Novosti iz svijeta

Icelandair je kupio četiri Boeinga 737MAX od prizemljenih Boeinga koje je kompanija napravila ali nije uspjela isporučiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Qatar je upravo objavio najbolju godinu u povijesti sa rekordnim profitom od 1,5 milijardi USD. Ovo je 200% bolji rezultat od do sada najbolje godine. Ukupan prihod kompanije je bio 14,4 milijarde USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Amsterdam Shiphol je objavio da će prihvaćati samo 70.000 putnika na dan, što je 13.500 sjedala manje nego su kompanije planirale (-16%), a zbog manjka zaposlenika. Najviše će stradati KLM, koji je izjavio da će smatrati Shiphol odgovornim za financijske posljedice koje će kompanija imati radi ove odluke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Amsterdam

Embraer je pred odlukom da pokrene proizvodnju turbopropnih aviona. Novi Eumbradrom turboprop će imati 15% niže troškove operacija po putniku, 25% više sjedala, 20% će biti brži od ATR 72. Embraer će proizvoditi dva modela ovog aviona TP70 sa 70 sjedala i TP90 sa 90 sjedala. Embraer se nada prvim testovima već idućeg ljeta, a da avion krene u komercijalnu isporuku već 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

AirAsia X planira do kraja godine ponovo otvoriti letove iz Kuala Lumpura do Londona. Ovi letovi bi se obnovili nakon 10 godina stanke (zadnji let bio je 2012). Kompanija planira pokrenuti i letove za Dubai i Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia X

Wizz Air UK je prvo smanjio broj aviona na jedan u bazi Doncaster-Sheffield, no sada je odlučio potpuno zatvoriti bazu. Wizz je odlučio bazu zatvoriti zato što nije postigao sporazum sa aerodromom oko uvjeta. Na aerodromu je bazu zadržao TUI koji ima letova za Dubrovnik i Pulu. Uz njega Wizz Air je zadržao 8 linija i BH Airline jednu. Ovo je već peta baza koju Wizz Air zatvara u godinu dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je Ryanair napao Mađarsku radi uvođenja dodatnih taxi od 10 do 25 EUR po svakom zračnom putniku, Mađarska je objavila da je pokrenula istragu protiv Ryanaira. Istraga će utvrditi je li Ryanair imao nepoštenu praksu prebacivanja troškova na putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Boeing je ostvario 23 narudžbe aviona u V. mjesecu. No, kada se ukalkuliraju otkazivanja broj primjeraka je 14.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

American je lansirao novu klasu „Flagship Business Plus“. Ova klasa je business klasa kojoj su dodani neki elementi prve klase. Putnici ove klase se mogu chekirati na prioritetnim check-in-ima prve klase. Putnici mogu koristiti i usluge Flagship First Dining Launge na aerodromima gdje ove lože postoje. Ovi putnici mogu u prtljažnik aviona unijeti i treći kofer umjesto dva kofera koliko mogu unijeti putnici obične poslovne klase.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Wizz Air će nakon pauze od gotovo devet mjeseci ponovno krenuti s letovima za Rusiju. Wizz Air će iz Abu Dabija pokrenuti dvije linije ka dva ruska grada, Moskvi i Krasnodaru. Na liniji za Moskvu Vnukovo će letjeti čak 4 puta sedmično od 30.10.2022. (ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom), dok će za Krasnodar letjeti 2 puta sedmično od 1.11.2022. (utorkom i subotom).

Letove će obavljati podružnica Wizz Air Abu Dhabi, što znači da će na linijama operirati Airbusi A321NEO. Wizz Air Abu Dhabi to može učiniti obzirom da Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju sankcije prema Rusiji.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

American Airlinesove regionalne kompanije Envoy i Piedmont imaju prizemljeno čak 100 aviona. Stoga je American odlučio povećati plaće pilotima za 50% do VIII. mjeseca 2024. u nadi da će time smanjiti broj prizemljenih aviona. Istovremeno će svi piloti koji lete za kompaniju dobiti status i plaću kapetana neovisno lete li na lijevom sjedalu ili ne. Jednako tako i svi prvi časnici koji imaju više od 750 sati leta dobiti će plaću i status kapetana.

Istim će piloti imati plaće za 57% veće nego kod konkurentskih regionalnih kompanija, i 10% više nego kod LCC. Ovime se kompanija nada privući pilote iz konkurentskih kompanija. Konačno jedna kompanija koja je shvatila kako riješiti problem. Malo smanjiti profite i bonuse managerima i kompanije neće imati probleme sa pilotima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Zbog potpore Ukrajini japanska kompanija Zipair u vlasništvu JAL-a će sa repa maknuti slovo „Z“. Z je simbol Rusije u ovom ratu jer sva vojna vozila nose ovo slovo. Stoga Zipair smatra da nije primjereno da repovi njihovih aviona nose ovaj znak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Zipair

Rossiya je obnovila i vratila u promet tri svoja stara Boeinga 747-400 koje je prije više od dvije godine prizemljila. Avioni su stari 21 do 22 godine. Kompanija ima 9 prizemljenih ovih aviona. Nije poznato hoće li kompanija u promet vratiti i ostale ove avione. Ovaj potez upravo potvrđuje teze analitičara da će Rusija, kao i Iran, letjeti sa starim i nepouzdanim letjelicama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

U Švicarskoj je rano jutros pao računalni sustav koji koristi kontrola zračne plovidbe Švicarske radi čega je nekoliko sati bio zatvoren zračni prostor. Zračni prostor otvoren je u 8:30. Za Zurich i Genevu se nije letjelo, a letovi su bili preusmjereni na Milano, Beč, Frankfurt i Lion. Swiss je otkazao sve jutarnje letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Iberia će preuzeti 20% Air Europe do kraja 2022, uz plan da u dogledno vrijeme preuzme i 100% kompanije. Iberia će za 20% kompanije platiti 100 milijuna EUR. Desili se spajanje Iberie i Air Europe kompanija će ima 70 širokotrupaca. Spajanje će stvoriti daleko više linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Turkish Airlines će se preimenovati u Turkiye Hava Yollar. Kompanija smatra da je ovo ime bliže Turskoj i rad bolje predstavlja tursku kulturu i njene vrijednosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Nakon što je Švedska odbila dalje financiranje SAS-a, Danska je izjavila da oni i dalje podržavaju kompaniju i da će investirati u istu. Ovo znači da će Danska u budućnosti imati više dionica od Švedske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Oradea dobiva prvi industrijski park i cargo terminal u Rumunjskoj. Kompleks je dobio apron od 20.000 četvrornih metara, rulnicu do piste, te dvije zgrade veličine 25.000 četvrotnih metara. Cijeli kompleks će biti gotov do kraja godine. Cijena izgradnje je bila 36 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

New York JFK počinje sa izgradnjom novog Terminala 1. Projekt će koštati 9,5 milijardi USD. Prva od tri faze izgradnje će se dovršiti do 2026, a posljednja 3. faza do 2030. godine. Terminal će ukupno imati 23 gatea i biti će najveći na JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom New York JFK

Kabinsko osoblje Ryanaira u Španjolskoj će štrajkati 6 dana i to od 24.6. do 2.7. Osoblje zahtijeva povećanje plaća, no Ryanaira je isto odbio i nazvao zahtjev „nerealističnim“. Ryanair zapošljava 2000 osoba u Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je rok za predaju ponuda za nove vlasnike ITA-e bio 3.5. kompanije su izjavile da trebaju više vremena. Lufhansa je postavila dodatnih 200 putanja u kojima traži objašnjenje od kompanije. U I. mjesecu ove godine ITA je angažirala savjetnika za privatizaciju kojem je platila 9 milijuna EUR.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

CEO Wizz Aira Joszef Varadi je izjavio da ako piloti osjete premorenost da svejedno moraju nastaviti letjeti, kako je on rekao „napraviti još koju miliju“. Krajnje neprimjerena i vrlo opasna izjava. Zbog ovog su se na zadnje noge digli sindikati u Wizz Aira. Regirala je i European Cockpit Association (ECA) koja je slučaj prijavila EASA-i. ECA tvrdi da Varadi istinski traži od svojih posada da zanemare premorenost, te ih čak i kažnjava ako prijave premorenost, da lete ja svoje off dane, te da lete duže od zakonskog maskimuma. EASA je objavila da ispituje slučaj i da ako će pokrenuti postupke ako će biti potrebe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Bidenova administracija je odlučila ukinuti bojanje budućih Air Force One VC-25B kojeg je prezentirao Donald Trump. Iako je dosadašnji Air Force One VC-25A bio obojan u svijetloplavu boju, Trump je tražio da se novi Air Force One oboja u tamnoplavu boju na donjem dijelu trupa sa crvenim trakama iznad plave, od čega je deblja preko prozora. Motori aviona su trebali biti tamno plavi. Nije jasno hoće li Biden iznijeti svoje bojanje ili će preuzeti bojanje sa VC-25A.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Force One

Wizz Air bitno više zarađuje na dodatnim uslugama (prtljaga, prioritetan ulazak, odabir sjedala, prodaja u avionu) nego na prodaji karata. U prošloj godini od prodaje karata uprihodili su 732,1 milijun EUR, a od dodatnih usluga čak 931,4 milijuna EUR. Kompanija je u prošloj godini prevezla 27,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sirija je zatvorila aerodrom Damask za sav promet nakon što je Izrael granatirao područje oko aerodroma. Zračni udar je oštetio i uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Damask aerodrom

U prvom tjednu VI. mjeseca Air Canada je otkazala 360 letova sa Toronta Persona, što je oko 10% njihovih redovnih letova. Stotine drugih letova je kasnilo iako je broj putnika još daleko od predpandemijskog vremena. Nažalost i druge kanadske kompanije imaju velika otkazivanja. WestJet ima oko 2,5% otkazanih letova, a velik broj letova otkazao je i Flair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Konačno je i SAD ukinuo obvezu testova za Covid-19 prilikom ulaska u državu. CDC će ponovo procjenjivati ovu odluku za 90 dana (10.9.). Airlines for America su pozdravili ovu odluku i smatraju da će ista povećati broj putnika koji dolaze u SAD.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: United

Rynair je bijesan radi uvođenja taksi od 10 do 25 EUR po odlaznom putniku iz Mađarske od VII. mjeseca. Kompanija je obavijestila putnike da moraju platiti još 10 EUR ili će im vratiti novac za kartu i neće ostvariti let. Ryanair je izjavio da će iz Mađarske povući svoje kapacitete i prebaciti ih na druga tržišta. I Wizz Air je žestoko reagirao protiv ovih taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflot će naručiti 300 ruskih aviona, prvenstveno MS-21, ali i nešto SSJ-100. Ovo je pokušaj kompanije da umanji problem sankcija Boeinga, Airbusa, ATR-a i Embraera. Ostaje za vidjeti hoće li ruski proizvođači postati ozbiljniji u opskrbi rezervnih dijelovima i kvalitetom avion, te hoće li moći proizvesti toliko aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: