Novosti iz svijeta

Radi upada protestanata u aerodrome u Kazahstanu, letovi za Almaty su bili suspendirani do 7.1. Za Nur-Sultan letovi nisu bili prekidani. Lufthansa, Aeroflot, Belavia, flydubai, Jazeera i Air Arabia su otkazali letove za Almaty, dok je Aeroflot otkazao letove i za Nur-Sultan. Air Astana je otkazala sve letove do 7.1.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Astana

Boeing je objavio da radi na modelu 787-10HGW tj. High Gross Weight. Avion će imati bitno veći dolet od sadašnjeg i time će biti ozbiljna konkurencija Airbusu A350-900. Kompanija razmatra i model 787-9HGW.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Gulf Air je lansirao novu podružnicu „Gulf boutique charters“. Ova podružnica će nuditi korisnicima rođendane i vjenčanja u zraku, kao i bilo koju drugu uslugu koju stranka zatraži uz prilagodljiv catering i usluge u avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Gulf Air

Austrian je prodao svih sedam Airbusa A319 sestrinskoj kompaniji Lufthasa CityLine. Istim Austrian u floti više nema ovih aviona od 1.1.2022. Kompanija je u floti zadržala 29 A320, 6 A321, 7 E190, 3 B767-300ER i 6 B777-200ER.

CityLine sve više nabavlja A319 i evidentno je da im flota još jednom raste. U ovom momentu CityLine ima 13 ovih aviona, sedam od Austriana i 6 koje je nabavio od Lufthanse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Nakon što se nisu uspjeli nagoditi sa Airbusom radi problema bojanja A350, Qatar je tužio Airbus na sudu u Londonu. Danas su izašli detalji tužbe. Qatar tuži Airbus za 618 milijuna USD. Qatar će tražiti po 4 milijuna USD za svaki dalji dan dok će A350 biti prizemljen. Qatar je prizemljio čak 21 avion. Qatar tvrdi da je struktura aviona ispod boje toliko oštećena da avion nije siguran za operiranje. Airbus tvrdi da je problem samo kozmetičke prirode i da nije kriv. EASA je ustvrdila da nema krivice Airbusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Allegiant je izjavio da je „Boeing bio gladan za dealom sa Allegiantom“ i da je zato kompanija dobila avione po izuzetno niskoj cijeni. Kompanija je naručila 30 B737MAX7 i 20 B737MAX8-200. Kompanija je do sada operirala samo Airbusovu uskotrupnu flotu. Airbus ima popunjenu proizvodnju i prvi avioni danas naručeni se mogu isporučiti tek 2026.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

Atlas Air je naručio četiri Boeinga 777F, te je time povećao flotu na 18 ovih aviona. Kompanija u floti ima još 49 Boeinga 747-400F i 747-8F. Kompanija ukupno ima 116 aviona među kojima i B737-300F, B737-400F, 767-200F i 767-300F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

Comac C919 je još jednom prolongiran. Avion je trebao dovršiti certifikaciju do kraja 2021. no to nije uspio napraviti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comac

Prvi business Airbus A220ACJ, koji se temelji na A220-100 je isporučen launch customeru Comluxu. Avion ima 73 četvorna metra prostora u kabini, 16 business fotelja, stol za ručanje sa 6 stolica i glavnu spavaonicu sa velikim krevetom, te košta 80 milijuna USD. Avion može neprekinuto letjeti 12 sati. Comlux je naručio 15 ovih aviona. Airbus se nada velikom broju isporuka ovog specifičnog najmanjeg velikog business jeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comlux

Svi znamo da je sukob između dva suvlasnika superuspješne indijske LCC IndiGo Bhatie (38,2%) i Gangwala (36,6%) sva jači i da je završio i na sudu u Londonu. No, sada su se dioničari sporazumjeli da ukoliko žele prodati dionice više ne moraju dionice prvo ponuditi iste na prodaju onom drugom, nego ih mogu prodati i trećoj strani bez prethodne objave. Ovo je možda i početak raspetljavanja ove višegodišnje sage koja nikako ne koristi IndiGo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Prosvjednici su zauzeli Aerodrom u Almatyu, na kojem je u tom momentu bilo pet aviona, među kojima i strane kompanije. Aerodrom se istim zatvorio za promet, a otkazani su letovi Aeroflota za Moskvu, Belavie za Minsk i Jezeere za Kuvajt. Policija je potom napala prosvjednike i ponovo preuzela aerodrom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Almaty

Velika Britanije je uvela obvezu testiranja PCR testovima za sve koji dolaze u zemlju i cijepljeni su. Putnici moraju napraviti test u roku od dva dana po dolasku u Veliku Britaniju, a do momente dolaska rezultata moraju biti u samoizolaciji. Ovime Velika Britanija nastoji smanjiti širenje Omikron soja Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Asiana će od 27.3. krenuti sa operacijama sa Airbusom A380. Prve linije koje će operirati i iz Seoula su za Frankfurt i Los Angeles, obije jednom dnevno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Asiana

LCC SAD-a Allegiant je naručio 50 Boeinga 737MAX7. Ovo je veliko iznenađenje i prva kompanija koja je kupila Boeinga iako u floti ima isključivo Airbuse (121 A319 i A320, uz još 10 neisporučenih). U zadnjih dvije godine niz velikih kompanija je učinilo upravo suprotno i prešlo sa Boeinga na Airbus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

Grčki prijevoznik Lumiwings prekida sve redovne operacije. Kompanija je nastala 2018. godine i u floti ima jedan Boeing 737-300 i jedan 737-700. Prosječna starost aviona je 24,6 godine. Kompanija je letjela iz Forlia za Cataniu i Palermo, te iz Parme za Cataniu i Lamezia Terme. Kako sada stoji kompanija će nastaviti letjeti chartere i ACMI letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lumiwings

Nova njemačka vlada je izjavila da je izgradnja 50 milijuna EUR vrijednog terminala za vladine dužnosnike i strane političare na Berlin Brandenburgu nepotrebna i da se isto neće desiti. Vlast trenutno koristi privremeni terminal na sjevernoj strani aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berlin Brandenburg

Wizz Air je u 2021. imao skoro 22 milijuna putnika. Brojka je tek 45% putnika iz 2019. godine usprkos činjenici pokretanja velikog broja novih linija i baza diljem Europe i Abu Dhabia.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Lufthansa je objavila da će operirati 18.000 tzv. „letova za duhove“ tj. letova bez putnika ove zime kako bi zadržala prava slotova, a zbog obveze 50:50 slotova. Uz to Lufthansa će otkazati čak 33.000 letova ove zime.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Argentina uvodi niz mjera koje će naštetiti LCC u zemlji, a pogodovati Aerolineas Argentinas. Najbitnija mjera je definiranje najniže cijene za domaće linije. Ovime će LCC biti i te kako hendikepirani, a isto će bitno pomoći nacionalnom prijevozniku koji ima bitno više cijene. Aerolineas Argentinas ima 69% udjela u domaćem prometu, dok po 15% imaju LCC JetSMART i Flybondi. Oba LCC trenutno analiziraju mjere te će donijeti protumjere nakon analiza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerolineas Argentinas

Prema točnosti operacija pet najboljih europskih kompanija su:

 1. Vueling (92,1%)
 2. Iberia Express (91,8%)
 3. Norwegian (91,5%)
 4. Aeroflot (91,1%)
 5. Iberia (90,3%)

Najbolja kompanija na svijetu je ANA sa 97,9% točnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Meksiko očekuje povećanje avioprometa u 2022. i to na razini koja je za 22,5% veća od 2019. godine. U ovom momentu najveće meksičke kompanije su Volaris, Viva Aerobus i Aeromexico, koje zajedno drže 97% prometa Meksika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volaris

German Airways je prekinuo lizing svog Embraera E190 za talijanski EGO Airways. Istim je talijanski prijevoznik ostao bez posljednjeg aviona. Kompanija je prekinula sve letove nakon samo kratkog vremena operacija. Još jedna zrakoplovna avantura se brzo raspala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Kako bi spriječili širenje Omikron soja Covid-19 virusa Air New Zealand je odlučio snackove i sav catering dijeliti na izlasku iz aviona na domaćim letovima. Na ovaj način putnici neće imati izgovor da skidaju maske tijekom leta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air New Zealand

Aviokompanije u svijetu su imale tek 15 fatalnih nesreća sa 134 poginule osobe u 2021. godini. Najgora nesreće je bila Sriwijaya Air 9.1. sa 62 mrtve osobe. 2020. poginulo je 137 osoba, 2019. njih 289, 2018. 561. Najgora godina u zadnjih 15 je bila 2010. kada je poginulo 943 osobe. Najbolja godina je bila 2017. kada je poginulo samo 57 osoba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sriwijava Air

Od 24.12.2021. do 1.1.2022. samo u SAD-u je otkazano 13.700 letova radi zaraze posadama od Omikron soja Covida-19, te lošeg vremena. Još tisuće letova su otkazane u Kini, Ujedinjenih Arapskim Emiratima, Indiji i drugim državama. Nekoliko desetaka tisuća letova je kasnilo. Situacija bi se morala stabilizirati nakon 10.1. radi smanjenja broja putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Već smo pisali da je United prizemljio 100 aviona u svom regionalnom brendu United Express radi nedostatka pilota. Sada je kompanija objavila da će privremeno ukinuti čak 15 regionalnih linija koje ne može operirati iz istog razloga.

United naglašava da je pravilo da piloti ne mogu dobiti licencu bez 1500 sati naleta osjetno limitira mogućnosti zapošljavanja pilota za regionalne letove. United smatra da bi broj sati trebalo bitno smanjiti za regionalne letove obzirom da tu piloti lete bitno manje avione.

Inače United u I. mjesecu nudi tri puta viša primanja pilotima za letove koje preuzmu više od svojih redovnih obveza. I niz drugih američkih kompanija nudi više plaće kabincima i pilotima koji odluče raditi više od propisanih limita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

 

Wizz Air Abu Dhabi je u godinu dana (prvi let 15.1.2021.) odletio 1080 letova (506 od toga u zadnjem kvartalu) i pokrenuo čak 34 linije iz Abu Dhabia. Kompanija trenutno u Abu Dhabiu ima bazirana četiri A321neo stara tek 1,2 godine.

U 2022. Wizz Air planira dalje širenje iz Abu Dhabia, ali i otvaranje LCC kompanije u Indiji u kojoj će imati 49% vlasništva kao i u Wizz Air Abu Dhabi. Kompanija je već podnijela dokumente za dobivanje AOC-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Iberia je pokrenula akcije „letite više za manje“ u kojoj nudi domaće letove za samo 20 EUR, letove za Europu od 25 EUR, za SAD od 109 EUR i za Latinsku Ameriku za 224 EUR. Uz to Iberia nudi put do Tenerifa uz tri noćenja u hotelu za samo 99 EUR. Povratna karta za New York sa četiri noćenja u hotelu je 449 EUR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Iberia

Emirates u ovom momentu operira 193 aviona (133 B777 i 60 A380), te leti za 128 gradova diljem planete. Kompanija je otvorila 120 loža. Kompanija je prevezla 600 milijuna doza Covid-19 cjepiva.

Kompanija planira u 2022. obnoviti većinu svojih linija te pokrenuti skoro sve prizemljene avione. Kompanija u floti ima 255 aviona, te 195 naručenih. Emirates već leti sve svoje Boeinge 777, a u flotu uvodi sve više A380, kojih je do sada uveo 50%. Emirates sve svoje nove avione (A350-900, B787-9 i B777X) dobiva tek od 2023. dočim će u 2022. operirati sa postojećom flotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Icelandair obnavlja letove iz Reykjavika za Narsarsuaq (Greenland) sa Dash 8-400 od 1.4.2022. Linija za Nursarsuaq je bila jedna od važnijih za Icelandair jer je uz 4 linije iz Islanda, još tri linije za Greenland i liniju za Vagar (Faro otoci) bila feeding linija kompanije. Inače, Icelandair je letio na 4 linije za Greenland (Narsarsuaq, Kulusuk, Nuuk i Ilulissat). Sada su linije i frekvencije reducirane.

Nursarsuaq ima 7 linija za ostale aerodrome na Greenlandu, te sezonsku liniju za Copenhagen Air Greenlanda, kao i ovu sezonsku liniju Icelandiara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.