Novosti iz svijeta

Zbog kolapsa Stobarta easyJet je otvorio 12 novih linija koje bi trebale nadomjestiti linije Stobarta. Kompanija je otvorila prvu liniju iz Belfast Citya i to za London Gatwick. EasyJet je povećao i kapacitete, te frekvencije na linijama iz Belfast Internationala za Birmingham, Edinbrugh, Glasgow i Manchester. Izuzetno brza i kvalitetna reakcija konkurencije na tržišne promjene. Bravo easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

SAD je inicirao pregovore sa Kinom koja još nije dozvolila letove 737MAX, kako bi to ubrzo učinila. Ukupno je još 222 Boeinga 737MAX prizemljeno, od čega je preko 100 aviona u vlasništvu kineskih kompanija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Cathay Pacific i Airbus razvijaju projekt jednog pilota na A350 za duge letova na velikim visinama i dužem kruzingu. Sada je potrebno da dva pilota budu u kokpitu, dok se još bar toliko odmara, a kompanije paniraju da dva pilota pokrenu let, potom se jedan odmara, pa drugi, a nakon toga oba prizemljuju let, tj. ukupno će biti potrebno dva umjesto tri do četiri pilota. Program bi trebao saživjeti do 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

All business kompanija La Compagnie je nakon godinu i tri mjeseca obnovila liniju iz Paris Orlya za Newark. Linija će se prvotno operirati dva puta tjedno, no kroz ljeto će se broj frekvencija povećavati, da bi se u IX. mjesecu povećala na svakodnevne. La Compagnie 2.7. pokreće i letove iz Nice za Newark sa frekvencijom od tri tjedna leta.

No, kompanija, koja je do Covida-19 letjela samo za Newark, od 21.7. pokreće i letove za Tel Aviv. Linija će se operirati tri puta tjedno. No, ono što je interesantno je da linija ima samo 1,5 sati pauze na Orlyu za konekcije prema Newarku. Od 29.11. La Compagnie će krenuti sa linijom za Milan Malpensu četiri puta tjedno. I ova linija će se vezati na Newark.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: La Compagnie

Ryanair i Manchester Aerodrom će tužiti Vladu Velike Britanije radi kategorizacije zemalja u zelenu, žutu i crvenu. Ryanair i Manchester Aerodrom tvrde da Velika Britanija nema jedinstvene kriterije u klasificiranju zemalja i da niz zemalja nije dobilo zeleni status iako su trebali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je izjavio da je projekt A220-500 realan i da će se on desiti, no da trenutno nije prioritet, tj. da će se kompanija koncentrirati na neke važnije projekte. Kompanija je jednako tako izjavila da za sada ne radi na planovima za A322, te da taj projekt nije planiran u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

EasyJet je otvorio novu sezonsku bazu u portugalskom Faro-u. Faro je treća portugalska baza easyJeta, uz Porto i Lisabon. Kompanija je tamo stacionirala tri aviona, a operirat će 21 liniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Švicarska je u 2019. imala 58,6 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 31,5 milijuna putnika Zurich
 2. 17,8 Geneva
 3. 9,1 Basel
 4. 0,1 St.Gallen
 5. 0,1 Lugano

autor: Alen Šćurica, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Canada će u fazama u VI. i VII. mjesecu na posao vratiti čak 2600 zaposlenika, radi povećanja broja letova koje će uslijediti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Novi islandski LCC Play je dovezao svoj prvi Airbus A321 u Island. Kompanija će započeti sa letovima na London Stansted 24.6. Prve linije kompanija će uz London biti Alicante, Barcelona, Berlin, Copenhagen, Madrid i Tenerife. Kompanija će organizirati niz letova diljem otoka u idućim danima radi uvježbavanja posada, a nakon inauguracijskog leta podijelit će 1000 gratis karata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Southwest je otkazao skoro 300 letova u srijedu, te je još 500 letova kasnilo radi problema sa kompjuterima. U utorak je otkazano skoro 500 letova i 1300 je kasnilo, što je 37% svih letova Southwesta. Kompanija je imala problema sa letovima i u ponedjeljak, no ne radi kompjutera, nego radi problema sa informacijama o vremenu. Više stotina letova je radi toga imalo problema. Ovo pak znači da je preko 3000 letova u tri dana imalo ozbiljnih problema.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Southwest

Sedam južnokorejskih aviokompanija je u Covidu-19 ponudilo čak 152 leta za nigdje koji su prevezli fascinantnih 15.983 putnika. Ovi putnici su potrošili čak 20 milijuna USD samo u duty-free trgovinama. Naime, neke duty-free trgovine su organizirale letove do japanskog zračnog prostora kako bi putnici mogli kupiti duty-free robu, te su putnicima dali besplatne aviokarte, uz uvjet da moraju kupiti određeni iznos robe u njihovim trgovinama. Najviše letova za nigdje imala je Asiana, njih 35.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana

I dok većina kompanija Europe vraća aviona iz prizemljenja, te povećava flote, Swiss je odlučio daljnje reducirati flotu, pa će je smanjiti za 15%. Kompanija će iz flote izbaciti pet A330 ili A340, te 10 uskotrupaca. Među uskotrupcima Swiss će u prvom redu iz flote izbaciti Embraere E190 koje unajmljuje od Helvetica.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Boeing je obavijestio SAD da će kasniti 12 mjeseci sa dva VC-25B (Boeinga 747-8), poznatiji kao novi Air Force One. Originalno avioni su se trebali isporučiti krajem 2024. Boeing se izgovara na Covid-19 (iako stvarno nije jasno kako je pandemija utjecala na izgradnju ovih aviona), te na bankrot GDC Technicsa, koji je bio dobavljač interijera za VC-25B. GDC Technics i Boeing su se godinu dana prepucavali oko isporuka i otkazivanja posla.

Boeing traži i nove pregovore za cijenu aviona. Dogovorena cijena je bila 3,9 milijardi USD za oba aviona. Boeing je ovu cijenu već prebio prošle godine, a SAD mu je rekao, da sukladno Ugovoru ne može dobiti više novaca. No, sada ostaje za vidjeti hoće li SAD ipak popustiti.

Avioni su originalno napravljeni za Transaero 2016. godine, no isti nisu isporučeni radi bankrota kompanije. Trenutni Air Force One (VC-25A) imaju 34 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Emirates je objavio prvu neprofitabilnu godinu u zadnjih 30 godina. Ukupan gubitak kompanije je enormnih 5,5 milijardi USD. Emirates je bio prizemljen čak osam tjedana odlukom Vlade UAE. Cargo divizija je donijela ozbiljne prihode kompaniji. Emirates je konvertirao čak 19 putničkih aviona u preightere. Ukupno je Emirates SkyCargo imao 4,7 milijardi USD prihoda, 53% više nego prethodne godine. Kompanija je smanjila broj zaposlenika za čak 31%, na 75.145. Emiratesov load faktor je pao sa 78,5 na samo 44,3%.

Vlada Dubaia je odobrila još jednu pomoć Emiratesu. Ovaj puta iznos je 1,1 milijardu USD. Emirates je u godinu dana dobio 3,1 milijardi USD pomoći od Vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

EasyJet je odlučio prebaciti dio aviona iz Velike Britanije koja je zatvorena, u Njemačku koja se otvara za turističkih promet. Avioni će prvenstveno letjeti iz Njemačke za Španjolsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

British je u V. mjesecu vračao radnike na posao, ali sada je ponovo tisuće radnika stavio u šablonu državne pomoći za nezaposlene, gdje ne rade i dobivaju 80% osnovne plaće od strane Velike Britanije, zato što se Velika Britanija još uvijek nije otvorila.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Nakon što su već nekoliko velikih zračnih luka u Europi počele u promet vraćati piste i terminale koje su zbog pomanjkanja prometa u cilju uštede zatvarali, sada i Beč 15.06. ponovno otvara Terminal 1. U Terminalu 1 provoditi će se check-in dok će sigurnosne kontrole i svi odlasci i dolasci biti i dalje preko Terminala 3.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Aerodrom Beč

Lufthansa Grupa ulazi u restrukturaciju od kraja 2021. do 2024. u kojoj planira uštedjeti 3,5 milijardi EUR. Kompanija planira reducirati izdatke za zaposlenike, što je već djelomično učinila otpuštanjem 26.000 zaposlenih. Druga mjera je pojednostavljenje operacija. I ovdje je kompanija već učinila neke mjere ukidanjem Germanwingsa i SunExpressa te pokretanjem Eurowings Discaveria. Treća mjera je modernizacija i standardizacija flote. U ovoj mjeri se planira osjetno smanjenje potrošnje goriva uporabom novijih i štedljivijih aviona. Unifikacijom flote smanjit će se troškovi osoblja, maintenance i trening posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Air France je objavio da će imati 65% kapaciteta iz 2019. u VII. i VIII. mjesecu. Ovo je sukladno mojim procjenama još od prošle godine, koje sam potvrdio na proljeće u kojima sam rekao da će legacy imati oko 60%, a LCC oko 80%, tj. ukupno kompanije oko 70% prometa iz 2019. Kako stvari stoje LCC bi mogli imati i oko 90%, a kompanije ukupno oko 75% iz 2019. godine. Air France će letjeti na oko 200 destinacija. Kompanije će u promet vratiti 12 prizemljenih long-haul i 10 srednjeprugaških aviona. Ovime će Air France u floti ovog ljeta imati 181 avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Rusija i Kina su objavile detalje projekta CR929. Avion bi trebao imati prvi let 2023, a masovna proizvodnja bi trebala krenuti 2026. Projekt kineskog COMAC-a i ruskog UAC-a je konkurencija širokotrupnom Boeingu 787 i Airbusu A330. CR929 će se proizvoditi u tri inačice, standardna CR929-600 sa 280 putnika i doletom 12.000 km, manji avion CR929-500 sa 250 putnika, ali većim doletom od 14.000 km, te veći CR929-700 sa 320 putnika, no doletom od samo 10.000 km. Kompanija u daljoj budućnosti planira proizvesti i CR939 koji bi trebao biti konkurencija Boeingu 777 i Airbusu A350.

No, obzirom na enormna kašnjenja koja su imali bitno jednostavniji uskotrupni projekti C919 i MS-21, teško da će se ovaj optimistična petogodišnji plan stvarno i obistiniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

I Japan se pridružio sankcijama Europske Unije protiv Bjelorusije. Japanske kompanije ne smiju slijetati u Bjelorusiju, Belavia ne smije slijetati u Japan (što ona i ne može jer nema avion za tako što), te će japanske kompanije zaobilaziti zračni prostor Bjelorusije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Brazilski Azul je objavio da otvara čak 50 novih regionalnih linija. Linije će se prvenstveno operirati sa minijaturnim Cessna Grand Caravanima koje je Azul dobio prilikom kupnje regionalne kompanije TwoFlex (2020.). Kompanija u floti ima 14 putničkih (9 putnika) i 3 cargo Grand Caravana. Ipak neke od linija Azul će operirati i sa svojim regionalnim ATR 72-600, Embraer E190, E195 i E195-E2. U Brazilu Azul ima 37,5% domaćeg prometa, GOL 30%, a LATAM 27%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Wizz Air je objavio otvaranje šeste talijanske baze, Napulja, od VIII/2021. Dva Airbusa A321 će biti stacionirana u Napulju. Kompanija će iz napulja operirati 18 domaćih i međunarodnih linija. Uz Napulj Wizz Air je otvorio baze u Rimu FCO, Milanu MXP, Palermu, Cataniji i Bariju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je dobio sudski spor protiv KLM-a i TAP-a, Ryanair je dobio i sudski spor protiv pomoći Condoru u visini 550 milijuna EUR, pri Generalnom EU sudu. Ovo je ogroman udarac za Condor. Condoru je sada preostalo da pokuša elaborirati dobivanje novaca u nadi da će na taj način isti zadržati, te ponovo izaći pred Europsku Komisiju. Ryanair tvrdi da su europske države svojim prijevoznicima dale 30 milijardi EUR pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Aer Lingus će sam operirati sa A320 Stobartove linije Dublin-Manchester, Dublin-Edinburgh, Belfast City-Manchester, Belfast City-Birmingham i Belfast City-Edinburgh, dok će Britishev CityFlyer operirati Belfast City-Exeter i Belfast City-Leeds Bredford. No, ostale linije se za sada ne lete, a Aer Lingus se ispričao svojim putnicima radi neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Airbus je ponudio prijevoznicima paxCASE, plastične pregrade koje fizički odvajaju dva sjedala od ostalih sjedala za putnike koji su sumnjivi na Covid-19. Do sada su kompanije takve sumnjive osobe morali izolirati na zadnja sjedala, te ostaviti po dva reda ispred i sa strane slobodna. Kako je to sve manje moguće što se load faktor više povećava, Airbus je sada iznašao rješenje. Pregrade se postavljaju vrlo lako i brzo, a jednako tako se lako skladište u avionu. Kada se postave pregrade oko sumnjivih putnika, više nema potrebe za ostavljanjem dodatnih slobodnih sjedala ispred i sa strane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Air Seychelles, bivša kompanija u suvlasništvu Etihada, je u ekstremnim problemima. Kompanija ne može servisirati dugove koje ima prema kreditu Etihada, a Etihad ne pristaje na otpisa dijela duga. Air Seychelles je stoga otpustio 11 pilota, te je u postupku vračanje oba Airbusa A320neo, te ostanak samo na domaćim letovima sa DHC 6-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Seychelles

Eurowings će otvoriti bazu u Pragu gdje će bazirati dva Airbusa A320. Baza će krenuti sa operacijama 31.10. Eurowings je najvio da će u idućih pola godine otvoriti nekoliko baza diljem Europe, pa i u Jugoistočnoj Europi. Eurowings je do sada iz Praga operirao samo prema Copenhagenu i Dusseldorfu. Baze na Pragu uz Smartwings i ČSA, još ima Ryanair, dok veći broj letova ima Wizz Air (7 linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Južnoafrički konzorcij Takatso će biti vlasnik 51% dionica South Africana, dok će država zadržati 49% dionica. U konzorciju su Herith General Partnes vodeći investitor u infrastrukturu i aerodrome, te Global Aviation Operations ACMI specijalist (u floti ima sedam A320 i tri A340-500). Konzorcij će dati 221 milijun USD. Vlada više neće investirati u kompaniju, no preuzeti će dugove od milijarde USD.

Konzorcij još uvijek nije odlučio hoće li zatvoriti LCC Mango, te druge kompanije South Africana. Takatso želi hitno pokrenuti letove, te razviti flotu i linije. Plan je da South African krene sa letovima u VIII. mjesecu na domaćim i regionalnim linijama, dok bi internacionalne linije trebale krenuti u roku od dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: South African

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.