Novosti iz svijeta

Lezor Aviation Capital Group je kupio 40 Airbusa A320neo obitelji i 20 A220. Među avionima je i pet A321XLR. Airbus je istinski razvalio sa brojem naručenih aviona ove godine, za razliku od Boeinga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Iznenađujuće u IAG-u British nije više broj 1 kompanija grupacije. Naime, u 2021. najviše letova imao je Vueling, njih 111.321. U isto vrijeme British je obavio 108.148 letova, Iberia 102.462, te Aer Lingus 24.428 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Zbog nagle nestašice pomfrija u japanskim McDonald’s-ima, isti je naručio čak tri Boeinga 747-400F puna pomfrija iz SAD-a. U normalnim okolnostima pomfri se doprema brodom iz Vancouvera. No, hitnost je tražila angažiranje jumbojeta. Izračunato je da je svaki B747F prenio 2,2 milijuna porcija pomfrija, tj. tri aviona se prenijela 6,6 milijuna porcija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlas Air

Nakon što je Wizz Air pokrenuo bazu u St.Petersburgu sa 16 linija, i ruska LCC Pobeda je odlučila reagirati te bitno povećati bazu u St.Petersburgu. Kompanija u ovom momentu ima 21 liniju iz St.Petersburga, isključivo domaće.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

I rumunjski LCC Blue Air je zadržao samo minimalan broj linija i frekvencija i to sve do kraja II. mjeseca radi Omikron soja Covida-19. Kompanija planira obnovu svih operacija, te širenje linija i frekvencija od IV. mjeseca 2022.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Air

Etihad je potpisao Memurandum strateške suradnje sa Zhengzhou Xinzheng Aerodromom po kome će kompanija u tom aerodromu otvoriti cargo hub. Od početka pandemije Etihad je imao 1042 leta za Peking i Shanghai na kojima je prevezao 65.000 tona tereta sa Boeinzima 777F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Najveće Europske zračne luke imaju daleko najveću konektiranost prema Europi, što je i logično. No, nakon najveće konektiranosti prema Europi iduće najveće konektiranosti su im u ovom trenutku:

 • Amsterdam: Sjeverna Amerika, Latinska Amerika, Azija
 • Paris CDG: Afrika, Sjeverna Amerika, Latinska Amerika
 • Frankfurt: Sjeverna Amerika, Bliski Istok, Azija
 • London LHR: Sjeverna Amerika, Bliski Istok, Azija
 • Istanbul: Bliski Istok, Afrika, Azija

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

ITA nastavlja ubrzano potpisivati code-share sporazume. Ovaj puta potpisala je sporazum sa Kenya Airwaysom, članom iste alijanse Sky Teama. Kenya Airways će time imati konekcije na brojne linije u Italiji, dok će ITA dobiti konekcije na linije u Africi. Konekcije će se vršiti preko Londona, Parisa i Amsterdama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

TUI otvara bazu u Friedrichshafenu gdje će bazirati jedan Airbus A320. Kompanija će krenuti sa letovima iz Friedrichshafena od 9.7. Kompanija će otvoriti pet linija prema leisure destinacijama u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj. TUI će na aerodromu imati konkurenciju Corendona koji ima 7 leisure linija, te Condora koji ima 1 lesiure liniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

Korean je razvio specijalne dronove koji pregledavaju oplatu aviona radi utvrđivanja stupnja korozije i napregnutosti konstrukcije aviona. Do sada su dizalice dizale ljude na visinu od 20 metara kako bi pregledavali krov, rep i bočne strane aviona. Sada za to koriste dronove. Dronovi su programirani tako da se kreću sinkrono u jatu od po četiri drona. Dronovi imaju senzore koji sprječavaju udarce u trup aviona ili predmete koji se nađu na putu, a kako ne bi prouzročili štetu, ali kako se ne bi i međusobno sudarali.

Dronovi skraćuju vrijeme potrebno za pregled aviona za 60%, tj. umjesto 10 sati koliko su ti pregledi do sada trajali sada oni traju samo 4 sata. Konačno sada više nema ni opasnosti da radnici ispadnu iz košara pri radu na visini. Konačno dronovi imaju kamere koje mogu otkriti oštećenja od samo jednog milimetra koja se ne mogu primijetiti golim okom dočim su i kvalitetniji od ljudske inspekcije. Dronovi i pohranjuju snimke pa se iste mogu kasnije analizirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Loganair je iskoristio bankrot Flybea i preuzeo dobar dio regionalnog tržišta Velike Britanije. Od kada je Flybe bankrotirao kompanija je otvorila niz linija i baza. U ovom momentu Loganair ima baze u Abeerdinu, Edinburghu, Glasgowu, Darlingtonu, Derryu, Dundeeu, Invarnessu, Isle of Manu, Kirkwallu, Newcastleu, Sumburghu i Teesideu, te ima fokus luku u Southamptonu gdje ima 5 linija.

Kompanija je uspjela dobiti i slotove na London Heathrowu za letove prema Teesideu. Loganair je prije par tjedana pokrenuo i široki code-share te blisku suradnju sa druga dva regionalna prijevoznika Blue Islandom i Aurignyem. Sve ovo će i te kako otežati posao Flybeu koji na proljeće planira ponovo pokrenuti letove. Flybe će prvu bazu imati u Birminghamu gdje Loganair, Blue Island i Aurigny već imaju pet linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Loganair

Klub američkog nogometa Arizona Cardinals je kupio Deltin Boeing 777-200ER star 19,9 godina i pretvorio ga u svoj klupski avion. Avion sada ima 28 sjedala prve klase, 48 sjedala business klase i 90 sjedala premium klase. Klub je izjavio da su 5. klub po broju letova u SAD-u. Na svako putovanje putuje 53 igrača, uprava, stručni stožer, novinari i pratnja. Cardinalsi su drugi klub u SAD-u koji imaju svoj avion, uz Patriotse koji imaju Boeing 767-300ER. Oba aviona operira Eastern.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Arizona Cardinals

Irkut MC 21-300 je dobio početni ruski certifikat četiri i pol godine od prvog leta. Ovo je prvi korak u certificiranju ovog aviona, a kompanija se nada uskoro dobiti sve potrebne certifikate i početi sa isporukama 2022. godine. Avion  prima 163 putnika u dvije klase. U ovom momentu je naručeno 175 ovih aviona isključivo od strane ruskih kompanija uz jednu narudžbu Azerbaijan Airlinesa (10 primjeraka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Irkut

Indonezija je dala zeleno svijetlo za letove Boeinga 737MAX, više od godinu dana nakon što je to učinila FAA. Ovo je djelomično i logično obzirom da se upravo prvi 737MAX Lion Aira tamo srušio. U Indoneziji dvije kompanija imaju ove avione, Lion Air (9 aviona) i Garuda Indonesia (1 avion).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lion Air

Do 24.12. otkazano je preko 4500 letova diljem planeta. Najviše letova je otkazano u SAD-u, Kini, Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Razlog otkazivanja je manjak pilota radi otpuštanja tijekom pandemija na što je došao i Omikron soj Covida-19 koji je daleko zarazniji (iako i sa vrlo slabim posljedicama). Zbog Omirona velik broj pilota i kabinaca je u samoizolaciji i to 10 dana, radi čega aviokompanijama i aerodromima nedostaje radnika.

Pretpostavlja se da će do 6.1, tj. do kraja praznika, biti otkazano preko 10.000 letova. Situacija će se stabilizirati tijekom I. i II. mjeseca obzirom na daleko manji broj letova u to vrijeme, radi čega će trebati i bitno manje posada.

Delta je upravo radi ovog problema tražila da se samoizolacija od Omirkona smanji sa 10 na samo 5 dana. Deltin zdravstveni tim smatra da je inkubacija od Omikrona kraća, te posljedice bitno slabije. Evidentno pocijepljenost kod pilotske populacije koja je izuzetno visoka, poglavito u SAD, nije baš puno pomogla u tome da piloti nisu izvan pogona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Swiss se sve više i više bori sa manjkom kabinskog osoblja. Nakon otkaza u proljeće ove godine,  njima 550 sada SWISS nudi novo zaposlenje. Prema prvim informacijama aktualni manjak kabinaca je 335 s time da će se on očekivanim povećanjem prometa u ljetnom redu letenja te dodatnim otkazima sada zaposlenih još povećati. Kao razlog povećanog broja otkaza navodi se na prvom mjestu obaveza cijepljenja. Sa istim problemom bore se i poglavito aviokompanije iz SAD-a gdje dolazi do masovnih otkazivanja letova zbog manjka posada, a o čemu smo već i na našim stranicama pisali.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Swiss

Ethiopian je odlučio uvesti Boeing 737MAX u operacije od II. mjeseca 2022. Ethiopian se zadnji odlučio za povratak ovih aviona obzirom da je upravo pad Ethiopianovog aviona 10.3.2019. kada je poginulo 157 putnika i članova posade bio razlog prizemljenja svih 737MAX. Kompanija ima prizemljenih 4 B737MAX8 i još 27 naručenih ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Nakon što je 14.1.2020. Deltin Boeing 777 ostao bez jednog motora i morao se hitno spustiti ispustio je 56.780 litara goriva što je učinio na 600 metara visine i to na područje grada Los Angelesa. Stoga je stanoviti Gerald Castaneda tužio kompaniju jer je bio sav poprskan kerozinom i pritom doživio ozljede.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Sukladno uvjetima za osnivanje ITA-e od strane Europske Unije Alitalija je raspisala natječaj za prodaju groundhandling i maintenance (MRO) jedinice. Rok za predaju ponuda je 28.2.2022.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alitalia

Lufthansa će ukinuti čak 33.000 letova ove zime radi Omikron soja Covida-19. Ova brojka je 10% svih letova Lufthanse. Lufthansa je vrlo kritična prema obvezi 50% letenja radi slotova i tvrdi da će morati odraditi 18.000 letova da zadrži slotove, a koje bi inače otkazala. Većina tih letova će, prema Lufthansi, letjeti prazna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

LOT obnavlja letove na liniji Budimpešta-New York, od VI. mjeseca 2022. Ovime se LOT vraća u Budimpeštu koju je potpuno posjekao tijekom Covida-19. Linija će se u početku letjeti tek tri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota). Letovi će se letjeti u W-rotaciji kao Varšava-New York-Budimpešta-New York-Varšava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: LOT

Može li Play uspjeti tamo gdje Wow nije? Manageri kompanije kažu da su naučili na greškama Wow-a koje neće ponoviti, npr. u tome da neće nabavljati širokotrupce koje je Wow nabavio. No, može li uopće neka kompanija uspjeti na specifičnom i vrlo limitiranom tržištu kao što ne Island, gdje posluje vrlo uspješan i nevjerojatno prilagodljiv i agilan Icelandair? Icelandair ima pokrivene najbolje linije sa značajnim brojem frekvencija, ima prilagodljivu flotu, kompanija istinski brzo i kvalitetno reagira na promjene na tržištu, ali i velike planetarne krize. I sve ih je uspješno preživjela.

Može li Play tu uspjeti na istim linijama na kojima već uspješno leti Icelandair, sa istim konceptom (letovi iz Europe i kratko vrijeme konekcija na letove za SAD sa uskotrupcima), ili na preostalim linijama sa slabijim potencijalima koje da su potencijalne već bi ih letio Icelandair. Prva dva leta Playa za SAD će biti za Baltimore i Boston koje već leti Icelandair. Nisam optimističan, no ostaje nama da vidimo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Air New Zealand se požalio na probleme sa bojom na svojim Boeingzima 787. Problem je nastao radi UV zraka. Boeing je izjavio da je svjestan problema i da radi na otklanjanju istih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air New Zealand

SAS je 22.12. obavio prvi probni let pod realnim uvjetima, dakle sa putnicima, sa jednim svojim A321LR, na liniji Kopenhagen-Washington. SAS planira od početka ljetnog reda letenja 27.03.2022.  koristiti A321LR na letovima iz Kopenhagena za Washington (7pw), New York/Newark (7 pw) te Boston (6 pw). Za očekivati je da će u toku zime biti još probnih letova prema istočnoj obali SAD-a.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: SAS

Eurowings će u 2022. letjeti na 140 destinacija i imat će 2400 letova tjedno. Kompanija će u flotu dodati 8 Airbusa A320 i 5 A321. Istim će se flota kompanije popeti na 107 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Iako je već par godina intenzivno rađeno na renacionalizaciji Kenya Airwaysa, što je bio jedan od prioriteta vlade, sada je vlast odustala od renacionalizacije, te će kompanija ostati u vlasništvu države samo 48,9%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kenya Airways

Najviše letova u XII. mjesecu imaju:

 1. 174213 American (88,3% spram 2019.)
 2. 127592 Delta (79,9%)
 3. 126507 United (82,7%)
 4. 99757 Southwest (84,8%)
 5. 65837 China Southern (96,3%)
 6. 63173 China Eastern (94,1%)
 7. 63030 Ryanair (105,2%)
 8. 47947 Indigo (100,4%)
 9. 40493 Air China (94,8%)
 10. 38240 LATAM (84,0%)

 

U Europi najviše letova u XII. mjesecu imaju:

 1. 63030 Ryaniar (105,2%)
 2. 31972 Turkish (86,3%)
 3. 30891 easyJet (66,7%)
 4. 26987 Lufthansa (69,6%)
 5. 21953 Air France (68,8%)

 

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Ryanair je diljem Europe smanjio broj frekvencija i linija 33% tijekom I. mjeseca. Ryanair tvrdi da je razlog tome Omikron soj Covida-19. Iako je kompanija planirala u fiskalnoj godini 2020/21 planirala imati gubitak do 100 do 200 milijuna EUR, sada će gubitak biti 250 do 450 milijuna EUR. Rezanja su ogromna, pa i kod nas u regiji gdje je Ryanair ozbiljno posjekao Zagreb, Niš, Banja Luku i Podgoricu.

Za sada su Ryanair odlučio rezati samo tri jedna u I. mjesecu, no pretpostavlja se da će Ryaniar rezati i u II. i III. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air France-KLM i IndiGo su potpisali code-share sporazum. Istim će Air France-KLM dobiti pristup na 25 domaćih destinacija u Indiji, dok će IndiGo dobiti pristup globalnoj mreži Air France-KLM, na preko 250 linija. Iako IndiGo do nedavno nije imao code-share ugovora sada je potpisao takve ugovore sa Turkishem, Qatarom i Americanom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.