Novosti iz svijeta

DOT je izdao dozvole kompaniji Western Aircraft za redovne letove. Kompanija je do sada letjela taxi letove, no sada planira letjeti redovnu liniju između Lana’i Resorta i Houlula. Linija će se operirati svakog sata i služit će prijevozu turista u resort. Western ima flotu od 12 Pilatus PC-12 koji primaju 9 putnika. Čak sedam od tih aviona je u Honolulu, a dobar dio će operirati upravo Lana’i.

Western planira pokrenuti i redovne linije iz svoje glavne baze u Boise prema destinacijama na zapadu SAD-a. Boise (Idaho) je aerodrom koji je 2019. imao 4,1 milijun putnika, a aerodrom je fokus Alaske, dok ne njega leti još 8 kompanija. Kompanija planira iz Boise letjeti sa PC-12. Western je osnovan 1957. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Western Aircraft

BOC Aviation je naručio 40 Boeinga 737MAX8. Ovime BOC povećava portfolio B737MAX8 na 80 aviona koji će se isporučivati od 2023. do 2028. Boeing je istinski imao dobro godinu po broju naručenih 737MAX, kojih je do sada naručeno 597. Backlog aviona je trenutno 5356 aviona od kojih je 953 isporučeno. Ove godine je isporučeno 357 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Southewest je od petka otkazao 14.500 letova. Ogromna brojka. No, vlasti naglašavaju da se kompanije od ponedjeljka više ne može izvlačiti na vremenske uvjete nego da ima pad sustava (sistema). Zbog toga je kompanija u srijedu otkazala čak 2500 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Društvo za zaštitu potrošača Condacons je zatražilo od talijanske antitrust agencije (AGCM) da pokrene istragu protiv Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta i ITA-e koji su digli cijene na 300 do 500 EUR iz Sicije do Milana, Rima, Torina i Bolonje za vrijeme Božićnih praznika. Vidi čuda da su kompanije imale prepune letove i da su ih na kraju prodavali po visokim cijenama. Da baš ono čudno, neuobičajeno i potpuna zavjera. Zavjera kakvu kompanija u to vrijeme imaju diljem Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Delta Connect izbacuje iz flote svih 60 CRJ-200 do ljeta 2023. Avioni će se zamijeniti sa većim avionima od 69, 70 i 76 sjedala (CRJ700, CRJ900, E170 i E175). Još 2008. CRJ100/200 su tvorili 40% aviona u Delta Connectionu, a 2022. taj broj je pao na 16%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Zašto IAG ima toliko mnogo LCC? U Španjolskoj IAG ima Vueling, Iberia Express i Level, u Velikoj Britaniji upravo pokreće Euroflyer. Kojeg to ima smisla? Ne bi li bilo normalnije da IAG u svim svojim državama za europske uskotrupne letove ima Vueling kao jedini LCC, sa bazama u Barceloni, Madridu, Alicanteu, Bilbau, Grand Canariji, Ibizi, Malagi, Palma de Mallorci, Santiago de Composteli, Sevillei, Tenerife Sjever, Valenciji, Firenci, Parisu CDG, Parisu Orlyu, Rimu FCO i London Gatwicku. Za širokotrupne LCC letova IAG bi trebao imati Vueling Level (hub u Berceloni) koji bi se u prvom redu feedao Vuelingovim letovima.

Takva kompanija mogla bi se dalje širiti diljem Europe kroz hubove kako Vuelinga (poglavito u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj) gdje bi mogla ozbiljno konkurirati Ryanairu, easyJetu, Norwegianu, Eurowingsu, Transaviji i Wizz Airu, ali i Vueling Levela (nove baze u London Gatwick, Madrid, Palma de Mallorca, Malaga, Rim, Paris Orly).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Level

Atlantic Airways, minijaturnog sjevernoeuropskog otočića Farski otoci (Vagar) je 2014. zamijenio ARJ85 i ARJ100 sa tri Airbusa A319. Kako je otok 2016. produžio pistu nabavili su prvi A320. 2019. i 2020. su nabavili i dva A320neo. Stoga je upravo iz flote izbacio posljednjih A319, koji je tek 10,8 godina star. Kompanija leti na Aalborg, Billund, Copenhagen, Paris CDG, Reykjavik, Oslo, Barcelonu, Palma de Mallorcu i Edinburgh.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlantic

SpiceJet ima istinskih problema sa financijama. Stoga je kompanija predložila lezorima da dug za neplaćeni lizing od 302 milijuna USD pretvore u vlasništvo kompanije. Kompanija ima dugova od ukupno 845,6 milijuna USD. Kompaniju istinski guši glavni konkurent IndiGo, a sada će ju ubijati i Air Indija koju je preuzela TATA grupa i koja vrtoglavo raste.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Rumunjska je preuzela 75% dionica Blue Aira. Država je objavila da niti jedan od direktora i članova Odbora još nije podnio ostavu, ali da će to vrlo brzo napraviti, pa će država postaviti svoje ljude. Država kani kompaniju prodati. Blue Air je vlasnik tri Boeinga 737-500, aviona koji više nitko ne leti radi neisplativosti. Avioni su istinski prastari, čak 31,7 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Blue Air

Ukrajina je raskinula sporazum o zračnom prometu sa Bjelorusijom. Ovo će imati ozbiljne posljedice i nakon završetka Rusko-ukrajinskog rata. Sporazum o zračnom prometu (air transport agreement ili air service agreement) je bilateralni sporazum koji dozvoljava međunarodne komercijalne letove između država potpisnica. Sporazum se temelji na Chicago Koncenciji (iz 1944.). On definira sve detalje o zračnom prometu dviju država potpisnica kao što su sigurnost zračnog prometa, sigurnosni nadzor, plovidbenost, navigaciju, zaštitu okoliša…

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Što se dešava sa Njemačkom? Gdje je ona superiorna država koja je bila uzor svima, koja je bila oličenja radišnosti, profesionalizma, preciznosti, kvalitete, uspješnosti i vojničke stege? U zrakoplovstvu to već odavno nije.

Megafijasko sa Berlin Brandenburgom, kašnjenja i mijenjanja projekta širenje Frankfurta, enorman broj promjena strategija Eurowingsa, sada i Eurowings Discoveria, odustajanje od bmi, SunExpress Deutchland i Lufthansa Italia, otkazivanja tisuća letova i enormna smanjenja frekvencija ovog ljeta, zadržavanje prtljage i dostava prtljage tek nakon 20 i više dana ovog ljeta, ali i 10 dana oko ove Nove godine… Jednostavno, putnici odustaju od putovanja Lufthansom i preko Njemačke. To je nepouzdano, nekvalitetno i potencijalni putnik bira daleko pouzdaniju konkurenciju. Što se to dešava sa Njemačkom?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Iako je prvotno rečeno da će 6 članova Upravnog odbora Lufthanse dobiti višemilijunske bonuse za 2021. i 2022. radnici su se pobunili i rekli da onda i oni očekuju dodatnu nagradu, a ne rezanja koja su imali u Covidu-19. Stoga je Upravi odbor odlučio da ipak neće primiti ogromne bonuse za prošle dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

SAS je obavio novu strategiju kompanije, te uvodi letove za Newark iz sekundarnih gradova Gothenburga (Švedska) i Aalborga (Danska). Letovi će imati frekvenciju od tri tjedna leta i letit će se sa Airbusom A321LR od 27.4.2023. Linije će biti sezonske. SAS iz Newarka već leti za Copenhagen, Oslo i Stockholm ARN. SAS od 9.2.2023. leti i iz New York JFK do Copenhagena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Kina smanjuje karantenu za inozemne putnike. Do Nove godine putnici moraju biti 5 dana u centraliziranoj karanteni koju kontrolira država i 3 dana u kućnoj karanteni ili hotelu putnika. No, nakon Nove godine više neće biti karantene u centraliziranoj ustanovi, dok će putnik morati biti 3 dana u karanteni kod kuće ili u svom hotelu. U Hong Kongu putnici sa PCR testom više ne moraju ni u kakvu karantenu.

Ovo će svakako potaknuti povećanje putovanja za Kinu. Kina je sve više kompanija počela odobravati više od jednog tjedno leta za Kinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eastern

Meksička kompanija Aerus je naručila dvije Cessne 408 Sky Curier (19 sjedala) i četiri Cessne C208EX Grand Caravan (14 sjedala). Kompanija je do sada bila taxi kompanija, no sada kreće sa domaćim i međunarodnim letovima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cessna

Air Connect je nova regionalna aviokompanija koja će od 27.3. krenuti sa letovima iz Bukurešta za Baia Mare, Budimpeštu, Cluj Napocu, Sibiu, Suceavu i Turgu Mures. Kompanije će iz Suceave letjeti osim za Bukurešt još i za Constantu, dok će iz Budimpešte letjeti za Bukurešt i Cluj Napocu. Kompanija ima flotu ATR 72-600.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Connect

Iako je Kongres SAD-a prvo odbio Boeing prije par dana sada mu je, samo 7 dana prije početka nove godine, izglasao produženje roka za certifikaciju modela 737MAX7 i MAX10. Naime, svi avioni nakon 1.1.2023. su trebali imati crew alert sustav (sistem). Kako Boeing neće uspjeti certificirati 737MAX7 prije 1. kvartala 2023. a MAX10 prije kraja 2023. kompanija je morala još prolongirati rokove radi uvođenja crew alert sustava. Stoga je Kongres u zadnji čas prolongirao rokove za certificiranje i produžio ih Boeingu, te im tako omogućio certificiranje po starim pravilima tijekom 2023. Još jednom je politika pogodovala Boeingu te mu omogućila dodatni profit spram sigurnosti.

Boeing je intenzivno i vrlo ozbiljno lobirao za ovu odgodu. Ipak svi modeli MAX (7, 8, 9 i 10) morati će u roku od 3 godine od certificiranja MAX10 (znači kraj 2026.) uvesi crew alert sustav.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Rusija je ponudila lezorima da prodaju ruskim kompanijama preko 500 aviona koje je Rusija nelegalno preregistrirala te nacionalizirala, tj. zadržala u Rusiji. Ovi avioni lete na domaćim linijama, te na inozemnim linijama na kojima nema straha od zapljene aviona. Za kompaniju bi avione kupio Ruski fond nacionalnog bogatstva. Fond  je najavio želju da kupi avione ali sa ogromnim popustom. Tako se primjerice za Aeroflotovih 17 aviona nudi 644,2 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Na američkim aerodromima otkazano je 2700 letova u četvrtak, 5000 letova u petak, 3480 letova u subotu i 1345 letova na Božić radi velikog nevremena i snježne mećave. To znači da je u četiri dana otkazano 12.525 letova. Skoro 2,5 milijuna putnika je zapelo na aerodromima tijekom božićnih blagdana. U petak je još 8000 letova imalo značajno kašnjenje, a u ostala dva dana su tisuće letova kasnile.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Etihad je za Božić, 25.12. napravio poseban meni koji se posluživao samo taj dan i ni jedan drugi dan. Za letove koji lete tijekom prelaska u Novu godinu, kompanija će imati posebnu hranu, piće, zabavu, odbrojavanje, šampanjac, te će putnici dobiti dodatne rekvizite kao što su novogodišnje kapice, novogodišnje naočale idr. Kompanija će za putnike organizirati i posebnu novogodišnju nagradnu igru.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

Na Terminalu 3 aerodroma Singapore putnici za prolazak između katova mogu koristiti liftove, pokretne stepenice i obična stepenice, ali mogu koristiti i tobogane. Tobogane koriste djeca i odrasli koji su visoki između 1,3 i 2,0 metara. Topogani su stalno u pogonu i prilična je navala na iste. Najveći od tobogana povezuje četvrti kat i prizemlje, te povezuje visinsku razliku od čak 12 metara i najveći je tobogan na svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airport

Filipinski Island Aviation je kupio dva De Havilland DHC-6-400. De Havilland je do sada prodao 140 osuvremenjenih DHC-6-400. Avion je STOL (short take off and landing) i prima 19 putnika. Island Aviation u floti ima tri Dorniera Do228 koji također prima 19 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Island Aviation

Flydubai je tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva obavio 1290 letova između Dubaia i Dohe, te je prevezao više od 130.000 putnika. Kompanija je prevozila 4500 putnika dnevno, po 30 dnevnih letova, a letovi su operirali i svakih 30 minuta. Nešto manji broj letova ostvario je i Qatar na ovoj liniji. Qatar je sveukupno tijekom Prvenstva obavio 14.000 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Iako neki manji aerodromi u Europi poput Dubrovnika Aalborga i Rsezowa imaju letove za SAD, neki istinski veliki aerodromi ih nemaju. Objavljujemo listu od 10 najvećih aerodroma po broju letova koji nemaju letova za SAD:

 1. London Stansted
 2. Hamburg
 3. Alicante
 4. London Luton
 5. Gran Canaria
 6. Milano Bergamo
 7. Marseille
 8. Budimpešta
 9. Bukurešt
 10. Ibiza

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Boeing je nakon stanke od dva mjeseca ponovo krenuo sa testnim letovima B777-9. Letio je N779XW, no ne i ostala tri aviona koji su letjeli zadnji puta u VIII. mjesecu, a jedan je zadnji puta letio u XI. mjesecu 2021. Vrlo čudno i zabrinjavajuće. Zastoj u testiranju jasno pokazuje da se kompanija ne drži plana i da je dalje prolongiranje isporuka moguće i nakon za sada planirane 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Putnici Lufthanse su tijekom ljeta čekali po 15 i više dana svoju prtljagu. No, ovo se sada ponavlja. Zbog ekstremno lošeg vremena, ali i nedostatka radnika u Frankfurtu i Minhenu putnici čekaju po sedam i više dana na prtljagu. Stoga niz putnika neće moći svojim najdražima dati božićne poklone koje su imali u prtljazi. U ovom momentu čak 30.000 kofera je nerazvrstano u Minhenu i brojka se povećava svakog sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Tisuće letova su otkazani u SAD-u radi nevremena koje je poharalo sjeveroistok i sjever zemlje. Letovi su otkazani u najgore vrijeme, pred Božić.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Izuzetno nevrijeme uz vjetar od preko 100 km/h i ogromne nanose snijega je zatvorio gotovo sve ceste na otoku. Istim je i zračna luka Keflevik bila odsječena od ostatka otoka. Samim time su i lokalni putnici koji lete na regionalni aerodrom Reykjavik ostali odsječeni i nisu mogli uloviti svoje konekcije prema Europi i SAD-u iz Keflevika. Naime kompanije Icelandiar, Eagle Air i Norlandair lete iz 8 malih aerodroma na Islandu i okolnim otočićima na Reykjavik.

Stoga je Icelandair poduzeo jedan vrlo čudan, ali i logičan potez, te je poslao Boeing 757-200 sa Keflavika da pokupi sve putnike na Reykjaviku. Ove dvije zračne luke su udaljene tek 40 km. Let je trajao svega 8 minuta. Avion je preveo i dvije tone hrane za restorane na Keflaviku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Aer Lingus je objavio da razmišlja o zatvaranju baze u Belfastu. Aer Linugs za isto krivi Brexit, tj. izlazak Velike Britanije iz Europske Unije. Za sada je Velika Britanija privremeno dozvolila letove između Belfasta i Heathrowa, no kako se na proljeće ista neće više moći operirati Aer Lingus ne vidi alternative nego da zatvori bazu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Iako je Boeing u ogromnim problemima sa dobavljačima, ipak planira iduće godine povećati broj izgrađenih B787 na 5 mjesečno (60 godišnje). U 2022 je isporučen 21 ovaj avion, no isti je bio prizemljen veći dio godine bez ikakvih isporuka. Boeing je 2019. isporučio 158 ovih aviona godišnje. Boeing je isporučivao preko 100 primjeraka od 2014. do 2019. godine. Backlog aviona je 482 aviona, što znači da uz 60 isporučenih aviona trebaju 8 godina za sve isporuke, dočim je za očekivati dalje povećanje proizvodnje u dogledanoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.