Novosti iz svijeta

Veliki igrači se vračaju na tržište Kine nakon što se otvorila. Tako su linije prema Kini otvorili United, Delta, British, Virgin Atlantic, Air France, JAL, Thai, Emirates, Egyptair i Kenya. Air France je primjerice već letio za Peking, 9.1. je pokrenuo Hong Kong, a od 3.2. je pokrenuo i Shanghai.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto. United

ITA i Ferrovie dello Stato su potpisali MoU u za intermodularni pristup kombiniranog prijevoza željeznicom i avionom. Tako će putnici ITA-e moći nastaviti put brzim vlakovima. Ferrovie dello Stato je bio jedan od prvih kandidata za kupovinu ITA-e i to u talu sa Lufthansom koja će sada gotovo sigurno dobiti 40% dionica ITA-e. I dalje postoji šansa da Ferrovie uđe u dio vlasništava ITA-e.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Konačno! Nakon toliko godina koketiranja sa SkyTeamom te joint venutrea sa Deltom i Air France-KLM, Virgin Atlantic, 2.3. ulazi u SktTeam. Virgin Atlantic leti za hubove Sky Teama: Atlantu, Boston, Los Angeles, New York JFK, Seattle (Delta), a od 1.5. leti i Shanghai (China Eastern). No, velika većina SkyTeamovih članova leti za London Heathrow Virgin Atlanticov hub.

Virgin Atlantic u floti ima 39 širokotrupaca i 19 naručenih širokotrupaca, leti na 32 destinacije iz dva huba (London Heathrow i Manchester). Kompanija je 2019. prevezla 5,9 milijuna putnika i imala je 10.051 zaposlenika, te flotu  od 45 aviona. British Airways je član oneworlda od 1999, a British Midland je bio član Star Allaince od 2002.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Bankrotirali Flybe je zatražio od Velike Britanije novi privremeni AOC. Ovo je prvi puta da je bankrotirala kompanija zatražila privremeni AOC. Ako Flybe dobije privremeni AOC kompanija bi se mogla restrukturirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

AirAsia je uzela u lizing 15 Airbusa A321neo. Ovo je prva ekspanzija kompanije nakon Covida-19. AirAsia planira otvoriti dvije nove kompanije u jugoistočnoj Aziji. Kompanija u floti trenutno ima 101 avion (A320, A320neo i A321neo).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Asia

Airbus je u I. mjesecu isporučio 20 aviona za 15 naručioca. Isporučio je 1 A330-900 i 1 A350-900, te ostalo uskotrupce. Ovo je 10 aviona manje nego prošle godine u I. mjesecu. Airbus je osigurao narudžbe za 37 uskotrupaca (A220 i A320 obitelji) u I. mjesecu. Uz to kompanija je dobila narudžbu za 4 A350F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nakon bankrota Comaira koji je bio franšizer British Airwaysa i pregovora sa South African Airlinesom oko moguće nove franšize, British je konačno, nakon osam mjeseci, potpisao code-share sa Airlinkom koji će mu omogućiti 15 linija u Južnoj Africi. Ovo je još jedna kompanija u nizu koja je potpisala code-share sa Airlinkom. Trenutno code-share imaju Emirates, Qatar i United. British leti dva dnevna leta iz Heathrowa za Johannesburg (sa A380) i Cape Town, te tri tjedna leta iz Gatwicka za Cape Town.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

Pegasus će letjeti letove za potresom pogođena područja bez naplate karata za humanitarne organizacije i osobe pogođene potresom. Turkish je odlučio karte za ta područja naplaćivati samo 5 USD. Turkish evakuira 19.000 do 30.000 ljudi iz pogođenih područja dnevno na svojim redovnim letovima. Turkish je odletio i 102 humanitarna i cargo leta za pogođena područja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Lufthansin CityLine je nedavno krenuo sa operacijama sa Airbusom A319, a sada ih u floti već ima 12. No kompanija će uskoro dobiti i veće avione A320neo. Istinsko iznenađenje i bitan zaokret ove regionalne kompanije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: CityLine

Airbus ozbiljno radi na autonomnim avionima koji mogu letjeti bez posada, a EASA je upravo odbacila kao nerealno da se pokrenu letovi sa jednim pilotom do 2030. EASA smatra da se do tada neće razviti oprema koja bi mogla podržati takve operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Američki ULCC Sun Country je profitabilan u 2022. 55,7 milijuna USD. Ukupan promet kompanije je bio 894 milijuna USD. Kompanija u floti ima 54 aviona, u 2022. je imala 3,6 milijuna putnika uz load faktor od 83,5%. Kompanija ima 2510 zaposlenih.

I kuvajtska LCC Jazeera je profitabilna u 2022, i to 65 milijuna USD. Kompanija ističe da se vratila profitabilnosti od druge polovice 2021. Financijski pokazatelji kompanije se prešli nivoe iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun Country

Air France-KLM i Lufthansa Grupa su zainteresirani za kupovinu bankrotiralog Flybea. Obije kompanije zapravo ovime žele doći do vrijednih slotova na London Heathrowu (7 pari) i Amsterdamu (5 pari slotova). Ukoliko se prodaja ne ostvari brzo slotovi će biti vraćeni aerodromima. Bankrot flybea je imao utjecaj na 75.000 putnika, a 300 radnika je ostalo bez posla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

United Aircraft Corporation je objavio da će proizvoditi po 20 Tupoleva Tu-214 godišnje. Komercijalna proizvodnja ovih aviona krenut će 2024. Avion je još iz sovjeske ere proizvodnje aviona. Prvi let je obavljen 1989. godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Tupolev 214

JetSmart IndigoPartnersa je ponudio kupiti 100% dionica Viva Air Columbie. Viva Air Columbia pregovara sa Aviancom koja bi je mogla preuzeti. JetSmart je pokušao pokrenuti svoju podružnicu u Kolumbiji, ali regulatori su za sada isto blokirali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetSmart

Ethiopian otvara svoju drugu pilotsku školu u Haewassi, 273 km od Addis Ababe. Prvi trening centar je u Addis Ababi star već 60 godine. Trening centar školuje zrakoplovne stručnjake iz 52 zemlje Afrike, Europe i Azije. Osim školovanja pilota Ethiopianova Akademija školuje i kabince, zemaljsko osoblje, uredske radnike, cargo radnike, servisere u maintenanceu, radnike u prodaji i cateringu.

Novi centar u Haewassi ima tri simulatora, tri parkirana aviona, nekoliko hangara za školovanje, kompjuterski opremljene učionice, spavaonice za polaznike i instruktore, kafić, te sportske prostore za nekoliko disciplina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Afsar Hussain je trebao otputovati sa IndiGo iz Delhija u Patnu, grad na samom istoku Indije. Prošao je sve kontrole, ušao u autobus i sjeo u avion. No, kada je sletio shvatio je da se nalazi u Udaipuru, na samom zapadu Indije. Ova dva grada udaljena su čak 1411 km. IndiGo je odmah reagirao, ispričao se i dao putniku kartu za Delhi, te je idući dan otputovao za Patnu. Indijski regulator DGCA je pokrenuo postupak u kojem želi ustanoviti kako se tako nešto može desiti pokraj svih kontrola na ulasku u avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Norwegian je uzeo u lizing još šest Boeinga 737MAX8. Avioni će u flotu doći do ljeta. Norwegian u floti ima 64 Boeinga 737-800 i 3 737MAX8, no čeka 59 B737MAX8 za isporuku. Do ljeta kompanija planira u floti imati 85 aviona. Postoji velika šansa da je ovih 6 B737MAX od upravo bankrotiralog Flyra.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Norwegian

Swift Conjoy je krajem 2021. kupio Frankfrut Hahn. No, novac kompanije nikada nije stigao na raučun. Nakon što je strpljivo čekana Swift Conjoy da uplati traženi iznos, na koncu je svima prekipjelo. Stoga je krenuo tražiti novi investitora. I nađen je, NR Holding. Vlasnik holdinga je ruski milijarder Viktor Kharitonin. NR Holding se bavi farmaceutskom industrijom i vlasnik je Nurburgring motorističke staze. NR Holding je već uplatio traženi iznos za Hahn. No, sada se čeka potvrda regulatornih tijela oko prodaje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frankfurt Hahn

Frontier u ponudi ima Go Wild! Pass kojim putnici mogu neograničeno putovati godinu dana. No, sada su uveli novi pass, Go Wild! Summer Pass koji traje od 2.5. do 30.9, tj. tijekom ljeta. Ovaj pass se prodaje za 399 USD. Pass ne pokriva dodatnu prtljagu ili izbor sjedala. Pass se može koristiti samo ako ima slobodnih sjedala na letu, pri čemu se internacionalni letovi mogu bukirati najranije 10 dana prije leta, a domaći letovi dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Jedna jedina osoba je uložila 23.431 pritužbu protiv buke na Aerodromu Dublin. Ovo je u prosjeku 84 pritužbe na dan. Ovo je i 90% svih pritužbi koje dobiva Aerodrom Dublin.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Dublin

Tursku su poharala dva jaka potresa, jačine 7,8 i 7,5 po Richteru. Zbog toga su zatvorena čak tri aerodroma: Adana, Hatay i Gaziantep. Na Hatayu je uništena uzletno-sltetna staza, i izgled kao daju je prerovao gigantski plug. Komadi asfalta i betona su dignuti i metar u zrak. Očekuje se više dana da se aerodromi otvore za promet, a još bitno više za Hatay.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hatya Aerodrom

Nakon što su se u New Yorku umalo sudarila dva aviona, Delta (koja je polijetala) i American (koji je prelazio preko uzletno-sletne staze), te je tragedija izbjegnuta u zadnjoj sekundi zahvaljujući prisebnosti kontrolora leta, sada se u Austinu desio sličan incident. Naime, u nedjelju u 6:40 ujutro FedEx-ov Boeing 767F je krenuo sa slijetanjem. No, u isto vrijeme Southwestov Boeing 737 je dobio dozvolu za polijetanje iz iste piste (18L). Greška je bila kontrole leta koja je dala oba aviona dozvolu za korištenje iste piste.

Ovaj puta katastrofa je izbjegnuta zahvaljujući prisebnosti FedEx-ova pilota koja je kada je bio na samo 50 metara iznad piste primijetio Sauthwestov avion na uzletno-sletnoj stazi i abortirao slijetanje, te preletio Southwestov avion. Avioni su u jednom momentu bili na samo 30 metara razmaka.

Usprkos FedExovog aviona koji je dolazio iza Southwesta i napravio abort te ga preletio naglo se krenuvši uspinjati, Southwest je paralelno polijetao ne znavši za FedExov avion iznad njega i obavio je polijetanje u potpunosti. Southwestov avion je nesmetano obavio polijetanje i let do Cancuna. Ovo sada već postaje ozbiljno i FAA mora hitno nešto napraviti da se izbjegnu katastrofe na američkim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Ukrajinska LCC kompanija SkyUp Airlines je prošlog ljeta letjela ACMI letove za niz europskih kompanija. No, ove godine će krenuti i sa chaterima iz Rumunjske. Letove će obavljati sa Boeinzima 737-800. Letove prema turističkim odredištima će raditi iz Bukurešta, Cluj-Napoce, Temišvara i Suceave, a prema aerodromima u Turskoj, Egiptu, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Tunisu. Letovi će se obavljati od 26.3. do 2.10.

Kompanija u floti ima deset B737-800 i dva B737-700, a šest B737-800 nije aktivno i prizemljeno je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

U posljednjem kvartalu IndiGo je objavio profit od 172,8 milijuna USD. Kompanija je objavila do 1685 dnevnih letova na 100 destinacija. Load faktor kompanije je bio 85,1%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Monrovia aerodrom nema međunarodne standarde u pogledu sigurnosti, operacijskih standarda i zdravstvenog nivoa usluga. Stoga je Veleposlanstvo Liberije u SAD-u objavilo priopćenje u kojem traži od putnika da budu dodatno oprezni ako koriste ovaj aerodrom. Za aerodrom lete Kenya Airways, Brussels, Royal Air Maroc, Air Cote D’Ivore i regionalne kompanije. Aerodrom je u 2019. imao 230.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Sindikati američkog LCC Allegianta su protiv joint venutre sa meksičkim Viva Airbusom. Ovaj deal ima svog smisla ovog svijeta i biti će ogroman poticaj razvoju i Allegianta i Viva Airbusa. No, piloti Allegianta se boje da će ih u slučaju jointe venturea kompanija zamijeniti sa bitno jeftinijim meksičkim pilotima. Meksički piloti imaju 5 do 6 puta niže plaće od njihovih kolega u Allegiantu. Prema pilotima ovo bi stvorili ogromnu prednost Allegianta ispred ostalih prijevoznika SAD-a.

I Viva Airbusov glavni konkurent i najveći meksički prijevoznik Volaris traži od DoT-a da ne dozvoli ovaj joint venture.

autor:  Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Allegiant

Air Nostrum i CityJet su 2019. pokrenuli postupak spajanja dvije kompanije u jednu. No, postupak je prekinuo Covid-19. Kompanije su stoga upravo reaktivirale spajanje i traže od EU dozvolu za isto. Air Nostrum u floti ima 39 aviona (CRJ200, CRJ1000 i ATR 72-600), dok CityJet ima 20 aviona (CRJ900).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Nostrum

Aerodrom Atena ide u prodaju, sukladno dogovoru Grčke Vlade i AviAlliance kompanije koja je suvlasnik aerodroma. Za 30% vlasništva aerodroma, koliko se planira prodati, planira se dobiti 800 milijuna do milijarde EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atena Aerodrom

Wizz Air je u I. mjesecu imao 4,2 milijuna putnika, što je 73,1% više nego 2022. Kompanija je imala 86% load faktora. Ryanair je pak imao 11,8 milijuna putnika, 69% više nego 2022. Load faktor kompanije je 91%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.