Novosti iz svijeta

Connect Airlines koji je planirao letove iz Toronto Bishopa sa osam Dash 8-400 od kraja III. mjeseca kasni sa operacijama. Novi početak operacija je zakazan za V. mjesec, no i ovaj datum bi se mogao dodatno prolongirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Konačno se i to desilo. Atlantic Airways iz Farskih otoka nakon silnih godina najave će od 22.8. krenuti sa letovima prema SAD-u svakog utorka. Prvi letovi za SAD će biti za New York (Newburgh). Kompanija će liniju letjeti sa Airbusom A320neo. Je li ovo početak priče kakvu ima Icelandair koji sa uskotrupcima povezuje Europu i SAD uz stop u Reykjaviku?

Kompanija trenutno leti za Copenhagen, Billund, Oslo, Paris CDG, Edinburgh, Reykjavik, Gran Canariu, Barcelonu i Aaalborg. Za Copenhagen leti 21 tjedni let. Kompanija u floti ima dva A320neo i jedan A320, a naručila je još dva A320neo. Za Vagar (Farske otoke) leti još i SAS (Copenhagen) i Wideroe (Bergen).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlantic Airways

Niz kompanija je kasnio i otkazivao letove radi štajka francuskih kontrolora letova. Primjerice Ryanair ima posljedica na 4300 letova. Najviše je nastradao British koji je morao otkazati 61 let i dok su 232 leta kasnila u samo jednom danu. Kompanija moraju zaobilaziti francuski zračni prostor. Niz kompanija je zatražio Europsku Uniju da ih zaštiti i da natjera Francusku da osigura prelet preko njenog teritorija i tijekom štrajka kao što to ima niz drugih zemalja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Rumunjski aerodrom Iasi je tužio TAROM radi dugova koje kompanija ima prema aerodromu. Jel ovo početak kraja TAROM-a? TAROM istinski nije u dobrom stanju i porezao je ogroman broj linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Castellon Aerodrom u Španjolskoj je do nedavno bio mrtav aerodrom. Ogromna investicija i godinama nije imao ni jedan jedini let. Kako je pisac ovih redova na aerodromu bio dva puta prije nego se izgradio terminal za generalnu avijaciju ima istinski osobnih preferenci prema istom. Danas je stanje bitno drugačije. Iberia ima cjelogodišnje letove za Madrid, te sezonske za Sevillu. Ryanair pak cijele godine leti za Dublin, London Stansted i Charleroi, te sezonski za Porto i Weeze. Volotea sezonski leti za Bilbao. Wizz Air pak cijele godine leti za Bukurešt i Rim, te sezonski za Budimpeštu i Katowice. Ovo znači 12 linija u ovom momentu.

Samo ove godine aerodrom ima tri nove linije. Castellon bi svakako mogao privući letove Eurowingsa za njemačke turiste, Vuelinga (ne bi bila nerealna čak ni baza), više linija Voloteje, Norwegiana za turiste iz Skandinavije, te Transavie za Paris Orly. Za sada nije loše, ali moglo bi biti bitno bolje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Castellon Aerodrom)

Najveće europske avio kompanije u 2022. godini su bile:

 1. Ryanair (160,4 milijuna putnika)
 2. Lufthansa grupa (101,8)
 3. IAG (94,7)
 4. Air France-KLM (83,3)
 5. Turkish (71,8)
 6. easyJet (69,7)
 7. Wizz Air (45,6)
 8. Aeroflot (40,7)
 9. Pegasus (26,9)
 10. SAS (17,9 milijuna putnika)

Air Serbia je na 36. mjestu, a Croatia Airlines na 46.

EasyJet i Aeroflot su u usporedbi sa 2019. pali za jedno mjesto, dok su Turkish i Wizz Air porasli za jedno mjesto. Lufthansa grupu ima najveći pad broja putnika u usporedbi sa 2019. (43,4 milijuna). Najveće povećanje spram 2019. ima Wizz Air (5,8 milijuna putnika više), pa Turkish (2,5 milijuna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa će prvi Airbus A380 staviti na liniju Minhen-Boston 1.6. Potom će od 4.7. drugi A380 letjeti na liniji Minhen-New York JFK. Do kraja 2023. četiri A380 će letjeti iz baze u Minhenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

ITA je u 2022. ostvarila promet od 1,6 milijardi EUR i gubitak od 486 milijuna EUR. Kompanija je ostvarila 92.000 letova i 10 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Ryanair je otvorio bazu u Belfast Internationalu sa dva Boeinga 737-800. Iz baze će se letjeti na 16 linija i imati 140 letova tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Loganair je osigurao dodatnih 30 tjednih slotova na London Heathrowu koje je uzeo na lizing od British Airwaysa. Loganair već leti za Heathrow iz Isle of Man, a pretpostavlja se da će sa novim slotovima letjeti za Derry i Newquay koji više nije spojen sa Heathrowom od bankrota flybea.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Loganair

Indijska LCC kompanija Go First želi tužiti Raytheon Technologies, proizvođača motora Pratt & Whitney jer ne želi isplatiti kompenzacije za desetke motora A320neo koji se ne koriste jer proizvođač ne može osigurati rezervne dijelove. Rayheon kompenzira niz drugih kompanija uključujući i konkurentski IndiGo pa nije jasno zašto to odbija učiniti i GoFirst.

Zbog toga kompanija ima pola flote neaktivne, a neki avioni su joj prizemljeni i sedam mjeseci.  Problem sa motorima je što se moraju skidati nakon 7000 sati iako je prvotno predviđeno da će se koristiti 12.000 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Albanski LCC Albawings ozbiljno smanjuje broj letova od početka ljetnog reda letenja. Tko će sa 3 na 2 leta smanjiti letove iz Tirane za Anconu, Bari, Bolognu, Firencu, Genovu, Perugiu, sa 4 na 3 leta iz Milan Bergama, sa 5 na 3 leta Pisu, Veneciju i Veronu. Kompanija potpuno suspendira letove za Milan Malpensu koje je letjela 4 tjedna leta. Ovo znači 17 tjednih letova manje. Ovo je vrlo vjerojatno direktna posljedica ogromne ekspanzije Wizz Aira u Tirani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Albawings

Austrian je danas otkazao 36 letova (12% letova), te je imao kašnjenja, a zbog pregovora koji se vrše između sindikata i uprave. Sindikati su odbili povišicu od 12,3%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Austrian

Europska Unija je donijela odluku da Alitalia mora vratiti 400 milijuna EUR koje je kompanija dobila 2019. Još nije donesena odluka od 900 milijuna EUR iz 2017. No, nije jasno kako će kompanija koja je otišla u likvidaciju vratiti ovaj novac. Europska Unija naglašava da ova mjera nema veze sa ITA-om i od nje se ne može naplatiti, bez obzira što je ITA nastavila operacije i preuzela opremu Alitalije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Prijevoznici sa Bliskog Istoka su zatražili povećanje linija u Indiji, no indijski regulatori su to odbili. Najveći pritisak za povećanje linija prema Indiji vrše Emirates i Jazeera. Umjesto toga regulatori smatraju da indijski prijevoznici moraju povećavati broj linija i frekvencija prema inozemstvu. Indijski regulatori očekuju da se broj indijskih aviona poveća sa sadašnjih 700 na 2000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

Aurus je nova meksička kompanija koja će krenuti sa letovima idućeg mjeseca te zamijeti bankrotirali Aeromar. Kompanija kreće sa 100 zaposlenika pretežno preuzetih iz Aeromara. Iako je Aeromar letio sa ATR42 i ATR72, Auru će letjeti sa Cessnama 208 Grand Caravan (9 putnika) i 408 SkyCouriers (19 putnika). Aurus kreće sa šest aviona koje će povećati na 20 aviona u 2024. Kompanija će kao i Aeromar letjeti regionalne point-to-point linije. Kompanije planira investirati 98 milijuna USD u idućih tri godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aurus

Aerodrom Liege je jedan od najvećih cargo aerodrom u Europi. No, manje je poznato da aerodrom godišnje preveze preko 7000 konja i da zato ima izgrađen reprezentativan objekt Horse Inn, koji je zapravo hotel za konje. Ovaj objekt udomljuje konje prije leta kako bi se isti relaksirali, smirili i pripremili za let.

Objekt ima relaksirajuću atmosferu, 55 staja (boxevi za jednog konja), posebne rampe za ukrcaj i iskrcaj konja, veterinarsku ambulantu i veterinarsku službu 24 sata na dan, carinsku i administrativnu službu koja obavlja sve radnje prije utovara konja, prostor za odmor pratitelja konja, tuševa i WC-e, prijevoz do hotela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Horse Inn

Rumunjska kompanija Air Connect koja ima oba ATR 72-600 u wet leasu u Air Serbiji će i sama unajmiti dva aviona u wet-leasu, jedan ATR 42 i jedan Saab 340. Za linije koje planira pokrenuti iz Bukurešta, Constante i Cluja kompanija treba dva aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Connect

Aegean je u potpunosti otplatio sve komercijalne kredite za Covida-19 i to tri godine prije nego što je bio rok. Kompanija je 2022. imala profit od 106,8 milijuna EUR. Kompanija će u ovoj godini imati isporuku 9 Airbusa A320neo i A321neo. Do kraja godine kompanija će u floti imati 76 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Wizz Air Malta je osnovana prije sedam mjeseci i četvrti je AOC Wizz Aira (ostala tri su u Mađarskoj, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima). No, kompanija već ima 50 aviona, leti na 265 linija na 96 aerodroma u 36 zemalja. Kompanija ima preko 200 letova dnevno iz 14 baza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

1400 radnik sigurnost će štrajkati na London Heathrowu od 31.3. do 9.4. Zbog toga će British Airways otkazati 300 letova. Heathrow će zaposliti 1000 radnika kako bi ovaj štrajk prošao što lakše po prijevoznike. Radnici traže povišicu od 10% nakon godina smanjenja radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Najnoviji Airbus A320neo Air Malte (9H-NEE) je predstavio novi livery kompanije. Livery je izgubio plavu, narančastu i zelenu boju, pojednostavljen je, a ubačena je i bordo boja na vrh repa i na dio gdje završava crvena boja na trupu. Natpis kompanije je manji i dobio je dodatak air uz ime malta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Prvi Airbus A321 proizveden u Tianjinu, Kini je isporučen kopaniji Juneyao Air. Ovo je tek prvi od brojnih A321 koji se planiraju isporučiti iz Tianjina. Od 2009. od kada radi tvornica u Tianjinu proizvela je preko 600 aviona. Kompanija proizvodi A319 i A320, te dovršava A330 i A350. A320 obitelj se isporučuje u četiri tvornice Hamburgu, Toulouseu, Tianjinu i Mobile (SAD).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Juneyao Air

Southwestov B737-700 je poletio iz Las Vegasa za Columbus nakon čega je kapetan dobio nagle i jake želučane tegobe. Vrlo brzo kapetan je postao nesposoban za pilotiranje i zatražio je hitnu medicinsku pomoć, te se avion krenuo vraćati na Las Vegas. No, ono što je interesantno u ovom slučaju je da je na letu bio pilot jedne druge kompanije koji je privatno putovao i on je pomogao kopilotu da spuste avion u Las Vegas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

London Gatwick je u subotu imao problema sa self check in kioscima radi čega su imali kolone od preko dva sata čeka ja na check inu. Niz letova je radi toga kasnio. Veća čekanja su se nastavila i u nedjelju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Gatwick

Kako sam dao intervju za Slobodnu Dalmaciju oko sudara KLM-a i Pan Ama prije 46 godina, da se i ovdje prisjetimo ovog teškog sudara. Tog crnog 27.3.1977. desila se najsmrtonosnija avionska nesreća u povijesti zrakoplovstva. Dva Boeinga 747, Pan Ama i KLM-a su se sudarila na uzletno-sletnoj stazi na aerodromu Tenerife Sjever (tada Los Rodeos), ubivši 583 putnika, a preživjelo je njih samo 61.

Nesreća je bila splet čudnih okolnosti. Prvo je Pan Am-ov 747 uspio promašiti dva izlaza sa piste i pokušao je izaći na treći. Da nije promašio dva prethodna izlaza ne bi se desio sudar. Potom je gusta magla spriječila da KLM vidi Pam Am na pisti. Uz to komunikacija između kontrolnog tornja i KLM-a je bila jako nespretna. Toranj je dao instrukciju „takeoff“ ne mislivši pritom da KLM krene sa polijetanjem, a KLM je to tako shvatio. KLM je odgovorio sa „OK“ što toranj nije razumio. Uz to mehaničar leta KLM-a je znao da ne treba krenuti sa polijetanjem, ali se nije usudio usprotiviti kapetanu.

Nakon ove nesreće promijenilo se nekoliko stvari u zrakoplovstvu. Kontrolni toranj ne smije uporabljati riječ „takeoff“ osim kada se radi o naredbi za polijetanje. Umjesto toka mogu koristiti „departure“ ili slične riječi. Piloti ne smiju odgovarati sa „OK“ ili sličnim izrazima, nego moraju ponoviti cijelu zapovijed ili naputak od kontrolnog tornja. Konačno, kopilot se smije usprotiviti odluci kapetana i kapetan to mora uzeti u obzir.

Nažalost i danas nismo imuni na ovakve incidente. U posljednjih par mjeseci imali smo četiri ozbiljan incidenta u SAD gdje su sekunde bile u pitanju i moglo je doći do sudara aviona na uzletno-sletnoj stazi. Za sad nas je bog čuvao, ali hoće li tako biti i u budućnosti?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Brussels je uzeo dva CRJ900 od CityJeta. Kompanija je prekinula deal sa CityJetom tijekom Covida-19, no sada obnavlja najam. CityJet svoje CRJ900 iznajmljuje i SAS-u. Kompanija je uzela i dva A320 od Lufthanse. Već smo spomenuli da je CityJet uzeo CRJ1000 u flotu, a sada znamo i da je jedan ovaj avion dao u najam Lufthansi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CityJet

Oko 5% izgubljene prtljage se nikada ne pronađe. Nakon 21 dana kompanije prestaju tragati za prtljagom. Takva prtljaga se u većini država ili daje na aukciju (kupuju obični građani ili specijalizirane osobe za takvu kupnju), ili pak u humanitarne svrhe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Ryanair je htio iskoristiti Covid-19 krizu da jeftino kupi Boeinge 737MAX10, no nakon teških pregovora iste je prekinuo 2021. Sada Ryanair obnavlja pregovore za B737MAX10 ili B737MAX8-200. Ryanair trenutno ima flotu od 502 B737-800 i B737MAX8-200 (od čega jedan B737-700), te 29 Airbusa A320. Kompanija ima prosječnu starost flote od 13,1 godine. Ryanair još ima naručenih 119 B737MAX8-200. No, kako će se ovi avioni isporučivati do 2025. Ryanair mora ispregovarati nove avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Već sam pisao da je kolumbijska Ultra Air u katastrofalnom stanju i da je na granici bankrota, no kako je IndigoPartners ozbiljno ponudio da kupi kompaniju bio sam uvjeren da će izdržati do kupnje. No, IndigoPertners (JetSmart) je odustao od kupnje. Istim su lezori pritisnuli kompaniju i Ultra Air je prekinula prodaju karata. Kao što znamo to je do sada značilo da kompanija odlazi u bankrot. Ultra Air je potom objavila da je pronašla financijera, ali tek treba vidjeti što će to konkrentno značiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ultra Air

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: