Novosti iz svijeta

Ethiopian Airlines su odvjetnici savjetovali da ne pristane na nagodbu sa Boeingom u kojoj im se nudi 500 do 600 milijuna USD za srušeni 737MAX u kojem je poginulo 157 osoba. Odvjetnici čikaškog odvjetničkog ureda DiCello Levitt Gutzler savjetuju Ethiopian da tuži Boeing. Boeing se do sada nagodio sa američkim kaznenim organima i platio je 2,5 milijardi USD nagodbe da ga se kazneno (krivično) ne goni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian Airlines

Boeing je, za razliku od Airbusa, puno skromniji u planovima proizvodnje. 737 linija planira proizvodnju od 31 aviona do kraja 2022. (u usporedbi sa 45 Airbusa A320). 787 će se proizvoditi u samo 5 primjeraka mjesečno iako kompanija razmatra smanjenje i ovog broja. 767 će se proizvoditi sa tri, 777 sa dva i 747 sa 0,5 primjeraka mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Alaska Airlines planira ovog ljeta letjeti 80% kapaciteta iz 2019. godine. Kompanija planira imati load faktor od 40 do 45%. Ovo je još jedan dokaz da će ovog ljeta promet ozbiljno porasti u svijetu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Hamburška tvornica Airbusa u karanteni ima čak 500 radnika koji su bili u kontaktu sa 21 radnikom koji su zaraženi Covidom-19. Hamburška tvornica ima 14.000 zaposlenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Aeromexico i LATAM pokreću code-share na letovima za SAD. Ovo ne treba čuditi obzirom na velik udio u vlasništvu Delte u Aeromexicu, te preuzimanju LATAM-a prošle godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Europska Komisija zahtjeva od italije da promijeni brend, tj. da se nova kompanija ne može zvati Alitalia ukoliko žele da im se dozvoli investicija od 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Za sada nova kompanija ima radni naziv ITA. E da, još jedan nonsens Europske Komisije, kao da je to najbitnije u ovoj ogromnoj, još jednoj u nizu pomoći talijanskoj nacionalnoj kompaniji, gdje Europska Unija gleda kroz prste, nešto što nije bila voljna učiniti u slučaju Maleva, Cyprusa i Estoniana. Nije tu bitno 3 milijarde EUR, nakon već utučenih 2 milijarde od 2017, nego je ime bitno. O tempora o mores!

Europska Komisija traži da se kompanija podijeli u tri dijela avijacija, zemaljsko hendlanje i maintenance koji se moraju prodati posebno kroz nediskriminirajući natječaj od aviokompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Izrael je potpuno zatvorio svoj zračni prostor zbog Covida-19, a isto je od 29.1. do 1.3. učinila i Belgija. Ovu mjeru ozbiljno razmatra i Njemačka. Desili se to u pitanje dolaze i dva do tri leta dnevno iz Zagreba za Frankfurt, te letovi Eurowingsa iz Zagreba i Splita, kao i Croatie iz Splita za Minhen, Lufthansini letovi za Beograd i Ljubljanu, te Eurowingsovi letovi za Prištinu i Wizz Airovi za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ANA od III. mjeseca suspendira čak 16 linija, među kojima su i one za Europu: Dusseldorf, Istanbul, Milano, Moskva i Stockholm (5 posljednjih je odlučila ne obnoviti usprkos prethodnim najavama).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Flydubai planira otvoriti četiri nove linije u Europi: Napulj, Catania, Maltu i Salzburg, od V. mjeseca. Sve linije će se operirati četiri puta tjedno, osim Napulja koji će se operirati tri puta tjedno. Kompanija je u regiji odlučila preuzeti letove Emiratesa na liniji za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Lufthansa će modularno osuvremeniti svoje cargo objekte u Frankfurtu. Obnova će se provoditi idućih 7 godina, do 2028. U Frankfurtu Lufthansa Cargo ima 80% svog cargo prometa. Osim obnove postojećih objekata, kompanija planira dograditi i nove objekte. Osnovni cilj obnove je digitalizacija postrojenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

EASA je konačno certificirala 737MAX, nakon što je to već prije više od mjesec dana učinila FAA, a nakon toga i brazilska, te kanadska agencija. Istog dana certificiranje je dovršila i UK CAA za Veliku Britaniju. Ovo je odlična vijest u prvom redu za Ryanair. EASA između ostalih mjera zahtjeva i posebno školovanje za pilote 737MAX, a zbog dugog skladištenja ovih aviona kompanija zahtjeva i letove bez putnika prije puštanja u promet. Kineska agencija još uvijek nije dovršila certificiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što je Airbus najavio povećanje proizvodnje A320 sa 40 na 43 primjerka do polovice godine i 45 do kraja godine, sada je objavio povećanje proizvodnje A220 sa četiri na pet primjeraka mjesečno (60 godišnje). Backlog ovog aviona je 487 primjerka (444 A220-300 i 43 A220-100), što je dostatno za 8 godina proizvodnje. Proizvodnja širokotrupaca se stabilizirala na 5 A350 i 2 A330.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

SpiceJet je krenuo sa davno najavljenim, a zbog Covida-19 prolongiranim projektom baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, točnije Ras Al Khaimah, gdje je otvorio prvih šest linija za Indiju (Bombaj, Cochin, Amristar, Lucknow, Jaipur i Delhi).

Kompanija u kasnijoj fazi planira pokrenuti letove prema Europi, Africi i Bliskom Istoku iz Ras Al Khaimaha dočim će putnici iz Indije sa jednim stopom moći presjedati na letove za Europu, Afiku i Bliski Istok.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Interesantna suradnja se desila među dva ogromna konkurenta u Brazilu. Da bi LATAM mogao prevesti 2700 kilograma Covid-19 cjepiva, GOL je prevezao 500 kg prtljage putnika sa LATAM-ova leta. Obije kompanija su imale letove između Sao Paula i Curitabe sa samo 25 minuta razlike u polijetanju. Tako da je prtljaga putnika sletjela u Curitabe 20 minuta prije putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GOL

Delta je obavijestila 400 pilota koje želi vratiti na posao u ljeto ove godine. Kompanija planira ozbiljno povećanje kapaciteta ovog ljeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

LOT je objavio da će do 2022. iz flote izbaciti sve Dash 8-400. Od 76 aviona u floti LOT ima 12 Dash 8-400. Nakon izbacivanja ovih aviona najmanji avion u floti će biti Embraer 170 (70 sjedala) i Embraer 175 (82 sjedala), a kompanija operira još i E190, E195, 737-800, 737MAX8, 787-8 i 787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Lufthansa je objavila da će od 28.3. nakon što se uvede pravilo obveze ostvarenje 40% slotova, uvesti karte od 9 EUR kako bi imali dovoljno putnika da ne moraju raditi prazne letove zbog zadržavanja slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Ethiopian i Air Djibouti su potpisali ugovor po kojem će razvijati Luku Djibouti u morsko-zrakoplovni cargo logistički hub. Preko luke planiraju prevesti 400.000 tona robe iz Kine u Afriku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ethiopian

Sve češće se ponavljaju vijesti o ponovnom pokretanju flybea. Virgin Atlantic je već rekao da sa flybeom 2.0 planira pokrenuti najbližu suradnju. Vijest koja je upravo objavljena, da je flybe registrirao prvi avion Dash 8-400 u registar pod svojim imenom svakako potvrđuje vijesti o ponovnom pokretanju kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flybe

Norveška vlada je objavila da podržava restrukturiranje Norwegiana, te da je sprema posuditi između 474 i 593 milijuna USD za restrukturiranje pod određenim striktnim uvjetima. Između ostalog vlada će inzistirati na dodatnom investiranju kapitala od bar 534 milijuna USD. Kompanija će nastaviti operacije isključivo sa 50 uskotrupaca koje planira povećati na 70 u 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Lufthansa će od 1.2. zahtijevati da putnici nose kiruršku ili FFP2 masku na letovima i neće dozvoliti platnene i priručne maske. Austrian pak ovo pravilo pokreće 25.1. i inzistirat će isključivo na FFP2 maskama, tj. neće dozvoliti ni kirurške maske.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Airbus je izgubio i posljednju narudžbu za svoj jedini cargo avion A330-200F. Naime turski MNG stornirao je narudžbu za 3 aviona  tako da je sada Airbus aktualno bez i jedne jedine narudžbe. Do sada je isporučeno svega 38 zrakoplova toga tipa. Situacija kod glavnog konkurenta Boeinga je znatno bolje jer ima još otvorene narudžbe: 41 Boeing 777F, 11 Boeing 747-8F i cak 44 Boeing 767-300F. Osim to Boeing razmatra opciju ponude  Boeing 777X u cargo varijanti.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Airbus

Boeing je već smanjio proizvodnju 787 na samo 5 mjesečno (60 godišnje). No, sada je JP Morgan izjavio da postoji ogromna šansa da Boeing još smanji broj proizvedenih primjeraka Dreamlinera.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Ruska LCC Pobeda je uprihodila 16 milijuna EUR profita u 2020. godini. U to vrijeme je imala 10% manje putnika u usporedbi sa 2020. no zavidan load faktor od 92%. Istinski fascinantni podaci u godini u kojoj su svi ostali bilježili milijarde gubitka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Koreanska Asiana Airlines je objavila namjeru izlaska iz Star Alliance nakon što je Vlada Koreje odobrila preuzimanje kompanije od strane Korean Aira za 1,6 milijardi USD. Korean je član SkyTeama. Ovime je Star Alliance izgubio vrlo vrijednog azijskog člana kojeg će jako teško nadomjestiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana Airlines

Lufthansa je promijenila ime nove kćeri koja ce provoditi isključivo turističke letove. Naime ime “Ocean” zamijenjen je imenom “Eurowings Discover”. Lufthansa želi krenuti već u ljetnoj sezoni 2021. sa 3 Airbusa A330-200 na duge linije. Ako potražnja bude veća od ponude, moguće je da ce flotu povećati za dodatne avione. Ali osnivanje ne stoji pod sretnom zvijezdom.

Prvi “protivnik” je Condor i to iz dva razloga: kao prvo, Lufthansa napada novom tvrtkom Condorovu najvažniju bazu u Frankfurtu a kao drugo otkazala je ugovor sa Condorom za letove unutar Njemačke za hub u Frankfurtu. Zbog toga je Condor već uložio žalbu njemačkom uredu za zaštitu konkurencije.

S druge strane “pritišću” i sindikati. Naime osnovna plaća za kabinsko osoblje je EUR 2000.- za 75 blok-sati, ali je problem što je Lufthansa sva radna mjesta raspisala za 70% radnog vremena. To znači da će bruto plača biti oko 1400 eura a sa tom plaćom je u Frankfurtu život nemoguć.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

FedEx je nakon spajanja sa TNT-om odlučio imati dualnu bazu u Europi pri čemu će Paris CDG biti primarna baza, a belgijski Liege sekundarna. No, zbog toga će kompanija smanjiti flotu u Liegu sa 40 na samo 15 aviona, te otpustiti 671 radnika u Liegeu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Bulgaria Air će 28.3. obnoviti liniju za Moskvu Sheremetyevo sa frekvencijom od 3 tjedna leta, koje će od 3.5. povećati na četiri. Uz to kompanija će 30.4. pokrenuti letove za Dubai sa frekvencijom od 3 tjedna leta koje će operirati sa Airbusom A319. Kompanija je odlučila i promijeniti aerodrom u Milanu, te će sa Malpense preći na Linate koji je bitno bliže centru Milana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bulgaria Air

Poljski LOT je objavio da ukidaju 300 radnih mjesta i to tako da ce otpustiti 150 radnika u idućih nekoliko mjeseci dok ce preostalih 150 radnih mjesta biti ukinuto u idućih 2 godine tako da odlaskom starijih radnika u mirovinu neće biti popunjena novim radnicima.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: LOT

KLM će otkazati većinu interkontinentalnih linija, posebno prema Južnoj Americi i Africi, kao i neke europske linije, posebno prema Velikoj Britaniji radi novih propisa o PCR testiranjima prije leta. Ukupno je KLM suspendirao 270 letova. Croatia Airlines i KLM imaju dva dnevna leta za Amsterdam i sigurno da će se ovo rezultirati na broj letova između Zagreba i Amsterdama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

 

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!