Novosti iz svijeta

American Airlines planira pokrenuti code-share sa startupom Connect Airlines. Connect će operirati sa Toronto City aerodroma. Connect će letjeti iz Toronta za Chicago i Philadephiu, te će se od tamo konektirati na letove American Airliensa. Kako United ima code-share sa Air Canadom, a Delta sa WestJetom, ovaj deal Connecta i Americana neće biti ni izblizu toliko jak, dočim American bitno zaostaje u Kanadi za konkurencijom.

Connect planira u lizing uzeti dva Dash 8-400 od Chorus Aviatina, koje je prije operirao FlyBe. Avioni će doći sredinom IX. mjeseca. Do polovice 2022. kompanija će u lizing uzeti još tri ova aviona. Connect će u budućnosti letjeti i za New York te za Boston, Chicago i Baltimore. Connect u budućnosti planira i letove unutar SAD-a, a nakon što dobije i SAD AOC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Qantas je odlučio prolongirati narudžbu za Airbus A350-1000ULR, samim time i prolongirati projekt Sunrise za ultradugačke nonstop linije prema Europi i ostatku planeta. Kompanija je odlučila od sredine 2022. u promet vratiti pet Airbusa A380, dok će ostali A380 ostali prizemljeni.

Qantas je objavio i gubitak od enormnih 1,2 milijardi USD za fiskalnu godinu koja u Qantasu završava 30.6.2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Titan Consortium 1 LLC je tužio Republiku Argentinu radi nacionalizacije Aerolineas Argentinas i Australa koja se desila 2008. godine. Naime, kompanije koje su bile u konzorciju su bile voljne prodati svoje vlasništvo u ove dvije argentinske kompanije, no Argentina je odlučila nacionalizirati kompanije, te je za kompenzaciju isplatila samo simboličan jedan pezos. Stoga je Titan pokrenuo sudsku tužbu u SAD-u za 325 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerolieneas Argentinas

U 2019. Malta, Cipar i Albanija su imali putnika:

 1. 7,7 milijuna putnika Larnaca, Cipar
 2. 7,3 Malta, Malta
 3. 4,0 Ercan, Sjeverni Cipar
 4. 3,3 Tirana, Albanija
 5. 2,5 Paphos, Cipar

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Etihad EA Pertners je pokrenuo likvidaciju Air Seychellesa radi 71,5 milijuna USD duga. Air Seychelles je izjavio da može platiti maksimalno 20 milijuna i da jednostavno nema novaca da vrati dva kredita koja je dobio preko EA Pertnersa. Etihad je istim pokrenuo likvidaciju i obavijestio Air Serychelles o istom, a što je kompanija obznanila da je primila na znanje. Eithad je pokušao sa Vladom Sejšela dogovoriti isplate, ali Vlada nije pokazala nikakav interes da problem riješi, stoga mu je ostala jedino ova mjera. Air Serbia je vratila oba duga, ali Alitalia, Air Berlin i Air Seychelles nisu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

 

Kao što smo već najavili British je odlučio napustiti Gatwick sa short-haul linijama. No, kompanija je izjavila da će linije preuzeti neka od njenih sestrinskih kompanija. Isto znači da letove može preuzeti BA CityFlyer koji leti sa London Citya, Vueling ili Level. Moguće je čak i da to učini Aer Lingus koji kreće sa letovima iz Manchestera, iako je ta opcija manje vjerojatna nego prve tri.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

ISIL-ov bombaš samoubojica je detonirao bombu na Aerodromu Kabul i pritom ubio 60 osoba i ranio njih još 100, među kojima i vojnike SAD-a te Talibana. SAD je pokrenuo akciju osvete za ovaj napad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana

Sekundarni aerodromi u Poljskoj su potpisali peticiju koju su predali premijeru Poljske, a u kojoj traže da se ukinu takse koje vlada planira uvesti zbog Covida-19, a koje bi naštetile malim poljskim aerodromima, a koristile samo Varšavi Chopinu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Letovi Aer Lingusa iz Manchestera za SAD su još jednom prolongirani. Ovaj puta umjesto da krenu 30.9. prebačeni su na XII. mjesec. Prema novom planu letovi za New York će krenuti 1.12, a za Orlando 11.12. Letovi za Barbados će ipak krenuti u X. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Iako je Oktoberfest i ove godine otkazan Lufthansa će nastaviti svoju tradiciju, pa će na letovima za Minhen stjuardese biti u dinrlicama, u business klasi će se nuditi pivo u posebnim za tu nakanu dizajniranim kriglama, kompanija će u svojim business ložama posluživati posebnu oktoberfest hranu, perece, mesne štruce i bavarske kobasice. Djelatnici na aerodromima će biti u dinderlicama i lederhosama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Delta je objavila da od 1.11. svi koji neće biti cijepljeni moraju prolaziti testove jednom tjedno. Kompanija je odlučila svim zaposlenicima koji nisu cijepljeni uzeti 200 USD od plaće. Kompanija će ovime naknaditi troškove hospitalizacije za zaposlenike koji se zaraze od Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

 

Čak 20 aviokompanija je prekinulo letove prema Sydneyu radi ogromnih restrikcija koje je uvela australijska vlada za međunarodne letove. Sydney kao i drugi aerodromi u Australiji imaju limit broja putnika koji mogu na dnevnoj bazi doći u zemlju. U VI. mjesecu je za Sydney bilo samo 2441 međunarodna operacija, no dobar dio tog broja su bili cargo letovi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sydney

Air Astana je zainteresirana za Airbus A321XLR, ali ne zbog njegovog doleta, nego radi povećane nosivosti zbog čega bi avion mogao nositi više carga, što kompanija smatra dodatnom zaradom. Originalno razmišljanje i toliko drugačije od ostalih koji su naručili avion. A321XLR ima preko 450 narudžbi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Astana

Delta je naručila još 30 Airbusa A321neo. Kompanija sada ima narudžbu od 155 A321neo. Delta već ima u floti 120 A321ceo. Kompanija u floti ima i A220, A320, A330 i A350, čak 358 Airbusovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Ryanair od IX. mjeseca prestaje sa letovima za Belfast. Kompanija je iz Belfast Internationala imala 10, a iz Belfast Citya 8 linija. Ovo je ogroman udarac za lokalno stanovništvo. Ryanair je izhjavio da odustaje od letova za Belfast radi visokih taksi koje moraju plaćati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Qatar je do sada preuzeo kompanije koje je planirao. Posljednja akvizicija je bila u RwandAir. Sada kompanija pregovara sa Air Cote d’Ivoire. Kompanija u floti ima 11 aviona (A319, A320, A320neo, te Dash 8-400), te ima naručena 2 A319neo. Kompanija je 2019. imala 760.000 putnika, te leti na 25 destinacija diljem Afrike. Qatar leti za Abidjan, hubi kompanije.

Desi li se ovo Qatar bi mogao povezati sustav RwandAira te Royal Air Maroca sa kojim također intenzivno pregovara i time istinski stvoriti panafičku aviokompaniju, nešto što još nikome do sada nije uspjelo, usprkos brojnim pokušajima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

I Swiss je naložio svojim radnicima da se moraju cijepiti protiv Covida-19. Kompanija je dala rok letačkom osoblju da se cijepi do 15.11. Time se Swiss pridružio nizu kompanija koje su obvezale svoje radnike na cijepljenje, poput Uniteda, Qatansa i Singaporea.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Njemačke zračne snage su izvukle iz Kabula u Tashkent, Uzbekistan 2700 osoba na 20 letova sa A400M. Potom putnike preuzima Lufthansin A340-300 koji je do sada u Frankfurt prebacio 1500 osoba. Evakuacije će trajati do 31.8. kada aerodrom u Kabulu preuzimaju Talibani, a koji su izjavili da neće čekati ni dana više nakon 31.8.

SAD je do sada evakuirala 30.000 ljudi, a američka administracije je mobilizirala i 20 aviona civilnih aviokompanija unutar CRAF programa za dalji prijevoz evakuiranih osoba iz vojnih baza na Bliskom Istoku gdje trenutno čekaju nastavak evakuacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Emerald Airlines koji ima u floti dva ATR 72-600 nabavio je još šest ovih aviona od lezora Chorus Aviation Capital. Emerald nastoji što prije dobiti AOC te krenuti sa letovima za Aer Lingus koji je u zrakopraznom prostoru nakon što je bankrotirao Stobart. Kompanija se nada da će krenuti sa letovima u IX. mjesecu, a najkasnije početkom zimskog reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus Regional

Qantas nagrađuje cijepljene osobe. Svaka osoba koja se cijepila može birati jednu od slijedećih nagrada: 1000 ff bodova, 15 status kredita ili vaučer od 20 AUD za neki od letova kompanije. Uz to deset sretnika će imati besplatne karte za letenje godinu dana na 60 domaćih destinacija Qantasa, te smještaj u Accorovim hotelima, uključujući najluksuznije Sofitel i Pullman.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qanatas

Air India mora letjeti sa manjim opterećenjem, tj. manje carga, prtljage i putnika na letovima prema SAD-u jer mora zaobilaziti zračni prostor Afganistana (preko Pakistana i Irana) pa treba više goriva na avionima. Let Delhi-Chicago obično traje 14,5 sati, a sada traje 15,5 sati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

PIA Pakistan International je jedina civilna aviokompanija koja je ostala letjeti za Kabul te je na taj način pomogla evakuaciji. No, kompanija je odlučila prekinuti letove za Kabul zbog velikih opasnosti u slijetanju i operacijama. Kompanija tvrdi da je na uzletno-sletnoj stazi smeće, te da putnici ne prolaze nikakve kontrole prije ulaska u avion. Kompanija naglašava da aerodrom kontrolira američka vojska, no da su oni zainteresirani jedino za vojne avione. PIA je prije prekida slala dva Boeinga 777 i jedan A320 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Meksiko je naložilo hapšenje Miguela Aleman Mignonia, predsjednika prizemljenog Interjeta, zbog porezne prijevare u visini od 3,3 milijuna USD. Aleman od I. mjeseca živi u Parizu obzirom da ima i francusku putovnicu. Temeljem ovog naloga Interpol je raspisao tjeralicu za Alemanom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Interjet)

Interesantni fakti o zračnom prometu:

 • neki avioni mogu letjeti sa jedim motorom čak 5 sati
 • maske sa kisikom imaju dovoljno kisika za samo 12 minuta, no to je dovoljno da se avion spusti na visinu na kojoj putnici mogu normalno disati i bez maski
 • najprljaviji dio aviona nije toalet nego kolica za posluživanje hrane, čak štoviše ona imaju čak 10 puta više bakterija nego toaleti
 • vrata toaleta se mogu otvoriti izvana čak i ako se zaključate a radi toga da vam kabinsko osoblje može pomoći u slučaju da se nešto desi u WC-u ili reagirati ako u WC-u činite nešto što je zabranjeno poput pušenja, sexa isl.
 • iako je niz ljudi to pokušao, nije moguće otvoriti vrata tijekom leta radi pritiska u kabini
 • hrana ima potpuno drugačiji okus na visinama u avionu radi tlaka i slabe vlažnosti u kabini, pa se slatko i slano potpuno drugačije osjećaju, a kompanije istim spremaju potpuno drugačiju hranu za avione koja ime nejestiv okus na zemlji
 • tijekom leta pilot i kopilot ne smiju jesti isti obrok da se smanji mogućnost trovanja hranom
 • piloti i stjuardese imaju sobe za odmor i spavanje iznad putnika na long-haul letovima
 • piloti moraju znati tečan engleski jezik radi komunikacije
 • kada kapetan želi da kopilot preuzme kontrole kaže “You have control”, a kopilot to mora potvrditi sa “I have control” da ne dođe do zabune u kojoj ne bi bilo kontrole nad avionom. Kasnije kod vračanja kontrole kapetanu postupak je identičan
 • neposredno prije polijetanja, tj. dizanja nosnog kotača pilot kaže “rotate”
 • na 10.000 metara visine temperatura izvan aviona je -60 stupnjeva celzijusa
 • 48% nesreća se događa kod slijetanja, a 13% kod polijetanja
 • najsigurnija mjesta u avionu su ona odozada koja imaju 32% fatalnih posljedica kod nesreća
 • Qantas nikada nije imao fatalnu nesreću u svojih 100 godina postojanja
 • crne kutije na avionu nisu crne nego svjetlo narančaste
 • A380 ima 530 kilometara žica, a različitih žica ima više od 100.000
 • najveći prostor na aerodromu za parkiranja aviona je 80×80 metara (airplane box) stoga se ne mogu raditi avioni duži ili većeg raspona krila od 80 metara

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qantas

Biden će dići 20 aviona iz Civil Reserve Air Fleet (CRAF) da evakuiraju ljude iz Afganistana. Kad Biden da nalog za dizanje aviona, kompanije imaju 24 do 72 sata za pripremu aviona. Američke baze u okolini Afganistana su prepune i ljude hitno treba prebacivati prema SAD-u i Europi. Civilni avioni neće letjeti za Afganistan, nego za američke baze na Bliskom Istoku i Europi, a do tamo će osobe za evakuaciju prebacivati vojni avioni.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Minhenski i Dusseldorfski aerodromi, koji su 2. i 3. po broju putnika u Njemačkoj, su povezali svoje marketinge, te kupcima nude jedinstvenu uslugu za oba aerodroma. Kupci sada mogu birati jedan od šest paketa u kojima će se reklamirati na oba aerodroma. Istim je potencijalnim kupcima povećan broj putnika koji će vidjeti oglase. Oba aerodroma su u 2019. zajedno imali 73,4 milijuna putnika, više nego je imao frankfurtski aerodrom (70,6 milijuna). U 2020. oba aerodroma su imala 17,6 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Minhen Aerodrom

Afganistanski Kam Air je u intenzivnim pregovorima sa vojnom talibanskom vlasti oko ponovnih pokretanja operacija. Talibani objavljuju da žele da se život normalizira, te pozivaju stanovništvo da se vrati na posao, kao i na pomirbu sa prijašnjom proSAD vlasti i ljudima koji su radili za njih. Stoga je za očekivati da će Kam Air dobiti dozvolu za letove vrlo brzo. Američka vojska će napustiti aerodrom u Kabulu nakon 31.8. dočim će ga preuzeti Talibani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kam Air

Cathay Pacific u ovom momentu ima 92% kabinaca i 99% pilota cijepljenih. Do 1.10. svi zaposlenici kompanije koji rade na aerodromu i avionima morat će se cijepiti, a do 1.12. morat će se cijepiti i svi ostali zaposlenici.

autor: Maja Mrkus, novinar (Pula), foto: Cathay Pacific

Ryanair nastavlja sukob sa internetskim prodavačima karata. Tako je kompanija izdala upozorenje putnicima da Kiwi.com izdaje nelegalne boarding passove koji nisu važeći na letovima Ryanaira. Ryanair ističe da boarding pass mora biti izdan od kompanije koja na taj način, sukladno EU regulativi 2015/1998, obavlja sve sigurnosne i regulatorne procese samog putovanja.

Stoga Ryanair naglašava da će od danas svi putnici koji će imati Kiwi-ev boarding pass neće biti pušteni na let. Ryanair ističe da Kiwi.com nije autoriziran za prodaju Ryanairovih letova. Ryanair naglašava da je putnicima najbolje kupovati karte i samim time izdavati boarding passove samo i isključivo preko Ryanairove stranice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Israel Aerospace Industries ima pogone za konverziju aviona u freightere u Meksiku i Tel Avivu. No, sada pokreće i treći pogon u Addis Ababi. U pogonu će prva tri Boeinga 767-300 biti konvertirana iz putničke aviona u freinghtere za Etihopian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.