Novosti iz svijeta

BREAKING NEWS: Blokada Katara od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Bahraina koja je na snazi od VI/2017. prestaje 4.1.2021. Danas, 5.1. Katar će se obvezati prekinuti tužbu protiv Saudijske Arabije tešku 5 milijardi USD radi embarga kao dio sporazuma za prekid embarga. Istim će Qatar Airways moći letjeti preko Saudijske Arabije i time uštedjeti ogromne svote novaca koje je sada trošio radi okolnih letova preko Irana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Moldavski HiSky koji ima flotu od 2 Airbusa A320, dodao je A319 u flotu. Kompaniji je vlasnik portugalsko-malteška ACMI kompanija HiFly. Kompanija se nada dobiti AOC i pokrenuti letove početkom godine. HiSky je osnovao i svoju rumunjsku ispostavu HiSky Europe sa jednim A320 i bazom u Iasiu. Obije poslovnice će biti povezane letovima između Kišineva (Chisinau) i Iasia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HiSky

Nakon nekoliko prolongiranja početaka operacija, Wizz Air Abu Dhabi će konačno krenuti sa operacijama. Prva linija će biti Abu Dhabi – Atena, 15.1. Od 1.2. kompanija će krenuti za letovima za Alexandriu, Bukurešt, Budimpeštu, Cluj-Napoccu, Katowice, Kutaisi, Larnacu, Odessu, Sofiju, Solun i Yereven.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kaotičan New York JFK, kojeg putnici zaobilaze u širokom luku, radi loših prometnica, pretrpanih i neadekvatnih terminala, ekstremno loše povezanost terminala, te operativnih procedura koje usporavaju operacije konačno je odlučio korjenito promijeniti svoj sustav. Promjene će poboljšati putničko iskustvo, povećati kapacitete na 60 milijuna godišnje, povećati efikasnost i učiniti aerodrom sigurnijim.

U ovom momentu aerodrom ima šest terminala T1, T2, T4, T5, T7 i T8, no to će se sada promijeniti i ubuduće će imati samo pet terminala: T1, T4, T5, T6 i T8. Terminal T8 će postati baza Oneworlda iz kojeg će operirati American, British, Cathay Pacific, Finnair, Qatar, Royal Jordanian i drugi. Izmijenjeni T8 će imati dva nova širokotrupna gatea, tri gatea će se pretvoriti iz uskotrupnih u širokotrupne, a otvoriti će se i tri nove pozicije za širokotrupce na stajanci izvan terminala.

T1 će doživjeti najveće promjene, u sebe će involvirati T2, bivši T3 i imati će 22 širokotrupna i jedan uskotrupni gate. Na ovom terminalu će operirati Air France, Austrian, Lufthansa, Turkish, Air China, China Eastern, EVA, Korean i ostali. Novi T6 će zamijeniti sadašnji T7 i biti će bitno efikasniji sa više gateova. Na ovom terminalu će operirati JetBlue. T4 će se obnoviti, no zadržat će postojeću infrastrukturu i način operiranja. Planira se da će se ove promijene provoditi 5 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

Nova kineska kompanija OTT Airlines je krenula sa operacijama u ponedjeljak 28.12, samo tri dana nakon dobivanja AOC-a. Inauguracijski let je bio Shanghai Hongqiao-Peking Capital. Kompaniju je osnovala China Eastern kako bi mogli letjeti sa kineskim avionima. U ovom momentu kompanija u floti ima dva ARJ21-700, a planira imati 35 ovih aviona, te 20 C919.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (OTT Airlines)

Koja kompanija leti sa istočnog na zapadni dio Atlantskog oceana, ali ne leti TATL let? Azores, koji je spojio dva atlantska otoka, tj. otvorio liniju iz Azora (Ponto Delgada) na Bermude sa A321neo. Linija je duga tek 3580 km.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Azores

Ryanair, Wizz Air i easyJet su objavili da radi Brexita neće tražiti od britanskih dioničara da napuste kompaniju, ali neće moći dolaziti na sjednice dioničara, niti glasati na njima. Ovo je nužnost radi EU pravila da se od 1.1.2021. Britanci više ne smatraju građanima Europske Unije, dočim i ne mogu biti suvlasnici više od 49% dionica kompanija u Europskoj Uniji. EU je dozvolila nastavak code-share sporazuma, te petih sloboda za cargo kompanije, no ne i za putničke iz Velike Britanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Skupština Francuske razmatra zakon po kojem će se cijepljenim građanima omogućiti pristup javnom prijevozu, kulturnim ustanovama, restoranima i drugim javnim mjestima. Zakon se kolokvijalno naziva „zelena cjepivo-putovnica“. Vlada Francuske, kao predlagač, naglašava da „cijepljeni imaju pravo živjeti normalno“. Tek 40% Francuza je voljno cijepiti se. Ovakve inicijative pripremaju i druge države svijeta čime će natjerati građanstvo da se „odluči“ na cijepljenja. Qantas je već najavio da će na svoje međunarodne letove puštati samo putnike koji će biti cijepljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Nakon mjeseci odgađanja Trump je konačno uspio progurati drugi krug pomoći avio kompanijama. Ovaj puta američke zrakoplovne kompanije dobiti će 15 milijardi USD (prvi puta 25 milijardi) za zadržavanje zaposlenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Europska Komisija je odobrila pomoć od 120 milijuna EUR za Aegean zbog šteta koje je kompanija pretrpila od 23.3. do 30.6. te naglasila da je pomoć u skladu sa smjernicama Europske Unije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Qatar je ozbiljno počeo proširivati svoje code-share sporazume. Novi sporazum potpisan je sa Omanom. Oman će ovim sporazumom povećati broj kodova na Qatarovim letovima sa 3 na čak 65 u Europi, Africi, Americi, Aziji, Pacifiku, Indiji i Bliskom Istoku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Australijski aerodromi su uveli stroga pravila karantene za posade iz inozemstva, po kojima svaka posada ide direktno u posebne hotele gdje mora ostati u sobama, u kojima dobiva i hranu, sve do povratka na aerodrom, o čemu sam pisao prije par dana.

No, Melbourne je sada uveo novo strože pravilo. Svaka posada po dolasku se testira, pa čak i ako je povratni let već idući dan. Ako se na testu pokaže da je osoba zaražena Covidom-19 ista mora ostati u karanteni u Melbourneu 14 dana. Niz kompanija je rekao da će radi ovog pravila prekinuti letove za Melbourne. Naime, operacije su pod ovim uvjetima gotovo nemoguće, jer ako pilot ima Covid-19 avion ne može poletjeti, osim ako kompanija šalje na let dodatne pilote za svaki slučaj. Isto je skupo i nepraktično, a poglavito u kontekstu da radi limita broja osoba koje mogu doći u Melbourne svakog dana iz inozemstva, kompanije lete za svega 30-40 putnika po letu, dočim su letovi već u startu financijski neisplativi, a održavaju ih samo radi carga i održavanja mreže i konekcija. Da razmišljaju o povlačenu sa tržišta izjavili su United, Royal Brunei, JAL, Singapore i Gulf. Prvog dana testiralo se 250 članova posada i 2 osobe su imale Covid-19 te su zadržane u karanteni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

U napadu na vladin avion na aerodromu Aden (Yemen) koji se vračao iz Riyada (Saudijska Arabia) 22 osobe su poginule i 50 ih je ranjenih. Ni jedan član vlade nije stradao u napadu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vlada Yemena

Europska Unija i Velika Britanija su nakon dugotrajnih natezanja doslovce u zadnji čas postigli sporazum o Brexitu. Sporazum ima 1246 stranica, od čega se 25 odnosi na zračni promet.

Definirano je da će kompanije u Velikoj Britaniji morati imati 51% britanskog, a u Europskoj Uniji 51% europskog vlasništva. Ovdje će probleme prvenstveno imati IAG koji će se morati prilagoditi, dok ostali prijevoznici (easyJet, Wizz Air, Ryanair) iako su bili vrlo glasni protiv prijedloga zapravo i neće imati problema jer su već odavno otvorili svoje podružnice u obije države i u njima imaju dislocirane avione. Ovo samo predstavlja operativne probleme za kompanije i nešto manju zaradu radi dvojnog sustava, flota i posada.

Drugo pravilo se odnosi na posade koje će svoje licence morati i administrativno proširiti na druge države no ovo će biti vrlo pojednostavljeno i države će prihvatiti sva prava koja su posade imale prije 1.1.2021. Treći set pravila odnosi se na zrakoplovnu sigurnost. Sporazum još mora ratificirati Parlament Velike Britanije, te svih 27 članica Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Nakon što je do nedavno letio sa širokotrupcima za London, Swiss je odlučio od 15.1. do kraja III. mjeseca letjeti sa A330, A340 i B777 na večernjem letu za Bruxelles. Let traje samo 50 minuta. Swiss se odlučio za ovaj potez ne radi povećanog broja putnika, nego radi druga dva razloga. Prvi je da posade na širokotrupcima mogu ostvariti minimalnu količinu naleta da zadrže licence. A drugi je prijevoz cjepiva protiv Covida-19 iz središnjeg europskog skladišta u Bruxellesu do Zuricha odakle će se distribuirati diljem Švicarske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Qatar je potpisao codeshare sa China Southernom koji se provodi od 27.12. Po ovom codeshare China Southern će imati svoje kodove na letu Qatara između Guangzhoua i Dohe te na 60 destinacija preko Dohe za Europu, Afriku i Bliski Istok, ali i na letovie China Southerna iz Guangzhoua diljem Kine i Azije. U drugoj fazi code-share China Southern će staviti svoje kodove na letove Qatara između Pekinga i Dohe. Qatar je 2018. investirao u dionice China Southerna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Brexit se kreće provoditi od 1.1.2021, a još uvijek nema sporazuma između Europske Unije i Velike Britanije. Njemačka i Francuska odbijaju suspendirati pravilo da kompanije koje lete unutar Europske Unije moraju imati više od 50% vlasništva EU, a što radi ogromne probleme easyJetu i drugim britanskim kompanijama, obzirom da se britanski investitori više ne smatraju europskim investitorima. Španjolska je pak zabrinuta radi IAG-a i tražila je suspenziju tog pravila kada se radi o vlasništvu iz Velike Britanije. Španjolskoj se pridružila i Irska (radi Ryanaira), te Mađarska (radi Wizz Aira).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

FedEx-ova australijska poslovnica TNT, je potpisala šestogodišnji ugovor sa Qanatasom vrijedan 263 milijuna USD. FedEx će koristiti prtljažni prostor na Qantasovim i Jetstarovim letovima, te na cargo letovima Qantas Freight.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Wizz Air je pokrenuo akciju prodaje na kraju godine sa 25% popusta. Akcija se provodi od 27. do 29.12. u 23:59.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Novi australijski nacionalni prijevoznik Rex, koji prelazi iz regionalnog u panaustralijskog prijevoznika, podnio je prigovor ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) u kojoj tvrdi da Qantas koristi federalnu financijsku pomoć kako bi preplavio tržište prekomjernim kapacitetima, a sa ciljem da uništi konkurenciju. Rex smatra da Qantas ima višak kapaciteta koji ne koristi na prije brojnim inozemnim linijama, a sada te kapacitete koristi na slabom australijskom domaćem tržištu, te uz dumping uništava konkurenciju, a koja nije u ravnopravnom položaju i ne može mu odgovoriti. Rex je dokazao da Qantas udara i na linije na kojima je do sada jedva imao jednu frekvenciju i Rex sa malim 30-seaterima. Qantas je na istim linijama stavio ogromne i nerealne kapacitete, kao bi što više naštetio Rexu prije pokretanja nacionalnih linija.

Qantas tvrdi da oni samo žele proširiti svoju mrežu linija novim destinacijama kako bi zadovoljili što širu količinu stanovnika Australije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Britanija ima sve više egzistencijalnih problema zbog izolacije u koju su je stavile ostale države a zbog straha da se ne proširi novi soj Covida-19 koji je pronađen u Velikoj Britaniji. Novi soj se širi 70% brže nego dosadašnji.

Kako je vlada Francuske zatvorila promet tunelom ispod La Manchea, te zabranila promet trajektima na liniji Calais-Dover tisuće kamiona su zarobljene sa obije strane kanala. Stoga je dobar dio kamiona britanska strana prebacila na Manston Aerodrom u Kentu koji je zatvoren od 2014. te ih je tamo parkirala. Kamioni su okupirali uzeltno-sletnu stazu, stajanke, rulnice, parkirališta i manevarske površine.

U Britaniji se već osjeća nestašica hrane, posebno povrća i voća. Stoga je Lufthansa poslala Boeing 777F sa pošiljkom od 80 tona namirnica u Veliku Britaniju.

Ogroman broj zemalja svijeta je reagirao vrlo brzo. Prvo je Nizozemska zatvorila granice prema Velikoj Britaniji te zabranila letove i pristajanje brodova iz Velike Britanije. U samo par sati preko 20 zemalja je zabranilo letove iz Velike Britanije, među njima i Hrvatska. Neke zemlje su zabranu postavile na 48 sati, dok ne vide što će biti sa novim sojem virusa, no nakon toga su mahom zabranu produžile do 31.12. Niz zemalja je zabranu postavio i u I/2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Kanadske kraljevske zračne snage planiraju zamijeniti pet A310 (od kojih se jedan koristi kao VIP avion) koje su nabavili 1987. i 1988. (33 godine stari) sa novijim rabljenim avionima koje će nabaviti od posrnulih kanadskih prijevoznika. Pretpostavlja se da će avione uzeti od Air Canade. Kanada na ovaj način planira indirektno pomoći svoju kompaniju zbog posljedica Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Canda Air Force)

DOT SAD-a je objavio listu od 103 ruske i kineske kompanije koje rade za vojsku i koje će imati sankcije SAD-a. Među njima je ruski UAC, te kineski AVIC, no ne i COMAC koji proizvodi C919 i ARJ 21-700.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: C919

Iako se naveliko pričalo da će Tata Grupa preuzeti svih 100% AirAsia Indije, na kraju je AirAsia smanjila svoj udio u kompaniji sa 49% na 13%, no ostala je suvlasnik. Istime je Tata Grupa sada vlasnik 87% udjela u kompaniji (prije 51%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Alaska Airlines je naručila dodatnih 23 Boeinga 737-9, što je povećalo broj 737MAX na 91 a sa opcijama na čak 120 primjeraka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Nakon pritisaka asocijacija i aviokompanija Europska Komisija je na koncu finalizirala prijedlog slotova za iduće ljeto kojim kompanije moraju ostvariti 40% letova da bi zadržale slotove. Prije Covida-19 kompanije su morale ostvariti 80% letova za zadržavanje slotova. Komisija na ovaj način želi izbjeći letove duhova, tj. letove bez putnika samo zato da se zadovolji forma. Procedura je trenutno u Europskom parlamentu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je postigao sporazum sa Airbusom da se isporuke 22 aviona pomaknu sa 2022-2024. na 2027-2028. Uz to i 15 dodatnih aviona koji su se trebali isporučiti između 2022. i 2024. će se prolongirati prema kraju tog perioda isporuka. EasyJet neće imati ni jedne isporuke aviona do 30.9.2021, a 2022. će se isporučiti 8 aviona, 7 u 2023. i 14 u 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je Kenija odlučila u III/2021 priznati separatističku republiku Somaliland koja se odcijepila od Somalije i nada se međunarodnom priznanju, i Kenya Airways je najavio direktne letove između Nairobia i Hargeisa od kraja III/2021. Somalija je prekinula diplomatske odnose sa Kenijom 14.12.2020. i protjerala veleposlanika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Hurghada, Air Cairo od 1.10.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

  • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

  • Seoul, Korean od 30.9.

Iz Pule:

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Sarajeva:

  • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.

 

Iz Tuzle

  • Beč, Ryanair od 1.11.
  • Stockholm, Ryanair od 2.11.
  • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

  • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

  • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: