Novosti iz svijeta

Od 1.8. South Aftican Airways i Swiss obnavljaju code-share sporazum na liniji Swissa Zurich-Johannesburg. Ovo je i logično obzirom na spone koje je South African imao sa Lufthansa Grupom, a kao član Star Alliance.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Deltin avion Boeing 757 na liniji Las Vegas-Atlanta je zapao u gužvi i čekao polijetanje puna tri sata. No, problem je bio što se avionu pokvario klima uređaj pa je, obzirom na lasvegasko pustinjsko sunce temperatura bila enormna. Temperatura u avionu je prelazila 46 stupnjeva celzijusovih. Kapetan je ponudio svakom putniku da napusti avion, no to bi značilo da će čekati idući let danima.

Kapetan je objavio da svaki putnik koji osjeti medicinske probleme pozove kabinsko osoblje. Osoblje je doslovce putnicima davalo kisik, nekoliko putnika je palo u nesvijest,  a nekoliko ih je povraćalo. Jedan putnica je kolabirala i doslovce nije mogla otvoriti oči. Na koncu je došla hitna pomoć. Kako je i nekoliko kabinaca zatražilo medicinsku pomoć let je morao biti otkazan radi nedovoljno osoblja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Radnici easyJeta i DHL-a ipak neće dalje štrajkati ovog ljeta na London Gatwicku. No, 450 radnika Menziesa, ASC-a i GGS će štrajkati i dalje. Idući štrajkovi će biti 4. i 8.8. Zbog ovog će stradati putnici British Airwaysa, Wizz Aira, Ryanaira, WestJeta i TUI-a.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Uzbekistan Airways u floti ima A320, A321, A321LR, A330-200, B757-200, B767-300 i B787-8. No, sada su napravili jednu istinski zanimljivu i drugačiju narudžbu. Naime, kompanija je naručila dva minijaturna Let 410UVP-E20. Avioni imaju 19 sjedala. Prvi od dva aviona je došao u flotu. Kompanija ima opcije za još dva ova aviona. Kompanija će sa ovim avionima letjeti za Andizhan i Zarafshan, ali i na aerodrome sa ekstremno kratkim pistama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Uzbekistan Airways

Emirates je odlučio zamijeniti 16 Boeinga 777-8 za veći 777-9. Ipak ostat će narudžba za još 19 B777-8, no ukupna brojka 777-9 sada je 96. Kompanija ima naručenih 115 Boeinga 777X. Emirates je vrlo nezadovoljan i negoduje nad višegodišnjim prolongiranjem B777X. Za sada bi se avioni trebali isporučivati Emiratesu 2025. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Međunarodni aerodrom u Larnaki, koji je najveći na Kipru, bio je primoran da u utorak 19.7. privremeno obustavi letove zbog incidenta sa putničkim avionom izraelske kompanije El Al, kome je prilikom sletanja pukla guma. Ovo prenosi TASS pozivajući se na predstavnike kompanije Hermes Airports, koja je operater aerodroma u Larnaki i Pafosu.U avionu su bila 73 putnika. Niko od njih nije povređen prilikom sletanja. Svi su bezbedno iskrcani iz aviona, koji je na pisti ostao još oko sat vremena. Dva pristigla leta preusmerena su na aerodrom Pafos, a još dva su kasnila. Trenutno je rad aerodroma obnovljen i letovi se obavljaju uobičajeno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: El Al

United neće rezati letove u X. i XII. mjesecu, ali će u XI. mjesecu porezati 3000 letova u svojoj cijeloj mreži, od čega će 715 letova biti iz Newarka. Istim će kompanija imati 24.238 letova iz Newarka u XI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Već smo navikli na vijesti da ruske kompanije izvlače prastare avione iz višegodišnjeg skladištenja, pa da su reaktivirali i avione stare 40 godina, no najnovija je vijest da je Red Wings iz naftalina izvukao dugo godina preizemljeni Tupolev Tu-204, te ga vratio u promet.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Red Wings

O tome se pričalo, no nije izgledalo da je sigurno, još manje da će se tako brzo desiti. No, Turkish je pretvorio AnadoluJet u zasebnu kompaniju koja je u 100% vlasništvu Turkisha. Iako je AnadoluJet bio osnovan kao „regionalna kompanija“, pa je prerastao u neki bastard između leisure, LCC i legacy kompanije, sada je Turkish odlučio da će AnadoluJet biti LCC. Tako će AnadoluJet od sada biti identičnog statusa kao i Eurowings u Lufthansa Grupi, Transavia u Air France-KLM i Vueling u IAG-u. AnadoluJet još uvijek nema vlastiti AOC no Turkish će isto riješiti u vrlo skoroj budućnosti. AnadoluJet ima 16 A320 i A321, te 53 B737-800 i 737-8, a ima naručenih još 7 avona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AndaoluJet

Lufthansa grupa smatra da se Eurowings i Eurowings Discover miješaju, te da isto stvara konfuziju kod kupaca. Stoga će Discover izgubiti riječ „Eurowings“ iz imena, a rebrendirat će se i livery. Izgubite će se ljubičasta boja i umjesto nje kompanija će imati tamniju plavu, tj. logo će biti nijansiran u plavim tonovima.

Ostaje samo pitanje što Lufthansa to nije mogla shvatiti kada je pokretala Eurowings Discover u ljeto 2021, nego im je trebalo dvije godine da isto shvate. Pa da će se desiti miješanje sa Eurowingsom su shvatili i desetogodišnji klinci. O moji stručnjaci u Lufthansa grupi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Od 27.7. prvi put će biti pokrenuti direktni letovi za Alžir sa aerodroma Pulkovo. Nova aviokompanija Air Algerie će letjeti tri puta nedeljno. Prema redu letenja letovi su predviđeni utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Letovi će se obavljati avionima Boeing 737-800.”Zahvaljujući povoljnim vezama i transferima na aerodromu u Alžiru, putnici će moći da nastave svoje putovanje do više od 75 odredišta u Evropi, kao i zemljama Azije, Afrike, Bliskog istoka i Severne Amerike”, saopštila je pres služba aerodroma Pulkovo.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Air Algerie

U ovom momentu 10 kompanija leti sa Airbusevima A380 i to Emirates, Qatar, Etihad, Singapore, ANA, Korean, Asiana, Qantas, Lufthansa i British. Ove kompanija naprave oko 1300 letova tjedno. Najviše letova napravi Emirates, njih čak 1050.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

London City Aerodrom je zatražio od Vijeća Newhama da im dozvole produženje radnog vremena subotom do 18:30 umjesto do 12:30 kako je sada dozvoljeno, te tri dodatna leta svaki dan ujutro. No, Newham ih je odbio. Aerodrom će se stoga žaliti na ovu odluku jer ju smatra nerazboritom.

autorica: Maja Markus, novinarka (Pula), foto: London City Aerodrom

Aerodrom Catania (Sicilija) je imala veliki požar 16.7. radi čega se privremeno zatvorila. Aerodrom će se ponovo otvoriti 19.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Niskotarifna avio-kompanija Pobeda (dio grupe Aeroflot) proširila je svoj regionalni program letenja na UAE i Jermeniju. Tako će Pobeda početi sa letovima iz Mahačkale za Dubai (UAE) od 4.10. 2023. godine, a letove iz Sočija za Gjumri (Jermenija) od 29.10. 2023. godine. Ovo prenosi TASS pozivajući se na pres-službu avio-prevoznika. “Letovi na relaciji Mahačkala – Dubai počet će 4.10.2023. godine i obavljat će se dva puta sedmično – sredom i nedjeljom. Letovi na relaciji Soči – Gjumri počeće 29.10.2023. godine i obavljat će se četiri puta sedmično – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom”, navodi se u saopštenju. Prodaja karata za letove već je otvorena na zvaničnom sajtu kompanije, dodala je pres služba niskotarifne avio-kompanije.

Aviokompanija je otvorila i prodaju karata za letove zimskog reda letenja, koji će važiti od 29.10.2023. do 30.3.2024. godine. “Sa moskovskog aerodroma Vnukovo, avioni avio-kompanije Pobeda leteće na više od 20 destinacija, uključujući i međunarodne. Otvorena je prodaja za destinacije od Vnukova do Vladikavkaza, Jekaterinburga, Mahačkale, Mineralnih Voda, Novosibirska, Perma, Samare, Sankt Peterburga, Saratova, Sočija, Tjumenja, Uljanovska, Ufe, Čeljabinska, kao i Alanje, Antalije, Istanbula (Turska), Gjumrija (Jermenija), Dubaia (UAE), Minska (Belorusija) i Samarkanda (Uzbekistan)“, navodi se u poruci. Iz Šeremetjeva će avioni ove aviokompanije letjeti za Astrahan, Barnaul, Vladikavkaz, Volgograd, Jekaterinburg, Irkutsk, Kazanj, Kalinjingrad, Kemerovo, Kirov, Krasnojarsk, Mahačkalu, Mineralne Vode, Murmansk, Nazran, Naljčik, Nižnjekamsk, Oj, Novosibirsk, O. Sankt Peterburg, Saratov, Soči, Stavropolj, Surgut, Ufa, Čeboksari i Čeljabinsk.

Skoro polovina programa letova biće međuregionalni direktni letovi bez sletanja u Moskvu, navodi se u izveštaju. Na primjer, regionalni letovi za Istanbul obavljat će se iz Mahačkale, Kazana, Vladikavkaza i Volgograda.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pobeda

Lufthansa će odletjeti 11 dodatnih letova iz Londona Stansteda za Minhen radi Oktoberfesta koji je ove godine od 16.9. do 3.10. Kompanija svake godine ima niz iznenađenja tijekom letova vezanih uz Oktoberfest, posade nose tradicionalne kostime sa festivala, a kompanija poslužuje obroke u business klasi koji su potpuno vezani uz Oktoberfest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

 

Zemaljsko osoblje na London Gatwicku će štrajkati 8 dana od 28.7. do 1.8, kao i od 4. do 8.8. Štrajk će direktno utjecati na 840.000 putnika, te 441 letova dnevno. 950 radnika će sudjelovati u štrajku. Radnici se bune na preniske plaće. 18.7. će štrajkati i radnici osiguranja u Birminghamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

Aerodrom Harare (Zimbabve) je otvorio novi internacionalni terminal vrijedan 153 milijuna USD. I dok je stari terminal imao kapacitet od samo 2,5 milijuna putnika, novi ima kapacitet od čak 6,5 milijuna putnika. Projekt se započeo 2018, trebao se završiti 2021. no zbog pandemije je prolongiran na 2023.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Harare

Cathay Pacific je iskazao prvi profita nakon Covida-19 u prvih pola godine 2023. i to 571 milijun USD. U istom periodu prošle godine kompanija je imala 635 milijuna USD gubitka. Stoga je kompanija odlučila nagraditi svoje zaposlenike, koje smatra najzaslužnijima za ovaj uspjeh. Svaki zaposlenik koji je u kompaniju došao do 31.12.2022. će dobiti dodatak u visini dvotjedne plaće, a svaki zaposlenik koji je bio kontinuirano zaposlen od 2020. do 2022. tj. tijekom Covida-19 će dobiti dodatak u visini četverotjedne plaće. Bravo Cathay!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Nakon više mjeseci pregovora uprava i piloti Uniteda su postigli dogovor. Piloti će dobiti povišicu od 34,5 do 40,2% u idućih četiri godine. Ovo će kompaniju koštati 10 milijardi USD. American je dao 40% povišice, a Delta 34%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Pegasus je naručio dodatnih 36 Airbusa A321neo. Ovime će se broj Airbusovih aviona u floti povećati na 150. Pegasus trenutno u floti ima 95 aviona, od čega još 17 Boeinga 737-800 koje će izbaciti iz flote do 2025. Kompanija iz flote izbacuje i starije A320, njih 7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Aeroflot je 9.7. počeo sa redovnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Habarovsk do Puketa (Tajland), sa 361 putnikom na prvom letu. Ovo je prenio Interfax pozivajući se na pres-službu aerodroma. Letovi će se obavljati dva puta nedeljno – utorkom i nedeljom – avionima tipa Boeing 777. Osim toga, prema aerodromu Habarovsk, nastavljaju se čarter letovi za Phuket iz Habarovska avio kompanijama Azur Air i Ikar. Kako se navodi, Međunarodni aerodrom Habarovsk opslužio je 981.000 putnika u prvoj polovini 2023. godine, što je 29% više nego u istom periodu 2022. godine. Usluge aerodroma na domaćim linijama koristilo je 928.000 putnika, a na stranim 53.000 putnika.

Aeroflot je dobio dozvolu za letove iz Moskve za Cebu i Manilu (Filipini). To prenosi “Interfaks” pozivajući se na materijale Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. Kako je navedeno, dozvola omoogucava pokretanje letova sa frekvencijom od sedam puta nedeljno na svaku od gore navedenih destinacija. Trenutno nema direktnih redovnih letova između Ruske Federacije i Filipina.

Takođe, Aeroflot je dobio pravo da leti do 14 puta nedeljno iz Moskve u Adanu (Turska) – sada kompanija tamo leti tri puta nedeljno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Kapetan Play-ovog aviona na liniji New York Stewart-Keflavik 10.7. je priuštio putnicima nezaboravan prizor. Naime kapetan je odlučio skrenuti sa rute i prikazati putnicima erupciju vulkana i to obije strane aviona. Erupcija je bila samo 10 km od Keflavika. Putnici su ushićeni nad činjenicom da su vidjeli izlazak lave iz vulkana. Ovo je napravio i kapetan leta 15.7.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Play

Delta je najveći operater Airbusa A220. No, kompanija je pretvorila 12 dodatnih opcija za A220-300 u narudžbu. Ovim je Delta povećala broj naručenih A220 na 131. Od toga kompanija u floti ima 61 A220-100 i A220-300, a treba dobiti još 70 A220-300.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

LCC (low-cost carriers), su došle do trećine prometa svijeta, točnije u III. mjesecu 2023. imale su 32% prometa svijeta. 2019. je postotak bio 29%, dok je 2015. on bio 25%. Ovo pokazuje koliko ubrzano raste LCC u svijetu. Najviše LCC ima u Južnoj Aziji (63%).Po zemljama (III/2022) najveći udio LCC ima Slovačka (84%), Indija (74%) i Mađarska (70%). Od velikih Europskih zemalja najveći udio ima Velika Britanija (48%). U regiji najveći udio imaju BiH (69%) i Makedonija (67%). U regiji najveće povećanja spram III/2019. ima BiH sa čak 14 postotnih bodova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Aviokompanija su u posljednjih 10 godina značajno smanjile cijene karata. Prosječna cijena jednosmjernih karata 2013. godine je bila 315 EUR, dok je 2022. ona bila 145 EUR, uz smanjenje od čak 54%, tj. cijena se više nego prepolovila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Singapore Airlines je u V. mjesecu 2023. najveće tržište imao u Australiji, pa u Indoneziji, Indiji, Maleziji i na 5. mjestu je bio Tajland. Ni jedna država Europe ne spada u top 10 tržišta Singaporea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

 

Aer Lingus je krenuo sa recikliranjem otpada na svojim letovima u suradnji sa specijaliziranom kompanijom za upravljanje otpadom Panda. Kompanija će u prvoj godini reciklirati 200 tona otpada, a do 2025. će reciklirati 700 tona otpada.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

U Italiji će sutra (u subotu 15.7.) biti kaos, obzirom da će radnici kontrole leta i zemaljskih službi štrajkati. ITA je radi toga otkazala 130 letova.

U subotu i nedjelju štrajkat će i belgijski radnici Ryanaira. Za sada je Ryanair otkazao 44 leta radi toga, dok pretpostavlja da će na 140 letova biti kašnjenja i problema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Zbog odluke suda American i JetBlue će ukinuti Northeast Alijansu do kraja VII. mjeseca. Alijansa je osnovana sa ciljem da se napravi veća konkurentnost spram Uniteda i Delte na letovima iz New Yorka i Bostona. American je rekao da će se žaliti na odluku suda, dok je JetBlue odustao od borbe i koncentrirat će se na preuzimanje Spirita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: