Novosti iz svijeta

SmartLynx će u lizing uzeti čak šest Airbusa A330-300P2F od Air Transport Service Grupe. Ugovor se potpisuje na šest godina. Prve isporuke su 2023. Kompanija već leti putničke A330-300 (5 aviona) i cargo A321F (2 aviona), pa je ovaj avion i te kako logična opcija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Kina je odbila isporučivati dijelove za zrakoplove koje Rusija ne može dobiti zbog sankcija. Rusija će sada dijelove za zrakoplove pokušati dobiti preko Turske ili Indije. Zabranu prodaje zrakoplova i rezervnih dijelova uveli su Airbus, Boeing, ATR i Embrear, kao i manji proizvođači iz Europe i SAD-a.

Još veća udarac ruskom zrakoplovstvu napravio je otok Bermuda na kojem su registrirani svi strani avioni Rusije (Airbus, Boeing i Embraer). CAA Bermude odbacuje COA za ove avione. Ukupno je 740 ruskih aviona registrirano na Bermudima.

Antonov An-124 Volga Dnepra koji je prevozio testove za Covid-19 iz Kine za Kanadu je zaplijenjen u Torontu zbog kršenja sankcija Kanade protiv ruskih prijevoznika. Kanada će avion zadržati do daljnjega.

Air Astana je odlučila prekinuti letove perma šest destinacija na kojima je deset linija u Rusiji. Kompanija će zaobilaziti ruski zračni prostor i u istog neće ulaziti. I Pegasus više neće letjeti iz Turske za Rusiju. Flydubai je odlučio da će prekinuti sve letove za Rusiju do daljnjega. Od važnijih kompanija koje lete za Rusiju ostali su još samo Turkish, Emirates, Qatar, Etihad i Air Serbia. No, i Turkish je smanjio broj svojih letova. Za Moskvu leti još samo četiri dnevna leta, te leti dva dnevna leta za St.Petersburg, dok je kompanija ukinula letove za Sochi i Rostov na Donu.

Jet2 je odlučio ne letjeti za Poljsku radi Ukrajinsko-Ruskog rata sve do 26.5. Kompanija je imala letove za Poljsku iz Manchestera, Birminghama, Leedsa, Newcastlea i Glasgowa. Poljska ni po čemu nije nesigurna zemlja. Za razliku od toga Moldavija je zatvorila svoj zračni prostor radi Ukrajinsko-Ruskog rata.

Planirano preuzimanje Sunwing Airlines od strane WestJeta je zaustavljeno zato što je 34% vlasnik TUI-a koji posjeduje 49% Sunwinga ruski oligarh Alexei Mardashovu. Istovremeno je TUI raskinuo korištenje brenda u Rusiji pod imenom TUI Russia, a koji nije bio dio TUI Grupe.

Moskva ubrzava certifikaciju ruskih motora za SSJ-100 kako bi mogla početi proizvoditi ove avione bez zapadnih dijelova. Ovo je Rusiji i te kako bitno radi sankcija po kojima ruske kompanije ne mogu dobivati nove avione i dijelove za zapada (Airbus, Boeing, ATR i Embraer). Uz to lizing kompanije će do 28.3. vratiti 777 svojih aviona koji trenutno lete u Rusiji.

Azul je napravio originalni potez pokrenuvši virtualne letove Sao Paulo-Kijev. Svi koji kupe kartu za ovaj virtualni let će donirati novac Crvenom križu za stradale u Ukrajini. U ovom momentu preko dva milijuna izbjeglica je pobjeglo iz Ukrajine. Nakon što je Wizz Air ponudio 100.000 besplatnih karata za izbjeglice, Finnair je ponudio popust od 95% za jednosmjerne letove za ukrajinske izbjeglice iz Istočne Europe (Varšava, Krakow, Gdansk, Budimpešta i Prag) prema Helsinkiju. Kada se ukalkuliraju sve takse popust će u stvari biti oko 70% (karte će koštati oko 20 EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga Dnepr

ITA je pokrenula Flight Pass program namijenjen frequent flyears putnicima. Putnici mogu rezervirati određeni broj letova unaprijed po fiksnoj cijeni, te tako utjecati da im se cijena ne mijenja ovisno o dobu godine. Uz to ITA im daje dodatni popust na količinu. Tako primjerice putnik koji rezervira 12 letova iz Rima za London platit će ih 80 USD u čemu je 26 USD popusta. Program mogu koristiti i kompanija za do 24 putnika na istoj destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air je otkazao 20 linija iz Beča ovog ljeta, no za razliku od toga Ryanair je otvara 15 novih linija ovog ljeta iz Beča. Upravo u Beču Wizz Air je krenuo sa svojom „zapadnom“ ekspanzijom, te je ogromne kapacitete i sredstava uložio u Beč. No, sada je evidentno da je posustao i da gubi bitku od Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Turkish je otkazao više od 250 letova iz Istanbula krajem tjedna radi velike snježne oluje. Turkish je otkazao oko 23% svojih letova. Niz letova je kasnio. I druge kompanije su imale brojna otkazivanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

SACAA je prizemljila sve letove Comaira, uključujući i letove British Airwaysa u franšizi, te Kulule, a zbog sigurnosnih razloga.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

United će od kraja III. mjeseca dozvoliti radnicima koji se nisu cijepili radi zdravstvenih i vjerskih razloga povratak na posao. 200-tinjak radnika je vodilo tešku sudsku bitku koju je United na koncu izgubio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Najveće aviokompanije Kolumbije po broju aviona su:

 1. 110 Avianca (od toga 6 Avianca Cargo i 5 Avianca Express)
 2. 22 Viva Air Columbia
 3. 21 LATAM Columbia (od toga 7 LATAM Cargo Columbia)
 4. 18 EasyFly
 5. 16 Sarpa
 6. 15 Copa Columbia (dio flote Copa Airlinesa)
 7. 13 Aer Caribe
 8. 11 SEAP
 9. 9 Satena
 10. 8 Vingo

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Boeing ima ozbiljnih problema sa nabavljačima radi čega mu kasni proizvodnja aviona. Ovi problemi bi će se i pogoršati u doglednoj budućnosti. Uz sve to Boeing pokušava povećati broj proizvedenih B737MAX iako ne može proizvesti ni postojeći broj zbog problema sa nabavljačima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air Transat planira ovog ljeta letjeti na 69 linija u Europi, Latinskoj i Sjevernoj Americi i ostvariti 250 tjednih letova. Među linijama je i Toronto-Zagreb koju će početi operirati 7.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Najveće zračne luke Aftike bez Južnoafričke republike i Markoa su:

 1. 15,0 Cairo
 2. 13,3 Gran Canaria
 3. 12,1 Addis Ababa
 4. 11,1 Tenerife South
 5. 9,1 Nairobi
 6. 8,0 Algiers
 7. 7,3 Lagos
 8. 6,6 Hurghada
 9. 6,2 Tunis
 10. 6,0 Durban

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Egiptair

Iako je Delta prvo pokazala interes za ITA-u, a onda od toga javno odustala, te prepustila Lufthansi da jedina kupi manjinski udio u novom talijanskom nacionalnom prijevozniku, sada se ponovo vratila u igru. Naime, Delta, Air France i KLM su objavili da imaju interes pohrvati se sa Lufthanskom oko učešće u ITA-i. Lufthansa već više od 20 godina intenzivno pokušava uči u vlasništvo talijanskog nacionalnog prijevoznika, dok su Delta i Air France-KLM bili prošli dioničari Alitalije, ali su i vrlo aktivno sudjelovali u suradnji sa kompanijom. SkyTeam je superekspresno učlanio ITA-u iako to inače nije praksa alijanse. Delta, KLM i Air France imaju code-share sa ITA-om. Stoga je i te kako važno SkyTeam perjanicima da zadrže ITA-u u svom taboru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Lufthansa je objavila da otvara još jednu regionalnu feeding kompaniju sa posebnim AOC-em, tj. drugi CityLine. Kompanija će imati 40 aviona i operirati će iz Minhena i Frankfurta. Kompanija je na ovo prisiljena jer sindikati pilota Vereinigung Cockpit ograničava broj aviona koji može imati CityLine. Nova kompanija će prvenstveno zapošljavati pilote koji su ostali bez posla likvidiranjem Germanwingsa. Jasno, Lufthansa će pritom imati lošije ugovore nego ima u CityLine i opako uštedjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Avianca je naručila 88 Airbusa A320neo obitelji, uz opciju od još 50 ovih aviona. Istim će Avianca imati isporuku 138 novih aviona između 2025. i 2031. Avianca u ovom momentu ima flotu od 143 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Iako je DHL prije par tjedana naručio osam B777F, no sada je povećao narudžbu za još 6 ovih aviona. DHL u ovom momentu ima 198 aviona od čega 20 B777F.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

U II. mjesecu Boeingu je naručeno 37 aviona i to 32 B737MAX i 5 B777F. No, istovremeno Boeing je imao pet otkazanih aviona i to 4 B787-9  i jedan B737MAX.  Iako je u I. mjesecu Boeing isporučio 32 aviona, ovaj mjesec ih je isporučio tek 22. Isporučeno je 20 B737MAX, te po jedan B747-8F i B777F. U ovom momentu kompanija ima backlog od 4375 aviona.

autor: Maja Mrksu, navinarka (Pula), foto: Boeing

I Ryanair je napravio ono što je prijetio. Ukinuo je 19 linija iz Portugala radi sukoba vezano uz slotove na Lisabonu. Ryaniar će ovime imati čak 5000 letova manje iz Lisabona. To znači smanjenje bazirane flote sa 7 na samo 4 aviona, 900.000 manje putnika, te 150 izgubljenih radnih mjesta. A  ako je to mogao napraviti u Lisabonu, onda to može napraviti bilo gdje. Ovo je poruka i Zagrebu i Zadru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

London će zaplijeniti svaki avion koji je povezan sa Rusijom ili ruskim državljanima. Velika Britanija je proglasila da je kazneno (krivično) djelo svako slijetanje takvim avionima u Britaniju. Britanija je već zaplijenila jedan avion na Farnborouth poslovnom aerodromu. Radi se o poslovnom jetu kojeg koristi Eugene Shvidler bilioner povezan sa Romanom Abramovićem. Avion je registriran u Luxemburgu, ali Britanija smatra da ima rusko porijeklo. Britanija je uvela i druge mjere: zabranu izvoza opreme za avijaciju i svemirske letove, izbacivanje iz registra zrakoplova svih aviona koji su povezani sa ruskim osobama, te se zabranjuje osiguranje i reosiguranje u zrakoplovstvu preko britanskih tvrtki.

Fraport se povukao iz konzorcija u St.Petersburg Pulkovo aerodroma, gdje je imao 25% udjela, a nakon 12 godina upravljanja aerodromom o to bez objašnjenja, a zbog napada Rusije na Ukrajinu. Fraport pritom još uvijek nije vratio investiciju i svjestan je gubitka koji je pritom ostvario.

Azur Air svoju liniju od Moskve do Cancuna koja je preko Europe imala 10.023 km, sada mora raditi preko Turske i Afrike sa tehničkim stopom u Agadiru, Maroko. Linija sada ima 12.299 km i operira se sa Boeingom 767-300ER.

Azur Air, Nordwind/Pegas Fly i Royal Flight će se preregistrirati na turske registracije što im nije problem jer su im vlasnici turski turoperatori Anex Tour, Pegas i Coral Travel. Ove kompanija imaju 93 aviona što je oko 10% svih aviona Rusije. Ovime bi ti prijevoznici letjeli iz Rusije u Tursku, a onda nakon stopa u Turskoj i za treće destinacije.

10 ruskih aviona je zarobljeno u Švicarskoj odakle ne mogu otputovati za Rusiju.

Poljska je rekla da će ustupiti Ukrajini cijelu svoju flotu Mig-29 (23 aviona) ako joj SAD kao kompenzaciju ustupi ekvivalentan broj američkih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

U ovom momentu najviše aviona imaju:

 1. 789 Delta
 2. 760 American
 3. 722 Southwest
 4. 709 United
 5. 605 China Southern
 6. 590 Lufthansa
 7. 582 China Eastern
 8. 462 Ryaniair
 9. 452 Air China
 10. 332 Turkish

 

Najviše naručenih aviona imaju:

 1. 565 United
 2. 551 IndiGo
 3. 433 Lion Air
 4. 392 Southwest
 5. 329 Wizz Air
 6. 242 Delta
 7. 209 Lufthansa
 8. 198 American
 9. 161 Ryanair
 10. 132 Volaris

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Embraer je lansirao projekt konverzija iz putničkih u freighter avione i to za E190 i E195. Prve isporuke se planiraju za 2024. E190F će imati 23,6 tona carga, a E195F 27,1 tonu carga. Avion će u prednjem dijelu dobiti velika cargo vrata.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Airbus će od 23. do 25.6. organizirati aukciju dijelova A380. Moći će se kupiti lampe, bar, stepenice, rukohvati, kolica za kabinski catering, čak i konopac za hitnu evakuaciju pilota iz kokpita. Prodavat će se 500 predmeta. Većina prihoda biti će donirana Airbus Fondaciji za njene humanitarne projekte.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Asiana je odlučila zaobilaziti Rusiju i ne letjeti preko njenog prostora. Ovo se desilo samo dan nakon što je Korean odlučio ne letjeti više za Moskvu. Azerbaijan Airlines i Buta Airways su prekinuli letove za Moskvu.

Finnair je obavijestio svoje pilote i kabince da će zbog zatvorenosti ruskog prostora imati manje letova prema Aziji, dočim će i posade imati manje posla.

Aviokompanije imaju problema sa isporukom goriva u Moskvi. Boeing je radi rata u Ukrajini prestao kupovati za svoje avione titan u Rusiji.

Moldavija ima zatvoren zračni promet radi Rusko-Ukrajinskog rata, pa je Wizz Air odlučio prebaciti sve letove iz baze u Chisinau u rumunjski Iasi. Kompanija će istim prebaciti 20 linija na aerodrom 100 km zapadnije.

Nakon Sabrea i Amadeusa, i Travel port je odlučio izbaciti ruske avio kompanije iz svojih distribucijskih sustava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana

Air France HOP! je prodao svih 14 CRJ1000 Jetcraft Commercial LTD. Air France HOP je prije četiri godine imao preko 100 aviona. No, Air France je odlučio ozbiljno posjeći kompaniju. Nakon što proda ovih 14 aviona (do XII. mjeseca 2022). kompanija će imati tek 34 aviona (15 E170 i 19 E190).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: HOP!

London Heathow planira u ljeto 2022. imati 29,2 milijuna sjedala, što je tek 2% manje nego je imao u ljeto 2019 (29,6 milijuna). Naravno ovo ne znači da će toliko biti i putnika jer aviokompanije sada lete sa bitno manjim load faktorom. No, sada je jasno zašto će od ovog ljeta Heathrow konačno imati otvorena sva četiri terminala, tj. zašto otvara i Terminal 4.

Najveće povećanje spram 2019. će Heathrow imati prema Italiji (+16,3%), Francuskoj (+12,8%) i Španjolskoj (+5,7%). Najveći pad ima prema Švicarskoj (-8,7%), Kanadi (-8,4%) i UAE (-7,7%).

Najveća kompanija na Heathrowu je British (13,8 milijuna sjedala ili 0,4% više nego 2019), pa Virgin Atlantic (1,8 milijuna sjedala ili 30,2% više), American (1,3 milijuna sjedala ili 7,0% više), United (0,9 milijuna sjedala ili 14,7% više) i Aer Lingus (0,8 milijuna sjedala ili 0,2% više nego 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Europska Komisija trenutno ima pravilo da unutar EU mogu putovati svi putnici koji su cijepljeni bilo kojim prihvaćenim cjepivom ili imaju negativni PCR test i to bez ikakvih ograničenja. No Europska Komisija predlaže da se ovo pravilo uvede i za sve putnike izvan EU.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Lufthansa će uskoro operirati 70% kapaciteta iz 2019, a na ljeto će operirati čak 85% kapaciteta iz 2019. Naravno, na ovo će utjecati koliko dugo će na snazi biti ban za letove prema Rusiji i Ukrajini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Wizz Air je zatvorio većinu od 20 linija iz Beča, a ostatak će zatvoriti do 26.3. Beč je bio pokazni grad gdje je Wizz Air napadno ratovao sa Ryanairom, Levelom, Eurowingsom i Austrianom. Level se prvi povukao sa tržišta, no Ryanair je ove godine otvorio niz linija iz Beča i stacionirao dodatne avione. O’Lery je za zamaaero rekao da im je cilj u Beču maknuti Wizz Air. I evidentno su uspjeli. Iako su 2018. Ryanair i Wizz Air imali jednak broj linija i letova, sada je omjer skoro 1:3 u korist Ryanaira. Ryanair je dodao 128% sjedala u Beču u usporedbi sa 2019. Ryaniar u ovom momentu ima skoro 20% udjela u Beču, dok Wizz Air ima tek 8%. Austrian ima 47% udjela.

Ovo definitivno dokazuje da je Wizz Air ozbiljno povukao kočnicu. Sada je jasno da sva ova silna rezanja u od I. do V. mjeseca nisu slučajna i da je Wizz Air u ozbiljnim problemima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LCC kompanije Europe su trenutno na 87% kapaciteta iz 2019. godine, dok su legacy carrieri na tek 79%. LCC će ove godine preči 100% kapaciteta iz 2019. LCC kompanije su u Zapadnoj Europi imale 2019. 36,9% udjela u ukupnom prometu, no sada su povećale udio na čak 45%, što je povećanje od 8,1 postotna boda. U Istočnoj Europi LCC su imali 28,3% tržišnog udjela, a sada imaju 36,5% dakle povećanje od 8,2 postotna boda. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Ryanair je zaprijetio da će ukinuti 20 linija ako Portugal hitno ne oslobodi slotove koje blokira TAP Portugal i koje neće koristiti. Ryaniar smatra da nije fer da se slotovi toliko dugo blokiraju i da se ne omogući Ryanairu da ih iskoristi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

London Southend Aerodrom i dalje ne može privući aviokompanije. Iako je Wizz Air odlučio krenuti sa letovima prvo od X. mjeseca 2021, potom je plan prolongirao na III. mjesec 2022, sada je kompanija odustala od letova. Za sada se jedino easyJet vraća na aerodrom sa dvije linije: Malaga od 2.5. i Palma de Mallorca od 1.5. Pretragično za aerodrom koji je 2019. imao preko 2 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: