Novosti iz svijeta

Nakon što je Švedska odbila dalje financiranje SAS-a, Danska je izjavila da oni i dalje podržavaju kompaniju i da će investirati u istu. Ovo znači da će Danska u budućnosti imati više dionica od Švedske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Oradea dobiva prvi industrijski park i cargo terminal u Rumunjskoj. Kompleks je dobio apron od 20.000 četvrornih metara, rulnicu do piste, te dvije zgrade veličine 25.000 četvrotnih metara. Cijeli kompleks će biti gotov do kraja godine. Cijena izgradnje je bila 36 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

New York JFK počinje sa izgradnjom novog Terminala 1. Projekt će koštati 9,5 milijardi USD. Prva od tri faze izgradnje će se dovršiti do 2026, a posljednja 3. faza do 2030. godine. Terminal će ukupno imati 23 gatea i biti će najveći na JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom New York JFK

Kabinsko osoblje Ryanaira u Španjolskoj će štrajkati 6 dana i to od 24.6. do 2.7. Osoblje zahtijeva povećanje plaća, no Ryanaira je isto odbio i nazvao zahtjev „nerealističnim“. Ryanair zapošljava 2000 osoba u Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je rok za predaju ponuda za nove vlasnike ITA-e bio 3.5. kompanije su izjavile da trebaju više vremena. Lufhansa je postavila dodatnih 200 putanja u kojima traži objašnjenje od kompanije. U I. mjesecu ove godine ITA je angažirala savjetnika za privatizaciju kojem je platila 9 milijuna EUR.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

CEO Wizz Aira Joszef Varadi je izjavio da ako piloti osjete premorenost da svejedno moraju nastaviti letjeti, kako je on rekao „napraviti još koju miliju“. Krajnje neprimjerena i vrlo opasna izjava. Zbog ovog su se na zadnje noge digli sindikati u Wizz Aira. Regirala je i European Cockpit Association (ECA) koja je slučaj prijavila EASA-i. ECA tvrdi da Varadi istinski traži od svojih posada da zanemare premorenost, te ih čak i kažnjava ako prijave premorenost, da lete ja svoje off dane, te da lete duže od zakonskog maskimuma. EASA je objavila da ispituje slučaj i da ako će pokrenuti postupke ako će biti potrebe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Bidenova administracija je odlučila ukinuti bojanje budućih Air Force One VC-25B kojeg je prezentirao Donald Trump. Iako je dosadašnji Air Force One VC-25A bio obojan u svijetloplavu boju, Trump je tražio da se novi Air Force One oboja u tamnoplavu boju na donjem dijelu trupa sa crvenim trakama iznad plave, od čega je deblja preko prozora. Motori aviona su trebali biti tamno plavi. Nije jasno hoće li Biden iznijeti svoje bojanje ili će preuzeti bojanje sa VC-25A.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Force One

Wizz Air bitno više zarađuje na dodatnim uslugama (prtljaga, prioritetan ulazak, odabir sjedala, prodaja u avionu) nego na prodaji karata. U prošloj godini od prodaje karata uprihodili su 732,1 milijun EUR, a od dodatnih usluga čak 931,4 milijuna EUR. Kompanija je u prošloj godini prevezla 27,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sirija je zatvorila aerodrom Damask za sav promet nakon što je Izrael granatirao područje oko aerodroma. Zračni udar je oštetio i uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Damask aerodrom

U prvom tjednu VI. mjeseca Air Canada je otkazala 360 letova sa Toronta Persona, što je oko 10% njihovih redovnih letova. Stotine drugih letova je kasnilo iako je broj putnika još daleko od predpandemijskog vremena. Nažalost i druge kanadske kompanije imaju velika otkazivanja. WestJet ima oko 2,5% otkazanih letova, a velik broj letova otkazao je i Flair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Konačno je i SAD ukinuo obvezu testova za Covid-19 prilikom ulaska u državu. CDC će ponovo procjenjivati ovu odluku za 90 dana (10.9.). Airlines for America su pozdravili ovu odluku i smatraju da će ista povećati broj putnika koji dolaze u SAD.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: United

Rynair je bijesan radi uvođenja taksi od 10 do 25 EUR po odlaznom putniku iz Mađarske od VII. mjeseca. Kompanija je obavijestila putnike da moraju platiti još 10 EUR ili će im vratiti novac za kartu i neće ostvariti let. Ryanair je izjavio da će iz Mađarske povući svoje kapacitete i prebaciti ih na druga tržišta. I Wizz Air je žestoko reagirao protiv ovih taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflot će naručiti 300 ruskih aviona, prvenstveno MS-21, ali i nešto SSJ-100. Ovo je pokušaj kompanije da umanji problem sankcija Boeinga, Airbusa, ATR-a i Embraera. Ostaje za vidjeti hoće li ruski proizvođači postati ozbiljniji u opskrbi rezervnih dijelovima i kvalitetom avion, te hoće li moći proizvesti toliko aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Citrus, LCC S7 je trebala startati idući mjesec, no S7 je stavio projekt na čekanje radi sankcija koje su uvedene Rusiji. Kompanija je planirala otvarati linije iz sekundarnih ruskih gradova koje se ne bi doticale Moskve i St.Petersburga. Citrus je trebao biti konkurencija Aeroflotovoj Pobedi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: S7

Volotea će ovo ljeta imati 36% više kapaciteta nego 2019. i oko 16% više putnika. U Voleteinoj mreži najviše ponuđenih kapaciteta ima Nantes, pa Oblia i Cagliari. Najveća Voloteina tržišta su u Italiji, pa u Francuskoj i na trećem mjestu je Španjolska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

AirPortr je nova usluga na Aerodromu Zurich u kojoj kompanija preuzima kofere u stanu ili hotelu putnika 23 sata prije puta. Potom djelatnici obave predaju prtljage, a putnik odlazi na aerodrom bez opterećenja prtljage. Na koncu putnik ne preuzima prtljagu nego je dobiva na destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Zurich

Čak 100 aviona American Eaglea (regionalnog brenda American Airlinesa) je prizemljeno radi nedostatka pilota. American je tijekom Covida-19 prerano umirovio 1000 pilota i sada im se to obija u glavu. American Eagle u floti ima 618 aviona. I ostale američke regionalne kompanije imaju identične probleme.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Airbus je u V. mjesecu isporučio 47 aviona, te imao 13 narudžbi (6 A320neo, 2 A321neo, 1 A220-100 i 4 A350-900). U V. mjesecu 2021. imao je 50 isporuka. Od toga je 37 aviona bilo A320obitelji, 4 A220-300, 3 A330-900 i 3 A350-900. Od početka godine kompanija je isporučila 237 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Lufthansa je objavila da će otkazati čak 900 letova u VII. mjesecu. Većina letova će biti otkazana petkom, subotom i nedjeljom. Kompanije je objavila da će i Eurowings otkazati stotine letova u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Poznati hendler Swissport je preuzeo hendling od Alitalie na aerodromu Rim FCO. Swissport je preuzeo i sve radnike hendlinga Alitalie. Swissport će hendlati niz kompanija među kojima i ITA-u, koja je također naslijedila Alitaliju. Swissport je švicarska firma sa sjedištem u Zurichu, a operira na 285 aerodroma u 45 država.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Nova islandska kompanija Niceair koja leti iz sekundarnog aerodroma Akureyri je nakon prvog leta za London morala odustati od letova. Naime, kompanija radi administrativnih problema nije mogla prevesti putnike iz Velike Britanije već samo u nju. Kompanija nema problema sa ostalim svojim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Niceair

Michael Lowe je proveo 17 dana u zatvoru radi incidenat sa stjuardesom Americana. No, nakon 17 dana ustanovljeno je da je American locirao pogrešnu osobu i da je g. Lowe bio nevin u zatvoru. Lowe je tužio American i traži masnu odštetu obzirom da je kompanija ta koja ga je locirala i zatražila nalog za uhićenje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Bečki aerodrom je objavio notam u kojem naglašava problem u opskrbi gorivom zbog incidenta u rafineriji OMV-a.  Stoga aerodrom traži od kompanija da dolaze sa više goriva i ne toče Jet A1 u Beču. Aerodrom naglašava da ako kompanije ne mogu doći sa gorivom postoji šansa zastoja u opskrbi i da ima gorivo neće biti isporučeno. Aerodrom predlaže fuel stop za long-haul linije na usputnim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beč

Zbog jučerašnjeg štrajka aerodromski djelatnika i kontrolora letova u Italiji otkazano je čak 360 letova, a stotine letova su kasnile. Štrajku su se od 10:00 do 14:00 pridružili i djelatnici Ryanaira, Voloteje i easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

U ovom momentu aviokompanija trpe zastoj u isporuci aviona. Kasne i Airbus A320obitelj i Boeing 737MAX, a 787 se ne isporučuje već 18 mjeseci. No, četiri modela ozbiljno kasne sa prvim isporukama. A321XLR, Boeing 737MAX7, B737MAX10 i 777X. Sve to skupa radi ogromne probleme kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Pariški prizivni suda je kaznio Ryanair sa 8 milijuna EUR jer je od 2007. do 2010. zapošljavao 127 radnika po irskom radnom pravu i sa irskim ugovorima. Ryanair je proglašen krivim što je kršio radna prava i prava sindikalnog rada. U posljednje vrijeme Ryanair gubi ogromnu većinu svojih parnica. Jesu li promijenili odvjetnike ili je sudovima jednostavno prekipilo nad Ryanairovim rastezanjem prava kao hozintregere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I Asiana kreće sa operacijama Airbusa A380. Avion će krenuti u promet za tri tjedna. Avion će 25.6. letjeti za Bangkok, a potom u VII. mjesecu i za Los Angeles. Kompanija u floti ima 6 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Asiana

Radnika na London Heathrowu ima puno premalo i oni koji rade se istinski ubijaju u poslu, doslovce spadaju sa nogu. No, još uvijek im nije vraćeno 10% koje su im smanjene tijekom Covida-19. Stoga su radnici bijesni i prijete štrajkom.

Nevjerojatno kako aerodromi i aviokompanije ne vide rješenje koje im je pred nosom. Gospodo, odreknite se manjeg dijela vašeg profita i debelih bonusa, dajte ljudima prihvatljive plaće i imat ćete dovoljno zaposlenika. Pobogu!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Zaposlenici Paris CDG će danas (9.6.) štrajkati jer zahtijevaju bolje plaće i radne uvjete. Stoga će 1/4 letova sa aerodroma biti otkazana. Paris CDG i Orlyu trenutno nedostaje 4000 radnika. Odaziv je slab, a oni koji su zaposleni trebaju proći školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Istanbul Sabiha, Anadolujet od 1.12.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: