Novosti iz svijeta

Imperija uzvraća udarac: nakon što je Lufthansa bila prisiljena obnoviti ugovor sa Condorom, sada kreće u frontalni napad na njega! Iako je stacioniranje A320  Eurowings Discovera u Frankfurtu bilo planirano tek za ljetnu sezonu 2022., Lufthansa sada planira sa 3 mašine kojima će letjeti za turističke destinacije u zimskom redu letenja 2021./22, čitaj Kanarsko otočje. Time ide  direktno “sa đonom” na Condor koji na tom izuzetno lukrativnom tržištu nudi iz Frankfurta dnevni polazak za Teneriffe, po 6 tjednih letova za Gran Canariju i Fuerteventuru, 2 tjedna leta za Lanzarote kao i jedna tjedni let za La Palmu.

Vrlo je vjerojatno da će Lufthansa krenuti sa dumping cijenama kako bi na taj način uzela putnike Condora. Treba napomenuti da i sama Lufthansa već leti svojim avionima iz Frankfurta za te destinacije: Gran Canaria i Teneriffe po 5 puta tjedno, Fuerteventura 4 puta tjedno te Lanzarote 2 puta tjedno. Već i sada LH ide sa dumpingom na Condor: na primjer let FRA-TFS 08.12. i TFS-FRA 15.12. košta kod Lufthanse 197,52 eura dok kod Condora stoji 275,52 eura.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto Lufthansa

Delta je 25 prava na Airbus A321neo pretvorila u narudžbu. Ovime se broj A321neo povećao na nevjerojatnih 125 primjeraka. Isporuke kreću u 2022. Uz to Delta je ubrzala isporuku dva A350-900 i jednog A330-900 koji će sada biti isporučeni u 2. polovici ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Delta

American i JetBlue su najavili drugi krug masivne ekspanzije. American će tako otvoriti liniju New York-Delhi, dok će JetBlue otvoriti sedam potpuno novih linija iz Bostona i New Yorka. JetBlue će povećati i broj frekvencija na postojećim linijama, a iz LaGuardie će imati tri puta više letova nego prije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Titan Airways je iz flote izbacio jedini Airbus A318. Avion ima tek 11,6 godina. Ovaj avion je prije Titana operirao British Airways na London City-New York JFK liniji. Titan je avion imao u konfiguraciji 32 business sjedala koja su se pretvarala u krevete. Titan je avion zadnji puta prometovao 11.3.2021. iz London Stansteda za Hassi Messaoud u Alžiru i nazad. Ovaj avion operiraju još samo Air France (18 primjerak) i TAROM (4), no obije kompanije su o postupku izbacivanja aviona iz flote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Titan Airways

Emirates je objavio da je Boeinga 777-9 jedini avion na kojem može temeljiti flotu nakon što je ukinut projekt Airbusa A380. Stoga će kompanija postepeno A380 zamijeniti sa B777-9.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Grčka je u 2019. imala 56,1 milijun putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 25,6 milijuna putnika Atena
 2. 7,9 Heraklion
 3. 6,9 Solun
 4. 5,5 Rodos
 5. 3,3 Krf
 6. 3,0 Chania
 7. 2,7 Kos
 8. 2,3 Santorini
 9. 1,8 Zakyntos
 10. 1,5 Mikonos

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atena

Aerodrom Minhen i drugi partneri u konzorciju SOF Connect (Strabag, Meridim) su preuzeli koncesiju Aerodroma Sofija 19.4. Konzorcij se obvezao izgraditi Terminal 3 u idućih 10 godina i investirati 624 milijuna EUR. Konzorcij će u prvoj fazi maksimalno podići uslugu prodaje u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Aerodrom Sofija

Nakon što su United i Delta objavili da će zapošljavati pilote, sada je i American rekao da ima manjak pilota i da će nakon ljeta zaposliti 300 pilota, a u 2022. da će broj novozaposlenih pilota biti čak 600. U Covidu-19 American je ostao bez 2600 pilota (ranije mirovine, motivacijski odlasci, otkazi).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Nakon što je otvorila Kukes Aerodrom, Albanija je potpisala sa švicarskim konzorcijem kojeg predvodi Mabco Constructions, koncesiju na 35 godina da otvorio aerodrom u Vlori, na jugu Albanije. Aerodrom u Vlori se više puta pokušao izgraditi, no uvijek su bili problemi sa investitorima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vlore (Wikipedia)

Indijski LCC IndiGo kreće u cargo business. Kompanija je nabavila četiri A320P2F (konvertirani avioni passanger to freighter) sa kojima će od VI. mjeseca letjeti domeće i inozemne cargo letove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Australijski komičar Dave O’Neal je putovao između Melbournea i Petha i želio je platiti sjedalo sa većim razmakom. Obično ova sjedala za ovaj let koštaju 35-70 USD više. No, Qantasova stranica mu je objavila cijenu od 987.999.999 australskih dolara, skoro milijardu. Dave je slikao ovaj nonsens i objavio isto na društvenim mrežama. Qatanas je reagirao prama O’Nealu, no nije objavljeno koliko je popusta pritom dobio. Svakako nije platio milijardu dolara više za par inća između sjedala.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Emirates je odlučio spustiti cijene business klase kako bi privukao više putnika u ovu kabinu. Tijekom Covida-19 business klasa je najviše stradala jer su poslovnjaci naučili raditi preko zooma od kuće. CEO Emiratesa Tim Clark je izjavio „bolje je imati 100% popunjenosti business klase uz 80% prijašnje cijene karata, nego 10% popunjenosti uz 100% cijene“.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Lufthansa Grupa je potvrdila da 2 Airbusa A330-300 u vlasništvu švicarskog Edelweissa prelaze 01.06. u flotu Eurowings Discover, o čemu smo pisali prije par tjedna. Službeno oni su Eurowingsu iznajmljeni.

No to je uzbudilo duhove u Švicarskoj jer postoji bojazan da će, uz tim potezom izgubljenim radnim mjestima, i dugolinijski promet iz Züricha biti premješten u Frankfurt. To je, prema udruženjima kabinaca Kapers i Edelweiss Air Flight Attendant Assosiation te pilotskog udruženja Aeropers, suprotno uvjetima po kojima je Swiss od države dobio 1,5 milijardi švicarskih franaka  garancija. Jedan od uvjeta za dobivanje državnih garancija je bio da po završetku krize Zürich ne bude zanemaren i/ili postavljen u podređen položaj pri obnovi dugolinijskog prometa u odnosu na Frankfurt i München. Lufthansa bi na to mogla odgovoriti tako da ubrza obnovu letova na dugim linijama sa Swissom iz Züricha, ili pak da pokrene letove Eurowings Discoveria iz Züricha. Uz to ta tri udruženja tvrde da su uvjeti zapošljavanja posada kod Eurowings Discover i više nego loši te da je vidljivo da se kriza koristi kako bi se uvjeti rada (čitaj plaća)  još pogoršali.

Lufthansa Grupa samo koristi situaciju, te je u posljednjih godinu dana na svim poljima prilagodila poslovanje svojim željama, primjerice kod ekspresnog ukidanja Germanwingsa (za što im je prvotno trebalo bar tri godine pregovora), a jednako tako i na nižim plaćama u novoj firmi Eurowings Discoveri.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Edelweiss

Stobart Group (Esken) je potpisao ugovor o prodaji malo poznatoj Ettyl Limited iz Isle of Man. Kompanija je prodana za 21 milijun USD. Esken će se sada koncentrirati na operiranje London Southend aerodroma koji mu je ostao u vlasništvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stobart Aer Lingus Regional

Boeing je prodao 15 B737MAX8 lezoru Dubai Aerospace Enterprise. Kompanija u portfoliju ima 400 aviona i to Boeinge, Airbuse i ATR-ove, čija je vrijednost 16 milijardi USD. Ovo je prva direktna kupovina aviona Dubai Aerospace Enterprisea od Boeinga, iako je u nedavnoj prošlosti preuzimala avione kompanija u sale and lease back.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

SAD Department of Justice (DOJ) istražuje joint venture Americana i JetBluea, a zbog straha od privilegiranog položaja u aerodromima na sjeveroistočnoj obali. Posljednju riječ nakon ove istrage imate će Department of Transportation (DOT). DOT je 10.1.2021. odobrio ovaj joint venture. No, nakon žalbe Spirita krenulo je preispitivanje ove odluke.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Neelmanov Breeze je objavio da mu 80% linija neće imati konkurencije. Kompanija će bazirati letove na povezivanju malih i srednjih aerodroma, poglavito na onima koji su nedavno izgubili letove. Sa Embraerima E190 i E195 kompanija će letjeti kraće letove, sa Aibusevima A220 će letjeti duže letove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Breeze

Nakon što je ExpressJet 30.9.2020. izgubio ugovor sa United Expressom prekinuo je sa operacijama. No, sada kompanija želi samostalno krenuti sa operacijama i to kao point-to-point prijevoznik.

Kompanija planira operirati iz manjih aerodroma u SAD-u. Kompanija će se koncentrirati na letove do 850 km. Za isto će upotrebljavati Embraere E145. U V. mjesecu kompanija će ih operirati dva, a do V. mjeseca iduće godine planira flotu povećati na 12 aviona. Kompanija u vlasništvu ima samo jedan avion, no ostale kani uzeti u leasing. Letjeti sa Embraerima 145, avionima kojih se svi već odavno rješavaju kao neisplative, i to na linijama koje nisu feeding velikog prijevoznika je istinski hrabro. Hoće li ExpressJet istinski uspjeti komercijalno povezati manje aerodrome point-to-point letovima i to sa ovim avionom stvarno ostaje za vidjeti. Hrabro i drugačije!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ExpressJet

Konačno se otvorio drugi albanski aerodrom Kukes. Prvi let je obavila Air Albania, koja će i pokrenuti letove za London Stansted od VI. mjeseca ove godine. Kukes planira privući LCC. Kako je Kukes na sjeveroistoku zemlje mogao bi privući putnike iz Crne Gore i Kosova, te je ozbiljna prijetnja Podgorici i Prištini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania na aerodromu Kukes

Akbar Al Baker, CEO Qatara, je kritizirao prodaju hrane na British Airwaysu te uslugu koja je sve lošija i niža, te Biriths Airways nazvao Low Cost Carrierom. Qatar ima 25,1% vlasništva u British Airwaysu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

United je odlučio na većini svojih aviona imati ekrane na svim sjedalima kako bi putnici mogli uživati u filmovima i zabavi. Stoga će kompanija uvesti ekrane i na starije avione flote. United ovo smatra odmakom od LCC, te uslugom koja je minimum za lagacy carriere.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Poste Air Cargo, kompanija Talijanskih pošta, pokrenula je prvu internacionalnu liniju Rim FCO – Tel Aviv. Linija se operira sa Boeingom 737-400F. Kompanija leti poštanske letove za Talijanske pošte sa pet Boeinga 737-400F i dva ATR 72-500F, te B737-300 i ATR 72-200F koji su u wet-leasu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Poste Air Cargo

Lufthansa je odlučila produžiti partnerstvo sa Condorom do kraja 1. kvartala 2022. Istim je nestao uvjet za tužbu koju je Condor pokrenuo protiv Lufthanse, a koju je optužio za monopolistički položaj prilikom najave prekida suradnje sa Condorom. Condoru je izuzetno bitno da svoje leisure linije feeda kroz redovne linije Lufthanse, te za isto u ovom momentu nema alternative. Condor je u tužbi naveo da se Lufthansa ne smije tako ponašati obzirom da je dobila 9 milijardi EUR pomoći od Njemačke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Turkish je otkazao kupnju 10 Boeinga 737MAX. Kompanija već ima isporučenih i prizemljenih 12 Boeinga 737MAX, koje je krenuo operirati 15.4, prije 4 dana. Kompanija još ima za isporuku 53 Boeinga 737MAX (737-8 u 737-9).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Boeing je isporučio 89 B737MAX od XII. mjeseca. No, većina tih aviona je samo preseljena u stacionare kompanija. Poglavito sada kada su se pokazali problemi sa elektronikom aviona pa je isti ponovo prizemljen.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

EasyJet u ovom momentu leti 6 Airbusa A319, a 67 ih ima prizemljenih; 6 A320, a 56 ih ima prizemljenih; 27 A320neo, a 10 ih ima prizemljenih, te su mu svih 10 A321neo prizemljeni. Kompanija će u drugom kvartalu operirati tek 20% flote, no uvjerena je u izuzetno dobro ljeto.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Malta želi upumpati 290 milijuna EUR u Air Maltu radi Covida-19, te za isto traži odobrenje Europske Unije. Air Malta u ovom momentu ima samo 8 aviona, te je u 2018. imala samo 1,7 milijuna putnika. Dakle radi se o bitno manjoj kompaniji od Air Serbie i Croatie Airlines i istinski ogromnom novcu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

CEO Wizz Aira Jozsef Varadi je prvi u zrakoplovstvu koji je objavio da više nije optimističan u ljetni oporavak zrakoplovstva. Varadi je rekao da prethodna procjena da će Wizz Air letjeti 80% kapaciteta iz 2019. više nije realna i da će ta brojka biti manja. Wizz Air je za sada objavio 140 novih linija u 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Qantas je objavio da će Sunrise projekt, ultradugih letova sa Airbusom A350-1000, pokrenuti iduće godine. Projekt je radi Covida-19 prolongiran, no Qantas je predan cilju da se isti pokrene i to već iduće godine. Qanas smatra da će u postkovid svijetu putnici odabirati nonstop letove zbog straha, pa je i ovaj projekt to logičniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Ruska kompanija S7 želi se riješiti i prodati svojih 36,8% udjela u Cyprus Airwaysu. S7 navodi da je razlog ove odluke pandemija Covida-19. Oba Airbusa A319 koji su u floti Cyprusa su u vlasništvu S7.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 9.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.13.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 21.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Istanbul, Air Montenegro od 15.12.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.