Novosti iz svijeta

Aerodrom Bruxelles je nakon dvije godine izgradnje otvorio najmoderniji objekt za cargo veličine 50.000 četvornih metara. Novi objekt ima velik rashladni prostor. Prostor će udomiti najveće kompanije Kuehne+Nagel, Wordwide Flight Services i Expeditors.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Bruxelles

SmartLynx ulazi na njemačko i švicarsko leisure tržište ovog ljeta, obzirom da će letjeti za TUI Deutschland na destinacijama prema Mediteranu. SmartLynx želi letjeti i za druge turoperatere u Njemačkoj i Švicarskoj. U Njemačkoj SmartLynx leti i dva A321P2F za DHL iz Leipziga.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Qantas je objavio da će do kraja godine vratiti sve Airbuse A380 u operacije. No China Southern nije sigurna da li će više ikada operirati ovaj avion, tj. vrlo vjerojatno je da ih neće ni pokretati iz prizemljenja. I British Airways je objavio da će u flotu vratiti sve A380 jer je vrlo zadovoljan ovim avionom. British čak i razmišlja da kupi dodatne rabljene A380 koje kompanije izbacuju iz svojih flota.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: British Airways

Niz putnika Unitedovog leta UA328 iz Dnevera za Honolulu su doživjeli stres kada je Boeing 777-200 doživio požar na motoru nakon četiri minute leta te se avion prinudno sa jednim motorom spustio. I onda, tako tipično američki, obratili su se odvjetničkoj kompaniji Clifford Law Offices, da im ona financijski utjera kompenzacije za duševne boli, te im tako olakša teški posttraumatski stres, uvjetovan dvadestminutnim strahom u zraku. I eto, svi se obratiše baš jednom odvjetničkom uredu, a jadan odvjetnički ured, što će nego pomoći napaćenim putnicima. Odvjetnički ured je izjavio da suosjeća sa putnicima koji su molili svih 20 minuta i vjerovali da više neće vidjeti svoju djecu i roditelje. Tako američki!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Boeing je u III. mjesecu isporučio samo 29 aviona, što je ipak bitno više nego što ih je isporučio u III. mjesecu prošle godine, kada je imao 20 isporuka. U prvom kvartalu kompanija je isporučila 77 aviona. Od tih 77 aviona, 63 je Boeinga 737MAX, 6 B777, 5 B767, 2 B787 i 1 B747. Kompanija je u III. mjesecu imala 196 naručenih aviona, sve za 737MAX. U isto vrijeme kompanija je imala 40 otkazanih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Nakon investicije Francuske i povećanja udjela u Air France-KLM-u na 30% i China Eastern je odlučila dodatno investirati 168 milijuna EUR, te povećati svoj udio sa 8,8% na 10%. Istim je udio Nizozemske pao sa 14% na 9%, iako je Nizozemska vlada najavila investiranje u kompaniju. I udio Delte u kompaniji će pasti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

JetBlue je sve bliže Oneworldu. Nakon ogromnog joint venture sa Americanom, kompanija je proširila code-share sa Qatarom. Qatar je tako stavio svoje kodove na letove iz američkih gradova, dok je JetBlue stavio svoje kodove na letove prema Dohi, ali i dalje od Dohe na istok. Qatar će svoje kodove imati na čak 50 linija JetBluea. Kompanije će povezati i svoje ff programe.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Meksički Interjet koji nema letova od 11.12. sazvao je izvanrednu skupštinu dioničara na kojoj će se raspravljati o bankrotu kompanije. Kompanija planira ići u predstečajnu zaštitu te se restrukturirati i sa letovima krenuti u VI. ili VII. mjesecu i to sa 15 aviona. Izlazak iz prestečajne zaštite u Meksiku nije toliko jednostavan kao u SAD-u i nekim drugim državama, te 1/3 kompanija nakon postupka bude likvidirana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Interjet)

Kanadska vlada je odlučila pomoći Air Canadi sa 4,7 milijarde USD, od čega je 398 milijuna dato za 6% vlasništva, te 3,2 milijarde privilegirane pozajmice, te 1,1 milijardi pozajmice CEEFC-a. Uz to Air Canada mora obnoviti sve linije prema regionalnim aerodromima koje je napustila, te ispatiti sve refundacije putnicima za otkazane letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Aegean je objavio poražavajuće rezultate za 2020. godinu. Kompanija je imala 5,2 milijuna putnika (2019. je imala 15 milijuna), prihodi su pali sa 1,3 milijarde EUR na samo 415,1 milijun, dok je gubitak kompanije bio 298,3 milijuna EUR, za razliku od profita u 2019. od 106,7 milijuna EUR. Load faktor kompanija je pao sa 84,8% na samo 67,4%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Aegean)

Kreditori njemačke leisure i charter kompanije Sundair su se složili sa prijedlogom restrukturacije kompanije, čime je kompanija dobila drugu šansu i neće ići u bankrot. Sundair planira ovog ljeta pokrenuti kompaniju u Hrvatskoj sa hrvatskim AOC-em.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundair

Viva Aerobus je imala 67,7% više putnika u III. nego u II. mjesecu ovu godine. Load faktor je u III. mjesecu bio 84,8%, za 8,2 postotna boda bolji nego u II. mjesecu. Broj putnika u III. mjesecu je prešao milijun. Čak štoviše broj putnika u III/2021. je bio za 28,6% veći nego u III. mjesecu 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Viva Aerobus

SpiceJet konstantno ima problema sa dobavljačima i lezorima koji sve više traže prisilnu naplatu. Evidentno kompanija ima ozbiljnih problema sa plaćanjima. Najnoviji slučaj je lezor Dubai Aeropace Enterprise koji je naložio kompaniji da odmah prizemlji tri Boeinga 737-800 jer im duguje petomjesečne rate. Indijski aerodromi od X. mjeseca traže od SpiceJeta da plaća usluge unaprijed jer im duguje 21,5 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Talijanski premijer Mario Draghi je najavio da će ITA poletjeti do ljeta. No, premijer je istakao i kritiku prema Europskoj Uniji koja dozvoljava puste milijarde pomoći za Air France-KLM i Lufthansu, no istovremeno maksimalno reže ITA-u.

Pritom je premijer zaboravio da je Italija već upucala u Alitaliju preko 13 milijardi EUR, a samo u posljednjih 4 godine je od toga ukucala 2 milijarde. Jednako tako je zaboravio da Italija želi investirati u kompaniju, i to dodatnih 3 milijarde, a ne posuditi novac kompaniji koji mora vratiti. Talijanski premijer izrijekom navodi da se u ovom slučaju radi o diskriminaciji Italije u Europskoj Uniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

U nedavnom članku o TAROM-u sam napisao da će kompanija prodati niz svojih aviona. I upravo je objavila prodaju. Kompanija prodaje sve Airbuse A318, njih 4, koji su stari 13 do 14 godina i to za cijenu od 6,5 do 6,9 milijuna USD. Potom prodaje sva četiri Boeinga 737-300 stara 26 do 27 godina, po cijeni od 1,5 do 2,4 milijuna USD. Prodaj i sva četiri Boeinga 737-700, stare 17 do 20 godina, po cijeni 10,7 do 14,0 milijuna USD. Na koncu kompanija prodaje dva ATR 42-500, stara 22 i 23 godine po cijeni od 3,9 milijuna USD.

TAROM će istim u floti ostati na četiri Boeinga 737-800, dva ATR 72-500, četiri ATR 72-600, te im dolazi još 5 ATR 72-600 i 2023. pet Boeinga 737MAX8. Proda li sve avione, a nakon što dođu novi avioni, TAROM će u floti imati 20 aviona, manje nego današnjih 22.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Airbus je isporučio prvi A350 koji se proizveo u kineskoj tvornici u Tianjinu. Avion je isporučen China Easternu. Tianjin je 2019. proizvodio 6 Airbusa mjesečno. Od 2008. godine tvornica je isporučila 450 aviona. Tvornica proizvodi A320, te finalnu izradu A330.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Kako je u Sydneyu tijekom testiranja posade jednoj od stjuardesa Americana na letu Los Angeles-Sydney test pokazao da je pozitivna na Covid-19, povratni let je kasnio čak 25 sati. Ne samo da je posada ostala u karanteni i da je American morao poslati novu posadu, nego je poslao i novi avion, obzirom da je avion u Sydneyu prošao temeljito čišćenje i dezinficiranje.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Najveći sudijski aerodrom Jeddah jer bio zatvoren radi napada dronovima sa eksplozivom iz Jemena. Avioni koji su išli na aerodrom su rerutirani na druga aerodrome. Jeddah je prije Covida-19 imao fascinantnih 42 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Saudia

Italija je u zadnji čas dogovorila deal sa Europskom unijom, obzirom da je Alitalia ostala bez novaca, te je radnicima isplatila samo pola plaće za III. mjesec.

Prema sporazumu Alitalia se gasi kao brend, a nova kompanija će se zvati ITA. ITA će smanjiti flotu za 59%, što znači da će imati samo 45 aviona u floti (sada ih ima 110). Sadašnjih 11.500 radnika će se smanjiti za 26%, tj. otpustit će se 2850 radnika. Ovo je ozbiljno u nesrazmjeru sa smanjenjem flote, tj. broj radnika se trebao bitno više smanjiti. ITA neće naslijediti ff program MileMiglia već će se isti prodati. Samo line maintenance će se prebaciti na ITA-u, a ostatak maintenancea ide u prodaju. Dobar dio imovine, prava i divizija Alitalie će ići u prodaju i ITA može za iste konkurirati na slobodnom tržištu. Ukupno 98 slotova će se morati prebaciti na druge prijevoznike, od čega 54 moraju biti na Rim FCO i Milano Linate.

Europska Unija je dozvolila samo 1,7 milijardi EUR financijske pomoći, od 3 milijarde koliko je tražila Italija. Pritom će Italija moći odmah investirati 1,2 milijarde, a 0,5 milijardi će se moći dati u drugoj tranši koja će uslijediti. U odluci se ne spominje što će biti sa 2 milijarde EUR koliko je od 2017. Italija „posudila“ Alitaliji, tj. hoće li on samo „nestati“ zatvaranjem Alitalie, kao da se ništa nije desilo. Europska Unija je ovime pokazala zube, iako je ozbiljno zažmirila na oba oka i dozvolila nešto što toliki drugi nisu imali pravo i zbog čega su otišli u bankrot, prvenstveno MALEV, Cyprus i Estonian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Britanski leisure prijevoznik Jet2, je odlučio suspendirati sve letove čak do 23.6. zato što Velika Britanija ne pokazuje jasne znakove kada će izaći iz pandemijskih restrikcija. Britanija je rekla da se planira otvoriti 17.5. no na prihvatljiv način, te smatra da je prerano za potpuno otvaranje i da još je može reći prema kojim zemljama će se otvoriti ovog ljeta. Iako je Jet2 planirao krenuti sa letovima 17.5. isto će sada prolongirati i prve letove započeti tek 24.6.

Jet 2 je najavio letove na 9 linija u V. mjesecu za Dubrovnik, za Split 5 linija u V. mjesecu i jednu liniju sa jednim polaskom od 20.6, dok je za Pulu planirao letjeti u V. mjesecu 3 linije. Sve ove linije će se sada prolongirati na iza 23.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Ukleti Boeingov 737MAX je tek krenuo sa letovima, i već je ponovo prizemljen. Naime, Boeing je obavijestio korisnike da ima problema sa elektronikom, te zatražio da prizemlje sve avione dok se problem ne otkloni. Boeing je objavio da će popravak svakog aviona trajati par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

FAA je izdala upozorenje za letove preko Istočne Ukrajine. Situacija u toj regiji je označena kao “izuzetno nestabilna i nepredvidiva” te ponovna “kriva identifikacija” kao u slučaju MH17 nije isključena. Stoga je FAA za sve US kompanije zatvorio zračni prostor (FIR) iznad regije Drinpropetrovska (UKDV). Takodjer je produženo upozorenje za prelete preko Sinajskog poluotoka koja se odnosi na sve letove ispod FL 260 te se i dalje preporuča kompanijama da ne lete ispod te visine.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč); foto: Delta Airlines

Air France je najavio da će operirati 80 sezonskih linija, među kojima su i 22 nove linije prema Europi i Sjevernoj Africi. Ove linije kompanija će obavljati iz Pariza (oba aerodroma), Maresillea, Nice i Strasbourga.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Francuska je u 2019. imala 211 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 76,2 milijuna putnika Paris CDG
 2. 31,9 Paris Orly
 3. 14,5 Nica
 4. 11,7 Lyon
 5. 10,2 Marseille
 6. 9,6 Toulouse
 7. 7,7 Bordeaux
 8. 7,3 Nantes
 9. 4,0 Paris Beauvais
 10. 2,5 Raunion Roland Garros

Četiri pariška aerodroma (CDG, Orly, Beauvais i La Boruget) su imala ukupno 112,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG (Wikipedia)

Airbus je u III. mjesecu isporučio čak 72 aviona. Pritom je isporučeno 1 A220-100, 3 A220-300, 1 A319, 32 A320neo, 2 A321ceo, 25 A321neo, 7 A350-900 i 1 A350-1000. Ovaj mjesec nije bilo isporuka A330 i A380. Najviše aviona je isporučeno IndiGo njih čak 6, potom Delti (4) dok je Wizz airu i još 6 kompanija isporučeno po 3 aviona. Obzirom na samo 32 isporuke u II. mjesecu i 21 u I. mjesecu, ovo je izvrstan rezultat.

U III. mjesecu Airbus je dobio i 39 narudžbi. U 2021. Airbus sve zajedno ima 100 otkazanih aviona, obzirom da je samo Norwegian otkazao njih 88. Istim za sada u 2021. Airbus ima negativni skor od -61 narudžbu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Austrian je ponudio svojim putnicima da prilikom kupnje karte plate sadnju drveta ili kupovinu prihvatljivijeg goriva za avion (ili kombinaciju toga dvoje) kako bi time pridonijeli smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Naime, kompanija pokušava potaknuti sadnju drveća, ali i korištenje prihvatljivijeg goriva koje je bitno skuplje od običnog fosilnog goriva. Više nego vrijedna inicijativa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

Ryanair je dostigao prodaju od 99% online. Kompanija je 2000. krenula sa webstranicom i prodajom online, a nakon 21 godine samo 1% karata se proda kanalima koji nisu online. Kako govorimo od 150 milijuna putnika i preko milijarde posjeta stranici sama stranica je ogroman promotivni potencijal što Ryanair maksimalno koristi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Vinci je dobio koncesiju na Manus Eduard Gomes aerodromu, te još šest aerodroma u Brazilu. Ovih sedam aerodroma imalo je 4,7 milijuna putnika u 2019. Koncesija je potpisana na 30 godina. Vinci je u regiji vlasnik koncesije Beograda i Prištine, te suvlasnik koncesije Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Tri kompanije koje su iskazale interes za Air Transat su u međuvremenu izgubile interes i objavile ne više ne žele ulaziti u vlasništvo kompanije. I drugi najveći kanadski prijevoznik WestJet je objavio da nema interesa u kupnji Air Transata.

Ostaje za vidjeti je li Pierre Karl Peladeau, Quebeški businessmen koji je još u XII. mjesecu forsirao prodaju njemu umjesto Air Canadi i dalje zainteresiran. Peladeau je tada nudio 3,98 USD po dionici. No, Upravni odbor Air Transata je tu ponudu tada odbio. Peladeau je zadnji puta potvrdio interes sredinom II. mjeseca. Air Transat je u vrlo lošoj financijskoj situaciji jer kanadska vlast nije pomogla svoje prijevoznike, za razliku od američkih i europskih, a u isto vrijeme im je zabranila letenje, stoga očajno traži investitore. Air Transat u regiji leti samo za Zagreb, a najavio je obnovu letova u V. mjesecu 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Dva LCC Asiane Air Busan i Air Seoul, te LCC Koreana Jin Air se spajaju u jedan LCC. Jin Air ima 28 aviona (24 Boeinga 737-800 i 4 B777-200ER), Air Seoul ima 6 Airbusa A321, dok Air Busan ima 24 A320 obitelji (A320, A321, A321neo i 2 A321LR). Ovaj LCC će biti najveći LCC u Koreji sa ukupno 58 aviona. Konkurencija su mu LCC-ovi Easter Jet (15 aviona), Jeju (43 aviona) i T’way (28 aviona). Još se ne zna hoće li ovaj LCC pripasti Koreanu ili Hanjin KAL vlasniku Koreana koji je u ovom momentu vlasnik Jin Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: