Novosti iz svijeta

Jedini svjetski “second hand” Airbus A380, Malteške podružnice tvrtke Hi Fly preletio je iz svoje baze Beja (BYJ) u Toulouse (TLS) na rastavljanje. Broj leta je bio simboličan, 5M380, a nakon polijetanja zrakoplov je prvo odletio ka Atlanskom oceanu te istočno od Portugalske obale svojom rutom iscrtao oblik srca, te nakon toga produžio prema Toulouseu. Zrakoplov je proizveden 2006. godine za Singapore Airlines, a Hi Fly Malta ga je preuzeo 2018. godine. Zbog pada potražnje za putničkim letovima uzrokovanog koronakrizom, Hi Fly je prenamijenio zrakoplov iz putničkog u teretni izbacivanjem svih sjedala ekonomske klase (ostala su samo sjedala poslovnog razreda), što ovaj zrakoplov čini i jedinim “teretnim” A380 na svijetu.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Hi Fly

Turkish je radi novog soja virusa Covida-19 suspendirao letove za Veliku Britaniju, Nizozemsku, Dansku i Južnu Afriku. U ovom momentu 25 zemalja je suspendiralo letove za Veliku Britaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Bombardier je nakon skoro 30 godina proizvodnje isporučio posljednji zrakoplov iz serije CRJ. Radi se o ukupno 1945. isporučenom zrakoplovu iz te serije, u ovom slučaju CRJ900 koji je isporučen američkoj tvrtki Delta.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Wikipedia (CRJ900)

Iako je meksički Interjet najavio da će prekinuti sa letovima od 11. do 17.12. radi nedostatka novaca za gorivo, sada je prizemljenje produžio do 31.12. Vrlo je vjerojatno da kompanija više nikada neće poletjeti. Prvi puta kompanija nije letjela 1. i 2.11, potom od 28.11. do 2.12. Uz to i IATA je suspendirala kompaniju iz BSP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Samo osam aerodroma u svijetu ima Skytraxov rejting od 5*****, a u Europi to je samo Minhen. No, sada je i novi aerodrom Istanbul dobio najviših 5*****.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

DHL je krenuo sa distribucijom Covid-19 cjepiva, a prva isporuka je bila 9.10.2020. za Izrael. Kompanija će transportirati cjepivo diljem planete. DHL je objavio da će prijevoznici morati prevesti 10 milijardi doza cijepiva u idućih dvije godine, za što će trebati 15.000 letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Stvorio se dojam da Europska Komisija odobrava apsolutno sve predložene pomoći nacionalnim kompanijama zbog Covida-19, te ne uporablja svoje pravilo da se ne mogu pomoći kompanije koje su file u financijskim minusima prije 1.1.2020. No, konačno smo doživjeli da je Europska Komisija odbila pomoć za portugalsku SATA Grupu te ju je okarakterizirala kao nelegalnu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SATA

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da dozvoljava izgradnju 3. uzletno-sletne staze u London Heathrowu. Ova odluka je suprotna odluci prizivnog suda koji je odbio izgradnju staze. Odluka Vrhovnog suda je posljednja instanca i nakon nje više nema žalbi, pa je ova odluka i konačna, tj. staza će se graditi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Leisure LCC Volotea je nastavila izbacivati Boeinge 717 iz flote. Posljednjih 9 primjeraka će kompanija izbaciti iz flote do kraja I/2021. Volotea je posljednji Europski prijevoznik koji operira ove avione. Umjesto toga kompanija ubrzano nastavlja uvoditi Airbuse A319 kojih u floti ima 20, a još 3 trebaju uskoro doći u flotu. Uz to kompanija će u flotu po prvi puta uvesti i veće A320, no još se ne zna koliko i u kojem dijelu 2021. će krenuti sa operacijama ovim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

I SriLankan nabavlja dva freightera za cargo letove. Kompanija u ovom momentu cargo letove leti sa putničkim A321, tri A330-200 i šest A330-300 koje koristi samo za cargo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SriLankan

 

29 bivših Swisairovih direktora postiglo je nagodbu da plate 2,7 milijuna CHF za nepravilnosti u vođenju kompanije koje su dovele do 10 milijardi CHF dugova i likvidacije kompanije 2.10.2011. Postupak se vodio 19 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Lufthansa Grupa je najveći prijevoznik na Berlin Brandenburgu sa 650 polazaka i dolazaka na aerodrom, što je 38% udjela. Najviše od toga ostvari Eurowings, čak 300 operacija, a na aerodrom lete još Lufthansa, Swiss, Brussels i Austrian.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Ryanair je dobio sud protiv eDreamsa u Hamburgu, nakon 5 godina od pokretanja spora. Ryanair je tužio eDreams što samoinicijativno naplaćuje dodatke na kartu, dodatke za prtljagu i druge dodatke za koje nije imao ovlaštenje Ryanaira i čime je, po Ryanairu, varao krajnje potrošače, tj. putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najveći svjetski LCC Southwest je najavio 265 dodatnih tjednih letova od proljeća 2021. Ovo je najbolji pokazatelj koliko će se tržište oporaviti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Boeingovim propustima nema kraja. FAA je u kontroli sklapanja 787 Dreamlinera pronašla niz nepravilnosti u kvaliteti, što je već drugi puta ove godine. Isto će rezultirati u zastoju isporuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prijedlog Europske komisije da se uvede pravilo slotova 60:40 od ljetnog reda letenja izazvao je buru negodovanja, te bojazan da će se ponovo desiti „letovi za duhove“. Prije Covida-19 pravilo je bilo 80:20, tj. kompanija koja nije ostvarila 80% planiranih slotova izgubila je prava na iste. Međunarodne asocijacije i aviokompanije predlažu pravilo slotova 50:50 za iduću ljetnu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Airbus je objavio da ukoliko se ne postigne deal između Europske Unije i Velike Britanije oko Brexita da će morati prekinuti investicije u Velikoj Britaniji, a možda se čak i povući iz Britanije. Istim dolazi u pitanje četiri velike tvornice sa 14.000 zaposlenih, te 110.000 zaposlenika u lancu nabavljača, kao i 80.000 poslovnih putovanja između Velike Britanije i Europske Unije, te 1900 građana Europske Unije koji rade u na projektu Airbusa u Velikoj Britaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Dioničari Air Transata su odobrili prodaju kompanije Air Canadi po novoj, bitno nižoj cijeni radi Covdia-19 o čemu smo pisali prije par tjedana. Air Transat u regiji leti jedino za Zagreb i to tri tjedna leta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Transat

Vlada Poljske je produžila ugovora sa LOT-om oko najma dva Embraera 175 za potrebe VIP prijevoza najviših državnih djelatnika. LOT ukupno ima 12 Embraera 175 u floti od kojih se dva koriste ekskluzivno za potrebe Vlade Poljske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Francuska je objavila prodaju dva svoja Airbusa A340-200 i to za samo 80.000 EUR. Avioni su stari 25 godina, no nemaju previše sati letenja (jedan ima 70.800, a drugi 68.400 sati), pa u njima ima soka za još bar 5 do 10 godina prometovanja. Stoga je cijena istinski niska. Prijave se primaju do 22.12. ove godine. Kupci avione moraju preseliti do 31.12.2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (France)

I easyJet se pridružio originalnim marketinškim idejama. Kompanije će 17. i 18.12. između 18:00 i 21:00 dostavljati hranu, piće i grickalice u domove u Londonu i pritom neće ništa naplaćivati. No, naručitelji se mole da uplate donacije u Age UK, najveću humanitarnu zakladu za stare osobe. Ovime je easyJet napravio odličan marketinški potez, nezaposleni kabinci imaju što raditi, a putnici kompanija su sretni. Dostavu vrši kabinsko osoblje i to u uniformama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

UPS i FedEx su dogovorili isporuku cjepiva protiv Covida-19, tako što su podijelili tržište. UPS je preuzeo istočni dio SAD-a, a FedEx zapadni. Obije kompanije smatraju da USB3 (Delta, United i American) ne trebaju u prijevozu cjepiva iako se ova tri prijevoznika spremaju na isto. Kako je Pfizerovo cjepivo odobreno u SAD-u krenuli su i prvi letovi za distribuciju cjepiva ove dvije kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Icelandair je ekstremno smanjenje broja putnika kompenzirao cargom. Osim što i dalje prevoze cargo u prtljažnom prostoru redovnih linija i u svoja dva cargo aviona koje imaju od prije Covida-19 (757-200PF). No, kompanija je povećala business tako što je tri nazaposlena Boeinga 767-300ER pretvorila u preightere te istima prevozi cargo. Sa preostalim, četvrtim 767-300ER Icelandair obavlja putničke letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Francuska vlada koja posjeduje 14,3% dionica Air France-KLM-a, planira investirati dodatnih 4-5 milijardi EUR kako bi poduplala svoj udio u kompaniji. Francuska je već pomogla kompaniju sa 7 milijardi EUR, uz pomoć Nizozemske od 3,4 milijarde EUR. Uz Francusku najveći dioničari u kompaniji su Nizozemska (14%), Delta (8,76%), China Eastern (8,76%), Capital Research & Management (6,5%), Causeway Capital Management (4,96%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Nova južnoafrička LCC Lift Airlines, koja u floti ima tri Airbusa A320, pokrenula je prvu liniju Johannesburg – Cape Town, na kojoj će u početku operirati svakodnevno. Vlasnici su izjavili da koriste prednosti izuzetno niskih operativnih troškova (jeftin lizing i velik broj nezaposlenih posada), te prizemljenje South Africana, ali i mnogih drugih južnoafričkih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lift Airlines

Greenpeace je izgubio sudski spor protiv Nizozemske i KLM-a kojim je nastojao spriječiti financijsku pomoć od 3,4 milijarde EUR koju je Nizozemska namijenila KLM-u zbog Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Kenya Airways dovršava ultra-moderno farmaceutsko skladište na aerodromu u Nairobiju preko kojeg će isporučivati cjepiva protiv Covida-19. Konkurentski Ethiopean je još u VI. mjesecu otvorio state-of-the-art Pharma Wing, koji je najveći takav infrastrukturalni objekt u Africi. Pharma Wing će biti središnje mjesto distribucije cjepiva protiv Covida-19. Kenya Airways očito želi uzeti bar dio tog kolača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

British Airways se pridružio kompanijama (Blue Islands, Loganair, Aurigny, Eastern) koje nastoje pokriti prazninu koju je u Southamptonu ostavio bankrotirali flybe. Britishew Cityfyer će od 1.5. do 31.10. operirati sezonsku mini-bazu iz Southemptona iz kojeg će imati 17 tjednih letova na 11 destinacija u Velikog Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Ruski Aeroflot prodaje svojih 51% vlasništva u dalekoistočnoj poslovnici Aurora. Aurora u floti ima 20 aviona od čega 10 A319 i isto toliko turbopropa. Baza kompanije je u Vladivostoku, a ima još dvije baze na dalekom istoku Rusije. Aeroflot se očito želi riješiti kompanije jer ju prodaje za simboličnu 1 rublju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Ukrajinski Windrose je zatražio dozvolu DOT-a za letove Kijev-New York. Kompanija je u wet-lease uzela A330-200 na period od 14 mjeseci. Prije Covida-19 Ukraine International je letio na ovoj liniji 4 puta tjedno. Kompanija je planirala obnoviti ovu liniju sa 737-800 i stopom u Raykjaviku, no prolongirala je planove do ljeta 2021. Windrose u regiji leti za Zagreb, Beograd, Podgoricu, Skopje, te sezonski za Split, Dubrovnik i Pulu, a planira otvoriti i letove za Ljubljanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: