Novosti iz svijeta

Boeing je obavijestio SAD da će kasniti 12 mjeseci sa dva VC-25B (Boeinga 747-8), poznatiji kao novi Air Force One. Originalno avioni su se trebali isporučiti krajem 2024. Boeing se izgovara na Covid-19 (iako stvarno nije jasno kako je pandemija utjecala na izgradnju ovih aviona), te na bankrot GDC Technicsa, koji je bio dobavljač interijera za VC-25B. GDC Technics i Boeing su se godinu dana prepucavali oko isporuka i otkazivanja posla.

Boeing traži i nove pregovore za cijenu aviona. Dogovorena cijena je bila 3,9 milijardi USD za oba aviona. Boeing je ovu cijenu već prebio prošle godine, a SAD mu je rekao, da sukladno Ugovoru ne može dobiti više novaca. No, sada ostaje za vidjeti hoće li SAD ipak popustiti.

Avioni su originalno napravljeni za Transaero 2016. godine, no isti nisu isporučeni radi bankrota kompanije. Trenutni Air Force One (VC-25A) imaju 34 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Emirates je objavio prvu neprofitabilnu godinu u zadnjih 30 godina. Ukupan gubitak kompanije je enormnih 5,5 milijardi USD. Emirates je bio prizemljen čak osam tjedana odlukom Vlade UAE. Cargo divizija je donijela ozbiljne prihode kompaniji. Emirates je konvertirao čak 19 putničkih aviona u preightere. Ukupno je Emirates SkyCargo imao 4,7 milijardi USD prihoda, 53% više nego prethodne godine. Kompanija je smanjila broj zaposlenika za čak 31%, na 75.145. Emiratesov load faktor je pao sa 78,5 na samo 44,3%.

Vlada Dubaia je odobrila još jednu pomoć Emiratesu. Ovaj puta iznos je 1,1 milijardu USD. Emirates je u godinu dana dobio 3,1 milijardi USD pomoći od Vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

EasyJet je odlučio prebaciti dio aviona iz Velike Britanije koja je zatvorena, u Njemačku koja se otvara za turističkih promet. Avioni će prvenstveno letjeti iz Njemačke za Španjolsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

British je u V. mjesecu vračao radnike na posao, ali sada je ponovo tisuće radnika stavio u šablonu državne pomoći za nezaposlene, gdje ne rade i dobivaju 80% osnovne plaće od strane Velike Britanije, zato što se Velika Britanija još uvijek nije otvorila.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Nakon što su već nekoliko velikih zračnih luka u Europi počele u promet vraćati piste i terminale koje su zbog pomanjkanja prometa u cilju uštede zatvarali, sada i Beč 15.06. ponovno otvara Terminal 1. U Terminalu 1 provoditi će se check-in dok će sigurnosne kontrole i svi odlasci i dolasci biti i dalje preko Terminala 3.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Aerodrom Beč

Lufthansa Grupa ulazi u restrukturaciju od kraja 2021. do 2024. u kojoj planira uštedjeti 3,5 milijardi EUR. Kompanija planira reducirati izdatke za zaposlenike, što je već djelomično učinila otpuštanjem 26.000 zaposlenih. Druga mjera je pojednostavljenje operacija. I ovdje je kompanija već učinila neke mjere ukidanjem Germanwingsa i SunExpressa te pokretanjem Eurowings Discaveria. Treća mjera je modernizacija i standardizacija flote. U ovoj mjeri se planira osjetno smanjenje potrošnje goriva uporabom novijih i štedljivijih aviona. Unifikacijom flote smanjit će se troškovi osoblja, maintenance i trening posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Air France je objavio da će imati 65% kapaciteta iz 2019. u VII. i VIII. mjesecu. Ovo je sukladno mojim procjenama još od prošle godine, koje sam potvrdio na proljeće u kojima sam rekao da će legacy imati oko 60%, a LCC oko 80%, tj. ukupno kompanije oko 70% prometa iz 2019. Kako stvari stoje LCC bi mogli imati i oko 90%, a kompanije ukupno oko 75% iz 2019. godine. Air France će letjeti na oko 200 destinacija. Kompanije će u promet vratiti 12 prizemljenih long-haul i 10 srednjeprugaških aviona. Ovime će Air France u floti ovog ljeta imati 181 avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Rusija i Kina su objavile detalje projekta CR929. Avion bi trebao imati prvi let 2023, a masovna proizvodnja bi trebala krenuti 2026. Projekt kineskog COMAC-a i ruskog UAC-a je konkurencija širokotrupnom Boeingu 787 i Airbusu A330. CR929 će se proizvoditi u tri inačice, standardna CR929-600 sa 280 putnika i doletom 12.000 km, manji avion CR929-500 sa 250 putnika, ali većim doletom od 14.000 km, te veći CR929-700 sa 320 putnika, no doletom od samo 10.000 km. Kompanija u daljoj budućnosti planira proizvesti i CR939 koji bi trebao biti konkurencija Boeingu 777 i Airbusu A350.

No, obzirom na enormna kašnjenja koja su imali bitno jednostavniji uskotrupni projekti C919 i MS-21, teško da će se ovaj optimistična petogodišnji plan stvarno i obistiniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

I Japan se pridružio sankcijama Europske Unije protiv Bjelorusije. Japanske kompanije ne smiju slijetati u Bjelorusiju, Belavia ne smije slijetati u Japan (što ona i ne može jer nema avion za tako što), te će japanske kompanije zaobilaziti zračni prostor Bjelorusije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Brazilski Azul je objavio da otvara čak 50 novih regionalnih linija. Linije će se prvenstveno operirati sa minijaturnim Cessna Grand Caravanima koje je Azul dobio prilikom kupnje regionalne kompanije TwoFlex (2020.). Kompanija u floti ima 14 putničkih (9 putnika) i 3 cargo Grand Caravana. Ipak neke od linija Azul će operirati i sa svojim regionalnim ATR 72-600, Embraer E190, E195 i E195-E2. U Brazilu Azul ima 37,5% domaćeg prometa, GOL 30%, a LATAM 27%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Wizz Air je objavio otvaranje šeste talijanske baze, Napulja, od VIII/2021. Dva Airbusa A321 će biti stacionirana u Napulju. Kompanija će iz napulja operirati 18 domaćih i međunarodnih linija. Uz Napulj Wizz Air je otvorio baze u Rimu FCO, Milanu MXP, Palermu, Cataniji i Bariju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je dobio sudski spor protiv KLM-a i TAP-a, Ryanair je dobio i sudski spor protiv pomoći Condoru u visini 550 milijuna EUR, pri Generalnom EU sudu. Ovo je ogroman udarac za Condor. Condoru je sada preostalo da pokuša elaborirati dobivanje novaca u nadi da će na taj način isti zadržati, te ponovo izaći pred Europsku Komisiju. Ryanair tvrdi da su europske države svojim prijevoznicima dale 30 milijardi EUR pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Aer Lingus će sam operirati sa A320 Stobartove linije Dublin-Manchester, Dublin-Edinburgh, Belfast City-Manchester, Belfast City-Birmingham i Belfast City-Edinburgh, dok će Britishev CityFlyer operirati Belfast City-Exeter i Belfast City-Leeds Bredford. No, ostale linije se za sada ne lete, a Aer Lingus se ispričao svojim putnicima radi neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Airbus je ponudio prijevoznicima paxCASE, plastične pregrade koje fizički odvajaju dva sjedala od ostalih sjedala za putnike koji su sumnjivi na Covid-19. Do sada su kompanije takve sumnjive osobe morali izolirati na zadnja sjedala, te ostaviti po dva reda ispred i sa strane slobodna. Kako je to sve manje moguće što se load faktor više povećava, Airbus je sada iznašao rješenje. Pregrade se postavljaju vrlo lako i brzo, a jednako tako se lako skladište u avionu. Kada se postave pregrade oko sumnjivih putnika, više nema potrebe za ostavljanjem dodatnih slobodnih sjedala ispred i sa strane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Air Seychelles, bivša kompanija u suvlasništvu Etihada, je u ekstremnim problemima. Kompanija ne može servisirati dugove koje ima prema kreditu Etihada, a Etihad ne pristaje na otpisa dijela duga. Air Seychelles je stoga otpustio 11 pilota, te je u postupku vračanje oba Airbusa A320neo, te ostanak samo na domaćim letovima sa DHC 6-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Seychelles

Eurowings će otvoriti bazu u Pragu gdje će bazirati dva Airbusa A320. Baza će krenuti sa operacijama 31.10. Eurowings je najvio da će u idućih pola godine otvoriti nekoliko baza diljem Europe, pa i u Jugoistočnoj Europi. Eurowings je do sada iz Praga operirao samo prema Copenhagenu i Dusseldorfu. Baze na Pragu uz Smartwings i ČSA, još ima Ryanair, dok veći broj letova ima Wizz Air (7 linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Južnoafrički konzorcij Takatso će biti vlasnik 51% dionica South Africana, dok će država zadržati 49% dionica. U konzorciju su Herith General Partnes vodeći investitor u infrastrukturu i aerodrome, te Global Aviation Operations ACMI specijalist (u floti ima sedam A320 i tri A340-500). Konzorcij će dati 221 milijun USD. Vlada više neće investirati u kompaniju, no preuzeti će dugove od milijarde USD.

Konzorcij još uvijek nije odlučio hoće li zatvoriti LCC Mango, te druge kompanije South Africana. Takatso želi hitno pokrenuti letove, te razviti flotu i linije. Plan je da South African krene sa letovima u VIII. mjesecu na domaćim i regionalnim linijama, dok bi internacionalne linije trebale krenuti u roku od dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: South African

Belgijska mini-kompanija Air Antwerp koja je bila joint venture CityJeta (75%) i KLM-a (25%) je otišla u likvidaciju. Kompanija je imala skromne planove letova sa Fokkerom 50 prema London Cityu, koje je uspjela realizirati, te još nekoliko gradova što nije realizirala, no zbog Covida-19 je prekinula sa operacijama. Avion je vraćen u Malmo, Švedsku, a kompanija je prekinula sve letove i konačno 11.6. propisala likvidaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Antwerp

Azejbedžanski Silk Way East Airlines se zatvorio i raspisao likvidaciju. Kompanija je u floti imala pet Boeinga 747-400F, pet B747-8F, dok je pet B777-200F imala naručenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Silk Way

Air Europa će ovog ljeta operirati čak 87% long-haul linija iz 2019. godine. Kompanija će tako letjeti 20 od 23 latinoameričke linije koliko ih je letjela u 2019. Naravno broj frekvencija je bitno manji, pa će kompanija letjeti na 432 leta prema Latinskoj Americi u usporedbi sa 974 letova u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Glavna europska tužibaba Ryanair će, nakon svih silnih tužbi, konačno tužiti i ITA-u, novu talijansku kompaniju. Ryanair je objavio da će isti dan kada ITA primi 3 milijarde EUR tužiti kompaniju i Italiju. Ryanair smatra da se radi o nelegalnoj pomoći koja njih stavlja u neravnopravan položaj.

Ryanair ne vidi ništa novo u ITA-i, već smatra da se samo radi o ekstenziji Alitalie, tj. da će se ustaljeni problemi koji se vuku desetljećima nastaviti i u ITA-i. Ryanair tvrdi da će nova kompanija gubiti novac kao što ga je gubila i Alitalia. Italija ostvaruje 32% businessa Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Qatar i Alasaka su uveli code-share partnerstvo samo tri mjeseca nakon što je Alaska ušla u oneworld. Ugovor će pokriti 166 linija Alaske, Horizona i SkyWesta. U isto vrijeme Alaska je otkazala code-share sa Emiratesom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Bucharest želi upumpati još 200 milijuna EUR u TAROM. Obzirom na ogromna sredstva koja je u tri posljednja puta već dala u kompaniju ostaje za vidjeti hoće li Europska Unija dozvoliti i ovu četvrtu pomoć.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

GOL je preuzeo petog najvećeg brazilskog prijevoznika MAP Transportes Aeros. Akvizicija je koštala GOL 5,5 milijuna USD. MAP ima sedam ATR-72.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air Asia Grupa je odlučila prizemljiti 90% flote. Kompanija je konvertirala dva A320 u preightere te ih dodala jednom 737-800F kako bi pokrila povećanu potražnju za cargo prijevozom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Asia

Aerodrom Minhen ponovo otvara Terminal 1 i to 23.6. a zbog povećanja broja putnika. Aerodrom je do sada operirao samo sa Terminala 2. 6.6. aerodrom je ostvario 400 letova i 36.000 putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Danska je u 2019. imala 36,5 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 30,3 milijuna Copenhagen
 2. 3,7 Billund
 3. 1,5 Aalborg
 4. 0,5 Aarhus
 5. 0,2 Bornholm

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je Qantas zaprijetio da će napustiti Sydney sa projektom Sunrise, vlada New South Walesa je dala 50 milijuna AUD za pravo da Sunrise u idućih 5 godina ekskluzivno leti iz Sydneya. Ovime su prvenstveno izgubili Melbourne i Perth koji su također trebali imati letove unutar projekta Sunrise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Wizz Air je objavio da mu se trenutni poslovni model ne temelji na poslovnim putnicima, nego na putnicima koji posjećuju prijatelja i rodbinu. Wizz Air će za dva mjeseca imati više kapaciteta u uporabi nego 2019. Kompanija ima 140 aviona u floti, dok je prije Covida-19 imala 121 avion u floti. No, Wizz Air trenutno ne koristi sve avione i dio ih ima prizemljenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Za EU veleposlaničku sjednicu 11.6. najvažnije asocijacije u avioprometu (IATA, ACI, A4E, ERA idr.) i turizmu ponovile su zahtjeve:

 • nesmetano putovanje za putnike koji su se cijepili i to 14 dana nakon cijepljenja
 • nesmetano putovanje za putnike koji imali Covid-19 i to 180 dana nakon oboljenja
 • ostali putnici nesmetano putovanje ako imaju test i to 72 sata za PCR i 48 sati za antigenski
 • djeca ne trabaju testove ako putuju sa roditeljima
 • hitno uvođenje EU digitalnog Covid-19 certifikata koji dokazuje cijepljenje ili testiranje
 • besplatno testiranje za građane EU, ili bar testiranje po vrlo povoljnim cijenama (a sadašnja cijena od 50 do 150 EUR to nikako nije)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.