Novosti iz svijeta

Singapore Airlines želi biti prva kompanija na svijetu koja će pocijepiti sve svoje zaposlenike. Od jučer Singapur je krenuo sa akcijom cijepljenja 37.000 avio i lučkih radnika. Plan je da se svi zaposlenici u avio sektoru pocijepe u roku od 2 mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Let Pobede DP936 iz Berlina je u posljednji čas odustao od slijetanja u Vnukovo radi tehničkih razloga i kapetan se odlučio sletjeti u Sheremetyevo. I tu ne bi bilo ništa čudno da u avionu nije bio Alexei Navalny, žestoki kritičar Putinove vlasti koji se u 5 mjeseca liječio u Njemačkoj od trovanja. Novalnyovog su u Vnukovu čekale tisuće pristaša i novnara.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Europska komisija je poslala 100 pitanja Alitaliji vezano uz osnivanje nove kompanije ITA u kojima traži dodatna objašnjenja koja bi trebala dokazati kako nema poveznica stara Alitalie i ITA-e. Italija želi uložiti 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Još jedna parada za javnost. Mislim da je i široj javnosti jasno da će Europska Komisija odobriti Italiji enormnu investiciju u novu Alitaliju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

Wizz Air izdaje obveznice u vrijednosti 500 milijuna EUR, kao dio projekta u kojem želi prikupiti 3 milijarde EUR. Obveznice su na tri godine uz 1,35% zarade u 2024. U petak je Wizz Air Abu Dhabi obavio prvi let na liniji Abu Dhabi-Atena. 4.2. kompanija kreće i sa letovima za Solun (Thessaloniki). Kompanija je najavila i novu liniju iz Abu Dhabia za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Lufthansa će 1.02. letjeti na neobičnoj ruti. Naime, planiran je izvanredan let sa A350-900 iz Hamburga do 13.000 kilometara udaljenog Falklandskog otočja. Na letu će biti znanstvenici Alfred-Wegener-Instituta koji ce sa Falklanda dalje brodom do Antarktisa, do polarne stanice Neumayerstation III. Normalno se ti letovi izvode preko Južnoafričke Republike, ali zbog mutacije virusa je let “rerutiran” na Falklande.

Inače je Falklandsko otočje povezano sa svijetom preko čileanskog glavnog grada Santiaga ili preko brazilskog velegrada Sao Paola. Uz to leti i britanski Air Tanker nekoliko puta tjedno Airbusom A330  iz vojne baze Brize Norton kraj Oxforda sa međuslijetanjem na Kapverdima i prevozi vojnike, opremu, pa čak i turiste.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Mario Vukoja

Delta je dobila dodanih 2,9 milijardi USD pomoći za zadržavanje broja zaposlenih. U ovom programu Delta je dobila 2 milijarde bespovratnih sredstava i 0,9 milijardi pozajmice na 10 godina. Program traje do 31.3.2021. do kada kompanija neće otpuštati djelatnike. Po istoj osnovi Southwest je dobio 1,7 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

DOD SAD-a je uvrstio i COMAC, Grand China Air i China National Aviation Holding na listu kineskih tvrtki koje su pod sankcijama prema National Defense Authorization Zakonu, zbog bliskih veza sa kineskom vojskom i Komunističkom partijom. DOD je već u VI/2020. sankcionirao AVIC. Donald Trump je naložio zabranu bilo kakve investicije SAD-a u sankcionirane kompanije.

Prije par tjedana u novom setu sankcija COMAC je bio izostavljen. COMAC je proizvođač kineskih aviona C919 i ARJ21-700, čime će i ovi avioni imati ozbiljnih problema. China National Aviation Holding je državna kompanija koja je vlasnik Air Chine i Air Macau.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: C919

Emirates od 19.1. prekida letove iz Dubaia za Brisbane, Sydney i Melbourne, a radi dodatnog pooštravanja mjera u Australiji, te smanjenja broja putnika koji mogu doći u zemlju za 50%. Emirates je na ovim linijama imao 19 tjednih letova (svakodnevno za Sydney i Melbourne i 5 tjednih letova za Brisbane). Kompanija će nastaviti operirati letove za Perth, frekvencijom od dva leta tjedno. Još oko 37.000 Australijanaca pokušava dobiti avionsku kartu za povratak u domovinu, a isto čekaju već mjesecima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Emirates)

Pakistan Internationalov (PIA) aviona Boeing 777-200ER je zaplijenjen u Kuala Lumpuru jer kompanija nije plaćala leasing AerCapu. Avion je već bio nakrcan putnicima i robom i trebao je krenuti za Islamabad kada je aerodromsko osoblje zatražilo od posade da ne napušta gate. Potom je osoblje za zapljenu ušlo u avion i obavijestilo posadu da ne mogu napustiti aerodrom radi sudske odluke o zapljeni. Putnici će biti prevezeni za Pakistan Emiratesovim letom preko Dubaia. Europska Unije i dalje ima zabranu slijetanja PIA-inih aviona radi skandala sa nelegalnim pilotskim dozvolama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Kanadski protupožarni specijalist Conair Group je odlučio konvertirati 11 Bombardiera Q400, kojih je bio vlasnik flybe, u tankere-protupožarne avione. Q400AT ima tank od 10.000 litara. Conair je već konvertirao šest novih i 13 rabljenih Q400. Osim Q400AT kompanija operira i Q400MR, multi-role avione.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Conair

IATA je objavila da ubrzano radi na Travel Passu dokumentu koji bi putnicima i imigracijskom osoblju jednostavno dokazivao status PCR testova i cijepljenja na Covid-19. American je jučer pokrenuo svoj vlastiti VeryFLY aplikaciju za mobitele koja dokazuje testiranja i cijepljenja na Covid-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Norwegian je krenuo u ozbiljnu restrukturaciju. Jedan od glavnih poteza restrukturacije je ukidanje svih long-haul linija, te će kompanija letjeti samo short-haul linije. Kompanija planira u 2021. operirati 50 uskotrupaca, koje planira povećati 2022. na 70 komada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

American i JetBlue su se dragovoljno odrekli sedam pari slotova na New York JFK i šest na Washington Nationalu, sukladno dogovoru sa DOT-om. Na JKF 4 slota će ustupiti American i 3 JetBlue, a na Washingtonu 4 slota American i 2 JetBlue. Ukoliko će kompanije rastu sukladno planu morati će odreći još po 10 slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Indonezijska kompanija TransNusa je sa China Aircraft Leasing Group Holdingom dogovorila isporuku 30 COMAC ARJ21-700. Isporuke će krenuti od 2026. Kompanija trenutno ima 10 aviona (ATR42, ATR72, BAe 146-100 i BAe 146-200).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TransNusa

Američki LCC Allegiant je objavio otvaranje 21 nove linije i čak 3 nova aerodroma na koje do sada nije letio. Kompanija je jedna od rijetkih koja je prošle godine imala više aviona nego 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

Nakon što su SAD uvele carine na uvoz gotovih Airbusa od 25%, a potom je Europska Unija reciprocitetno uvela identične carine za Boeingove avione, SAD je poduzeo nove mjere, te su uvele 15% carine na dijelove koji se uvoze iz Europe za Airbusove avione. Ovo će posebno pogoditi proizvodnju u Albami, za koju se uvoze dijelovi iz Njemačke i Francuske.

Airbus je već najavio da će isto rezultirati otpuštanjem radnika u njihovoj američkoj tvornici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair će ovog ljeta operirati čak 1615 linija, kapaciteti i frekvencije će mu biti 188% veći nego u ljeto 2020, ali još uvijek 95% kapaciteta iz 2019. Kompanija će letjeti na 214 aerodroma, dok je 2019. letjela na 225 aerodroma. Tri najveća aerodroma Ryanaira će biti London Stansted, Dubli i Milano Bergamo. Naravno ovi planovi se mogu promijeniti ako se situacija sa Covidom-19 pogorša.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Bahrain 28.1. otvaran novi terminal koji je koštao 1,1 milijardu USD. Novi terminal ima 104 check-in šaltera, 36 šaltera za kontrolu putovnica, 8 karusela za prtljagu i 20 gateova. Na terminal se seli i nacionalna kompanija Gulf air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Bahrain

Atlas Air je naučio posljednja četiri Boeinga 747-8F. Iako je Boeing objavio prekid proizvodnje jumbojeta nakon 52 godine od prve isporuke, ova zadnja narudžba je bila ukalkulirana u proizvodnju, samo ne i objavljena, pa govorimo o zadnjih 4 primjerka koji će se proizvesti.

Boeingu je ostalo još 16 ovih aviona za isporuku, a uz trenutan broj proizvedenih aviona isti će se isporučivati do početka 2023, iako bi Boeing mogao isporuku i ubrzati (što znači i pojeftiniti svaki isporučeni primjerak), te dovršiti sve isporuke do kraja 2022.

Boeingu je osim ova 4 aviona ostala isporuka još 3 aviona za Volgu Dnepr i 9 za UPS. Dva aviona za SAD, VC-25B su isporučena, no još uvijek se dograđuju i prepravljaju za uporabu kao predsjednički avion, te će se početi koristiti kao Air Force One tek od 2024. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

Visoki federalni sud Nigerije je presudio protiv Emiratesa i naložio kompaniji da putniku isplati sumu od čak 1,6 milijuna USD. Naime, putnik je 2007. putovao u Kinu sa torbom u kojoj je bio toliki iznos novaca. No, prije ukrcaja u avion osoblje je zatražilo da im preda kofer sa novcem uvjerivši ga da će biti sigurniji kod njih. Putnik je prvo isto odbio, no postojala je mogućnost da izgubi let ako to ne učini. Novac je u služio za plaćanje robe u Kini. No, koferi su se tijekom puta izgubili. Prema dokaznom postupku nikada nisu napustili Lagos.

Emirates se branio da isto nije bila njihova odgovornost nego aerodromska. Emirates mora platiti i 131.000 USD izgubljene zarade i kamata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Virgin Atlantic i easyJet su zbog lockdowna u Velikoj Britaniji ozbiljno smanjili broj letova, pa su odlučili dio svog kabinskog i drugog osoblja ustupiti za cijepljenja protiv Covida-19. Kompanijama je u interesu da se što više stanovništva što prije cijepi protiv Covida-19 kako bi mogli što prije ponovo početi letjeti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

IndiGo je objavio da otvara 7 novih baza u Italiji između II. i V. mjeseca 2021. kako bi povećao konektiranost unutar Indije. Ovime IndiGo planira preuzeti što veći dio tržišta bankrotiralog Jeta (koji se ponovo vraća u promet), posrnule Air Indije, te posrnulog SpaceJeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Jet2 je suspendirao sve letove do kraja zimskog reda letenja (25.3.) zbog Covida-19 i novog britanskog lockdowna. Jet2 je zadnji puta suspendirao sve letove od 17.3. do 15.7.2020. tijekom 1. lockdowna. Kompanija u floti ima 90 aviona (A321, B737-300, B737-800 i B757-200).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Peirre Karl Pelandeau, utjecajni businessmen Quebeca, je zatražio od Vlade Kanade da zabrani prodaju Air Transata Air Canadi, te je ponudio da će platiti 20% više od Air Canade za Air Transat.

Samo dan kasnije Air Transat je odbio ponudu Peirre Karl Pelandeau. Air Transat smatra da je za kompaniju najbolje da se proda Air Canadi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) foto: Air Transat

Kako bi bili sigurni da posade Singaporea ne napuštaju hotelske sobe na destinacijama na kojima lete, kompanija je odlučila dati im naprave koje prate njihovo kretanje. Posade su u jednokrevetnim sobama iz kojih ne smiju izlaziti, a ne smiju čak ni imati međusobnu interakciju u hotelu. Po povratku u Singapore posade moraju proći PCR test, a ako su se vratile iz rizičnih zemalja moraju biti u izolaciji 7 dana u kojem periodu moraju obaviti 3 PCR testa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

DHL je naručio osam Boeinga 777F. Avioni će se isporučivati od 2022, te će biti dodatak na 15 ovih aviona naručenih 2018. DHL je u posljednjih godinu dana naručio velik broj novih i konvertiranih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Nakon što je Airbus objavio da je u 2020. isporučio 566 aviona, hladan tuš iz Boeinga. U 2020. isporučili su samo 157 aviona, dok su u posljednjem kvartalu isporučili tek 59 aviona, tek nešto više od 1/2 dnevno. Ovo je najgori rezultat kompanije od 1977. 2018. Boeing je 2018. isporučio 806 aviona.

Od aviona koje su isporučili su 43 B737, 30 B767, 53 B787, 26 B777 i 5 B747. Osim do nedavno prizemljenih B737MAX, Boeing ima problema sa B787, te će kasniti 3 godine sa isporukama B777X. B787 su tri puta smanjivali broj proizvedenih primjeraka u posljednjih par mjeseci.

Boeing ima i problema sa isporukama u Kini koja je radi trgovinskog rata sa SAD-om prekinula narudžbe prema Boeingu, a što je skoro 1/4 Boeingovog tržišta. 2021. svakako bi trebala biti bolja za Boeing obzirom da su u XII/2020 krenule isporuke B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Delta je odlučila prodati dijelove posljednjeg prizemljenog Boeinga 747-400. Za 25 USD možete kupiti jelovnik međunarodnih letova, za 175 USD možete kupiti ploču sa nekoliko prekidača iz kokpita, za 250 USD možete kupiti kabinski sistemski modul. Za isti iznos možete kupiti ekran za filmove i zabavu iz ekonomske klase. Za 300 USD možete kupiti klubu sa tri sjedala ekonomske klase. Za 500 USD možete kupiti pilotske pedale. Za isto toliko novaca možete kupiti i jedno vjetrobransko staklo kokpita. Za 1500 USD možete kupiti vrata aviona. Za 5.550 USD možete kupiti jednu od galleya. Moguće je kupiti i dijelove trupa čija cijena ovisi o kojem se dijelu radi, te koje je veličine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Emirates 1.2. obnavlja liniju iz Dubaia za Seattle, a od 2.3. i za San Francisco, te Dallas. Linije će imati frekvencije od 4 tjedna leta, osim Dallasa koji će imati tri tjedna leta. Ovime će se broj linija za Sjevernu Ameriku popeti na 10, obzirom da kompanija već leti za Boston, Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington DC i Toronto. Kompanija će istovremeno povećati i broj letova na nekim od postojećih linija za Sjevernu Americu. Tako će Emirates za New York JFK letjeti čak dva puta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Emirates)

Airbus je u 2020. isporučio 566 aviona i to za 87 naručioca. Nakon početka Covida-19 plan je bio 560 aviona, dočim je isti prekoračen za oko 1%. Od toga najviše je isporučeno uskotrupaca (A220 i A320 obitelji) njih 484. Uz to isporučeno je 19 A330, 59 A350 i 4 A380. Posljednji A380 su u proizvodnji i čekaju isporuku Emiratesu.

Najviše aviona je isporučeno IndiGo (44), pa Delti (30), China Southernu (22), Wizz Airu (17) i Americanu (16). Obzirom da je u 2019. Airbus isporučio 863 aviona ova količina isporučenih aviona i nije tako loša (-34%). U svakom slučaju ovoliko aviona Airbus je zadnji puta isporučio 2011.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.