Novosti iz svijeta

Southwest je izjavio da ne planira da Boeinzi 737MAX7 uđu u flotu ove godine. Certificiranje za ovaj avion će biti vrlo skoro. Kompanija ima naručenih 271 ovaj avion. Kompanija u floti već ima 150 B737MAX8. Boeing je izjavio da ako će certificiranje B737MAX7 kasniti kompanija će Southweatu isporučiti B737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

FAA je izjavio da će pojačati nadzor nad Boeingom. FAA će radi toga povećati broj radnika sa 7489 na 7775. 107 radnika su u punom radnom vremenu angažirana nad konstantnom inspekcijom Boeinga.

FAA se ozbiljno izblamirao kada je vjerovao Boeingu sa B737MAX i kada je samo prepisivao Boeingove dokumente bez dodatnih provjera, a radi čega su pala dva ova aviona ubivši 346 osoba, nakon čega je avion bio prizemljen godinu i 9 mjeseci. Nakon toga FAA je ozbiljno pritegao Boeing pa mu je prizemljio ne samo 737MAX nego u 787, a 777X ozbiljno kasni, dok su locirani problemi i na 767.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Tajvanska EVA Air je naručila pet Boeinga 787. Kompanija već u floti ima 10 B787 i to četiri B787-9 i šesti B787-10, a trebalo joj je još doći 13 ovih aviona, dok sada ima 18 B787 za isporuku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EVA Air

Svi se sjećamo kako je Ryanair imao negativni publicitet zato što su ljude mrcvarili radi centimetar-dva većeg kofera, pa su ljudi trgali kotačiće, ručke, bili bjesni. To je bilo vrijeme kada je O’Leary drsko izjavljivao „baš me briga za vaše pritužbe, ne tiču nas se i nemojte nam ih slati“. I nakon što je Ryanairova nepopularnost toliko puno narasla, a broj putnika krenuo padati, O’Leary je okrenuo ploču i napravio novu strategiju koje je postala „friendly“ prema putnicima.

No sada je IndigoPartners u Frontieru krenuo u drugom pravcu. Pa dodatnim bonusima nagrađuje gate agente koji naplate putnicima naknadu za preveliku prtljagu. Plaćanje tih naknada na samom aerodromu je paprena i često kada je bitno viša nego cijena same karte. Stoga je Frontier odlučio nagraditi bonusima svakog gate agenta koji pronađe preveliku prtljagu i to naplati putniku i to sa 10 USD. Ovo je izazvalo totalno bjesnilo među putnicima, poglavito što je u više navrata agent tvrdio da je prtljaga prevelika iako to nije tako bilo. Obzirom da je IndigoPartners krenuo sa takvom praksom u Frontieru, za očekivati je da će se isto krenuti prakticirati i u Wizz Airu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Američka leasing kuća Aircastle je zaplijenila dva aviona (Boeing 737-800) koji su letjeli u SpiceJetu. SpiceJet je istinski u ogromnim financijskim problemima i prije par dana je dao 5% vlasništva lezoru kao kompenzaciju za dugove koje kompanija ima prema njemu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Danas (u ponedjeljak 13.3.) će štrajkati niz aerodroma u Njemačkoj. Ver.di je poveo u štrajk radnike osiguranja u Berlinu, Hamburgu, Hannoveru i Bremenu. Za sada je otkazno 210 letova u Berlinu, 244 u Hamburgu, 17 u Hannoveru i 11 u Bremenu, koji će imati posljedice na bar 60.000 putnika. Od početka godine Ver.di je organizirao štrajkove u Frankfurtu, Minhenu, Cologneu i Dusseldorfu. Radnici osiguranja na Minhenskom aerodromu su štrajkali u petak (10.3.). Radnici zahtijevaju povišicu od 10,5%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Boeing je nakon mjesec i pol dana prekida isporuka 787 ponovo krenuo sa isporukama temeljem dozvole FAA. Isporuke su prekinute 23.1. Avion se u zadnjih tri godine nije isporučivao skoro dvije godine zbog raznih problema. Ovaj puta problemi su bili vezani uz komponente trupa. Prije prekida avion se isporučivao kvantitetom od 5 aviona mjesečno.

Dreamlinera je do sada naručeno 1615, a backlog aviona je 575 primjeraka ili 8 godina proizvodnje po sadašnjoj količini isporuka. U ovoj godini se planiralo isporučiti 70 primjeraka (što se sada vjerojatno neće ostvariti), dok je rekordna godina po isporukama bila 2019. kada je isporučeno 158 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon tri mjeseca zabrane preleta ruskim kompanijama, Laos će ponovo dozvoliti avionima Aeroflota da prelijeću preko njegova teritorija. Ovo je posebno bitno za Aeroflotove letove prema Tajlandu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Kanadskom ULCC Flairu su zaplijenjena 4 Boeinga 737 od strane lezora (Airborne Capital) radi kašnjenja u plaćanju. Kompanija kaže da nije bilo upozorenja da bi se avioni mogli zaplijeniti. Zbog toga je kompanija morala otkazati niz letova. Zaplijene aviona od strane lezora obično su najave prekida operacija i bankrota kompanija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flair

Novi VC-25B ili Air Force One 747-8 neće imati potpuno novi livery koji je odabrao Donald Trump nego nego će se ipak bojati u istoj shemi kakvu je imao VC-25A, dakle u svjetlo plave boje. Ipak, livery će biti moderniziran i djelomično izmijenjen sa nešto drugačijim tonom svjetlo plave i nešto tamnijim tonovima na motorima. Prvi Air Force One VC-25B će se isporučiti 2027, a drugi 2028. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Force One

Europa je u I. mjesecu u prosjeku imala 89% putnika u usporedbi sa istim mjesecom 2019. Ovo znači da je dobar dio aerodroma u našoj regiji imao bitno bolji prosjek obzirom da imaju bitno preko 100% prometa iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Rusija je zatražila sastanak sa AerCapom kako bi pokušali pronaći modalitete oko aviona u lizingu. Tema sastanka je bilo osiguranje aviona u lizingu. No, sjetimo se da je Rusija ponudila da otkupi avione od lezora uz veliki popust. AerCap je objavio da ne vidi načina da sa Rusijom postigne ikakav sporazum zbog sankcija Europske Unije i SAD-a. AerCap ima 116 aviona oduzetih mu u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

 

Iako je tek izašao iz predstečajne zaštite (chapter 11) LATAM je objavio profit u zadnjem kvartalu prošle godine od 139 milijuna USD uz promet od 2,8 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Latinoamerički LCC JetSmart (IndigoPartners), je, nakon nekoliko odbijenica i prolongiranja, dobio dozvolu da pokrene poslovnicu u Kolumbiji. Kompanija će u Kolumbiji pokrenuti letove na 27 domaćih linija sa Airbusevima A320neo. Kompanija može ostvariti maksimalno 424 tjedna leta Baza kompanije će biti u Bogoti.

Kompanija će u Kolumbiji imati konkurenciju Aviance, LATAM Colombie, Copa Colombie, Winga, Ultra Aira, SATENE i još 20 manjih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetSmart

Britanski CAA  je odlučio ići u korist putnicima. Pa je takse na Heathrowu koje su se tek digle na 31,67 GBP odlučio u 2024. spustiti na 25,43 GBP. Heathrow se pobunio na odluku jer kaže da je Heathrow u dugovima, dok avio kompanija bilježe rekordan profit.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Boeing je izjavio da ima kvalitativnih problema sa projektom 767 i KC-46 koji se temelji na 767. Prekrasno. Nakon problema sa 737MAX i 787 koji su bili mnogo mjeseci prizemljeni, te ogromnog kašnjenja projekta 777X, ovo znači da Boeing ima problema sa baš svim svojim modelima. Boeing je do sada isporučio 1271 B767, a ima backog od 121 ovog aviona. Kompanija trenutno isporučuje 33 ova aviona godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Lufthansa će tijekom IV. mjeseca na jednom od dva leta iz Frankfurta za Palma de Mallorcu letjeti sa širokotrupcem Boeinga 747-400.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

DOT SAD-a je kaznio Eurowings jer je držao putnike u avionu pet i pol sati u Fort Lauderdale. DOT je kaznio Eurowings sa 225.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) , foto; Eurowings

Airbus je isporučio 46 aviona u II. mjesecu. Od toga je isporučeno 26 A321neo, 13 A320neo, 3 A220-300, 1 A330-900 i 2 A350-900. Airbus je imao fascinantnih 99 narudžbi u II. mjesecu. No, ogromna narudžba Air Indije još nije uvedena u knjige narudžbi. U prva dva mjeseca Airbus je isporučio 66 aviona. Ovim intenzitetom neće uspjeti isporučiti planiranih 720 aviona u 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Neki od Boeinga 737MAX čekaju i po godinu dana na isporuku radi problema sa softverom. Još jedan problem na 737MAX. Boeing još uvijek ima prizemljeno 138 B737MAX za kinesko tržište te još uvijek ima aviona koji nisu isporučeni nakon ukidanja prizemljenja ovih aviona. Ovaj problem prisutan je i na B787 ali u bitno manjem broju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

ANA je kupila NCA-Nippon Cargo Airlines od cargo giganta Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK). NYK kaže da su troškovi operiranja kompanija previsoki i da na istoj gubi novac. 2005. ANA je prodala svojih 27,6% u NCA upravo NYK, a sada od NYK kupuje 100% iste kompanije. NCA ima flotu od 8 Boeinga 747-8F prosječne starosti 10,5 godina. ANA u cargo floti ima 9 B767-300F i 2 B777F

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

I Pegasus je objavio profit u 2022. Promet mu se poduplao, a profit mu je bio 633 milijuna EUR. Kompanija ima flotu od 95 aviona i 47 naručenih, te 6 baza u Turskoj.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pegasus

HiSky Europe je dobio prvi A321LR. Avion sada ide u Ostravu radi bojanja, a onda će doći u Rumunjsku gdje će krenuti sa letovima. Avion ima 201 putnika, business klasu od 8 putnika u 2-2 konfiguraciji i 193 putnika ekonomske klase. Hi-Sky Europe ima flotu od četiri A320. Moldavska podružnica ima flotu od jednog A319. Kompanija će u IV. mjesecu dobiti i drugi A321LR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HiSky

Venecuelanska Conviasa je najavila letove za Damascus u Siriji. Linija će se operirati sa jednim od tri Airbusa A340. Vrlo čuda linija. Za Damascus trenutno lete tek 7 kompanija, dvije sirijske, dvije iranske, dvije iračke i Pakistan International.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Conviasa

Airbus A321XLR je najavio dodatno kašnjenje projekta. Projekt je već pomaknut sa 2023. na 2024. no sada se pretpostavlja da će isporuke još kasniti i da će se pomaknuti na kraj 2024. ili čak na 2025. Airbus trenutno ima 465 narudžbi za ovaj avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Indijska policija je pronašla 4 kg zlata vrijednog 250.000 USD u avionskom toaletu. Avion je bio parkiran na Delhiju. Zlato je bilo u polugama. Istovremeno je u Kalkuti uhapšen i muškarac koji je u remenu, donjem vešu i čarapama pokušao prenijeti 4,9 kg zlata vrijednog 340.000 USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Delhi)

Austrian je u utorak otkazao 34 leta i velik broj letova je kasnio radi sastanka sindikata kabinskog osoblja na kojem se raspravljalo o akcijama prema kompaniji. 1800 putnika je imalo posljedice. Kabinci su bjesni što im se ne dižu plaće iako su u Covidu-19 pristali na ozbiljna sniženja kako bi kompanija preživjela. Kabinci su to bjesniji jer je management podijelio bonuse, a njima ne diže plaće. Upravo su uštede na plaćama kabinaca radi Covidva-19 omogućile managementu bonuse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Ryanair je u II. mjesecu ostvario 10,3 milijuna putnika (8,7 milijuna u II/2022). Ryanair je imao 60.400 letova u II. mjesecu. Load faktor kompanija je 92% u II. mjesecu. U posljednjih godinu dana Ryanair je ostvario 167,2 milijuna putnika uz prosječni load faktor od 93%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

AirBaltic će ovog ljeta uzeti u lizing četiri Airbusa A320 od Avion Expressa. Dva A320 će biti bazirana u Rigi od 26.3. do 28.10, dok će po jedan avion biti baziran u Tallinnu i Vilnijusu i to od 1.5. do 28.10. Kompanija je na ovo prisiljena jer ima problema sa motorima i dijelovima za svoje A220-300, dočim će dio aviona biti prizemljen. Prošle godine AirBaltic je imao u wet leasu 6 aviona.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBaltic

KLM, Air France, Delta, easyJet, TUI i Corendon će tužiti Nizozemsku vladu jer je najavila smanjenje broja operacija iz Amsterdama sa 500.000 na 440.000 od zime 2023/24. Nizozemska je sada počela spominjati 460.000 umjesto 440.000 operacija. Tužbu protiv Nizozemske sa istim razlogom pokrenut će i IATA jer smatra nizozemsko ponašanje ozbiljnim presedanom, te kršenjem EU prava i Chicago konvencije. Amsterdam je u 2019. imao 496.000 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: