Novosti iz svijeta

Oman Air će 2024. postati punopravni član oneworlda. Sponzor Oman Aira je Qatar. Oman Air ima 50 aviona od kojih su 19 širokotrupci. Oman leti prema pet hubova oneworlda: London, Amman, Colombo, Doha i Kuala Lumpur.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Oman Air

Afganistanska Ariana Afgan Airlines je odlučio nabaviti tri Airbusa A330-200 stara do maksimalno 20 godina. Dva aviona će biti putnička i jedan teretni. Kompanija je nabavila i jedan Boeing 737-500. U ovom momentu kompanija u floti ima jedan A310, dva 737-400 i jedan 737-500. Talibanske vlasti su odlučile promijeniti logiku poslovanja Ariane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan

Velika Britanija će tijekom zime 2022/23 tražiti da prijevoznik ispuni 70% slotova da ih ne bi izgubio. To je još uvijek manje od 80% koliko su imali prije Covida-19, a što se pretpostavlja da će se uvesti u proljeće 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: London Heathrow

Air India je tek 5. kompanija po veličini u Indiji (ispred su IndiGo, GoFirst, SpiceJet i Vistara), no kompanija planira to jako brzo promijeniti. Kompanija planira ozbiljno povećati flotu, linije i frekvencija. Kompanija planira poduplati broj letova za Europu. Uz to Air Indija koja sada ima hubove u Delhiju i Bombaju, panira otvoriti još nekoliko hubova u Indiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Deutsche Aircraft je objavio da će prvi let D328eco biti 2024. godine, dok će isporuke aviona biti 2025. Avion će prevoziti 43 putnika, 10 više nego originalni Do328. Avion će moći polijetati sa piste duge samo 1000 metara.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Deutsche Aircraft

Iako Turkish od 2003. godine u floti ima isključivo širokotrupce i velike uskotrupce (A319, A320, A321, 737-800, 737MAX8, 737-900 i 737MAX9), a zadnje regionalne BAe146 iz flote je izbacio 2006. godine, sada je odlučio flotu povećati za 30 regionalnih aviona.

Stoga pregovara sa Airbusom za A220 i sa Embraerom za E195-E2. Uzme li Turkish A220 isti neće imati više od 126 sjedala obzirom na Tukishevu trenutnu konfiguraciju, poglavito business klase. Jednako tako E195-E2 ne bi imao više od 108 sjedala. Ovo je ozbiljan odmak kompanija od sadašnje strategije, a omogućit će kompaniji da leti i na manje aerodrome, te poveća frekvencije na postojećim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Kao sto je zamaeero pre nekoliko dana objavio  Air Canada (AC) je u prvih 7 dana VI meseca otkazala preko 350 letova, sto je 10%, dok je WestJet u istom periodu otkazao nekih 7%. Sa porastom saobraćaja u junu trend se od tada pogoršao i jako je veliki pritisak javnosti da se problemi reše.

Pored toga što Air Canada ima problema sa manjkom zaposlenih, bez obzira što AC za vreme COVID-a nije otpuštala stalnozaposlene pilote kao neke druge kompanije, dodatni efekat je taj što AC je mnogo vide zavisna od Toronta kao njihovog centralnog HUB-a, za razliku od WestJet-a.

Toronto Pearson je u istom haosu kao i veliki hubovi u Evropi. Toronto je defacto centralni hub za Air Canadu bez obzira na veliki broj međunarodnih letova iz Montreala i Vancouvera. Npr. za Miami iz Montreala AC leti sa Airbusom 220 dok u Torontu taj let opslužuje A320 ili A321. Jedan od bitnih faktora je nedostatak radne snage na Pearson-u.  Obzirom da aerodrom potpada pod federalne zakone, bez obzira sto je “non for profit” organizacija, svi zaposleni, čak i oni koji rade pod ugovorom drugih firmi, moraju biti vakcinisani. U odlasku redovi za security su ogromni dok u dolasku to se ponavlja na imigraciji. Samim time ljudi kasne na letove, što stvara dodatno kašnjenje, a vreme rotacije aviona se produzava. Da ne spominjemo manjak zemaljskog osoblja. Autor ovog članka u III mesecu je čekao prtljag preko sat vremena u dolasku, u odlasku jedna torba nije prošla iako je bila čekirana preko sat i 15 minuta  pre poletanja i stigla je kasnijim letom. U V mesecu smo sedeli ispred gate-a jer nije bilo zemaljskog osoblja da prihvati avion. Stvar na međunarodnim letovima je još gora gde se putnici drže u avionu da ne bi stvarali gužve na carini a da ne pričamo o manjku osoblja za pomoć starijima. Pristup aerodromskoj zgradi dozvoljen samo putnicima i maske su obavezne.

Da bi bar malo manje ublažila i lične probleme i probleme Aerodroma AC je izvadila iz storage-a tri Airbus-a 319. Takođe na nekim letovima AC je smanjila frekvencije ali isto tako ubacila i veće avione tako da po prvi put za Halifax lete rotaciju sa B777.

20.6. se ukida mandat Federalne Vlade da svi zaposleni u bilo kojoj federalnoj instituciji, što uključuje aerodrome i banke moraju biti vakcinisani. Takođe se ukida i odluka o obaveznom vakcinisanju putnika u odlaznim letovima iz Kanade i na domaćim letovima. Ova odluka će omogućiti nevakcinisanima da se vrate na njihove prethodne poslove. Da li će to rešiti problem Pearsona i Air Canade, vreme će pokazati.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

Boeing je odlučio odmah regrutirati stotine inženjera kako bi ubrzao certificiranje B777X, B737MAX7, B737MAX10 i ponovo digao u zrako B787. Kompanija ukupno planira zaposliti preko 7000 inženjera diljem svijeta. Boeing je za tu nakanu investirao 58 milijuna EUR u infrastrukturu, školovanje i stipendije za nove inženjere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Lufthansa ima problema sa kapacitetima, ali i treba veće avione kako bi umanjila efekt problema sa zaposlenicima, dočim bi operirala manje frekvencija većim avionom. Stoga kompanija razmatra reaktiviranje dijela od 14 prizemljenih Airbusa A380 ili uvođenje Boeinga 777-300ER u flotu. Konačno Lufthansa je planirala u flotu uvesti B777-9 već 2021. godine. Kako će ovaj avion kasniti bar 4 godine, kompanija ima problema sa kapacitetima. Upravo Boeing nudi 777-300ER kao kompenzaciju za kašnjenje 777-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je American objavio da će povećati primanja pilotima u svojim regionalnim kompanijama, sada je objavila i da će Envoy, PSA i Piedmont podići plaće kabinskom osoblju na 27,25 USD po satu, te bonus od 3000 do 4500 USD za sezonu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Polovica od svjetskog carga se prevozi u prtljažnicima aviona na redovnim linijama, dok se druga polovica prijevozi u cargo avionima. Što je više redovnih letova, to je manja potražnja za cargo kompanijama. Upravo je ukidanje većine redovnih linija tijekom Covid-19 bilo razlogom procvata cargo kompanija, te dizanja svih kapaciteta, pa i godinama prizemljenih. No, sada se situacija rapidno mijenja u korist redovnih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Icelandair je kupio četiri Boeinga 737MAX od prizemljenih Boeinga koje je kompanija napravila ali nije uspjela isporučiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Qatar je upravo objavio najbolju godinu u povijesti sa rekordnim profitom od 1,5 milijardi USD. Ovo je 200% bolji rezultat od do sada najbolje godine. Ukupan prihod kompanije je bio 14,4 milijarde USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Amsterdam Shiphol je objavio da će prihvaćati samo 70.000 putnika na dan, što je 13.500 sjedala manje nego su kompanije planirale (-16%), a zbog manjka zaposlenika. Najviše će stradati KLM, koji je izjavio da će smatrati Shiphol odgovornim za financijske posljedice koje će kompanija imati radi ove odluke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Amsterdam

Embraer je pred odlukom da pokrene proizvodnju turbopropnih aviona. Novi Eumbradrom turboprop će imati 15% niže troškove operacija po putniku, 25% više sjedala, 20% će biti brži od ATR 72. Embraer će proizvoditi dva modela ovog aviona TP70 sa 70 sjedala i TP90 sa 90 sjedala. Embraer se nada prvim testovima već idućeg ljeta, a da avion krene u komercijalnu isporuku već 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

AirAsia X planira do kraja godine ponovo otvoriti letove iz Kuala Lumpura do Londona. Ovi letovi bi se obnovili nakon 10 godina stanke (zadnji let bio je 2012). Kompanija planira pokrenuti i letove za Dubai i Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia X

Wizz Air UK je prvo smanjio broj aviona na jedan u bazi Doncaster-Sheffield, no sada je odlučio potpuno zatvoriti bazu. Wizz je odlučio bazu zatvoriti zato što nije postigao sporazum sa aerodromom oko uvjeta. Na aerodromu je bazu zadržao TUI koji ima letova za Dubrovnik i Pulu. Uz njega Wizz Air je zadržao 8 linija i BH Airline jednu. Ovo je već peta baza koju Wizz Air zatvara u godinu dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je Ryanair napao Mađarsku radi uvođenja dodatnih taxi od 10 do 25 EUR po svakom zračnom putniku, Mađarska je objavila da je pokrenula istragu protiv Ryanaira. Istraga će utvrditi je li Ryanair imao nepoštenu praksu prebacivanja troškova na putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Boeing je ostvario 23 narudžbe aviona u V. mjesecu. No, kada se ukalkuliraju otkazivanja broj primjeraka je 14.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

American je lansirao novu klasu „Flagship Business Plus“. Ova klasa je business klasa kojoj su dodani neki elementi prve klase. Putnici ove klase se mogu chekirati na prioritetnim check-in-ima prve klase. Putnici mogu koristiti i usluge Flagship First Dining Launge na aerodromima gdje ove lože postoje. Ovi putnici mogu u prtljažnik aviona unijeti i treći kofer umjesto dva kofera koliko mogu unijeti putnici obične poslovne klase.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Wizz Air će nakon pauze od gotovo devet mjeseci ponovno krenuti s letovima za Rusiju. Wizz Air će iz Abu Dabija pokrenuti dvije linije ka dva ruska grada, Moskvi i Krasnodaru. Na liniji za Moskvu Vnukovo će letjeti čak 4 puta sedmično od 30.10.2022. (ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom), dok će za Krasnodar letjeti 2 puta sedmično od 1.11.2022. (utorkom i subotom).

Letove će obavljati podružnica Wizz Air Abu Dhabi, što znači da će na linijama operirati Airbusi A321NEO. Wizz Air Abu Dhabi to može učiniti obzirom da Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju sankcije prema Rusiji.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

American Airlinesove regionalne kompanije Envoy i Piedmont imaju prizemljeno čak 100 aviona. Stoga je American odlučio povećati plaće pilotima za 50% do VIII. mjeseca 2024. u nadi da će time smanjiti broj prizemljenih aviona. Istovremeno će svi piloti koji lete za kompaniju dobiti status i plaću kapetana neovisno lete li na lijevom sjedalu ili ne. Jednako tako i svi prvi časnici koji imaju više od 750 sati leta dobiti će plaću i status kapetana.

Istim će piloti imati plaće za 57% veće nego kod konkurentskih regionalnih kompanija, i 10% više nego kod LCC. Ovime se kompanija nada privući pilote iz konkurentskih kompanija. Konačno jedna kompanija koja je shvatila kako riješiti problem. Malo smanjiti profite i bonuse managerima i kompanije neće imati probleme sa pilotima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Zbog potpore Ukrajini japanska kompanija Zipair u vlasništvu JAL-a će sa repa maknuti slovo „Z“. Z je simbol Rusije u ovom ratu jer sva vojna vozila nose ovo slovo. Stoga Zipair smatra da nije primjereno da repovi njihovih aviona nose ovaj znak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Zipair

Rossiya je obnovila i vratila u promet tri svoja stara Boeinga 747-400 koje je prije više od dvije godine prizemljila. Avioni su stari 21 do 22 godine. Kompanija ima 9 prizemljenih ovih aviona. Nije poznato hoće li kompanija u promet vratiti i ostale ove avione. Ovaj potez upravo potvrđuje teze analitičara da će Rusija, kao i Iran, letjeti sa starim i nepouzdanim letjelicama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

U Švicarskoj je rano jutros pao računalni sustav koji koristi kontrola zračne plovidbe Švicarske radi čega je nekoliko sati bio zatvoren zračni prostor. Zračni prostor otvoren je u 8:30. Za Zurich i Genevu se nije letjelo, a letovi su bili preusmjereni na Milano, Beč, Frankfurt i Lion. Swiss je otkazao sve jutarnje letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Iberia će preuzeti 20% Air Europe do kraja 2022, uz plan da u dogledno vrijeme preuzme i 100% kompanije. Iberia će za 20% kompanije platiti 100 milijuna EUR. Desili se spajanje Iberie i Air Europe kompanija će ima 70 širokotrupaca. Spajanje će stvoriti daleko više linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Turkish Airlines će se preimenovati u Turkiye Hava Yollar. Kompanija smatra da je ovo ime bliže Turskoj i rad bolje predstavlja tursku kulturu i njene vrijednosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Nakon što je Švedska odbila dalje financiranje SAS-a, Danska je izjavila da oni i dalje podržavaju kompaniju i da će investirati u istu. Ovo znači da će Danska u budućnosti imati više dionica od Švedske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Oradea dobiva prvi industrijski park i cargo terminal u Rumunjskoj. Kompleks je dobio apron od 20.000 četvrornih metara, rulnicu do piste, te dvije zgrade veličine 25.000 četvrotnih metara. Cijeli kompleks će biti gotov do kraja godine. Cijena izgradnje je bila 36 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.