Novosti iz svijeta

Kineska administracija za civilnu avijaciju (CAAC) je zatražila provjeru stajnih trapova na Boeinzima 737-300, 737-400 i 737-500 zbog pronađenih napuklina na stajnim trapovima dva aviona ove generacije. U regiji ove avione operira samo Air Serbia koja ima dva operativna 737-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Qantas ce po prvi puta u povijesti izvesti non stop letove iz Australije za Frankfurt i Paris. Let za Frankfurt QF115 leti 09.12. iz Sydneya za Perth i dalje non-stop za Frankfurt (15 sati i 55 minuta). Let za Paris ide 4 dana kasnije kao QF175 također sa međuslijetanjem u Perthu. Trajanje leta za Paris je 18 sati i 15 minuta. U oba slučajeva leti se sa Boeingom 787-900. Radi se o “jednokratnim”, repatrijacijskim letovima. I u povratku avioni slijeću u Perth, pa produžuju za Sydney. Iz Europe će u Australiju stići ukupno 3 leta iz Londona (20.11, 30.12 i 16.1.), 2 iz Frankfurta (13.12. i 3.1.), te jedan i Parisa (17.12.).

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Qantas

Air France je javno ucijenio Airbus, objavivši da bi mogao naručiti 737MAX kao zamjenu za A320 i A321, ako se A220 projekt ne produži na A220-500.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Aviokompanije, IATA i aerodromi su počeli lobirati za produženje suspenzije pravila 80:20 za slotove nakon 28.3.2021. (ljetnog reda letenja) ili bar da se pravilo smanji na 50:50. Wizz Air se žestoko usprotivio daljem suspendiranju pravila 80:20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kenya Airways Cargo će prometovati direktne cargo linije iz Johannesburga za Maputo, Harare, Lilongwe, Lusaku i Nairobi. Ovime i Kenya koristi lošu situaciju sa South African Airlinesom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Delta je otkazala 402 leta za Dan zahvalnosti SAD-a, dočim je izazvala salve negodovanja tisuća putnika koji su morali promijeniti planove. Ostale američke kompanije imaju tek neznatna jednoznamenkasta otkazivanja. Neki mediji spekuliraju da se radi o velikom broju pilota koji su iznenadno otišli na bolovanje, što čudi obzirom da je Delta prije par dana dogovorila sa sindikatima pilota da neće biti otkaza u zamjenu da se plaće pilota bitno smanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Nakon aerodroma u Münchenu sada je i Berlin odlučio zatvoriti dio zračne luke u cilju uštede. Tako se najkasnije 31.03. zatvara Terminal T5 (stari terminal na Schonefeldu) i to na najmanje godinu dana. Uz to se zatvara i južna pista tako da ce “do daljnjega” sve operacije ići preko sjeverne staze. Svi berlinski aerodromi zajedno ce ove godine imati oko 9.000.000 putnika. Samo za usporedbu, prošle godine je usluge aerodroma u Berlinu koristilo 36.000.000 putnika.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Alen Šćuric

Delta je isposlovala da putnici na liniji Atlanta-Rim koji imaju PCR test protiv Covida-19 obavljen najviše 72 sata prije puta ne moraju u karantenu po dolasku i Italiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Nakon što je KLM objavio da je spreman za transport velike količine Covid-19 cjepiva, i Amsterdam Schiphol je objavio da je spreman za skladištenje i tranzit velike količine Covid-19 cjepiva uz izuzetno niske temperature skladištenja. Schiphol je izjavio da će bar 30% cjepiva biti transportirano zrakom.

autor: Martina Mrkus, novinarka (Pula), foto: Željko Bakšaj

United je pokrenuo charter cargo linije za prijevoz Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19. Američki Pfizer je najavio proizvodnju 50 milijuna cjepiva još ove godine, te 1,3 milijarde u 2021. Očekuje se da FDA izda dozvolu za korištenje cjepiva do 15.12. United je isposlovao dozvolu FAA da na letovima smije imati 7.500 kg suhog leda umjesto dosadašnjeg limita od 1.500 kg. United će prevoziti cjepivo i između Chicaga i Bruxellesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Department of Commerce SAD-a želi uvesti sankcije protiv 89 kineskih kompanija u avioindustriji, među kojima je i COMAC, te AVIC, a zbog uske povezanosti sa vojskom. Dese li se sankcije ogromnih problema će imati C919, ARJ21-700, MA60 i MA-600 koji imaju zapadne motore. Vrlo dvolično ako uzmemo u obzir ogromnu povezanost Boeinga sa američkom vojskom i proizvodnju za istu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Ukrajinski Windrose, koji u floti ima uskotrupce i regionalne avione u wet lease je uzeo prvi širokotrupac Airbus A330-200.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Windrose

Savjetnik japanske vlade predložio je spajanje Japan Airlinesa i ANA-e u jednu kompaniju po uzoru na Korean i Asianu. Savjetnik je naglasio da obije kompanije dobivaju izdašnu državnu pomoć i da bi isto bilo dobro kako za njih, tako i za Japan.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: ANA

Zadnje dane u XI. mjesecu, te u XII, I. i II. mjesecu Swiss na letovima Zurich – London Heathrow – Zurich (LX316/7 i LX318/19) koristi širokotrupce Airbus A330-300 i A340-300, a u XII. mjesecu i Boeing 777. Razlog ovog poteza sigurno nije potražnja, već vrlo vjerojatno operativni razlozi minimalnog korištenja širokotrupne flote i pilota.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Swiss Airlines

Nakon udesa Volga-Dneprovog An-124 u Novosibirsku, kompanija je odlučila prizemljiti cijelu flotu ovih aviona na neograničeno vrijeme.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volga Dnepr

Kenya Airways, Air France i KLM su raskinuli dugogodišnji joint venture, jedan od prvih potpisanih u svijetu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Emirates je iz naftalina izvukao jednu originalnu uslugu, pa će svim svojim putnicima koji u Dubaiu imaju stanku za konekcije između 10 i 24 sata osigurati besplatan hotel sa 4**** i 5*****, neovisno o klasi putovanja (čak i za najniže ekonomske tarife). U cijeni usluge je smještaj, prehrana, prijevoz do hotela i nazad, te eventualni troškovi kratkotrajne vize.

Ovo se neće odnositi na putnike koji imaju mogućnost kraćih konekcija no oduče se na duži ostanak u Dubaiu. Tako primjerice putnici iz Londona koji imaju 4 leta dnevno za Dubai, ne mogu koristiti ovu privilegiju ni za jedan konektirani let. Ako putnici ne mogu ući u Dubai radi epidemioloških ili administrativnih razloga (nemogućnost izdavanja viza) alternativno će im se ponuditi boravak u Emiratesovoj poslovnoj loži.

Ovo je bila praksa prijevoznika do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, no sada istinski rijetko tko to omogućava. Emirates ovime želi „kompenzirati“ smanjen broj letova radi čega su konekcije, nažalost, u Dubaiu puno duže nego prije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Qantas koji je otpustio 6000 radnika sada planira do VIII. mjeseca zaposliti 2100 osoba preko vanjskih agencija za zapošljavanje. Naravno, sindikati su šokirani i burno reagiraju, te naglašavaju da je vlada upumpala preko 800 milijuna USD u kompaniju i nije smjela dozvoliti ovako eskiviranje radničkih prava, te je trebala pomoć uvjetovati klauzulom zaštite zaposlenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Delta je svim svojim djelatnicima, uključujući i onima na prinudnom neplaćenom dopustu, kao Božićni bonus poklonila dvije avionske karte bilo gdje u svijetu kao zahvalnost za sav napor koji su učinili tijekom Covida-19. Ovime će kompanija povećati broj putnika u prilično praznim avionima, ali i motivirati zaposlenike. Originalan potez za motivaciju zaposlenika u besparici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Delta Airlines

Velika Britanija od 15.12. će 14-dnevnu karantenu zamijeniti za 5 dana karantene i test za Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

U vrijeme slabe popunjenosti kabine, Lufthansa nudi eksperimentalni program na liniji Frankfurt-Sao Paulo. Punici na check inu mogu zatražiti uslugu kreveta u ekonomskoj klasi. Ukoliko ima slobodnih sjedala u avionu kompanija će ponuditi ovu uslugu, a do popunjavanja kapaciteta. Usluga znači da putnik dobije 3 ili 4 sjedala, uz nadoplatu. Unutar usluge putnik dobiva nadmadrac koji anulira neravnine sjedala, te jastuk i deku iz business klase. Putnik na ovaj način može udobno prespavati cijeli put.

Usluga se ne može kupiti unaprijed nego tek na check inu ili na bookingu (ulasku u avion), kada kompanija zna stanje broja putnika u avionu, tj. ovako raspoloživih opcija. Za sada je projekt eksperimentalan, no pokaže li se izvediv, proširit će se i na ostale linije kompanije. Odličan dodatak prihodima u vrijeme praznih aviona i viška sjedala. Bravo Luftica!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Bivši CEO IAG-a Willie Walsh će 1.4.2021. zamijeniti na dužnosti CEO-a i glavnog direktora IATA-e Alexandre de Juniaca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IATA

Više nema tjedna da easyJet ne objavi sale and leaseback nekoliko aviona svoje flote kako bi preživio Covid-19. Ovaj puta je to učinio sa 10 Airbusa A320 koje je prodao SMBC Aviation Capitalu za 368,8 milijuna USD. Ovime je vlasništvo aviona u floti palo na 55%.

Nakon dugo vremena oglasio se i Stelios Haji-Ioannou, koji se žestoko borio da se raskine ogromna narudžba Airbusa A320, te je jednostavno rekao: „Zašto bi netko tko ima prizemljeno 80% flote htio kupiti još aviona?“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Loganair sve više preuzima regionalno tržište Velike Britanije gdje je dominaciju imao bankrotirali flybe. 1.2.2021. Loganair tako otvara svoju prvu englesku bazu u Teesside sa jednim Embraerom E145, koji će prometovati na 5 linija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Loganair

Delta je uvela i 4. klasu na long haul letovima. Do sada je imala business klasu (sa apartmančićima), potom je premium klasa, nakon koje je ekonomska. No, sada je između premium i ekonomske klase uvela Delta Comfort+ klasu u kojoj će putnici imati jednaku širinu sjedala no biti će veći razmak za noge i nešto bolja usluga. Ova klasa se upravo uvodi na Airbuseve A350, koji će imati 32 Delta One Suites (business klasa), iza koje je 48 Premium Select, pa 25 Delta Confort+, a iza nje 190 ekonomskih sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Alaska Airlines je potpisala deal sa Air Lease Corporation za lizing 13 novih Boeinga 737MAX9. Istovremeno Alaska prodaje Air Leaseu 10 Airbusa A320 da može zatvoriti ovaj deal sa 737MAX.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Indija je objavila da procjenjuje kako će se u ljeto 2021. broj domaćih putnika vratiti na nivo iz 2019. Trenutno je broj putnika došao na 70% onog iz 2019. Nažalost, broj putnika na međunarodnim linijama nije na tom nivou.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vistara

Ethiopean Cargo pokreće cargo liniju Seoul-Anchorage-Atlanta. Ethiopean Cargo je prije letio iz Seoula za Liege (Belgija) i Hong Kong. Kako kompanija leti iz Addis Ababe širokotrupnu liniju za Seoul sa cargom u prtljažnom prostoru, cargo se na ovaj način može prevesti iz Etiopije preko Južne Koreje za SAD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

Delta i WestJet su odustali od joint venturea zato što su im uvjeti koje je dao DOT neprihvatljivi. DOT je tražio da se Swoop makne iz sporazuma te da obije kompanije daju 16 slotova na New York La Gurariji.

autro: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!