Novosti iz svijeta

Kina je zbog širenja Covida-19 zatvorila najveći grad na svijetu, 26-milijunski Shanghai. Zbog toga su zatvoreni Shanghai Pudong i Hongqiao, odnosno dozvoljen je samo minimalni promet, od tek 5% normalnog prometa. U ovom momentu čak 259 aviona je parkirano u Pudongu i 128 u Hangqiau, tj. ukupno čak 387 aviona. Cargolux, Qatar Cargo, Singapore i Turkish Cargo su ukinuli letove za Shanghai.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Shanghai Pudong)

British je već drugi puta u manje od mjesec dana imao tehničkih problema sa IT-om. Stoga je kompanija otkazala 40 letova, a velik broj letova je kasnio. Za nepovjerovati. Da se tako što kod nas desi nazvali bi nas balkancima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: British

Cargojet je potpisao ugovor sa DHL-om na pet godina, uz mogućnost produžavanja na još dvije godine za ACMI, CMI, charter i dry-lease svojih aviona DHL-u. U ovom momentu kompanija iznajmljuje 12 cargo aviona u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, te Aziji. Kompanija će iznajmiti dodatnih pet Boeinga 767F tijekom 2022. i 2023. Kompanija će iznajmiti i B777F u 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: DHL

Linija Cathay Pacifika između Hong Konga i New Yorka je privremeno postala najduža na svijetu, duža i od one Singaporea za Newark i to radi zaobilaženja Rusije i Ukrajine. Linija trenutno ima 16.618 km i leti 17 sati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

AirBaltic trenutno 5 svojih A220-300 ima za ACMI business. Kompanija u floti ima 33 aviona, što znači da 28 aviona koristi za vlastite potrebe. AirBlatic je izjavio da bi mogao u wetleasu iznajmljivati i daleko više aviona kada bi to želio, pa čak i njih svih 33, obzirom na potražnju za ovim avionima.

autorica; Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirBaltic

Srilankan je još jedna kompanija koja je prekinula letove za Rusiju, te više neće letjeti iz Colomba za Moskvu.

Ruska metalna industrija Nisilk Nickel je predala upravi avio-komapniju NordStar. Kompanija je izjavila da se želi baviti osnovnom djelatnosti i da više nema interesa u zrakoplovstvu.

Aeroflot kao i Rossiya stvara hub u Sochiu, te će letjeti sa Superjetom SSJ100 prema Aktau, Aktobe, Atyrau, Nur Sultanu i Amatyu u Kazahstanu, Antalyji, Bodrumu, Dalamanu i Istanbulu u Turskoj, Bukhari i Ferganu u Uzbekistanu, Yerevenu u Ameniji, te Kairu u Egiptu.

Kako ruske kompanije neće koristiti slotove iste će i izgubiti, te će po smirivanju stanje imati ozbiljnih problema jer slotove tada neće dobiti nazad.

IATA je objavila da postoji utjecaj na 10% linija vezano uz otkazane letove, zatvoren zračni prostor i zaobilaženja zračnih prostora Ukrajine i Rusije.

Avolon je izjavio da će lezori zablokirati isporuke aviona za Rusiju još ozbiljno vremena nakon što završi rat u Ukrajini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Srilankan

Wizz Air je odlučio zaposliti 100 kabinaca i dići im plaće. Od 1.4. minimalna osnovna plaća za junior kabince je 18.000 GBP, no očekuje se da će isti dobivati 23.450. Normalni kabinci će imati minimalno 20.480 GBP, no trebali bi zarađivati oko 26.480. Senior kabinci će imati minimalno 21.887 GBP, no trebali bi zarađivati čak 33.850 GBP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Singapore je obnovio najdužu liniju na svijetu Singapur-Newark. Let na ovoj liniji traje 18 sati i 30 minuta. Linija se obnaša sa Aibrusom A350. Sinaporau je ovo 6. linija u SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

British se vratio na Gatwick nakon točno dvije godine. Prvi let iz Gatwicka je bio za Larnacu, nakon čega je letio za Amsterdam, Paphos i Tenerife. British sa Gatwicka pokreće i LCC kompaniju Euroflyer. Kompanija će vrlo skoro operirati 35 linija iz Gatwicka.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Južnoafrička Republika je vratila licence Lufthansa Tehnici, pa je ista ponovo krenula raditi za Comair. Lufthansa Tehnika je prije par dana izgubila licence, a Compair je avione servisirao u SAA Tehnici.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa Technik

Uslijed izumiranja četveromotornih putničkih zrakoplova, dogodilo se i jedno uskrsnuće. Najveći operater Airbusa A340, njemačka Lufthansa, odlučila je uz zrakoplove A340-300 koje nije prestala operirati, vratiti iz mrtvih i najveće primjerke iz te obitelji, A340-600. Doduše radi se o samo 5 letjelica od ukupno 22 šestotke koliko ih je Lufthansa operirala prije pandemije koronavirusa. Sudbina preostalih, niti 20 godina starih zrakoplova je kanibalizacija i rezanje. Zrakoplovi su većinom bili dugotrajno uskladišteni u španjolskom Tervelu, a najmanje 3 su već prebačena u Njemačku gdje se pripremaju za letenje, dok jedan od njih, registracije D-AIHT već održava liniju između Frankfurta i Washingtona.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Lufthansa

Wizz Air će bazirati čak 5 aviona na London Gatwicku odakle pokreće 18 linija, a vrlo skoro će imati i 25 linija sa aerodroma. Stoga će kompanija imati baziranih čak 20 aviona u bazama u Velikoj Britaniji. U Luton i Gatwick, kompanija ima bazu u Cardiffu i Doncasteru. Londonske baze će dobiti i prvi A321XLR već u trećem kvartalu 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Europski aerodromi su u II. mjesecu imali 61% putnika u usporedbi sa II. mjesecom 2019. Pritom su aerodromi Europske Unije imali 58,7%, a aerodromi nonEU 82,9%. Najbolji rezultat u regiji imala je Priština koja je imala +13% više putnika nego 2019, pa BiH (95%) i Hrvatska (71,1%). Lošije rezultate su imali Srbija (66,1%), Makedonija (64,2%) i Slovenija (samo 36,1%).

Top aerodromi Europe su Istanbul IST (3,5 milijuna putnika), Paris CDG (2,9), Madrid (2,9), London LHR (2,8), te je na 5. mjestu Amsterdam (2,7 milijuna putnika).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) foto: Aerodrom Istanbul

Alaska je odlučila unificirati flotu oko Boeinga 737 za Alasku i Embraera E175 za Horizon. Stoga je kompanija odlučila izbaciti sve Dash 8-400, te Airbus A320 i A321 do kraja 2023. Kompanija ima 40 Airbusa u floti koje je naslijedila akvizicijom Virigin Americe. Kompanija ima i 32 Dash 8-400.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska

ACI Europea smatra da Europska Unija mora hitno ukinuti nošenje maski te sve Covid-19 mjere uključujući potvrde o cijepljenju i testiranja. ACI smatra da je Omikron napravio globalnu imunizaciju, te da je rizik od hospitalizacije ili smrti sada izuzetno malen, dočim je isto dostatno da se više ne moraju provoditi Covid-19 mjere. ACI smatra da EU mora sve Covid-19 mjere ukinuti bar unutar EU zemalja i to do glavne ljetne sezone.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Krenula je i prva tužba lezora protiv ruskih kompanija. Singapurski lezor BOC Aviation je tužio AirBridge Cargo što su im odbili vratiti Boeing 747-8F. Naime BOC je htio uči u posjed svog aviona koji se našao u Hong Kongu temeljem Cape Town Konvencije koja štiti vlasnike aviona. No, AirBridgeCargo je odbio prihvatiti prekid lizinga i tražio je da avion odleti iz Hong Konga u Rusiju. Istovremeno AirBridge je odbio poslušati BOC da prizemlji još dva aviona i prebacio ih je iz Kine u Moskvu, te je odbio prihvatiti da mora vratiti avione. BOC traži da se sukladno Cape Town Konvenciji avioni odmah vrate lezoru.

Rusija je definitivno odlučila da 28.3. neće vratiti avione koji su u lizingu i time je jasno prekršila odredbe Cape Town Konvencije, što će imati dugoročne i teške posljedice kako po Rusiju tako i po ruske prijevoznike. Do sada je zaplijenjeno 78 od 515 aviona koji su u lizingu u Rusiji.

Aeroflot će u IV. mjesecu krenuti sa letovima prema inozemstvu, tj. prema prijateljskim državama. Prvih pet linija će biti za Iran, Azerbaijan, Armeniju, Kirgistan i Sri Lanku. Rossiya pak kreće sa letovima prema Tel Avivu i Cairu od 7.4. Tijekom IV. mjeseca Rossiya će krenuti sa tri linije prema Kazahstanu, isto toliko u Turskoj te jednu u Uzbekistanu. Za razliku od Aeroflota oni će sve letove letjeti sa SSJ-100.

Pobeda je smanjila broj aviona sa 45 na 21 kako bi osigurala dovoljno rezervnih dijelova do kraja 2022. UTair je odlučio da neće operirati aviona koji su u lizingu i tako kršiti ugovore sa lezorima. Stoga je kompanija prizemljila 9 lizanih Boeinga 737

Antonov je pozvao obožavatelje An-225 Mriye da uplate donacije kako bi se avion obnovio i ponovo krenuo letjeti. Antonov nije rekao koliko je novaca potrebno za obnovu, te koliko će vremena za isto trebati. Za razliku od Mriye An-124 su uspjeli pobjeći iz Ukrajine. Mriya to nije mogla jer je bila u ciklusu maintenancea i nije imala sve motore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

Novi Aer Lingusov regionalni feeder Emerald iz Belfast Citya udara direktno na Flybe. Čak 5 od 6 linija Flybea iz Belfasta ima konkurenciju i istim linijama Emeralda. Na ovih 5 linija Emerald će imati 72 leta, a Flybe će imati 109 letova. Emerald je i požurio sa bazom kako bi krenuo operirati prije Flybea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emerald

Aeromexico će uzeo u lizing devet dodatnih Boeinga 737MAX (dva MAX8 i sedam MAX9). Avioni će mu se isporučivati od 2022. do 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

IAG Cargo je od 27.3. krenuo sa svakodnevnom linijom London-Sydney. Linija će se operirati sa Boeingom 787-9 uz stop u Singaporeu.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: British Airways

Dubai će zatvoriti svoju sjevernu uzletno-sletnu stazu od 9.5. do 22.6. Staza je zadnji puta obnavljana 2014. godine. Južna staza je obnovljena 2019. i sada će aerodrom operirati samo sa te staze. Čudno da Dubai nije iskoristio vrijeme Covida-19 za ove radove. Zbog radova će se dio letova prebaciti na Dubai World Central, među kojima i 34 linije flydubaia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Monika Klobučar

Najveće kompanije po broju aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata su:

 1. 254 Emirates
 2. 96 Etihad
 3. 61 Flydubai
 4. 43 Air Arabia
 5. 10 Aerovista
 6. 8 Abu Dhabi Aviation
 7. 4 Wizz Air Abu Dhabi

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

DeHavilland Canada je dobio narudžbu za deset DHC6-400 Twin Otter od strane indijske regionalne kompanije FlyBig. Kompanija leti na manje aerodrome i potrebni su im STOL avioni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBig

AirBaltic će letjeti 92 linije iz Rige, Tallinna, Vilnijusa i Tampere ovog ljeta. Iz Rige će biti 64 destinacije, iz Tallina 13, iz Vilinijusa 12 i 7 iz nove baze u Tampere. Zbog restrikcija u zračnom prijevozu airBaltic je otkazao letove za Yerevan i Baku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBaltic

Zračne luke sa najviše putnika Oceanije osim Australije (koju smo posebno obradili) u 2019. su bile:

 1. 21,0 milijuna putnika Auckland, Novi Zeland
 2. 6,9 Christchurch, Novi Zeland
 3. 6,4 Wellington, Novi Zeland
 4. 2,5 Nadi, Fiji
 5. 2,1 Queenstown, Novi Zealand
 6. 1,5 Popeete, Francuska Polinezija
 7. 1,4 Port Moresby, Papua Nova Gvineja
 8. 1,0 Neelson, Novi Zeland
 9. 0,6 Noumea La Tontuota, Nova Kaledonija
 10. 0,5 Noumea Magenta, Nova Kaledonija

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tahiti Nui

Vietnam Airlines je prekinuo letove iz Hanoia za Moskvu. Ovo će najviše naškoditi turistima koji su svake godine sve više putovali između dvije države. U 2019. čak 650.000 Rusa posjetilo je Vijetnam.

United Aircraft će ponovo uvesti u proizvodnju Tupolev Tu-214 kako bi pomogao ruskim kompanijama tijekom sankcija. Tu-214 se proizvodi još samo u cargo varijanti i ima narudžbu za 8 ovih aviona. Ruski zamjenik premijera Yuri Borisov je posjetio tvornicu u Kazanu kako bi ustanovili za koliko bi se proizvodnja mogla obnoviti i proširiti. Tupolev je izgradio samo 89 Tu-204 i Tu-214. S7 je već odlučio u flotu ubaciti Ilyushinove cargo avione i to tri Il-86 i dva Il-96. Ovo će biti prvi puta da Il-86 ponovo leti od 2011. godine.

EASA je suspendirala ruske MRO Part 145 certifikate, Third Country Operator certifikate. EASA je ukinula sve ruske certifikate na avione, rezervne dijelove, uređaje i proizvode.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vietnam Airlines

SACAA (South African Civil Aviation Authority) je suspendirao licencu Lufthansa Technik Maintenance Iternational (LTMI). LTMI je servisirao Comairove avione koji su nedavno prizemljeni radi tehničkih problema. SACAA je auditom ustanovio da LTMI ima „nalaze 1 nivoa“ koji znače neposredan rizik za korisnike i civilni aviosektor. Comair se već prebacio na SAA Tehniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Technik

Vinci Airports je prodao 90,1% udjela u Stockholm Skavstva aerodromu i to švicarskoj kompaniji Arlandastad Group. Ugovor će se provesti idućeg mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stockholm Skavsta

U ovom momentu čak 180 aerodromskih projekta se provodi u Europi (uzletno-sletne staze, terminali idr.), a vrijednost poslova je 110 milijardi USD. Najveći projekt je novog Varšavskog aerodroma koji vrijedi 7 milijardi USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: