Novosti iz svijeta

Southwest je trebao u VI. mjesecu operirati 119.039 letova, čak više nego 2019. kada je operirao 115.213 letova. No, radi manjka posada kompanija će letjeti samo 110.789 letova. To znači da je Southwest odlučio izrezati 8.250 letova u jednom mjesecu (6,9% svojih letova). Kompanija školuje 89 novih pilota, dok će 41 pilot biti promoviran u kapetane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Cathay Pacific je digao plaće višim prvim časnicima za 2800 do 3300 USD mjesečno, kapetanima za 3800 do 4000 USD mjesečno, višim kapetanima za 3800 do 4300 USD, te senior kapetanima za 4200 do 4600 USD kako bi spriječio ogroman egzodus pilota koji se trenutno dešava u kompaniji. Cathay Pacific trenutno leti tek 2% operacija iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Stjuard Uniteda brazilac Ricardo Cesar Guedes je 20 godina radio za kompaniju pod lažnim imenom William Ericson Ladd. Naime Guedes je preuzeo identitet Ladda nakon što je ovaj poginuo 1979. u prometnoj nesreći. Guedes je uspio pronevjeriti broj socijalnog osiguranja, ali i sve ostale dokumente, kupiti automobil, kuću i čak se oženiti. Njegov scam je to čudniji što se desio odmah nakon napada na Twinse  (2001.) kada su u Americi kontrole bile abnormalne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Putnik je na SpiceJetovom letu iz Bengalurua za Guwahati bio toliko frustriran stanjem aviona (B737) da je snimio kako neki paneli u unutrašnjosti nedostaju, a drugi su odlijepljeni pa je isto stavio na tweet. Kako je tweet došao dao DGCA isti je reagirao, prizemljio avion i zatražio od kompanije da sredi unutrašnjost. Ovo je prvi slučaj u povijesti da je tweet prizemljio avion.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: SpiceJet

Boeing je još jednom prolongirao isporuke svojih B777X. Ovaj puta na 2025. Avion se krenuo dizajnirati 2013. i trebao je u promet uči 2020, što znači da već sada kasni 5 godina. Emirates, koji je najveći kupac ovih aviona, sa 126 naručenih B777X, je najavio da će dio narudžbe prebaciti na B787, ali da će i odustati od kupnje ovih aviona ako će se nadalje prolongirati. Ta izjava je data prije ovog zadnjeg prolongiranja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Estonija je najavila da će prodati Nordicu i njenu ispostavu Xfly i to zajedno. Estonija je prvotno sa Estonianom, a potom i sa Nordicom imala velikih problema, ali i kontradikcija. Kompanija je 2019. postala ACMI kompanija prekinuvši redovne letove iz Tallinna. Pritom se niz estonskih političara pobunio smatravši da Estonija nije smjela uložiti toliki kapital u kompaniju koja neće imati redovnih letova iz Estonije, već će samo iznajmljivati avione.

Nordica u ovom momentu u floti ima 9 CRJ-900, 7 ATR 72-600 i 1 A319. Nordicina podružnica XFly leti regionalne letove za SAS sa 6 ATR 72-600 i 5 CRJ-900. 2021. LOT je izašao iz vlasništva XFlya u kojem je imao 49%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Nordica

Eswatini Airlink joint venture Kraljevstva Eswatini (60%) i južnoafričkog Airlinka (40%) će prekinuti sve operacije 1.6.2022. nakon što su se partneri dogovorili da više neće podržavati 23-godišnji joint venture. Umjesto toga Eswatini je pokrenuo Eswatini Air, novu regionalnu kompaniju u vlasništvu Royal Eswatini National Airwaysa.

Eswatini Air će operacije započeti sa dva Embraera ERJ145. Kompanija će prvu liniju imati za Johannesburg, a potom planira letjeti za Cape Town, Durban i Harare. Eswatini Airlink je letio samo za Johannesburg. Airlink će sa svojom linijom iz Johennesburga sada biti konkurencija Eswatini Airu. Hub Eswatini Aira King Mswati III International Airport u ovom momentu ima samo letove Airlinka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

KLM-ovi hendleri su u subotu imali iznenadni štrajk kao protest na KLM-ovu najavu da hendling prebaci na privatnu kompaniju Viggo. Par sati kasnije štrajk je prekinut nakon razgovora uprave KLM-a i hendlera. Ipak KLM je imao ogroman broj kašnjenja i otkazivanja letova radi štrajka. KLM je u to vrijeme imao 134 leta, a Amsterdam njih 520.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Na letu JetBluea iz San Francisca za Floridu pijan putnik koji je sjedio iza Mike Tysona je galamio i uzenmiravao Tysona. Nakon što ga je Tyson upozorio da se stiša, putnik je bacio bocu na Tysona, a nakon čega ga je bivši boksač udario šakom u glavu. Policija je privela oba putnika i pokrenula postupke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Kako A330-200 Qantasa nema crew rest zonu, a avioni lete i vrlo dugačke letove, posade su krenule sa ozbiljnim protestima u kompaniji. No, u međuvremenu su se posade počele i snalaziti pa je postalo pravilo da posade dekama odvoje prostor od ostalih putnika, te preko gornjeg dijela sjedala stave deke kako im svjetlo ne bi smetalo u odmoru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

U četvrtak 21.4. dojavljeno je da je bomba na letu Emiratesa za Varšavu. Zbog toga je niz letova na Varšavu kasnio. I idućeg dana je bilo ozbiljnih problema u Varšavi, a pisac ovih redova je radi toga u petak sjedio u LOT-ovom avionu u Zagrebu punih sati i pola čekajući slot za slijetanje u Varšav gdje je došao sa jednakim zakašnjenjem. Istovremeno Varšava ima problema sa kontrolorima leta koji traže bolje uvjete i prijete štrajkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Air Dolomiti više neće imati talijanskih domaćih linija već se isključivo fokusirati na feedanje Minhena i Frankfurta. Air Dolomiti više ni nisu talijanska kompanija. Iz Verone i drugih aerodroma više ne lete brojne inozemne linije, već samo prema dva Lufthansina huba, a svoju bazu imaju u Minhenu. Oni su zapravo samo drugačije obojani avioni Citylinea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Dolomiti

Aerodrom Sana u Jemenu se otvara za promet nakon šest godina zatvorenosti. Aerodrom je bio hub za nacionalnog prijevoznika Yemeniu i LCC Felix Airways, a vrlo vjerojatno će to ponovo postati. Aerodrom je imao niz letova prema Bliskom Istoku, Aziji, Europi i Africi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Yemenia

Ruska kompanija S7 je privremeno suspendirana iz članstva u Oneworldu. Kompanija se više ne prikazuje kao Oneworld član. Suspendija je na neodređeno vrijeme. Svi članovi ff programa S7 će sada imati ozbiljnih problema oko iskorištavanja svojih milja.

Aeroflot razmatra mogućnost kupnje desetak Airbusa A330 od lezora. Kompanija u floti ima 10 A330-300 i 2 A330-200.

WestJet će prevesti zdravstvene radnike koji će pomoći Ukrajini. Projekt se radi uz suradnju sa FlightHubom i GlobalMedicom. Radnici će se prevoziti do aerodroma uz granicu sa Ukrajinom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Ryanair će otkazati pola letova za Charleroi i Bruxelles u petak i subotu, a radi štrajka kabinaca. Kompanija će otkazati sve letove koji se operiraju iz baza u Belgiji. U kompaniji je zaposleno 400 kabinskih radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tunisair koji je u ozbiljnim financijskim problemima je otvorio natječaj za prodaju 23,85% udjela u Nouvelairu. Prijave se primaju do 19.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

U ovom momentu Europa ima 82% ponuđenih sjedala iz 2019. Ukupno je u Europi ponuđeno 25,9 milijuna sjedala ovaj tjedan (31,5 milijuna u istom tjednu 2019). U 2. kvartalu se procjenjuje 87% kapaciteta, a u 3. kvartalu čak 92% kapaciteta iz 2019. LCC predvode po broju sjedala, pa tako Volotea nudi 139%, Wizz Air 127,1%, Jet2 113,3% i Ryanair 111% kapaciteta iz 2019. LCC u ovom momentu imaju 43,7% udjela u prometu Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Estonska kompanija Nordica je pribavila prvi Airbus A320. Kompanija u floti ima 9 CRJ900 i 8 ATR 72-600. Kao i ostatak njihove flote A320 će se iznajmljivati za chartere i ACMI. Kompanija planira pribaviti još A320.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nordica

Boeing je objavio da će isporuke Boeinga 787 krenuti tek u 2. drugoj polovici 2022. Dreamliner se ne isporučuje od X. mjeseca 2020, uz kratak period od niti dva mjeseca (IV. do VI. mjesec 2021) kada se isporučivao. To znači da se avion neće isporučivati više od 18 mjeseci. Još malo pa kao i 737MAX. FAA je objavio da će kontrolirati baš svaki Dreamliner prije isporuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Britanski charteraš JOTA Aviation je suspedirao sve operacije, te prizemljio sve avione. Kompanija je u floti imala jedan ARJ-100, ARJ-85 i tri BAe 146-300QT. Kompanija je objavila prodaju tri BAe 146-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JOTA

Etihad će prebaciti narudžbu za 26 Airbusa A321neo na Air Arabiu Abu Dhabi u kojoj ima 51% udjela uz 49% udjela Air Arabie. Etihad trenutno operira 19 A320 i 10 A321, kao i 81 širokotrupca.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Etihad

GOL i Turkish su potpisali code-share sporazum. Ovo je drugi sporazum Turkisha u Latinskoj Americi obzirom da već ima code-share sa Copa-om. Sporazum će omogućiti konekcije Turkishu na velik broj linija u Brazilu i drugim državama Latinske Amerike. GOL će pak imati codove na letove za Istanbul, ali i za brojne linije iz Istanbula. Turkish operira svakodnevnu liniju za Sao Paulo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GOL

Ryanair je izgubio sudski spor u Litvi (Kaunas) od deset bivših zaposlenika. Naime, sud je odlučio da Ryanaira prilikom zatvaranja baze nije smio zaposlenike samoinicijativno prebaciti u London, što je Ryanair planirao. Naime, ugovor sa radnicima je zahtijevao da radnici moraju živjeti na maksimalno sat vremena od Kaunasa. Sud je odlučio da Ryanair mora desetorici zaposlenika isplatiti čak 600.000 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rostec je odlučio obnoviti prizvodnju Tupoleva Tu-214 i Ilyushina Il-96 za potrebe ruskih prijevoznika kako bi se smanjila potreba za zapadnim avionima. Oba ova aviona su se vrlo slabo prodala zbog loših performansi.

SAD je stavio Bjelorusiju na listu kršenja izvoznih kontrola radi sedam lociranih aviona. To znači da niti jedna kompanija u svijetu ne smije servisirati avione ili joj dati rezervne dijelove, dati joj gorivo ili neku drugu uslugu na tih sedam aviona.

Mahan Air, kompanija koja je na listi SAD-a zbog poticanja terorizma, a ima banove i za dobar dio zemalja EU, pokrenuo je letove na liniji Teheran-Moskva Sheremetyevo. Kompanija će operirati dva leta tjedno sa Airbusom A310.

Rusija je poslala zrakoplov po protjerane ruske diplomate u Španjolsku i Grčku. Avion je radi zabrane letove morao ići iznad Skandinavije, pa između Islanda i Irske, i ući preko Atlantica u Grčku. Potom je išao preko Alžira, Tunisa i Egipta u Grčku, da bi nakon toga preko Turske otišao u Rusiju. Avion je pritom napravio čak 15.163 km okolnim putem, što je skoro kao i najduža linija na svijetu Singapore-New York.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tu-214

Kanadski LCC Sunwings ima ozbiljnih problema sa kompjuterima. Neki putnici su radi toga kasnili i po 20 sati. Kompaniju je planirao kupiti West Jet, no kupnja ima problema radi suvlasništava TUI-a u Sunwingsu, a pošto u TUI-u suvlasništvo ima ruski kapital, o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sunwings

Konačno je i SAD ukinuo nošenje maski na svojim letovima. Aviokompanije i aerodromi su pohrlili obavijestiti putnike da više ne moraju nositi maske. Kompanije su objavile da će i sada ponovo razmotriti svaki primjer putnika koji su banani sa letova jer nisu nosili maske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Aerodromi Rim Fiumicino i Ciampino će prodavati jedinstvene karte za avione i vlakove. Ugovor je potpisan sa FS Italiane Group, koja kontrolira 16700 kilometara željezničkih pruga u Italiji. FS će investirati u infrastrukturu stanica na oba aerodroma.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Rim FCO

Samo jedna osoba je uložila 12.272 prigovora na buku na Aerodromu Dublin u prošloj godini. Ovo znači da je prosječno uložio 34 prigovora na buku dnevno. Sve ostale osobe su prigovorile 1.297 puta u godinu dana. U ovoj godini osoba je i povećala svoju aktivnost i uložio je prosječno 59 prigovora dnevno, tj. 5276 prigovora u prvom kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Air India, pod novim vlasništvom TATA grupe je odlučila postupno povećavati plaće djelatnika sa ciljem da u doglednoj budućnosti svi djelatnici dođu na razini plaća prije Covida-19. Pilotima su plaće smanjenje za 35 do 45%, kabincima za 15-20%, upravi i visokoplaćenim stručnjacima kompanije plaće su smanjene za 50%, za operativno osoblje 30% i na koncu za administraciju i zemaljske službe plaće su smanjene za 10%. U ovom momentu piloti imaju 15% manje plaće, kabinci 5 do 10% manje plaće, upravi i visokoplaćeni stručnjaci 25% operativno osoblje i administrativci imaju pune plaće i nemaju više smanjenja.

Istovremeno je kompanija odlučila napraviti ogromne rošade u managementu kompanije. Tako su neki manageri kompanija maknuti sa svojih pozicija, među njima i neki od veterana u Air Indiji, a na njihovo mjesto su stavljeni manageri iz Tata grupe. Logično, obzirom da stari management nije uspio kompaniju voditi u pozitivnom smjeru dugi niz godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air India

Volotea je u petak trebala putnike prebaciti iz Nice za Luxembourg. Let traje samo 90 minuta. No, let je prvo kasnio 75 minuta, pa je imao problema na gateu te su tako umjesto u 19:35 poletjeli u 21:30. I zakasnili u Luxemburg koji ima zabranu slijetanja nakon 23:00 sata. Stoga je avion divertiran u Lyon gdje su putnici smješteni u hotel u 01:30. Idući dan su trebali kranuti prema aerodromu na let za Luxemburg u 5:00, no nisu, nego su tek u 10:30 autobusima prebačeni do Luxemburga. Stoga im je put umjesto 90 minuta zapravo trajao 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.