Novosti iz svijeta

Emirates smatra da će se tržište krenuti oporavljati u V. mjesecu. Kompanija operira 100 od prijašnjih 140 operacija i tijekom 2021. planira se vratiti na dobar dio prijašnjih tržišta. Emirates očekuje da bi ljeto trebalo biti neusporedivo bolje nego prošlogodišnje, te bi ukupne brojke putnika u ovoj godini trebale biti značajno više.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Austrian će u ljeto ove godine obnoviti čak 20 linija, među kojima i Dubrovnik, Barcelonu, Gothenburg, Krakov, Oslo, Amman, Bangkok, Chicago i Torkyo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

Nakon neuspjelog pokušaja osnivanja Air Andorre kao “nacionalnog” prijevoznika te male državice smještene u Pirinejima na granici Španjolske i Francuske, sada grupa francuskih poduzetnika želi osnovati kompaniju imenom Cielo Fly te njome letjeti sa aerodroma Andorra-La Seu d’Urgell,  za Madrid i Paris, od kuda dolazi najveći broj turista u tu zemlju. Andora ulaže u taj aerodrom, sa kojim ima sporazum po kome je aerodrom države Andore (tamo stoji i vladin avion) i želi instalirati elektronsku pomoć pilotima pri slijetanju te novo osvijetljene za pistu kako bi aerodrom mogao biti operativan i za mraka.

Cielo Fly bi željela krenuti sa jednim ATR-om, što je bio plan i Air Andorre, koji će biti stacioniran u Toulouseu gdje bi trebalo biti i sjedište kompanije te tehnička baza. Zrakoplov bi trebao svako jutro letjeti iz Toulousa za Andorru, preko dana obavljati letove te se navečer vratiti u Toulouse. Jutarnji let Toulouse-Andorra te večernji Andorra-Toulouse će isto biti moguće bukirati. Slijedeći ciljevi bi trebali biti Geneva i London-City.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Wikipedia (Aerodrom Andorra-La Seu d’Urgell)

Europski sud je presudio da financijske pomoći francuskim (Air France) i skandinavijanskim (SAS) kompanijama nisu disktiminirajuće, te je odbacio tužbe Ryanaira.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Kao što smo već pisali Emirates ne očekuje prve 777X do 2024. godine. Kompanija je naručila čak 115 ovih aviona (16 777-8 u 99 777-9) i daleko je najveći naručitelj 777X na planeti (idući je Qatar sa 60 primjeraka). Emirates planira da ovi avioni postepeno zamjenjuju Airbuseve A380, koje kompanija planira operirati do sredine 2030-tih.

Ipak Emirates smatra da su mu potrebni manji avioni i stoga pregovara sa Boeingom oko konvertiranja 30-40 B777X u manje B787. Emirates uz ove avione ima naručenih još 30 Boeinga 787-9 i 50 Airbusa A350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

TUI fly Belgium je krenuo sa prvim letovima sa Boeinzima 737MAX8 (OO-MAX), čime će postati prva europska kompanija koje će ponovo koristiti ove avione. Kompanija će avion koristiti na liniji Beuxelles-Malaga-Alicante.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI fly

 

Rumunjski BlueAir je povećao broj letova iz Bucharesta za London Heathrow na dva leta dnevno od 31.3. BlueAir je tek nedavno (1.12.) prebacio letove sa Lutona na Heathrow. Nevjerojatno je kako kompanija uspijeva lako dobiti slotove za Heathrow koje drugi nikako ne uspijevaju dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BlueAir

AirBaltic i Lufthansa pokreću širok code-share program. Program se temelji na airBalticovim letovima iz Rige i Vilniusa za Minhen. Code-share se neće odnositi na možebitne konekcije preko Frankfurta, na koji osim airBaltica leti i Lufthansa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirBaltic

Condor je tužio Lufthansu Europskom sudu pravde radi toga što Lufthansa želi otkazati feeding Condora od VI. mjeseca. Condor smatra da Lufthansa ne smije nešto tako učiniti u kontekstu 9 milijardi EUR pomoći koju je dobila od Njemačke. I Ryanair je podnio tužbu Europskoj komisiji za Lufthansinu financijsku pomoć, kao i za još 15 država i kompanija (KLM, Austrian, TAP, Ari France…).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

SAD je odobrila i treću tranšu pomoći aviokompanijama u visini 14 milijardi USD da bi kompanije zadržale zaposlenike od 1.4. do 30.9.2021. Iako nova administracija Joe Bidena nije predvidjela dodatnu pomoć za avio-kompanije ona je ipak izglasana, pa neće biti najavljenih otpuštanja u avio-kompanijama nakon 1.4.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

 

Southwest je pokrenuo letove iz Chicago O’Hare čak 6 puta dnevno za Denver, 4 puta dnevno za Baltimor, Dallas i Nashville, te dva puta dnevno za Phoenix. Kompanija je pokrenula i letove prema Orlandu subotom (od 13.3.). Istime će kompanija imati 20 dnevnih letova iz O’Hare. Southwest ima najveću bazu u Chicago Midwayu odakle ima 250 dnevnih letova na 95 destinacija. Southwest ne planira razvijati O’Hare kao hub, za to će i dalje razvijati Midway, već samo kao alternativnu P2P luku za letove koji imaju velik broj frekvencija iz Midwaya, a za stanovništvo kojem je O’Hare bliže.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Souhtwest

United Nigeria Airlines je krenula sa operacijama iz Lagosa. Kompanija operira svakodnevne letove iz Lagosa za Abuju, Enugu i Asabu. Uskoro će krenuti i letovi za Owerry, te Port Harcourt Omagwa. Kompanija u floti ima četiri Embraera E145.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United Nigeria Airlines

Francuska shipping mega-komapnija CMA-CGM je i formalno napustila planove da preuzme 30% Groupe Dubreuil (Air Caraibes i Franch Bee) jer je odlučila otvoriti vlastitu cargo kompaniju sa četiri Airbusa A330-200F pod nazivom CMA CGM Air Cargo. Ovo je ogroman udarac na Groupe Debreuil. Podsjetimo da je CMA-CGM objavila da u deal sa 30% dionica Groupe Debreuil ulazi radi istog tržišta na kojem kompanije operiraju (Karibi i ostali prekomorski francuski departmani). Evidentno se kompanija predomislila i cargo prostore u prtljažnicima Air Caraibesa i Franch Bee odlučila zamijeniti sa svojim cargo avionima.

Avioni su uzeti od Qatara i operirati će ih za CMA-CGM Air Belgium. Qatar je istime i flote izbacio posljednjih 4 A330-200 te operira samo 777F i 747F. Sada su se sve kockice složile, i odakle „dvostruki interes“ za ove Qatarove avione, i odakle Air Belgium u cargo businessu. Prvi od aviona (bivši A7-AFI) registriran je kao OO-CMA i krenut će sa operacijama od III. mjeseca. Kompanija će operirati iz cargo huba Liega.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Lufthansin CEO Carsten Spohr je danas izjavio da kompanija ozbiljno razmatra prebacivanje dijela ili čak svih narudžbi sa Boeinga 777X na 787, te sa A350-900 na A330neo ili A321XLR. Ovo je ozbiljna informacija koja pokazuje kako kompanija u budućnosti traži manje avione za long-haul linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Wizz Air pokreće sezonsku bazu u bugarskom Burgasu od 10.6. do 12.9, gdje će bazirati jedan Airbus A320 i pokrenuti 7 linija. Wizz Air je u Bugarskoj već 16 godina i do sada je prevezao 19 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Nakon samo tri tjedna od obnavljanja operacija za Melbourne, Emirates je ponovo suspendirao letove za Melbourne i do na najmanje mjesec i pola. Kompanija će i dalje letjeti za Sydney, Brisbane i Perth, te cargo letove za Melbourne. Zbog australijskih restrikcija letove su također otkazali Qatar, Cathay Pacific i Malaysian.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

