Novosti iz svijeta

Swiss je u prvih šest mjeseci 2022. profitabilan 67 milijuna CHF. Kompanija je imala prihod od 1,8 milijardi CHF. U to vrijeme prevezeno je 5,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

ANA je ostvarila prvi profit nakon 10 kvartala. Kompanija je imala promet od 2,6 milijardi USD i profit od 7,5 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Philippines Airlines je ušao u prestečajnu zaštitu, no ipak je prijavio polugodišnji profit od 72 milijuna USD. Kompanija je ovima imala dva uzastopna kvartala pozitivno poslovanje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Philippines

Indijski LCC IndiGo je u 2. kvartalu imao najbolji prihod u povijesti kompanije, čak 1,7 milijardi USD. Kompanija je u 2. kvartalu ostvarila profit od 45,5 milijuna USD, no kompanija je izgubila velik novac na gubitku na stranim valutama. Kompanija je imala load faktor od 79,6%. Kompanija u ovom trenutku ima 281 avion u floti. Kompanija dnevno radi u prosjeku 1667 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

U prvom tjednu VIII. mjeseca najviše ponuđenih sjedala ima Ryanair (3,9 milijuna), pa Lufthansa (3,4), IAG (2,8), Turkish (2,3) i Air France-KLM (2,3). U postocima spram 2019. najviše ima Wizz Air (131%), pa Ryanair (116%), Jet2 (113%), Turkish (110%) i Pegasus (103%). LCC trenutno imaju 47% letova unutar EU, dok su 2019. imali 42%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa je bila profitabilna u 2. kvartalu čak 259 milijuna EUR. Prihod kompanije je bio 8,5 milijardi EUR. Kompanija je u 2. kvartalu imala 42,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Kako bi ubrzao postupak izlaska i ulaska putnika u avion, IndiGo će od sada koristiti 3 umjesto 2 vrata. Kompanija će tako koristiti zadnja lijeva, te oboja prednja vrata (lijeva i desna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

U posljednjih par tjedana sam pisao o nizu odličnih poteza koje je Tata Grupa napravila u Air Indiji. Među odličnim potezima je i najnovija odluka Air Indijinog CEO-a Campbell Wilsona koji je dao nalog svom IOCC (Integrated Operations Control Center) da mu svakodnevno dostavlja podatke o kašnjenjima letova. Svi izvještaji o vremenu letova idu direkto Wilsonu, a Wilson je zatražio od IOCC da hitno i kvalitetno pripremi prijedlog za smanjenje kašnjenja. Wilson smatra da je kašnjenje letova bio jedan od glavnih problema Air Indije.

Kompanija je objavila i da joj se load faktor poboljšao sa 60 na 80% u posljednjih 6 mjeseci. Tata grupa je evidentno odlučila brzo i efikasno promijeniti poslovanje Air Indije, te ju napraviti broj 1 kompanijom Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanair je u VII. mjesecu ostvario 16,8 milijuna putnika, čak 2 milijuna više od broja putnika u VII. mjesecu 2019. Ryanair planira ove godine imati 110% prometa iz 2019. U ovom momentu Ryanair ima 116% sjedala u usporedbi sa 2019. I Wizz Air, easyJet, Pegasus i Jet2 su imali više od 100% prometa spram istog mjeseca 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

British Airways je produžio prekid prodaje karata sa 8.8. do 15.8. Znači puna tri tjedna sve do sredine 8. mjeseca kompanija neće prodavati karte kako bi olakšala kaotičnu situaciju na London Heathrowu rezultiranu manjkom radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

I Frontier je ukinuo 43 linije tijekom zime. Ovo znači da Wizz Air nije izuzetak, nego se očito nešto dešava u IndigoPartnersu. Treba promatrati što će biti  sa Volarisom i JetSmartom. Ako i oni u idućim danima ukinu linije onda je problem daleko ozbiljniji nego nam se prvotno činilo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Aerodrom Amsterdam će ograničenja prometa zadržati sve do XI. mjeseca. U IX. mjesecu Amsterdam će imati ograničenje na 67.500 letova, a u X. na 69.500 letova. Aerodrom je imao ograničenje u VII. mjesecu na 67.500 letova, a u VIII. mjesecu će imati 72.500 letova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

EASA je 31.7. ukinula preightere, specifične avione koji su se koristili u Covidu-19 na način da bi iz putničkih aviona izvukli sjedala i drugu opremu te bi takvi avioni prevozili teret. Sada više nije moguć ovakav način prijevoza rebe. Na jednak način preighere je zabranio i DOT.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Golub Bob koji je sudjelovao na utrci u Velikoj Britaniji je pogrešno sletio i završio na brodu koji je plovio preko Atlantskog oceana, za SAD. Na koncu je golub pronađen pomoću čipa u Alabami, gdje je bio potpuno prekrivan uljem i vrlo blizu kraju života. British Airways je stoga uskočio pa je uz pomoć IAG Carga dopremio goluba kući uz oduševljenje njegova vlasnika Alana Todda, prevezavši ga čak 6400 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Dva sindikata aerodromskih radnika Portugala su najavila štrajk od 19. do 22. 8. Radnici su optužili Vinci da im ne isplaćuje pristojne plaće iako ima višemilijunske profite. Ovo bi značilo kašnjenja i otkazivanja za više tisuća putnika, a u regiji bi imalo direktnog efekta na TAP-ovu liniju Lisabon-Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

CMA CGM Air Cargo je ušla u joint venture sa Air France-KLM. No, kako je pritom Air France-KLM preuzeo komercijalnu stranu deala, CEO CMA CGM-a Mark Sutch, Mark Sutch, jedan od veterana Cathay Pacific cargo divizije, je napustio kompaniju nezadovoljan ovakvim rješenjem. Istim je CMA CGM zapravo postala provajder cargo kapaciteta za Air France-KLM. Prema analitičarima Air France-KLM će preuzeti cjelokupan CMA CGM Air Cargo kao svoju cargo diviziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

Air France-KLM će vrlo vjerojatno tužiti Amsterdam radi prisiljavanja na smanjenje broja letova koje kompanija ima zbog manjka radnika na aerodromu. KLM je izjavio da je ovim smanjenjem dovedena u pitanje njegova strategija i njegov hub.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Malta ima brojne registrirane kompanije i avione na svom teritoriju. Trenutno je na otoku registrirano 299 aviona. Najviše ih ima Ryanaira (177). Uskoro će na Malti svoje avione i podružnice pokrenuti Eurowings, Wizz Air i SkyUp, pa će aviona i biti i bitno više od 300. Malta ima 115,8 avio sjedala na 1000 stanovnika, dok je europski prosjek 1,3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lauda Air

Nakon dugih godina partnerstva British Airways je raskinuo ugovor o franšizi sa južnoafričkim Comairom, koji se nalazi u bankrotu. British sada traži novog partnera za svoju južnoafričku franšizu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comair

Iran je potpisao ugovor sa Rusijom po kojem će izvoziti dijelove i opremu koja se proizvodi u Iranu za ruske avione. Iran i Rusija su i povećali broj letova između dviju država na 35 tjedno. Države su potpisale i sporazum o cargo letovima bez ikakvih restrikcija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

British Airways je prekinuo prodaju karata na short-haul letovima do 8.8. Ovo je direktna posljedica zahtjeva London Heathrowa za smanjenjem broja putnika. British je već otkazao 16.000 letova za Heathrow.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Vinci je preuzeo 30% dionica u meksičkom operateru aerodroma OMA koji operira 13 međunarodnih aerodroma na sjevernom i središnjem Meksiku. Najveći aerodrom koji operira OMA je Monterrey koji je 2019. imao 11,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Monterrey Airport)

Rumunjski start upr Legend Airlines je dobio svoj prvi Airbus A340-300 (YR-LRC). Ovo je prvi A340 registriran u Rumunjskoj. Kompanija planira u flotu uvesti i drugi A340-300 (YR-LRB). Kompanija planira letjeti long-haul letove iz Rumunjske. Vlasnici kompanije su Ramin Youresh (55%) i Timor Shah Shahab (45%) koji su bili senior manageri u afganistanskom Kam Airu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Legend

Dunkin Donuts krafne, peciva i kave se mogu naručiti za letove Transavie kao pre-order. Ovo je moguće kao dio deala sa Just Eat Takeaway preko kojem putnici Transavie mogu naručiti niz drugih obroka poput sushia, salata, indijske piletine, svježeg voća, jogurta idr.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Transportna komisija Irskog parlamenta je dala rok od dva tjedna Aerodromu Dublin da sredi situaciju sa prtljagom koja se ne daje putnicima i gomila se na aerodromu. No, sada je na vidjelo izašao jedan skandal. Naime, pronađeni su koferi koji su bačeni u spremnike za smeće izvan Aerodroma Dublin. Aerodrom tvrdi da su koferi bačeni jer su u njima bili kvarljivi predmeti. Hm, hm, hm… Komisija sada traži točan podatak koliko je kofera do sada bačeno u smeće. Zna se da je do sada 4000 kofera proglašeno izgubljenima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Rusija planira restaurirati dva Il-96-400, osam Tu-204 i 214, te jednog An-124. Ove avione bi preuzeli Red Wings, Volga-Dnepr i Aviastar. Ovi avioni bi se isporučivali tijekom 2023. i 2024. Ovakve vijesti svakako pokazuju u kojem je stanju rusko zrakoplovstvo i to svakako je ozbiljno nazadovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

Air France-KLM je bio profitabilan u 2. kvartalu ove godine i to 324 milijuna EUR. U 2. kvartalu prošle godine kompanija je bila u crvenom za čak 1,5 milijardi EUR. Prihod kompanija je bio 6,9 milijardi EUR (prošle godine samo 2,8 milijardi). Kompanija je prevezla 23 milijuna putnika u 2. kvartalu. Kompanija je planirala imati 85-90% kapaciteta iz 2019, no to je sada radi kaosa na aerodromima, prvenstveno Amsterdamu, smanjeno na 80-85%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

British je bio profitabilan u 2. kvartalu za 54 milijuna GBP. To je prvi profit od 2019. godine. Prošle godine u 2. kvartalu kompanija je imala gubitak od 566 milijuna GBP. Prihod kompanije je bio 2,7 milijardi GBP. Load faktor kompanije je bio 80% u 2. kvartalu ove godine, što je tek neznatno manje nego u 2. kvartalu 2019. kada je bio 84%.

Cijeli IAG je pak ima 293 milijuna EUR profita u 2. kvartalu. IAG ovo u prvom redu može zahvaliti Vuelingu i Iberiji koje imaju bolje rezultate od Britisha i Aer Lingusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Nakon štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse 27.7. kada je bilo otkazno više od 1000 letova, sada se Lufthansa hrvat sa još jednim štrajkom. Naime, piloti Lufthanse su sa 97,6%, a Lufthanse Cargosa 99,3% glasali za štrajk. Piloti traže povišicu od 5,5% zbog visoke inflacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: