Novosti iz svijeta

Lufthansa posjeduje ukupno 14 zrakoplova A380. Prvih 6 je već prodala Airbusu i oni će flotu napustiti krajem 2022. odnosno početkom 2023. Što će biti sa preostalih 8 mašina, za sada nije jasno. Na skupštini akcionara održanoj u utorak 4.5, CEO Lufthanse Carsten Spohr je izjavio, da u ovom trenutku nema nikakvih planova nakon krize u promet vratiti A380. Po njegovim riječima taj se avion “zbog velikog kapaciteta može samo ograničeno koristiti, a i pogon sa 4 motora donosi visoke troškove”. Pomalo čudna izjava nakon svih “himni” koje su europske kompanije pa i sam Spohr u prošlosti “ispjevali” za A380…

Na pitanje jednog akcionara da li postoji opcija da se A380 pretvori u freighter verziju s obzirom na veliku potražnju na cargo tržištu,  Spohr je jasno odgovorio da se to neće dogoditi jer su “i pretvorba u freighter verziju i troškovi upotrebe zrakoplova, pogotovo kroz činjenicu da se cargo mora tovariti na tri razine (“normalna” cargo paluba + donja + gornja) puno preskupi”. Kroz prizmu Lufthansa Cargo interesantan je i podatak da je Lufthansa  u ožujku objavila da je naručila svoj 10. Boeing 777F za kojega je već i rezervirana registracija D-ALFJ. Sada je objavljeno da 10. mašina neće biti novi zrakoplov kao svih do sada isporučenih 9 mašina, već da se radi o jednom rabljenom koji će biti uzet u leasing.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Airbus je u IV. mjesecu isporučio 45 aviona za 30 aviokompanija. Isporučena su 3 A220-300, 17 A320neo, 3 A321ceo, 13 A321neo, 2 A330-900 i 6 A350-900. Ovo je lošije od III. mjeseca ali bolje od IV. mjeseca prošle godine (14). Do sada je u 2021. kompanija isporučila 170 aviona za 55 kompanija. Airbus je imao 48 narudžbi u IV. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Sa 3,6 milijuna putnika ruski S7 je po prvi puta prešao Aeroflot po broju putnika u 1. kvartalu ove godine. S7 u floti ima 104 aviona, od čega dva cargo aviona. Kompanija leti na 150 destiancija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

Portugal je u 2019. ostvario 60,4 milijuna putnika. Najveći aerodromi su mu:

 1. 31,1 Lisabon
 2. 13,1 Porto
 3. 9,0 Faro
 4. 3,3 Funchal, Madeira
 5. 2,4 Ponta Delgada, Azori
 6. 0,6 Terceira, Azori
 7. 0,3 Horta, Azori
 8. 0,2 Porto Santo, Madeira
 9. 0,1 Santa Maria, Azori
 10. 0,1 Flores, Azori

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Boeing otvara dvije nove linije za konverzaciju 737-800 u BCF (Boeing Converted Freighter). Linije se otvara uz partnerstvo Cooperativa Autogestionaria de Servicos Aeroindustiales (COOPESA) u Alajuela, Costa Rica. Prva linija otvara se početkom iduće godine, a druga krajem 2022. COOPESA je četvrta lokacija na kojoj će se 737-800 konvertirati u freightere, obzirom da kompanija ove konverzije radi u Boeing Shanghai Aviation Services, Guangzhou Aircraft Meintenance Engineering Company Limited i Taikoo Shandong Aircraft Engineering Co.LTd, sve tri u Kini.

Boeingu je jasno da postoji ogromna potražnja za konvertiranim freighterima, pa nastoji otvoriti što više linija koje bi zadovoljile potrebe. Boeing procjenjuje da će u idućih 20 godina trebati čak 1500 konverzija freightera. Do danas Boeing ima 180 narudžbi za konvertirane 737-800BCF od 15 kompanija. Do sada Boeing je isporučio 50 konvertiranih aviona.

Konvertirani 737-800BCF ima nosivost od 23 tone carga, troši 20% manje goriva nego 737 classic freighters. Uz to ima i bitno veći dolet, pa sa maksimalnim opterećenjem može preći 3695 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Rynair je otvorio bazu u Stockholmu Arlandi. Baza će krenuti sa letovima od kraja X. mjeseca i imat će 20 destinacija diljem Europe sa oko 90 letova tjedno, među kojima i letove za Niš i Banja Luku. U bazi će Ryanair bazirati 2 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Australijski regulatori su odbili joint venture između JAL-a i Qantasa. Regulatori se slažu da bi kratkoročno to imalo koristi jer bi ubrzalo vračanje obije kompanije na tržište nakon što se Australija otvori za međunarodne letove. No regulatori smatraju da to što osim ove dvije kompanije na linijama leti još samo ANA nije dobro dugoročno za putnike, te će stvoriti bitno manju konkurenciju i dominaciju dva prijevoznika nad trećim.

Qantas je izjavio da je razočaran ovim tumačenjem i da će uložiti prigovor. Ovo je to čudnije što su regulatori do sada dozvolili niz jointe venturea u Australiji pa čak i tamo gdje su samo dva prijevoznika koji su ušli u takav sporazum (npr. Emirates-Qantas).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto JAL

Ethiopian Mozambique Airlines je prekinula sve letove od danas, 6.5. Kompanija naglašava da je isto rezultat drastičnog pada broja putnika. Suvlasnik kompanije je Ethiopian. Kompanija je u floti imala samo jedan Dash 8-400 koji je u wet-leasu od Ethiopieana, iako je u boljim vremenima imala i jedan Boeing 737-800, te dva Dash 8-400. Osim ove kompanije Ethiopian ima joint-venture u Malaviju, Čadu, Zambiji i Togu. Sada u Mozambiku leti još samo LAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean Mozambique

Više od 900 članova obitelji i prijatelja koji su izgubili najdraže na Ethiopianovom letu ET302, u III/2019. kada je pao Boeinga 737MAX traži od američkog predsjednika Joe Bidena da smjeni FAA administratora Seven Dicksona, direktora za sigurnost Ali Bahramia, te ostale top funkcionere FAA. Obitelj naglašava da su FAA funkcioneri tvrdili da je sve ispravno poduzete nakon pada Lion Airovog 737MAX na letu JT610. Očito da nije.

Obitelji naglašavaju da bi 345 osoba danas bilo živo da je FAA radila svoj posao. Stoga im nije jasno kako ti isti ljudi još uvijek sjede na svojim dobro plaćenim pozicijama. Obitelji naglašavaju da neće stati dok funkcioneri FAA ne budu smijenjeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Kako smo već pisali, Lufthansa očekuje relativno brzo oporavak turističkog tržišta. Stoga ne začuđuje izjava CEO-a Carstena Spohra u jučerašnjem izdanju njemačkog Bilda da Lufthansa i njena kći Eurowings ovo ljeto lete za  rekordnih više od 100 turističkih ciljeva. Pri tome Spohr zahtjeva privilegije za cijepljenje putnike te zagovara uvođenje “internacionalnih digitalnih dokaza da je putnik cijepljen ili negativno testiran kako bi se napokon moglo ukinuti karantene koje ionako nitko ne može kontrolirati!”.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Američki LCC Allegiant Air je objavio profit za prvi kvartal 2021. od 6,9 milijuna USD. Kompanija je isto objavila uz riječi „Vratili smo se!“. Kompanija je povećala i kapacitete pa su isti sada 2,7% veći nego u istom kvartalu 2019. Load faktor je bio samo 55,3%, što je 34 postotna boda manje nego u istom kvartalu 2019. Kompanija u floti ima 100 aviona A320obitelji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Allegiant Air

AirBaltic koji je ušao u deal sa Lufthansom, otvorio je letove iz Minhena za Tallinn, pa sada nudi 24 tjedna leta za Rigu, Vilniju i Tallinn iz Minhena. Kompanija se preselila iz Terminala 1 na Terminal 2 čime je omogućena brza i kvalitetna konekcija na sve letove Lufthanse i članova Star Alliance.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Baltic

Latinoamerički LCC IndigoPartnersa JetSmart operira više linija nego prije Covida-19. Broj frekvencija je bitno manji, no broj linija je povećan. Tijekom zime operirali su 74% kapaciteta iz 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetSmart

Skyscenner je objavio vrlo interesantne brojke sva svoje stranice:

 • booking unaprijed (75 dana prije leta) je na razini onog iz 2019.
 • prosječno putovanje putnika koji kupuju karte je 7 do 20 dana
 • 55% kupaca planira godišnji odmor u idućih 6 mjeseci
 • 39% putnika planira godišnji odmor, 52% posjetu rodbini i prijateljima
 • putnici radije odabiru manja mjesta, otoke i obalne destinacije
 • bitno je više putnika u X, XI i XII mjesecu nego prošlih godina
 • cijene karata u Europi su pale za 15% u usporedbi sa 2019.
 • ipak putnici kupuju skuplje karte ali da nemaju presjedanja zbog straha od Covida-19

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Swiss će otpustiti još 1000 radnika do kraja 2021. Kompanija će smanjiti i 20% višeg managementa. Kompanija je odlučila odgoditi isporuke aviona, prekinula je sve investicije koje nisu krucijalne, zaustavila sve projekte koji nisu od presudne važnosti za kompaniju, smanjila broj linija i frekvencija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

 

Posrnuli SpiceJet će isplatiti 10 do 50% niže plaće radnicima za IV. mjesec. Kompanija tvrdi da je to radi Covida-19 koji je u Indiji izmakao kontroli. No, svi znamo da je kompanija bila u vrlo ozbiljnim problemima i prije Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Lufthansa je u zadnjih godinu dana smanjila broj radnika za 24.000, a sada u 2022. planira smanjiti još 10.000. U ovom momentu kompanija ima gubitak od 235 milijuna EUR mjesečno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Norwegian će letjeti 50 aviona u 2021, te 70 u 2022. Kompanija se nada stabilizaciji tržišta i vraćanje na brojke iz 2019. do 2023, ili najkasnije do 2024. Norwegian je otkazao većinu narudžbi aviona, te je prekinuo sve long-haul linije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Embraer je objavio da je dobio narudžbu za čak 30 E195-E2, no još uvijek ne želi objaviti ime naručitelja. Isporuka ovih aviona će biti od 2022. Embraer je imao 139 ovih aviona u backlogu, dočim će se backlog povećati za 22%. Kompanija ima i još i 7 E190-E2 u backlogu. Kompanija je do sada isporučila 29 ovih dva modela aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Švedska zatvara svoj 3. najveći aerodrom Brommu. Aerodrom se zatvara zbog Covida-19, ali i ogromnog pritiska zelenih. Bromma je aerodrom najbliži Stockholmu, samo 7 km od grada. U 2019. aerodrom je imao 2,4 milijuna putnika, no ovog III. mjeseca imao je samo 6000 putnika na tek par domaćih linija. Sav promet prebacit će se na Arlandu koja je 40 km udaljena od grada.

Prvotni plan je bio da se aerodrom zatvori 2038, pa je isti nedavno imao investiciju od 162 milijuna USD za novi terminal. Datum zatvaranja će se doznati uskoro, nakon što Švedska dovrši ispitivanje javnog mijenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Bromma

United je u trećoj tranši pomoći za zadržavanje radnika dobio 2,8 milijardi USD. Kompanija je u prvoj tranši dobila 5,0 milijardi, s u drugoj tranši 2,6 milijardi, što znači da je do sada ukupno United od SAD-a dobio 10,4 milijardi USD. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Stjuardesa tuži Southwest jer nije poduzeo sve što je mogao da se ona ne zarazi Covidom-19. Naime, 69-godišnja stjuardesa se zarazila u kompaniji, nakon čega je zarazila svog 73-godišnjeg supruga koji je kasnije umro od Covida-19. Stjuardesa traži 3 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Boeing je dao otkaz 65 radnika, a još 53 je ozbiljno sankcionirao radi rasističkih ispada. Boeing je pritom izjavio da ima nultu stopu tolerancije na rasizam. Kompanija u Bordu direktora ima 83,3% bijelaca, među upravom ima 79,2% bijelaca, kod menađera je 77,0% bijelaca, a u sektorima je od 62,8% do 68,8% bijelaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Sejšeli će preuzeti 100% Air Seychellesa, tj. otkupiti 40% dionica od Etihada, dogovoreno je među dvije kompanije. Etihad je dao 79% popusta na dug koji je Air Seychelles imao prema Etihad Aviation Grupi, dočim će kompanija platiti samo 11,3 milijuna USD umjesto 72,3 milijuna koliko je dugovala. CEO i CFO koji su iz Etihada odlaze iz kompanije 30.6.2021. Kompanija duguje još 71,5 milijuna prema vlasnicima obveznica i predlaže da im od toga plati samo 20 milijuna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Seychelles

Lufthansa je naručila 10 širokotrupaca i to 5 Airbusa A350-900 i 5 Boeinga 787-9. Boeinzi su već proizvedeni, no kupci su od istih odustali, tj. to su tzv. „bijeli repovi“, te će ih Lufthansa dobiti vrlo brzo, već ove zime dolazi prvi, a ostali tijekom 2022. A350-900 će se isporučivati 2027. i 2028. Lufthansa već ima 17 A350-900 u floti, a čeka isporuku njih još 26. Lufthansa nema ni jedan 787-9 u floti, ali ima 25 naručenih.

Više je nego interesantno kako Lufthansa Grupa „treba“ preko 11 milijardi EUR za „preživljavanje“, a sada ima novaca za kupnju čak 10 širkotrupaca koji koštaju bitno preko 2 milijarde EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair će u X. mjesecu otvoriti bazu u Rigi sa dva bazirana avione i 16 novih internacionalnih linija. Ukupno iz Rige Ryanair će letjeti 30 linija sa 95 tjednih polazaka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Kako bi nazad zaposlio dio svojih radnika airBaltic je odučio od I/2022 krenuti sa ground hendlingom na Aerodromu Riga. Ground hendling će kompanija raditi temeljem ugovora koji je postigla sa Aerodromom na pet godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

Boeing je već drugi puta pozvao administraciju Joe Bidena da normalizira odnose sa Kinom, kako bi kompanija mogla, nakon duge stanke, ponovo prodavati avione Kini. Boeing je prije krize ¼ svojih aviona isporučivao u Kini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Eurowings je predan ideji da otvara baze izvan njemačkog govornog područja. Do sada je otvorio baze u Palma de Mallorci i Prištini, a otvorio je i prve letove iz Palme za Veliku Britaniju. Kompanija planira otvoriti baze u Skandinaviji, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi. Ovo je potvrda interesa kompanija upravo u našoj regiji, tj. neke od baza će se vrlo vjerojatno otvoriti i u našoj regiji. Ovisno o Covidu-19 ove baze će otvoriti u roku tri do devet mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Bivši CEO Etihada James Hogan je pod istragom u Velikoj Britaniji radi kršenja propisa o Covid-19 karanteni. Naime, da bi izbjegao karantenu Hogan je iz Abu Dhabia, koji je crvenoj listi Velike Britanije, prvo sletio u Genevu, Švicarska, koja nije na crvenoj listi. Do Geneve je putovao sa australijskom putovnicom. Potom je nakon 2 dana u Genevi otputovao za Veliku Britaniju sa britanskom putovnicom. Pravilo kaže da se putovanjem iz crvene list smatra bilo koje putovanje koje se desilo u posljednjih 10 dana.

Nakon što su vlasti ustanovile da je njegovo putovanje započelo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Hogan je poslan u karantenu gdje mora platiti hotelske troškove (1750 GBP), te je protiv njega pokrenut postupak. Kazna za ovu Covid-19 prevaru je 10.000 GBP, a postoji i mogućnost daljeg sudskog gonjenja. Britanija istim istražuje i njegovo prethodno putovanje u Veliku Britaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!