Novosti iz svijeta

IndiGo je zbog iskazanog profita odlučio svojim radnicima dati bonus od 3% godišnje plaće. Ovo je prvi bonus od Covida-19, a prije Covida je kompanija davala 5% godišnje plaće kao bonus. Istovremeno IndiGo je objavio da mu se udio u domaćim letovima popeo na 57,5%.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto IndiGo

Boeing je prodao četiri business jeta i to dva B787-8BBJ (cijena 239 milijuna USD), jedan B737-7BBJ (cijena 101,5 milijuna USD) i opciju za jedan B777-9BBJ (453,6 milijuna USD). Boeing nije htio objaviti imena kupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

DOT SAD-a je kaznio LATAM sa milijun USD jer je kasnio sa plaćanjem kompenzacija i refundacija na letovima sa SAD. DOT je dobio 750 pritužbi nezadovoljnih putnika LATAM-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

I posljednja kompanija Etihada ode u „komšiluk“. Air Seychelles je potpisao code-share se Qataraom. Qatar operira svakodnevni let između Dohe i Seychellesa (Victoria). Air Seychelles više nema code-share sa Etihadom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

U Poljskoj najviše putnika ima Ryanair, slijedi LOT, a na trećem mjestu je Wizz Air. LOT planira ove godine imati 19% više putnika, više putnika nego 2019, tj. preko 10 milijuna putnika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Ryanair će u prvom tjednu VI. mjeseca imati 22.100 letova tjedno (u prosjeku više od 3000 letova dnevno). To je 29% više nego u istom tjednu 2019. Kompanija će imati 4,2 milijuna tjednih sjedala u prodaji, što znači da će tjedno imati oko 3,9 milijuna putnika. Ovo znači da će Ryanair imati 17% europskog short-haul tržišta. Kompanija leti za 227 aerodroma u 36 zemalja.

Ryanair će imati 2740 letova iz/za Stansted, 1972 iz/za Dublin, 1524 iz/za Bergamo, 1320 iz/za Palma de Mallorcu, te 1028 iz/za Barcelonu. Najviše letova ima linija Dublin-Stansted (56), pa Dublin-Gatwick (52) i Catania-Rim FCO (51). Kompanija ima 159 linija iz Stansteda, 130 iz Dublina i 107 iz Bergama. Kompanija opslužuje 29 aerodroma u Italiji, 27 u Španjolskoj, 25 u Francuskoj i 21 u Velikoj Britaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

Air New Zealand je poduzeo jedan vrlo originalni potez. Kompanija će dijeliti putnicima business klase i premium ekonomske klase kozmetičke proizvode koji se temelje na maorskoj kulturi od originalnih ljekovitih biljaka iz Novog Zealanda poput Kawakawe, Harakeke i Manuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Gubitak aviokompanija je u 2020. bio abnormalnih 140 milijardi USD. U 2023. IATA prognozira dobit od 4,7 milijardi USD uz prihod od 779 milijardi USD. IATA procjenjuje da će u Europi ukupan profit biti 621 milijun USD. Obzirom na prošlogodišnje profite mislim da je IATA vrlo skromna u procjenama i da će profiti biti i bitno veći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Thai

Emirates je investirao 300 milijuna USD u internet povezanost svih svojih aviona. Kompanija je istim uvela besplatan Internet za članove svog ff programa Skywards. No, kako je program besplatan i svi se mogu učlaniti, pristup besplatnom internetu je vrlo jednostavan. Putnici koji nisu članovi Skywards programa mogu platiti 2,99 do 5,99 USD za korištenje interneta, a ovisno o dužini leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Vijetnamski LCC VietJet dijeli milijun besplatnih karata, čak i za letove do Australije. Putnik mora platiti takse. Ova akcija traje od 24. do 26.5. Kompanija u floti ima 84 aviona, od čega je 6 širokotrupaca. Kompanija ima naručenih 323 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Marko Markota

I Ryanair je konačno objavio financijske rezultate za 2022. (fiskalna godina im je do kraja III. mjeseca 2023) i oni su onakvi kakvi su se očekivali. 10,8 milijardi EUR prihoda i 1,4 milijardi EUR profita. Kompanija je imala load faktor od nevjerojatnih 93%. Kompanija je prevezla 168,6 milijuna putnika. Kompanija u floti ima 537 aviona.

Kompanija više nema reduciranja plaća radi Covida-19 i to 28 mjeseci prije od prvotno planiranog vremena redukcija. Ryanair je u 2022. otvorio 5 novih baza i preko 300 novih linija. Ove godine Ryanair će operirati preko 3000 letova dnevno na preko 2500 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Zbog erupcije Etne, u nedjelju je otkazano 68 letova u Cataniji. Kao su avioni bili pokrivani vulkanskim pepelom nisu mogli polijetati i kada se aerodrom otvorio, što je stvorilo pretrpanost aerodromskih pozicija i dodatna kašnjenja i otkazivanja letova i po otvaranju aerodroma. Većinu nedjelje i ponedjeljka je bilo blokirano 10 parkirnih pozicija, a i sada ih je blokirano 8.

Zbog erupcije Air Serbia je jučer otkazala letove za Cataniu, što je istinski čudno jel se promet stabilizirao, pa ovo izgleda kao izgovor. Ovo je to čudnije jel su letovi otkazani dva leta za redom (19. i 22.5.). pošto je 19.5. najavljen štrajk u Italiji koji se nije desio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Catania Aerodrom

Aeroflot je osjetno oštetio korisnike svog freqveuent flyer programa. Sada će putnici morati imati bitno više milja da bi ostvarili nagradu. Povećanje je od 100 do 433%, što znači da za neke letove putnici moraju imati 4 puta više milja. Tako je gratis let u business klasi između St.Petersburga i Istanbula preko Moskve koštao 15.000 milja, a sada košta 80.000 milja ili 433% više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Department of Justice (DoJ) SAD-a će pokrenuti sudski spor protiv ujedinjenja Korana i Asiane u jednu kompaniju. DoJ smatra da bi isto bitno narušilo konkurentnost kako u putničkom prometu tako i u cargo prometu između Koreje i SAD-a. I Europska Unije je iznijela dvojbe u dozvoljavanje ovog spajanje. Korean i Asiana će se braniti na način da smatraju kako SAD ne može odlučivati o stvarima neovisne države, te bi isto bilo protiv Act of State Doctrine. Jednako tako Korea nije bila pitana kada su se spajali United i Continental, American i US, te Delta i Nortwest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Piloti American Airinesa su dogovorili sporazum sa upravom oko povećanja plaća, tj. kolektivni ugovor za idućih 4 godine. Sam sporazum još nije objavljen, no zna se da će u ovoj godini dobiti povećanje plaća od 21%, u 2024. daljih 5%, pa potom po 4% u 2025. i 2026. Ovo je na razini koju je Delta potpisala sa svojim sindikatima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Dan Air, koji ima dva aviona u wet-leasu kod Air Serbie je promijenio planirani red letenja. Kompanija je odustala od letove iz Bukurešta za Berlin, Minhen, Rim, Milano Linate i Budimpeštu, već će letjeti 2 tjedna leta za Malagu od 18.6. i jedan tjedni let za Madrid od 17.6. Kompanija će letjeti i iz Bresova na Nuremberg 2 puta tjedno. Čudne linije i još čudnije frekvencije. Konačno, nije jasno kako će kompanija pozitivno  poslovati uz iskorištenost aviona na samo 5 letova tjedno. Svi letovi će se operirati sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dan Air

Nakon što je Singapore Airlinesa objavio rekordan profit od 1,6 milijardi USD, uprava Scoota je odlučila radnike nagraditi sa bonusom u visini šestomjesečne plaće. Ono WOOOW! Scoot je imao 83,9% load faktora u prošloj godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Scoot

Još jedan incident se dogodio, no ovaj puta ne u SAD-u nego u Mexico Cityu. Tamo je Airbus A321 Viva Aerobusa greškom dobio dozvolu za prijelaz preko piste u momentu kada je Aeromexicov Boeing 737-8 krenuo sa polijetanjem. Na sreću ustanovljena je kolizija i Aeromexicu je naloženo da prekine polijetanje. Aeromexico je već imao brzinu od 148 km/h. Avion je potom vraćen na stajanku i ponovo je poletio sa 4 sata kašnjenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Aerobus

Air Algerie je naručio od Boeinga osam B737-9 aviona. Avioni će se isporučivati od 2027. Kompanija će naručiti i pet Airbusa A330-900, te dva A350-1000. Kompanija u floti ima 56 aviona (B737-600, B737-700, B737-800, A330-200, ATR 72-200, Hercules L100). Kompanija je objavila i blisku suradnju na svim poljima od održavanja aviona do prodaje letova sa Mauritania Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Algerie

 

Dva aerodroma Mexico Citya su u subotu otkazali letove između 4:25 i 10:00 zbog pepela vulkana Popocatepetl. Na aerodromu je bio značajan broj otkazanih letova, te velikih kašnjenja. Poznati vulkan je udaljen 72 km od Mexico Citya.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeromexico

Ukrajina je dobila novu cargo kompaniju Supernova. Kompanija leti sa jednim ATR 72-500F i dva Antonov An-26 i to iz aerodroma Rzeszow u Poljskoj, dok se neće obnoviti zračni promet u Ukrajini nakon čega će se promet prebaciti na Ukrajinu. Kompanija planira letjeti iz Kijeva i Lavova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Supernova

EasyJet će u ljeto 2024. otvoriti bazu u Birminghamu sa čak tri Airbusa A320. Kompanija iz Birminghama leti od 2007, no ekspanzija na aerodromu je krenula 2021. godine. EasyJet je u prvom redu iskoristio bankrot Flybea koji je imao velik broj operacija u Birminghamu. Kompanija trenutno leti 11 linija i ima 1,3 milijuna ponuđenih sjedala, no isto će povećati otvaranjem baze. Glavna konkurencija easyJetu na Birminghamu svakako je Ryanair koji drži 22% sjedala, Jet2 sa 20% sjedala i TUI sa 14% sjedala, dok je easyJet na 4. mjestu sa 10% sjedala, no prilično linija ima i Wizz Air te Loganair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

I IndiGo ima ogromnih problema radi Pratt & Whitney motora. Više od 10% flote IndiGo je trenutno prizemljeno radi toga. Ovo stvara ozbiljne problema, ali i gubitak novaca kompanije. Problemi sa Pratt & Whitney istinski postaju glavni planetarni problem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Ryanair je naručio 150 Boeinga 737-10. Ovaj avion će imati 228 sjedala, što je 21% više nego flota B737-800 (189 sjedala) i 16% više nego flota B737-8200 (197 sjedala). Ovo će omogućiti nižu cijenu po sjedalu. Isto je već prije par godina učinio Wizz Air kada je uz svoju flotu Airbusa A320 naručio i A321 sa 239 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Transavia će otkazati 300 letova u VI. mjesecu. Naime kompanija ima problema sa nabavom dijelova i kašnjenjima u održavanju, te im kasne avioni koji trebaju doći u lizing. Stoga kompanija nema dovoljno avione za planirane operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Cargo partner se prodao japanskom gigantu Nippon Express Group. Naime, nakon 40 godina vrlo uspješnog poslovanja osnivač i vlasnik kompanije Stefan Krauter je odlučio prodati kompaniju i uživati u zasluženoj mirovini. Krauter će ostati savjetnik u kompaniji, te će provesti tranziciju. Cijeli posao se radi po palicom JP Morgana i drugih velikih financijskih kuća.

Cargo partner je krenuo 1983. godine sa samo pet zaposlenika, da bi danas imao 4000 zaposlenih u 40 zemalja diljem planete. Kompanija je 2022. imala 2,1 milijardi EUR prometa. Cargo parner ima velike distributivne centre u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a prošle godine je u Zagrebu otvorio drugi distributivni centar u Zagrebu, ovaj puta uz Zračnu luku Zagreb, veličine 12.000 kvadratnih metara.

Nippon Express ima sjedište u Tokiju, te ima snažnu globalnu mrežu u 49 zemalja svijeta na 739 lokacija. Kompanija nudi avionski i pomorski transport, transport teških tereta, skladištenje i distribuciju, logistički dizajn, IT, čarter kamione… Kompanija je osnovana 1937. Nippon Express ima kapital od 70,2 milijarde USD, 16,9 milijardi USD godišnjeg prometa i 73.350 zaposlenih. Kompanija ima 7,5 milijuna kvadratnih metara skladišnog prostora, pola u Japanu, a pola izvan njega. Kompanija spada u top 5 logističkih kompanija svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargo Partner

Department of Justice (DoJ) je dobio sudski spor protiv Northeast Alliance, tj. joint venture Americana i JetBluea. Bostonski sudac Leo Sorokin je naredio dvijem kompanijama da prekinu partnerstvo. Sudac je kompanijama dao 30 dana da prekinu suradnju. Osnovna ideja zabrane je da alijansa smanjuje konkurenciju u New Yorku i Bostonu i samim time je loša po putnike.

Ova odluka je istinski čudna. U prvom redu dominaciju na ovom tržištu imamu United i Delta. Kada su se spojili American i JetBlue isti su samo dostigli količinu linija i letova ostala dva američka prijevoznika. Uz to iz tržišta leti i LCC gigant Southwest, ali i Allegiant, Alaska, Breeze, Frontier, Spirit, Sun Country, kao ogroman broj stranih kompanija. Stoga nikako ne stoji argument da bi se ovime smanjila konkurentnost. Upravo činjenica da JetBlue i American nisu više mala kompanije u New Yorku i Bostonu, nego mogu konkurirati Delti i Unitedu bi trebala biti glavni argument sucu da dozvoli alijansu. Ova odluka je istinski nonsens.

JetBlue ima još jedan postupak o kojem mora binuti, onaj za spajanje sa Spiritom, za koji je JetBlue voljan dati 3,7 milijardi USD. I ovdje se nastoji dokazati da isto nije prihvatljivo te se isto želi zabraniti. Iako se prethodno dozvolilo spajanje Americana sa US Airwaysom, Uniteda sa Continetnalom, Delte sa Nortwestom i Alaske sa Virgin Americom. Ročište u ovom postupku je 16.10.

Zamaaero će o ovoj važnoj temi napraviti veliku analizu u utorak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

IATA je projicirala da će u 2023. godini aviokompanija potrošiti čak 229 milijardi USD na gorivo. Gorivo obično iznosi 20-25% rashoda kompanija. Nafta je došla na razinu od preko 100 USD barel. Još 11.7.2022. cijena je bila 101.73 USD po barelu, a prije toga i više (npr.8.6.2022. 119,4 USD po barelu), no od tada cijena pada, da bi danas bila 72,6 USD po barelu. Prosječna cijena nafte u 2022. je bila 100,93 USD po barelu, dok je u prvom kvartalu ove godine prosječna cijena nafte 82,13 USD po barelu. Kako god, cijena goriva je svakako glavni rizik poslovanja aviokompanija, te izuzetno utječe na operativne troškove zrakoplovnih prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JAL

Helvetic je uzeo u lizing dva dodatna E190 na tri godine kako bi pokrio potrebe tijekom ljeta. Kompanija sada u floti ima 18 aviona (E190, E190-E2 i E195-E2).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Šest Airbusa A380 koje je Lufthansa prodala Airbusu će koštati 302 milijuna USD, 13 milijuna manje od prvotnog dogovora zbog oštećenja koja su nastala u oluju u Turelu, Španjolska, gdje su avioni stacionirani. Preostali A380 će se operirati do 2027. ili dulje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: