Novosti iz svijeta

Velika Britanija je uvela pravilo slotova ovog ljeta (od 27.3.) po načelu 70:30, što znači da kompanije moraju ostvariti 70% letova inače će izgubiti slotove. To je tek neznatno manje spram pravila od prije Covida-19 koje je bilo 80:20. Ove zime pravilo je bilo 50:50.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Flybe koji obnavlja operacije nakon što je za prvu bazu odabrao Birmingham, sada je objavio da će otvoriti i drugu bazu, u Belfastu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Južnoafrički Comair je objavio da obnavlja letove danas 17.3. Kompaniji je vraćen AOC. Kompanija je otklonila sve sigurnosne probleme koje je imala. Compair leti sa svojim LCC brendom Kulula i u franšizi leti za British Airways.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Comair

TAP Portugal obnavlja letove za Caracas, Venecuelu od 21.6. sa Airbusom A330-900. Kompanija će operirati dva leta tjedno. Većina zapadnih kompanija je prestala letjeti za Venecuelu. Trenutno lete samo Air Europa (Madrid), Iberia (Madrid), Plus Ultra (Madrid), Copa (Panama) i Turkish (Istanbul).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

IndigoPartners je objavio da i on želi uči u vlasništvo ITA-e. IndigoPartners je već iskazao interes za vlasništvo Alitalije, ali i više desetaka drugih kompanija no od tih poslova se nikada nije desilo ništa. Prva akvizicija se desila prije par dana kada su se spojili Frontier i Spirit. Za sada su interes za vlasništvo iskazali Lufthansa, te KLM, Air France i Delta, kao i talijanski megacargo kompanija MSC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Karipski startup Arajet je naručio čak 20 Boeinga 737MAX8-200 uz još 15 opcija. Kompanije će letjeti iz Dominikanske Republike.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Arajet

Iako Boeing ne isporučuje B787 već skoro godinu i pola (uz kratke dvomjesečne isporuke sredinom 2021), sada planira graditi 7 aviona mjesečno do kraja 2023. Ukupan backlog ovih aviona je 484. Boeing je na sadašnjim problemima sa B787 izgubio 4,5 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IATA i ACI su zatražili da se do ljetne sezone odbace sva ograničenja za Covid-19 za putnike unutar EU. Ovo uključuje ukidanje testova, Covid-19 potvrda i nošenje maski. Na putnike izvan EU se traži da se priznaju ruska i kineska cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Stellar Aircraft Leasing je zatražio od suda u Hong Kongu da propiše likvidaciju Hong Kong Airlinesa koji ima velike dugove prema kompaniji. Hong Kong airlines operira sa 12 Airbusa A320, 9 A330-200, 7 A330-300 i 1 A350-900. Poslovnica Hong Kong Air Cargo ima 5 A330-200F.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hong Kong Airlines

Rossiya planira obnoviti međunarodne letove sa SSJ-100 i to iz baze u Sochiu. Kompanija u floti ima 68 ovih aviona. Kompanija ne može letjeti međunarodne letove sa zapadnim avionima kako ih lezori ne bi zaplijenili.

Nakon što je Bermuda odlučila ukinuti COA za ruske avione sada je to učinila i Irska. U Irskoj je bilo registrirano 34 aviona tri ruska prijevoznika. Na Bermudima je bilo registrirano 716 aviona.

I Japanski lezor SMBC se pridružio sankcijama ruskih avio kompanija i odlučio prekinuti lizing za 36 aviona koje kod njega imaju ruske kompanije. Lizing je prekinut odmah.

Sky Gates Airlines je oba svoja Boeinga 747-400F prebacila iz Rusije u svoju kompaniju Silk Way West Airlines u Azerbajdžan gdje su avioni i preregistrirani. Kompanija je prekinula sve svoje operacije u Rusiji.

Ukrajinski LCC SkyUp je ponudio sve svoje Boeinge 737NG osim jednog za wetlease. Avioni su prizemljeni u inozemstvu radi ruske invazije Ukrajine. Kompanija u floti ima dva B737-700, devet B737-800 i četiri B737-900. Jedan B737-800 neće se dati u lizing jer je zarobljen u Kijevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

Velika Britanija ukida sve putne restrikcije vezane uz Covid-19 u petak 18.3. u 4:00 sata. Putnici za Veliku Britaniju se više neće morati niti testirati. Restrikcije su već ukinuli Finska, Mađarska, Island, Irska, Lihtenštajn, Litva, Norveška, Slovenija, Švedska i Švicarska. British, Virgin Atlantic, TUI i Jet2 su ukinuli nošenje maski u avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Singapore Airlines je potpisao ugovor sa DHL-om po kojem će njegovih pet Boeinga 777F letjeti za DHL iz Singapore Changi Aerodroma. Avioni će nositi dualne oznake DHL-a i Singaporea, a posade će biti Singaporeove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

London Heathrow u top ljetnim mjesecima planira imati 85% prometa iz 2019. godine. Aerodrom je u VII. mjesecu 2019. imao 7,7 milijuna putnika. Aerodrom će zaposliti 12.000 dodatnih zaposlenika za ljetnu sezonu, te otvoriti Terminal 4 koji je tijekom Covida-19 bio zatvoren.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Argentinski LCC Flybondi je pokrenuo LCC cargo kompaniju Flybondi Cargas. Kompanija će pokušati LCC model uporabiti i na cargo uslugama. Cargo će se prevoziti na svim letovima Flybondi putničkih aviona, ali i na cargo avionima koje će kompanija pribaviti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybondi

Putin je potpisao Zakon po kome odobrava Aeroflotu i drugim ruskim kompanijama da na sebe prepišu bilo koji od aviona koji su u lizingu u kompaniji. Ovime se negira vlasništvo lezora nad avionima. Istim ne samo da će Rusija i ruske kompanije biti tužene čim ovo ludilo prođe, nego je malo vjerojatno da će i jedan lezor dati avion ruskim kompanijama u lizing. Ruske kompanije sa ovim avionima ne smiju letjeti izvan Rusije jer bi lezori avione odmah zaplijenili. Od 980 aviona u Rusiji njih 777 je u lizingu, a posao vrijedi više od 10 milijardi USD.

SSJ-100 su naglo povećali broj letova u Rusiji. Tako će Aeroflot povećat 207% letova SSJ-100, a Rossiya 35%. Istovremeno korištenje Boeinga je palo za 37%, Airbusa A319 za 40%, a A320 za 67%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Danas (15.3) služba sigurnosti Frankfurtskog aerodroma će štrajkati od 2:00 do 23:00 sata. U to vrijeme neće dozvoliti putnike kojime je destinacija Frankfurt, već samo tranzitne putnike, no i njih su obavijestili da će vrlo vjerojatno imati probleme i kašnjenja. Štrajk će utjecati i na 38% letova iz Dusseldorfa i 25% iz Berlina. Eurowings će otkazati 65 letova. Istovremeno za sve point-to-point putnike biti će zatvoreni i Hamburg, Karlsruhe i Stuttgart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Loganair je odlučio prekinuti letove za London Heathrow prošlog VIII. mjeseca. No, sada je Isle of Man odlučio subvencionirati liniju, pa će Loganair od 19.4. pokrenuti svakodnevni leta za London City (osim subote), a od 3.5. linija će imati dva dnevna leta. Istog datuma kreću i letovi za London Heathrow. Loganair će na ovim letovima imati code-share British Airwaysa.

Loganair je najveći operator na Isle of Manu, a uz ove dvije linije leti još i za Birmingham, Edinburgh, Liverpool i Manchester. Uz Loganair na aerodrom lete još i Aer Lingus (od 16.3) te British Airways (od 4.6.) sa po jednom linijom, kao i easyJet sa pet linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Cathay Pacificovi radnici su u prošloj godini imali preko 73.000 noćenja u karanteni koji su ekvivalent 200 godina provedenih u karanteni. Kompanija je imala 230.000 testova u 2021. i samo 16 ih je bilo pozitivnih. Svi kompanijini zaposlenici su bili cijepljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

SmartLynx će u lizing uzeti čak šest Airbusa A330-300P2F od Air Transport Service Grupe. Ugovor se potpisuje na šest godina. Prve isporuke su 2023. Kompanija već leti putničke A330-300 (5 aviona) i cargo A321F (2 aviona), pa je ovaj avion i te kako logična opcija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Kina je odbila isporučivati dijelove za zrakoplove koje Rusija ne može dobiti zbog sankcija. Rusija će sada dijelove za zrakoplove pokušati dobiti preko Turske ili Indije. Zabranu prodaje zrakoplova i rezervnih dijelova uveli su Airbus, Boeing, ATR i Embrear, kao i manji proizvođači iz Europe i SAD-a.

Još veća udarac ruskom zrakoplovstvu napravio je otok Bermuda na kojem su registrirani svi strani avioni Rusije (Airbus, Boeing i Embraer). CAA Bermude odbacuje COA za ove avione. Ukupno je 740 ruskih aviona registrirano na Bermudima.

Antonov An-124 Volga Dnepra koji je prevozio testove za Covid-19 iz Kine za Kanadu je zaplijenjen u Torontu zbog kršenja sankcija Kanade protiv ruskih prijevoznika. Kanada će avion zadržati do daljnjega.

Air Astana je odlučila prekinuti letove perma šest destinacija na kojima je deset linija u Rusiji. Kompanija će zaobilaziti ruski zračni prostor i u istog neće ulaziti. I Pegasus više neće letjeti iz Turske za Rusiju. Flydubai je odlučio da će prekinuti sve letove za Rusiju do daljnjega. Od važnijih kompanija koje lete za Rusiju ostali su još samo Turkish, Emirates, Qatar, Etihad i Air Serbia. No, i Turkish je smanjio broj svojih letova. Za Moskvu leti još samo četiri dnevna leta, te leti dva dnevna leta za St.Petersburg, dok je kompanija ukinula letove za Sochi i Rostov na Donu.

Jet2 je odlučio ne letjeti za Poljsku radi Ukrajinsko-Ruskog rata sve do 26.5. Kompanija je imala letove za Poljsku iz Manchestera, Birminghama, Leedsa, Newcastlea i Glasgowa. Poljska ni po čemu nije nesigurna zemlja. Za razliku od toga Moldavija je zatvorila svoj zračni prostor radi Ukrajinsko-Ruskog rata.

Planirano preuzimanje Sunwing Airlines od strane WestJeta je zaustavljeno zato što je 34% vlasnik TUI-a koji posjeduje 49% Sunwinga ruski oligarh Alexei Mardashovu. Istovremeno je TUI raskinuo korištenje brenda u Rusiji pod imenom TUI Russia, a koji nije bio dio TUI Grupe.

Moskva ubrzava certifikaciju ruskih motora za SSJ-100 kako bi mogla početi proizvoditi ove avione bez zapadnih dijelova. Ovo je Rusiji i te kako bitno radi sankcija po kojima ruske kompanije ne mogu dobivati nove avione i dijelove za zapada (Airbus, Boeing, ATR i Embraer). Uz to lizing kompanije će do 28.3. vratiti 777 svojih aviona koji trenutno lete u Rusiji.

Azul je napravio originalni potez pokrenuvši virtualne letove Sao Paulo-Kijev. Svi koji kupe kartu za ovaj virtualni let će donirati novac Crvenom križu za stradale u Ukrajini. U ovom momentu preko dva milijuna izbjeglica je pobjeglo iz Ukrajine. Nakon što je Wizz Air ponudio 100.000 besplatnih karata za izbjeglice, Finnair je ponudio popust od 95% za jednosmjerne letove za ukrajinske izbjeglice iz Istočne Europe (Varšava, Krakow, Gdansk, Budimpešta i Prag) prema Helsinkiju. Kada se ukalkuliraju sve takse popust će u stvari biti oko 70% (karte će koštati oko 20 EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga Dnepr

ITA je pokrenula Flight Pass program namijenjen frequent flyears putnicima. Putnici mogu rezervirati određeni broj letova unaprijed po fiksnoj cijeni, te tako utjecati da im se cijena ne mijenja ovisno o dobu godine. Uz to ITA im daje dodatni popust na količinu. Tako primjerice putnik koji rezervira 12 letova iz Rima za London platit će ih 80 USD u čemu je 26 USD popusta. Program mogu koristiti i kompanija za do 24 putnika na istoj destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air je otkazao 20 linija iz Beča ovog ljeta, no za razliku od toga Ryanair je otvara 15 novih linija ovog ljeta iz Beča. Upravo u Beču Wizz Air je krenuo sa svojom „zapadnom“ ekspanzijom, te je ogromne kapacitete i sredstava uložio u Beč. No, sada je evidentno da je posustao i da gubi bitku od Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Turkish je otkazao više od 250 letova iz Istanbula krajem tjedna radi velike snježne oluje. Turkish je otkazao oko 23% svojih letova. Niz letova je kasnio. I druge kompanije su imale brojna otkazivanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

SACAA je prizemljila sve letove Comaira, uključujući i letove British Airwaysa u franšizi, te Kulule, a zbog sigurnosnih razloga.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

United će od kraja III. mjeseca dozvoliti radnicima koji se nisu cijepili radi zdravstvenih i vjerskih razloga povratak na posao. 200-tinjak radnika je vodilo tešku sudsku bitku koju je United na koncu izgubio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Najveće aviokompanije Kolumbije po broju aviona su:

 1. 110 Avianca (od toga 6 Avianca Cargo i 5 Avianca Express)
 2. 22 Viva Air Columbia
 3. 21 LATAM Columbia (od toga 7 LATAM Cargo Columbia)
 4. 18 EasyFly
 5. 16 Sarpa
 6. 15 Copa Columbia (dio flote Copa Airlinesa)
 7. 13 Aer Caribe
 8. 11 SEAP
 9. 9 Satena
 10. 8 Vingo

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Boeing ima ozbiljnih problema sa nabavljačima radi čega mu kasni proizvodnja aviona. Ovi problemi bi će se i pogoršati u doglednoj budućnosti. Uz sve to Boeing pokušava povećati broj proizvedenih B737MAX iako ne može proizvesti ni postojeći broj zbog problema sa nabavljačima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air Transat planira ovog ljeta letjeti na 69 linija u Europi, Latinskoj i Sjevernoj Americi i ostvariti 250 tjednih letova. Među linijama je i Toronto-Zagreb koju će početi operirati 7.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Najveće zračne luke Aftike bez Južnoafričke republike i Markoa su:

 1. 15,0 Cairo
 2. 13,3 Gran Canaria
 3. 12,1 Addis Ababa
 4. 11,1 Tenerife South
 5. 9,1 Nairobi
 6. 8,0 Algiers
 7. 7,3 Lagos
 8. 6,6 Hurghada
 9. 6,2 Tunis
 10. 6,0 Durban

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Egiptair

Iako je Delta prvo pokazala interes za ITA-u, a onda od toga javno odustala, te prepustila Lufthansi da jedina kupi manjinski udio u novom talijanskom nacionalnom prijevozniku, sada se ponovo vratila u igru. Naime, Delta, Air France i KLM su objavili da imaju interes pohrvati se sa Lufthanskom oko učešće u ITA-i. Lufthansa već više od 20 godina intenzivno pokušava uči u vlasništvo talijanskog nacionalnog prijevoznika, dok su Delta i Air France-KLM bili prošli dioničari Alitalije, ali su i vrlo aktivno sudjelovali u suradnji sa kompanijom. SkyTeam je superekspresno učlanio ITA-u iako to inače nije praksa alijanse. Delta, KLM i Air France imaju code-share sa ITA-om. Stoga je i te kako važno SkyTeam perjanicima da zadrže ITA-u u svom taboru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.