Novosti iz svijeta

Allegiant planira ovog ljeta zaposliti 184 pilota, što je povećanje od oko 19% na postojećih 1000 pilota. Allegiant je u III. mjesecu imao 11.710 letova, što je više nego u III/2019 kada su imali 10.297 letova. Allegiant operira 580 linija u 129 gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

JAL će do III/2023. iz flote izbaciti sve Boeinge 777 i zamijeniti ih sa štedljivijim Airbusevima A350. Istim A350-1000 postaje nasljednik Boeinga 777-300ER, pri čemu će 13 ovih aviona zamijeniti isti broj Boeinga. A350-900 će zamijeniti Boeinge 777-200ER. JAL ukupno ima naručenih 31 A350 od čega je 18 modela -900, a 13 modala -1000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Turkish Airlines Cargo otvara liniju Istanbul-Minhen. Linija će se operirati jednom tjedno sa Airbusom A330F. Na prvom letu je bilo po 50 tona carga u svaku stranu. Linija neće prevoziti cargo samo prema Turskoj, već i dalje prema nizu destinacija na Bliski i Daleki Istok, Indijski subkontinent, Afriku, Latinsku i Sjevernu Ameriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Air Tahiti Nui je od 2.5. krenuo sa četiri tjedna leta za Los Angeles, a linija će se produžiti od Los Angelesa do Pariza od početka VI. mjeseca. Linija će se tada povećati na 6 polazaka tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Tahiti Nui

Nakon što je objavio otvaranje baze u Stockholmu sa dva bazirana avione, Ryanair će u X. mjesecu otvoriti još jednu bazu u Skandinaviji, Billund u Danskoj. I tamo će bazirati dva aviona. Iz Billunda kompanija će operirati 69 tjednih letova na 26 linija. Ryanair je operirao bazu u Billundu do 2015. no ukinuo ju je nakon što su danski sindikati štrajkali traživši kolektivne ugovore. Ryanair je objavio da će baza u Stockholmu imati 89 tjednih polazaka na 21 liniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Isreael Aerospace Industries će otvoriti na Aerodromu Incheon u Južnoj Koreji pogon za konverzije Boeinga 777 u cargo, B777ERSF. U ovom pogonu će se konverzirati šest B777-300ER i jedan B777-200LR godišnje. Pogon će početi sa radom 2024.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Austrian se seli sa Milano Malpense na Milano Linate, koji je bliži gradu i bitno povoljniji za poslovne putnike. Austrian će imati dva dnevna leta za Linate, jedan ujutro i jedan navečer. Austrian je jedna od brojnih kompanija koje su se odlučile preseliti sa Malpense na Linate u posljednjih par mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Češki ČSA je krenuo sa operacijama, te je od danas, 12.5. krenuo letjeti za Copenhagen. U idućih mjesec dana kompanija planira još letjeti za Amsterdam, Reykjavik, Odesu i Maltu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

Aeromexico je otvorio cargo liniju između Mexico Citya i kineskog Wuhana. Wuhan nije povezan sa Latiskom Americom pa će Aeromexico biti prva kompanija koje će letjeti za ovaj kineski grad. Aeromexico na liniji koristi Boeing 787-9 koji može prevesti 30 tona carga. Wuhan je poznat po tome da je upravo iz tog grada krenula pandemija Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Iako je Air Seychelles dogovorio sa Etihadom kupovinu 40% udjela kojeg je Etihad imao u kompaniji i to sa ogromnim popustom, ostalo je pitanje duga prema EA Partners od 71,5 milijuna USD. Air Seychelles je ponudio 20 milijuna kao maksimalni iznos kojeg može platiti, no Etihad je isto odbio.

EA Parners se zaprijetio prisilnom naplatom preko suda. S druge strane Air Seychelles je izjavio da ako Etihad ne prihvati maksimalnu ponudu od 20 milijuna, da će kompanija proglasiti insolventnost i likvidaciju, pa će Etihad ostati bez sveg novca.

Isti problem ima i Air Serbia koja je već platila prvu tranšu duga od 56,5 milijuna USD platila (stigla na naplatu 2020.), a drugu od 63 milijuna USD tek treba platiti obzirom da stiže na naplatu ove godine. Kamate na ove dugove je bila enormnih 6,96% uz kvartalni rast od 0,17%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

Amazon otvara 26.000 četvornih metara skladišta i sortirnice u Tulsi, u vojnoj bazi. Kompleks će biti gotov do kraja 2021. Kompleks je dio velike trgovačko-industrijske zone koju grad otvara uz vojnu bazu. Na aerodromu svoje komplekse već imaju FedEx, UPS, Ameriflight i DHL.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amazon

Rumunjski Carpatair je uveo u flotu Airbus A319. Istim je kompanija odustala od nabavke Embraera koji su trebali zamijeniti Fokkere F100. U ovom momentu kompanija ima osim A319 još i jedan Boeing 737-300 (iznajmljen Belaviji), te dva Fokkera F100.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Carpatair

Iako Air Dolomiti prvenstveno lete iz svoje baze u Minhenu gdje imaju 13 linija, sve više lete i iz Frankfurta. U ovom momentu iz Frankfurta imaju 4 linije (Firenca, Torino, Verona i Linz), no upravo otvara i dvije nove destinacije prema Švedskoj (Ronneby i Kalmar) koje će od 19.9. letjeti u triangl letu. Letovi će se obavljati sa Embraerom ERJ 195LR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Dolomiti

Berlin Tegel je i formalno prekinuo sa radom, te mu je oduzeta licenca, kao i zatvoren IATA kod  TXL. Da bi FBB u idućih tri mjeseca potpuno predala aerodrom gradu Berlinu mora potrošiti još 6 milijuna EUR za rastavljanje opreme i infrastrukture. Od posljednjeg leta Air Francea sa aerodroma pa do predavanja aerodroma Berlinu biti će potrošeno 9 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Alen Šćuric (Berlin Tegel)

Lufthansa posjeduje ukupno 14 zrakoplova A380. Prvih 6 je već prodala Airbusu i oni će flotu napustiti krajem 2022. odnosno početkom 2023. Što će biti sa preostalih 8 mašina, za sada nije jasno. Na skupštini akcionara održanoj u utorak 4.5, CEO Lufthanse Carsten Spohr je izjavio, da u ovom trenutku nema nikakvih planova nakon krize u promet vratiti A380. Po njegovim riječima taj se avion “zbog velikog kapaciteta može samo ograničeno koristiti, a i pogon sa 4 motora donosi visoke troškove”. Pomalo čudna izjava nakon svih “himni” koje su europske kompanije pa i sam Spohr u prošlosti “ispjevali” za A380…

Na pitanje jednog akcionara da li postoji opcija da se A380 pretvori u freighter verziju s obzirom na veliku potražnju na cargo tržištu,  Spohr je jasno odgovorio da se to neće dogoditi jer su “i pretvorba u freighter verziju i troškovi upotrebe zrakoplova, pogotovo kroz činjenicu da se cargo mora tovariti na tri razine (“normalna” cargo paluba + donja + gornja) puno preskupi”. Kroz prizmu Lufthansa Cargo interesantan je i podatak da je Lufthansa  u ožujku objavila da je naručila svoj 10. Boeing 777F za kojega je već i rezervirana registracija D-ALFJ. Sada je objavljeno da 10. mašina neće biti novi zrakoplov kao svih do sada isporučenih 9 mašina, već da se radi o jednom rabljenom koji će biti uzet u leasing.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Airbus je u IV. mjesecu isporučio 45 aviona za 30 aviokompanija. Isporučena su 3 A220-300, 17 A320neo, 3 A321ceo, 13 A321neo, 2 A330-900 i 6 A350-900. Ovo je lošije od III. mjeseca ali bolje od IV. mjeseca prošle godine (14). Do sada je u 2021. kompanija isporučila 170 aviona za 55 kompanija. Airbus je imao 48 narudžbi u IV. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Sa 3,6 milijuna putnika ruski S7 je po prvi puta prešao Aeroflot po broju putnika u 1. kvartalu ove godine. S7 u floti ima 104 aviona, od čega dva cargo aviona. Kompanija leti na 150 destiancija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

Portugal je u 2019. ostvario 60,4 milijuna putnika. Najveći aerodromi su mu:

 1. 31,1 Lisabon
 2. 13,1 Porto
 3. 9,0 Faro
 4. 3,3 Funchal, Madeira
 5. 2,4 Ponta Delgada, Azori
 6. 0,6 Terceira, Azori
 7. 0,3 Horta, Azori
 8. 0,2 Porto Santo, Madeira
 9. 0,1 Santa Maria, Azori
 10. 0,1 Flores, Azori

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Boeing otvara dvije nove linije za konverzaciju 737-800 u BCF (Boeing Converted Freighter). Linije se otvara uz partnerstvo Cooperativa Autogestionaria de Servicos Aeroindustiales (COOPESA) u Alajuela, Costa Rica. Prva linija otvara se početkom iduće godine, a druga krajem 2022. COOPESA je četvrta lokacija na kojoj će se 737-800 konvertirati u freightere, obzirom da kompanija ove konverzije radi u Boeing Shanghai Aviation Services, Guangzhou Aircraft Meintenance Engineering Company Limited i Taikoo Shandong Aircraft Engineering Co.LTd, sve tri u Kini.

Boeingu je jasno da postoji ogromna potražnja za konvertiranim freighterima, pa nastoji otvoriti što više linija koje bi zadovoljile potrebe. Boeing procjenjuje da će u idućih 20 godina trebati čak 1500 konverzija freightera. Do danas Boeing ima 180 narudžbi za konvertirane 737-800BCF od 15 kompanija. Do sada Boeing je isporučio 50 konvertiranih aviona.

Konvertirani 737-800BCF ima nosivost od 23 tone carga, troši 20% manje goriva nego 737 classic freighters. Uz to ima i bitno veći dolet, pa sa maksimalnim opterećenjem može preći 3695 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Rynair je otvorio bazu u Stockholmu Arlandi. Baza će krenuti sa letovima od kraja X. mjeseca i imat će 20 destinacija diljem Europe sa oko 90 letova tjedno, među kojima i letove za Niš i Banja Luku. U bazi će Ryanair bazirati 2 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Australijski regulatori su odbili joint venture između JAL-a i Qantasa. Regulatori se slažu da bi kratkoročno to imalo koristi jer bi ubrzalo vračanje obije kompanije na tržište nakon što se Australija otvori za međunarodne letove. No regulatori smatraju da to što osim ove dvije kompanije na linijama leti još samo ANA nije dobro dugoročno za putnike, te će stvoriti bitno manju konkurenciju i dominaciju dva prijevoznika nad trećim.

Qantas je izjavio da je razočaran ovim tumačenjem i da će uložiti prigovor. Ovo je to čudnije što su regulatori do sada dozvolili niz jointe venturea u Australiji pa čak i tamo gdje su samo dva prijevoznika koji su ušli u takav sporazum (npr. Emirates-Qantas).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto JAL

Ethiopian Mozambique Airlines je prekinula sve letove od danas, 6.5. Kompanija naglašava da je isto rezultat drastičnog pada broja putnika. Suvlasnik kompanije je Ethiopian. Kompanija je u floti imala samo jedan Dash 8-400 koji je u wet-leasu od Ethiopieana, iako je u boljim vremenima imala i jedan Boeing 737-800, te dva Dash 8-400. Osim ove kompanije Ethiopian ima joint-venture u Malaviju, Čadu, Zambiji i Togu. Sada u Mozambiku leti još samo LAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean Mozambique

Više od 900 članova obitelji i prijatelja koji su izgubili najdraže na Ethiopianovom letu ET302, u III/2019. kada je pao Boeinga 737MAX traži od američkog predsjednika Joe Bidena da smjeni FAA administratora Seven Dicksona, direktora za sigurnost Ali Bahramia, te ostale top funkcionere FAA. Obitelj naglašava da su FAA funkcioneri tvrdili da je sve ispravno poduzete nakon pada Lion Airovog 737MAX na letu JT610. Očito da nije.

Obitelji naglašavaju da bi 345 osoba danas bilo živo da je FAA radila svoj posao. Stoga im nije jasno kako ti isti ljudi još uvijek sjede na svojim dobro plaćenim pozicijama. Obitelji naglašavaju da neće stati dok funkcioneri FAA ne budu smijenjeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Kako smo već pisali, Lufthansa očekuje relativno brzo oporavak turističkog tržišta. Stoga ne začuđuje izjava CEO-a Carstena Spohra u jučerašnjem izdanju njemačkog Bilda da Lufthansa i njena kći Eurowings ovo ljeto lete za  rekordnih više od 100 turističkih ciljeva. Pri tome Spohr zahtjeva privilegije za cijepljenje putnike te zagovara uvođenje “internacionalnih digitalnih dokaza da je putnik cijepljen ili negativno testiran kako bi se napokon moglo ukinuti karantene koje ionako nitko ne može kontrolirati!”.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Američki LCC Allegiant Air je objavio profit za prvi kvartal 2021. od 6,9 milijuna USD. Kompanija je isto objavila uz riječi „Vratili smo se!“. Kompanija je povećala i kapacitete pa su isti sada 2,7% veći nego u istom kvartalu 2019. Load faktor je bio samo 55,3%, što je 34 postotna boda manje nego u istom kvartalu 2019. Kompanija u floti ima 100 aviona A320obitelji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Allegiant Air

AirBaltic koji je ušao u deal sa Lufthansom, otvorio je letove iz Minhena za Tallinn, pa sada nudi 24 tjedna leta za Rigu, Vilniju i Tallinn iz Minhena. Kompanija se preselila iz Terminala 1 na Terminal 2 čime je omogućena brza i kvalitetna konekcija na sve letove Lufthanse i članova Star Alliance.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Baltic

Latinoamerički LCC IndigoPartnersa JetSmart operira više linija nego prije Covida-19. Broj frekvencija je bitno manji, no broj linija je povećan. Tijekom zime operirali su 74% kapaciteta iz 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetSmart

Skyscenner je objavio vrlo interesantne brojke sva svoje stranice:

 • booking unaprijed (75 dana prije leta) je na razini onog iz 2019.
 • prosječno putovanje putnika koji kupuju karte je 7 do 20 dana
 • 55% kupaca planira godišnji odmor u idućih 6 mjeseci
 • 39% putnika planira godišnji odmor, 52% posjetu rodbini i prijateljima
 • putnici radije odabiru manja mjesta, otoke i obalne destinacije
 • bitno je više putnika u X, XI i XII mjesecu nego prošlih godina
 • cijene karata u Europi su pale za 15% u usporedbi sa 2019.
 • ipak putnici kupuju skuplje karte ali da nemaju presjedanja zbog straha od Covida-19

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Swiss će otpustiti još 1000 radnika do kraja 2021. Kompanija će smanjiti i 20% višeg managementa. Kompanija je odlučila odgoditi isporuke aviona, prekinula je sve investicije koje nisu krucijalne, zaustavila sve projekte koji nisu od presudne važnosti za kompaniju, smanjila broj linija i frekvencija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

 

Posrnuli SpiceJet će isplatiti 10 do 50% niže plaće radnicima za IV. mjesec. Kompanija tvrdi da je to radi Covida-19 koji je u Indiji izmakao kontroli. No, svi znamo da je kompanija bila u vrlo ozbiljnim problemima i prije Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.