kompanija su imale letove između Sao Paula i Curitabe sa samo 25 minuta razlike u polijetanju. Tako da je prtljaga putnika sletjela u Curitabe 20 minuta prije putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GOL

Delta je obavijestila 400 pilota koje želi vratiti na posao u ljeto ove godine. Kompanija planira ozbiljno povećanje kapaciteta ovog ljeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

LOT je objavio da će do 2022. iz flote izbaciti sve Dash 8-400. Od 76 aviona u floti LOT ima 12 Dash 8-400. Nakon izbacivanja ovih aviona najmanji avion u floti će biti Embraer 170 (70 sjedala) i Embraer 175 (82 sjedala), a kompanija operira još i E190, E195, 737-800, 737MAX8, 787-8 i 787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Lufthansa je objavila da će od 28.3. nakon što se uvede pravilo obveze ostvarenje 40% slotova, uvesti karte od 9 EUR kako bi imali dovoljno putnika da ne moraju raditi prazne letove zbog zadržavanja slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Ethiopian i Air Djibouti su potpisali ugovor po kojem će razvijati Luku Djibouti u morsko-zrakoplovni cargo logistički hub. Preko luke planiraju prevesti 400.000 tona robe iz Kine u Afriku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ethiopian

Sve češće se ponavljaju vijesti o ponovnom pokretanju flybea. Virgin Atlantic je već rekao da sa flybeom 2.0 planira pokrenuti najbližu suradnju. Vijest koja je upravo objavljena, da je flybe registrirao prvi avion Dash 8-400 u registar pod svojim imenom svakako potvrđuje vijesti o ponovnom pokretanju kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flybe

Norveška vlada je objavila da podržava restrukturiranje Norwegiana, te da je sprema posuditi između 474 i 593 milijuna USD za restrukturiranje pod određenim striktnim uvjetima. Između ostalog vlada će inzistirati na dodatnom investiranju kapitala od bar 534 milijuna USD. Kompanija će nastaviti operacije isključivo sa 50 uskotrupaca koje planira povećati na 70 u 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Lufthansa će od 1.2. zahtijevati da putnici nose kiruršku ili FFP2 masku na letovima i neće dozvoliti platnene i priručne maske. Austrian pak ovo pravilo pokreće 25.1. i inzistirat će isključivo na FFP2 maskama, tj. neće dozvoliti ni kirurške maske.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Airbus je izgubio i posljednju narudžbu za svoj jedini cargo avion A330-200F. Naime turski MNG stornirao je narudžbu za 3 aviona  tako da je sada Airbus aktualno bez i jedne jedine narudžbe. Do sada je isporučeno svega 38 zrakoplova toga tipa. Situacija kod glavnog konkurenta Boeinga je znatno bolje jer ima još otvorene narudžbe: 41 Boeing 777F, 11 Boeing 747-8F i cak 44 Boeing 767-300F. Osim to Boeing razmatra opciju ponude  Boeing 777X u cargo varijanti.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Airbus

Boeing je već smanjio proizvodnju 787 na samo 5 mjesečno (60 godišnje). No, sada je JP Morgan izjavio da postoji ogromna šansa da Boeing još smanji broj proizvedenih primjeraka Dreamlinera.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Ruska LCC Pobeda je uprihodila 16 milijuna EUR profita u 2020. godini. U to vrijeme je imala 10% manje putnika u usporedbi sa 2020. no zavidan load faktor od 92%. Istinski fascinantni podaci u godini u kojoj su svi ostali bilježili milijarde gubitka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!