Novosti iz svijeta

I naravno, tipičan Ryanair. Ovaj puta prijeti da će zatvoriti bazu u Bordeauxu. Kompanija tvrdi da Bordeaux želi poduplati troškove Ryanaira i oni to ne kane platiti. Ryanair tvrdi da je vrlo uspješan u Bordeauxu, no da će zatvoriti bazu nakon ljeta ukoliko se nešto ne promijeni sa taksama. Ryanair u Bordeauxu ima bazu od 2019. i trenutno tamo ima bazirana tri aviona.

Bordeaux tvrdi da je Ryanair potpuno pogrešno protumačio nove takse. Ryanair ima popust od 30% na aerodromu jer koristi LCC Billi terminal. Ryanair ima 30% kapaciteta u Bordeauxu. Sindikati kabinskog osoblja su izuzetno zabrinuti i traže od Francuske da odmah reagira.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je Turkishev Ajet (bivši Anadolujet) dobio vlastiti AOC i krenuo raditi kao neovisna kompanija, sada je i FlyAristan LCC Air Astane (Kazahstan) dobio svoj AOC i također je krenuo operirati kao neovisna kompanija. No, obije kompanije će i dalje imati najbližu moguću suradnju i ogroman code-share sa svojim matičnim kompanijama. FlyAristan je prošle godine prevezao 3,6 milijuna putnika, u floti ima 18 aviona, te će ove godine dobiti dodatnih 6.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: FlyAristan

Turkish je odučio suspendirati letove za Tel Aviv sve do III. mjeseca 2025. Čudno, obzirom da je dobar dio kompanija obnovio letove će u I. mjesecu, a većina u III. mjesecu ove godine. Prije rata između Tel Aviva i Istanbula je letjelo 6 kompanija sa 172 tjedna leta, a od toga je Turkish imao 96 tjednih letova. U ovom momentu ni jedna kompanija ne leti između Istanbula i Tel Aviva.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Turkish

Alaska je dobila kompenzaciju od 160 milijuna USD od Boeinga zbog prizemljenja flote koji se desio nakon incidenta sa otpalim panelom zabravljenih vrata na Boeingu 737-9. Jasno Boeing će morati platiti i ostalim kompanijama koje su radi tog incidenta imale prizemljene flote, a u slučaju Uniteda očekuje se i veći iznos obzirom da je United imao najviše ovih aviona u floti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alaska

Zbog problema koje EU radi Lufthansi pri preuzimanju ITA-e, Lufthansa razmatra opciju da napravi isto kao i Air France-KLM tj. uđe u samo 19,9% vlasništva čime bi izbjegla davanje slotova i ostale zavrslame u koje ih upetljava EU.

analitičar; Alen Šćuric (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair je u III. mjesecu ostvario 13,6 milijuna putnika (12,6 milijuna u III/2023) uz load faktor od 93% (kao i prošle godine). Kompanija je u godinu dana prevezla 183,7 milijuna putnika (168,6 milijuna 2022/23) uz load faktor od 94% (prošle godine 93%). Ryanair ima realnu šansu do kraja godine dostići magičnu granicu od 200 milijuna putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Amsterdam je uveo novu uslugu za putnike. Putnici mogu u svakom momentu u realnom vremenu pratiti gdje je njihova prtljaga, te zahvaljujući algoritmima i nizu alata znaju za koliko će prtljaga biti na traci. Putnici ovo mogu pratiti na jednom od 150 ekrana na aerodromu, web stranici aerodroma ili aplikaciji svog mobitela.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

Piloti Air Francea će štrajkati radi prava na štrajk. Planirani dani su 15. i 16.4. Naime, Francuska želi limitirati broj dana štrajka, obujam štrajkova i zabraniti štrajkove u najfrekventnijim dijelovima godine u transportnom sektoru. Piloti se sa time, naravno, ne slažu i štrajkati će protiv tog prijedloga. Od 2005. francuski kontrolori leta su imali 249 dana štrajka, dok su na drugom mjestu Grci sa 44 i Talijani sa 34 dana štrajka.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air France

EasyJet je otvorio svoju četvrtu bazu u Španjolskoj,  u Alicanteu. Baza je sezonska, i operirat će od III. do X. mjeseca. EasyJet ukupno ima 19 aviona u Španjolskoj. Kompaija će imati 13 cjelogodišnjih i 9 sezonskih linija iz Alicantea.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: easyJet

Rossiya Airlines planira da rekonfiguriše kabine nekoliko aviona Superjet 100 kako bi povećala kapacitet aviona na destinacijama i turističkim rutama gde putnici nisu uvek spremni da plate za povećani nivo udobnosti. Očekuje se da će dovođenje broja sedišta na Superjetovima od 100 putnika omogućiti aviokompaniji da poveća prihode za više od 300 miliona rubalja godišnje (3 miliona evra). Kupac ovog projekta je odeljenje za upravljanje mrežom i profitabilnosti Aeroflota. Stručna zajednica smatra da bi kompanija u budućnosti mogla ponoviti praksu rekonfiguracije kabina i na svojim drugim avionima.

U skladu sa investicionim programom, na devet aviona SSJ100 biće izvršena rekonfiguracija kabina zamenom 12 sedišta u biznis klasi sa 25 ekonomskih sedišta. Troškovi za to će iznositi više od 331 milion rubalja. Trošak kompletnog kompleta avio-tehničke opreme PJSC Yakovlev za rekonfiguraciju devet SSJ100 iznosio bi više od 900 miliona rubalja bez PDV-a (9 miliona evra). Superjetovi u skladištu, kao i zalihe skladišta Yakovlev će se koristiti kao donatori za rekonfiguraciju. Trenutno Rusija ima šest SSJ100 u dvoklasnoj konfiguraciji u skladištu (neletnom stanju).

“Rekonfiguracija devet aviona iz dvoklasne u jednoklasnu kabinu povećaće raspoloživost flote Rossiya SSJ100 2024. godine – za 3.700 sedišta, 2025. – za 89,5 hiljada, a 2026. – za skoro 104 hiljade. Rok otplate uložene investicije je procenjen na 2 godine i 7 meseci. Plan rada obuhvata uklanjanje tri reda sedišta biznis klase, zadnjeg kuhinjskog modula i toaleta, separatora klase, kao i ugradnju pet redova ekonomske klase i dodatnih kontejnera za kiseonik. Planirano je da svi radovi budu gotovi nakon završetka visoke sezone avio-saobraćaja od kraja IX meseca ove godine do sredine IV meseca 2025. godine.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Rossiya

I još jedan prekid operacija u Austrianu, četvrti u mjesec dana, ovaj puta radi sastanka sindikalaca. Isti  će se desiti danas 4.4. od 9:00 do 12:00 sati. Otkazano je 92 leta. Prema trenutno dostupnim podacima otkazani su jutarnji letovi za Zagreb (OS683/4), Beograd (OS735/6), Sarajevo (OS758), Skopje (OS776), Split (OS746) i Dubrovnik (OS731/2).

dopisnik: Alen Foglar (Beč), foto: Austrian

Ryanair je izjavio da naplata prtljage nije samo radi dodatnog prihoda, nego ako ima manje kofera u prtljažniku onda je avion lakši i troši manje goriva. Uz to ako kofer ne ide u prtljažnik manje se plaća aerodromu za hendling. Stoga ako putnik baš mora ili želi imati kofer u prtljažniku onda mora platiti tu razliku u potrošnji goriva i naknadu za hendling + naknadu i zaradu kompaniji. Prije nego je počeo naplaćivati prtljagu Ryanair je imao 80% predanih kofera, sada ih ima samo 20%.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Geopolitička grupacija G7, u ovom slučaju predvođena SAD-om i u saradnji sa Evropskom Unijom preti da će se IranAir-u zabraniti letenje za EU zbog konstantno povećavajuće umešanosti Irana u rat u Ukrajini. Iran je dokumentovano do sada intervenisao u konfliktu na strani Rusije, snabdevajući je primarno sa tzv. “kamikaze dronovima”. Države G7 tvrde da imaju razloga da veruju da se Iran sprema da Rusiji dostavi kratko-dometne balističke rakete. U slučaju da se ovo desi EU će IranAir staviti na No-Fly listu, što će primorati kompaniju da otkaže letove za osam destinacija unutar EU, neke od kojih su Rim FCO, Frankfurt, London LHR i Hamburg. IranAir je poslednji put sa ove liste sišao 2016., kada je i podignut deo sankcija nad državom u sklopu opširnijeg diplomatskog dogovora.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Iran Air

JetBlue je objavio potpuno drugačiji i vrlo originalan sustav naplate čekirane prtljage (za prtljažnik). Kompanija će imati niske cijene predane prtljage tijekom dana niske sezone. No, u udarne dane će cijene biti visoke, neke skoro duplo više nego u niskoj sezoni. Visoka sezona je vrijeme oko Božića, Uskrsa, Dana zahvalnosti (Thanksgivinga), proljetnih praznika, te u udarne mjesece top ljetne sezone (od VI. do IX. mjeseca). Ukupno će oko pola godine biti „visoka sezona“.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: JetBlue

Turkish Airlines pokrenuo je letove za Libiju nakon 10 godina pauze zbog sigurnosne situacije. Kako je navedeno, prvi avion ove aviokompanije sleteo je na međunarodni aerodrom Mitiga u Tripoliju. Ministar saobraćaja u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Mohammed al-Shahoubi, govoreći na svečanosti povodom tog događaja, rekao je da je obnavljanje letova Turkish Airlinesa ujedno i ohrabrujući korak za druge međunarodne aviokompanije.

Kako navodi Al Wasat, turska kompanija namerava da obnovi letove i za druge libijske gradove – Misuratu i Bengazi. U prvom mesecu ove godine su libijske vlasti objavile da je, na osnovu rezultata međunarodne revizije, odlučeno da je Libija spremna da primi letove iz evropskih zemalja. Najavljeno je da će zabrana letova verovatno biti ukinuta u aprilu. Italija je još u 9 mesecu prošle godine ukinula zabranu letova libijskih aviona koja je bila na snazi ​​poslednjih 10 godina.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Turkish

Indijska Vistara otkazuje preko 100 letova tjedno, te ima velika kašnjenja radi manjka pilota. Naime, piloti su nezadovoljni plaćama i radnim uvjetima i u bijelom su štrajku, pa ih je masa završila na bolovanjima. Kompanija je na neke linije na kojima obično operira A320 angažirala B787-9 da bi prevezla što više putnik.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Vistara

Prošlog ljeta je između Europe i SAD-a bilo 415 linija, no ovog ljeta ih ima 432, 17 linija više. Ovo je još uvijek bitno manje nego 2019. kada je bilo 463 linije. U regiji prema SAD-u Air Serbia iz Beograda ima 2 linije (New York i Chicago), dok United leti jednu liniju za Dubrovnik (Newark).

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: United

FedEx je 20 godina bio glavni air cargo prijevoznik za Pošte SAD-a. No, sada su Pošte SAD-a taj status dale UPS-u. UPS je izjavio da se radi o financijski značajnom poslu. FedEx-u u zadnje vrijeme ne ide, ozbiljno su smanjili flotu, broj pilota, te frekvencije i linije. FedEx je izjavio da će morati dodatno modificirati operacije, tj. smanjiti broj linija i frekvencija radi gubitka ovog posla.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: UPS

Zbog kašnjenja Boeingovih aviona United je ponudio svojim pilotima neplaćeni odmor u V. mjesecu. No, naglašava se da bi se ovaj neplaćeni odmor mogao produžiti i na cijelo ljeto. Prisjetimo se da je Southwest prekinuo školovanje novih pilota iz istog razloga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: United

Milanski “city” aerodrom Linate je usled oslobađanja slotova u poslednje dve nedelje neočekivano dobio 5 novih ruta, koje karakteristično sve lete isključivo vikendom. Zbog manje potražnje, kompanije vikendom imaju smanjene kapacitete za Linate, zbog čega je onda i veća dostupnost slotova. Oslobođene slotove iskoristiće: Vueling za otvaranje rute za Barselonu, Lumiwings za dodatne letove vikendom za Foggia-u. Poslednja na redu, Aeroitalia je objavila otvaranje tri rute: Linate – Perugia, Comiso, kao i najzanimljivije Linate – Rim (FCO).

Aeroitalia će biti prva kompanija u oko 10 godina koja će probati da leti na ovoj liniji pored Alitalia-e / ITA-e. Nakon spajanja Alitalia-e i AirOne-a 2009., na ovoj ruti je nastao monopol sa, u to vreme, preko 20 dnevnih letova. Italijanski konkurencioni biro je naredio da Alitalia vrati sedam slotova na Linate-u da bi Easyjet počeo da leti na ovoj ruti, po ugovoru barem tri godine. Easyjet je ispoštovao ugovor i nakon tri godine zatvorio ovu neprofitabilnu rutu, a slotove iskoristio za druge isplativije letove, čime se ponovo uspostavio monopol Alitalia-e. Aeroitalia nema dobre šanse za uspeh jer leti samo vikendom, tokom kog je kao što je spomenuto manja potražnja. ITA trenutno ima 16 dnevnih letova na ovoj ruti preko nedelje, a 10 vikendom.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Aeroitalia

Od 31.3. Rumunjska i Bugarska su ušle u Schengen u zrakoplovnom i pomorskom prometu. Stoga više nema kontrola u zračnim lukama na putu za Europsku Uniju, u našoj regiji prema Hrvatskoj  i Sloveniji. U cestovnom i željezničkom prometu i dalje su kontrole i isto će ostati na snazi barem do kraja 2024. ako ne i duže.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: TAROM

Avion Airbus A380 oštećen je na moskovskom aerodromu Domodedovo, zbog čega je let za Dubai morao biti odložen. “Tokom pripreme leta EK134 oštećen je avion Airbus 380-800 dok u avionu nije bilo putnika. Avion suspendovan od letenja i procenjuje se njegovo tehničko stanje”, navodi se u saopštenju. Iz aerodroma su naveli da su svi putnici krenuli sledećim letom sa zakašnjenjem manjim od osam sati. Moskovska kancelarija aviokompanije Emirates potvrdila je da je let za Dubai u 16:35 otkazan iz “operativnih razloga”.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Emirates

Da, ovaj članak je prvotravanjska (prvoaprilska) šala. Otkrili ste to tek u 15:04. Trebalo vam je preko 15 sati! Naravno, ništa od ovoga nije točno. I da, četiri hinta po kojima ste mogli shvatiti da je ovo prvotravanjska šala:

1. Novine Naoborot ne postoje i to na Ruski znači “Obrnuto” ili “obratno”.

2. Dopisnik se ne zove Devan nego Dejan

3. Dopisniku nije prezime Redojavić nego Radojević

4. Članak je objavljen 1.4. u 23:59. mi nikada ne objavljejemo članke netom prije ponoći nego bitno iza ponoći.

🙂

 

Aeroflot je morao otkazati 24 leta u ponedjeljak, 17 letova u nedjelju i 11 letova u subotu a otkazivanja će se nastaviti i idućih dana, te će ih biti i više. Prema pisanju moskovskih novina Naoborot Aeroflot je morao kanibalizirati 19 svojih aviona i to 8 A320, 1 A320neo, 1 A330, 1 A350, 6 B737-800 i 2 B777-300 kako bi osigurao rezervne dijelova za ostali avione. Aeroflot je do sada ovo skrivao, no nakon otkazivanja letova istina je izašla na vidjelo, a skandal su prvi objavili novinari Naoborota.

dopisnik: Devan Redojavić (Moskva), foto: Aeroflot

Nakon što je Finska zabranila letove turskom Southwindu jer ima rusko suvlasništvo, sada je i Europska Unija zabranila kompaniji za letove u Europsku Uniju, kao i za prelete preko Europske Unije. Southwind je nastao kako bi dovozio ruske turiste u Tursku, no potom je uveo i letove za neke destinacije u Europskoj Uniji, Švicarskoj, te Aziji. Kompanija ima flotu od 12 aviona od čega 6 širokotrupaca.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwind

Svi znamo da je mladi O’Leary učio zanat u Southwestu, te model 1994. prenio u Europu. No, Ryanair je sada izjavio da ne smatra da je Southwest više LCC. Naime, prosječna cijena karte Ryanaira u prošloj godini je bila 44 EUR, a Southwesta 170 USD. Ryanair je kritizirao Southwest i jel dozvoljava gratis prtljagu. Ryanair kaže da su prije restrikcija imali 80% predane prtljage, a da sada imaju tek 20% predane prtljage od kada se ista značajno naplaćuje. Southwest ne naplaćuje izbor sjedala, a ima i besplatno piće. Sve to Ryanair i te kako naplaćuje. O’Leary je izjavo da tako ne bi bio da je Herb Kelleher, osnivač Southwesta još uvijek živ (umro je 2019. godine).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwest

Baltičke Republike i zemlje Sjevera Europe su imale probleme sa GPS-om čak 64 sata, od petka 22. do nedjelje 24.3. Pritom je 1614 aviona imalo ozbiljne probleme. Najviše problema imala je Poljska. No, Bjelorusija i zona Kaliningrada nisu imali nikakvih smetnji. Sumnja se da je Rusija odgovorna za ove smetnje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: LOT

Nakon što je Argentina predala SAD-u Boeing 747-300M venecualanske cargo kompanije Emtrasur Cargo koji je ulovljen u Argentini sa iranskim špijunima na letu, te ga je SAD trajno zaplijenio, Venecuela je zabranila avionima Argentine slijetanje i prelet preko svog prostora. No, sada su se Argentina i SAD požalile na ovu zabranu kao nelegalnu pred ICAO, te traže zaštitu ove internacionalne asocijacije.

navinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Emtrasur

Air Malta je otišla u ropotarnicu povijesti 51 godinu od osnutka i točno 50 godina od prvog leta. Kompanija je sa operacijama krenula 1.4.1974. i zadnji let je imala 31.3. ove godine. Zadnji let je bio KL 103 iz Londona koji je u Maltu sletio u 00:40 upravo 31.3. Kompaniju je naslijedila nova kompanija KL Malta Airlines.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Malta

SAT Aero Holding tuži novu meksičku kompaniju Mexicanu i to za 838,5 milijuna USD. Prema SAT-u kompanija je trebala isporučiti Mexicani 10 aviona po načelu ACMI (avion, posada, osiguranje i održavanje). SAT je radi toga investirao u posade i avione, no Mexicana nije uplatila 5,5 milijuna USD depozita i konačno je posao propao. SAT sada traži kompenzaciju za troškove i gubitak.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Mexicana

United ugrađuje bitno veće pretince za prtljagu u kabini na svim E175 Skywesta. Ovi pretinci imaju 80% više prostora za prtljagu. Do kraja godine 50 ovih aviona će dobiti veće pretince. Skywest ima 237 ovih aviona u floti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: United

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.