Novosti iz svijeta

Gulf air je zatražio prave letenja za SAD preko Larnace i petu slobodu za isto. Kompanija bi preko Larnace otvorila nekoliko linija prema SAD-u. Kompanija je prije letjela za dvije destinacije u SAD-u (New York i Houston), koje planira obnoviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gulf air

Aerodromi New Yorka imaju 110,8 milijuna putnika, što je više nego što ima najveći aerodrom na svijetu, Atlanta. Pri čemu su 2019. najviše putnika imali:

 • 62,5 milijuna JFK
 • 31,1 LaGuardia
 • 4,9 Buffalo Niagara
 • 2,8 Albany
 • 2,6 Syracuse Hancock
 • 2,5 Great Rochester
 • 1,7 Westchester County
 • 0,9 Long Island
 • 0,7 Stewart International
 • 0,3 Niagara Falls
 • 0,3 Plattsburgh
 • 0,2 Ithaca
 • 0,1 Grater Binghamton
 • 0,1 Watertown

Država New York ima još 16 aerodroma koji imaju manje od 20.000 putnika.

Dodamo li ovom spisku još i Newark koji je u New Jersyu, no opslužuje područje New Yorka i 2019. je imao 46,4 milijuna putnika, to je više nego fascinantnih 157,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

DOT je zadržao sva prava prijevoznicima u 2021, pa sve do 27.3.2022. No, kompanije moraju objaviti 1.3.2022. koje linije i frekvencije više neće letjeti te od 27.3.2022. više neće imati prava na tim linijama i frekvencijama, a ista će se dodijeliti drugim prijevoznicima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Alitalijin brend će se prodati za najmanje 290 milijuna EUR koliko je početna cijena za licitaciju istog. ITA je već objavila da će sudjelovati u nadmetanju za brend kako bi spriječila da ga neka druga kompanija može koristiti, dok su neke talijanske kompanije izrazile interes za isti upravo zato da mogu nastaviti letjeti kao Alitalia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Aerodrom Minhen je potrošio 115 milijuna EUR na željeznički tunel koji će spajati aerodrom sa okolnim njemačkim gradovima, te Salzburgom. Tunel se gradi tri godine. Cijeli kompleks ima 61.000 četvornih metara (pet nogometnih terena), iskopana je 390.000 kubičnih metara zemlje, te je instalirano 150.000 kubika betona i 16.000 tona čelika.

Uprava aerodroma smatra krucijalnim ovaj tunel za razvoj Aerodroma Minhen. Tunel će poboljšati konekcije aerodroma, povezati okolne gradove, poglavito one bliže aerodromu koji su preblizu za avionske konekcije, te smanjiti emisiju stakleničkih plinova jer će sada biti više željezničkih veza nego avionskih za neke od destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

Mark Fokner bivši testni pilot Boeinga će biti sudski gonjen radi dovođenja regulatora u zabludu oko procedura vezanih uz letove B737MAX, a zbog čega su pala dva aviona i ubila 346 putnika. I sad, glavešine su se nagodbom od 2,5 milijardi USD izvukle od kaznenog progona, a biti će kažnjen pik zibner koji je samo slušao naredbe managementa i prešutio činjenice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što su United, Air Canada, Lufthansa, Swiss, Wizz Air i airBaltic naložili svojim djelatnicima da se cijepe pod prijetnjom otkaza, sada su i brazilski Gol, te Virgin Australia dali svojim djelatnicima rok do XI. mjeseca da se cijepe. U Unitedu je prvih 10 djelatnika dalo otkaze jer se ne žele cijepiti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Gol

Promet Europe je u VII. mjesecu bio 50,7% iz istog mjeseca 2019. EU zona je imala 43,9% prometa iz 2019, tok su neEU zemlje imale 79,7% iz 2019. Obzirom da je najava bila 70% isto je istinski razočaravajuće i manje je 20 postotnih bodova. Isto je rezultirano slabijom procijepljenosti nego je bilo planirano, te istim i prolongiranjem pokretanja linija i većeg broja frekvencija. Uz to i Velika Britanija je bila potpuno zatvorena sve do 18.7. iako se planiralo da će se otvoriti u V. mjesecu.

Ukupno je u VII. mjesecu prevezeno 133,4 milijuna putnika (u VII/2020 57,4 milijuna). Najbolji promet u EU je imala Rumunjska (67,4% iz 2019), Grčka (66,7%) i Luksemburg (55,5%). Najlošiji promet je imala Velika Britanija (18,8% iz 2019.), Irska (18,3%) i Finska (18,1%). Najbolji promet su imali Kosovo koje je ostvarili 21,4% više putnika nego 2019, te Albanija (+9,6%) i Uzbekistan (91,7% prometa iz 2019.). BiH je imala 86,8% prometa iz 2019.

Cargo je u Europi bio 4,3% bolji nego u istom mjesecu 2019, te čak 23,7% bolji nego u istom mjesecu prošle godine. U VIII. mjesecu rezultati će biti bolji nego u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić (Luxair)

SAD je u 2019. imao 926 milijuna putnika, a najveći aerodromi su mu bili:

 1. 110,5 milijuna putnika Atlanta
 2. 88,1 Los Angeles
 3. 84,7 Chicago O’Hare
 4. 75,1 Dallas Fort Worth
 5. 69,0 Denver
 6. 62,5 New York JFK
 7. 57,5 San Francisco
 8. 51,8 Seattle Tacoma
 9. 51,5 Las Vegas
 10. 50,6 Orlando

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atlanta

Air Canada i WestJet imaju veliko pomanjkanje radne snage sada kada im je otvoreno tržište, a radi toga što su otpustili gomilu ljudi tijekom Covida-19. Stoga su kompanije pozvale svoje djelatnike da volontiraju na aerodromima. Sindikati su se usprotivili ovoj ideji i naglasili da radnici trebaju raditi za novac, a ne besplatno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Nakon što je Eurowings pokrenuo bazu u Pragu, sada je iznenadio strukovnu javnost pokretanjem baze u Stockholmu. Kompanija će bazu otvoriti 27.3.2022, te će bazirati čak pet Airbusa A320. U bazi će zaposliti 150 osoba. Eurowings će pokrenuti 20 linija iz Stockholma iako je trenutno objavio 12 novih linija, uz tri već postojeće. Ovo je 6. baza Eurowingsa izvan Njemačke, obzirom da kompanija ima baze u Beču, Salzburgu, Palma de Mallorci, Pragu i Prištini.

Kako su nedavno baze u Stockholmu pokrenuti Ryanair i Finnair, SAS i Norwewgian će sada imati enormnu konkurenciju u svom hubu.

Obzirom na otvaranje baza izvan Njemačke, Zagreb bi bio idealan odabir za bazu Eurowingsa. Kompanija u ovom momentu ima 15 tjednih letova za Zagreb, što znači da bi uz povećanje samo 10 letova mogao bazirati jedan avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

Michael O’Leary, CEO Ryanair Holdinga je izjavio da će se easyJet i Wizz Air spojiti ili će ih nakon Covida-19 preuzeti veći igrači. O’Leary smatra da bi IAG, Air France-KLM ili Lufthansa Grupa mogli preuzeti ove kompanije. Interesantno O’Leary pritom nije spominjao Ryanair kao mogućeg kupca. Čak štoviše O’Leary je naglasio da više nije zainteresiran za Wizz Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Nakon što su u više od godinu dana brojne kompanije odustajale od kupnje Boeinga i kompanija je imala više stotina tzv. „bijelih repova“ tj. aviona koji nisu imali vlasnike, Boeing je u zadnje vrijeme uspio prodati ogromnu većinu tih aviona. Njih nekoliko stotina, te je skoro rasprodao sve bijele repove. Pretpostavlja se da je Boeing imao oko 450 bijelih repova vrijednih oko 16 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Ryanair je prisiljen prodati dionice koje imaju državljani Velike Britanije, a radi Brexita. Ove dionice u Ryanair Holdingu (Ryanair, Malta Air, Buzz i Lauda Europe) moraju kupiti isključivo građani ili institucije Europske Unije. Ryanair mora spustiti broj dionica građana i institucija koji nisu iz Europske Unije na 49%. Na ovaj način Ryanair će zadržati status europske kompanije. Neki od dioničara još nisu odgovorili na zahtjev.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Zašto stranica Wizz Aira stalno pada? Kada idete na stranicu Wizz Aira vrlo često se ista ne želi otvoriti i to više minuta. Konačno kada uspijete ući na stranicu, pa upišete destinaciju i željene datuma ponovo se u beskraj otvara opcija, i pod 2-3 minute. Često kada po otvaranju stranica pokaže da nemate letova za destinaciju, pa ju morate pomicati na prethodni i naknadni mjesec, da bi vam se otvorili letovi, koji puta to morate napraviti i 3-4 puta. Nakon selektiranja pojedinog leta za kupnju karte ponovo čekate nekoliko minuta ili uopće ne želi otvoriti stranicu za prodaju. Ovo se dešava već nekoliko posljednjih tjedana.

Vrlo loše za potencijalne putnike, koji nakon nekog vremena odustanu i kupe kartu kod konkurencije čije se stranice promptno otvaraju poput Ryanaira. Vrlo neprofesionalno i demotivirajuće po putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

American će investirati u brazilski GOL. Kompanija su 2020. potpisale code-share, no deal je istinski iz nužnosti. Naime, nakon što je Delta investirala u LATAM i preotela ga Americanu, kompanija je morala pronaći novog partnera. I pronašla ga je u GOL-u kojeg je nakon deala sa LATAM-om napustila Delta. Sada je American najavio da će investirati čak 200 milijuna USD u GOL, što je 5,2% vlasništva u kompaniji.

American je sličan deal dogovorio i sa čileansko-argentinskim JetSmartom, LCC IndigoPartnersa. Istim će American imati bliske partnere u Brazilu, Argentini i Čileu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Finnair je već najavio letove iz Stockholm Arlande za Miami (kreće 23.10.) koja će krenuti sa dva leta tjedno i povećati se na četiri tjedno od 29.11; za Bangkok (od 22.10.) i Phuket (od 24.10.). No, sada su objavili da sa tri leta tjedno kreću i prema Los Angelesu (od 2.11.) i New Yorku (od 7.12.), a koja će se linija povećati na 4 tjedno od 5.1.2022. Obije linije će se operirati sa Airbusom A350-1000. Uz to Finnair iz Stockholma leti i za Helsinki, te Bergen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Finnair

Singapore je odlučio drastično smanjiti broj letova za Australiju radi nekonzistentne politike Australije i njenih aerodroma. Iako je Sydney još do prije par tjedana primao 3000 dolaznih putnika tjedno, brojku je smanjio na 1500, a sada na samo 750 dolaznih putnika tjedno. Ostali aerodromi u državi su i još više smanjili broj putnika od ove brojke.

Od letova je odustao i American. Istovremeno Unitedu je dozvoljeno 8 putnika na dan, a Qataru njih 15. No, kompanija dodatno zarađuju na cargu koji prijevoze na letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

KLM neće tražiti od svojih djelatnika obvezu cijepljenja, no zatražili su da djelatnici dostave svoj Covid-19 status kako na letove koji traže cijepljenje ne bi stavljali posade koje nisu cijepljene. Ovo će se odnositi i na zemlje koje će avioni prelijetati radi možebitnih izvanrednih okolnosti i slijetanja u slučaju nužde.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

ANA je odlučila napraviti aukciju za staru avionsku opremu. Prodaje se sve od privjesaka za ključeve do sjedalice u prvom razredu. Dio prihod ove aukcije ide u dobrotvorne svrhe. ANA je prije par mjeseci lansirala i prodaju avionskih obroka. I pritom zaradila 1,8 milijuna USD prodavši 264.000 obroka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

PIA – Pakistan International Airlines je krenuo sa letovima prema Kabulu. PIA trenutno leti chartere, no uskoro bi trebala letjeti i redovne letove. Ariana Afgan Airlines leti domaće letove i nada se da će vrlo skoro krenuti i sa internacionalnim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Ryanair je otvorio trening centar u Dublinu. Kompanija je investirala 50 milijuna EUR u centar. Centar ima dva simulatora za Boeing 737-800 i tri simulatora za Airbus A320. Uz to centar ima 15 učionica za kabinsko osoblje, te 4 učionica za pilote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Los Angeles se odlučio proširiti. Tako će uz Terminal 1 napraviti Terminal 0 koji će imati 11 uskotrupnih gateova. Jednako tako će se napraviti i Terminal 9 istočno od Terminala 8. Terminal 9 ima 12 širokotrupnih i 18 uskotrupnih gateova. Terminali će biti gotovi do 2028.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Los Angeles Aerodrom

Eurocontrol je objavio da je u prošlom tjednu bilo 171701 letova. To je 70.888 letova manje nego istog tjedna 2019. Prosječan dnevni broj letova je bio 24.529.

Najviše letova imao je Ryanair (2144), na drugom mjestu je Turkish, a na trećem easyJet (1068 letova). Četvrta je Lufthansa (804), a peti Air France (722 leta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Air India ima prizemljenih 12 Airbusa A320 za koje nema sredstva za nabavu novih motora. Avioni već neko vrijeme ne lete niti će u skorije vrijeme poletjeti. Kompanija bi uskoro trebala biti privatizirana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

Wizz Air od 1.10. vraća plaće pilotima na iznose od prije Covida-19 i jedna su od rijetkim kompanija koje će to učiniti. Istovremeno kompanija zapošljava dodatnih 200 pilota i 800 kabinaca do kraja godine. Wizz Air će ove zime imati više letova nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Breeze je naručio još 20 Airbusa A220-300, čime je ukupnu narudžbu povećao na 80 aviona. Prvi od tih aviona je već obojan u Mobileu i isporučit će se kompaniji u X. mjesecu ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto Breeze

Andora je odlučila provesti PSO na liniji Andorra La Seu d’Urgell – Madrid. Na ovoj liniji leti Andorra Airlines sa ATR 72-500. Uz ove letove kompanija planira letjeti za Palma de Mallorcu i Paris.

Andora i Andora Airlines nisu imali dobre odnose i Andora je najavljivala da će sama pokrenuti aviokompaniju, pa tek treba vidjeti jesu li se odnosi primirili pa će Andora Airlines dobiti ovaj PSO ili je on namijenjen konkurenciji koja će istisnuti Andora Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Andorra Airlines

Garuda Indonesia je izgubila sudski spor protiv lezora Helice Leasing S.A.S. za Boeing 737-800. Ovo je tek jedan od brojnih sudskih sporova lezora protiv Garude Indonesia. Kompanija traži 232 milijuna USD od Indonezije kojima bi pokrila sve probleme sa lezorima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Garuda Indonesia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.