Novosti iz svijeta

U nadi da će preuzeti dio Britishevih top putnika Virgin Atlantica je odobrio statuse British Airwaysovog ff programa na svojim programima. Tako će svi putnici koji imaju BA Executive Club Bronz i Silver status doboti Flying Club Silver status Virgin Atlantica, dok će svi članovi BA Executive Club Gold statusa dobiti Virginov Flying Club Gold status. Uz to Virgin Atlantic će davati 50% više bodova za svaki booking do XII/2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Wizz Air Abu Dhabi je imao akciju prodaje 2021 karte po cijeni od samo 0,27 USD za 6 sati leta. Ovime kompanija promovira pokretanje letova iz Abu Dhabia. Kompanija napokon kreće sa letovima 15.1.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

 

Indijski LCC SpiceJet planira pokrenuti 21 novu liniju idući tjedan i to iz Bombaja, Dubaia i Hyderabada. Kompanija je u ozbiljnim financijskim problemima, te se protiv iste vodi više sudskih sporova za prisilnu naplatu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Nakon što je Saudijska Arabija otvorila svoj zračni prostor za Qatar, Saudia je objavila da od 11.1. obnavlja linije Riyadh-Dubai, 4 puta tjedno, i Jeddah-Dubai 3 puta tjedno. Svi letovi će biti sa A320.

Qatar će pak od 11.1. letjeti na liniji Doha-Riyadh svakodnevno, Doha-Jeddah 4 puta tjedno, a od 14.1. i Doha-Damman svakodnevno. Za razliku od Saudie, Qatar će na ovim linijama letjeti sa širokotrupcima i to Boeinzima 787-8 i 777-300ER, te Airbusom A350.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Saudia

Nakon sto je Swiss počeo letjeti na kratkim linijama sa širokotrupcima da bi posade došle na minimum naleta (pisali smo o tome), sada polako i druge kompanije kreću sa istim.

Tako na primjer British Airways u siječnju i veljači na pojedinim rotacijama iz Londona za Zürich, Amsterdam, Atenu i Frankfurt leti sa Boeingom B787, španjolska Iberia čak dnevno 2 leta za London sa A350 i A330 te jednom tjedno za Amsterdam sa A330. Španjolska Air Europe leti svaki dan čak na jednom letu iz Madrida za Barcelonu sa B787 dok Finnair jednom tjedno leti iz Helsinkija za London sa A350.

Letovi unutar Europe su prije Covida-19 bile istinski velika rijetkost, no ove zime, poglavito u I. i II. mjesecu to će, evidentno, postati češća pojava.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Iberia

Azores je odletio najduži leta A321LR do sada na svijetu između Lisabona i Bogote. Let je preletio 7528 km i trajao je 9:51 sati. Let nije redovna linija i desio se samo jednom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Azores

Wizz Air je odlučio drastično smanjiti broj letova u Velikoj Britaniji nakon lock-downa koji je u toj zemlji krenuo 4.1. Broj letova će biti tek 25% onog iz I/2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Europska Komisija je odobrila Italiji pomoć Alitaliji od 73 milijuna EUR za posljedice Covida-19 od 16.6. do 31.10. Europska Komisija je 4.9. odobrila Alitaliji pomoć od 199,5 milijuna EUR za period od 1.3. do 15.6. No, Europska Komisija i dalje istražuje financijsku pomoć od 900 milijuna EUR datu 2017. i 400 milijuna EUR koje je Italija dala Alitaliji u X/2019. Europska Komisija je odobrila i 130 milijuna pomoći za Air Dolomite, Blue Panoramu i Neos za posljedice Covida-19 od 1.3. do 15.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Iako je premijer Kanade objavio da preporuča putnicima da ne putuju, Air Canada je pokrenula kampanju sa internetskim influenserima kojom promovira putovanja unutar Kanade i u inozemstvo, prvenstveno na Karibe. Putnici koji se vračaju u Kanadu moraju imati PCR testove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Španjolski CanaryFly je suspendirao sve letove od 11.1. do 21.3. Kompanija naglašava da su putnici između kanarskih otoka prestali putovati radi turizma i užitka i putuju samo kada je krajnje nužno. Kompanija u floti ima šest ATR 72-500. Umjesto toga kompanija je nabavila prvi ATR 72-500F cargo avion sa kojim će raditi letove između otoka za prijevoz robe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CanaryFly

Nakon niza incidenata koji su se desili na letovima Americana, a prvenstveno vezano uz putnike koji su išli demonstrirati za podršku Donaldu Trumpu, American je odlučio privremeno zabraniti točenje alkohola na letovima za Washington DC.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

ASA (britanska agencija za oglašavanja) je pokrenula postupak protiv Ryanaira jer je promovirao putovanja kod osoba koje su se cijepile protiv Covida-19. ASA naglašava da ni jedna zemlja još nije uvela standard po kome dozvoljava putovanja za osobe koje su se ili će se cijepiti protiv Covida-19 niti da je i jedna zemlja postavila ikakve poveznice slobode putovanja i cijepljenja protiv Covida-19.

Zrakoplovna industrija se nada da će cjepiva konačno pokrenuti putovanja, pa je ovaj ASA postupak i te kako zbunjujuć i pesimističan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I dok su sve američke aviokompanije smanjile broj aviona u svojim flotama spram prošle godine ULCC Allegiant je svoju flotu povećao za dva aviona. Kompanija sada ima 97 aviona u floti (A319 i A320).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

IndigoPartnersov Volaris je u 2020. imao samo 33,1% manje putnika nego u 2019, dok je u XII/2020. imao tek 9,5% manje nego u istom mjesecu 2019. Prosječni load faktor kompanije je bio 78,5%, a najveći je bio u XI/2020 čak 80,5%. U ovom mjesecu kompanija planira operirati 98% kapaciteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volaris

Sriwijaya Airov Boeing 737-500 na letu SJ182 se srušio nakon polijetanja iz Jakarte 9.1. U avionu je bilo 62 osobe, od čega 10 djece. Vrijeme u Jakarti je bilo izuzetno loše sa ekstremno jakom kišom. Pronađene su crne kutije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrani su 4.1. odlučili prekinuti blokadu Katara koja traje od 2017. Katar je pak 5.1., sukladno sporazumu odlučio prekinuti sudski postupak kojim traži naknadu od 5 milijardi USD zbog blokade, a nakon što su dobili spor po kojem je blokada proglašena nelegalnom.

Qatar je prije blokade imao čak 18 linija koje tijekom blokade nije mogao letjeti u gore spomenute zemlje. Dva najveća tržišta Qatara su bila upravo dvije od tih zemalja, i to Ujedinjeni Arapski Emirati (7,3% sjedala Qatara) i Saudijska Arabija (6,8% sjedala). Nakon toga je bila Indija (4,7%), SAD (4,6%) i Velika Britanija (4,5% sjedala). Ujedinjeni Arapski Emirati imali su i najviše tjednih frekvencija Qatara, njih čak 8,8%, dok je drugi po frekvencijama Qatara bila i opet Saudijska Arabija sa 6,6% polazaka.

UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrain su imali čak 17,5% kapaciteta i 19% polazaka Qatara. Svi ostali prijevoznici između tih država i Katara nisu imali ni 1/3 Qatarovih polazaka dočim nisu ni izbliza imali štete kao Qatar Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

EasyJet će otkazati većinu letova od 10.1. tj. nakon što je Velika Britanija uvela treći lockdown. Nakon tog datuma easyJet će imati tek nekoliko esencijalnih domaćih linija i svega par internacionalnih letova. TUI je također otkazao sve letove. I ostale britanske kompanije su osjetno smanjile broj letova. Lockdown je počeo u Škotskoj 4.1. i trajat će najmanje do kraja mjeseca. U Sjevernoj Irskoj lockdown počinje 8.1. i trajat će 6 tjedana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je pokrenuta kaznena (krivična) tužba protiv Boeinga radi urote kojom je namjerno obmanula FAA tijekom certificiranja Boeinga 737MAX, Boeing je dogovorio nagodbu po kojoj će platiti 2,5 milijardi USD da se kriminalna tužba odbaci. Smiješno, ubiti 346 osoba iz nehaja i onda to platiti novcem. Konačno, čijim novcem? Obzirom da je Boeing dobio nekoliko puta više novaca od SAD-a zapravo su ovu nagodbu platili porezni obveznici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

New York JFK ove zime ima 48 long-haul linija. 2019. New York je imao 70 long-haul linija. London Heahrow je i dalje broj 1 destinacija iako je broj sjedala na ovoj liniji pao najviše za 72%. Drugi je i dalje Paris CDG, treći Amsterdam i četvrti Seoul Incheon. Na peto mjesto se popela Doha, šesti je Tel Aviv, sedmi Istanbul, na osmo mjesto je pao Dublin, na 9. Dubai i na 10 Sao Paolo. Najviše long-haul linija iz JFK ima Delta, sa 512.000 sjedala na 11 linija. Drugi je American, treći Qatar, pa Air France, KLM, British i Emirates.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: New York JFK Aerodrom

Qatar Airways je proširio code-share sa LATAM-om na čak 45 destinacija u Brazilu i Latinskoj Americi. Ovaj ugovor je vrlo čudan obzirom da je Delta preuzela LATAM od Qatarovog partnera Americana. Qatara je zadržao i dionice u LATAM-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Ryanair UK je otkazao 12 linija iz Velike Britanije jer je UK CAA naglo, nenajavljeno i potpuno iznenadno promijenila politiku prema wet-leasingu aviona od sestrinske kompanije Ryanair. Ryanair naglašava da se prilagodio Brexitu još prije 2 godine, ali da ne može u samo par dana tako naglo riješiti takvu nenadanu promjenu politike.

UK CAA tvrdi da nije promijenila politiku nego samo striktno provodi principe koji su već dugo postavljeni. UK CAA smatra da Ryanair UK ne može masovno koristiti avione u Velikoj Britaniji koji imaju strane registracije, čime šteti konkurentnosti istinski britanskih prijevoznika. Ryanair UK ima registriran samo jedan avion u Velikoj Britaniji (G-RUKA), a za sve letove koristi avione registrirane u Europskoj Uniji koji su u wet-leaseu. Avion je pod ovom registracijom obavio prvi leta 2.1. između Stansteda i Podgorice. Za razliku od toga easyJet UK ima 184 aviona u britanskom registru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Amsterdam Schiphol je u 2020. imao 20,9 milijuna putnika, što je pad od 71% spram 2019. U isto vrijeme aerodrom je imao 227.304 operacije što je 54% u usporedbi sa 2019. Schiphol je imao 1,4 milijuna tona carga, što je pad od 9% spram godine prije. No, broj letova koji su imali samo cargo je porasto na 23.782 što je povećanje od 68%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amsterdam Schiphol

Najveće američke kompanije ujedinjene u organizaciju A4A (Airlines for America) su zatražile od Trumpove administracije da zabrane i karantene zamijene za testiranja protiv Covida-19 i to za Europsku Uniju, Veliku Britaniju i Brazil.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

IATA smatra da samo 30 od 700 kompanija može preživjeti Covid-19 bez pomoći država. IATA također smatra da će promet na nivo 2019. doći tek 2023. To je lošije nego dobar dio kompanija koje smatraju da će se isto desiti 2022, no bolje nego Lufthansa i neke kompanije koje smatraju da će se to desiti tek 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

UK CAA je objavila da od 31.12.2020 u 23:00 sata napušta aviosistem Europske Unije, uključujući i EASA-u. UK CAA je naglasila da EU zakoni više ne vrijede na prostoru Velike Britanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Atlantic

British Airways je dobio kredit od 2 milijarde GBP (2,7 milijardi USD) pod vrlo povoljnim uvjetima od Vlade Velike Britanije. Kredit je dan uz rok vračanja od 5 godina. Ova vijest se baš “lijepo poklopila” sa izlaskom Velike Britanije iz Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Turkish Airlines u ovom momentu leti na 204 destinacije, a u I/2001 letjet će na čak 208 destinacija, najviše od svih kompanija na svijetu. Kompanija je zadnji par mjeseci na prvom mjestu po broju letova u Europi, iako je zadnjih par tjedana pala, no i dalje je među prvih 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon 25 godina operiranja Palestinian Airlines je prekinula sa operacijama i krenula u prodaju posljednjih dva aviona Fokker F50.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Palestinian Airlines)

Na samom kraju godine Qataru su u jednom danu isporučena čak tri Boeinga 777F, cargo aviona. Među njima je isporučen i Boeingov 200 777F. Ovime je cargo flota Qatara povećana na čak 30 aviona, 24 Boeinga 777F, 2 B747-8F i 4 Airbus A 330F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Nordica je odlučila kupiti 49% dionica LOT-a dočim će jedina kontrolirati svoju ACMI kompaniju Xfly. LOT se ovime povlači iz akcizicije u Estoniju, iako i dalje obavlja 3 linije iz Tallinna

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.