Novosti iz svijeta

Bečki aerodrom je objavio notam u kojem naglašava problem u opskrbi gorivom zbog incidenta u rafineriji OMV-a.  Stoga aerodrom traži od kompanija da dolaze sa više goriva i ne toče Jet A1 u Beču. Aerodrom naglašava da ako kompanije ne mogu doći sa gorivom postoji šansa zastoja u opskrbi i da ima gorivo neće biti isporučeno. Aerodrom predlaže fuel stop za long-haul linije na usputnim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beč

Zbog jučerašnjeg štrajka aerodromski djelatnika i kontrolora letova u Italiji otkazano je čak 360 letova, a stotine letova su kasnile. Štrajku su se od 10:00 do 14:00 pridružili i djelatnici Ryanaira, Voloteje i easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

U ovom momentu aviokompanija trpe zastoj u isporuci aviona. Kasne i Airbus A320obitelj i Boeing 737MAX, a 787 se ne isporučuje već 18 mjeseci. No, četiri modela ozbiljno kasne sa prvim isporukama. A321XLR, Boeing 737MAX7, B737MAX10 i 777X. Sve to skupa radi ogromne probleme kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Pariški prizivni suda je kaznio Ryanair sa 8 milijuna EUR jer je od 2007. do 2010. zapošljavao 127 radnika po irskom radnom pravu i sa irskim ugovorima. Ryanair je proglašen krivim što je kršio radna prava i prava sindikalnog rada. U posljednje vrijeme Ryanair gubi ogromnu većinu svojih parnica. Jesu li promijenili odvjetnike ili je sudovima jednostavno prekipilo nad Ryanairovim rastezanjem prava kao hozintregere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I Asiana kreće sa operacijama Airbusa A380. Avion će krenuti u promet za tri tjedna. Avion će 25.6. letjeti za Bangkok, a potom u VII. mjesecu i za Los Angeles. Kompanija u floti ima 6 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Asiana

Radnika na London Heathrowu ima puno premalo i oni koji rade se istinski ubijaju u poslu, doslovce spadaju sa nogu. No, još uvijek im nije vraćeno 10% koje su im smanjene tijekom Covida-19. Stoga su radnici bijesni i prijete štrajkom.

Nevjerojatno kako aerodromi i aviokompanije ne vide rješenje koje im je pred nosom. Gospodo, odreknite se manjeg dijela vašeg profita i debelih bonusa, dajte ljudima prihvatljive plaće i imat ćete dovoljno zaposlenika. Pobogu!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Zaposlenici Paris CDG će danas (9.6.) štrajkati jer zahtijevaju bolje plaće i radne uvjete. Stoga će 1/4 letova sa aerodroma biti otkazana. Paris CDG i Orlyu trenutno nedostaje 4000 radnika. Odaziv je slab, a oni koji su zaposleni trebaju proći školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG

Nakon što je Norse objavio letove ovog ljeta iz Osla (za New York, Los Angales, Orlando i Ft.Laudardale), te iz Gatwicka za Oslo i New York, sada je objavio početak letova iz Berlina za Los Angeles i New York. Linije kreću 17. i 19.8. Ovo je iznenađujući potez obzirom da Norwegian iz kojeg je došao cijeli management u Norse, nije letio iz Berlina long-haul linije, te da je Eurowings odustao od long-haul letova iz Berlina prije nekoliko godina. Ovo je i ogroman udarac na Lufthansa Grupu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Spirit je trebao sutra (10.6.) glasati o spajanju sa Frontierom ili prodaji JetBlue-u. No, nakon jučerašnje ponude JetBluea koja je za 1,50 USD veća od prvotne dioničari su odlučili glasanje pomaknuti na 30.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

British Airways je jedna od rijetkih kompanija koja je zadovoljna sa Airbus A380 flotom. Za razliku od velikog broja kompanija koja je izbacila ovaj avion iz flota, ili je pak nezadovoljna istim najavila da ga neće još dugo operirati British čak razmišlja o nabavi dodatnih rabljenih A380. Kako god British je jedina kompanija na svijetu koja će do ljeta operirati cijelu svoju flotu A380, njih 12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Volotea otvara bazu u Lourdesu. Ovo je osma baza kompanije u Francuskoj (Nantes, Bordeaux, Tolouse, Strasbourg, Marseille, Lyon i Lille). Kompanija će bazirati jedan A319 u Lourdesu. Volotea će iz Lourdesa operirati 5 linija. Sve linije će se operirati sa dva tjedna leta, osim Paris Orlya koji će se operirati dva puta dnevno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Švedska je izjavila da više neće davati novac SAS-u. Švedska je u zadnjih 20 godina dala kompaniji čak 834 milijuna USD. SAS je u vrlo lošoj financijskoj situaciji i nije jasno kako će preživjeti bez dodatne pomoći.

Stoga je možda slamka spasa vijest da Konzorcij stranih investitora koji nisu iz Švedske sakupio se sa ciljem da investira u SAS. SAS se nada pretvoriti 2 milijarde USD u dionice, te mu treba još 969 milijuna USD za preživljavanje. Kompanija u ovom momentu ima 94 aviona i leti na 123 destinacije, sa 708 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

JetBlue koji je upravo ponudo 100 milijuna više od Frontiera koje bi Spirit trebao dobiti ako regulatori ne dozvole spajanje, sada je podebljao i svoju ponudu za kompaniju. Kompanija je nudila 30 USD po dionici, a sada nudi 31,50 USD. Glasanje o prijedlogu će se desiti 10.6. Uprava Spirita je stava da treba prihvatiti lošiju ponudu Frontiera, no koja nudi bolje mogućnosti budućih zarada dioničara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Wizz Air od 10.6. ukida 13 linija iz Doncaster Sheffield aerodroma. Wizz Air optužuje aerodrom da ne poštuje ugovorene obveze i da je to razlog ukidanja linija. Aerodrom je izjavio da je za rezanja Wizz Aira doznao iz medija, ne i od kompanije. Kompanija će nastaviti operirati na 9 linija, tj. sa jednim baziranim avionom. Izgleda da je Wizz Air počeo koristiti Ryanairove metode ucjena. Wizz Air prije nije zatvarao ili smanjivao baze, no u prošlih godinu dana je zatvorio čak 4 baze, a na nizu baza smanjio broj letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ryanair je prva kompanija po udjelu na tržištu u Italiji (40% udjela, easyJet je 2, a ITA 3.), u Mađarskoj (30% udjela, Wizz Air je 2. a Lufthansa 3.), u Poljskoj (35% udjela, LOT je 2. a Wizz Air 3.), u Irskoj (56% udjela, Air Lingus je 2. a British 3.), te u Belgiji (30% udjela, Brussels je 2. a TUI Fly 3). Kompanija je druga u Austriji (18% udjela, prvi je Austrian), te u Velikoj Britaniji (22 % udjela, prvi je easyJet).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

United će investirati 100 milijuna USD za trening centar koji obučava nove pilote. Gradi se nova zgrada u Denveru, nabavili su 6 novih simulatora te se nabavlja velika količina nove opreme. Nova zgrada će se otvoriti 2023. Samo u 2022. United će zaposliti 2000 pilota, a 50% pilota planira školovati sam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Talijanska kompanija Blue Panorama je iz flote izbacila oba Airbusa A330-200. Sada su joj u floti ostala samo dva Boeinga 737-800 sa 189 sjedala, koji su uskladišteni u Katowicama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Panorama

Sri Lanka je na koncu dozvolila da se Aeroflotov Airbus A330 zaplijenjen u Colombu vrati u Rusiju. Ovo se desilo nakon ogromnog političkog pritiska Rusije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

London Heathrow 14.6. otvara i posljednji zatvoren terminal tijekom Covida-19, Terminal 4. Aerodrom sada ima otvorene sve terminale. Među kompanijama koje će se preseliti na T4 je i Air Serbia. Aerodrom je pokrenuo i zapošljavanje 1000 dodatnih zaposlenika, prvenstveno u sigurnosti kako bi smanjio enormne gužvetine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Nakon što je Turkish prezeo Aeroflotove A350-900 koji im nisu isporučeni, a postoji ogromna šansa da ih samo „čuvaju“ za Aeroflot, sada i Tukishev LCC AnadoluJet preuzima 5 Boeinga 737MAX8 koji se nisu isporučili S7. Prilično indikativno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Rusija je dala odobrenje da se u Rusiji proizvode dijelovi za Airbus i Boeing. Obje kompanije su isto proglasile krivotvorenjem. Kako god ovo je vrlo ozbiljna rabota, jer nelicencirani rezervni dijelovi su vrlo ozbiljan sigurnosni problem.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Air India nudi tisućama zaposlenika da odu iz kompanije na dobrovoljnoj bazi uz visoke otpremnine. Tata, novi vlasnik Air Indije želi u kratko vrijeme racionalizirati poslovanje kompanije. Kompanija je uvjerena da će ovom mjerom smanjiti 3000 zaposlenika od 12.000 koliko ih trenutno zapošljava. Piloti nisu dio ove ponude.

Istovremeno kompanija zapošljava mlade i kvalitetne ljude koji bi trebali biti nov poticaj kompaniji. Ovo se odnosi na srednji i niži management, ali i na neke ljude u najvišem managementu, te na visokospecijalizirane službe. Kompanija je preselila neke od viših managera iz Vistare u Air Indiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Novi vlasnik Air Indie, Tata Grupa, želi što prije obnoviti sve avione koje je Air India prizemljila. Radi se o 25 Airbusa A320, te nekoliko Boeinga 787 i 777. Kompanija će aviona podići u roku 90-100 dana. Uz to Air India planira naručiti 30 novih aviona od Boeinga ili Airbusa. Tata Grupa je ozbiljno krenula sa obnovom posrnule kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanair je uveo obrazac za putnike iz Južne Afrike sa 15 pitanja kojim potvrđuju autentičnost svoje putovnice obzirom da je velik broj putovnica Južne Afrike falsificiran. No, problem je da je obrazac na afrikaansu koji govori samo 13,5% stanovnika, a koji se povezuje i sa apartheidom. Za razliku od toga zulu govori 23%, te Xhos 16%, dok dobar dio stanovnika govori engleski. Samim time putnici su se bunili što je obrazac na afrikaansu. Uz to putnici se pitaju koja je svrha sam upitnik jer on samo prepisuje podatke iz putovnice i ne dokazuje baš ništa. Putnici su ogorčeni jer imaju vize koje su svakako dokaz provjere putovnice u veleposlanstvu (ambasadi).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflotov A330 je zadržan u Colombu, Sri Lanka i nije mu dozvoljeno da nastavi putovanje za Moskvu. Putnici i posada su poslani u hotel. Naime, Sri Lanka utvrđuje je li Aeroflot riješio avion sa lezorom ili nije. Ako nije avion će biti zaplijenjen i vraćen lezoru. Samo dan kasnije Aeroflot je, radi incidenta, ukinuo letove za Sri Lanku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Toronto Pearson aerodrom naplaćuje Volgi Dnepr 1065 USD po danu jer joj je jedan An 124 zapeo u Torontu i ne može sa aerodroma. Kako je avion tamo 98 dana (od 27.2.) kompanija je do sada dužna 104.307 USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volga Dnepr

KLM danas nije primio ni jednog putnika prema Amsterdamu na večernjim letovima, već su mu avioni letjeli prazni prema svom hubu. KLM je ovo napravio kako bi što više putnika koji su zapeli u Amsterdamu moglo napustiti aerodrom. Na Amsterdamu je danas bilo grozno vrijeme, uz to obnavlja se jedna pista, a aerodrom ima i enormnih problema sa manjkom zaposlenika. Stoga je veli broj letova otkazan.

KLM je svjestan da je ovime stvorio ogromne probleme putnicima koji danas nisu mogli otputovati prema Amsterdamu i na istome se ispričao, ali tvrdi da nije mogao postupiti drugačije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Zašto se i dalje nose maske na Lufthansinim letovima? To i te kako odbija putnike. Osobno sam jako teško disao pod maskom, baš sam se fizički gušio. I obično sam u avionu spustio masku ispod nosa i glumio da spavam kako bih mogao disati.

I dok su od IV. mjeseca gotovo sve kompanije ukinule nošenje maski, Lufthansa na tome inzistira i dalje. Na kratkim europskim letovima od sati i pola do dva sata to još nekako i izdržite, ali što sa interkontinentalnim letovima gdje morate nositi masku 10 ili čak 12 sati? Hoće li putnik koji ima aleternativu putovati Britishem, Air France, KLM-om, SAS-om, LOT-om, Turkishem i drugim kompanijama koje su ukinule maske odlučiti se za konkurenciju. Hoće, poglavito ako cijena nije bitno viša.

Toviše što je i ostala usluga u Lufthansi vrlo loša. Hrana je loša, izbor pića limitiran, posade nisu pretjerano ljubazne, razmak sjedala je malen… Lufthansa živi na staroj slavi. Može li to još dugo tako? Vjerujte ne može. Putnici se vrlo brzo prebace na druge kompanije, a onda se teško vračaju onim kompanijama koje su odbacili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

IndiGo je 2018. krenuo sa code-share sporazumima. Prvi sporazum je bio sa Turkishem. Potom su uslijedili code-share ugovori sa Qatarom, Americanom i Air France-KLM. Kompanije je vrlo zadovoljna ovim ugovorima i planira u idućim mjesecima potpisati još najmanje 12 sličnih ugovora sa različitim kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.