Novosti iz regije

Lufthansa grupa je smanjila broj letova za Beograd. I dok je linija Frankfurt-Beograd imala 19 letova tjedno u VII. mjesecu, a u jednom momentu čak i 21 let tjedno, sada je Lufthansa spustila broj letova na samo 13 tjedno (svaki dan dva, osim srijedom jedan). Istinski ogromno smanjenje, niti 2 leta dnevno u prosjeku. Za Minhen kompanija leti 13 tjednih letova, za Beč je Austrian povećao sa 16 na 17 letova i za Zurich je Swiss smanjio sa 21 na 20 tjednih letova. To je 63 tjedna leta.

Istovremeno Lufthansa grupa i Croatia u code-share lete 34 leta za Frankfurt, 5 za Minhen, 10 za Beč, 6 za Bruxelles i 11 za Zurich, što je 66 tjednih letova. Ovo znači da je Zagreb ponovo preskočio Beograd u broju letova prema hubovima Lufthansa Grupe i to za 3 tjedna leta (5%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Kazahstanska Air Astana će produžit letove iz Nur-Sultana i Almatiy za Podgoricu i na zimski red letenja, dočim će linije postati cjelogodišnje. Kompanija će operirati za Nur-Sultan jednom tjedno (srijedom), a za Almaty dva puta tjedno (utorak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Ryanair je još jednom prolongirao letove za Banja Luku. Linija za Bergamo je trebala, po zadnjim planovima, krenuti 3.8. no sada kreće 1.11, a linija za Beč je trebala krenuti 17.7, pa 2.8. no sada kreću 1.11. Ryanair pokreće još i liniju za Stockholm 30.10. Kada se sve linije konačno krenu operirati Banja Luka će imati 8 linija Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Na mariborskom aerodromu Skokah, će se održati aeromiting AEROS 2021 15.8. ove godine. Glavna atrakcije će biti talijanska akro skupina Frecce Tricolori i hrvatska Krila Oluje. Na showu će biti preko 50 letjelica. Cijena ulaznice je 9,90 EUR za odrasle.

Ovo je jedan od prvih showova u svijetu nakon Covida-19 i prvi u regiji.

Više na linku:  https://aeros.si/

preneseno: ADRIA Grupa, Sierra5, foto Aeros 2021

U prvom tjednu VIII. mjeseca (od 2. do 8.8.) iz Zadra ima 141 tjedni let (u prosjeku 20 dnevno) na 54 linije. Od toga daleko najviše ima Ryanair koji leti 87 letova na 34 linije. Slijedi Croatia koja leti 16 letova na 2 linije, Lufthansa sa 7 letova na 2 linije, Eurowings sa 5 letova na 4 linije i easyJet 5 letova na 2 linije. Ostale kompanije imaju 21 let na 10 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

U VIII. mjesecu otvaraju se slijedeće nove linije:

 • Minhen – Split, Condor od 1.8.
 • Zadar – Bologna, Ryanair od 1.8.
 • Madrid – Ljubljana, Iberia od 2.8.
 • Zadar – Napulj, Ryanair od 2.8.
 • Glasgow – Pula, easyJet od 2.8.
 • Zagreb – Sofija, Ryanair od 3.8.
 • Bergamo-Niš, Ryanair od 3.8.
 • Zadar – Bari, Ryanair od 4.8.
 • Malta – Priština, Malta MedAir od 7.8.
 • Pescara – Split, LeOne od 13.8.
 • Dusseldorf – Zagreb, Eurowings od 31.8.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Linija Iberia Expressa za Zadar je prvo trebala krenuti 29.6, pa 27.7. sa dva tjedna leta. No, sada je Iberia odustala od ovih letova i ovog ljeta neće letjeti za Zadar. Kompanija u regiji leti za Dubrovnik, Split i Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Lufthansa je ponovo povećala broj letova za Zagreb na 14 tjedno (svaki dan 2 leta). Čak štoviše, Lufthansa popodnevni let leti sa Embraerom ERJ-195 i CRJ-900, no pola jutarnjih letova leti sa Airbusom A319. Istovremeno Croatia više ne leti 3. let utorkom i srijedom, dočim obije kompanije imaju 33 tjedna leta za Frankfurt. Od 18.8. kompanije lete 34 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Novi direktor Aerodroma Crne Gore je Goran Jandreoski koji je i službeno preuzeo funkciju. Jandreoski je početkom VI. mjeseca izabran na tu funkciju na međunarodnom natječaju. Novog direktora čega velik broj problema, obzirom da privremena uprava koju su činile osobe koji nisu u zrakoplovstvu nije poduzimala nužne radnje za nabavu opreme i dostatan broj radnika, te su se problemi istinski namnožili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Dubrovnik u tjednu od 2. do 8.8. ima 253 leta (36 prosječno dnevno) na 72 linije. Najviše letova iz Dubrovnika ima Croatia Airlines koja ima 53 tjedna leta na 8 linija od čega 30 letova ima za Zagreb. Slijedi eaysJet sa 33 leta na 10 linija, pa Lufthansa sa 15 letova na 2 linije. Iberia ima 14 tjednih letova na liniji za Madrid. Jet2 ima 11 letova na 5 linija i Volotea 10 letova na 5 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto ZL Dubrovnik

Zračna luka Brač u prvom tjednu kolovoza (2. do 8.8.) ima 5 letova, od toga dva za Zagreb (utorak i subota), te po jedan charter za Graz, Linz i Bratislavu subotom. Svi letovi su sa Dash 8-400 i operira ih Croatia Airlines koja je jedini operater na aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je u subotu 24.7. imao 23 odlazna leta što je siguran pokazatelj da je turistička sezona u zamahu. Sarajevo je imalo letove za Bliski Istok, Tursku i Zapadnu Evropu. Prije samo 3 mjeseca aerodrom je bio avetinjski prazan sa svega 2-3 tjedna leta. Velik broj letova aerodrom ima i u ostalim danima u tjednu.

autor: Dren Milinović, dopsinik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Montenegro je već drugi puta u samo par dana imao problema sa operacijama. Ovaj puta tehničke probleme je imao avion Embraer E190 German Airwaysa. Zbog toga je Air Montenegro otkazao dva leta za Beograd koji su trebali doći u Beograd u 11:50 i u 14:50. Stoga je za njih let obavila Air Serbia izvanrednim charter letom koji je došao u Beograd u 17:10, sa čak 5:20 sati zakašnjenja. I let za Ljubljanu je kasnio sat i 20 minuta.

Putnici nisu smjeli napustiti aerodromsku zgradu u kojoj nije bilo klime (o čemu smo pisali prije par dana). Više od 200 putnika je kasnilo satima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Nakon što smo ustanovili da se ne mogu kupovati karte iz Zagreba i Splita za London, te naglasili da postoji mogućnost tehničke potreške, uputili smo pitanje Croatiji Airlines i dobili smo odgovor da je kompanija imala tehničke poteškoće sa automatskom primjenom tarifa na svim tarifnim razredima za letove u London Heathrow i obratno. Istim je nedostupno automatsko izdavanje karata. Naglašavamo da se karte nisu mogle kupiti niti preko distributivnih kanala poput Amadeusa. Kompanija se nada da će se stanje riješiti što prije. U svakom slučaju ovo nikako nije dobro niti za potencijalne kupce koji će tražiti alternativu kod Britisha i Ryanaira, niti za image kompanije.

Tijekom današnjeg dana Croatia je uspjela riješiti problem i vratila u prodaju karte za London Heathrow, pa će kompanija tijekom VIII. mjeseca i dalje letjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom za Zagreb, te subotom za Split. Linija Split-Lyon se još uvijek ne može bukirati i nije poznato jel prekinuto operiranje ili se i ovdje radi o tehničkoj pogrešci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines ima u prodaji zadnji let za London Heathrow u subotu 31.7. Nakon toga kompanija više u prodaji nema ni jedan jedini let iz Zagreba i Splita za London Heathrow. Tek treba vidjeti što to znači, je li Croatia prodala i preostale svoje slotove ili se radi o nekoj grešci. Činjenica je da su sa letovima iz Londona za Zagreb krenuli British i Ryanair, pa je moguće da je ovo prva linija na kojoj je Croatia pokleknula uz Ryanair.

Croatia je 2017. prodala 5 jutarnjih slotova za istinski niskih 19,5 milijuna USD. Tada se digla velika buka oko prodaje, a Vlada nije dozvolila da se prodaju i preostala 4 slota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Lufthansin LCC Eurowings pokreće letove na liniji Stuttgart-Tivat. Plan je bio da se linija pokrene 1.8, no isto je prolongirano na 3.9. Ovo će biti druga linija Eurowingsa u Tivtu, obzirom da već operira Dusseldorf.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Srpski direktorat nije dozvolio Ural Airlinesu da pokrene letove između Moskve Domodedova i Beograda. Kompanija je trebala letjeti jednom tjedno sa A320. Direktorat je već zabranio letove S7 za Moskvu. Struka naglašava da se radi o protekciji Air Serbije, poglavito što su ruske vlasti dozvolili ove letove. Direktorat je zabranio i letove AnadoluJeta za Antalyu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ural Airlines

Zračna luka Split u tjednu od 2. do 8.8. ima 429 letova (više od 61 dnevno). Split u ponedjeljak ima 57 letova, u utorak 50, u srijedu 54, u četvrtak 55, no u petak ima 66, u nedjelju 73, dok najviše letova ima u subotu, njih 74.

Croatia Airlines ima najviše letova za Split od svih kompanija, njih 73 (više od 10 dnevno), od čega je 31 let za Zagreb (u petak 3, po 4 u utorak i srijedu, ostale dane po 5). Najviše letova Croatia Airlines ima u subotu, njih 20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Air Montenegro je reagirao na naš članak „Air Montenegro ima netočne informacije na wikipediji“. Zamaaero se obratila gospođa Mina Muković, public relation kompanije koja je naglasila da stranice na wikipediji nije bilo prije članka zamaaero „Air Montenegro nema stranicu na wikipediji“ te da stranica koja je poslije nastala nema veza sa Air Montenegrom i da ju Air Montenegro nije objavio. Kompanija naglašava da bilo koji pojedinac može kreirati wikipedijinu stranicu i mijenjati njen sadržaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

MedAir će prometovati između Prištine i Malte od 7.8. jednom tjedno subotom. Linija će se operirati sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MedAir

Iako je Mostar trebao imati par letova Eurowingsa za Dusseldorf ovog ljeta, linija je ipak otkazana. Istim Mostar je Mostar uz Maribor jedini aerodrom u regiji koji neće imati redovnih letova ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Aerodromi Crne Gore su nedavno naplatili 9,4 milijuna EUR iz državnog budžeta na ime duga Montenegro Airlinesa. I pritom su izjavili da sada imaju dovoljno novaca za odraditi sezonu. No, stanje na Aerodromu Tivat svakako nije dobro, i teško se može nazvati „spremno“.

U ovom momentu pet do sedam tisuća ljudi prođe kroz terminalnu zgradu, no temperatura u istoj je preko 30 stupnjeva celzijusovih. Naime klimatizacija se pokvarila netom prije sezone, a tek prije neki dan se pojavio jedini serviser iz Beograda koji ima ovlaštenja da popravi klima uređaj. Serviser je zamijenio tek jedan kompresor, no serviser nije htio popraviti i ostale kompresore dok se sa njim ne potpiše ugovor, što nije učinjeno. Stoga radi tek 40% kapaciteta klimauređaja dočim je u terminalnoj zgradi pakleno vruče.

Zbog loše pripreme sezone ove godine novi Terminal 2 nije ni otvoren za promet, dočim su gužve u Terminalu 1 vrlo velike.

Podgoričke Vijesti su objavila da Aerodrom nema dovoljno raspoloživih certificiranih radnika, te da nema dovoljno sezonskih radnika zbog čega je „pred pucanjem“. Radnici, po njima, rade bez odmora, te „padaju s nogu“. Problem ide do tako banalne razine da nema čak ni dovoljno čistačica, pa su Aerodromu privremeno u pomoć priskočili djelatnici Komunalnog poduzeća Tivat. Najveći problem su radnici sigurnosti, kojih ima tek desetak, pa umjesto tri trenutno na aerodromu radi samo jedan linija za kontrolu putnika. Problem će biti još veći za koji dan kada će turisti masovnije odlaziti iz Tivta zbog čega će biti bitno više potrebe za kontrolom putnika nego što je sada.

Prema Vijestima i stanje opreme je vrlo loše. Vijesti naglašavaju da Aerodrom nema dovoljno samohodnih stepenica za ukrcaj i iskrcaj putnika, te da na vrijeme čak nisu kupljeni ni rezervni dijelovi za postojeće TAM-ove kamione na kojima su stare stepenice. No, Vijesti tvrde da i ostala oprema nije u dobrom stanju.

Nova uprava, koja je na Aerodrome Crne Gore došla nakon uprave Danila Orlandića potpuno se oglušila na upozorenja šefova Aerodroma Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Zračna luka Dubrovnik je obavijestila putnike da je velika navala na Covid-19 testiranja u Zračnoj luci i stoga ih je pozvala da testiranja obave bitno prije leta, a ne neposredno prije, kako bi izbjegli mogućnost da ne izvrše testiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Sarajevo je otvorio novu uslugu za dolazeće putnike, nošenje prtljage. Cijenik je 57,20 BAM (29,24 EUR) za 4 komada prtljage i 11,45 BAM (5,85) za svaki dodatni komad. Iskreno preskupo, no ovu uslugu će i ovako i onako koristiti samo najbogatija klijentela kojoj novac i ne igra pretjerano važnu ulogu. Plaćanje usluge se vrši na naplatnom mjestu parkinga ispred terminalne zgrade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Saudijski LCC Flynas od 26.7. leti chartere između Beograda i Riyadha. Flynas u regiji ima letove iz Riyadha i Jeddaha za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

Alitalia je trebala letjeti za Podgoricu od 2.6. tri puta tjedno (srijeda, četvrtak i subota) sa Embraerom E190 CityLinera. No, kompanija je odustala od ove linije i ovog ljeta je neće operirati.

Za Split kompanija je trebala krenuti sa operacijama od 4.7. dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom sa Airbusom A319. No, sada će Alitalia letjeti tek od 4.8. srijedom i petkom i to sa pola manjima avionom Embraerom E175.

Za Dubrovnik Alitalia je trebala letjeti od 3.7. dva puta tjedno, utorkom i subotom, sa A319. Linija će sa sada pokrenuti sa mjesec dana zakašnjenja 2.8. i to ponedjeljkom i subotom, također sa E175. Obije linije će operirati samo tijekom VIII. mjeseca. Na linijama prometuju Croatia, Vueling i Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Nakon našeg  članka kako Air Montenegro nema wikipedijinu stranicu, ista je ipak otvorena. Svaka čast i iskrene čestitke. No, nekoliko stvari na toj stranici ozbiljno štrči.

Prvo objavljeno je da Air Montenegro u floti ima tri Embraera E195. To apsolutno nije istina. Kompanija ima dva ova aviona, od kojih je jedan prizemljen radi nedostatka motora, a jedan leti. Uz to objavljeno je da su naručili još dva E195?!?! Odakle to, ova vijest nije baš nigdje objavljena. Direktor Air Montenegra Predrag Todorović je rekao da postoji mogućnost da unajmi i treći E195 od GECAS-a, a u daljoj budućnost da unajme još aviona. No, da su potpisani ugovori za te najmove i da avioni dolaze u roku od godinu-dvije, pa da se to objavi u „naručenim avionima“ to do sada nigdje nije objavljeno. Znači ili je i to lažna informacija kao i da u floti imaju tri aviona, ili je nešto napravljeno za što javnost ne zna. Ovo drugo istinski sumnjam.

Na stranici piše i da je Montenegro Airlines letio na 18 destinacija u Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji, te da će Air Montenegro preuzeti sve te linije do kraja 2021. Vrlo nerealno. Niti Air Montenegro ima dovoljno aviona za to, niti je isto logično, poglavito nakon kraja sezone. Kompanija sada ima obnovljene 4 od tih dvadesetak linija. Teško će ih obnoviti još 16. No way!!!

Da stvar bude gora u preambuli stranice napisano je da imaju 3 aviona u floti i da lete na 21 destinaciju. Čista laž! Čemu to?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Na pisanje našeg čitatelja Bertya, reagirala je Zračna luka Dubrovnik. Luka Klarić, voditelj robne službe Zračne luke Dubrovnik je demantirao pisanje čitatelja Bertya i napisao: „Poštovani Alena, u komentaru ispod Vašeg članka izvjesna Bery iznosi neistinitu informaciju da Robna služba Zračne luke Dubrovnik ne prima posmrtne ostatke. Molim Vas da ovu mail adresu dostavite izvjesnoj Berty da se obrati Robnoj službi ili da nazove na 020/773-374 i sve informacije će imati iz ‘prve ruke’.“. Hvala puno Zračnoj luci na promptnoj i kvalitetnoj reakciji. Sada smo i to razjasnili!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Niški aerodrom vodi pozicionirane letove Air Serbie iz Beograda za Niš pod brojem 1000 (danas je došao u Niš u 6:40), a odlazni pod brojem 1001 (danas je otišao u 16:30). U međuvremenu Air Serbia je danas obavila let za Frankfurt Hahn i za Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aeroflot leti svakodnevno za Dubrovnik sa Airbusom A320 i A321. No, u VIII. mjesecu kompanija kreće sa korištenjem A330-300 prema Dubrovniku. Avion ima 302 sjedala. Ovime će Dubrovnik uz 8 tjednih letova Delte i Uniteda dobiti i svakodnevne širokotrupne letove Aeroflota, kao i Beograd. Samim time će Dubrovnik ponovo preuzeti prvo mjesto po broju širokotrupnih letova u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!