Novosti iz svijeta

Kineski prijevoznik Xiamen (u vlasništvu China Southerna) je naručio 40 Airbusa A320. Vijest je breaking zato što je Xiamen do sada bio samo Boeing prijevoznik sa 150 B737 i 12 B787. Deal sa A320 je vrijedan 4,9 milijardi USD. Sjetimo se da su kineski prijevoznici prije par tjedana naručili čak 292 Airbusova aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Xiamen

Iako se management ozbiljno trudio, ipak je izgubio bitku i Doncaster Sheffield se zatvara 4.11. Aerodrom će se pretvoriti u skladište i logistički centar. Doncaster je imao letove TUI-a, BH Airlinesa i Wizz Aira. Nakon što je Wizz Air najavio zatvaranje baze aerodrom je ustanovio da nije isplativo nastaviti operirati. Doncaster je najviše putnika imao 2019. kada je dostigao 1,4 milijuna, uz 17.647 tona carga.

U Velikoj Britaniji nije čudno da aerodromi koji su imali preko milijun ili čak dva milijuna putnika u samo par mjeseci nestanu sa lica zemlje. Sličnu sudbinu proživljava i londonski Southend.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Doncaster Sheffield aerodrom)

Airbus u ovom momentu ima 29 aviona koji čekaju isporuku motora. Kompanija kaže da je situacija teška, ali nije neizdržljiva i da uspijeva nekako hendlati isporuke. Kompanija je uvjerena da će se stanje na tržištu stabilizirati do sredine iduće godine kada bi isporuke morale krenuti normalnim tijekom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kao što sam najavio da će se vjerojatno desiti Tata Grupa je ponudila Singaporeu udio u novoj Air Indiji, ako pristane na spajanje Vistare i Air Indie. Singapore ima 49% u Vistari u kojoj Tata Grupa ima 51%. Tata će u idućih 12 mjeseci spojiti Air India Express i AirAsia Indija u jedan LCC, a nakon toga planira spojiti Vistaru i Air Indiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanairovi i Vuelingovi kabinci u Italiji će štrajkati 1.10. Radnici su nezadovoljni plaćama i uvjetima rada. Ryanairovi radnici će štrajkati cijeli dan, dok će Vuelingovi štrajkati četiri sata između 13 i 17 sati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

 

Posade Aeroflota, S7, Urala, UTaira i Redwingsa su dobili obavijest o mobilizaciji. Naime, Rusija je najavila mogućnost mobilizacije posada kompanija u Rusiji, kao i djelatnika aerodroma. Rusija po prvi puta mobilizira od 2. svjetskog rata i pretpostavlja se da će mobilizirati 300.000 vojnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

 

Icelandair i Air Greenland su potpisali pismo namjere u kojem će ozbiljno povećati suradnju i konektiranost preko Keflavika za letove sa Greenlanda. Istim se planira većinu letova prebaciti sa Reykjavika na Keflavik kako bi ta konektiranost bila što brža, jednostavnija i bolja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Greenland

FedEx pregovara sa Boeingom oko novog cargo aviona B787F. Boeing već ima skice projekta koje je prezentirao FedEx-u. Isto tako Boeing je prezentirao FedExu i projekt NMA-F (New Midsize Airplane). FedEx ozbiljno razmatra nabavku A350F. Kompanija u floti trenutno ima 424 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

CEO Airbusa Guillaume Faury je objavio da bi projekt A220 sa inačicom -500 postao jak produkt i da on bez ove inačice nikako nije potpun. Stoga Airbus svakako planira ovu inačici u doglednoj budućnosti. No, Faury ističe da se to neće desiti prije nego inačice -100 i -300 postanu komercijalno isplative.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nedavno su American i JetBlue dobili dozvole za letove na Kubu, a sada je ove dozvole zatražio i United. Kompanije vrše velik pritisak na DOT, od kada je SAD ukinuo zabranu letova. Očekuje se da i Delta zatraži dozvole letova na Kubu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Wizz Air planira za svoju podružnicu u Saudijskoj Arabiji osigurati čak 50 aviona, od čega će pola letjeti na letovima prema Bliskom Istoku, a druga polovica na domaćim letovima u Saudijskoj Arabiji i prema ostalim međunarodnim destinacijama.

autor: Alen Šćuric, anačitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Albania je nabavila dva Airbusa A320 (VP-CLP i VP-CEK). Avioni se upravo boje u korporativne boje Air Albanie. Kompanija trenutno u floti ima jedan A320 i jedan A319. Ovime će se fota Air Albanie povećati za 100%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Air Arabia je ušla u joint venture sa sudanskm DAL gurpom, te će zajedno pokrenuti avio kompaniju u Sudanu. Kompanija će se zvati Air Arabia Sudan. Kompanija će letjeti sa A320 i imati će bazi u Khartoumu. Ovo ćebiti sedmi AOC AirArabie (Sharjah, Abu Dhabi,Maroko, Egipat, FtyArna i Fly Jinnah.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Vladimir Putin prvi puta mobilizira rezerviste nakon 2. svjetskog rata, i to njih 300.000 radi rata u Ukrajini. Objava mobilizacije je napravila to da je brdo muškaraca pohitalo kupiti karte kako bi pobjeglo iz zemlje. Cijene karata su porasle 9 puta. Vrlo brzo Vlada je zabranila kompanijama prodaju karata muškarcima starosti od 18 do 65 godina osim ako nemaju dozvolu Ministarstva obrane za putovanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Turkish pregovara sa Embraerom oko nabavke modela E-195E2. Kako kompanija ima problema sa isporukama i Boeinga i Airbusa ovo ne treba čuditi. Sa ovim avionom kompanija će moći povećati frekvencije na postojećim linijama, ali i otvarati linije za koje su veliki uskotrupci preveliki (737-800 i A320). Turska nema regionalnih aviona od 2006. kada je iz flote izbacio Avro RJ100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turish

De Havilland će obnoviti proizvodnju Dash 8-400, no ovaj puta u Wheatland Countyu u Aleberti (30 minuta od Calgaria). Kompanija avion ne proizvodi od sredine 2021. U ovom pogonu će se proizvoditi na nova vatrogasna anfibija CL-515.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

SpiceJet koji nas iz tjedna u tjedan razočarava tragičnim vijestima, rezanjima i nizom tužbi koje se protiv njega vode, sada je napravio i najpopularniju mjeru. Velik broj pilota je poslao na neplaćeni dopust u nadi da će tako racionalizirati poslovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Talijanska CAA je suspendirala operacijsku licencu maloj regionalnoj kompaniji Fly LeOne. Kompanija je letjela iz Trsta, Genove i Pescare. Jedne godine kompanija je letjela i za Split.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Fly LeOne

Prema informaciji koju smo dobili iz izvora u Austrianu, kompanija će sukcesivno izbacivati Airbuse A321 kako dolaze A320neo. Austrian u floti ima još samo 6 A321. Kompanija je već iz flote izbacila sve A319, te Dash 8-400. Flota uskotrupaca sada se bazira na A320 i Embraeru E195.

Iskreno E195 je prevelik za niz linija koje operira Austrian i tu je istinski čudno da su se riješili Dash 8-400. Kompanija je rekla da će u najam uzeti nekog drugog prijevoznika koji će letjeti sa manjim avionima na linijama za koje je E195 prevelik, no to se u konačnici nije desilo. Jednako tako je čudno za kompaniju da su se riješili manjih i da se rješavaju većih aviona A320 obitelji. Ovi avioni su kompatibilni i posade ih lete kao jedan tip aviona. A Austrian je bio poznat po tome da ima različite veličine aviona u floti koje potom kombinira prema potrebama linija, pa i na dnevnoj bazi. Iskreno, ovime Austrian vrlo mnogo gubi, a ovakva utilizacija je puno pretjerana i potpuno nepotrebna. Poglavito na tako veliku flotu, od 62 aviona, pri čemu samo A320 obitelj ima 36 aviona. Ovdje je bilo logično da imaju po 6 A321 i isto toliko A319, te sve ostalo A320.

Kompanija će uskoro iz flote izbaciti sve Boeinge 767, a potom i B777. Za sada nije odlučeno hoće li nasljednik biti B787 ili Airbus A350. Trenutno je interni favorit B787, no konačna odluka će biti rezultat pregovaranja sa proizvođačima.

autori: Alen Forlar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Ruske kompanija će letjeti na Sjeverni Cipar (pod Turskom upravom), tj. za aerodrom Lefkosa/Ercan, od 15.11. ove godine. Istim će ruskim kompanijama biti zabranjeno letjeti za ostale zračne luke na Cipru, no ruske kompanije time ništa ne gube kada i ovako i onako imaju zabranu letova na Cipar radi sankcija. Trenutno za Lefkosu lete samo Turkish, Pegasus, Andalujet i San Express.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Anadolujet

LCC  Transavia France će dobiti 10 novih aviona do ljeta 2023. Ovime će se broj avona kompanije povećati na 70. Transavia France planira širiti flotu do 200 aviona. Nakon ljeta 2023. u kompaniju dolaze i Airbusi A320neo uz postojeće Boeinge 738-800. Kompanija će istovremeno otvoriti 20 novih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Unitedovi Boeinzi 777-200 nisu prošli inspekciju krila, pa je kompanija morala 25 od tih aviona u floti prizemljiti. Kompanija ima 74 ovih aviona u floti. United je otkazao 18 letova u ponedjeljak i utorak kako bi proveo inspekciju. Ovi avionu su već početkom godine bili prizemljeni radi problema na motorima Pratt & Whitney (PW) 4000. Ovaj kvar nema veze sa kvarovima na motoru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

AirAsia je dala 5 milijuna gratis sjedala u avionima. WoooW. Letovi se moraju rezervirati od 25.9. i obaviti od 1.1. do 28.10. 2024. Naravno putnik ipak mora platiti takse za let.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

Rusija je ponudila svojim kompanijama pozajmice kojima bi otkupila avione koji su u lizingu, a koje je Rusija nacionalizirala i zapravo otuđila lezorima. Usprkos nacionalizacije Aeroflot je već otkupio par Airbusa A330, a Volga Dnepr i S7 su vratili neke od aviona lezorima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Zbog četverosatnog štrajka kontrolora letova i zaposlenika LCC u Italiji, u nedjelju je otkazano čak 500 letova. Kontrolori traže više plaće i bolje radne uvjete. Od LCC štrajkali su djelatnici Ryanaira, easyJeta i Voloteje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Turska i Izrael su potpisali diplomatski sporazum dočim će Izraelske  kompanije moći napokon letjeti izmeđju dviju država. Turske kompanije već lete za Izrael, no izraelske ne lete od 2007. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

SAD je u zadnjih 12 mjeseci producirao 9087 novih pilota. Potražnja je ogromna, niz kompanija je prizemlji flote radi manjka pilota. Ovo je 2500 više novih pilota nago 2019.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Situacija sa najdužim linijama na svijetu sa od našeg prošlog pisanja djelomično izmijenila. Sada je situacija slijedeća:

 1. Singapore-New York JFK, 15.348 km, 18:50 sati, Singapore A350-900ULR
 2. Singapore-Newark, 15.344 km, 18:45 sati, Singapore A350-900ULR
 3. Perth-London LHR, 14.999 km, 17:15 sati, Qantas B787-9
 4. Auckland-New York JFK, 14.207 km, 17:35 sati, Air New Zealand B787-9
 5. Singapore-Los Angeles, 14.113 km, 17:10 sati, Singapore A350-900
 6. Houston-Sydney, 13.834 km, 17:45 sati, United B787-9
 7. Sydney-Dallas, 13.804 km, 17:05 sati, Qantas B787-9
 8. Manila-New York JFK, 13.712 km, 16:15 sati, Philippines A350-900
 9. Singapore-San Francisco, 13.593 km, 16:40 sati, Singapore A350-900
 10. Atlanta-Johannesburg, 13.581 km,16:10 sati, Delta A350-900

 

autor: Alen Šćuric, analitirač (Zagreb), foto: Singapore

Nigerija je objavila da je odabrala Ethiopian kao partnera za pokretanje novog nacionalnog prijevoznika Nigeria Aira. Ethiopian će imati 49% dionica u Nigeria Airu. Ethiopean je na isti način već sudjelovao u staranju Malawian Airlinesa, Zambia Airwaysa, Guinea Airlinesa i Mozanbique Airlinesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Virgin Australia pregovara sa Air New Zealandom oko spajanja u jednu kompaniju. Pregovori su tek u početnoj fazi. Virgin Australija razmatra i mogućnost kupnje 3. australijskog prijevoznika Rexa. U Australiji najveći udio u prometu ima Qantas (41%), drugi je Vrigin Australia (31%), treći je Jetstar (22%), a četvrti Rex (6%). Kompanija je u godinu dana do kraja VI. mjeseca imala gubitak od 259 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.