Novosti iz svijeta

JetBlue je uložio prigovor Nizozemskoj vladi i Europskoj Uniji radi smanjenja broja letova u Amsterdamu sa 500.000 na 440.000 letova. JetBlue smatra da je ovo kršenje open skies sporazuma i traži od DOT-a SAD-a da uvede reciprocitetne mjere protiv KLM-a. KLM je na to izjavio da je i on razočaran uvođenjem ograničenja, te je i sam pokrenuo niz sudskih sporova radi istog, te on nije akter u ovom ograničenju, upravo suprotno da je on najveća žrtva istog, pa onda mjere protiv njih u SAD-u nemaju nikakvog smisla. Sudski spor protiv ovih mjera sa KLM-om su pokrenuli i američke Delta, United i FedEx, među nizom ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Vlada Portugala je i službeno objavila prodaju 51% ili više vlasništva u TAP Portugal. Vlada Portugala će zadržati strateški udio u kompaniji (znači najmanje 25%). Preliminarni interes za kupnju su iskazali Lufthansa Grupa, IAG i Air France-KLM, ali i Vlada Brazila.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP

Kompanije Emirates i Maldivian su najavile međunarodno partnerstvo koje će omogućiti klijentima Emiratesa da lete do još 16 popularnih atola i ostrva na Maldivima, pored Malea. Ovaj sporazum je uspešan nastavak Memoranduma o razumevanju (MoU) potpisanog prošle godine između dve aviokompanije, čiji je cilj proširenje međusobne saradnje. Letovi će početi sa radom od 15.9, a karte se mogu rezervisati na web stranici Emiratesa, mobilnoj aplikaciji ili putem turističkih agencija.

Ugovor će omogućiti klijentima Emiratesa da imaju više opcija kada putuju na Maldive, koristeći usluge i mreže ruta obe aviokompanije na jednoj karti, a istovremeno će svojim klijentima pružiti udobno i superiorno iskustvo putovanja. Putnici koji idu na Maldive sada će moći da stignu do njihovih najpopularnijih destinacija za odmor uz pogodne presedajuće letove sa međunarodnog aerodroma Velana na atolu Severni Male. Putnici kompanije Emirates moći će koristiti usluge Maldiviana za nesmetano putovanje celim arhipelagom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Maldivian

Amazon Air zatvara Leipzig/Helle cargo bazu. Amazon iz Leipziga leti za Cologne, East Midlands, Katowice, Madrida, Milan Malpensu i London Southend. U Leipzigu baze imaju AeroLogic, DHL i Antonov Airlines, a do sankcija je imao i Volga-Dnepr (Air Bridge). Cargo letove ima još i Cargojet i MNG Airlines. Amazon Air u zadnje vrijeme ima ozbiljnih problema sa cargo letovima, te je počeo ozbiljna rezanja, a i ponudio je kapacitete na slobodnom tržištu u pokušaju da napravi operacije isplativim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amazon Air

Cathay Pacific je naručio dodatna 32 Airbusa A320neo obitelji, te je time povećao ukupnu narudžbu ovih aviona na 64. U narudžbi su A320neo i A321neo. Avioni će se isporučivati do 2029. Kompanija već ima 12 A321neo u floti. Kompanija u floti ima 177 aviona, od čega je ogromna većina širokotrupaca, a ima naručeno još 21 B777-9 i 1 A350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Pegasusu je isporučen 100-ti avion, Airbus A321. Avion slavi 100 godina Turske i nazvali su ga Cumhuriyet (Republika). Avion ima i posebno bojanje sa velikim natpisom 100. Kompanija prelazi sa Boeinga 737-800 na A320 obitelj, a tranzicija će se obaviti do 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Između Libije i Europske Unije je promet zatvoren od 2014. No, sada je letove prema Italiji obnovio Medsky Airways. Prvi avion je poletio 30.9. iz Tripolija za Rim FCO. Let je objavljen MedAirovim A320. Kompanija će liniju obavljati dva puta tjedno, srijedom i subotom.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Medsky Airways

Šumi bankrotiralih kompanija ove godine pridružio se i ekvadorski Equair koji je suspendirao sve operacije. Equair je osnovan 2020. godine a prvi let je imao 10.1.2022. Kompanija je u floti imala tri Boeinga 737-700 i letjela je na 7 destinacija. Baza kompanije je bila u Quitu. Kompanija je držala 17% ekvadorskog prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Equair

Zbog loših vremenskih uvjeta u New Yorku je u petak otkazano 500 letova, a 1300 letova je kasnilo. Od toga 298 otkazivanja je bilo na La Guardiji. Na La Guardiji je bila najgora poplava u 11 godina.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: La Guardia

United je ponudio aktivnim vojnim pilotima benefite ako pređu u kompaniju ili da to učine po kraju vojne karijere. United trenutno ima preko 16.000 aktivnih pilota od čega je 3000 bivših vojnih pilota. United je zaposlio preko 4000 pilota u zadnjih dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

David Ryan Harris, glazbenik je imao ozbiljan problem tijekom leta American Airlinesa iz Atlante za Los Angeles. Naime, tijekom leta stjuardesa je pokušala komunicirati sa njegovom djecom mješovite rase koja nisu odgovarala na njena pitanja i nisu joj htjela reći svoja imena. Stoga je stjuardesa zaključila da to nisu djeca gospodina Harrisa, nego da se isti bavi preprodajom djece, te je pozvala policiju.

Policija je po slijetanju u Los Vegas privela Harrisa na informativni razgovor gdje su ustanovili da su djeca njegova. Harris je zbog toga izgubio vrijeme i imao ozbiljne neugodnosti, a i djeca su preživjela traumu. Harris je izjavo da je stjuardesa imala ogroman broj opcija da bolje ustanovi stanje prije nego je pozvala policiju, te da je istinski razočaran i povrijeđen. American se ispričao radi neugodnosti i reakcije stjuardese.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Delta je na letu između Bostona i Rima imala overbooking. Stoga je osoblje nudilo putnicima kompenzacije. Kada su ponudili 3500 USD nije bilo zainteresiranih. Na koncu su ponudili 4000 USD i noćenje u hotelu sa 5*****. Tek tada je bilo zainteresiranih putnika da prebace let na idući dan. Opak novac!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Boeing je do sada imao problema sa 737MAX, 787, 777X, ali ne i sa 767. No, FedEx je upravo objavio da mu značajno kasne novi B767F. Kompanija ima naručenih 20 ovih aviona, dok ih u floti već ima 132. FedEx ukupno u floti ima 298 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing 767

Tri COMAC-ova ARJ21 su mjesec dana bila u Xinjiangu gdje su demonstrirali mogućnosti aviona, imali intenzivne maksimalne dnevne operacije, letjeli na najvišim visinama, te pokazali kakvo je letenje u teškim klimatskim uvjetima. Avioni su posjetili niz aerodroma, prosječno letjeli 9,2 sata dnevno, te odradili 184 segmenta u mjesec dana.

Osim ova tri aviona, COMAC je dovezao još šest aviona koje je prezentirao u tih mjesec dana među kojima i COMAC Business Jet, ARJ21BCF, ARJ21 medicinski transportni avion i ARJ komandni aviona za slučajeve nužde, kao i dva C919.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: COMAC

Američki Surf Air je naručio nevjerojatnih 100 Cessna Grand Caravan EX. Kompanija je uzela i 50 opcija. Prvih 20 aviona će doći 2024. Kompanija će konvertirati aviona u hibridne električne avione koji bi trebali poletjeti od 2026. Kompanija trenutno u floti ima 12 Pilatus PC-12NG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Surf Air

Ryanair povećava svoju bazu na London Stanstedu sa dodatna dva aviona, dočim povećava broj aviona u Londonu na čak 50. Istim dodaje 7 novih linija, ali i povećava frekvencije na 30 postojećih linija. Ovime se povećava broj letova za 15% iz Londona. Kompanija će iz Londona imati 27 milijuna putnika. Stansted je najveća baza Ryanaira na svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Vijetnamska privatna kompanija Bamboo Airways ima ogromnih problema. Kompanija ne isplaćuje plaće pa je 10% pilota napustilo kompaniju (oko 30 pilota). Prošle godine kompanija je objavila gubitak od čak 722 milijuna USD i na rubu je bankrota. Kompanija je ušla u restrukturaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bamboo Airways

Aerodrom Antalya je u 2019. imao 29,9 milijuna putnika, a prošle godine je imao 31,2 milijuna. Ove godine brojke su i još bolje. Stoga je aerodrom odlučio ranovirati terminala i povećati kapacitet sa 35 na 80 milijuna putnika. Oko 50% radova je već dogotovljeno. Aerodrom drže TAV (51%) i Fraport (49%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Antalya

Lufthansa će od 2025. do 2027. preurediti dio A320. Avoni će dobiti bokseve za prtljagu iznad glava veća za 40%. Dobit će i držače za tablete, te USB punjače za struju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

China Eastern je naručila 100 COMAC C919 direktno od proizvođača. Avioni će se isporučivati od 2024. do 2031. pri čemu će se u 2024. isporučiti 5 aviona. Ovo je najveća pojedinačna narudžba ovog aviona. Kompanija već u floti ima 2 ova aviona, a dobiti će ih još 5 od prve narudžbe. China Eastern u ovom momentu ima 619 aviona u floti, te 351 naručeni avion. C919 u ovom momentu ima 698 narudžbi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Već smo više puta pisali da je Ryanair opako porezao svoje zimske letova. I u regiji kompanija je porazala sve aerodrome na kojima leti osim Zagreba gdje ima više letova nego prošle zime. Kompanije je sada i objavila zašto je to tako. Naime, Ryanair nije dobio planirani broj novih aviona, već će ove zime dobiti 14 umjesto 27 planiranih aviona od IX. do XII. mjeseca, tek malo više od 50%. I u ostatku zime situacije nije ništa bolja. Zbog planiranog maintenancea koji Ryanair uvijek ima tijekom zime kompanija nema dovoljno aviona i morat rezati u mreži.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

London Gatwick je zatražio od kompanija da smanje broj letova radi manjka kontrolora letova i jer ne može ishendlati sve letove. No Ryanair je odbio isto napraviti. Kompanija navodi da plaća preko 100 milijuna EUR za kontrolu letenja i da joj nakraj pameti nije rezati letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Gatwick

Bivši američki predsjednik Donald Trump je objavio nešto što ovaj portal ponavlja već godinama. Trump je rekao da je Boeing napravio veliku pogrešku što je nastavio projekt 737 sa MAX inačicom i da je umjesto toga trebao osuvremeniti i poboljšati B757. Trump kaže da je B737 spor, neefikasan i star, dok je B757 brz, uglađen i predivan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Osobno sam veliki pobornik borbe za okoliš. Kod mene u dvorištu postoji 7 kanti za odvajanje otpada iako po zakonu moramo imati samo 3. Kod mene se opako pazi da jedan jedini dio otpada nije odvojen. Kupujem aparate koji štede energiju i za to plaćam bitno više novaca, imam isključivo sijalice koje štede energiju…

No, ovo za zračni promet smatram da je nonsens. Treba se motivirati kupovina novih aviona (kao i kod autobusa naplaćivati bitno više za letenje starim avionima), treba se motivirati kupovina prihvatljivog goriva, treba se motivirati da avio kompanije što više koriste prihvatljive mjere (uvode električne automobile, recikliraju na avionima i u upravi, uvode solarne elektrane, sade drveće…). Slažem se i da tamo gdje postoje brzi vlakovi linije do 300 ili čak 500 km moraju se ukinuti i mora se koristiti brze vlakove. No, limitiranje broja letova, enormno dizanje taksi i slične mjere su nonsensi. Ne može planeta nazad, tko će i kako sada smanjivati broj putnika. Notorni nonsens.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Talijanski leisure prijevoznik Neos otvara jednu istinski čudnu liniju Tel Aviv (Izrael)-Colombo (Sri Lanka). Linija će se operirati pod petom slobodom, za Classic Air, izraelsku charter kompaniju. Linija će se operirati sa Boeingom 737-800. Neos je do sada letio letove iz Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Neos

Sve čudnije i očajnije stvari se dešavaju u Rusiji. Ruska državna transportna flota (tzv. predsjednička flota) će ustupiti svoje Tupoleve Tu-214 komercijalnim kompanijama koje hitno trebaju avione. Državna flota ima 13 Tupoleva Tu-214 i dva Tu-204. O moj bože! Stvarno? I onda mi netko kaže da je u Rusiji sve super i da oni ni ne osjete sankcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Aeroitalia u posljednjem kvartalu ove godine pokreće bazu u Cataniji. Trenutno je Aeroitalia letjela tek sezonsku liniju iz Catanie za Bergamo. Aeroitalia je do sada izbjegavala konkurenciju i otvarala je baze gdje nema baza velikih prijevoznika, osim u Bergamu. No, u Cataniji kompanija će se klati sa brojnim letovima Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta, Eurowingsa, Jet2, Lufthanse, ITA-e, Norwegiana i Voloteje.

Aeroitalia ima baze u Bergamu, Comisu i Fioriu, a otvara bazu i u Anconi. Aeroitalia u floti ima 7 aviona (B737-700, B737-800 i ATR 72-600), a dolaze joj još tri B737-8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Aeroitalia

U petak 29.9. piloti Air Canade će demonstrirati na Lester B. Pearson Aerodromu u Torontu. Kao sto je zamaaero izvestio letos, ALPA koja je zastupnik 5000 pilota Air Canada-e je u razgovorima sa rukovodstvom kompanije od VI meseca. Protest koji je zakazan za petak je kako unija kaže “informacioni štrajk” (informational picket). Cilj pilota je da istaknu svoje zahteve i ka javnosti za potrebu za novim ugovorom. Sličan protest su imali i piloti West Jet-a, koji su u istom sindikatu. Zahtev unije i pilota je da se plate približe platama pilota koji lete za američke kompanije.

Piloti Air Canada-e su i dalje pod ugovorom koji je potpisan pre 9 godina sa godišnjom povišicom plate od 2%. Za razliku od drugih kompanija tokom pandemije AC nije otpuštala pilote, iako je dala dobre uslove za pilote koji su želeli da se ranije penzionišu i nije zapošljavala nove pilote. Veliki broj pilota je ipak otišao u američke kompanije, obzirom da su plate mnogo bolje i američki dolar je postao jači u odnosu na kanadski. Pored toga konekcije ka svim većim US hub-ovima iz Kanade su dobre, tako da piloti ne moraju čak i da menjaju mesto boravišta. Zbog nedostatka pilota Air Canada je srezala veliki broj letova u zapadnom delu Kanade, kao da su prepustili tržište WestJet-u koji se povukao sa istočnog tržišta isto tako.

Šta će biti od pregovora, vreme će pokazati, ali je za očekivanje ugovor sličan onome koji je ALPA izdejstvovala kod drugih velikih prevoznika.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

Još jedan skandala u Qantasu. Qantasov predsjednik Richard Goyder je dobio povišicu od 64.000 USD na 481.000 USD iako piloti imaju dvogodišnje zamrzavanja plaća bez mogućnosti povišica. Stoga piloti traže predsjednikovu ostavku. I to se desilo tek dva dana nakon duboke isprike CEO-a putnicima i djelatnicima radi prethodnih skandala i katastrofalnih poteza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Vrlo interesantne brojke: samo 2% Francuza koristi 50% letova, 15% Britanaca koristi 70% letova, 8% Nizozemaca koristi 42% letova. Ovo znači da daleko najviše leti najbogatija manjina. Upravo zato inicijativa Francuske da ukine jeftine krte, tj. limitira cijenu karata pod izgovorom smanjenja štetne emisije plinova neće pogoditi najbogatije koji će i dalje letjeti i za njih će i dalje postojati većina letova, nego će pogoditi sam one sa niskim primanjima koji traže jeftine LCC karte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.