Novosti iz svijeta

Piloti Southwesta su tužili kompaniju radi obveze cijepljenja koju je kompanija nametnula. Piloti tvrde da oluka Southwesta nije u skladu sa radnim pravom. Southwest je izjavio da je cijepljene krucijalno da bi posade i putnici bili sigurni. Nije jasno kako to Southwest misli obzirom da se cijepljene osobe mogu zaraziti, a i mogu zaraziti druge osobe. Stoga nije jasno koja se to „sigurnost“ dobiva cjepivom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Kao i Norwegian i SAS je ukinuo nošenje maski na svim interskandinavskim letovima. Ostali letovi prema Europi i drugim kontinentima i dalje zahtijevaju maske zbog pravila na destinacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Volotea je dobila PSO na šest linija iz Sardinije za Italiju. Ugovor je na sedam mjeseci i zapravo će kompanija dogotoviti PSO Alitalie koja je prestala letjeti 14.10. Istim je Volotea krenula sa operacijama 15.10. Volotea je pustila karte u prodaju 14.10. Ovo je ogromna pljusketina ITA-i, nasljednici Alitalie, koja se nadala dobiti ove linije i konkurirala je za iste. No, Volotea je ponudila bitno bolje uvjete i tražila niže subvencije za linije (23,1% do 46,1% ispod vladinog budžeta za iste). Vlada će uplatiti 37 milijuna EUR za ovih šest linije do sredine V. mjeseca 2022. Ogroman novac. Natječaj je raspisan dva puta. Na prvom tenderu i ITA i Volotea su imali problema zbog kojih je Natječaj ponovljen početkom X. mjeseca.

Kompanija je istim objavila da će otvoriti bazu u Algheru zbog ovih letova. Volotea već ima baze u Cagliariu i Olbiji, ostala dva aerodroma na Sardiniji. Linije ne kojima se leti iz tri aerodroma na Sardiniji su prema Rimu FCO i Milanu Linate. Volotea je do sada prevezla 3,5 milijuna putnika iz Sardinije, od kada je krenula sa letovima tamo 2012. godine.

Uz to raspisan je i još jedan natječaj za linije prema Londonu, Milanu, Dussledorfu, Bruxellesu, Lisabonu i Barceloni iz španjolskog Asturiasa vrijedan 7,7 milijuna EUR, a koji će krenuti od ljeta 2022. (Lisabon i Milano od 2023.) uz rok od 4 godine, a na koji se Volotea također prijavila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Nakon što je velik broj interkontinentalnih kompanija potpisao ugovore sa južnoafričkim Airlinkom, sada je to učinio i Ethiopian. Ovime je Etihiopian dobio velik broj letova u Južnoj Africi i okolnim zemljama kojima će feedati svoju liniju prema Addis Ababi, ali je i Airlink dobio odličnu kompaniju preko koje će niz Airlinkovih putnika moći ostvariti brojne konekcije diljem planeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airlink

Iberia će povećati broj letova između Madrida i Barcelone za 50% od XI. mjeseca. Sada će španjolski prijevoznik imati čak 70 tjednih polazaka na zračnom mostu između dva grada, a u nekim danima u tjednu to će biti i 11 dnevnih polazaka između 7:00 i 21:00 sat, tj. polasci će biti tek neznatno rjeđi od svakih sat vremena. Ovime Iberia želi motivirati poslovne putnika na korištenje linije.

Iberiji ovdje konkurira Renfe vlak koji putuje svega dva i pol sata između ova dva grada. Avion leti svega sat vremena, no putnici moraju doći na aerodrom bar sat i pola prije leta, putuju do aerodroma bar pola sata, te potom putuju sa aerodroma bar pola sata, dočim putovanje traje najmanje tri i pol sata, tj. sat vremena duže od vlaka. Ipak linija je i dalje jedan od glavnih izvora prihoda za Iberiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

PIA je prekinula letove prema Kabulu zbog dva razloga. Prvi je miješanje Talibanskih vlasti u politiku firme. Naime, Talibani postavljaju niz uvjeta kompaniji među kojima i zahtjev da PIA vrati cijene na razinu prije talibanskog preuzimanja aerodroma, što kompanija ne može ostvariti. PIA naglašava da je ponašanje talibanskih komandanata zastrašujuće. Drugi je razlog vrlo loša infrastruktura koju Talibani imaju na Kabulu, radi čega je sigurnost PIA-inog letenja u Kabul dovedena u pitanje. Uz to PIA je frustrirana promjenama u zadnji čas koje Talibani provode u planovima leta, regulacijama i dozvolama.

Talibani su zaprijetili i Kam Airu da će im zabraniti letove ako ne skinu cijene na razinu prije talibanskog preuzimanja aerodroma. PIA je prije talibanskog preuzimanja aerodroma imala cijene od 150 USD, a sada naplaćuje karte od 1600 do 2500 USD. PIA naglašava da letovi nemaju komercijalnog rezona, te da samo za osiguranje moraju plaćati 400.000 USD. PIA je bila jedina kompanija koja je letjela za Kabul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Glavni tehnički pilot Boeinga Mark Fokner optužen je pred sudom u Texasu za prijevaru i falsificiranje podataka u certificiranju Boeinga 737MAX, o čemu smo već pisali. No, nova vijest koja je istinski šokantna je da državni odvjetnik traži kaznu zatvora od 100 godina.

I sada se desio nonsens po kome su svi direktori kompanije uspjeli napraviti nagodbu sa državom plativši 2,5 milijardi USD kako ih se ne bi krivično gonilo, te su zapravo novcem poreznih obveznika (SAD je pomogao Boeinga sa 25 milijardi USD) platili svoju slobodu i neće odgovarati za ubojstvo iz nehaja 346 osoba i ogromne probleme zrakoplovstva radi prizemljenja aviona na godinu i devet mjeseci, ali će pilot koji je tek treća karika u lancu i koji je samo radio po nalozima direktora sada završiti u zatvoru do kraja života.

FAA je ustvrdio da su direktori radili mobing nad djelatnicima, da su davali otkaze, ucjenjivali i doslovce mrcvarili ljude da prešute i falsificiraju podatke koje su davali FAA. Ovo je dno dan i vrhunac nemorala kapitalizma. Nemorala koji sustav SAD-a i dalje dozvoljava i podržava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U VIII. mjesecu aerodromi Europe su imali 88,8% više putnika nego 2020. no 42,4% manje putnika nego 2019. Aerodromi Europske Unije imali su manji porast, tj. 81,4% spram 2020. i pad od čak 46,7% spram 2019. NonEU aerodromi su imali bolje rezultate. Iako su imali manji porast od 74,6% spram 2020. imali su pad od samo 18,4% spram 2019. Pritom je porast međunarodnih putnika u Europi spram 2020. bio 106,2%, a domaćih 42,2%. Cargo je porastao spram 2020. 23,7%, a spram 2019. 4,9%.

Deset aerodroma sa najvećim brojem putnika u VIII. mjesecu su bili:

 1. Istanbul (4,5 milijuna)
 2. Antalya (4,3)
 3. Moskva SVO (4,0)
 4. Amsterdam (3,8)
 5. Paris CDG (3,6)
 6. Frankfurt (3,4)
 7. Istanbul SAW (3,1)
 8. Madrid (3,0)
 9. Moskva DME (2,8)
 10. Barcelona (2,8)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Istanbul Aerodrom

Nakon što je Ryanair upozorio vlasti u Lisabonu na činjenicu da TAP Portugal nemoralno zadržava slotove koje ne koristi radi čega se Ryanair ne može razvijati u Lisabonu, a što nije naišlo na odaziv vlasti, Ryanair je poduzeo i konkretne mjere te je otkazao čak 700 letova i tri linije iz Lisabona. Ryanair naglašava da se ne reflektira na privremena ukidanja linija radi Covida-19, nego na činjenicu da je TAP Portugal smanjio flotu za 20% dočim dobar dio slotova neće koristiti u idućih više godina.

Ryanari je ljut i što je vlada odbila otvoriti novi aerodroma u vojnoj bazi na jugoistočnom rubu Lisabona koji bi se sa relativno malo novaca mogao prilično brzo otvoriti te time riješiti problem nedostatka slotova na Lisabonu. Ryanair smatra da bi upravo ovaj aerodrom mogao postati LCC aerodrom Lisabona. Ryanair je također ljut na Portugal što je upucao preko 3 milijarde EUR na TAP Portugal tijekom Covid-19 krize.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aegean koji je bio manjinski vlasnik rumunjskog Animawingsa (25%), sada je dodatno investirao u kompaniju i preuzeo je većinski udio (51%), te kontrolira kompaniju. Animawings u floti ima jedan A320 i još dva naručena i leti brojne leisure linije u 14 država Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Aegean je iskazao ozbiljan interes za kupnju Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

ITA je kupila Alitalijin brend za 90 milijuna EUR. Kompanija je to učinila kako konkurencija ne bi kupila brend i pod njim letjela. Potpuno nepotrebno bacanje novaca, no ipak dvije talijanske kompanije su izrazile želju da brend kupe i nastave letjeti kao Alitalia, pa je kompanija očito na to bila „natjerana“.

ITA će nastaviti koristiti IATA kod „AZ“ no ICAO kod „AZA“ je zamijenila u „ITY“, a novi call sign kompanije je „ITARROW“¨. Kompanija je, kako smo već pisali, operacije krenula sa 52 zrakoplova (18 Airbusa A319, 27 A320 i 7 A330-200).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Iako je Singapore najavio da će operacije sa A380 pokrenuti tek početkom godine, odlučili su se na pokretanje operacije nešto ranije. Kompanija će na liniju za London Heathrow krenuti sa operacijama sredinom 18.11. Ovime će Singapore biti 7. kompanija koja će krenuti sa letovima A380, uz Emirates, British, Qatar, Korean, China Southern i ANA. Za London će od 11. mjeseca sa A380 uz Singapore letjeti Emirates, British i Qatar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

Nakon što su se CRJ i Dash 8-400 prestali proizvoditi na tržištu regionalnih aviona ostali su još samo Embraeri, ATR, SSJ-100 i ARJ21. Kako se posljednja dva model prodaju samo u Rusiji i u Kini, ostala su zapravo samo dva proizvođača Embraer i ATR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Broj putnika na aerodromima Indija u 2018 je bio 165,9 milijuna. Najveći aerodromi su:

 1. 67,3 milijuna putnika Delhi
 2. 45,8 Bombaj
 3. 33,4 Bengaluru
 4. 22,3 Chennai
 5. 22,0 Kalkuta
 6. 21,7 Hyderabad
 7. 11,4 Ahmedabad
 8. 9,6 Kochi
 9. 8,4 Dabolim
 10. 8,1 Pune

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Ryanair je zabranio letove osobama koje su uspjele naplatiti novac nazad za neostvarene letove preko kreditnih kartica. Neki od tih putnika su kupili nove karte preko Ryanaira, platili hotele, rent’a’car i sada sve to ne mogu ostvariti jer im je Ryanair samo dva dana prije puta poslao obavijest o zabrani letova. Putnici će istim izgubiti velik novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Manje od tjedan dana od objave prodaje Air Indije Tata Grupi, Indija je objavila da će prodati i Alliance Air, kompaniju koja je bila regionalna podružnica Air Indije i za koju se smatralo da će ju Indija zadržati kako bi ostvarivala regionalne linije važne za državu. Država će i ovdje prodati 100% kompanije. Alliance u floti ima 18 ATR 72-600 (70 sjedala) i 2 Do-228 (19 sjedala), te leti na 48 destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alliance Air

Wizz Air je najmanji od tri glavna LCC u Europi. Ryanair ima 3.030.489 sjedala u prodaji, easyJet 1.330.708, a Wizz Air 851.492. Kompanija je 30.6.2021. imala financijskih zaliha od čak 1,5 milijardi EUR. Kompanija u floti ima 145 aviona, no ima naručenih njih još 232 koji se trebaju isporučiti u idućih 5 godina (do 2026). Kompanija već neko vrijeme pregovara sa Airbusom o nabavi najmanje 100 dodatnih A320obitelji. To 2026. bi kompanija trebala imati 2,5 puta više aviona i putnika nego danas.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Broj aviona u kompanijama Kine:

 1. 632 China Southern
 2. 460 Air China
 3. 594 China Eastern
 4. 221 Hainan
 5. 198 Shenzhen
 6. 176 Sichuan
 7. 127 Shangdong
 8. 165 Xiamen
 9. 101 Tianjin
 10. 96 Shanghai

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Norwegian je objavio da svi putnici na domaćim letovima unutar Norveške, Švedske i Danske više ne moraju nositi maske za lice. Očekuje se da će i ostale kompanije u ove tri države vrlo skoro ukinuti nošenje maski.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Sud u Texasu je odlučio da United ne može poslati 2000 od svojih 67.000 djelatnika koji se nisu htjeli cijepiti radi vjerskih i zdravstvenih razloga na neplaćeni dopust. I ovdje su interesantne dvije stvari. Prva je da United ne može prisiliti radnike da se cijepe, a druga da je United lagao da je samo 670 djelatnika necijepljeno, sada je ta brojka tri puta veća.

Guverner Texasa je odbio odluku predsjednika Bidena da sve aviokompanije moraju cijepiti djelatnike do 8.12. American i Southwest imaju baze u Dallasu i istim će ove dvije kompanije imati ogromnih problema jer Texas jasno naglašava djelatnicima ovih kompanija da se ne moraju cijepiti. Još 66 milijuna Amerikanaca nije cijepljeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Zadnji Alitalijin let je bio danas i krenuo je iz Cagliaria (Sardinija) u 22:05, te je došao u Rim u 23:00 sati. Od danas sa letovima kreće ITA, a Alitalia odlazi u ropotarnicu povijesti. ITA na koncu ima flotu od 52 aviona, letjet će na 44 destinacije i imat će 2800 zaposlenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Ryanair otvara bazu u Manchesteru 31.10. ove godine. Iz baze otvara 9 novih linija do kraja godine, među kojima i onu za Zagreb, te još dvije na proljeće. Ryanair će iz Manchestera imati ukupno 81 liniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

I Boeing je objavio da se svih 125.000 zaposlenika mora cijepiti najkasnije do 8.12. Kompanija će dozvoliti izuzetke za one koji iz zdravstvenih ili vjerskih razloga neće primiti cjepivo. Boeing ima probleme sa sindikatima i lokalnim vlastima koji se protive ovakvom Bidenovom nalogu. Tako je guverner Texasa stavio ban na ovu Bidenovu odluku. Istim 5000 zaposlenika Boeinga iz Teksasa ne mora poštovati ovu odluku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Samo dan nakon Open Skies sporazuma kojeg je potpisala Ukrajina sa Europskom Unijom, Wizz Air je bazirao 7 dodatnih aviona u Ukrajinu i pokrenuo 26 novih linija. Kompanija je linije pokrenula iz Kijeva, Lavova, Odese i Kharkiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ryanari trenutno drži oko 15% tržišnog udjela u Europi, no planira u idućih pet godina isto povećati na 20 do 25%. Do 2025. kompanija planira imati 620 aviona u floti i prevesti 225 milijuna putnika. Kompanija planira iduće godine imati 165 milijuna putnika što je 10% više nego 2019. U zadnjih godinu dana Ryanair je otvorio 14 baza, među kojima Zagreb i Zadar. Ove zime kompanija planira letjeti više od 2000 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je u IX. mjesecu isporučio 40 aviona i to 4 A220-300, 20 A320neo, 9 A321neo, 1 A321ceo, 1 A330-300 i 3 A330-900, te 2 A350-900. Kompanija je u prošlom mjesecu prodala 102 aviona (najviše od početka Covid-19 krize), ali je u IX. mjesecu prodala samo jedan avion i to A319neoACJ za privatnog korisnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je u 3. kvartalu isporučio 85 aviona i to 66 B737, 11 B767, 6 B777 i 2 B747. U ovom kvartalu nije bilo isporuka B787. Od početka godine Boeing je isporučio 179 B737 i 62 širokotrupca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Cijene karata u 3. kvartalu ove godine su bile 12% više nego u istom kvartalu prošle godine. Čak štoviše cijene su bile i neznatno više od 3. kvartala 2019. Kako se otvorilo tržište prema SAD-u iz EU i Velike Britanije očekuje se dalje povećanje cijene karata i u 4. kvartalu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

U medijima su se pojavile informacije da je 2400 otkazanih letova Southwesta uzrokovana buntom pilota radi obveze cijepljenja. Piloti su navodno masovno uzimali bolovanja. Southwest i FAA su isto demantirali i tvrde da otkazivanja nemaju nikakve veze sa cijepljenjem. Istovremeno sindikati pilota su zatražili od Southwesta da otkaže obvezu cijepljenja.

Southwest tvrdi da je razlog tako ogromnog broja otkazivanja loše vrijeme i problemi sa kontrolom letova. No, promatrači se pitaju kako to da ni jedna jedina druga kompanija nije imala istih problema, a tolike kompanije lete na iste aerodrome kao i Southwest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sotuhwest

U IX. mjesecu je Istočna i Središnja Europa imala 18,4 milijuna sjedala u ponudi, što je 85,4% kapaciteta iz 2019. Zapada Europa je imala 72,5 milijuna sjedala, a što je 64% kapaciteta iz 2019. Najviše sjedala je bilo između Španjolske i Velike Britanije (3,2 milijuna), pa između Španjolske i Njemačka (2,1 milijun), Njemačke i Turske (1,8 milijuna), Rusije i Turske (1,5 milijuna), te Njemačke i Grčke (1,4 milijuna).

U svijetu najviše je letova obavio American (160.735), pa Delta (126.917) i United (122.774). U Europi najviše letova je imao Ryanair (68.447) što je bilo čak 94,2% letova iz 2019, pa Turkish (35.999) što je bilo 85,3% letova iz 2019, easyJet (32.228) što je bilo 66,8% letova iz 2019, Lufthansa (25.030) što je bilo 52,1% iz 2019. i Aeroflot (24.983) što je bilo 80,1% iz 2019.

Najviše kapaciteta imala je Atlanta, njih 4,5 milijuna, pa Chicago (3,5) i Denver (3,5 milijuna). U Europi najviše sjedala nudio je Istanbul (2,7 milijuna), pa Amsterdam (2,4 milijuna). Po broju međunarodnih sjedala u ponudi najviše je imao Amsterdam (2,4 milijuna), Frankfurt (2,1), Istanbul (2,0), London Heathrow (1,9) i Paris CDG (1,8 milijuna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.