Novosti iz svijeta

Pet najvećih LCC Europe imaju 26% od svih baziranih uskotrupnih aviona. Prije pet godina su imali 24%, a prije deset godina 20%. Ovih pet prijevoznika zajedno imaju 1354 uskotrupaca. Ono što mora posebno brinuti legacy prijevoznike je da ovih pet LCC imaju 990 naručenih uskotrupaca, dok EUB3 (Lufthansa grupa, Air France-KLM i IAG) imaju tek 247 naručenih uskotrupaca.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Southwest je 29.5. i ponovo imao IT problema radi kojih je otkazao 40 letova, a čak 1495 letova ili 36% letova tog dana su imali ozbiljna kašnjenja.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Southwest

U Njemačkoj će se održavati UEFA europsko nogometno prvenstvo od 14.6. do 14.7. ove godine. U tom periodu se očekuje više milijuna dodatnih avio putnika koji će pratiti prvenstvo, te se očekuje velik broj dodatnih letova na 22 aerodroma u blizini stadiona. Niz aviokompanija je već najavio značajno povećanje kapaciteta, te frekvencija na linijama prema Njemačkoj iz država koje sudjeluju na Euru. 21 od 24 reprezentacije će doći na prvenstvo avionom. Iz regije će na Euru sudjelovati reprezentacije Hrvatske, Slovenije i Srbije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Yakovlev MS-21 je trebao krenuti sa isporukama 2016. godine no sada je jasno da neće biti isporuka prije 2026, dočim projekt kasni punih 10 godina. Zadnji plan ulaska u operacije je bio kraj 2024. no i sama kompanija je potvrdila da se isto desiti neće. Iskreno se nadamo da projekt neće imati daljih kašnjenja.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MS-21

Lufthansa je 2021. ukinula posluživanje u avionima na uskotrupnim letovima, a putnici dobivaju samo bočicu vode i čokoladicu. No, tijekom ljetnog reda letenja kompanija uvodi besplatnu kavu i čaj.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Lufthansa

KLM Cityhopperov Embraer E190 se spremao na polijetanje iz Amsterdama prema Billundu kada je jedna osoba upala u motor koji je radio i poginula. Nije jasno da li se radi o putniku ili radniku aerodroma. Policija ne isključuje samoubojstvo.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: KLM

U prva četiri meseca 2024. godine, ruski aerodromi opslužili su 60,8 miliona putnika, što je povećanje od sedam posto u odnosu na isti period 2023. godine. Povećanje putničkog prometa je posledica stabilne potražnje kako na domaćim tako i na međunarodnim linijama.

Na letovima unutar zemlje opsluženo je 47,6 miliona putnika, što je povećanje od 3,6% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rast se može pripisati poboljšanoj infrastrukturi i povećanom nivou mobilnosti stanovništva. Promet putnika na međunarodnim linijama je značajno povećan – opsluženo je 13,2 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 21,6%. Ovo povećanje je posledica širenja međunarodnih ruta i povratka turizma na nivo pre pandemije.

Posebno se ističe rast putničkog prometa na aerodromima Moskovskog avio čvorišta (Mač). U periodu od I do IV meseca kroz Mač je prošlo 21,4 miliona ljudi, što je 7,2% više nego u istom periodu 2023. godine. Na međunarodnim letovima opsluženo je 7,8 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 18,1%. U domaćem saobraćaju takođe je zabeležen porast od 13,6 miliona putnika, što je za 1,7% više nego prošle godine.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Aerodrom Sheremetyevo

ATR je predstavio all business kabinu za ATR 72-600, kabinu koja ima samo i isključivo business sjedala. Kabina ima 1+1 umjesto 2+2 sjedala i prostor za prtljagu sa strane sjedala prema prozoru koji istovremeno služe kao stol. Kako je prostor za prtljagu uz sjedalo avion nema pretince za prtljagu iznad glave. Dva ova aviona u 2025.  i 2026. ATR će isporučiti Berjaya Airlines.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ATR

Norwegian je dobio rok do prekosutra za dogovor sa pilotima, u protivnom će 690 pilota od 1.6. u štrajk. Piloti su nezadovoljni plaćama i satima rada. Desili se štrajk više od 34.000 putnika će imati posljedice.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Norwegian

KLM i Transavia su žestoko napali nizozemsko smanjivanje noćnih operacija u Amsterdamu sa 32.000 na 27.000. Transavia tvrdi da će im to potpuno uništiti poslovanje, a KLM smatra da je ovo ogroman udarac na njihov cargo business, te da Nizozemska nije ostavila dovoljno vremena da se kompanije pripreme.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: KLM

Ekstreman vjetara od 130 km na sat u Dallasu je otpuhao Americanov 737-800 sa gatea gdje je bio vezan na aviomost. Vjetar je okrenuo avion za skoro 90 stupnjeva. Zbog vjetra operacije na Dallasu su bile doslovce kaotične uz otkazanih 15% svih letova (164 leta) dok je 34% svih letova imalo ozbiljna kašnjenja. U Houstonu 25% letova je kasnilo, a 15 letova je otkazano.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: American

ATR će 2025. isporučiti svoj prvi ATR 72-600 u all business klasi za Berjaya Airlines. Avion će imati konfiguraciju 1+1 umjesto 2+2 sjedala. U 2026. će ATR isporučiti i drugi ovakav avion.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ATR

Putnik na letu Virgin Australije između Pertha i Melbournea je uhapšen jer je trčao avionom potpuno gol, te je na kraju i oborio stjuardesu.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Virgin Australia

Ryanair je objavio upozorenje putnicima kako će ove sezone striktno provjeravati dimenzije i težinu prtljage. Te će preveliku ili pretešku prtljagu slati u prtljažnik uz dodatnu ekstremno skupu naplatu. Ovo će kontrolirati djelatnici na gateovima. Putnici bez prioritetne karte mogu nositi samo manju torbu veličine 40x25x20 cm. Oni sa prioritetnom kartom mogu unijeti kofer 55x40x20 cm, težine do 10 kg.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Nizozemska vlada je odlučila 2025. smanjiti broj noćnih letova sa 32.000 na 27.000. Uz to najbučniji avioni poput Boeinga 747-400 neće smjeti imati operacije između 23:00 i 7:00 sati. Nizozemska planira potpuno ukinuti noćne letove od XI. mjeseca 2026.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Air France je otvorio nove business ložu i ložu prve klase. U ložama prve klase putnici mogu dobiti i privatne lože od 45 kvadratnih metara sa dnevnim boravkom, spavaonicom sa dva kreveta i kupaonicom. Lože su otvorene dva mjeseca prije Olimpijskih igara.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Paris CDG

Čak tri aerodroma u Kazahstanu će otvoriti nove terminale ovog ljeta. Novi terminal će dobit Almaty koji će povećati kapacitete na 14 milijuna putnika. Nove terminale dobivaju Shymkent (povećava kapacitet sa pola milijuna na 6 milijuna putnika) i Kyzylorda. Sva tri terminala su investirana od privatne kompanije, koja je investirala 337 milijuna USD u projekt.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Almaty aerodrom

Štrajk kontrolora leta na Paris Orlyu prošli vikend je rezultirao u otkazivanju 70% letova sa aerodroma. Ovaj štrajk desio se samo dva mjeseca prije Olimpijskih igara u Parizu.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Paris Orly

Piloti i kabinsko osoblje Wizz Aira koji imaju baze u Italiji će štrajkati 4 sata 28.5. (od 13:00 do 17:00 sati). Štrajk organizira sindikat  Talijanska transportna federacija – Talijanska konfederacija radnika (Federazione Italiana Trasporti-Confederazione Italiana Sindacati Lavoratori, FIT-CISL). Sindikati se bune za visine plaća, uvjete rada, te traže potpisivanje kolektivnog ugovora. Prisjetimo se da Wizz Air ima i ogromnih problema sa sindikatima u Rumunjskoj koji su i pokrenuli sudske sporove protiv kompanije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Wizz Air

Boeing je prekinuo isporuke aviona za Kinu radi problema sa litiijumskih baterijama koje je pronašao kineski regulator. Ne zna se koliko dugo će prekid isporuke trajati.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Boeing

Malo je vjerojatno da će Air Vanuatu obnoviti duge operacije, a kompaniji je jedini B737-800 oduzet, te je ATR 72 na dugom servisu, dočim ima samo dva DHC 6-300 u floti. Stoga je Virgin Australia već povećao kapacitete na liniji Brisbane-Port Vila, a vjerojatno će povećati i broj frekvencija. No i Qantas koji ne leti za Vanuatu je najavio pet tjednih letova od VIII. mjeseca, dok je JetStar najavio četiri tjedna leta od X. mjeseca.

anaitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Vanuatu

Petro Air, kompanija koja leti između bušotina u Libiji i Tripolija intenzivno pregovara sa državom oko obnove letova. Kompanija u floti ima 13 aviona. Podsjetimo se da je Trade Air godinama letio sa jednim Fokkerom F100 za Petro Air.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Petro Air

Američka kompanija Bark Air je krenula sa prvim letovima. Prvi let je bio na liniji New York Westchester County – Los Angeles Van Nuys sa Gulfstreamom G500. Po čemu je ova kompanija specifična? Ona ima vrlo luksuzne letove za pse i njihove vlasnike. Let košta 6000 USD za psa i njegovog vlasnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Bark Air

Indijski LCC IndiGo uvodi business klasu na letovima od kraja 2024. IndiGo svakako nije klasična LCC, jer ima cargo avione, regionalne turboprope (ATR 72), a nabavio je i širokotrupce.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: IndiGo

Emirates i Avianca su pokrenuli code-share ugovor. Ugovor će konektirati letove prema Dubaiu i prema tri grada u Kolumbiji (Bogota, Medellin i Cali) a preko  Madrida, Barcelone i London Heathrowa. Ugovor će početi sa radom 4.6.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Avianca

SAS i Apollo su potpisali ugovor kojim se nastavlja suradnja na leisure linijama iz Skandinavije. Ugovor će biti na tri godine od ljeta 2025. do ljeta 2027. Vrijednost ugovora je 387,7 milijuna EUR. SAS će za Apollo letjeti iz 15 aerodroma u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj na 24 destinacije diljem Europe. Ovime Apollo ostaje SAS-ov najveći leisure i charter partner.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb),  foto: SAS

UPS je otvorio medicinsko i farmacijsko skladište na Aerodromu Dublin. Skladište je veliko 6000 kvadratnih metara i potpuno je rashlađeno. Skladište je koštalo 12 milijuna EUR.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: UPS

Saudijska Arabija želi biti opskrbljivač Boeinga i Airbusa aluminijem i titanom, te o tome pregovara sa kompanijama. Obije kompanije imaju manjak ovih materijala, poglavito titana. Ovime bi se kompanije mogle distancirati od Rusije iz koje imaju problem nabavke titana. Saudijska Arabija se želi odmaknuti od ovisnosti o izvozu nafte i potaknuti druge grane ekonomije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Airbus

Nakon tri godine ogromnih gubitaka Wizz Aira i akumuliranih čak 1,8 milijardi EUR, kompanija je konačno ostvarila profit. U fiskalnoj godini 2023/24 (njima godina završava 31.3.) ostvarili su 365,9 milijuna EUR profita. Wizz je imao 5 milijardi EUR prometa. Kompanija je ostvarila 62 milijuna putnika i load faktor od 90,1%.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Wizz Air

British Airways i JetBlue kreću sa code-share ugovorom. Prilično iznenađujuće obzirom da British ima jako code-share sa Americanom koji je partner u alijansi. Obije kompanije će imati code-share na više od stotinu linija. British će imati kodove na letovima JetBluea diljem SAD-a, a JetBlue na Britishevim europskim linijama. Kompanije će imati zajedničke kodove na 39 linija iz New York JFK i 36 iz Bostona, te na 16 linija iz Londona LHR.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: JetBlue

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

  • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

  • Birmingham, Jet2 od 2.5.
  • Manchester, Jet2 od 2.5.
  • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

  • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

  • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

  • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: