Novosti iz svijeta

Eurowings otvara bazu u Grazu u ljeto 2023. Iz Graza Eurowings će letjeti za Karpatos, Chaniu, Kerkyru, Kos, Hoppocrates, Chaniu i Rodos u Grčkoj; Larnacu (Cipar); Hurghadu (Egipat) i Palma de Mallorcu (Španjolska). Uz to Eurowings će letjeti za njemačke gradove Berlin, Hamburg, Dusseldorf i Stuttgart. Ovo će još više naštetiti potencijalima Maribora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Aviokompanije svijeta stvore 6 milijuna tona otpada, a 20% od toga je netaknuta hrana. Ova hrana se procjenjuje na 4 milijardi USD. Neke kompanije prodaju nedirnutu hranu nakon leta putnicima za mali iznos novaca (Austrian), a neke doniraju hranu humanitarnim organizacijama. Nažalost niz država zabranjuje takva doniranja, što je istinski nonsens.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Oko 2 milijarde USD novca aviokompanija je blokirano u raznim državama. Najviše blokranog novaca je u Nigeriji (700 milijuna), Pakistanu (225 milijuna), Bangladešu (208 milijuna), Alžiru (140 milijuna) i Libanonu (133 milijuna). Izvan ovog novca Venecuela je dužna 3,8 milijardi USD za vrijeme hiperinflacije. Zbog ovoga je većina kompanija prestala letjeti za Venecuelu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Brussels je prošle godine naručio tri Airbusa A320neo koji će u flotu doći 2023. No, sada su naručili još dva ova aviona, koji u flotu dolaze 2024. Avioni će zamijeniti starije A319. Brussels ponovo uzima u najam dva CRJ900 od CityJeta koje nije unajmljivao tijekom Covdia-19.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

Pegasusov avion iz Maroka do Turske je imao slijetanje iz nužde u Barceloni. Naime, jednoj trudnici na letu je puknuo vodenjak. Po slijetanju 28 putnika je pokušalo pobjeći iz aviona uključujući i trudnicu. 14 ih je u tome i uspjelo, a španjolska policija ih traži. Policija je uhapsila trudnicu jer je glumila da joj je puknuo vodenjak. Putnica je trudna, ali nije rađala. Sličan incident se desio i prošle godine na letu iz Casablanke za Istanbul kada je 21 osoba pokušala pobjeći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Britishev novi LCC Euroflyer je konačno dobio AOC i Operation Licence. Sa skoro godinu dana zakašnjenja. British će u idućih 6 mjeseci prebaciti 10 Airbusa A320 i 9 A321 u Euroflyer. Jedan A320 je već u floti Euroflyera, što znači da će kompanija imati 20 aviona u floti. Euroflyer će letjeti iz London Gatwicka gdje će obnoviti shorthaul letove Britisha. Kompanija je već zaposlila pilote, kabince i ostalo osoblje. Kompanija će operirati 30 linija idućeg ljeta. U regiji će letjeti za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

COMAC ARJ21 se proizvodi već sedam godina u standardnoj i ARJ21ER verziji (extended range). Avion se proizvodi u varijantama za cargo, medicinski transport, avion za reakcije na hitne situacije (za nuždu), protupožarni avion, a od 2021 i u ARJ21CBJ varijanti (business jet). Avion je proizveden u 100 primjeraka, isporučeno je 86, a 14 aviona čeka isporuku. Avion ima 670 arudžbia za putnički i 70 za cargo model. COMAC je povećao proizvodnju aviona na 50 primjeraka godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comac

Iako je Airbus planirao isporučiti 700 aviona ove godine, plan je promijenjen na 630 aviona. Ovo znači da će kompanija isporučiti 10% manje aviona od plana. Kompanija ima problema sa dobavljačima, poglavito motora, nedostatkom radnika i štrajkovima. U XI. mjesecu kompanija je isporučila 68 aviona i dobila narudžbe za 29 aviona. Boeing isporučuje pola ovog iznosa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

IATA je napala nizozemske zrakoplovne regulatora i nazvala ih „izvan kontrole“. Regulatori su odlučili smanjiti broj operacija na Amsterdamu sa 500.000 na samo 440.000. Uz to su podigli putničke takse sa 8 na 29 USD. Ove takse neće se uporabiti za zelenu orijentaciju ili razvoj zrakoplovstva, nego će samo puniti proračun Nizozemske.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

Švicarska VIP kompanija Comlux gradi supermoderan hangar veličine 12.000 četvornih metara na Dubai World Central Aerodromu. Hangar će imati mjesta za parkiranje aviona, maintenance, ali i mogućnost ulaska iz automobila u avion, lože, urede i ostale prostore bitne za poslovne putnike. 5000 četvornih metara hangara je rezervirano za parkiranje dva Airbusa ACJ ili Boeinga BBJ. Hangar se otvara krajem 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comlux

Posljednji Boeing 747-8 serijskog broja 1574 je izašao iz tvornice Everett. Avion će se isporučiti Atlas Airu početkom 2023, 52 godine od isporuke prvog 747. Malo je poznato ali B747 je bio tek plan B koji je pokrenut nakon što je Boeing odustao od supersoničnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

Finnar se proglasio službenim prijevoznikom Djeda Mraza još 1983. Stoga je nakon dvije godine stanke radi Covida-19 kompanija ponovo odlučila prevesti Djeda Mraza na obilazak planete. Djed Mraz će ove godine obići Japan (Tokyo), Singapore i Indiju (Mumbai). U svakom od ovih gradova biti će po tri dana. Letovi se obavljaju u suradnji sa humanitarnom organizacijom Santa Claus Foundation.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Nakon što je prije tri mjeseca Air India uzela 30 aviona (25 A320 i 5 B777-200LR), sada ih je dodala još 12, 6 Airbusa A320 i 6 Boeinga 777-300ER. Avioni će doći u prvoj polovici 2023.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

Capital A grupa je odlučila napraviti grupaciju poput IAG-a koja će imati šest zasebnih kompanija koje će blisko surađivati i biti dio koncerna pod nazivom AirAsia Aviation, a koji će u sastavu imati šesti kompanija: AirAsia Malaysia, AirAsia X Malaysia, AirAsia Thailand, AirAsia X Thailand, AirAsia Indonesia i AirAsia Philippines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Airbus i CERN, superlaboratorij iz Geneve koji je europsko vijeće za nuklearna istraživanja i najveća znanstvena ustanova na svijetu, potpisali su ugovor o suradnji na istraživanjima supervodiča koji su preduvjet za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u atmosferu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Danas 5.12. sam se vraćao iz Varšave avionom za Zagreb. Na sigurnosnom pregledu su mi našli Vitorinox. Nožić vrijedi oko 100 EUR. Ovaj nožić je već dva puta prošao istu tu kontrolu u Varšavi, provjerili su oštricu i propustili ga. Jednako tako su ga propustili na više od 30 aerodroma diljem Europe i svijeta. Bez ikakvih problema. No, ovaj puta djelatnik sigurnosti je tvrdio da nožić ne prolazi sigurnosne standarde i to ne radi oštrice noža nego radi otvarača za čepove koji je duplo kraći od noža. Kada sam se pobunio i rekao mu kako objašnjava da je nožić dva puta prošao kontrolu u Varšavi, rekao mi je da on meni ništa ne treba objašnjavati i oduzeo mi je nožić.

Ovo je istinski frustrirajuće. U Kini su mi oduzeli upaljač za cigare vrijedan 150 EUR, jer je to kod njih zabranjeno, u Dubrovniku sam morao isprazniti upaljač koji je drugdje prolazio, eto sada su mi oduzeli nožić koji je svagdje prolazio. Ne mogu dokučiti kako je moguće da u Europskoj Uniji ne vrijede ista pravila. Kako na ovaj način putnik može normalno putovati? Što je slijedeće. Hoće li mi slijedeći puta oduzeti ključeve od automobila jer na nekom lijevom aerodrom to nije dozvoljeno zbog čipa u ključevima?

autor: Alen Šćuric, anačitičar (Zagreb); foto: Wikipedia

Rabljeni avioni za lizing su po cijenama došli na razinu 2019. godine. Ovo se posebno odnosi na širokotrupne avione. Zašto je to tako? U prvom redu razlog tome je potražnja za rabljenim avionima. Kompanije su tijekom Covida-19 izbacile iz flota modele koji su bili žedniji i lošiji u eksploataciji poput Airbusa A340 i A380, te Boeinga 747 i 767. Ove avione im se ne isplati vraćati nazad (djelomično se vračaju A380) jer bi vračanje u operativno stanje koštalo puno previše i isto se ne isplati. Stoga ne treba čuditi potražnja za širokotrupcima.

Prijevoznici imaju probleme i sa Boeingom 787 koji je dvije godine bio prizemljen i tek se počeo isporučivati. Trebat će ozbiljno vremena da se isporuke naručenih B787 stabiliziraju i da se naknadi dvije godine zastoja u isporukama. Istovremeno B777X ozbiljno kasni. Avion se trebao isporučivati ove godine, ali neće se isporučivati još bar do 2025, a vjerojatno će se isporuka još prolongirati. Prijevoznici istim posežu za rabljenim širkotrupcima da naknade ove manjkove.

Uz to proizvođači aviona imaju problema sa nabavljačima, pa je isporuka aviona usporena i proizvođači su prisiljeni odgađati isporuke. Samim time kompanije moraju naknaditi ta prolongiranja, pa nabavljaju rabljene avione koji će letjeti do dolaska zakašnjelih novih primjeraka.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanair je na velikom broju aerodroma smanjio broj letova u XI. mjesecu. Iako je tijekom ljeta Ryanair imao 13% više putnika nego 2019, a u X. mjesecu čak 14%, u XI. mjesecu imao je samo 2% više putnika nego istog mjeseca 2019.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Delta je ponudila pilotima 31% povišice na plaću i idućih tri godine. Kompanija je ponudila 18% odmah, 5% iduće godine, te po 4% u naredne dvije godine. Uz to piloti će dobiti jednokratnu uplatu od 22% od njihove zarade između 2020. i 2022. Piloti Delte su zaprijetili štrajkom jer Delta nije davala nikakvu ponudu. Sada je na njima da ovu ponudu prihvate ili odbiju. United i American pregovaraju sa svojim pilotima, koji su odbili prve dvije ponude Americana i ponudu Uniteda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Mariose Gamboa, 29 godišnja meksikanka je trebala putovati na domaćem letu iz Guadalajere u Tuxtlu. No, na boardingu su je djelatnici Volarisa prebacili u drugi red za boarding. Let za Tuxlu i Seattle su kretali u isto vrijeme, u 16:40. Na gateu djelatnici nisu primijetili da je boarding pass za drugi let. Mariosa je ulaskom u avion ustanovila da joj je mjesto zauzeto, no posada aviona nije provjerila zašto već su joj dali drugo mjesto. I tako je Mariosa umjesto 1171 km na jug otputovala 3444 km na sjever u Seattle.

Da je na krivom letu ustanovila je tek kada su joj dali imigracijski karton SAD-a. Na gateu su je dočekali djelatnici Volarisa koji su joj pomogli sa carinom i imigracijom SAD-a. Imigracija SAD-a ju je ispitala, te joj nisu upisali pokušaj ulaska u SAD bez dokumenata nego su je pustili da se ukrca na isti avion nazad za Guadalajaru. Volaris joj je dao novu kartu do Tuxtle.

autor: Alen Šćuric, anačitičar (Zagreb), foto: Volaris

Aeroflot više nema zabavu na letovima zbog sankcija Rusiji. Naime, strane zemlje su prekinule opsluživati kompaniju sa streamingom. Aeroflot je preporučio putnicima da odspavaju ili čitaju knjige tijekom leta.

Rusija je u X. mjesecu imala čak 25% manje putnika nego u istom mjesecu 2021. godine koja je imala tragične rezultate zbog Covida-19. U deset mjeseci ove godine broj putnika je 14,3% manji nego 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Binter Canarias je naručio pet Embraera E195-E2. Četiri ova aviona u flotu će doći 2023,  a peti u 2024. Kompanija u floti ima 33 aviona i dva naručena ATR 72-600. Osim ATR 72-600 i ATR 72-500, Binter već ima 5 Embraera E195-E2. Kompanija ove avione ima od 2019. i bila je launch customer ovog aviona za Europu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Binter Canarias

Lufthansa je vratila prvi Airbus A380 u promet. 9-godišnji D-AIMK je napustio Teruel Aerodrom u Španjolskoj gdje je bio prizemljen više od dvije i pol godine, te je odletio za Frankfurt. Lufthansa će do ljeta vratiti 4 do 5 A380 u promet od njih 14 koliko ih je imala u floti. Kako je kompanija prodala Airbusu 6 ovih aviona ostala je na 8 njih u floti. Preostali avioni bi se trebali vratiti u flotu 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

SAS je prizemljio jedan A350-900 (SE-RSC) i poslao ga na dugotrajno skladištenje. Avion je star tek 2 godine i 8 mjeseci. SAS će vrlo skoro poslati i drugi A350-900 (SE-RSB) star tek 2 godine i 9 mjeseci na dugotrajno skladištenje. Avion je prizemljen u Copenhagenu već duže vrijeme. SAS je u floti imao 6 A350-900, a sada ih ima 4. Kompanija ovime pokušava reducirati flotu i srediti poslovanje. SAS je u flotu uveo A321LR koji lete long-haul linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Air Niugini je 1.12. otkazao sve domeće letove radi nedostatka goriva na Papui Novoj Gvineji. Kompanija će do daljnjega operirati oko polovice domaćih letova. Sve je više država u kojima se ogleda nestašica goriva za zrakoplove. Svi inozemni letovi, pa i stranih kompanija Qantasa,  Philippinesa i Solomona, dobivat će gorivo nesmetano.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Niugini

Zamaaro je već pisao o prodaji Atlas Air Worldwidea koji je vlasnik cargo prijevoznika Atlas Aira i Titan Aviation Holdinga, te većinski vlasnik Polar Air Carga, privatnoj firmi Apollo Global Management. No, sada je prodaja i potvrđena. Akvizicija je vrijedna 2,9 milijardi USD. Akvizicija će se provesti u 1. kvartalu 2023. Flota kompanije se sastoji od Boeinga 747-400, 747-8, 777, 767 i 737 u cargo, ali i putničkoj varijanti. Apollo ima dionice u Sun Country Airlinesu, te Swissportu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

U X. mjesecu Albanija je imala 72% više putnika, Armenia 31% i Kosovo 30% više putnika nego u istom mjesecu 2019. Od država regije BIH je imala 16% više nego 2019, Hrvatska je imala 93% prometa iz 2019, Makedonija 92%, Srbija 92% i Crna Gora 72%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tirana aerodrom

Wizz Air je po kvaliteti usluge uvijek bio na dnu europske ljestvice. No, sad je tragediju EU kvalitativne ljestvice spustio još niže. Naime, kompanija bez imalo problema otkazuje više desetaka frekvencija i linija samo par dana nego se letovi trebaju ostvariti.

Da stvar bude još gora kompanija ima brdo otkazanih letova netom prije nego se trebaju ostvariti. Niz je primjera gdje su putnici već biti na gateovima pa im je let bio otkazan. Da stvar bude još gora kompanija onda samo ponudi refundaciju karte, bez opcije novog leta, leta drugom kompanijom, bez troškova hotela, hrane idr. Što može putnik koji je ostao u Londonu i treba se vratiti npr. u Sarajevo sa 50-100 EUR koje će mu ponuditi kompanija. Da bi kupio aviokartu za isti dan ili dan-dva kasnije putnik mora potrošiti 1000 i više EUR. I to ako uspije ući u avion, jer ovog ljeta ogromna količina letova je imala LF od 100%.

Uz to Wizz Air je ukinuo 9 od 45 svojih baza. U Sarajevu bazu je ukinuo samo 24 dana prije zadnjeg leta. Kako da se aerodrom snađe i anulira ogroman gubitak 1/3 svojih putnika zatvaranjem baze u samo 24 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Iako je Airbus tražio i dobio izuzetak od sankcija na uvoz titana iz Rusije, sada prekida sa ovim uvozom i više neće kupovati titan iz Rusije, nego iz drugih tržišta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Cargo je ovog X. mjeseca najviše pao. Ukupno je na svjetskoj razini pad 13,6% u cargo tona kilometru, dok je kapacitet pao samo 0,6%. Stoga je load faktor pao za 7,4 postotna boda, na 48,7%. U Europi pad je i veći, čak 18,8%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargolux

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.