Francuski kontejnerski i shipping gigant CMA CGM je otvorio svoju cargo podružnicu CMA CGM Air Cargo te je nabavio prva četiri A330-200F. Pretpostavlja se da su avioni od Qatara koji je upravo toliko aviona izbacio iz flote, a starosti su upravo između 2014. i 2016. kakve navodi CMA CGM da će njihovi avioni biti stari. CMA CGM je u 9. mjesecu investirao u 30% dionica Dubreuil Aero Grupe koja je vlasnik Air Caraibesa i French Bee, a kada je izjavio da to čini jer se businessi obije kompanije prelamaju na istim tržištima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Frontier, američka poslovnica IndigoPartnersa je otvorila 8 novih linija iz 5 svojih baza. IndigoPartners nastavlja otvarati nove linije u svim svojim poslovnicama Wizz Airu, JetSmartu, Volarisu i Frontieru, kao dio strategije kompanija da iskoristit koronakrizu za bitno jeftiniju ekspanziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Frontier

Embraer je isporučio 71 avion u posljednjem kvartalu 2020, od čega je isporučeno 28 komercijalnih aviona, te 43 business aviona (23 lagana i 20 velikih). Ovo je 10 aviona manje nego u posljednjem kvartalu 2019. U 2020. Embraer je ukupno isporučio 130 aviona i to 44 komercijalnih aviona i 86 business aviona, što je 35% manje nego u 2019 kada su isporučili 198 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

ACI Europe je objavila da je promet u 2020. bio na razini prometa iz 1995. Europa je u 2020. izgubila čak 1,7 milijardi putnika u usporedbi sa 2019. U 2020. Europa je imala tek 728 milijuna putnika, što je tek 29,6% putnika iz 2019. kada ih je bilo 2,4 milijarde. Najviše putnika su izgubili aerodromi u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj i Sloveniji. Najmanje putnika su izgubili aerodromi u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Portugalu. Izvan Europske Unije najmanje su stradale Rusija i Turska, a najviše Island i Gruzija. Pet najvećih hubova (London LHR, Paris CDG, Amsterdam, Frankfurt i Istanbul) su izgubili čak 250 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Njemačka je odlučila pomoći svojih 15 najvećih aerodroma sa 600 milijuna EUR. Od toga 400 milijuna EUR ide za tri aerodroma u kojima federalna vlada ima suvlasništvo, a to su Berlin Brandenburg, Minhen i Cologne. Ostalih 200 milijuna su namijenjeni Frankfurtu, Bremenu, Dresdenu, Dusseldorfu, Erfurtu, Hamburgu, Hannoveru, Leipzigu, Munsteru, Nurnmbergu, Saarbruckenu i Sttutgartu. Nije jasno čemu pomoć najvećima kada je Frankfurt i u najvećoj kovid-krizi imao u prosjeku preko 100 letova dnevno, dok su osim u III. i IV. mjesecu i svi ostali najveći avioni imali velik broj letova i putnika. Pomoć će biti isplaćena samo ako će i lokalna vlast sudjelovati sa iznosima novaca, te ako se managementu neće isplatiti bonusi za 2020. Za ostale male aerodrome predviđeno je 20 milijuna EUR pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

IATA pokušava uvesti Travel Pass, putovnicu koja bi putnicima omogućavala jednostavan dokaz o Covid-19 statusu. Travel Pass bi trebao u sebi sadržavati digitalnu informaciju o tome ima li putnik PCR ili antigeneski test, te je li cijepljen protiv Covida-19. Niz kompanija, među kojima i Qatar je već preuzeo za korištenje Travel Pass od IATA-e. No, neke kompanija, poput Americana, su uvele svoje digitalne certifikate. Raznolikost certifikata značit će dodatni pakao za putnike i policijske organe diljem svijeta, pa je IATA-ina inicijativa i više nego vrijedna.

Da bi Travel Pass saživio trebaju se desiti dva preduvjeta. Prvi je da se Europska Unija konačno usuglasi i postavi jedinstvenu politiku vezanu uz Covid-19, što sada nije slučaj jer neke države imaju vrlo liberalne mjere (poput Švedske), a neke izuzetno rigorozne (npr. Francuska i Nizozemska). Drugi je velika pocijepljenost stanovništva, a svjedoci smo da je u Europskoj Uniji cijepljenje usporeno radi manjih isporuka proizvođača.

Neke države su krenule sa zakonodavnom regulativom po kojoj će cijepljenom stanovništvu omogućiti sve blagodeti života kao prije Covida-19 (kazališta, putovanja, javni prijevoz, restorani…), a oni koji nisu cijepljeni neće i dalje smjeti koristiti ove osnovne životne potrebe. Francuska je prava koja je u zakonodavnu proceduru stavila ovakav zakon. Qantas je već rekao da neće dozvoliti svojim inozemnim putnicima ulazak u avion bez da se cijepe. Ovakve mjere za očekivati su i kod drugih država i prijevoznika nakon što se dobar dio stanovništva pocijepi, kako bi i ostatak „motivirali“ na cijepljenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Nakon svih pregovaranja, prijedlog i protuprijedloga Europska Komisija je na koncu uvela pravilo da kompanije moraju ostvariti 50% slotova na letovima nakon 28.3.2021. Prije Covida-19 pravilo je bilo da se mora ostvariti 80% letova da bi se zadržali slotovi. Tijekom ljeta 2020. i zime 2020/21 ovo pravilo je suspendirano. Još prije par dana je izgledalo da će Europska Komisija prihvatiti zahtjev da se treba iskoristiti samo 40% slotova, no na koncu se ipak odlučila za svoj prvi prijedlog od 50% slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

Međusobne sudske tužbe Airbusa i Boeinga koje su rezultirale prvo carinama SAD-a na uvoz Airbusa, a potom reciprocitetno Europske Unije na uvoz Boeinga, bile su predmet razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Joe Bidena. I Airbus i Europska Unija smatraju da je ovaj rat carinama nelogičan, nepotreban i da šteti obijem kompanijama, te se nadaju skorom ukidanju. Lopta je od samog početka u nogama SAD-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nakon turbulentne 2020-te godine AirArabia je uspjela ostvariti pozitivan financijski rezultat u zadnjem kvartalu Q4 2020. godine sa $145 milijuna prihoda, 53% manje nego u istom perioda 2019-te godine. Upravo zbog pozitivnog zadnjeg kvartala gubitak kompanije se malo stabilizirao, no još uvijek je gubitak od $52 milijuna na godišnjoj razini.

autor: Ivan Jajić, suradnik (Zagreb), foto: AirArabia

Krenuo je rat cijenama uvođenjem letova Rex-a na liniji Sydney-Melbourne. Rex-ove najniže cijene su 48,99 AU$ u 23 kg prtljage na letu. Virgin Australia je odgovorila uvođenjem cijene od samo 49,01 AU$ no ova kompanija nema u cijeni prtljagu niti druge usluge. Najjeftinija Qantasova tarifa za sada je 110 AU$, pri čemu Qantas u cijeni ima prtljagu, hranu i sve ostale usluge.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Banke su upozorile SpiceJet da ne izdvoji svoju cargo podružnicu SpiceExpress iz kompanije. Banke naglašavaju da je SpiceJet ozbiljno prezadužen i da ako one kao banke preuzmu kompaniju da nikako ne žele da uspješan i profitabilna business prije bude izdvojen iz kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Boeing je u I. mjesecu isporučio više aviona od Airbusa, njih 26. Od toga je 21 avion B737MAX. Budimo pošteni, njih nisu trebali napraviti jer su već odavno proizvedeni i stacionirani na parkirnim pozicijama, već su ih samo morali dekonzervirati i preurediti sukladno promjenama koje je naložio FAA. Istovremeno Boeing je isporučio jedan 767F, dva 777-300ER, jedan 777F i jedan vojni 737NG. Nevjerojatno, ali kompanija u I. mjesecu nije imala isporuka 787 (ne isporučuju se od X. mjeseca). U I. mjesecu kompanija nije imala narudžbe osim za 4 posljednja 747-8 za Atlas Air o čemu samo nedavno pisali. Istovremeno backlog kompanije se smanjio za 39 aviona radi otkazivanja narudžbi. Ukupan backlog kompanije je 4016 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Izraelske vlasti odlučile su produžiti zabranu operacija na zračnoj luci Tel Aviv Ben Gurion International (TLV) do najranije 20.2. zbog novog soja Covid-19. Tel Aviv je zatvoren od 25.1. Posebne dozvole su potrebne kako bi određeni zrakoplov dobili dopuštenje za slijetanje te je time promet uglavnom ograničen na repatrijacijske letove državljana koji se vraćaju u Izrael.

autor: Ivan Jajić, suradnik (Zagreb); foto: Tel Aviv aerodrom

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: