Novosti iz svijeta

Korean pokreće liniju za Budimpeštu od 3.10 jednom tjedno sa Boeingom 787-9, a linija će se krajem X. mjeseca povećati na dva tjedna leta. Ovime se bitno smanjuje šansa za letove Korena prema Zagrebu, obzirom da turisti putuju u široj regiji autobusima i obilaze nekoliko gradova Središnje Europe istovremeno. Korean će u X. mjesecu obaviti 5 charter letova prema Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Korean

United i Emirates će 14.9. objaviti code-share sporazum. Ogromna vijest koja će i te kako imati koristi po oba prijevoznika. Ovo je odgovor na code-share Americana i Qatara iz 2020.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Putnicima easyJeta na letu Jersey-London Gatwick je odbijena kompenzacija iako je let kasnio tri sata i tri minute. Razlog odbijanja kompenzacije koji je kompanija navela putnicima je problem sa snijegom u Jerseyu. Kompanija je bez problema izjavila da je imala problema sa snijegom iako je temperatura bila 23 stupnjeva celzijusovih. Kasnije je easyJet promijenio izjavu i rekao da je razlog bila magla i niska naoblaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aeroflot planira izmijeniti svoju flotu od 323 ruska aviona. Kompanija će 210 MC-21 opremiti ruskim PD-14 motorima, 73 SSJ-100 će pretvoriti u SSJ-New verziju sa ruskim dijelovima, te će 40 Tu-214 pustiti u promet. Istovremeno kompanija planira naručiti još 300 ruskih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Lufthansi će prvi Boeing 787-9 biti isporučen danas (utorak). Kao što vidimo Boeing isporučuje svoje B787 nakon stanke od godine i tri mjeseca, a kako su i tada avioni isporučivani samo par dana, zastoj je zapravo godinu i 9 mjeseci. Do sada su isporučena dva B787 za American i jedan za KLM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Air Europa je potpisala dugoročni lizing sa Aer Capom za 10 Boeinga 737MAX8 i 5 Boeinga 787-9. Avioni će u flotu dolaziti od 2024. Prisjetimo se da je kompanija već iznajmila na godinu i pola dva 787-8 i dva 787-9 od Norse Atlantica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

 

U prvih sedam mjeseci ove godine cargo promet u svijetu je pao za 2%, dok je u Europi pad čak 5%. Najveća odgovornost za smanjenje carga je na Kini, Hong Kongu, Tajlandu, Japanu, Njemačkoj, Indiji, Tajvanu i Južnoj Koreji. Ipak više od pola država svijeta još uvijek ima rast cargo prometa.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Norwegian će u ljeto 2023. ponovo otvoriti Barcelonu kao sezonsku bazu sa dva bazirana Boeinga 737-800. Većina linija će biti prema Skandinaviji.

Norwegian je zatvorio španjolske baze u V. mjesecu 2021. osim Malage i Alicantea. Pritom je Norwegian otpustio 1200 osoba u Španjolskoj. Norwegian je nakon Covida-19 bio fokusiran na Skandinaviju gdje ima 7 baza, među kojima Oslo, Stockholm, Copenhagen i Helsinki.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

U SAD-u ima 270% više pritužbi nego 2019. prema informaciji DOT-a. Ove pritužbe prvenstveno se odnose na otkazivanja i kašnjenja letova koji su postali praksa kompanija ovog ljeta. Čak četvrtina svih pritužbi se odnosi na ovaj problem. Još toliko pritužbi je na probleme sa kompenzacijama. Pritužbe se odnose i na gubitak prtljage koji je također neusporedivo veći ove godine, a sve radi nedovoljnog broja zaposlenik aerodroma i aviokompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Centralna Banka Nigerije je odlučila aviokompanijama isplatiti 265 milijuna USD. Niz kompanija je radi zaustavljanja isplata najavio prekid operacija za Nigeriju, a operacije je već prekinuo Emirates. Ovo još nije ni polovica iznosa koji se mora isplatiti aviokompanijama. IATA je izjavila da je ovakvo ponašanje kršenje Bilateralnog Sporazuma o zračnoj službi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Aerodrom Sao Paulo Guarulhos je uveo dronove u službu nadzora ograde aerodroma te sprječavanja neovlaštenog prelaska ograde i ulaska u aerodrom. Istovremeno dronovi će pomoći u otkivanju požara, oštećenja ograde, anomalija, kiše, slabe vidljivosti i noćnih operacija.

Sao Paulo nije prvi aerodrom koji koristi dronove. Na nekim aerodromima dronovi služe za kontrolu i nadzor aviona i aerodromskih površina, kontrolu uzletno-sletne staze, za isporuke dokumenata, manjih pošiljki, carga i prtljage. Svakako brže, jednostavnije, jeftinije, a uz manje zagušenje prometa nego automobilima i drugim zemaljskim vozilima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sao Paulo Guarulhos

Bugarski Gulliv Air koji je letio i za Skopje, Burgas i Tiranu, je prizemljio sva tri ATR 72-600 i vratio ih lezoru, te je prekinuo sve operacije redovnih letova. Kompanija i dalje leti ACMI sa svoja tri Airbusa A330-200.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Gulliv Air

American Airlines je bio zadnja američka kompanija koja je imala pravu prvu klasu. No, sada i American ukida prvu klasu, te ostaje samo na business klasi. Kompanija je na najvećim širokotrupcima imala 8 sjedala prve klase, dok je na uskotrupcima imala do 10 sjedala prve klase u konfiguraciji 1-1 (business klasa ima 2-2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Hendleri portugalskih aerodroma su ušli u trodnevni štrajk. U prvom danu je otkazano 90 letova. Henleri traže više plaće, boje uvjete rada, potpuno plaćen godišnji odmor…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Wizz Air je u zadnje vrijeme više puta najavljivao pokretanja letova za Saudijsku Arabiju. Sada je kompanija objavila i konkretne linije, njih 20. Iz Riyadha kompanija će letjeti najviše linija i to za Beč, Bukurešt, Budimpeštu, Cataniu, Larnacu, Milano Malpensa, Napulj, Rim FCO, Sofiju i Veneciju. Iz Jeddaha Wizz će letjeti za Beč, Bukurešt, Budimpeštu, Larnacu, Milan Malpensu, Rim FCO, Veneciju. Iz Dammama kompanija će letjeti za Abu Dhabi, Beč, Budimpeštu, Larnacu, Rim FCO i Tiranu. Prvi letovi kreću već 30.9. iako će ih se ogromna većina pokrenuti od I. do IV. mjeseca iduće godine.

Iskreno se bojim da će Wizz Air slomiti zube na ovim linijama. U Saudijskoj Arabiji lete vrlo jake kompanije: Saudia, te afirmiranih LCC flynasa i flyadeala. Tu će Wizz jako teško uspjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Manston Aerodrom u Kentu će postati 7 londonski aerodrom (uz Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City i Southend). Aerodrom je naučio na fijasku Southenda koji ove zime nije imao ni jedan jedini let, a ovog ljeta ima tek 4 sezonske linije, te će se u prvom redu profilirati kao cargo aerodrom, nešto što London nema.

Investitor, RiverOak Strategic Partners Limited će do 2025. investirati 500 milijuna GBP te će između ostalog obnoviti i ojačati uzletno-sletnu stazu dugu 2752 metra, instalirati novo osvjetljenje na apronu, napraviti cargo skladišta i objekte, te stajanku za cargo avione, dograditi putnički terminal, te stajanku za putničke avione, napraviti objekte za mainenance i školu letenja, izgraditi terminal poslovne avijacije, izgraditi novi kontrolni toranj, te izgraditi pristupni autoput.

Pisac ovih redova je bio na Manston Aerodromu i upoznat je sa njihovom željom da postanu cargo aerodrom. Već tada su oni takvu nakanu jasno isticali na aerodromu nazivavši ga „londonski cargo hub“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Lufthansa i sindikat pilota kompanije tijekom dugih i napornih pregovaranja nisu postigli sporazum. Lufthansa naglašava da su razlike od onog što je ona spremna dati i onog što traže piloti puno prevelika. Sindikati stoga ističu da su pripreme za štrajk krenule i da će se štrajk destiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Qantas će reaktivirati i posljednjih pet Airbusa A380 u flotu do XII. mjeseca 2023, dočim će svi A380 flote biti u zraku. Qantas u floti ima 124 aviona, od čega 10 A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Kao što Qantas leti za London iz Sydneya preko Pertha, tako će od VI. mjeseca iduće godine letjeti iz Sydneya za New York preko Aucklanda. Putnici će prvo letjeti tri sada do Aucklanda, a potom još 16 sati do New Yorka. Qantas će liniju obnašati sa Boeingom 787. Prije Covida-19 Qantas je letio za New York preko Los Angelesa. No, ova opcija letova preko novozelandskog grada svakako ima daleko više smisla.

Od 2025.  kao dio projekta Sunrise Qantas će letjeti iz Melbournea i Sydneya nonstop za London i New York sa Airbusom A350-100ULR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Air India nabavlja čak 31 avion i to 25 Airbusa A320 i 6 Boeinga 777-200. A320 će doći u prvom kvartalu 2023. Širokotrupci dolaze iz Delte u X. mjesecu 2022. Ovi avioni su uzeti u dry-leasu na dvije godine.

Istovremeno LCC Air India Express je nabavila pet Boeinga 737-800 koji će doći iz sestrinske kompanije Tata Grupe, iz Vistare. Vistara je nabavila B737-800 od bankrotiralog Jet Airwaysa. Ovime Vistara više neće operirati B737-800, već će ponovo imati cijelu flotu A320obitelji. Još jednom iskrene čestitke Tata Grupa, novi vlasniče Air Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Virgin Australija povećava broj Boeinga 737MAX8 sa četiri na osam. Nova četiri aviona dolaze 2023. godine. Prva četiri MAX8 Virgin Australia će dobiti početkom 2023. Kompanija je naručila i 25 B737MAX10 koji će krenuti dolaziti od sredine 2023. Kompanija trenutno u floti ima 75 Boeinga 737-800 i dva B737-700. Kada im dođu svi naručeni avioni, njih 32, kompanija će imati preko 100 aviona u floti (neka od starijih 737-800 će izbaciti iz flote).

Kompanija je 2020. otpustila 3000 radnika, no u međuvremenu ih je zaposlila 2000, pa je brojka zaposlenih došla na 7000. Zaposlenici su dobili bonus od 2%, a dodatni bonusi se očekuju tijekom ostatka godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Deset aviona koji imaju najveći dolet:

 1. Airbus A350-900ULR, 17.960 km
 2. Boeing 777-200LR, 17.400 km
 3. Airbus A340-500, 16.700 km
 4. Airbus A350-1000, 15.500 km
 5. Boeing 747SP, 15.400 km
 6. Airbus A380-800, 15.200 km
 7. Airbus A350-900, 15.000 km
 8. Boeing 747-8I, 14.820 km
 9. Airbus A340-200, 14.800 km
 10. Airbus A340-600HGW, 14.600 km

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

U SAD-u trenutno ima 14.632 privatna aviona, što je 62,5% svih privatnih aviona u svijetu. Od tog broja čak 27,5% aviona je u kategoriji heavy long-range. Najviše privatnih aviona ima u Texasu, njih 1651, pa u Floridi (1619) i Kaliforniji (1431). U 2022. broj privatnih aviona u SAD-u je porastao za 15,2% u usporedbi sa 2019.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Learjet

British će porezati 10.000 short-haul letova tijekom zime 2022/23, što je 8% svih letova. British je ovog ljeta imao enormna rezanja radi problema sa zaposlenicima na Heathrowu, a što će se, eto, produžiti i u zimu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Flybe i dalje raste. Kompanija se vratila i na jedan od svojih glavnih aerodroma na Southampton odakle je pokrenula tri linije. Kompanija je pokrenula i dvije linije za Manchester, te liniju London Heathrow-Newquay. Kompanija će bazirati po jedan Dash 8-400 u Southamptonu i u Newquayu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Kontrolori leta na London Gatwicku imaju bijeli štrajk, tj. velik broj kontrolora jučer nije došao na posao jer su ne „naglo razboljeli“. Stoga je easyJet morao otkazati 26 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

Američki ExpressJet ulazi u likvidaciju nakon što se nije mogao restrukturirati tijekom predstečajne zaštite po Članku 11. Kompanija je prekinula sve operacije 23.8. Kompanija je letjela kao regionalni prijevoznik Uniteda, no 2020. United se odlučio nastaviti suradnju samo sa CommutAirom. Express je pokrenuo vlastite operacije u X. mjesecu 2021. pod brendom Aha. Kompanija je imala flotu Embraera ERJ145.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aha

Nakon što su ruski prijevoznici odlučili ponovo podići već godinama prizemljene Tu 204, Tu 214 i Il96, sada su odlučili podići i Yak-42, ali čak i Yak-40 koji su se proizvodili u vrijeme Sovjetskog saveza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Yak-40

Nakon kašnjenja sa početkom letova turski Southwind je pokrenuo prve letove prema Rusiji. Kompanija ima za cilj uspostavljanje lesiure linija između Turske i Rusije. No, kompanija će letjeti i prema destinacijama u Zapadnoj Europi. Prvi letovi krenuli su iz Antalye i to za Perm, St.Petersburg, Ekaterinburg, Kazan, Chelyabinsk, Novosibirsk, Zurich i Bruxelles. Southwind je najavio još i letove za Moskvu, Krasnoyarsk i Ufu. Kompanija trenutno ima jedan A321 i dva A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Pulkovo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.