Novosti iz svijeta

Nakon easyJeta i Vueling je ponudio konekcije u Berlinu na Deutsche Bahn. Ovime će Vueling dobiti konekcije prema gradovima u okolici Berlina, a sve do Hannovera.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

Čak 95% pilota Alaska Airlinesa je glasalo za štrajk. Od 96% pilota koji su izašli na glasanje njih 99% je glasalo za štrajk. Alaska ima 3100 pilota. Sada je na sindikatu da obavi sve procedure koje prethode štajku od razgovara sa kompanijom, preko mirenja, do formalnih uvjeta proglašavanja štrajka. Iskreno kompaniji ovo nije trebalo nakon fijaska sa operacijama i stotinama otkazanih letova radi manjka zaposlenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska Airlines

Redovi na Amsterdamu su enormni, protežu se i izvan aerodroma, a zbog nedostatka osoblja na sigurnosti. Putnici čekaju satima na sigurnosnu provjeru. KLM je stoga zaustavio prodaju karta za ovaj vikend kako bi smanjio broj putnika na Amsterdamu. KLM je objavio i da će putnicima koji su trebali putovati iduća tri dana pružiti priliku da promjene svoje letove.

Schiphol je objavo da će zaposliti dodatno sigurnosno osoblje nakon ljetnih praznika, te je pozvao aviokompanije da odustanu od letova ili smanje broj putnika. Aerodrom je najavio i više plaće za djelatnike. Kasno Marko na Kosovo stiže.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zadnji Farnborough Airshow se održao 2018. Na njemu je dogovoreno poslova u vrijednosti 192 milijarde USD. Zbog Covida-19 onaj koji se trebao održati 2020. nije se održao. Stoga svi sa oduševljenjem čekamo ovogodišnji Farnborough koji će se održati od 18. do 22.7. Na izložbi će biti izlagači iz 49 zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Farnborough Airshow

Lufthansa prodaje 20% u Lufthansa Techniku. Vrijednost Technika je 5-8 milijardi, pa će Lufthansa time zaraditi 1-1,6 milijardi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa Technik

Air France-KLM je dobio više financijskih pomoći svojih vlada koje su preko 15 milijardi EUR, pa je lansirao obveznice, digao kredite, a sada će prodati i dodatne dionice vrijedne 2,3 milijarde EUR. Ni jedna druga velika kompanija Europe nije prikupila ovoliko novaca da preživi Covid-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

London Heathrow je dobio novu željezničku liniju Elizabeth line. Linija je duga 125 km, i proteže se od Readinga preko Heathrowa, pa preko centralnog tunela i centra Londona (Tottenham Court i Liverpool street) do Shenfielda i Abbey Wooda na istoku. Linija ima 41 stanicu, te planira opslužiti 200 milijuna putnika godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je odlučio smanjiti broja aviona na Berlinu na 11, te otpustiti 275 zaposlenika. EasyJet je prije pandemije imao 34 aviona u Berlinu, koje je tijekom pandemije smanjio na 18. Eurowings je objavio da želi zaposliti sve otpuštene radnike easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Top 10 aviokompanija u Europi u ovom momentu:

 1. Ryanair 2864 letova dnevno (14% više nego isti tjedan 2019.)
 2. easyJet 1561 let (14% manje nego 2019.)
 3. Turkish 1294 leta (2% više nego 2019.)
 4. Lufthansa 1242 leta (22% manje nego 2019.)
 5. Air France 975 letova (22% manje nego 2019.)
 6. KLM 815 letova (13% manje nego 2019.)
 7. Wizz Air 741 let (23% više nego 2019.)
 8. British 725 letova (25% manje nego 2019.)
 9. Vueling 613 letova (5% manje nego 2019.)
 10. SAS 591 let (34% manje nego 2019.)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus kasni sa isporukama i A320 i A220 i to radi problema sa dobavljačima. Kako i Boeing kasni sa B737MAX ovo postaje istinski planetarni problem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nakon što je Air France-KLM potpisao blizak code-share sa grčkim drugim prijevoznikom Sky Expressom, sada je sporazum o suradnji sa SkyExpressom potpisala i Delta. Sky Express je u posljednjih par mjeseci potpisao velik broj code-share ugovora i to sa Air France, Air Serbiom, Air Transatom, American Airlinesom, El Al-om, KLM-om, Qatarom, Condorom, easyJeto i Transaviom. Sky Express u floti ima 22 aviona od čega 7 Airbusa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Express

Ethiopian je naručio pet Boeinga 777F. Kompanija u floti već ima deset ovih aviona. Avion može nositi 107 tona carga uz dolet od 9200 km.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ethiopian

Istekao je rok za ponude za ITA-u. Javile su se dvije grupacije. Prva je Lufthansa (20% udjela) i shipping gigant MSC (60%). Druga ponuda je investicijskog fonda Cartares, a smatra se da je isti podnio ponudu za Deltu i Air France-KLM. Iz ponuda je vidljivo da je IndigoPartners i još jednom odustao od kupnje kompanije za koju je pokazao interes.

Vlada planira zadržati 10 do 30% vlasništva. Vladi nije toliko bitan novac koliko na što će se ponuđači obvezati. Vrijednost ITA-e je od 1 do 2 milijardi EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Airbus je izjavio da će se projekt A220-500 sigurno desiti. Avion će imati 175 putnika i biti će konkurencija A320 i B737MAX8. No, Airbus neće ići sa ovim projektom dok A220-100 i A220-300 ne postanu profitabilni. Airbus ima 740 narudžbi za A220. 208 ovih aviona je do sada isporučeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je izgubio dugogodišnji sudski spor protiv francuskog sindikata pilota SNPL (Syndicat National des Pilotes). Ryanair je proglašen krivim po više osnova no u načelu je kriv za kršenje radnog prava, te sindikalnih prava. Ryanair je kažnjen sa 200.000 EUR. Ryanair se žalio na odluku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Islandski LCC Play je odustao od nabavke A321LR i linije za Orlando a zbog visoke cijene goriva u kojoj ne mogu operirati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Play

Malaysian je odlučio putnicima koji presjedaju u Kuala Lumpuru omogućiti stopover i dati im besplatne karte prema desetak destinacija gdje mogu otići na pješčane plaže i uživati u krećem odmoru od par dana. Ova ponuda može se ostvariti do 31.12. ove godine, a putovanja se moraju obaviti do 31.3.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Malaysian

Nova uprava Air Indije (TATA grupa) je dala rok od 2 mjeseca (do 26.7.) radnicima da napuste stanove u Delhiju i Bombaju te si pronađu novi smještaj. Indija je izjavila da nije zadovoljna i moli kompaniju da razmotri odustanak od ove mjere. Jasno je da nova uprava nastoji smanjiti troškove i srediti poslovanje, te da će ovo biti samo jedan u nizu mjera koje će kompanija poduzeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Aerodrom Amsterdam ima problema sa zaposlenicima. Zbog toga je jučer otkazano više desetaka letova, a stotine letova su kasnili. Letovi su kasnili jer su putnici satima čekali na bodiček.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Iako Ryanair u prosjeku ima linije dugačke 1230 km, najkraća linija mu je duga samo 142 km, no ide preko Sredozemnog mora iz španjolske Malage u afrički Tetouan (Maroko). Linija se operira tri puta tjedno. Kompanija ima još nekoliko takvih linija kraćih od 200 km između Afrike i Europe, te kopna i otoka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kina je u 2021. imala čak 4054 registriana aviona i to 465 širokotrupaca, 3156 uskotrupaca i 213 regionalnih aviona, te 198 cargo aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Željko Bakšaj Žac

Što se desilo sa Cinncinatiem? U devedesetima i početkom tisućljeća Delta je žarila i palila u Cinncinatiu. Cinncinati se uvijek pojavljivao uz Atlantu, naravno sa manje linija i frekvencija, ali aerodrom je imao brdo Deltinih linija, kao i interkontinentalnih letova Delte. I onda se Delta odlučila povući sa aerodroma. Cinncinati je pokušao djelomično obnoviti prometa sa LCC koji na njega lete pa brojne linije imaju Allegiant, Frontier, Southwest, a leta još i Sun Country i VivaAerobus.

No, sve to nije ni izblizu dostatno. Aerodrom je 2005. imao 22,5 milijuna putnika i onda je naglo počeo padati, da bi 2013. imao tek 5,9 milijuna putnika. 2019. broj putnika je bio 9,1, a 2021. tek 6,1 milijun. Ovo nije jedini aerodrom u SAD-u koji je doživio ovakvu sudbinu. Detroit je zbog pada autoindustrije pao sa 36 (2005.) na 30,9 milijuna putnika (2009.), a Pittsburgh je sa 21 milijuna putnika 1998. pao na tek 7,9 milijuna putnika 2012. Aerodrom nikad nije stigao ni izblizu na brojke sa kraja tisućljeća jer je 2019. imao tek 9,9 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Cinncinati)

Ukrajinski predsjednik Volodyimyr Zelensky je objavio da će izgraditi drugi An-225 Mriyju te će za to potrošiti 800 milijuna USD. Druga Mriya se već počela raditi prije par godina no zapela je u proizvodnji u Kijevu radi nedostatka sredstava, iako je napravljena 70%. Jasno je da će upravo taj drugi nedovršeni avion biti onaj o kojem govori Zelensky. Avion će biti bitno moderniziran u usporedbi sa originalnom Mriyom. Zelensky planira drugu Mriyu napraviti kao zamjenu za onu koju su uništili ruski vojnici u rusko-ukrajinskom ratu, te ju posvetiti svim poginulim pilotima Ukrajine.

Airbus upravo prebojava šest A350-900 koji su se trebali isporučiti Aeroflotu, no umjesto toga isporučit će se Turkishu. Na ove avione pikirala je i Lufthansa koja je više puta izjavila da je za njih zainteresirana.

Sud u Moskvi je optužio Andreya Panova, bivšeg zamjenika glavnog direktora Aeroflota, za prijevaru organizirane grupe u velikom obujmu za koju je zapriječena kazna od 10 godina zatvora. Optužba je vezana za marketinšku strategiju Aeroflota iz 2019. vrijednu 3,2 milijuna USD. Panov naglašava kako je čudno da se optužba pokreće tri godine kasnije i to nakon što je politički istupao protiv ruskog rata u Ukrajini. Panov naglašava da se radi o politički motiviranom postupku.

Ruska Kamchatka Airlines je suspendirala sve operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

U prvom kvartalu 2022. isporučeno je 184 aviona. Najviše aviona isporučeno je Ryanairu (10), pa Delti (9), Air Chini (7), te po šest aviona Americanu i Iberiji.

 

 

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Ryanair

Aerodrom Amsterdam ima problema sa zaposlenicima. Zbog toga je jučer otkazano više desetaka letova, a stotine letova su kasnili. Letovi su kasnili jer su putnici satima čekali na bodiček.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

ACI Europe je izmijenio svoju procjenu za 2022. godinu. Prvotno je ACI procijenio (krajem prošle godine) da će u 2022. promet biti na tek 68% prometa iz 2019, no sada je procjena da će promet biti na 78% prometa iz 2019. ACI naglašava da se upravo dešava najoptimističniji scenarij. No, ACI naglašava da treba biti oprezan jer nas posljednje tri godine tome uče, te da su promjene moguće.

Europski aerodromi će i dalje imati bar pola milijarde putnika manje nego 2019. Ukupno kumulativno Europa će izgubiti bar 3,7 milijardi putnika radi Covida-19. Ovo je ekvivalentno rastu broja putnika u posljednjih 36 godina (prije pandemije).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Boeing će krenuti proizvoditi 737MAXBBJ business avion na bazi 737MAX. Avion će konkurirati A220ACJ, A320ACJ i A321ACJ.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

IAG je tri godine nakon objave nakane, naručio 25 Boeinga 737-8200 i 25 B737-10. Uz to kompanija će imati 100 opcija. Avioni će se isporučivati od 2023. do 2027. Ovaj deal moraju potvrditi još dioničari IAG-a. IAG je do sada operirao samo Airbusove uskotrupce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

China Southern Airlines je maknula 103 naručenih B737MAX8 koje je planirala dobiti do kraja 2024. iz svojih planova razvoja flote zbog „nesigurnog okruženja za isporuke“. Kompanija je preuzela tek 24 ova aviona prije nego je isti bio prizemljen. Kina je jedina zemlja na svijetu koja još ima prizemljene B737MAX i ne dozvoljava njihovo operiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Airbus je otvorio kreativni studio u Toulouseu koji će se baviti uređenjem A220ACJ, business varijantom najmanjeg Airbusovog jeta. Avion može primiti 18 putnika uz dolet od 12 sati. Kabina aviona ima više nego prihvatljivih 73 četvorna metra. Kupci će moći birati između više konfiguracija 6 različitih prostorija aviona, te između stotina različitih materijala za namještaj, presvlaka i tapisona. Prvi A220ACJ se upravo dogotavlja, a do sada je naručeno 10 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.