Novosti iz svijeta

Wizz Air pokreće letove iz Kukeša za za Baden-Baden, od 1.6. srijedom i nedjeljom; za Basel od 3.6. ponedjeljkom i petkom; za Beč od 4.6. utorkom i subotom i za Memmingen od 4.6. utorkom i subotom. Kako je Wizz Air otvorio i dvije linije za Tiranu istim je dostigao 51% tržišnog udjela u Albaniji. Kompanija koja je tek nedavno otvorila bazu sa prvim avionom u Tirani.

Ove linije iz Kukeša će naštetiti obližnjoj Prištini, a posebno će preuzeti kosovske putnike između Prištine i Kukeša. U manjoj mjeri linije će naštetiti Skopju i Podgorici. Za Kukeš leti i Air Albania i to za Zurich, a od 29.3. kompanija kreće letjeti i za Basel. Istim će Air Albania i Wizz Air konkurirati na liniji za Basel.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kako bi pokušao bar djelomično anulirati gubitak LATAM-a American je odlučio investirati 200 milijuna USD u GOL. GOL je nekada bio u talu sa Deltom, ali nakon što je Delta kupila udio u LATAM-u povukla je svoje dionice u GOL-u i napustila kompaniju. Nakon toga GOL se okrenuo svom nekadašnjem glavnom konkurentu i neprijatelju Americanu. American će ovima imati 5,2% u GOL-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Turkish Airlines je prekinuo cargo operacije na Ataturku, aerodromu koji je nakon odlaska putničkog prometa postao cargo zračna luka. Turkish je jučer sve svoje cargo operacije prebacio na Istanbul IST odakle ima i putničke operacije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish Airlines

Eurocontrol i ACI Europe su potpisali MoU o kooperaciji na području sigurnosti, stabilnosti i održivosti. Prva dva projekta će biti učinkovitost zračnog prometa gdje će se raditi na boljem korištenju postojećih kapacitete, te stvaranje novih kapaciteta, te drugi projekt koji će raditi na održivosti zračnog prometa te smanjenju emisije štetnih plinova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Frankfurt

Airbus i pokrajina Quebec će investirati 1,2 milijarde USD u Airbus Canadu, pri čemu će Quebec investirati 300 milijuna, a Airbus 900 milijuna. Ovaj potez će povećati proizvodnju Airbusa u Mirabelu (Kanada). Tvornica će odmah zaposliti 500 novih radnika. A220 ima backlog od 475 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kako je Toulouse dom Airbusa A380, odlučeno je da se jedan od prizemljenih aviona upravo tamo pretvori u hotel, po uzoru na Boeing 747 od kojeg je napravljen hotel u Stockholmu.

Hotel će imati 31 sobu među kojima i dva apartmana. Normalne sobe će imati 16 četvornih metara sa toaletom i tušem i queen-krevetom za dvoje. Deluxe soba od 23 četvorna metara će moći primiti tri do četiri osobe. Dva apartmana na krajevima aviona će imati 35 četvornih metara. Prvi apartman će biti u kokpitu i taj će imati kadu. U zadnjem dijelu aviona apartman će biti duplex i imat će dvije spavaonice. Gate preko kojeg će se ulaziti u avion će imati restoran i recepciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: A380 hotel

Air France će ozbiljno povećati broj letova između Francuske i SAD-a ovog ljeta. Kompanija će letjeti na 14 linija za SAD i nudit će 20% više letova nego je nudila u predpandemijskoj 2019. godini. Kompanija će nuditi čak 200 tjednih letova za SAD. Svi letovi su iz CDG osim letova na liniji Orly-New York JFK.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Delta je predložila da se napravi nacionalna lista nepoželjnih putnika kojima bi se zabranio ukrcaj na avione. Dalta smatra da bi se ovakvom listom, koja bi bila suradnja svih kompanija u SAD-u, smanjila količina neprihvatljivih ponašanja putnika i napada na osoblje aviona. Delta već ima svoju listu na kojoj je 1900 osoba koje ne smiju letjeti sa kompanijom. FAA je u 2021. imala prijave prema 5981 osobi koja je kršila pravila. 72% ovih prekršaja se odnosilo na nenošenje maski tijekom leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

United je porezao velik broj frekvencija u prvom redu prema Kini (11 linija), ali i prema Sydneyu, Melbourneu, Singaporeau i Seouleu. Usprkos Zimskim olimpijskim igrama United je porezao letove za Peking na čak 4 linije (iz Chicaga, Newarka, San Francisca i Washingtona).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

U ovom momentu najveći aerodromi svijeta su:

 1. 4,4 milijuna sjedala Atlanta
 2. 3,5 Dubai
 3. 3,5 Tokyo
 4. 3,4 Guangzhou
 5. 3,4 Dallas
 6. 3,2 Los Angeles
 7. 3,2 Denver
 8. 3,1 Chicago
 9. 3,1 Delhi
 10. 2,8 Jakarta

Iako je u top 10 aerodroma prije većina aerodroma bila iz Kine, sada je samo jedan kineski aerodrom u top 10.

Po broju međunarodnih sjedala u Europi najbolji su:

 1. 2,2 milijuna sjedala London Heathrow
 2. 2,2 Amsterdam
 3. 2,1 Istanbul
 4. 2,0 Paris CDG
 5. 1,8 Frankfurt

Na svjetskoj razini od njih je bolji jedino Dubai sa 3,5 milijuna sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atlanta

Allegiant Air je objavio profit od 152 milijuna USD u 2021. Kompanije ja povećala kapacitete 8,1% u usporedbi sa 2019. 80% linija koje leti Allegiant nema konkurencije. Kompanija u 2022. planira povećanje od 19-23% spram 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

Izraelski El Al i Arkia su potpisale MoU za spajanje dviju kompanija u jednu. Istim bi Arkia postala low-cost leisure podružnica El Al-a. El Al bi ukinuo svoju dosadašnju leisure podružnicu Sun d’Or. Arkijinih dva A321, te tri Embraera E195 bi postale dio flote od 45 aviona El Al-a. Kompanija čekaju potvrdu regulatora za ovaj potez.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Radi Covida-19 brojke u Europi su se osjetno pogoršale spram XII. mjeseca. Tako je u prošlom tjednu kapacitet u Zapadnoj Europi pao na 61% iz 2019, a u Istočnoj Europi na 76,1% iz 2019. Ipak brojka je bolja za 10,1% spram tjedna prije u Zapadnoj Europi i 2,6% spram tjedna prije u Istočnoj Europi. Očekuje se da će u idućih 6 tjedna kapaciteti porasti za 20%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Cijena goriva je skočila na 103 USD po barelu. Ovo je najviša cijena goriva u posljednjih 5 godina. Gorivo iznosi 20-30% ukupnih troškova aviokompanija, pa je ovo povećanje i te kako značajno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: airBaltic

SAS Link će u ljeto 2022. otvoriti bazu u Bergenu (Norveška). U Bergenu SAS će bazirati jedan Embraer E195. SAS-ovi hubovi su Copenhagen, Stockholm ARN i Oslo, a kompanija ima bazu i u Aarhusu (Danska). U ovom momentu SAS je drugi najveći operater  u Bergenu (23,6% tržišnog udjela), a veći je Wideroe.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Kako bi smanjio količinu bačene hrane Austrian će nuditi putnicima da kupe višak hrane na kraju leta. Financijska nadoknada za ovu hranu će biti daleko manja nego ona stvarno vrijedi. Ovakav program pod imenom Too Good To Go već provodi i Swiss.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

American Airlines je objavio da 30 opcija za 737MAX8 pretvara u narudžbu. Ovi avioni će u kompaniju dolaziti tijekom 2023. i 2024. American u floti već ima 42 ova aviona, a ukupno naručenih ima čak 88 ovih aviona. Avion ima konfiguraciju od 166 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Western Australia se trebala otvoriti za međunarodni promet 5.2, no Vlada ove australijske države je odlučila da se do daljnjega neće otvarati radi Covida-19. Stoga će Qantas nastaviti letove za London Heathrow preko Darwina i neće letove vraćati na Perth.

Qantas je postavio pitanje letova za Rim koji bi trebali ići iz Pertha od VI. mjeseca. Kako nitko nije siguran da će se Western Australia do tada otvoriti, Qantas će odlučiti hoće li i rimske letove preseliti na Darwin ili će pokretanje ove linije prolongirati za kasniji dio godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Nakon što je Finnair lansirao liniju za Seattle (3 puta tjedno), Alaska je potpisala code-share i sa ovim oneworld članom. Finnair ovih ugovorom dobiva pristup na čak 60 linija Alakse. Alaska masovno potpisuje code-share ugovore sa oneworld članovima. Kompanija je tako potpisala ugovore sa Americanom, Britishem, Aer Lingusom, Cathay Pacificom, Iberiom, Qantasom, JAL-om i Qatarom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Finnair

British Airways i Loganair su postigli code-share sporazum po kojem će British staviti svoje kodove na još 18 linija škotskog regionalnog prijevoznika Loganaira. Ove linije dodaju se na već prethodnih 20 code-share linija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Loganair

Nakon silnih milijardi koje je Berlin Brandenburg Aerodrom dodatno potrošio na izgradnju i desetgodišnje kašnjenje projekta, Europska Unija je odobrila aerodromu novu pomoć od čak 1,7 milijardi EUR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Berlin Airport

Jazeera je potvrdila kupnju 28 Airbusa A320neo obitelji i to 20 A320neo i 8 A321neo. Avioni kataloški vrijede 3,4 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazerra

EasyJet u ovom momentu ima plaće za prvog časnika (kopilota) 54.000-58.000 GBP godišnje, senior prvog časnika 66.000-75.000 GBP godišnje, te kapetana 114.000-146.000 GBP godišnje. Kompanija po prvi puta zapošljava pilote od početka pandemije, a u idućih pet godina  ih planira zaposliti čak 1000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto:easyJet

Ryanari će u godinu dana imati malo ispod 100 milijuna putnika, iako je prvotno planirao imati preko 100 milijuna, no Omikron je uništio ove planove. Kompanija planira ovog ljeta imati 114% kapaciteta iz 2019. Kompanija je od IV. mjeseca 2020, tj. u pandemiji, otvorila 760 novih linija i 15 novih baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Lufthansa planira ostvariti 85% letova iz 2019. ovog ljeta, dok Air France-KLM planira imati čak 95% letova iz 2019. Ryanair planira imati 118% letova, dok Wizz Air planira imati čak 141% letova iz 2019.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto Lufthansa

Airbus je prezentirao Cabin flex kabinu za A321neo. Ova kabina je preuredila vrata za nuždu, te stražnji dio trupa, čime je dobivena mogućnost čak 240 putnika u ovaj avion.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Qatar se vrlo brzo prebacio sa Airbusa na Boeing, kao što smo i najavljivali da će se desiti. No, ipak nitko nije vjerovao da će se isto desiti tako brzo. Qatar je naručio čak 50 Boeinga 777X u cargo inačici. No, kompanija je naručila i 50 Boeinga 737MAX, avion koji će zamijeniti A321neo obzirom da im je Airbus otkazao ovu narudžbu. Kako se dealovi ne dogovaraju tako brzo, jasno je da se ovo kuha već neko vrijeme i sada je jasno zašto napad na Airbus.

Qatar u potpunosti prelazi na Boeing. Priličan šamar Boeinga Airbusu, nakon tolikih šamara europskog proizvođača američkom posljednjih par mjeseci. Od ovih 100 aviona narudžbe su za 34 B777XF i 25 B737MAX, a osalo su opcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Tata Grupa nakon 70 godina nacionalizacije kompanije, vratila je Air Indiju u svoje vlasništvo. Tata Grupa je osnovala Air Indiju. Tata je za kompaniju platila 2,4 milijardi USD, a Indija je preuzela dugove kompanija od 8,2 milijardi USD.

Tata planira kompaniju spojiti sa AirAsia Indiom i Vistarom u kojima Air India ima većinsko vlasništvo. Istim će kompanija postati i veća od svih indijskih kompanija uključujući SpiceJet, ali i konkurentna jedinoj većoj kompaniji IndiGo. Tata će prvo poraditi na promjeni katastrofalnog imagea Air Indie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Southwest je prebacio 26 opcija za Boeinge 737MAX u narudžbe. Ova narudžba je za 21 B737MAX7 i 5 za B737MAX8. Isporuke ovih aviona će biti 2022. i 2023. Southwest ima ukupno naručenih 271 B737MAX7 i 135 B737MAX8. Kompanija trenutno u floti ima 735 aviona među kojima i 69 B737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

GOL je 15.12. prevozio Reinalda Juniora i njegovog psa Pandoru u cargo prostoru. No, na stopu u Sao Paoulu pas se izgubio. GOL je platio posebnu kompaniju da pronađe psa, što je ova i uspjela 45 dana kasnije, 30.1. Pas je pronađen ispod mosta na Terminalu 3. Izgubio je 8 kilograma. GOL je ponudio veterinarsku i svaku drugu pomoć, no vlasnik je isto odbio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: GOL

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.