Novosti iz svijeta

Boeing je isporučio prvi B787 nakon godinu i devet mjesec i to Americanu. Kompanija treba isporučiti još 120 B787 koji su napravljeni, a prizemljeni. FAA će kontrolirati svaki pojedini avion prije isporuke. Kompanija na backlogu ima 450 Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanairovi kabinci u Španjolskoj će ponovo štrajkati. Kabinci žele plaće na nivo iz 2019, da se vrati 5 otpuštenih radnika koji su dobili otkaz radi prošlog štrajka (time se krši elementarno pravo na štrajk), kao i prekid disciplinskih postupaka protiv 100 djelatnika koji su također štrajkali i sad se radi toga provodi postupak. Štrajk će trajati od 8.8. do 7.1.2023. čak 5 mjeseci. Kabinci planiraju svaki tjedan štrajkati po 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najviše otkazanih letova u zadnjih tri mjeseca imala je Virgin Australija sa čak 6% otkazanih letova. Slijedi KLM sa 5,83% otkazanih letova, pa Air New Zealand (3,71%), Qantas (3,33%) i Lufthansa (3,08% otkazanih letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australija

Minhen je otvorio Park za penjanje, vrlo maštovit i adrenalinski nabijen poligon. Posjetitelji se penju na atrakcije koje su i 15 metara visoke. Park se nalazi izvan terminala. Cijena je 5 EUR za dva sata penjanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Irkut više ne može računati na Pratt & Whitney motore, pa je odlučio na MC 21-300 stavljati isključivo PD-14. PD-14 su prvi moderni motori razvijeni u Rusiji. Kompanija već testira ove motore na jednom avionu, a i na ostalim testnim avionima će zamijeniti motore sa PD-14.

Rusija tvrdi da je uspjela zamijeniti velik broj dijelova koje je na MC 21-300 htjela stavljati iz Zapadnih država sa dijelovima iz Kine, Indije, Brazila i Bliskog Istoka. No, ipak kompanija je objavila da će projekt MC 21 ozbiljno kasniti, više od dvije godine. Zasada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MC-21

Airbus je imao nevjerojatan VII. mjesec. Naime, kompaniji je naručeno čak 401 avion. Od toga naručena su dva A350-900, 373 A320neo i A321neo, 14 A319neo i 12 A220-300. Istovremeno Boeing je imao 126 naručenih aviona i 26 isporuka u VII. mjesecu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je kažnjen sa 780.000 USD radi ekstra profita koji je kompanija ostvarila prilikom uvođenja novih zrakoplovnih taksi u Mađarskoj. I sad sve izgleda „zločesti Ryanair, eto ga još jednom iskorištava jadne ljude“.

No, istina ovaj puta baš i nije takva. Naime, taksa je uvedena kako bi Orban mogao naknaditi ogromne gubitke, a Ryanair se ozbiljno protiv njih pobunio. Na koncu je Ryanair putnicima naplatio ovu taksu kao dodatan trošak. I tu je uskočila Mađarska koja je kaznila kompaniju radi takvog ponašanja. Hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Canada u floti ima dva konvertirana cargo Boeinga 767F. No sada su nabavili dva potpuno nova 777F. Kompanija planira konvertirati još šest B767F. To znači da će Air Canada imati čak 10 cargo aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Dio putnika SpiceJeta je u Dubaiu je napustio avion autobusom do terminala. No, ostatak putnika je čekao čak 45 minuta i potom se pješice zaputio do terminala prošetavši apronom. Autobus je došao nakon 56 minuta od prvog autobusa. DGCA istražuje slučaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Konačno, FAA je dozvolio da se isporuči prvi Boeing 787 od IV. mjeseca 2021. No, kako su tada isporuke išle tek mjesec dana, a prije toga ih nije bilo od X. mjeseca 2020, isporuka zapravo nema godinu i devet mjeseci. Prvi 787 će biti isporučen u srijedu. Boeing ima čak 120 B787 koji čekaju isporuku. FAA je odlučila kontrolirati baš svaki avion i odobravati isporuku svakog pojedinog aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: B787

Rusija je krenula sa kanibaliziranjem prvih aviona kako bi imala rezervne dijelove za ostale avione. Prva dva aviona koji su prizemljeni i koji će se kanibalizirati su Airbus A350 i SSJ-100. Oba aviona pripadaju Aeroflotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Swiss je u wet-leasingu uzeto čak šest Airbusa A220-300 od airBaltica kako bi stabilizirao operacije. Evidentno je da Air Baltic sve više svojih aviona daje u lizing što samo pokazuje da su se zaletjeli sa tolikim brojem A220.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Volaris u ovom momentu ima 17 milijuna putnika, što je 33% bolje nego 2019. U VII. mjesecu kompanije je imala najbolji mjesec u povijesti tvrtke. Kompanija u floti ima 113 Airbusa A320 obitelji, leti 197 linija na 71 destinaciju i ostvari 3844 leta tjedno.

Drugi meksički LCC Viva Aerobus je imao 72,5% bolji rezultat nego 2019. I oni su u VII. mjesecu imali najbolji rezultat u povijesti kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volaris

Korean je u 2. kvartalu ostvario ogroman profit od čak 569,2 milijuna USD. Ukupan promet kompanije je bio 2,6 milijarde USD. Load faktor kompanije se popeo na 80%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

MSC i Lufthansa su dali ponudu za ITA-u u visini 1,2 do 1,5 milijardi EUR. Kontraponuda je Delte i Air France-KLM-a. IndigoPartners se povukao iz utrke. No, sada Italija traži od ponuđača da podignu ponude jer smatra da su iste preniske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Embraer je objavio da mu je promet u 2. kvartalu bio 1,0 milijardi USD, a profit je bio 39,4 milijuna USD. Kompanija je u 2. kvartalu isporučila 11 komercijalnih aviona (8 E175 i 3 E195-E2). Do sada je kompanija u 2022. isporučila 17 komercijalnih aviona. Kompanija je isporučila i 21 business avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Nakon dvije i pol godine kako nije bilo letova za najizoliraniji aerodrom na svijetu Rapa Nui, LATAM je obnovio liniju za Santiago de Chile sa Boeingom 787-9. Ipak tijekom Covid-19 LATAM nije ostavio Rapa Nui na cjedilu, te je obavljao svakotjednu cargo liniju, kao i nekoliko chartera koji su prebacili 4000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Novi indijski prijevoznik Akasa je krenula sa prvi letom na liniji Bombaj-Ahmedabad. Linija će se operirati 26 puta tjedno. Let je objavljen sa Boeingom 737MAX8 i bio je 100% rasprodan. Kompanija je naručila od Boeinga čak 72 B737MAX. U ovom momentu u floti imaju dva aviona. Ovo je prva nova aviokompanija u Indiji u osam godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Akasa

Turski Southwind, koji je osnovan da leti letove za ruske turiste u Tursku, je prolongirao početak operacija. Projekt je pompozno najavljivan i trebao je zaživjeti ove sezone, no evidentno je da se to sada neće desiti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Niz letova prema Tajvanu je otkazano ili je letjelo po bitno dužim rutama radi Kineskih „vježbi“ i velikog broj aviona koji lete oko Tajvana. Mađu kompanijama koje su otkazale letove su Korean i Singapore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Oluje u SAD-u su otkazale preko 3000 letova i preko 8000 ih je kasnilo od četvrtka do subote. Najviše otkazanih letova su imali New York, Boston, Baltimore, Washington, Philadelphia i Denver.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

SAS je u 15-dnevnom štrajku otkazao čak 3700 letova. Istim je kompanija imala 23% manje letova. U regiji je najviše stradao Split koji je dnevno imao 7 do 14 otkazanih letova SAS-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon jednodnevnog štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse koji je otkazao čak 1000 letova sindikati i Lufthansa su postigli sporazum. Svih 20.000 radnika dobiti će 200 EUR jednokratne uplate. Uz to Lufthansa je od 1.1. povećala plaće za 2,5%, a minimalno 125 EUR po zaposleniku, te od 1.7. još 2,5%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Nakon što su u okolici Anchoragea pronašli bebu smeđeg medvjeda, tešku 45 kg, koja je ostala bez majke i lutala šumama, uspjeli su dogovoriti sa Alaska Airlines Cargo prebaci bebu u Seattle Woodland Park Zoo, gdje su se pobrinuli da beba preživi. Alaska je medvjedića stavila u najudaljeniji dio aerodroma da ima što manje stresa od buke i prolaznika. Potom je medvjedić posljednji utovaren u cargo prostor aviona i prvi iz njega istovaren, ponovo da bi imao što manje stresa. Medvjedić se sada oporavlja u Seattle Woodland Park Zoo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Swiss je u prvih šest mjeseci 2022. profitabilan 67 milijuna CHF. Kompanija je imala prihod od 1,8 milijardi CHF. U to vrijeme prevezeno je 5,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

ANA je ostvarila prvi profit nakon 10 kvartala. Kompanija je imala promet od 2,6 milijardi USD i profit od 7,5 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Philippines Airlines je ušao u prestečajnu zaštitu, no ipak je prijavio polugodišnji profit od 72 milijuna USD. Kompanija je ovima imala dva uzastopna kvartala pozitivno poslovanje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Philippines

Indijski LCC IndiGo je u 2. kvartalu imao najbolji prihod u povijesti kompanije, čak 1,7 milijardi USD. Kompanija je u 2. kvartalu ostvarila profit od 45,5 milijuna USD, no kompanija je izgubila velik novac na gubitku na stranim valutama. Kompanija je imala load faktor od 79,6%. Kompanija u ovom trenutku ima 281 avion u floti. Kompanija dnevno radi u prosjeku 1667 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

U prvom tjednu VIII. mjeseca najviše ponuđenih sjedala ima Ryanair (3,9 milijuna), pa Lufthansa (3,4), IAG (2,8), Turkish (2,3) i Air France-KLM (2,3). U postocima spram 2019. najviše ima Wizz Air (131%), pa Ryanair (116%), Jet2 (113%), Turkish (110%) i Pegasus (103%). LCC trenutno imaju 47% letova unutar EU, dok su 2019. imali 42%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.