Novosti iz svijeta

Airbus je kontaktirao vlasnike A380 sa pitanjem imaju li interesa u konvertiranju A380 u kombi varijantu (putnici + bitno veći cargo) i u full cargo varijantu. Ovisno o odgovoru kompanija Airbus će se odlučiti za ovaj projekt ili ne. Do sada jedini preighter A380 je letjela Hi Fly.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hi Fly

 

Obzirom na gubitak od enormnih 8,9 milijardi USD u 2020. American Airlines je prolongirao sve investicije od milijarde USD koje je planirao za 2020. i 2021. No, sada je kompanija izjavila da kreće sa prvom investicijom od 200 milijuna USD u Dallas Fort Worthu (100 milijuna za kuhinju i isto toliko za skladište za rezervne dijelove). Ovo je vrlo dobar znak koji nam pokazuje da se tržište oporavlja.

autora: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Qatar je zatražio od Boeinga da proizvede cargo varijantu nove generacije Boeinga 777X. Pritom Qatar u prvom redu misli na 777-8F, no zainteresiran je i za veći 777-9F. Qatar u ovom momentu ima 24 Boeinga 777F i još 2 naručena, koji se temelje na 777-200LR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Kompletna flota Air Transata je trenutno prizemljena zbog zabrane letova ka karipskim destinacijama od strane Kanadske vlade, dok letovi za Evropu koji normalno kreću krajem IV. meseca su masovno otkazani. Trenutno najranije mogućnosti ka smanjenom broju destinacija u Europi su drugom polovinom VI. meseca za Amsterdam, London  ili Dublin, te za Španija i Portugal za VIII. mesec.

Vrijeme će pokazati šta će se desiti sa Air Transat-om jer kanadske aviokompanije nisu primile pomoć države za razliku od Američkih i Europskih kompanija. Takođe će i budućnost Rouge-a na evropskim destinacijama biti interesantna jer se ne zna da li će u potpunosti prestati da lete il će jedan dio 787-ica biti prebačen na Rouge standard.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Transat

Iranski javni tužilac je optužio deset časnika (oficira) iranske vojske radi umiješanosti u rušenje Ukraine International Boeinga 737-800 8.1.2020. kod Teherana. U rušenju je poginulo 176 osoba. Iran je već priznao da se radi o ljudskoj pogrešci i da je odgovoran za rušenje, te je ponudio financijsku kompenzaciju obiteljima. Vlasti Ukrajine nisu zadovoljne brzinom rješavanja ovog slučaja i u posljednje vrijeme javno negoduju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ukraine International)

Sud u Tallinnu je proglasio da je Nordica pravni sljednik Estoniana, i stoga mura platiti sve neplaćene plaće radnika, te vratiti državnu pomoć koju je Estonian dobio od Estonije, a zbog čega je kompanija i bankrotirala. Iznos koji Nordica mora vratiti je 85 milijuna EUR za pomoć i 1,5 milijuna EUR za plaće. Na ovo treba dodati i kamate. Uz to sada će naplatu tražiti i drugi vjerovnici, a koji imaju potraživanja od 100 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordica

Ogroman je problem kada neka kompanija sleti na pogrešan aerodrom. No, kada dva aviona to učine, onda je to istinska blamaža. Ethiopianov cargo Boeing 737-800 na liniji iz Addis Ababe za Ndolu u Zambiji sletio je na pogrešan aerodrom Copperbelt International koji se tek gradi. No, odmah nakon toga i drugi Ethiopianov putnički 737-800 je skoro sletio na isti aerodrom, no u zadnji čas se „predomislio“ te preletio aerodrom i okrenuo se za Ndolu. Ako ništa drugo Ethiopian je tako postao prva kompanija koja je sletjela na ovaj budući aerodrom. Iskrene čestitke!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

Bidenova administracija je izdvojila čak 25 milijardi USD koje je namijenila pomoći aerodromima SAD-a radi Covida-19. Novac će se prvenstveno uložiti u investicije kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: New York JFK Aerodrom

Indijski LCC gigant IndiGo je pokrenuto uslugu prtljage od vrata do vrata (door-to-door bag service). Usluga znači da dan prije kurir kompanije preuzme kofer u vašoj kući, a nakon leta vam ga isporuči na destinaciju. Za sada usluga je moguća samo između New Delhia i Bangalore, a no uskoro se otvaraju i druge linije za ovu uslugu. Usluga košta 8,5 USD, što i nije puno za luksuz da ne morate nanašati svoje kofere do aerodroma i po aerodromu, te ih chekirati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Prije nekih mjeseca dana sam pisao članak o tome kako je Francuska dala u zakonsku proceduru zakon po kome osobe koje nisu cijepljene ne smiju ništa i moraju nastaviti sa najrigoroznijim mjerama, no one koje se cijepe će moći putovati (javni prijevoz, vlakovi, avioni), odlaziti u inozemstvo bez karantene i PCR testiranja, odlaziti u restorane, kina, klubove… dakle živjeti kao i prije Covida-19. Tada sam rekao da će vrlo brzo i ostale države donijeti ovakve mjere „motivacije“ da se stanovništvo pocijepi.

Stoga ne treba čuditi da je CDC, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je da osobe koje su se cijepile mogu slobodno putovati, uz minimalan rizik, te ne moraju raditi PCR ni antigenske testove, te ne moraju u karantenu. Istim se ukidaju smjernice Amerikancima da trebaju izbjegavati putovanja u inozemstvo i putovanja koja nisu nužna. Mjere su donesene nakon jakog lobiranja Americana, Delte, Uniteda i Southwesta. Nakon ove američke odredbe očekuje se brzo reagiranje i drugih zemalja i donošenje sličnih pravila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Air Canada i Air Transat su objavili da neće doći do spajanja kompanija. Spajanje se najavljuje od 2019, a dobilo je kanadske dozvole, no ne i dozvolu Eurpske Unije. Air Canada će sada isplatiti Air Transatu 12,5 milijuna kanadskih dolara kao kompenzaciju što nije došlo do spajanja.

Air Transat ima backup plan, te će sad tražiti nove investitore. Još tijekom pregovora o akviziciji Air Canade višekratno se javljao Pierre Karl Peladeau, businessmen iz Quebecka koji je nudio da investira u kompaniju. Peladeau želi da Air Transat ostane kompanija Quebecka. U jeku pregovora sa Air Canadom Air Transat je odbio Peladeaua. Ostaje za vidjeti jel ponuda Peladeaua i dalje stoji, te hoće li smanjiti iznos sada kada više nema Air Canade kao ponuđača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

 

I dok je Ryanair izjavio da će ovog ljeta imati preko 80% kapaciteta iz 2019, Wizz Air je već u IV. mjesecu imao 100% kapaciteta iz 2019. Prema sadašnjim najavama u VII. mjesecu će prosječan postotak kapaciteta biti 77% iz 2019, a u VIII. čak 78% kapaciteta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

American je najveća kompanija po broju sjedala na svijetu u ovom momentu sa 3,6 milijuna sjedala tjedno. Slijedi Delta (3,3 milijuna), pa Southwest (3,2). Četvrta je China Southern (2,7), pa China Eastern (2,5), dok je šesti United (2,3). Sedma je Air China (1,8), a osmi IndiGo (1,4). Najveći europski prijevoznik Turkish je na 9. mjestu u svijetu (1,0), dok je na 10. mjestu Alaska (0,8 milijuna tjednih sjedala).

Po broju međunarodnih sjedala prvi je American (625.647), drugi je Turkish, a treći Qatar. U prvih 10 prijevoznika u svijetu po međunarodnim sjedalima je Lufthansa (7. pozicija), KLM (8.), Air France (9.) i Ryanair (10).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Iran Air je 11.12.2016. naručio Boeingovih aviona u vrijednosti 16,6 milijardi USD i to njih 80: 50 B737MAX8, 15 B777-300ER i 15 B777-9. Uz to i Iran Aseman Airlines je naručio 30 Boeinga 737MAX vrijednosti 3 milijarde USD. Zbog sankcija koje je Trump uveo 2018. ova isporuka se nije uspjela izvršiti. No, kako sada Bidenova administracija obnavlja pregovore o normalizaciji odnosa sa Iranom i ako oni budu uspješni ova narudžba će se reaktivirati, a to pak znači da će Iran Air vrlo brzo dobiti nove avione, a Boeing u ova preteška vremena dobiti veliku mušteriju i ozbiljnu svotu novaca na računu. Iran Air u ovom momentu leti sa ekstremno starim avionima među kojima je i Airbus A300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iran Air

Najveći britanski prijevoznici British Airways, Virgin Atlantic, Jet2, easyJet, TUI i Loganair su zajedno napisali otvoreno pismo premijeru Borisu Johnsonu u kome traže otvaranje putničkog prometa najkasnije do 17.5.2021. Prijevoznici naglašavaju da je preko 30 milijuna Britanaca cijepljeno bar sa jednom dozom cjepiva protiv Covida-19, te da ban nakon tog vremena više nema baš nikakvog smisla, a uništit će avio-industriju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

TAP Portugal je krenuo sa obnovom linija. Kompanija planira u VIII. mjesecu operirati 100 linija (oko 10% manje nego 2019.) i 879 tjednih letova, od čega je 126 domaćih letova. 555 letova će se operirati prema Europi, 83 prema Africi, 61 za Brazil i 51 za Sjevernu Ameriku. Kompanija u VI. mjesecu planira pokrenuti i letove za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Obzirom na oporavak tržišta i veliko povećanje letova United je odlučio zaposliti čak 300 pilota do kraja 2021. Ovo je velika vijest u kontekstu činjenice da su tisuće pilota bez posla.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (United)

Airbus je preuzeo bivšu Bombardierovu Mirabel tvornicu koja više ne proizvodi avione CRJ. Pogon od 9300 četvornih metara postati će pogon za radnje prije sklapanja A220. Pogon će postati operativan 2022. godine. Airbus planira ove godine investirati u A220 program oko milijarde EUR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Nova talijanska kompanija EGO Airways je pokrenula letove 30.3. sa jednim Embraerom E190, iako je prvotno planirala dva aviona. Avion je letio prve letove između Catanie i Parme, te kasnije tijekom dana između Lamezia Terme i Forlia. Kompanija će imati prvu bazu na Cataniji, a 28.5. planira otvoriti i drugu bazu u Forliu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: EGO Airways

Boeing 737MAX8-200, koji je u sardina konfiguraciji dizajniran za Ryanair i ima 197 sjedala, certificiran je od strane FAA. Ryanair planira prve ove avione dobiti u IV. mjesecu. Ryanair u IV. i V. mjeseci planira dobiti 16 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Rusija je u 2019. imala 220,3 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 49,3 milijuna putnika Moskva Sheremetyevo
 2. 28,3 Moskva Domodedovo
 3. 24,0 Moskva Vnukovo
 4. 19,6 St.Petersburg Pulkovo
 5. 6,8 Socci
 6. 6,6 Novosibirsk
 7. 6,2 Yekaterimburg
 8. 5,1 Simferopol
 9. 4,6 Krasnodar
 10. 3,6 Ufa

Četiri moskovska aerodroma su imala ukupno 103 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Austrian od 17.5. otvara liniju Beč-Zaporizhzhia, u jugoistočnoj Ukrajini. Linija će se operirati tri puta tjedno sa Embraerom E195. Ovaj minijaturni aerodrom je u 2019. imao samo 434.063 putnika, a na njemu operiraju LOT, Pegasus, SkyUp, Turkish, Ukraine International i Wizz Air. Interesantno je da na liniji za Beč već leti Wizz Air i da Austrian ide u direktnu konkurenciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Emirates obnavlja liniju Dubai-Milano-New York od 1.6. Linija će se letjeti sa Boeingom 777-300ER. Prije Covida-19 ova linija se operirala sa Airbusom A380. Kompanija je već najavila obnavljanje linije Dubai-Atena-Newark. Emirates je obnovio i veći dio nonstop linija iz Dubaia za SAD. Emirates pokreće i letove iz Dubaia za Orlando od 2.6. sa Boeingom 777-200LR i frekvencijom od 4 leta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Alen Šćuric (Emirates)

Na današnjem tržištu aviona cijene su ozbiljno pale. Stope obezvrjeđenja za širokotrupce su bile ogromnih 43,9%, za uskotrupce u prosjeku 23,7%, a za cargo aviona tek 7,7%. Ogromna većina Airbusa A340, A380 i Boeinga 747 više nikada neće poletjeti, dok je velik broj Boeinga 777-200 i 300, te Airbusa A330-200 i 300 prizemljeni i mala je šansa da će poletjeti. Relativno dobru vrijednost su zadržali tek Boeing 787 i Airbus A350.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: ANA

Alaska je konačno postala član Oneworlda i prvi puta je u nekoj alijansi u 89 godina postojanja kompanije. No, Alaska je jasno naglasila da i dalje planira imati letove samo u SAD-u i okolnim državama, te da ne planira pribavljati širokotrupce. Hubovi kompanije su Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles i Anchorage.

Upravo zbog toga je jučer American pokrenuo letove Seattle-London sa Boeingom 777-200 kako bi podržao Alaskinu najveću bazu u Seattleu. British i American će u code-share kombinaciji letjeti na ovoj liniji svakodnevno. I Qatar je pokrenuo letove za Seattle. Od Oneworld članova za Seattle leti i JAL.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Nevjerojatnih 4000 vjerovnika HNA Grupe (koje je dio i Hainan), potražuju od kompanije enormnih 39 milijardi EUR. Kompanija je dobila poseban tretman od Kine, te mogućnost restrukturacije, no vrlo će teško vratiti ovako ogroman gubitak. Samim time je i budućnost Hainana i drugih aviokompanija HNA Grupe istinski dovedena u pitanje.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mario Vukoja (Hainan)

Nakon Wizz Aira i Ryanaira i Norwegiana, i cargo specijalist ASL Airlines je otvorio AOC Velike Britanije. Ovime ASL može letjeti domaće cargo linije u Velikoj Britaniji što im je više nego bitno za koncepciju kompanije. Za sada samo jedan ATR72-200F ima britansku registraciju (G-OASL) i leti između Belfasta i East Midlandsa. Kompanija je izjavila da planira otvoriti više britanskih linija u skoroj budućnosti. ASL uz ovaj AOC ima još 4 AOC-a u Irskoj, Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj. Kompanija ima i udjele u tajlandskom K-Mile Asia i južnoafričkom Safairu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ASL Airlines

Airbus je testirao letove u formaciji sa A350 i ustanovio da je ušteda goriva 10%. Ovakvo letenje Airbus je kopirao od letenja ptica u jatima prema jugu. Avioni trebaju letjeti na oko 1,5 nautičkih milja razmaka. Stoga Airbus predlaže da se na long-haul linijama leti u formaciji. Kako prvi avion pritom ne bi imao ušteda, ostale kompanije bi im uplatile dio od uštede goriva na račun. Airbus smatra da je ovako lakše i kontrolirati avione u zraku. Airbus smatra da je ovo lako provesti, a da donosi ogromne benefite kompanijama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Ryanair će ove godine imati više od 70 novih linija, otvorit će 7 novih baza, te operirati 80% kapaciteta iz 2019. godine. Očekuju se dalje najave i novih linija, pa i novih baza.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

U 2019. na leisure tržištu najviše letova je bilo:

 • 17,5 milijuna sjedala u jednom smjeru između Velike Britanije i Španjolske
 • 11,2 milijuna između Njemačke i Španjolske
 • 6,9 milijuna između Njemačke i Turske
 • 6,6 milijuna između Njemačke i Italije
 • 6,1 milijun između Velike Britanije i Italije
 • 5,5 milijuna između Francuske i Španjolske
 • 4,6 milijuna između Francuske i Italije
 • 4,0 milijuna između Velike Britanije i Grčke
 • 3,8 milijuna između Njemačke i Grčke
 • 3,6 milijuna između Velike Britanije i Portugala
 • 3,1 milijun između Nizozemske i Španjolske
 • 3,0 milijuna između Velike Britanije i Turske

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!