Novosti iz svijeta

Novi europski long-haul LCC Norse Atlantic je ponudio čak 56 sjedala u premium ekonomskoj kabini, te planira privući business putnike. Premium ekonomska kabina daje 35% više mjesta za noge, dva besplatna obroka, prioritetan boarding i besplatnu prtljagu. Premium light dozvoljava jednu torbu pod noge, jednu torbu od 10 kg u pretince kabine, Premium classic uz to dozvoljava i jednu predanu prtljagu za prtljažnik od 23 kg, dok Premium plus dozvoljava čak dva kofera od 23 kg u prtljažnik.

I dok u ekonomskoj klasi karta u jednom smjeru za kraj VII. mjeseca košta 402 EUR, ona u premium ekonomskoj klasi košta 787 EUR, skoro pa duplo. Krajem VIII. mjeseca cijene padaju na 222 EUR za ekonomsku i 435 EUR za premium klasu, dok krajem IX. mjeseca cijena je samo 176 EUR za ekonomsku i 388 EUR za premium klasu. Za premium classic putnik mora izdvojiti još 85 EUR više, a za premium plus čak 256 EUR više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Icelandair je došao do originalne ideje kako umanjiti kaotičnu situaciju na europskim aerodromima. Pa su tako na letu za Amsterdam kao dio posade sa sobom poveli radnike koji utovaruju i istovaruju avion. Istim ne ovise o radnicima aerodroma Amsterdam kojih nema. Kompanija će to nastaviti činiti i ubuduće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Nakon što su mehaničari IndiGoa već drugi puta u pola mjeseca naglo oboljeli i zbog iznenadne bolesti nisu došli na posao, IndiGo je izjavio da shvaća da su mehaničari potplaćeni, da će im racionalizirati plaće i ukinuti smanjenja koja su napravili radi Covida-19.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Donuld Trump je obojao svoj Boeing 757. Nova boja je crna, umjesto tamno plave, sa dvije crvene pruge kao i prije. Na prednjoj strani ogromnim zlatnim slovima piše TRUMP. Na repu umjesto slova T sada je američka zastava koja vijori. Avion sa crnom bojom djeluje daleko elegantnije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trump

Aviokompanije diljem svijeta za sada su otkazale 25.378 letova diljem VIII. mjeseca. To je 819 letova dnevno. Od toga Europa će otkazati 15.788 letova, ili 2% od ukupnog broja letova. U Europi najviše će otkazivati Turkish (4408 letova), pa British (3600), easyJet (2045), Lufthansa (1888), Wizz Air (1256) i KLM (944). Turkish je ujedno i br. 1 po broju otkazanih letova u svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

KLM će otkazivati 10 do 20 letova dnevno radi manjka zaposlenika na Amsterdamu. KLM će smanjiti prodaju na postojećim letovima kako bi mogli rerutirati putnike sa otkazanih letova. Kompanija iz istog razloga neće više prihvaćati cargo na letovima KLM Cityhoppera te će time rasteretiti radnike na Amsterdamu koji se neće morati baviti utovarom i istovarom carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Kako bi izbjegao probleme u top ljetnoj sezoni indijski LCC IndiGo je odlučio povećati plaće pilotima i kabinskom osoblju za 8%. No, to nije učinio i za tehniku, pa su mehaničari već drugi puta u ovom mjesecu imali masovna bolovanja, ne došavši na posao radi nagle bolesti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

ANA je konvertirala dva od 20 Boeinga 777-9 u cargo avione B777-8F. Avioni bi u flotu trebali doći tijekom 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Još jedan Dash 8-400 je sletio bez nosnog kotača. Ovaj puta bio je to Air Cote d’Ivore na liniji Korhogo-Abidjan. Prilikom slijetanja nije bilo ozlijeđenih putnika ni članova posade.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Cote d’Ivore

Argentina je više od mjesec dana zadržala cargo Boeing 747-300M Emtrasur Carga, cargo kompaniju Conviase. Avion je prije bio u vlasništvu Mahan Aira, iranske kompanije koja je povezana sa terorizmom i iranskim tajnim službama, a ima ban SAD-a i niza drugih zapadnih država. Avion je Mahan prodao Conviasi. Na letu za Buenos Aires je bilo čak 19 članova posade, što je bio alarm argentinskim službama. U pregledu aviona ustanovilo se da je među članovima posade bio i niz iranskih državljana, među kojima je jedan bio član iranske obavještajne službe Quds Force (iranska CIA). Argentina je zadržala i avion i posadu radi ispitivanja.

No, sad je Conviasa ukinula sve letove iz Caracasa za Argentinu i Čile najranije do IX. mjeseca, a vjerojatno i duže. Conviasa ne može točiti gorivo u Argentini i Čileu nakon incidenta. Conviasa je ukinula i letove za Limu (Peru), no ovo nije povezano sa argentinskim incidentom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Conviasa

Nakon što je Lufthansa ozbiljno povisila cijene kako bi demotivirala putnike na putovanje, a što više zaradila na onima koji će se ipak odlučiti na put (i pritom ukinula 3000 letova), sada je i Eurowings odlučio povisiti cijene za 10%. Ova mjera trebala bi smanjiti broj putnika na Eurowingsovim letovima. Eurowings otkazuje ozbiljan broj letova diljem Europe, pa i u našoj regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

DOT je zaprimio niz pritužbi putnika i iznio je priopćenje u kojem upozorava kompanije da ne smiju razdvajati roditelje i djecu mlađu od 13 godina, što neki ULCC rade kako bi natjerali roditelje da plate dodatan novac za rezervaciju sjedala kako bi isti mogli sjediti zajedno. DOT je objavio da će u VIII. mjesecu objaviti i propis kojim će biti obveza aviokompanija da osiguraju da djeca mlađa od 13 godina moraju sjediti zajedno sa roditeljima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Flybe je morao otkazati stotine letova zato što mu lezori nisu isporučili avione koje su obećali. Kompanija je pribavila dva aviona za kratkoročni lizing no ni to nije bilo dovoljno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybe

Aerodrom Hong Kong je otvorio treću uzletno-sletnu stazu. Staza je dugačka 3800 i široka 60 metara. Kako je za stazu trebalo nasipati ogromnu količinu zemlje u more i produžiti umjetni otok izgradnja je koštala enormnih 18 milijardi USD. Treća pista je bila istinska nužnost jer su sadašnje dvije radile preko svojih kapaciteta. Sada je kapacitet aerodroma čak 620.000 letova godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Ryanair po treći puta pokreće bazu u Belfastu. Ovaj puta sa dva aviona i 12 linija. Baza će krenuti 28.3. Ryanair je bazu prvi puta pokrenuo u Belfastu daleke 2007. godine. Drugi puta pokušao je 2016.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ujedinjeni Arapski Emirati pregovaraju sa Talibanskom vlasti da vode Aerodrom Kabul i nekoliko ostalih aerodroma u Afganistanu. Ovi pregovori su direktna konkurencija Katarsko-Turskom koncernu koji također želi preuzeti vođenje aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Kabul)

Boeing je izjavio da postoji rizik da otkaže projekt 737MAX10. Kompanija za sada ima nakanu obaviti certifikaciju za avion koju mora obaviti do kraja godine, ali nije sigurna hoće li u tome uspjeti. Boeinga ima 640 narudžbi za ovaj avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

British je u zadnji čas postigao sporazum sa check-in radnicima i prihvatio njihove uvjete za povećanje plaća, pa na Heathrowu neće biti štrajka. Ovime je British spriječio još jednu kaotičnu situaciju u Europi. Ipak British će morati otkazati preko 10.000 letova između VII. i X. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Zamjenik premijera Rusije je rekao da rusko-kineski širokotrupni projekt CR929 ne ide u smjeru koji odgovara Rusiji i da bi Rusija mogla izaći iz projekta. Avion bi trebao imati 280 mjesta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

Vrlo čudan i neuobičajen potez Wizz Aira. Naime, kompanija je u wet-leasu uzela Boeing 737-800 od ukrajinskog LCC SkyUpa. Avion je star 9,6 godina. SkyUp je uspio iznajmiti tri aviona za Corendon, dva za Smartwings, te po jedan za Wizz Air, Tailwind i Freebird. Istim je SkyUp iznajmio sve svoje B737-800 osim UR-SQP koji se nalazi u Kijevu. Dva 737-700 su parkirana u Iasi i Varni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

Zbog kašnjenja koja su postala vrlo duga, Air Canada neće prihvaćati životinje u prtljažnom prostoru na svojim letovima sve do 12.9. Air Canada se boji da bi se zbog dužine puta uzrokovane kašnjenjima životinjama moglo nešto desiti. Osobe koje su do danas unapred rezervisale uslugu ce biti usluzene.

autori: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Air Canada

Gorivo za Airbus A380 u ovom momentu po satu košta 17.000 USD. Ako avion primi 500 putnika, to znači 34 USD po putniku po satu. Za 12-satni let to iznosi 408 USD po putniku. To znači da je trošak povratnog leta 816 USD. Tek nešto manje od onog što kompanija može naplatiti putniku. A gdje su tu troškovi nabavke aviona, posada, aerodromske takse, troškovi preleta i kontrole leta, održavanje aviona, čišćenje i opskrba avion…

Enormno puno. Sada je jasno zašto kompanije nevoljko koriste A380 i nastoje ga se riješiti. A380 obožavaju putnici, ali ga mrze kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

ACI je objavio nagrade za najbolje aerodrome. U kategoriji do 5 milijuna putnika najbolji su Torino i La Palma. U kategoriji 5-10 milijuna najbolja je Valencija. U kategoriji 10-25 milijuna najbolji je Porto. U kategoriji 25-40 milijuna najbolji je Beč. I konačno u kategoriji preko 40 milijuna pobjedu je odnio Rim FCO. Za najbolju digitalizaciju proglašen ne London City. Za najveći ekološki doprinos nagrada je otišla u Istanbul IST i Bristol. Za najbolje ljudske resurse nagradu je dobio Istanbul IST.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rim FCO

I Brussels je otkazao 700 letova ovog ljeta. Ovo je 6% svih operacija Brusselsa. Zaposlenici traže i više otkazivanja jer navode da je pritisak na njih prevelik i da oni neće moći odraditi preostale letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

SAS Scandinavian Airlines je zatražio predstečajnu zaštitu po članku 11 (chapter 11) u SAD-u. Kompanija će nastaviti avio-operacije. SAS pretpostavlja da će dovršiti restrukturaciju za 9 do 12 mjeseci i izaći iz predstečajne zaštite. SAS je u ozbiljnim financijskim problemima. Hitno joj je potrebno 880 milijuna EUR. Pomoć su obećali Danska i Norveška (privremeno), no Švedska je objavila da više neće pomoći kompaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Airbus A380 se naveliko vraća u operacije. No, ne zato što su kompanije to htjele ili je nekim čudom avion postao superisplativ nego zbog pragmatičnih razloga. Naime, kompanije imaju problema sa zaposlenicima, pa žele koristiti što veće avione da prevezu što više putnika sa limitiranim brojem posada. Uz to kompanije imaju problema sa kašnjenjima isporuka aviona. Kasne B777X, 737MAX, A320, već skoro dvije godine prizemljen je 787. Stoga koriste ono što je na raspolaganju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

AirBaltic razmatra kupovinu Airbusa A321XLR kao dodatak na A220-300 flotu. Kompanija bi sa ovim avionom letjela lond-haul letove, poglavito do SAD-a te ne planira nabavu širokotrupaca. Ovo je i logično. Imati ova dva aviona i letjeti linije do 8500 km je izuzetno logično.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Ryanair je u VI. mjesecu imao 15,9 milijuna putnika, što je 203% spram istog mjeseca lani (5,3 milijuna). Load faktor kompanije je u ovom momentu istinski respektabilnih 95%, skoro na nivou rekordne 2019. kada je kompanija imala 96% load faktora. Kompanija je u VI. mjesecu operirala 88.500 letova.

U prvih pola godine Ryanair je imao 134,5 milijuna putnika (35,1 milijun prošle godine) uz prosječan load faktor od 86% (prošle godine 72%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I krenulo je, ruski Azur Airlines je prizemljio pola svoje flote radi nedostatka rezervnih dijelova. Predumijeva se da će kompanija krenuti sa kanibaliziranjem prizemljenih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Azur

U ponedeljak 20.6, pre poletanja na letu Air Canade AC866 iz Montreala za London UK, uz nalog kapetana i policijsku pratnju 25 putnika moralo je napustiti avion. Među njima su bili penzioneri, porodica sa malom decom i članovi F1 ekipa Aston Martin i Red Bull. Sve je prošlo bez ikakvih incidenata. U foajeu im je saopšteno da su razlozi za izbacivanja: nepoštivanje pravila o nošenju maske, konzumiranju alkohola ili nepropisnog ophođenja prema posadi. Za razliku od putnika, njihov prtljag je uredno otišao letom za London. Putnicima je izrečena zabrana letenja od 24 sata.

Inicijalna izjava od strane Air Canade  koja je data Toronto Star-u je da prilikom celog procesa na žalost, neke od osoba su izbačene greškom i da Air Canada nastavlja sa internom istragom. Jednom broju putnika je omogućeno da ode sledećim letom sutradan ujutro. Stariji bračni par, odleteo je Air Transatom gde su platili karte 1300CA$.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto); foto: Air Canada

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.