Novosti iz svijeta

Air France-KLM i Lufthansa Grupa su zainteresirani za kupovinu bankrotiralog Flybea. Obije kompanije zapravo ovime žele doći do vrijednih slotova na London Heathrowu (7 pari) i Amsterdamu (5 pari slotova). Ukoliko se prodaja ne ostvari brzo slotovi će biti vraćeni aerodromima. Bankrot flybea je imao utjecaj na 75.000 putnika, a 300 radnika je ostalo bez posla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

United Aircraft Corporation je objavio da će proizvoditi po 20 Tupoleva Tu-214 godišnje. Komercijalna proizvodnja ovih aviona krenut će 2024. Avion je još iz sovjeske ere proizvodnje aviona. Prvi let je obavljen 1989. godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Tupolev 214

JetSmart IndigoPartnersa je ponudio kupiti 100% dionica Viva Air Columbie. Viva Air Columbia pregovara sa Aviancom koja bi je mogla preuzeti. JetSmart je pokušao pokrenuti svoju podružnicu u Kolumbiji, ali regulatori su za sada isto blokirali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetSmart

Ethiopian otvara svoju drugu pilotsku školu u Haewassi, 273 km od Addis Ababe. Prvi trening centar je u Addis Ababi star već 60 godine. Trening centar školuje zrakoplovne stručnjake iz 52 zemlje Afrike, Europe i Azije. Osim školovanja pilota Ethiopianova Akademija školuje i kabince, zemaljsko osoblje, uredske radnike, cargo radnike, servisere u maintenanceu, radnike u prodaji i cateringu.

Novi centar u Haewassi ima tri simulatora, tri parkirana aviona, nekoliko hangara za školovanje, kompjuterski opremljene učionice, spavaonice za polaznike i instruktore, kafić, te sportske prostore za nekoliko disciplina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Afsar Hussain je trebao otputovati sa IndiGo iz Delhija u Patnu, grad na samom istoku Indije. Prošao je sve kontrole, ušao u autobus i sjeo u avion. No, kada je sletio shvatio je da se nalazi u Udaipuru, na samom zapadu Indije. Ova dva grada udaljena su čak 1411 km. IndiGo je odmah reagirao, ispričao se i dao putniku kartu za Delhi, te je idući dan otputovao za Patnu. Indijski regulator DGCA je pokrenuo postupak u kojem želi ustanoviti kako se tako nešto može desiti pokraj svih kontrola na ulasku u avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Norwegian je uzeo u lizing još šest Boeinga 737MAX8. Avioni će u flotu doći do ljeta. Norwegian u floti ima 64 Boeinga 737-800 i 3 737MAX8, no čeka 59 B737MAX8 za isporuku. Do ljeta kompanija planira u floti imati 85 aviona. Postoji velika šansa da je ovih 6 B737MAX od upravo bankrotiralog Flyra.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Norwegian

Swift Conjoy je krajem 2021. kupio Frankfrut Hahn. No, novac kompanije nikada nije stigao na raučun. Nakon što je strpljivo čekana Swift Conjoy da uplati traženi iznos, na koncu je svima prekipjelo. Stoga je krenuo tražiti novi investitora. I nađen je, NR Holding. Vlasnik holdinga je ruski milijarder Viktor Kharitonin. NR Holding se bavi farmaceutskom industrijom i vlasnik je Nurburgring motorističke staze. NR Holding je već uplatio traženi iznos za Hahn. No, sada se čeka potvrda regulatornih tijela oko prodaje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frankfurt Hahn

Frontier u ponudi ima Go Wild! Pass kojim putnici mogu neograničeno putovati godinu dana. No, sada su uveli novi pass, Go Wild! Summer Pass koji traje od 2.5. do 30.9, tj. tijekom ljeta. Ovaj pass se prodaje za 399 USD. Pass ne pokriva dodatnu prtljagu ili izbor sjedala. Pass se može koristiti samo ako ima slobodnih sjedala na letu, pri čemu se internacionalni letovi mogu bukirati najranije 10 dana prije leta, a domaći letovi dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Jedna jedina osoba je uložila 23.431 pritužbu protiv buke na Aerodromu Dublin. Ovo je u prosjeku 84 pritužbe na dan. Ovo je i 90% svih pritužbi koje dobiva Aerodrom Dublin.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Dublin

Tursku su poharala dva jaka potresa, jačine 7,8 i 7,5 po Richteru. Zbog toga su zatvorena čak tri aerodroma: Adana, Hatay i Gaziantep. Na Hatayu je uništena uzletno-sltetna staza, i izgled kao daju je prerovao gigantski plug. Komadi asfalta i betona su dignuti i metar u zrak. Očekuje se više dana da se aerodromi otvore za promet, a još bitno više za Hatay.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hatya Aerodrom

Nakon što su se u New Yorku umalo sudarila dva aviona, Delta (koja je polijetala) i American (koji je prelazio preko uzletno-sletne staze), te je tragedija izbjegnuta u zadnjoj sekundi zahvaljujući prisebnosti kontrolora leta, sada se u Austinu desio sličan incident. Naime, u nedjelju u 6:40 ujutro FedEx-ov Boeing 767F je krenuo sa slijetanjem. No, u isto vrijeme Southwestov Boeing 737 je dobio dozvolu za polijetanje iz iste piste (18L). Greška je bila kontrole leta koja je dala oba aviona dozvolu za korištenje iste piste.

Ovaj puta katastrofa je izbjegnuta zahvaljujući prisebnosti FedEx-ova pilota koja je kada je bio na samo 50 metara iznad piste primijetio Sauthwestov avion na uzletno-sletnoj stazi i abortirao slijetanje, te preletio Southwestov avion. Avioni su u jednom momentu bili na samo 30 metara razmaka.

Usprkos FedExovog aviona koji je dolazio iza Southwesta i napravio abort te ga preletio naglo se krenuvši uspinjati, Southwest je paralelno polijetao ne znavši za FedExov avion iznad njega i obavio je polijetanje u potpunosti. Southwestov avion je nesmetano obavio polijetanje i let do Cancuna. Ovo sada već postaje ozbiljno i FAA mora hitno nešto napraviti da se izbjegnu katastrofe na američkim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Ukrajinska LCC kompanija SkyUp Airlines je prošlog ljeta letjela ACMI letove za niz europskih kompanija. No, ove godine će krenuti i sa chaterima iz Rumunjske. Letove će obavljati sa Boeinzima 737-800. Letove prema turističkim odredištima će raditi iz Bukurešta, Cluj-Napoce, Temišvara i Suceave, a prema aerodromima u Turskoj, Egiptu, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Tunisu. Letovi će se obavljati od 26.3. do 2.10.

Kompanija u floti ima deset B737-800 i dva B737-700, a šest B737-800 nije aktivno i prizemljeno je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

U posljednjem kvartalu IndiGo je objavio profit od 172,8 milijuna USD. Kompanija je objavila do 1685 dnevnih letova na 100 destinacija. Load faktor kompanije je bio 85,1%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Monrovia aerodrom nema međunarodne standarde u pogledu sigurnosti, operacijskih standarda i zdravstvenog nivoa usluga. Stoga je Veleposlanstvo Liberije u SAD-u objavilo priopćenje u kojem traži od putnika da budu dodatno oprezni ako koriste ovaj aerodrom. Za aerodrom lete Kenya Airways, Brussels, Royal Air Maroc, Air Cote D’Ivore i regionalne kompanije. Aerodrom je u 2019. imao 230.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Sindikati američkog LCC Allegianta su protiv joint venutre sa meksičkim Viva Airbusom. Ovaj deal ima svog smisla ovog svijeta i biti će ogroman poticaj razvoju i Allegianta i Viva Airbusa. No, piloti Allegianta se boje da će ih u slučaju jointe venturea kompanija zamijeniti sa bitno jeftinijim meksičkim pilotima. Meksički piloti imaju 5 do 6 puta niže plaće od njihovih kolega u Allegiantu. Prema pilotima ovo bi stvorili ogromnu prednost Allegianta ispred ostalih prijevoznika SAD-a.

I Viva Airbusov glavni konkurent i najveći meksički prijevoznik Volaris traži od DoT-a da ne dozvoli ovaj joint venture.

autor:  Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Allegiant

Air Nostrum i CityJet su 2019. pokrenuli postupak spajanja dvije kompanije u jednu. No, postupak je prekinuo Covid-19. Kompanije su stoga upravo reaktivirale spajanje i traže od EU dozvolu za isto. Air Nostrum u floti ima 39 aviona (CRJ200, CRJ1000 i ATR 72-600), dok CityJet ima 20 aviona (CRJ900).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Nostrum

Aerodrom Atena ide u prodaju, sukladno dogovoru Grčke Vlade i AviAlliance kompanije koja je suvlasnik aerodroma. Za 30% vlasništva aerodroma, koliko se planira prodati, planira se dobiti 800 milijuna do milijarde EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atena Aerodrom

Wizz Air je u I. mjesecu imao 4,2 milijuna putnika, što je 73,1% više nego 2022. Kompanija je imala 86% load faktora. Ryanair je pak imao 11,8 milijuna putnika, 69% više nego 2022. Load faktor kompanije je 91%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Američki LCC Allegiant je imao profit od 74 milijuna USD u 2022. Ukupan promet kompanije je bio 2,3 milijarde USD. Ovo je 25% više nego 2019. Kompanija je ostvarila 16,8 milijuna putnika. Kompanija ima 121 avion. I Icelandair je bio profitabilan u 2022. sa 18,8 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Finnair od 28.2. ukida svu prodaju kozmetike, suvenira i ostalih proizvoda u svojim avionima. Kompanija ističe da putnici gotovo uopće ne kupuju više u avionima, tj. da to obave ili u gradu ili na aerodromu, ali ne i u avionu. Ukidanjem prodaje kompanija će smanjiti težinu aviona za težinu trolleya i robe na njemu, ali će i smanjiti rad osoblja u avionu. Ima logike. Treba vidjeti hoće li ovu praksu prihvatiti i ostali legacy carrieri.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Sa ciljem da vrati turiste u grad, Hong Kong će od 1.3. pokloniti pola milijuna besplatnih karata na letovima Cathay Pacifica, HK Expressa i Hong Kong Airlinesa. Letovi su mogući iz Jugoistočne Azije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hong Kong Aerodrom

KLM je ozbiljno isfrustriran radi odluke Vlade Nizozemske da će smanjiti broj slotova na Amsterdamu sa 500.000 na 440.000 ovog XI. mjeseca. KLM ističe da je kompanija kupila 118 novih aviona i da čeka njihovu isporuku, a koji su služili za planiranu ekspanziju i sada se postavlja pitanje što će kompanija sa tim avionima i tko će naknaditi kompaniji trošak nabave tih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Oba proizvođača aviona su svoje tvornice za najveće aviona pretvorili u one za najmanje. Prvo je Airbus po zatvaranju projekta A380 2021. godine liniju u Toulouseu pretvorio u onu za proizvodnju A321. Da bi sada Boeing liniju za proizvodnju B747 u Everettu pretvorio u četvrtu liniju za proizvodnju B737MAX. Obije tvorničke linije su bile najveće na svijetu.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Boeing

U sredu 1.2.2023. u 7:25 sa par minuta zakašnjenja Porter Airlines je obavio svoj prvi redovni let sa Pearson Terminala 3. Porter  je dobio prvih 5 aviona od 50 naručenih E195-E2. Očekuje se da će dodatnih 20 aviona biti isporučeno do kraja ove godine. Prvi redovni letovi bili su PD155 za Ottawa-u  i PD 105 za Montreal. Kako budu pristizali avioni plan je da se siri i mreža letova po Severnoj Americi a trenutne najavljene destinacije su Vancouver (7.2.), Edmonton (14.2.) Calgary (22.2.) i Halifax (23.2.).

Porter je poznato ime i ima reputaciju što kod poslovnih ljudi što kod mlađe generacije koja ga koristi za letove sa ostrva. Dolaskom na Pearson hvata se u koštac ne samo sa  WestJet-om sa istog terminala i Air Canadom, nego i sa novim igracima na Kanadskom tržištu kao sto su Flair, Swoop (WestJet ULCC) i   Jetlines. Sa ovakvom naglom ekspanzijom naročito na letovima izmađu Toronta i Calgary/Vancouver-a, vreme će pokazati ko će pobediti a ko će izgubiti trku.

autor: Zoran Cvetković, dopsinik (Toronto), foto: Porter Airlines

Southwest je naručio 10 dodatnih Boeinga 737MAX7. Istovremeno kompanija je ranija četiri B737MAX7 pretvorila u B737MAX8. Avioni će se isporučivati 2023. i 2024. godine. Ovime kompanija ima 427 narudžbi za B737MAX i to 192 za MAX7 i 235 za MAX8. Kompanija planira oko 100 B737MAX za isporuku ove godine. U 2024. planira se 51 isporuka B737MAX7 i 30 ovih aviona u 2025. Kompanija u floti već ima 143 B737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Airbus će zaposliti 13.000 novih radnika ove godine. 9000 od tih radnika će se zaposliti u Europi, ponajviše u Njemačkoj i Francuskoj. Kompanija zapošljava sve od IT radnika i stručnjaka za robotiku do tokara i stručnjaka za bojanje. I Boeing je rekao da planira zaposliti 10.000 novih radnika u 2023.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Airbus

China Eastern je potpisala stratešku suradnju sa Vladom Shanghaia sa ciljem stvaranja Shanghaia kao „huba svjetske klase“. Sporazum su potpisali Chen Jining, sekretar Komunističke partije Shanghaia, Gong Zheng zamjenik sekretara Komunističke partije Shanghaia i gradonačelnik Shanghaia, te Li Yangmin, CEO China Easterna. China Eastern u floti ima 633 aviona, a glavni hubovi su joj u oba aerodroma Shanghaia. Kompanija drži 50% kapaciteta na Shanghai Hongqiao i 40% na Pudongu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eastern

Lewis Richardson je planirao godišnji sa obitelji u VIII. mjesecu 2021. te je kupio kartu kod Wizz Aira za let London Luton – Malaga. No, morao je promijeniti planove i sve prebaciti na VIII. mjesec 2022. Obitelj je platila kartu 975 GBP, te je morala platiti još 450 GBP za prebacivanje karte na godinu dana kasnije. No, ono što ih je šokiralo je da su imali vrlo lošu uslugu u call centru koji ima je davao kontradiktorne informacije, zbog čega su morali obaviti pet dugotrajnih poziva ukupnog trajanja 100 minuta. Na kraju su se šokirali što je telefonski račun za pozive prema Wizz Airu koštao 220 GBP.

Wizz Air ima u Velikoj Britaniji 811 prigovora na milijun putnika, što je duplo više od drugih kompanija u Velikoj Britaniji.  Wizz Air se smatra najlošijom kompanijom za pritužbe sa vrlo lošom uslugom call centra. UK CAA ih je proglasio najlošijom britanskom kompanijom po ovom pitanju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Sudski spor između Qatara i Airbusa je napravio prilično sramote i štete obije kompanije. Qatar je sudski pokušao dobiti zadovoljštinu od 600 milijuna EUR za napukline na boji na svojim A350. No, tijekom postupka Qataru baš i nije išlo dobro i dobio je rok za dokumente koje nikako nije htio podastrijeti sudu, a ako to ne učini sud je najavio obustavljanje postupka u korist Airbusa. Stoga ne treba čuditi da se nagodba napravila. Kompanije su si sada najbolji prijatelji. Airbus se obvezao o svom trošku prebojati sve avione.

Ništa se ne kaže sta je u pozadini dogovora izuzev da će Airbus  raditi na sređivanju postojećih  aviona, a Qatar se obavezao da će da preuzme postojeću narudžbu od 23 A350 i 50 A321neo’s samo sa tri godine zakašnjenja. Obadve strane su odustale od sudskog spora gde se spominjala cifra od dve milijarde. Prema raznim izveštajima Francuski Predsednik Emmanuel Macron i Katarski Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani imali su uticaja nakon međusobog razgovora od pre par nedelja. Ovo je veliki korak za obadve kompanije, jer samo suđenje se ne bi završilo povoljno za obadve strane i naštetilo bi međusobnim odnosima čak i dve države.

autori: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

 

Još jedan pakao u SAD-u. Ovaj puta snježna mećava u Teksasu i Zapadnoj Virginiji. Otkazano je 1897 letova, a 750 je kasnilo. Samo American je otkazao skoro 800 letova, a Southwest njih 501. Od utorka je radi snježne mećave otkazano preko 4000 letova u cijelom SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: