Novosti iz svijeta

Bivši CEO IAG-a Willie Walsh će 1.4.2021. zamijeniti na dužnosti CEO-a i glavnog direktora IATA-e Alexandre de Juniaca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IATA

Više nema tjedna da easyJet ne objavi sale and leaseback nekoliko aviona svoje flote kako bi preživio Covid-19. Ovaj puta je to učinio sa 10 Airbusa A320 koje je prodao SMBC Aviation Capitalu za 368,8 milijuna USD. Ovime je vlasništvo aviona u floti palo na 55%.

Nakon dugo vremena oglasio se i Stelios Haji-Ioannou, koji se žestoko borio da se raskine ogromna narudžba Airbusa A320, te je jednostavno rekao: „Zašto bi netko tko ima prizemljeno 80% flote htio kupiti još aviona?“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Loganair sve više preuzima regionalno tržište Velike Britanije gdje je dominaciju imao bankrotirali flybe. 1.2.2021. Loganair tako otvara svoju prvu englesku bazu u Teesside sa jednim Embraerom E145, koji će prometovati na 5 linija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Loganair

Delta je uvela i 4. klasu na long haul letovima. Do sada je imala business klasu (sa apartmančićima), potom je premium klasa, nakon koje je ekonomska. No, sada je između premium i ekonomske klase uvela Delta Comfort+ klasu u kojoj će putnici imati jednaku širinu sjedala no biti će veći razmak za noge i nešto bolja usluga. Ova klasa se upravo uvodi na Airbuseve A350, koji će imati 32 Delta One Suites (business klasa), iza koje je 48 Premium Select, pa 25 Delta Confort+, a iza nje 190 ekonomskih sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Alaska Airlines je potpisala deal sa Air Lease Corporation za lizing 13 novih Boeinga 737MAX9. Istovremeno Alaska prodaje Air Leaseu 10 Airbusa A320 da može zatvoriti ovaj deal sa 737MAX.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Indija je objavila da procjenjuje kako će se u ljeto 2021. broj domaćih putnika vratiti na nivo iz 2019. Trenutno je broj putnika došao na 70% onog iz 2019. Nažalost, broj putnika na međunarodnim linijama nije na tom nivou.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vistara

Ethiopean Cargo pokreće cargo liniju Seoul-Anchorage-Atlanta. Ethiopean Cargo je prije letio iz Seoula za Liege (Belgija) i Hong Kong. Kako kompanija leti iz Addis Ababe širokotrupnu liniju za Seoul sa cargom u prtljažnom prostoru, cargo se na ovaj način može prevesti iz Etiopije preko Južne Koreje za SAD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

Delta i WestJet su odustali od joint venturea zato što su im uvjeti koje je dao DOT neprihvatljivi. DOT je tražio da se Swoop makne iz sporazuma te da obije kompanije daju 16 slotova na New York La Gurariji.

autro: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Aerodrom u Münchenu zatvara navečer 30.11. Terminal 1. Od 1.12. “do daljnjeg” sve operacije idu preko Terminala 2. U XI. mjesecu  proteklih godina dnevni je promet bio oko 120.000 putnika, trenutačno oko 10.000 putnika dnevno koristi zračnu luku u Münchenu. Na ovaj način aerodrom će uštedjeti značajna sredstva.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Aerodrom Munich

Transport Canada se neće ravnati prema naputcima FAA, te do daljnjega zahtjeva prizemljenje Boeinga 737MAX. Kanada će sama izdati svoja pravila i naputke, te neovisno procijeniti kada i kako je sigurno da 737MAX poleti. Kanada je najavila dodatna ograničenja i odredbe za 737MAX.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

EASA je izjavila da će, potpuno neovisno o FAA, sama objaviti pravila i uvjete za početak letova 737MAX i to tek u I. mjesecu 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

London Heathrow je povećao broj slotova za 1% na ukupno 299.642 godišnja slota. No, isto je tek 87,5% od ukupnog zahtjeva za slotove (342.558). Nove slotove su između ostalog dobili Air Mauritius (186) i Shenzen (310). Odbijeni su Eastern (zatražili su 2108 slotova), Loganair (4278), JetBlue (1302), China Airlines (310), WestJet (1680). LOT nije dobio dodatnih 1302 slota nego samo dosadašnjih 1300.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Za razliku od Americana koji će letove za 737MAX započeti već 29.12. Southwest neće juriti, nego će operacije sa ovim problematičnim avionom započeti tek od ljetnog reda letenja (kraj III/2021). Ovo je i logično, tijekom zime kompanija ima mnogo viška kapaciteta, te neće riskirati sa nezadovoljstvom putnika. Do tada putnici će se već naviknuti na 737MAX kod ostalih prijevoznika, a kompanija može u miru obaviti preinake, dekonzerviranje, organizaciju operacija i treniranje posada na simulatorima. Na isti način će postupiti i Alaska Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Samo par dana nakon prekida operacija Air Antwerpa, prvi let je imao JetNetherlands, koji je dobio prvi avion u flotu Saab 340B (prije bio u Loganairu) i bazirao ga u Antwerpen. Za sada kompanija leti chartere. JetNetherlands je u vlasništvu ASL airtaxi koja je dio ogromne ASL Grupe a koja u floti ima preko 100 aviona, u prvom redu freightera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetNetherlands

Greenpeace je pokrenuo postupak na sudu u Hagu od kojeg traži da blokira 3,4 milijarde EUR pomoći Vlade Nizozemske KLM-u jer smatra da uvjeti pomoći vezani uz zaštitu okoliša nisu dovoljni i svrsishodni. Greenpeace je već uspio postaviti niz ograničenja KLM-u poput limitiranosti slotova u Amsterdamu, zabrane noćnih letova idr. KLM je u 3. (udarnom) kvartalu imao samo 33% load faktora, dok mu je ASK bio samo 49% onog iz 2019. Kompanija pokušava održati sustav letova i hub, pa koristi 92% aviona i održava 90% linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

Pfizer je objavio da će se cjepivo za Covid-19 morati transportirati na -17 stupnjeva celzijusovih, što će stvoriti probleme kod niza kompanija, iako je 15% cargo kompanija izjavilo da je spremno i da može ostvariti ove uvjete.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

I Airbus se pridružio najvećim prijevoznicima u zahtjevu da Europa uvede jedinstvenu politiku kojom će testiranje biti zamjena za zabrane, karantene i ograničenja putovanja. Ova žestoka lobistička aktivnost očito ima za cilj da testiranja postanu praksa otvaranja putovanja prije božićnih praznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Delta eskivira plaćanje 15% carina na uvoz Airbusovih aviona na način da avioni prije dolaska u flotu lete nekoliko letova diljem planete, te time postaju „rabljeni“ avioni, a ne više novi, te se uvoze bez taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta Airlines

British i American će 25.11. pokrenuti eksperimentalni program testiranja za Covid-19. Putnik 72 sata prije puta sam uzima uzorak prema naputcima medicinskog osoblja, te ga predaje na PCR testiranje. Drugi test se uzima na aerodromu netom prije puta, dok se treći test uzima po slijetanju, na način da putnik ponovo sam uzima uzorak i predaje test. Program će u prvo vrijeme biti volonterski. Kompanije se nadaju da će ovime izbjeći zabrane i karantenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Code-share sporazum Qatara i Air Canade počet će 15.12. ove godine. Obije kompanije će imati svoje kodove na Qatarovom letu Doha-Toronto, a iz Toronta putnici će se moći konektirati na 75 linija Air Canade.

autor: Maja Markus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

American Airlines je ponovio obećanje da putnici koji to neće željeti neće morati letjeti na 737MAX. Kompanija će posebno naglasiti putnicima ako se na liniji operira 737MAX i putnici će moći bez posljedica promijeniti let. American planira prve letove sa 737MAX započeti 29.12. i to sa jednom dnevnom rotacijom na liniji New York La Guardia – Miami. Piloti su uvjereni u sigurnost aviona, te ne bi riskirali svoj život da nije tako.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Norwegian je zatražio predstečajnu zaštitu na Irskom sudu. Kompanija ima 70 dana, koji se iznimno mogu produžiti na 100 dana, da postigne sporazum sa barem jednom grupom vjerovnika kako bi izbjegla stečaj. Norwegian tvrdi da će iz ovog postupka izaći jači i financijski stabilan. Tijekom zaštite kompanija će nastaviti sa letovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Iako je JetBlue htio slotove na London Heathrowu za svoje letove iz Bostona i New Yorka za London, iste nije uspio dobiti. Od zatraženih 42 tjedna slota, odobreno mu je 28 slotova na Stanstedu i 14 na Gatwicku. JetBlue je prezentirao i Mint business klasu koju će imati letovi za London, no i niz letova sa obale na obalu SAD-a, kao i prema Središnjoj Americi. Mint klasa ima sjedala koja se pretvaraju u krevet (u konfiguraciji 2+1 u A320), kao i niz privilegija, te luksuza tijekom puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Ryanair će preuzeti 312 tjednih slotova koje je easyJet napustio na London Stanstedu nakon što je zatvorio bazu na aerodromu. Ryanair planira slotove koristiti od ljeta 2021. EasyJet će zadržati 58 slotova za linije koje će operirati avioni iz drugih baza. Ryanair je najveći operater na Stanstedu sa 2312 tjednih slotova, što je 2/3 svih slotva na ovom londonskom aerodromu. EasyJet je bio 2. kompanija po broju slotova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rumunjski LCC Blue Air i nastavlja sa otvaranjem baza i linija u Rumunjskoj. Od 28.3. kompanija pokreće novu bazu u Cluju Napoci i 13 novih linija na 2 postojeće i 4 sezonske linije koje već sada operira sa ovog aerodroma.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Blue Air

Kao što je bilo i najavljeno (a mi smo ovdje prenijeli) FAA je dozvolio puštanje u promet Boeinga 737-8 i 737-9 (novi nazivi za MAX8 i MAX9). Boeing za sve proizvedene i prizemljene, te buduće proizvedene 737MAX, kao i sve ostale američke kompanije koje imaju ovaj avion prizemljen moraju revidirati letačke priručnike (AFM), instalirati novi i odobreni softver za kontrolu leta (FCC), instalirati novi i odobreni softver MAX display sustava (MDS), ispitati AOA sustav senzora, promijeniti instalacije usmjeravanja vodoravnih stabilizatorskih žica, provesti let za operativnu spremnosti, dok svi piloti moraju proći program doobuke za 737MAX koji za svaku kompaniju mora odobriti FAA. Kako za provedbu svega ovoga treba vremena, ne očekuje se da prvi 737MAX polete prije kraja godine. Prvi čovjek FAA-a Stephen Dickson je izjavio: „100% sam siguran u 737MAX, toliko siguran da bi i svoju obitelj pustio da leti ovim avionom“. Ostale agencije poput europske (EASA), kineske (CAAC), kanadske, brazilske i drugih će izdati vlastite certifikate i naputke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što je Lufthansa objavila da ukida besplatni servis u ekonomskoj klasi, te će hranu i piće putnicima prodavati, i Austrian je objavio da od proljeća 2021. pokreće isti program. Na svim letovima ekonomske klase do 180 minuta ukida se besplatni servis. Svaki putnik će dobiti jedan „slatki pozdrav“, ali sve ostalo će se prodavati u okviru ponude pod imenom „Austrian melangerie“. Na letovima dužim od 3 sata, charter letovima koji se prepoznaju po brojevima leta koji počinju sa 2 ili 9, kao i za putnike poslovne klase na redovnim linijama, ništa se ne mijenja. Swiss za sada i dalje ima besplatan servis na letovima dužim od 45 minuta, no očekuje se da će i ova kompanija Lufthansa Grupe uvesti isto pravila. Prva velika kompanija koja je uvela ovo pravilo bio je British i smatra se da je isto potaklo Lufthansu na ovaj potez.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Austrian

Tisuće radnika London Heathrowa je glasalo za štrajk u XII. mjesecu radi najavljenih smanjenja plaća i drugih benefita vezano u Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Etihad otvara liniju Abu Dhabi-Tel Aviv od 28.3.2021. Linija će se operirati svakodnevno sa Airbusom A321. Već smo objavili da će od kraja XI. mjeseca liniju Dubia-Tel Aviv će operirati Flydubai.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Etihad

Iako je Zambija na rubu bankrota, ipak je naručila novi predsjednički avion, i to ruski SSJ-100. Avion će zamijeniti sadašnji Challenger 604, koji ima samo 17 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Sukhoi

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: