Novosti iz svijeta

Ukrajina je u 2019. ostvarila 24,3 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 12,6 milijuna putnika Kijev Boryspil
 2. 2,8 Kijev Zhuliany
 3. 2,2 Lavov
 4. 1,7 Odesa
 5. 1,3 Kharkiv
 6. 0,4 Zaprizhzhia
 7. 0,3 Dnipropetrovsk
 8. 0,2 Kherson
 9. 0,1 Ivano-Frankivski
 10. 0,1 Chernivtsi

Kijev je na svoja dva aerodroma u 2019. imao 15,4 milijuna putnika. Simferopol na Krimu je imao 5,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Ukraine International)

U IV. mjesecu 2000. bilo je prizemljeno nevjerojatnih 16.522 putnička aviona. U V. mjesecu broj je neznatno pao na 16.319. U VII. mjesecu broj prizemljenih aviona bio je 10.708. U XI. mjesecu brojka je bila 9.024, a u XII. 8.883 prizemljenih aviona. U II. mjesecu 2021. broj je ponovo narastao na 9.252, a nakon toga pada. U IV. mjesecu 2021. je najmanje do sada prizemljenih aviona, njih 8084. Prošli tjedan broj prizemljenih aviona bio je 7850.

Kompanije su u načelu prizemljile veće avione, A321 i 737-900, te A380 i 747, kao i dobar dio 777. Austrian je tako, primjerice, prizemljio cijelu svoju floto A321, a leti sa Embraerima E195, A319 i nešto manje sa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Zbog straha od raketnih napada Hamasa dolazni letovi prema Tel Avivu  su 13. svibnja preusmjereni u Eilat (ETM), smješten na obali Crvenog mora, na krajnjem jugu Izraela. Tako su El Al-ovi letovi iz Larnace, Atene (2 leta), Pafosa, Batumija (2 leta), Herakliona, Züricha, Moskve (DME), New Yorka (JFK) i Pariza (CDG) preletjeli preko sjevera Izraela i uz samu granicu s Jordanom preko Mrtvog mora produžili do Eilata. Još jedan let iz New Yorka i Miamia biti će preusmjereni u Eilat. Osim El Al-a i dva Israir-ova leta iz Varne i Batumija su također preusmjereni iz Tel Aviva u Eilat. Svi zrakoplovi su se naknadno vratili u Tel Aviv ali sa smanjenim brojem putnika kako bi se umanjio rizik udara rakete u zrakoplov pun putnika. Po ostale putnike poslani su dodatni zrakoplovi iz Tel Aviva.

Nakon što je jučer letove za Tel Aviv otkazala Delta, United, American i Air France, danas su letove otkazali British, Virgin Atlantic, Iberia i Lufthansa.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: El Al

Aerodrom Budimpešta je potpisao sporazum sa Hanan Province Airport Group (operator Zhengzhou aerodroma) i Sino-Hungarian business and logistics development company CECZ sa ciljem povećanja cargo prometa između Kine i Europe u kojoj će Budimpešta biti tranzitni hub. Budimpešta tako postaje hub Kineskog svilenog puta.

Budimpešta je i regionalnih hub za kineskog najvećeg web-distributera Alibabu, čija je distribucija preko Budimpešte krenula od IV/2021. U ovom momentu pet tjednih cargo letova leti između Zhengzhoua i Budimpešte, tri Hainana i dva Aerotrans Carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Alaska je naručila dodatnih 17 Embraera E175 i 13 Boeinga 737MAX-9. Embraeri će se isporučivati od 2022, devet ovih Boeinga će se isporučiti 2023, a četiri u 2024.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Turkish Airlines od 21.5. pokreće 10. liniju za SAD, onu za Newark koja će se operirati 4 puta tjedno. Turkish će se ovdje konektirati na svog partnera u Star Alliance United. Osim za Newark, Turkish još leti za Atlantu, Bostin, Chicago O’Hare, Houston, Los Angeles, Miami, New York JFK, San Francisko i Washington Dulles.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Turish Airlines)

Novi nigerijski prijevoznik Green Africa otvorio je sedam domaćih linija, te počeo sa operacijama 11.5. Kompanija trenutno leti sa jednim ATR 72-600, a uskoro u flotu dolaze još dva primjerka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Green Africa

CEO-i Americana, Delte, Uniteda, Britisha, Virgin Atlantica i JetBluea su zatražili od vlada SAD-a i Velike Britanije da naprave koordinirani sastanak kako bi ubrzale otvaranje transatlantskih putovanja. Kompanije naglašavaju da ne mogu pokrenuti letove u par dana, tj. da trebaju određeno vrijeme za prodaju, marketing, te uvođenje u operacije aviona i posada.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Atlantic

Allegiant planira ovog ljeta zaposliti 184 pilota, što je povećanje od oko 19% na postojećih 1000 pilota. Allegiant je u III. mjesecu imao 11.710 letova, što je više nego u III/2019 kada su imali 10.297 letova. Allegiant operira 580 linija u 129 gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

JAL će do III/2023. iz flote izbaciti sve Boeinge 777 i zamijeniti ih sa štedljivijim Airbusevima A350. Istim A350-1000 postaje nasljednik Boeinga 777-300ER, pri čemu će 13 ovih aviona zamijeniti isti broj Boeinga. A350-900 će zamijeniti Boeinge 777-200ER. JAL ukupno ima naručenih 31 A350 od čega je 18 modela -900, a 13 modala -1000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Turkish Airlines Cargo otvara liniju Istanbul-Minhen. Linija će se operirati jednom tjedno sa Airbusom A330F. Na prvom letu je bilo po 50 tona carga u svaku stranu. Linija neće prevoziti cargo samo prema Turskoj, već i dalje prema nizu destinacija na Bliski i Daleki Istok, Indijski subkontinent, Afriku, Latinsku i Sjevernu Ameriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Air Tahiti Nui je od 2.5. krenuo sa četiri tjedna leta za Los Angeles, a linija će se produžiti od Los Angelesa do Pariza od početka VI. mjeseca. Linija će se tada povećati na 6 polazaka tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Tahiti Nui

Nakon što je objavio otvaranje baze u Stockholmu sa dva bazirana avione, Ryanair će u X. mjesecu otvoriti još jednu bazu u Skandinaviji, Billund u Danskoj. I tamo će bazirati dva aviona. Iz Billunda kompanija će operirati 69 tjednih letova na 26 linija. Ryanair je operirao bazu u Billundu do 2015. no ukinuo ju je nakon što su danski sindikati štrajkali traživši kolektivne ugovore. Ryanair je objavio da će baza u Stockholmu imati 89 tjednih polazaka na 21 liniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Isreael Aerospace Industries će otvoriti na Aerodromu Incheon u Južnoj Koreji pogon za konverzije Boeinga 777 u cargo, B777ERSF. U ovom pogonu će se konverzirati šest B777-300ER i jedan B777-200LR godišnje. Pogon će početi sa radom 2024.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Austrian se seli sa Milano Malpense na Milano Linate, koji je bliži gradu i bitno povoljniji za poslovne putnike. Austrian će imati dva dnevna leta za Linate, jedan ujutro i jedan navečer. Austrian je jedna od brojnih kompanija koje su se odlučile preseliti sa Malpense na Linate u posljednjih par mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Češki ČSA je krenuo sa operacijama, te je od danas, 12.5. krenuo letjeti za Copenhagen. U idućih mjesec dana kompanija planira još letjeti za Amsterdam, Reykjavik, Odesu i Maltu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

Aeromexico je otvorio cargo liniju između Mexico Citya i kineskog Wuhana. Wuhan nije povezan sa Latiskom Americom pa će Aeromexico biti prva kompanija koje će letjeti za ovaj kineski grad. Aeromexico na liniji koristi Boeing 787-9 koji može prevesti 30 tona carga. Wuhan je poznat po tome da je upravo iz tog grada krenula pandemija Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Iako je Air Seychelles dogovorio sa Etihadom kupovinu 40% udjela kojeg je Etihad imao u kompaniji i to sa ogromnim popustom, ostalo je pitanje duga prema EA Partners od 71,5 milijuna USD. Air Seychelles je ponudio 20 milijuna kao maksimalni iznos kojeg može platiti, no Etihad je isto odbio.

EA Parners se zaprijetio prisilnom naplatom preko suda. S druge strane Air Seychelles je izjavio da ako Etihad ne prihvati maksimalnu ponudu od 20 milijuna, da će kompanija proglasiti insolventnost i likvidaciju, pa će Etihad ostati bez sveg novca.

Isti problem ima i Air Serbia koja je već platila prvu tranšu duga od 56,5 milijuna USD platila (stigla na naplatu 2020.), a drugu od 63 milijuna USD tek treba platiti obzirom da stiže na naplatu ove godine. Kamate na ove dugove je bila enormnih 6,96% uz kvartalni rast od 0,17%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

Amazon otvara 26.000 četvornih metara skladišta i sortirnice u Tulsi, u vojnoj bazi. Kompleks će biti gotov do kraja 2021. Kompleks je dio velike trgovačko-industrijske zone koju grad otvara uz vojnu bazu. Na aerodromu svoje komplekse već imaju FedEx, UPS, Ameriflight i DHL.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amazon

Rumunjski Carpatair je uveo u flotu Airbus A319. Istim je kompanija odustala od nabavke Embraera koji su trebali zamijeniti Fokkere F100. U ovom momentu kompanija ima osim A319 još i jedan Boeing 737-300 (iznajmljen Belaviji), te dva Fokkera F100.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Carpatair

Iako Air Dolomiti prvenstveno lete iz svoje baze u Minhenu gdje imaju 13 linija, sve više lete i iz Frankfurta. U ovom momentu iz Frankfurta imaju 4 linije (Firenca, Torino, Verona i Linz), no upravo otvara i dvije nove destinacije prema Švedskoj (Ronneby i Kalmar) koje će od 19.9. letjeti u triangl letu. Letovi će se obavljati sa Embraerom ERJ 195LR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Dolomiti

Berlin Tegel je i formalno prekinuo sa radom, te mu je oduzeta licenca, kao i zatvoren IATA kod  TXL. Da bi FBB u idućih tri mjeseca potpuno predala aerodrom gradu Berlinu mora potrošiti još 6 milijuna EUR za rastavljanje opreme i infrastrukture. Od posljednjeg leta Air Francea sa aerodroma pa do predavanja aerodroma Berlinu biti će potrošeno 9 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Alen Šćuric (Berlin Tegel)

Lufthansa posjeduje ukupno 14 zrakoplova A380. Prvih 6 je već prodala Airbusu i oni će flotu napustiti krajem 2022. odnosno početkom 2023. Što će biti sa preostalih 8 mašina, za sada nije jasno. Na skupštini akcionara održanoj u utorak 4.5, CEO Lufthanse Carsten Spohr je izjavio, da u ovom trenutku nema nikakvih planova nakon krize u promet vratiti A380. Po njegovim riječima taj se avion “zbog velikog kapaciteta može samo ograničeno koristiti, a i pogon sa 4 motora donosi visoke troškove”. Pomalo čudna izjava nakon svih “himni” koje su europske kompanije pa i sam Spohr u prošlosti “ispjevali” za A380…

Na pitanje jednog akcionara da li postoji opcija da se A380 pretvori u freighter verziju s obzirom na veliku potražnju na cargo tržištu,  Spohr je jasno odgovorio da se to neće dogoditi jer su “i pretvorba u freighter verziju i troškovi upotrebe zrakoplova, pogotovo kroz činjenicu da se cargo mora tovariti na tri razine (“normalna” cargo paluba + donja + gornja) puno preskupi”. Kroz prizmu Lufthansa Cargo interesantan je i podatak da je Lufthansa  u ožujku objavila da je naručila svoj 10. Boeing 777F za kojega je već i rezervirana registracija D-ALFJ. Sada je objavljeno da 10. mašina neće biti novi zrakoplov kao svih do sada isporučenih 9 mašina, već da se radi o jednom rabljenom koji će biti uzet u leasing.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Airbus je u IV. mjesecu isporučio 45 aviona za 30 aviokompanija. Isporučena su 3 A220-300, 17 A320neo, 3 A321ceo, 13 A321neo, 2 A330-900 i 6 A350-900. Ovo je lošije od III. mjeseca ali bolje od IV. mjeseca prošle godine (14). Do sada je u 2021. kompanija isporučila 170 aviona za 55 kompanija. Airbus je imao 48 narudžbi u IV. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Sa 3,6 milijuna putnika ruski S7 je po prvi puta prešao Aeroflot po broju putnika u 1. kvartalu ove godine. S7 u floti ima 104 aviona, od čega dva cargo aviona. Kompanija leti na 150 destiancija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

Portugal je u 2019. ostvario 60,4 milijuna putnika. Najveći aerodromi su mu:

 1. 31,1 Lisabon
 2. 13,1 Porto
 3. 9,0 Faro
 4. 3,3 Funchal, Madeira
 5. 2,4 Ponta Delgada, Azori
 6. 0,6 Terceira, Azori
 7. 0,3 Horta, Azori
 8. 0,2 Porto Santo, Madeira
 9. 0,1 Santa Maria, Azori
 10. 0,1 Flores, Azori

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Boeing otvara dvije nove linije za konverzaciju 737-800 u BCF (Boeing Converted Freighter). Linije se otvara uz partnerstvo Cooperativa Autogestionaria de Servicos Aeroindustiales (COOPESA) u Alajuela, Costa Rica. Prva linija otvara se početkom iduće godine, a druga krajem 2022. COOPESA je četvrta lokacija na kojoj će se 737-800 konvertirati u freightere, obzirom da kompanija ove konverzije radi u Boeing Shanghai Aviation Services, Guangzhou Aircraft Meintenance Engineering Company Limited i Taikoo Shandong Aircraft Engineering Co.LTd, sve tri u Kini.

Boeingu je jasno da postoji ogromna potražnja za konvertiranim freighterima, pa nastoji otvoriti što više linija koje bi zadovoljile potrebe. Boeing procjenjuje da će u idućih 20 godina trebati čak 1500 konverzija freightera. Do danas Boeing ima 180 narudžbi za konvertirane 737-800BCF od 15 kompanija. Do sada Boeing je isporučio 50 konvertiranih aviona.

Konvertirani 737-800BCF ima nosivost od 23 tone carga, troši 20% manje goriva nego 737 classic freighters. Uz to ima i bitno veći dolet, pa sa maksimalnim opterećenjem može preći 3695 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Rynair je otvorio bazu u Stockholmu Arlandi. Baza će krenuti sa letovima od kraja X. mjeseca i imat će 20 destinacija diljem Europe sa oko 90 letova tjedno, među kojima i letove za Niš i Banja Luku. U bazi će Ryanair bazirati 2 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Australijski regulatori su odbili joint venture između JAL-a i Qantasa. Regulatori se slažu da bi kratkoročno to imalo koristi jer bi ubrzalo vračanje obije kompanije na tržište nakon što se Australija otvori za međunarodne letove. No regulatori smatraju da to što osim ove dvije kompanije na linijama leti još samo ANA nije dobro dugoročno za putnike, te će stvoriti bitno manju konkurenciju i dominaciju dva prijevoznika nad trećim.

Qantas je izjavio da je razočaran ovim tumačenjem i da će uložiti prigovor. Ovo je to čudnije što su regulatori do sada dozvolili niz jointe venturea u Australiji pa čak i tamo gdje su samo dva prijevoznika koji su ušli u takav sporazum (npr. Emirates-Qantas).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto JAL

Ethiopian Mozambique Airlines je prekinula sve letove od danas, 6.5. Kompanija naglašava da je isto rezultat drastičnog pada broja putnika. Suvlasnik kompanije je Ethiopian. Kompanija je u floti imala samo jedan Dash 8-400 koji je u wet-leasu od Ethiopieana, iako je u boljim vremenima imala i jedan Boeing 737-800, te dva Dash 8-400. Osim ove kompanije Ethiopian ima joint-venture u Malaviju, Čadu, Zambiji i Togu. Sada u Mozambiku leti još samo LAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean Mozambique

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.